2022-05-21
/ 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐭𝐬𝐮 鮨竜紅磡區晚市$1000內食到超鮮甜海膽Omakase🍣平時都好少去紅磡黃埔區食嘢, 原來知名人氣壽司店立鮨, 開咗姊妹店鮨竜, 行高級少少嘅路線, 屬於性價比好高嘅廚師發板Omakase店😍 上網望過佢嘅餐牌, 就算係晚市都有好多低於$1000嘅選擇, 所以就二話不說試試佢💪🏻餐廳裝修環境雅致, 裝潢都算高級, 除咗壽司吧枱之外後面都有好多座位, 全間餐廳空間感好足夠, 坐得好舒服😌適逢海膽季節, 每道菜都會有唔少海膽元素, 而我就揀咗個性價比最高嘅晚市omakase套餐, 一千蚊唔洗😋Omakase - $980茶碗蒸乚4点书占造1旬の书料理2品箬休为7貫握勿寿司书吸w物甜品🇯🇵茶碗蒸- 用上日本蕨菜, 面頭有一層啫喱, 整體味道比較清淡🇯🇵刺身4點- 北海道厚岸真蠔🦪 好新鮮食落海水味較重, 配上酸汁更開胃- 刺身蝦配蝦膏及蛋黃🦐 蝦十分厚肉鮮甜配上濃味蝦膏, 令味道更豐富- 鮑魚配鮑魚肝醬, 肉質彈牙得黎又軟熟, 食完鮑魚嘅魚肝醬再點飯食👍🏻👍🏻- 北海道馬糞海膽配松葉蟹肉同三文魚籽🦀海膽夠凍夠鮮甜, 食落入口即溶, 松葉蟹肉好新鮮, 自家製三文魚子
紅磡區晚市$1000內食到超鮮甜海膽Omakase🍣
7貫握勿寿司
书吸w物
甜品
🇯🇵茶碗蒸
- 用上日本蕨菜, 面頭有一層啫喱, 整體味道比較清淡
🇯🇵刺身4點
- 北海道馬糞海膽配松葉蟹肉同三文魚籽🦀海膽夠凍夠鮮甜, 食落入口即溶, 松葉蟹肉好新鮮, 自家製三文魚子經過醃製味道較甜好特別😊 食嘅時候將三種食材一齊擺入口, 真係好食到停唔到🤣
🇯🇵熱食2點
- 汁煮哈哈螺🐚 第一次食呢種螺, 肉質爽口彈牙, 而且螺肉吸收晒啲汁嘅味道好入味
- 月見雞肉棒, 自家製雞肉棒入邊有啲雞軟骨, 點醬汁同蛋黃食一流
🇯🇵間場小食
- 酸橘啫喱🍊 係一種青檸同柑橘混合而成嘅水果整成嘅啫喱, 為口腔清新一下再品嚐之後嘅壽司
🇯🇵7件手握壽司
- 真鯛, 配上酸薑啫喱, 第一件壽司味道較清新, 之後逐件濃味👍🏻
- 赤貝配柚子皮, 厚肉而且清爽
- 北海道馬糞海膽, 味道清甜無比, 口感豐腴柔軟, 實在出色😋
- 櫻鱒, 屬鮭魚類, 人稱高級版三文魚, 味道較平常的三文魚更濃味, 肉質厚實唔重油脂
- 熟蝦配縞蝦膏醬, 肉質同樣厚實, 炒過嘅蝦膏更香
- 鮫鰈魚, 即係右口魚, 一件壽司有火炙部分亦有肉身, 肉身鮮味能夠中和到火炙後油脂味😋
- 藍鯨拖羅配幼蔥, 最後一件為最重油脂味嘅大拖羅, 入口即化👍🏻
🇯🇵 御湯
- 以蝦製作嘅麵豉湯, 味道濃郁
🇯🇵甜品
- 北海道豆腐雪糕🍦味道清新, 食到豆腐味😊
- 焦糖蛋糕🍮似日式輕芝士蛋糕配焦糖啫喱
整體來講性價比高及回頭率高, 以呢個質素用1000蚊食到晚市omakase, 個人覺得好滿意, 而且師傅都好用心解釋每件食材嘅出產地同背景, 感受到對客人同食材嘅一份尊重😊
@sushitatsuhk
📍 鮨竜 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔天地第三期百寶坊地下G9號舖