2025-02-26 374 瀏覽
自從肥肥家族最愛嘅壽司店結業後,家人真係少咗食魚生,舊年都係應雀友吹雞先去銅鑼灣一家樓上壽司屋「鮨本」食廚師發辧晚餐。佔用面積全層嘅餐店光線充裕,大方闊落,傾斜設計嘅木造天花及枱櫈新潮中不失日系風格。用餐大堂有多個吧位圍繞住師傅嘅舞台。單憑清酒架上嘅擺設,估計店主應該係奶龍粉!最入位置原來仲有間可容納上八位客人嘅私人壽司吧房,高雅有格調。貴客如欲自攜佳釀,開瓶費為$250/樽,都好合理。每位席上擺有自用嘅筷子及餐碟。廚師發辦晚餐共有兩款可選,均包有刺身、酒餚、壽司、玉子燒、湯湯同甜品,價格分別為$1,380/位及$1,680/位,不同之處在於後者會多一款刺身或酒餚及兩件壽司。應師傅建議,大家先點咗$1,380/位,真係唔夠食的話佢可以安排加到去$1,680/位。落好單後,妹妹仔隨即送上清爽開胃嘅漬物。刺身或酒餚五品之沙甸魚磯邊卷:捲到成朵花咁艷麗嘅沙甸魚磯邊卷夾入咗清新爽嫩嘅黃蘿蔔及芽蔥,一口一件,鮮濃中散發著陣陣芬芳,極之可口!刺身或酒餚五品之帆立貝卷:輕輕燒焦咗外層嘅帆立貝紫菜卷暖手嘅外層十分香脆,帆立貝肉厚甜潤,送酒佳品也。刺身或酒餚五品之松葉蟹茶碗蒸:如相所示,舖喺燉蛋面嘅松葉
單憑清酒架上嘅擺設,估計店主應該係奶龍粉
貴客如欲自攜佳釀,開瓶費為$250/樽
,都好合理。
自攜佳釀
每位席上擺有自用嘅筷子及餐碟。
落好單後,妹妹仔隨即送上清爽開胃嘅漬物
漬物
刺身或酒餚五品之沙甸魚磯邊卷:捲到成朵花咁艷麗嘅沙甸魚磯邊卷夾入咗清新爽嫩嘅黃蘿蔔芽蔥,一口一件,鮮濃中散發著陣陣芬芳
,極之可口!
沙甸魚磯邊卷
帆立貝卷
刺身或酒餚五品之松葉蟹茶碗蒸:如相所示,舖喺燉蛋面嘅松葉蟹肉份量絕對足
,且幼嫩甜美,蛋蛋綿滑夠熱,毫不溜滯,超
松葉蟹茶碗蒸
壽司十貫之春子鯛壽司:師傅事先講明所有壽司已預先調好味。第一件暗閃彩光嘅春子鯛壽司清香淡泊。
春子鯛壽司
壽司十貫之墨魚壽司:白雪雪嘅墨魚壽司粘滑厚身。
墨魚壽司
壽司十貫之野生中拖羅壽司:粉嫩有光澤嘅野生中拖羅壽司半溶於舌上,鮮味迅即洋溢口腔,齒頰留香
野生中拖羅壽司
刺身或酒餚五品之燒目光魚:席上嘅魚王魚后大讚燒魚鮮甜,最難得就係魚肉熟咗都可以咁滑。
燒目光魚
刺身或酒餚五品之櫻煮八爪魚:以茶葉櫻煮嘅八爪魚肉質感鬆潤柔軟,同伴配嘅蘿蔔一樣入哂味。
櫻煮八爪魚
壽司十貫之北寄貝壽司北寄貝壽司雖外形不甚吸引,幸好食落都好爽脆。
北寄貝壽司
壽司十貫之池魚壽司:皮層銀光閃閃嘅池魚壽司鮮爽得黎魚味濃郁。
池魚壽司
刺身或酒餚五品之象拔蚌:呈橙肉色嘅象拔蚌刺身Q彈有嚼口,唯一個人覺得當中嘅青檸味重咗啲,蓋過咗象拔蚌原有嘅鮮甜。
象拔蚌
壽司十貫之赤竹海老壽司:橙白紋理鮮明嘅赤竹海老壽司肉厚潤澤,爽脆尤甚。
赤竹海老壽司
壽司十貫之金目鯛壽司:油潤嘅金目鯛魚被師傅輕輕炙燒過並迫出油脂,直令壽司更為香口滑溜
金目鯛壽司
壽司十貫之胡麻鯖魚壽司:鯖魚壽司其實都幾爽潤,無耐小肥唔係咁鍾意突出嘅魚味及魚皮散發出嘅煙燻味。
胡麻鯖魚壽司
壽司十貫之白海膽壽司:金亮鮮美嘅白海膽壽司綿滑幼嫩,不過當中嘅海水鹽味比起平時食開嗰啲海膽勁,咸多過鮮。
白海膽壽司
壽司十貫之野生大拖羅壽司:粉嫩有光澤嘅野生大拖羅壽司大啖滑落口,甘香與鮮甜溶到入心呀
野生大拖羅壽司
玉子焼き:用上夢王蛋蛋造出嘅玉子燒鬆軟唔甜。
夢王蛋蛋
玉子焼き
吸物:喺壽司屋飲嘅唔係魚骨湯就係麵豉湯,真係冇諗過會係呈奶白色嘅雞湯喎
!味道較清淡嘅櫻姬雞湯十分暖胃。
櫻姬雞湯
甘物:結尾嘅豆腐奶凍白滑清涼,微甜不溜滯,簡單灑上黑糖曲奇碎甜品嘅口感更豐富。
豆腐奶凍
銅鑼灣樓上壽司店「鮨本」環境時尚雅緻,服務生友善體貼,多道菜廚師發辦料理貨真價實,海材新鮮美味,最緊要係同師傅冇隔膜,雀友們飲得夠盡興!
2024-06-13
赤竹海老壽司
金目鯛壽司
野生大拖羅壽司
豆腐奶凍
“廚師發板” Omakase 可謂我的最愛!在香港就能品嚐到來自日本各地的新鮮海鮮,而且每次品嚐到未曾試過的菜品,都令我眼界大開!之前食過一次鮨本覺得幾有水準 晚市有2個選擇$1380和$1680今次我點了$1380的Omakase dinner套餐🔺刺身及酒肴🔺🥢🥢🥢🥢🔸黑北寄貝搭配柚子芥末和青檸味道清新,鮮甜的口感讓人感到彈牙每一口都充滿海洋的氣息,令人驚喜🔸目光魚一夜干配松針這名字聽起來很有趣,目光魚炸得外脆內嫩肉質鮮美,油香四溢讓我對海鮮的認識又更深了一層真是意外的享受!😍🔸長崎縣的蒸蠔7-8成熟度恰到好處蠔肉鮮滑,質感極佳,搭配青檸汁更是提鮮👍🏾🔸香箱蟹:蟹籽、蟹肉和蟹膏不用動手,便可以品嚐到蟹品!師傅巧妙地把不同蟹的部位拆分,視覺和味覺的雙重享受讓我胃口大開,蟹味濃郁🔸馬友魚一夜干配青檸汁意想不到的驚喜,外皮酥脆,魚肉鮮甜簡單的調味讓魚的原汁原味完全展現🔺壽司🔺🍣 🍣 🍣 🍣🔸槍魷魚肉質爽韌,鮮味十足🔸中拖羅用海藻鹽調味,油脂豐富,魚味濃厚,簡直令人難以抗拒🔸青柳貝的口感滑順,搭配青檸後的鮮味更加突出🔸炙燒黑目魚的鮮味濃郁,肉質油脂豐富,大滿足。🔸白蝦入口即化,層次感強🔸帆
廚師發板” Omakase 可謂我的最愛!
之前食過一次鮨本覺得幾有水準
 晚市有2個選擇$1380和$1680
今次我點了$1380的Omakase dinner套餐
🔺刺身及酒肴🔺

🥢🥢🥢🥢

🔸黑北寄貝搭配柚子芥末和青檸
味道清新,鮮甜的口感讓人感到彈牙
每一口都充滿海洋的氣息,令人驚喜
🔸目光魚一夜干配松針
這名字聽起來很有趣,目光魚炸得外脆內嫩
肉質鮮美,油香四溢
讓我對海鮮的認識又更深了一層
真是意外的享受!😍
🔸長崎縣的蒸蠔
7-8成熟度恰到好處
蠔肉鮮滑,質感極佳,搭配青檸汁更是提鮮👍🏾
🔸香箱蟹:蟹籽、蟹肉和蟹膏
不用動手,便可以品嚐到蟹品!
🔸馬友魚一夜干配青檸汁
意想不到的驚喜,外皮酥脆,魚肉鮮甜
簡單的調味讓魚的原汁原味完全展現
🔺壽司🔺
🍣 🍣 🍣 🍣

🔸槍魷魚肉質爽韌,鮮味十足
🔸中拖羅用海藻鹽調味,油脂豐富,魚味濃厚,簡直令人難以抗拒
🔸青柳貝的口感滑順,搭配青檸後的鮮味更加突出
🔸炙燒黑目魚的鮮味濃郁,肉質油脂豐富,大滿足。
🔸白蝦入口即化,層次感強
🔸帆立貝也帶有海水的清新味,毛茸茸的感覺讓人意猶未盡
🔸備長炭炙燒的鰤魚魚腩
油脂豐富,鹹香味突出,絕對是高級的享受
🔸鯖魚扒卷
油潤清甜,包裹在紫菜中,讓人垂涎欲滴
🔸海膽
鮮甜可口,巨無霸般的份量,非常滿足
🥚🥚
🔸玉子燒
口感像是焗過的玉子蛋糕,出品精緻,甜而不膩
🦐🦐
🔸海老清湯
熱騰騰的,暖意湧出來,味道挺清甜的
🍓🍓
🔸水果
想不到水果會是最後一道甜品,還猜想會有奶凍之類那些的甜品💕
不過幸好草莓是珍寶大小,味道也挺鮮甜的
每道菜品不單只精緻又驚喜
整體用餐節奏非常舒適,
師傅會根據客人的需求調整壽司飯量,貼心至極
食完真係飽到超級滿足,
坐在香港已經吃到日本不同地區超級新鮮的海鮮,超滿意!
2024-10-26 2650 瀏覽
🥰 “美女實習生” 即將留學瑞士進修, 臨別秋波請食飯, 選址 “鮨本”, 原來係佢第一次食 “廚師發板”. 🥢 餐廳設一張正L形十六人壽司吧枱, 大路嘅木系裝修, 天花用上鈄面木板修飾, 座位闊落, 空間感十足. 今晚點咗晚餐 $1,680+10%, 包括刺身或酒肴六品, 壽司十二貫, 玉子燒, 湯, 甜品. Hugo 師傅一打八.🥰 刺身及酒肴北海道黑北寄貝鮟鱇魚肝子持香魚秋刀魚勢子蟹 焗飯肝醬炒鮑魚🍣 壽司天草縣石垣鯛黑鯥魚中拖羅半生熟花竹蝦沙甸魚三文魚籽鯖魚鰤魚魚腩鹿兒島大蜆海膽大拖羅太卷🍮 玉子燒🥣 蜆湯🍈 蜜瓜🐚 北海道黑北寄貝. “漆黑之煌星”, 呢個朵十分架勢, 產地為日本噴火灣, 鮮甜爽口.🥰 慢煮鮟鱇魚肝. 份量少就特別好食, 我鍾意配芥茉, 魚肝入口溶化, 十個讚!🐟 子持香魚, 芋泥, 銀杏. 子持香魚 即係含卵嘅 香魚, 包住芋泥, 不俗嘅一體感.📖 翻查資料: “香魚” 嘅背脊有條香脂腺, 會帶來淡淡的瓜果香氣, 所以又叫 “胡瓜魚”.🐟 秋刀魚, 磯邊卷. 初試 磯邊卷, 哈哈, 秋刀魚 當造, 超級肥美.🍣 天草縣石垣鯛. 穩陣過關.🍣 黑鯥魚. 嘩,

🥰 刺身及酒肴

🥣 蜆湯
🍈 蜜瓜
慢煮鮟鱇魚肝

秋刀魚
🍣 天草縣石垣鯛. 穩陣過關.
天草縣石垣鯛
🍣 黑鯥魚. 嘩, 咁快出備長炭燒, 又唔算爆哂油喎, 唔錯!
黑鯥魚
🍣 中拖羅. 肥美!
中拖羅
🦐 半生熟花竹蝦. 係咪過熟? 扣分.
半生熟花竹蝦
🍣 沙甸魚. 不得了, 魚味濃郁, 絕配薑蔥蓉.
沙甸魚
🤗 三文魚籽. 唔係我杯茶.
三文魚籽
🍣 鯖魚. 我鍾意.
鯖魚
🍣 鰤魚魚腩. 第二次食, 油份豐富, 出色!
鰤魚魚腩
🍣 鹿兒島大蜆. 略帶海水味, 點解唔早少少出大蜆呢? 味道追唔上.
鹿兒島大蜆
🍣 海膽. 少少苦, 還好.
海膽
🍣 大拖羅. 肥美!!!
大拖羅
🍣 太卷. 魚料豐富, 抵讚!
太卷
🦀 勢子蟹 焗飯. 聽講個飯其實係意粉?! 蟹肉味道滲透焗飯.

📖 翻查資料: 勢子蟹 又名 香箱蟹, 即係 松葉蟹乸, 主要食內子同埋外子, 內子即係蟹膏, 外子即係蟹籽. 傳統懷石料理中, 師傅先取下內子外子, 再連同蟹腳蟹身嘅肉一併釀回蟹殻供客人享用. 由於貌似寶石箱, 取名 香箱蟹.
勢子蟹焗飯
🐚 肝醬炒鮑魚. 肝醬味道濃郁, 撈 素麵 或者 鮑魚都咁出色.
肝醬炒鮑魚
🍮 玉子燒. 少似焗過嘅蛋糕, 出品優質.
玉子燒
🥣 蜆湯. 太淡了, 失望.
蜆湯
🍈 蜜瓜. 清甜.
蜜瓜
🤗 總結: 裝修座位等細節非常到位, 服務帶溫度, 十個讚! 傳統江戶前壽司, 唔多花巧嘢, 用餐節奏非常舒服. 我哋飲到醉醺醺, 師傅對食材嘅介紹唔算多, “美女實習生” 講笑話: 件件壽司味道差唔多 😂.
$2000 (晚餐)
慢煮鮟鱇魚肝
玉子燒
我朋友生日🎂去咗試呢間嘅omakase🤍今次揀咗$780嘅套餐~內容都好豐富!前菜係我最鍾意食嘅白子😍而且佢係炭燒過㗎!底有青檸+昆布~將白子嘅香味昇華咗!螢光魷魚茶碗蒸都係我覺得好好味嘅item🥺茶碗蒸蛋超順滑,一吸就滑落個口到😋而螢光魷魚又好爽脆🦑兩樣加埋一齊真係意想不到嘅match!不得不提,師傅特地叫我地試嘅江戶時代玉子燒🥚食落甜甜地,但係口感好鬆軟~軟綿綿嘅口感真係好得意呀😆壽司方面,我地試咗石雕魚、三文魚、煙燻春魚、半熟帆立貝、小肌魚、半生熟青竹海蝦、寒獅、海膽🥳個人感覺最特別係半生熟海蝦🦐口感好鮮甜,厚身得嚟又夠爽口👍🏻每一啖都係好滿足嘅肉感我最愛嘅一道壽司係大拖羅😍肉質肥厚,咬落去食到滿滿嘅油脂🤤呢個我俾一百分!!!比較特別嘅係竟然有烤一夜干🐟平時出去居酒屋食都好貴😚估唔到omakase都食到咁高質嘅一夜干甜品我揀咗茶味雪糕🍧好香茶味🍵食完omakase用呢個雪糕做結尾就啱啱好啦!總共食咗十五樣嘢😎完全係over my expectations❤️‍🔥十分推薦慶生/情侶慶祝過嚟食飯
我朋友生日🎂去咗試呢間嘅omakase🤍
今次揀咗$780嘅套餐~內容都好豐富!

2025-02-24
2025-02-27 0 瀏覽
近排好似好耐都冇食過廚師發辦,嚟緊幾個月有冇機會去日本,所以特登問咗食家朋友推介邊間係銅鑼灣食廚師發辦。朋友好快就推薦咗呢間,結果真係覺得佢冇推介錯!呢度主要都係行木係裝修,地方乾淨整潔,客人亦都相當安靜,喺度食完一餐,真係覺得好放鬆,好滿足!午市Omakase有$580或$780嘅option,今日我覺得都好出色,超級新鮮同肥美,好適合香港人口味。今日食過嘅所有嘢都真係好出色,壽司好新鮮,而且廚師都會好細心咁樣介紹過一款魚生係喺邊度嚟嘅,加埋見到佢啲刀工都真係好犀利! 呢到個鮟鱇魚乾螢光魷魚茶碗蒸超特別!印象中真係冇食過呢種配搭,好正!中toro同北海道櫻鱒魚都真係melt in your mouth。慢煮半熟北寄貝都好出色!甜蝦昆布漬味道剛剛好,夠新鮮夠黏口。到最後仲可以選擇要咖啡定雪糕,雖然今日個雪糕係開心果味,真係超級吸引,但係基於好需要咖啡因嘅我,最後都係揀咗咖啡,而呢度嘅咖啡亦都絕對冇馬虎,真係好好飲!

2025-02-27 0 瀏覽
呢排返工真係好辛苦,日做夜做,好想獎勵吓自己,所以趁今日喺銅鑼灣開完會之後,都特登約埋朋友一齊喺呢度食個高質廚師發辦午餐,之前一次嚟好似已經有一年多嘅時間,今次嚟都覺得水準有保持到,魚生都真係又新鮮又好味,師傅亦都同我哋有講有笑,真係一個好愉快嘅體驗!鮟鱇魚肝螢光魷魚茶碗蒸做得勁出色,口感好滑之餘,因為有鮟鱇魚肝所以成個口感更加Creamy!壽司方面就有幾樣嘢,我覺得最出色,就係墨魚、中toro、北海道櫻鱒魚、慢煮半熟北寄、真蠔、池魚、甜蝦昆布漬、toro醬油漬同鯖魚卷。不過最令我意想不到嘅,就係個麵豉湯,個味道好濃,但係絕對唔會太鹹,有一種鮮甜嘅味道,加埋入邊有蒟蒻,口感都好豐富!

2025-02-21 0 瀏覽
想食Omakase 可以去銅鑼灣鮨本🥢午市有廚師發辦set 唔需要太貴都有高級享受[$780 Omakase Lunch]ꕥ 茶碗蒸白飯魚獨活茶碗蒸 令滑溜嘅蒸蛋多咗白飯魚嘅口感同鮮 而獨活係一種中藥材 帶有獨特香氣✨ꕥ 酒肴2品目光魚一夜干 燒過後面頭帶焦香 外脆內嫩 肉質細膩🤤慢煮鮟鱇魚肝 鮮美中帶有爽口清香ꕥ 壽司10貫白鮭魚質地柔軟 清爽淡雅🐟池魚肉厚 肉質鮮嫩肥美💕昆布漬甜蝦 將甜蝦肉做成蓉再混和昆布 夠特式而且鮮味加倍⤴️大溝貝厚肉鮮甜 口感非常好👏🏻鰆魚原來係鮫魚一種 油脂豐富 肉身肥美🐠小鯽魚係江戶前壽司代表 醋醃後味道更有特色🍣吞拿魚腩 經過醃製仍無阻油香同鮮味🌊半熟赤竹海老肉質彈牙 味道甜美🦐海膽份量好多 新鮮鮮甜 大滿足感‼️半熟帆立貝 肥美得嚟肉質爽脆😋ꕥ 卷物吞拿魚蓉卷 口感非常綿密 魚蓉份量多 食落特別鮮甜滿足➰ꕥ玉子燒像極蛋糕嘅賣相震驚了我🤯原來係江戶前玉子燒 無使用麵粉但可以做到蛋糕模樣 而入口蛋香味極度濃郁 有驚喜ꕥ 吸物味噌湯嘅湯料好豐富 有蜆肉/雙色蘿蔔/蒟蒻🥘ꕥ 甜品海鹽雪糕應該係店舖自家製 甜中滲出淡淡的微鹹🍨
[$780 Omakase Lunch]
味噌湯嘅湯料好豐富 有蜆肉/雙色蘿蔔/蒟蒻🥘
甜品
海鹽雪糕應該係店舖自家製 甜中滲出淡淡的微鹹🍨
2025-02-19 172 瀏覽
馬友魚一夜干,新鮮燒出,魚皮仲見到不今受熱出氣孔。魚皮部分處理非常好,又簿又脆。魚肉嫩滑多汁小鯛魚壽司,魚味十分鮮甜,帶點檸檬香味十分清新池魚壽司,魚味濃郁,肉質柔軟,入口順滑富山灣白蝦壽司,肉質乳白,口感清爽,蝦味鮮甜!中拖羅壽司,色澤粉紅,入口油脂感十足,入口即溶!慢煮鮟鱇魚肝,口感十足蒸蛋!淡淡肝臟味道,唔會太濃味小肌魚壽司,經過事前醃製,酸味較重,頗為開胃半熟凡立貝壽司,肉質有貝類嘅清爽,食到一絲絲既口感,而且貝類嘅甜味十足鯖魚壽司,有好香青蔥味,肉質好似啫喱,魚味頗鮮海膽軍艦,海膽份量十足!加上香脆紫菜,味道鮮甜之餘又香口富山灣寒鰤魚壽司,外皮經過輕烤,入口時魚肉都有淡淡焦香味,味道唔算特別甜,但幾有魚味。海鮮太卷,混合各種唔同海鮮,口感同味道非常豐富!

小鯛魚壽司,魚味十分鮮甜,帶點檸檬香味十分清新

池魚壽司,魚味濃郁,肉質柔軟,入口順滑

富山灣白蝦壽司,肉質乳白,口感清爽,蝦味鮮甜!

中拖羅壽司,色澤粉紅,入口油脂感十足,入口即溶!

慢煮鮟鱇魚肝,口感十足蒸蛋!淡淡肝臟味道,唔會太濃味

小肌魚壽司,經過事前醃製,酸味較重,頗為開胃

鯖魚壽司,有好香青蔥味,肉質好似啫喱,魚味頗鮮

海膽軍艦,海膽份量十足!加上香脆紫菜,味道鮮甜之餘又香口

海鮮太卷,混合各種唔同海鮮,口感同味道非常豐富!
2025-02-19 122 瀏覽
午餐揀咗間銅鑼灣omakaselunch set $580 已包十貫壽司,另外仲有茶碗蒸、湯、玉子燒、甜品,非常抵食一入去已經感受到餐廳氛圍非常舒適,裝潢簡約又不失優雅,柔和嘅燈光令人好放鬆🥢茶碗蒸🥢真鯛🥢關伊佐木//伊佐木前面有個關字,因為佢嚟自大分縣佐賀關;味淡但脂肪豐盈🥢北海道甜蝦昆布漬🥢池魚//鹿兒島出產,鮮嫩肥美,簡直係池魚中嘅戰鬥機🥢中拖//入口即溶🥢帆立貝//慢煮至半熟,完全唔會韌,稍為煮過又帶出帆立貝嘅油香,比生食別有一番滋味🥢半生熟赤足海老🥢鰤魚🥢赤身醬油漬🥢海膽//師傅將海膽疊到三層高,海膽完全唔會苦同腥,新鮮度滿分🥢玉子燒//竟然係江戶前玉子燒,好驚喜!頓時覺得成餐嘅CP值好高😆🥢甜品//可選咖啡味或者開心果味雪糕
午餐揀咗間銅鑼灣omakase

🥢茶碗蒸

🥢真鯛
🥢北海道甜蝦昆布漬
🥢池魚//鹿兒島出產,鮮嫩肥美,簡直係池魚中嘅戰鬥機
🥢中拖//入口即溶
🥢半生熟赤足海老

🥢鰤魚
🥢赤身醬油漬

🥢甜品//可選咖啡味或者開心果味雪糕
2025-02-18 121 瀏覽
踏入銅鑼灣這間小而精緻的 鮨本 (Sushi Moto), 立即感受到一種低調奢華的氛圍。餐廳僅提供 12 個座位,幸好早有訂位,讓我和朋友可以坐在壽司吧台,近距離欣賞師傅的一雙巧手如何將食材化為藝術品。🎨👨‍🍳這次的$580午餐套餐,性價比極高!包括茶碗蒸、10 貫壽司、江戶前玉子燒、大蜆湯和甜品。每一道都精心製作。🔸 茶碗蒸 -入口即化的滑溜蛋羹,搭配螢光魷魚,鮮美的海味撲鼻而來,感覺像是大海的擁抱🌊🐙。茶碗蒸的溫度掌控得剛剛好,完美開場!🔸 壽司 10 貫 - 味覺的極致旅程下面是當日提供的壽司清單:1. 小鯛魚🐟 - 鮮甜得像剛從海裡撈起。 2. 池魚🐠 - 油花均勻,入口即溶。 3. 富山灣白蝦🍤 - 甜美而帶有一絲清脆。 4. 中拖羅🐟✨ - 半脂半瘦,油脂香氣滿溢。 5. 小姬魚🐟 - 帶有微微的鹹香,層次分明。 6. 半熟帆立貝🐚 - 綿密柔嫩,醬汁恰到好處。 7. 鯖魚🐟 - 少許炙燒,帶有炭火香氣。 8. 海膽🌊 - 濃郁甘甜,像在嘴裡融化的奶油海味。 9. 寒鰤魚🐟❄️ - 入口細滑,餘韻悠長。 10. 備長炭火炙大拖羅🔥 - 炙燒後的香氣提升了口

🔸 茶碗蒸 -

🔸 壽司 10 貫 - 味覺的極致旅程
下面是當日提供的壽司清單:

1. 小鯛魚🐟 - 鮮甜得像剛從海裡撈起。
2. 池魚🐠 - 油花均勻,入口即溶。
3. 富山灣白蝦🍤 - 甜美而帶有一絲清脆。
4. 中拖羅🐟✨ - 半脂半瘦,油脂香氣滿溢。
5. 小姬魚🐟 - 帶有微微的鹹香,層次分明。
6. 半熟帆立貝🐚 - 綿密柔嫩,醬汁恰到好處。
7. 鯖魚🐟 - 少許炙燒,帶有炭火香氣。
8. 海膽🌊 - 濃郁甘甜,像在嘴裡融化的奶油海味。
9. 寒鰤魚🐟❄️ - 入口細滑,餘韻悠長。
10. 備長炭火炙大拖羅🔥 - 炙燒後的香氣提升了口感層次,油脂豐富卻不膩。

唯一的小缺點是壽司飯稍微有點鬆散,稍稍影響了一點整體的完美程度。

🔸 江戶前玉子燒 - 驚喜中的驚喜
這款玉子燒真是令人讚嘆!🍳✨與其說是玉子燒,不如說它是介於蜂蜜蛋糕和玉子燒之間的奇妙結合。師傅特別說明,這款玉子燒由雞蛋、蝦漿和准山製成,完全不加入麵粉,口感鬆軟如雲,蛋香撲鼻,還帶有淡淡的蝦鮮味,令人回味無窮。

🔸 大蜆湯 - 清甜暖胃
湯頭清澈,蜆肉鮮美,完全沒有雜味。一口下去,感覺整個胃都被溫暖包圍了。🍲🐚

🔸 甜品 - 雪糕或咖啡二選一 ☕🍨
最後的甜品選擇很貼心,我選了咖啡。苦中帶甘的咖啡為整頓餐劃上完美句號。

💡 總結
整體來說,這次的 Omakase 體驗令我非常滿足,每一道料理都展現了食材的極致。雖然壽司飯的細節可以再調整,但這微不足道的小問題並未影響整體享受。店內的環境舒適,服務貼心,極力推薦給想體驗高質素日式料理的朋友!🍣❤️
位於銅鑼灣嘅高級Omakase餐廳「鮨本」,$1480一位,絕對物超所值!餐廳環境簡約高雅,以淺木色為主調,吧枱座位可以近距離欣賞師傅嘅手藝,氣氛輕鬆得嚟又帶住一絲儀式感,坐低已經覺得自己好似置身日本咁。首先登場嘅係「螢光魷魚串燒」,師傅將魷魚燒得外皮微焦,咬落去彈牙得嚟又帶住炭火香,配搭少量味粉,仲有淡淡嘅海水味,真係香口到停唔到口!跟住係「慢煮鮟鱇魚乾」,呢道菜真係驚艷!鮟鱇魚乾質感滑溜到好似茶碗蒸咁,入口即化,配上少少Wasabi嘅辛辣,層次感即刻提升,好正!「煙燻鰹魚」一上枱,煙燻香氣撲鼻而來,魚肉厚實得嚟又唔會乾,咬落去鮮味十足,仲帶住微微嘅煙燻味,真係令人回味無窮。而「黑鯥魚 」就更加不得了,燒得香,魚肉充滿油香,每一啖都係享受!「中拖羅@青心森縣大間石司」絕對係亮點之一,拖羅油脂分布均勻,入口即溶,鮮甜得嚟又唔會膩,真係日本攞拖羅最靚果間!「北寄貝」北寄貝爽脆,鮮味滿滿。「小肌魚」同「全熟赤竹海老」都處理得好好,前者酸香開胃,後者彈牙鮮甜,完全展現出食材本身嘅風味。因為我對生嘅蝦食物敏感,師傅特登幫我整全熟,好貼心咁!「沙甸魚」好考師傅功夫,切好多塊,沙甸魚新鮮到不得了,

「沙甸魚」好考師傅功夫,切好多塊,沙甸魚新鮮到不得了,魚肉細嫩,配上紫蘇葉同紫蘇花,帶出淡淡嘅清香,完全中和咗魚嘅油膩感,食落清新又開胃!

「鰤魚」呢款魚真係不得了,師傅將魚皮燒到微微焦香,魚肉依然保持彈牙,咬落去鮮味十足,啖啖肉得嚟又唔會乾,仲帶住淡淡嘅油脂香,真係令人食到停唔到口!

「赤身醬油漬」係一款經典嘅江戶前壽司,赤身經過醬油漬製後,味道更加濃郁,魚肉質感依然保持嫩滑,配上醋飯,每一啖都係傳統嘅日本風味,好有層次感!

「海膽軍艦」絕對係我嘅最愛,海膽新鮮到不得了,入口即溶,鮮甜得嚟完全冇腥味,配上紫菜嘅脆口同醋飯嘅微酸,完美配搭!

「太卷」係一款好有心思嘅卷物,知道我唔食得生蝦,師傅細心咁將蝦嘅份量取走,其他食材嘅味道好突出,卷物口感豐富,每一啖都食到唔同層次,好有驚喜!

「目光魚釜飯」係主食嘅重頭戲,飯粒吸滿魚嘅鮮味,每一啖都係滿足!最後以「紅豆年糕湯(白玉)」作結,紅豆香甜,年糕軟糯,暖笠笠咁食完真係新年感覺+幸福感爆棚!

總括嚟講,「鮨本」無論係環境、服務定食物質素都係一流,師傅對食材嘅處理同配搭都充滿心思!Omakase愛好者一定會成為心水之選~
2025-02-14 100 瀏覽
隱藏於銅鑼灣一隅嘅「鮨本」,高級餐單以$1780一位嘅Omakase體驗,帶嚟一場精緻而難忘嘅味覺盛宴。餐廳裝潢以木色為主,簡約中見雅致,燈光柔和,營造出一種低調奢華嘅氛圍。坐喺吧枱前,可以近距離欣賞師傅嘅匠心獨運,每一道菜都如同一場視覺與味覺嘅雙重享受。螢光魷魚串燒魷魚經炭火輕烤,外皮微脆,內裡彈牙,帶住淡淡嘅炭香同海水嘅清新,令人一試傾心。緊接嘅慢煮鮟鱇魚乾,鮟鱇魚乾質感細膩,入口即化,Wasabi嘅微辛恰到好處地提升咗鮮味,層次分明,令人回味。煙燻鰹魚以獨特嘅煙燻香氣打開味蕾,魚肉厚實而鮮美,煙燻味唔會過重,反而襯托出魚嘅天然鮮甜。而黑鯥魚則展現出師傅對火候嘅精妙掌控,魚肉油脂豐富,每一啖都充滿滿足感。青心森縣大間石司嘅中拖羅係今晚嘅焦點之一,拖羅油脂豐腴,入口即溶,鮮甜得嚟又唔會膩,完美呈現日本頂級拖羅嘅風味。牡丹蝦配蝦膏,蝦膏濃郁,鮮味爆棚,兩者結合得天衣無縫,鮮味十足。香箱蟹以蟹膏、蟹肉、蟹籽三合一呈現,每一啖都充滿蟹嘅鮮甜,香氣四溢,令人難以忘懷。小肌魚酸香清爽,半熟赤竹海老則彈牙鮮美,兩者都展現出食材本身嘅獨特魅力。沙甸魚以紫蘇嘅清香平衡沙甸魚嘅油膩,魚肉細嫩,口感豐富

沙甸魚以紫蘇嘅清香平衡沙甸魚嘅油膩,魚肉細嫩,口感豐富。真蠔則以飽滿嘅蠔身同鮮甜嘅海水味征服味蕾。食完之後個口腔仲留低一陣回甘,真係好滿足!

鰤魚魚肉彈牙鮮美,油脂香氣令人陶醉。赤身醬油漬則以濃郁嘅醬油香氣同嫩滑嘅魚肉展現傳統江戶前壽司嘅精髓。

目光魚釜飯作為主食,飯粒滿滿魚鮮,口口滿足。海膽軍艦則以海膽嘅鮮甜同紫菜嘅脆口帶來完美嘅口感平衡。太卷則以細膩嘅食材配搭展現師傅嘅心思。

最後,「汁煮飽魚」以軟嫩嘅肉質同濃郁嘅汁煮味道為晚餐畫上完美句號,肉質軟嫩得嚟又唔會過腍,汁煮嘅味道完全滲入,鮮味十足,食完之後仲想再encore!而「紅豆年糕湯(白玉)」則以香甜嘅紅豆同軟糯嘅年糕為整餐帶來溫暖嘅結尾。

總括而言,「鮨本」無論係環境、服務定食物質素都堪稱一流,師傅對食材嘅處理同配搭充滿心思,絕對物有所值。若你追求極致嘅Omakase體驗,呢度必定係你嘅不二之選。
2025-02-13 95 瀏覽
真係食到好開心的omakase❤️估唔到lunch都咁豐富石雕魚肉質鮮嫩,味道好清甜,配埋少少醬油,真係一流!😆白子口感滑溜,味道濃郁,咬落去有種特別嘅海味北極貝每一口都係新鮮嘅海洋味,真係好正!❤️拖羅就更加無得輸,油脂分佈得好均勻,入口即化,真係滿足到你對生魚片嘅所有幻想池魚味道清新,唔會過於油膩,非常鮮甜❤️半生熟赤足海老蝦肉鮮甜,咬落去有啲彈性,真係好好味!❤️慢煮半熟帆立貝就更加好,口感細膩,味道超級濃郁,令我忍唔住多食幾個。❤️黑六魚同沙甸魚都好好味,特別係黑六魚,肉質緊實,咬落去好有嚼勁❤️獅魚就相對輕盈,味道好清新❤️玉子燒甜甜地,非常好食,口感柔軟,真係好適合做甜品❤️芝士雪糕滑滑地,芝士味十足
真係食到好開心的omakase❤️

估唔到lunch都咁豐富
石雕魚肉質鮮嫩,味道好清甜,配埋少少醬油,真係一流!😆
白子口感滑溜,味道濃郁,咬落去有種特別嘅海味
北極貝每一口都係新鮮嘅海洋味,真係好正!
池魚味道清新,唔會過於油膩,非常鮮甜❤️
半生熟赤足海老蝦肉鮮甜,咬落去有啲彈性,真係好好味!

❤️獅魚就相對輕盈,味道好清新

❤️玉子燒甜甜地,非常好食,口感柔軟,真係好適合做甜品
❤️芝士雪糕滑滑地,芝士味十足
2025-02-10 149 瀏覽
鮨本Omakase Lunch🍣最平$580有交易,價錢貼地,但質素都好高呢!今次我點嘅係$780/set!有壽司十貫+茶碗蒸+酒肴二品+卷物+玉子燒+湯同甜品,十分豐富。茶碗蒸好有特式,入面加咗白飯魚同獨活,令口感同味道都更加有層次🥚酒肴二品分別係目光魚一夜干同慢煮鮟鱇魚肝,我較喜歡目光魚一夜干,食落帶醎香,而且油份充足。開始壽司部份,有幾款特別深刻🍣白鮭魚嘅魚肉豐潤,味道濃郁,夠鮮味!而池魚油脂都非常厚 ,魚油帶甘香,有令人齒頰留香嘅感覺。第一次食嘅鰆魚,銀色魚皮閃亮,濃香魚味,口感軟綿🐟大溝貝夠甘甜,質感亦細膩,鮮味特別濃郁。醋醃嘅小鯽魚,魚鮮中滲透淡淡酸味,層次分明,感覺特別!醃製吞拿魚腩,係用上野生吞拿魚,所以特別濃郁,平時愛吃拖羅嘅我都好滿足😌另外仲有昆布漬甜蝦,半熟赤竹海老,海膽,半熟帆立貝。而卷物就係吞拿魚蓉卷物,要讚吓佢哋用嘅紫菜都好脆🤤雖然紫菜只係配料,不過對整體嘅影響都好大~另一驚喜位就係江戶前玉子燒,外形好似蒸蛋糕咁,但入口又切切實實係一個蛋味極濃嘅玉子燒,而且邊位特別好味,更加食到外脆內軟嘅感覺。最後就係湯同埋甜品,甜品係海鹽雪糕,另外亦都可以選擇熱咖啡☕️
開始壽司部份,有幾款特別深刻🍣
白鮭魚嘅魚肉豐潤,味道濃郁,夠鮮味!
而池魚油脂都非常厚 ,魚油帶甘香,有令人齒頰留香嘅感覺。
第一次食嘅鰆魚,銀色魚皮閃亮,濃香魚味,口感軟綿🐟
大溝貝夠甘甜,質感亦細膩,鮮味特別濃郁。
醋醃嘅小鯽魚,魚鮮中滲透淡淡酸味,層次分明,感覺特別!
另外仲有昆布漬甜蝦,半熟赤竹海老,海膽,半熟帆立貝。
最後就係湯同埋甜品甜品係海鹽雪糕,另外亦都可以選擇熱咖啡☕️
2025-02-09 109 瀏覽
食omakase最正係可以睇住大廚喺席前表現細緻嘅刀工 👨🏻‍🍳 仲要因應每位食客所選的套餐&入座次序準確呈上食物、介紹時令食材同烹調方法,成件事好專業,就算自己一個去食都唔會悶🥢$780 omakase lunch set非常抵食:❤️茶碗蒸❤️酒餚2品白子昆布燒目光魚一夜乾 ✨肉質厚實又好鮮嫩,雖然燒得外皮好脆,但魚肉仍然帶豐富嘅油脂味,食到想即刻叫酒飲😆❤️❤️寿司10貫- 真鯛- 鰤魚- 半生熟赤足海老- 中拖羅 // 完全沒有筋,入口即溶,令人印象深刻- 慢煮半熟帆立貝- 池魚 // 鹿兒島出產,鮮嫩肥美,簡直係池魚中嘅戰鬥機- 關伊佐木 // 秋冬食伊佐木明顯感受到魚生肥厚🤤- 北海道甜蝦昆布漬 - 赤身醬油漬 // 醬油完全唔會太鹹,師傅嘅調味做得好好- 海膽 // 師傅將海膽疊到三層高,海膽完全唔會苦同腥,新鮮度滿分- 生蠔 // 鮮甜多汁❤️壽司卷❤️❤️江戶前玉子燒✨ 食omakase見到師傅準備江戶前玉子燒就即刻感受到師傅嘅誠意;睇落佢同蛋糕一樣,但製作過程完全唔用麵粉😳 而係用魚/蝦打成滑,再加山藥等,然後加入已分離嘅蛋白同蛋黃,製成同普通雞蛋燒完全唔一樣嘅軟綿蛋糕感覺😍 係

🥢$780 omakase lunch set非常抵食:

❤️茶碗蒸

❤️酒餚2品
白子昆布燒

❤️❤️寿司10貫
- 真鯛

- 鰤魚

- 半生熟赤足海老

- 中拖羅 // 完全沒有筋,入口即溶,令人印象深刻
- 慢煮半熟帆立貝

- 池魚 // 鹿兒島出產,鮮嫩肥美,簡直係池魚中嘅戰鬥機

- 關伊佐木 // 秋冬食伊佐木明顯感受到魚生肥厚🤤
- 北海道甜蝦昆布漬
- 赤身醬油漬 // 醬油完全唔會太鹹,師傅嘅調味做得好好

- 生蠔 // 鮮甜多汁

❤️壽司

睇落佢同蛋糕一樣,但製作過程完全唔用麵粉😳 而係用魚/蝦打成滑,再加山藥等,然後加入已分離嘅蛋白同蛋黃,製成同普通雞蛋燒完全唔一樣嘅軟綿蛋糕感覺😍 係帶有海鮮味嘅濃濃雞蛋蛋糕😍

❤️湯

❤️甜品 開心果雪糕