/ 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐭𝐬𝐮 鮨竜紅磡區晚市$1000內食到超鮮甜海膽Omakase🍣平時都好少去紅磡黃埔區食嘢, 原來知名人氣壽司店立鮨, 開咗姊妹店鮨竜, 行高級少少嘅路線, 屬於性價比好高嘅廚師發板Omakase店😍 上網望過佢嘅餐牌, 就算係晚市都有好多低於$1000嘅選擇, 所以就二話不說試試佢💪🏻餐廳裝修環境雅致, 裝潢都算高級, 除咗壽司吧枱之外後面都有好多座位, 全間餐廳空間感好足夠, 坐得好舒服😌適逢海膽季節, 每道菜都會有唔少海膽元素, 而我就揀咗個性價比最高嘅晚市omakase套餐, 一千蚊唔洗😋Omakase - $980茶碗蒸乚4点书占造1旬の书料理2品箬休为7貫握勿寿司书吸w物甜品🇯🇵茶碗蒸- 用上日本蕨菜, 面頭有一層啫喱, 整體味道比較清淡🇯🇵刺身4點- 北海道厚岸真蠔🦪 好新鮮食落海水味較重, 配上酸汁更開胃- 刺身蝦配蝦膏及蛋黃🦐 蝦十分厚肉鮮甜配上濃味蝦膏, 令味道更豐富- 鮑魚配鮑魚肝醬, 肉質彈牙得黎又軟熟, 食完鮑魚嘅魚肝醬再點飯食👍🏻👍🏻- 北海道馬糞海膽配松葉蟹肉同三文魚籽🦀海膽夠凍夠鮮甜, 食落入口即溶, 松葉蟹肉好新鮮, 自家製三文魚子
/ 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐭𝐬𝐮 鮨竜

7貫握勿寿司
书吸w物
甜品

🇯🇵茶碗蒸
- 用上日本蕨菜, 面頭有一層啫喱, 整體味道比較清淡

🇯🇵刺身4點

- 北海道馬糞海膽配松葉蟹肉同三文魚籽🦀海膽夠凍夠鮮甜, 食落入口即溶, 松葉蟹肉好新鮮, 自家製三文魚子經過醃製味道較甜好特別😊 食嘅時候將三種食材一齊擺入口, 真係好食到停唔到🤣

🇯🇵熱食2點
- 汁煮哈哈螺🐚 第一次食呢種螺, 肉質爽口彈牙, 而且螺肉吸收晒啲汁嘅味道好入味
- 月見雞肉棒, 自家製雞肉棒入邊有啲雞軟骨, 點醬汁同蛋黃食一流

🇯🇵間場小食
- 酸橘啫喱🍊 係一種青檸同柑橘混合而成嘅水果整成嘅啫喱, 為口腔清新一下再品嚐之後嘅壽司

🇯🇵7件手握壽司
- 真鯛, 配上酸薑啫喱, 第一件壽司味道較清新, 之後逐件濃味👍🏻

- 赤貝配柚子皮, 厚肉而且清爽

- 北海道馬糞海膽, 味道清甜無比, 口感豐腴柔軟, 實在出色😋

- 櫻鱒, 屬鮭魚類, 人稱高級版三文魚, 味道較平常的三文魚更濃味, 肉質厚實唔重油脂

- 熟蝦配縞蝦膏醬, 肉質同樣厚實, 炒過嘅蝦膏更香

- 鮫鰈魚, 即係右口魚, 一件壽司有火炙部分亦有肉身, 肉身鮮味能夠中和到火炙後油脂味😋
- 藍鯨拖羅配幼蔥, 最後一件為最重油脂味嘅大拖羅, 入口即化👍🏻

🇯🇵 御湯
- 以蝦製作嘅麵豉湯, 味道濃郁

🇯🇵甜品
- 北海道豆腐雪糕🍦味道清新, 食到豆腐味😊
- 焦糖蛋糕🍮似日式輕芝士蛋糕配焦糖啫喱

整體來講性價比高及回頭率高, 以呢個質素用1000蚊食到晚市omakase, 個人覺得好滿意, 而且師傅都好用心解釋每件食材嘅出產地同背景, 感受到對客人同食材嘅一份尊重😊

@sushitatsuhk

📍 鮨竜 (紅磡)
紅磡必嘉街120號黃埔天地第三期百寶坊地下G9號舖
2022-05-20 30 瀏覽
黃埔不嬲都有唔少高質食物,今次係百寶坊有間新開既高級日本餐廳,試左佢既omakase,食材高質,用既都係日本🇯🇵師傅,地方細細,但甚有特色😍餐廳設有一大張bar枱,方便客人同師傅交流,亦可欣賞師傅的製作過程👍🏻餐廳有唔同嘅set,價錢由$480-$1580/位,價錢算係廚師發辦中頗為親民。另外都有壽喜燒、魚生丼及海鮮丼等。平平哋我就試咗個$680嘅廚師發辦茶碗蒸Steam egg蛋非常滑而香,表面加咗啲日本蕨菜,加添特色刺身 4款 4 kind of sashimi賣相非常精緻,而且師傅會特別為你介紹每款刺身係咩嚟。分別有拖羅、帆立貝,鰆魚、笛鯛。時令御料理 1品 Today's special hot dish煮東風螺,食材新鮮,用料具心思廚師發辦壽司6貫 Chef's selection sushi (6pcs)師傅會逐一為你講解,建議先有味道淡的、由左至右食起,包括深海池魚,馬糞海膽、大拖羅、銀雪魚等,食完口裏面嗰浸魚油真係回味無窮鮨竜迷你丼 TATSU mini bowl由吞拿魚蓉同各種切角魚生製成,水準發揮正常湯Soup竹笙蝦湯,蝦味鮮甜甜品Dessert開心果雪糕,誠意之作

平平哋我就試咗個$680嘅廚師發辦

茶碗蒸Steam egg
蛋非常滑而香,表面加咗啲日本蕨菜,加添特色

刺身 4款 4 kind of sashimi

煮東風螺,食材新鮮,用料具心思

鮨竜迷你丼 TATSU mini bowl
由吞拿魚蓉同各種切角魚生製成,水準發揮正常

湯Soup
竹笙蝦湯,蝦味鮮甜

甜品Dessert
開心果雪糕,誠意之作,食得出應該係自家製作

2022-05-20 29 瀏覽
朋友生日同佢去一下平食廚師發板🍣師傅會喺舊壽司已經加咗豉油同Wasabi,第一件佢就用嚟調味睇吓我哋需唔需要多啲豉油Wasabi🍣🍣🍣🍣呢個480套餐分別有12件壽司,蒸蛋,湯同埋甜品😋😋12件壽司包括有伊左木,深海池魚,帆立貝,櫻花樽魚,黑鯥魚,海膽烏賊,赤貝,中拖羅,赤身醬油漬,銀雪魚,車海老,三文魚子🐟🦑🦐🍣🍣🍣湯唔會好似平時麵豉湯咁咸而當天嘅甜品係開心果雪糕🍦🍨
2022-05-18 18 瀏覽
最近搵緊啲優質嘅omakase,諗住帶屋企人去試吓:-右至左食起:右邊開始:帆立貝配合柚子碎 軟糯 海鮮味濃。中間:肉質爽脆,清甜,滑嫩左:配合檸檬汁, 拖羅入口即融以及重魚脂味!-東風攞 海鮮湯 偏重口味 冇沙,肉質彈牙。廚師細心 問飯量及wasabi-黑目魚:油脂豐富あなこ鱔:肉質細嫩,香,甜咸皆備,燒汁味濃郁。小肌 魚味濃 高級版鯖魚 魚油 酸 熟赤か(赤貝)夾口彈牙,清甜-拖羅 紫蘇葉不油膩: 油脂豐富,但食落好清新吞拿魚腩井,creamy, 口感飽滿 魚子不腥, 黃羅荀作少調味 -赤面鼓湯加左蝦頭 :好清甜蝦湯,淡淡面鼓味,好特別 有少少回甘嘅感覺。-1開心果雪糕 🍦 :奶香味好重配開心果碎,口感錦密自家製海綿蛋糕 :好重蛋香味,有點似玉子燒奈良士多啤梨🍓 酸甜適中-
最近搵緊啲優質嘅omakase,諗住帶屋企人去試吓:

右至左食起:
右邊開始:帆立貝配合柚子碎 軟糯 海鮮味濃。
中間:肉質爽脆,清甜,滑嫩
左:配合檸檬汁, 拖羅入口即融以及重魚脂味!

東風攞 海鮮湯 偏重口味 冇沙,肉質彈牙。
廚師細心 問飯量及wasabi

黑目魚:油脂豐富
あなこ鱔:肉質細嫩,香,甜咸皆備,燒汁味濃郁。
小肌 魚味濃 高級版鯖魚 魚油 酸 熟
赤か(赤貝)夾口彈牙,清甜

拖羅 紫蘇葉不油膩: 油脂豐富,但食落好清新

1開心果雪糕 🍦 :奶香味好重配開心果碎,口感錦密

自家製海綿蛋糕 :好重蛋香味,有點似玉子燒
奈良士多啤梨🍓 酸甜適中
2022-05-18 23 瀏覽
呢間日式餐廳🍴裝修幾用心,除咗可以食omakase或者日式定食,唔食生野仲有全熱食選擇🍱,豐儉由人.蒲燒鰻魚 Eel Teishoku $480 呢個鰻魚即叫即燒,非常有誠意。鰻魚切成3大塊,燒得非常香口,唔會煮得太濕。套餐可揀跟烏冬定飯,我地揀咗烏冬。.銀鱈魚西京燒 Gin Tara Teishoku $380 🎣今次食全魚宴🤣,一直幾鍾意食西京燒,魚皮脆脆地,魚肉又嫩滑😍.每份定食跟湯品、茶碗蒸同甜品。今次甜品係北海道低糖豆腐雪糕🍦,豆味香濃。

蒲燒鰻魚 Eel Teishoku $480

2022-05-18 46 瀏覽
同朋友去黃埔附近行街,佢話個頭有間親民價既廚師發辦Omakase。我哋揀左竜(讀:龍)餐 $680先上刺身4件(由右起,池魚、帶子, 中:笛鯛, 右:吞拿魚(拖羅))。建議食法,先食右,再食左,最後食中間,味道由淡至濃。個帶子幾鮮甜,池魚同拖羅正常發揮。笛鯛個汁幾好食。賣相一流,打卡之選。熱食:汁煮田螺, 醬汁整得幾入味。壽司盛:烏賊, 拖羅,笛雕,赤貝,海膽,星鰻(由左至右)。正常Omakase水準,自己個人鍾意個海膽壽司,好新鮮同滋味。茶碗蒸:個蛋好滑魚子吞拿魚親子丼(迷你)魚子同拖羅都好新鮮,好食。蝦味噌湯:蝦味濃郁,味噌正常。甜品:豆腐雪糕,焦糖燉蛋布甸蛋糕自己喜歡個焦糖燉蛋布甸蛋糕,有軟滑口感,朋友就話佢喜歡豆腐雪糕,淡淡豆味唔太甜。

我哋揀左竜(讀:龍)餐 $680

笛鯛刺身

三文魚刺身

熱食:汁煮田螺, 醬汁整得幾入味。
汁煮螺

壽司盛

茶碗蒸:個蛋好滑
茶碗蒸

魚子吞拿魚親子丼(迷你)
魚子同拖羅都好新鮮,好食。

迷你魚籽拖羅丼

蝦味噌湯:蝦味濃郁,味噌正常。
蝦味噌湯

甜品:豆腐雪糕,焦糖燉蛋布甸蛋糕

笛鯛刺身
迷你魚籽拖羅丼
2022-05-17 26 瀏覽
位於黃埔嘅日式餐廳《鮨竜》,食材同服務都唔錯!而且價錢靠為親民,同朋友每人都叫咗set竜🐉- $680🤏🏻-茶碗蒸-滑溜嘅蒸蛋,配上日本蕨菜,帶出滑蛋嘅清甜-刺身-當中3款刺身味道較為淡雅,口感彈牙而其中嘅拖羅顏色粉紅,脂肪比例較高,充滿魚脂香-時令御料理-汁煮黑梅貝,肉質爽口又彈牙-壽司-壽司有6件,壽司飯調味啱啱好!當中最鍾意係海膽壽司同赤背壽司,海膽入口即溶,新鮮冇臭味🤩而赤背食落超級爽脆-迷你丼-裡面有幾款嘅切粒魚生,有三文魚、吞拿魚等,同吞拿魚蓉,顏色繽紛而且口感豐富,另外面頭嘅金魚花都可食用-湯- 海鮮麵豉湯,好濃郁-甜品-係開心果雪糕,玉子蛋糕雪糕味道濃郁,配上味道清清甜甜嘅玉子蛋糕,完美配搭😌
竜🐉- $680🤏🏻

-茶碗蒸-
滑溜嘅蒸蛋,配上日本蕨菜,帶出滑蛋嘅清甜

-刺身-
當中3款刺身味道較為淡雅,口感彈牙
而其中嘅拖羅顏色粉紅,脂肪比例較高,充滿魚脂香

-時令御料理-
汁煮黑梅貝,肉質爽口又彈牙

-壽司-

-迷你丼-

-湯-
海鮮麵豉湯,好濃郁

-甜品-
係開心果雪糕,玉子蛋糕
雪糕味道濃郁,配上味道清清甜甜嘅玉子蛋糕,完美配搭😌
2022-05-17 26 瀏覽
晚市時間黎到黃埔一間高級既日本餐廳 餐廳氣氛燈光有種神秘昏暗嘅感覺 食物方面主要提供Omakase同埋Teishoku 仲有日本酒品可供選擇 Teishoku其實係指日本定食 今次品嚐左兩款定食蒲燒鰻魚 Eel Teishoku $480蒲燒鰻魚即叫即製 因此等候時間都等左好一段時間 但上碟時見到原條鰻魚肉質肥美 色澤均勻 香噴噴既鰻魚口感嫩滑 有意外驚喜銀鱈魚西京燒 Gin Tara Teishoku $380銀鱈魚西京燒都係即叫即製 都等左好耐段時間 外皮香脆 肉質新鮮食到魚香 配埋沙律醬昇華魚既鮮每份Teishoku仲有湯品、烏冬、茶碗蒸 仲有甜品 甜品方面係北海道低糖豆腐雪糕 黃豆味比較香濃📸 Credit to Instagram: @mroolong

Teishoku其實係指日本定食 今次品嚐左兩款定食

蒲燒鰻魚 Eel Teishoku $480

銀鱈魚西京燒 Gin Tara Teishoku $380

2022-05-17 19 瀏覽
返工咁辛苦點可以唔好好享受呢😌同朋友嚟到紅磡嘅《鮨竜》試試佢嘅σɱαƙαʂҽ🤏🏻我同朋友每人都叫咗set竜- $680有茶碗蒸、刺身4點、時令御料理、六貫握壽司、迷你丼、湯同甜品每一道菜師傅會等你食完先再上菜,仲會逐樣介紹返,感覺很慢活~🫳🏻茶碗蒸蒸蛋滑嫩十足,裏面加咗日本蕨菜,更有層次感🫳🏻刺身有4款,當中嘅刺身,帆立貝厚身鮮甜,拖羅油脂細膩豐富,入口即溶🫳🏻時令御料理係汁煮黑梅貝,肉質彈牙爽口,冇腥味🤏🏻壽司壽司有6件,其中我最鍾意嘅壽司,鱸魚魚肉充滿彈性,肉質細膩帶淡淡甘甜,海膽入口即溶,鮮甜細滑😌穴子即係星鰻,個樣同平時食開嘅鰻魚差唔多,肉質香軟油份較少🫳🏻迷你丼色彩繽紛嘅迷你丼,有角切魚生同吞拿魚蓉,口感豐富🫳🏻湯 海鮮麵豉湯,味道非常鮮美-甜品-最後係濃郁香滑嘅開心果雪糕同玉子蛋糕做結尾,滿足滿足!
返工咁辛苦點可以唔好好享受呢😌
同朋友嚟到紅磡嘅《鮨竜》試試佢嘅σɱαƙαʂҽ🤏🏻

我同朋友每人都叫咗set竜- $680

🫳🏻茶碗蒸
蒸蛋滑嫩十足,裏面加咗日本蕨菜,更有層次感

🫳🏻刺身

🫳🏻時令御料理
係汁煮黑梅貝,肉質彈牙爽口,冇腥味

🤏🏻壽司

🫳🏻迷你丼
色彩繽紛嘅迷你丼,有角切魚生同吞拿魚蓉,口感豐富

🫳🏻湯
海鮮麵豉湯,味道非常鮮美

-甜品-
最後係濃郁香滑嘅開心果雪糕同玉子蛋糕做結尾,滿足滿足!
2022-05-16 16 瀏覽
有次經過黃埔見到呢間店平日夜晚都8成滿,望下個餐牌先知主打食omakase, 價錢由480-過千元🙈,想試下🙈🙈就book左😛今次我地叫左竜set($680)一開始係茶碗蒸,個蛋好滑👍🏼跟住...嘩,砌得好靚嘅4款魚生,個帶子好厚肉,都幾鮮甜,好味😋鯛魚味道ok,食到最後...拖羅有少少筋🙈我expect,入口即溶🙈汁煮田螺😂唔記得個名,好似叫黑x貝,螺肉食落彈牙,但有啲普通😛6貫手握壽司😆個樣好吸引,個玉子好厚實,食落好滑,我鍾意呢種質感😋好味,壽司有烏賊,吞拿魚,鯛,赤貝,馬糞海膽同星鰻,醋飯調味唔錯,馬糞海膽壽司最好食🤤有好多海膽,一啖放入口,成口塞滿海膽🤤🤤好正,食到好新鮮😆但烏賊個質感好奇怪🙈唔爽口,好腍,唔識形容🙈迷你丼(三文魚子+吞拿魚蓉)好味😋三文魚子咸咸地,吞拿魚蓉幾鮮甜,加埋一齊有兩種口感,雖然細細碗,但份量都夠,食完都飽飽地...仲有湯同甜品😵😵就食唔落🙈🙈食完魚生,飲返碗熱辣辣嘅湯👍🏼(赤麵豉湯)甜品係豆腐雪糕同焦糖蛋糕豆腐雪糕同蛋糕都麻麻,但唔太甜,蛋糕有啲焦糖脆脆喺裡面,幾特別野食好啱打卡,雖然食物唔係全部都好滿意,但全程waitress都好好服務👍🏼介紹晒
今次我地叫左竜set($680)
一開始係茶碗蒸,個蛋好滑👍🏼

迷你丼(三文魚子+吞拿魚蓉)

仲有湯同甜品😵😵就食唔落🙈🙈
食完魚生,飲返碗熱辣辣嘅湯👍🏼(赤麵豉湯)

甜品係豆腐雪糕同焦糖蛋糕

野食好啱打卡,雖然食物唔係全部都好滿意,但全程waitress都好好服務👍🏼介紹晒每一道菜,加時不時加茶整理食客枱面😆仲有可以邊食邊睇廚師整野食嘅過程😆係唔錯嘅體驗

2022-05-16 12 瀏覽
是關朋友由唔食刺身轉向中意食所以我就話去食好啲,簡左間佢男朋友附近嘅日本餐廳試吓佢一如以往都有漬物,沖繩苦瓜漬同金醋漬薑。苦瓜少甘不苦,想沖繩了❤️揀咗個平平哋嘅480套餐,入面包左廚師發板嘅12件壽司🍣,茶碗蒸,湯同埋甜品我覺得個蒸蛋同平時有少少唔同,佢上面有啲好似透明凝固咗嘅啫喱咁樣,但食落去冇咩味,但配埋蒸蛋個口感幾特別,蒸蛋依然係好好食·伊左木(醬油Wasabi)·深海池魚(萬能蔥)肉比較油同淋·帆立貝正常·櫻花樽魚 三文魚近親比較軟身·黑鯥魚 帶煙燻味 好滑·海膽烏賊 海膽新鮮入口即溶,最愛(未睇到件壽司係咩,師傅叫我身隻手出嚟都估到係海膽)堅決唔食海膽嘅朋友都表示唔錯☺️·赤貝 爽口·中拖羅配左池魚花·赤身醬油漬,大愛·銀雪魚x烏魚子粉,油脂比較多, 幾特別·車海老x燒蝦膏,一口比我食曬😂·三文魚子 澎湃嘅三文魚子,同埋令我改觀,佢唔(sd)幾好食·瑩光魷魚配玉味噌🦑(師傅知我想食私人送俾我)個湯我幾鍾意,平時嘅湯都會比較偏鹹,但佢唔會之餘我會想一飲再飲甜品係開心果雪糕,雪糕之中開心果味我都幾鍾意呢到環境同埋服務都唔錯,師傅真係會用日文同埋中文係上壽司嘅時候講,證明師傅唔係半桶

·伊左木(醬油Wasabi)
·深海池魚(萬能蔥)肉比較油同淋
·帆立貝正常
·櫻花樽魚 三文魚近親比較軟身
·黑鯥魚 帶煙燻味 好滑
堅決唔食海膽嘅朋友都表示唔錯☺️
·赤貝 爽口
·中拖羅配左池魚花
·赤身醬油漬,大愛
·銀雪魚x烏魚子粉,油脂比較多, 幾特別
·車海老x燒蝦膏,一口比我食曬😂

·瑩光魷魚配玉味噌🦑(師傅知我想食私人送俾我)

甜品係開心果雪糕,雪糕之中開心果味我都幾鍾意

呢到環境同埋服務都唔錯,師傅真係會用日文同埋中文係上壽司嘅時候講,證明師傅唔係半桶水,重點係師傅都幾斯文☺
2022-05-15 28 瀏覽
想試下廚師發板,推介你可以嚟呢間新開嘅日本餐廳!可以用入門嘅價錢,品嚐到OMAKASE.▪️OMAKASE 壽司12件套餐 $480呢個價錢簡直係超實惠~🌈茶碗蒸細細碗既燉蛋入面有冬菇、蝦仁,熱辣辣之餘口感都好豐富🌈廚師發板12貫 壽司顧名思義就係有廚師幫你選擇時令既壽司,有驚喜之餘,亦都會因應季節、甚至係當日供應嘅貨源而改變由右邊開始食起~~個人最中意第三件既真鯛,口感較為特別,而且有好香嘅柚子味,令整體既味道好清新吞拿同海膽都係榜首🌈湯麵豉湯🌈甜品今次係開心果雪糕,清新▫️OMAKASE TATSU $680呢款唔同嘅就係多咗四款限定刺身,御品料理同埋一個迷你嘅丼飯
▪️OMAKASE 壽司12件套餐 $480
呢個價錢簡直係超實惠~
🌈茶碗蒸

細細碗既燉蛋入面有冬菇、蝦仁,熱辣辣之餘口感都好豐富
🌈廚師發板12貫 壽司

由右邊開始食起~~
吞拿同海膽都係榜首
🌈湯

麵豉湯
🌈甜品

今次係開心果雪糕,清新
▫️OMAKASE TATSU $680
呢款唔同嘅就係多咗四款限定刺身,御品料理同埋一個迷你嘅丼飯
2022-05-15 20 瀏覽
位於黃埔有數間不錯的日式餐廳,今日黎左其中一間食Omakase。雖然係新餐廳,但睇得出師傅經驗豐富,而且性價比都唔差!.▪️OMAKASE TATAU $680🌈茶碗蒸唔算好濃,有冬菇,蝦仔,正正常常🌈4款刺身個人黎講幾中意太刀魚同拖羅,一個夠爽口,一個夠厚實🌈時令御料理1品東風螺,螺肉煮得好甜,連啲汁都飲得落口🌈廚師發板壽司6貫海膽新鮮入口即溶,吞拿魚都好厚實🌈鮨竜迷你井三文魚子同吞拿魚蓉,仲有青瓜粒粒平時唔多食呢兩樣,點知呢兩個組合加埋一齊又幾開胃~加上唔算好大碗 夠精緻 🌈湯麵豉湯~ 🌈甜品開心果雪糕,呢個味道好fresh!▫️ONAKASE SHUSHI $480呢份係朋友叫既,入門價錢,非入門水平唯一分別就係冇咗刺身,同井飯,轉左做壽司其他嘅前菜茶碗蒸湯同埋甜品都係一樣

▪️OMAKASE TATAU $680
🌈茶碗蒸

唔算好濃,有冬菇,蝦仔,正正常常
🌈4款刺身

個人黎講幾中意太刀魚同拖羅,一個夠爽口,一個夠厚實
🌈時令御料理1品

東風螺,螺肉煮得好甜,連啲汁都飲得落口
🌈廚師發板壽司6貫
海膽新鮮入口即溶,吞拿魚都好厚實
🌈鮨竜迷你井

三文魚子同吞拿魚蓉,仲有青瓜粒粒
🌈湯

麵豉湯~
🌈甜品
開心果雪糕,呢個味道好fresh!

▫️ONAKASE SHUSHI $480
呢份係朋友叫既,入門價錢,非入門水平
唯一分別就係冇咗刺身,同井飯,轉左做壽司
其他嘅前菜茶碗蒸湯同埋甜品都係一樣
2022-05-13 35 瀏覽
*此餐廳收取加一服務費。Omakase Tatsu(單點$680),刺身四款;大拖羅刺身肉質粉嫩,食落入口即化;燒馬駮魚帶有焦香味道,底層有漬物;平靜魚魚腩刺身肉質爽口,油脂味濃;帆立貝刺身肉質厚身,食落好滿足,採用柚子皮、酸橘汁作為配搭,味道清爽。時令御料理一品(跟餐$0),黑梅貝子煮,黑梅貝肉質彈牙,食落好入味。壽司六貫(跟餐$0),特上地金目錭壽司食落好新鮮;櫻鱒壽司肉質肥美;白蝦壽司肉質綿滑、晶瑩剔透;赤貝壽司口感爽脆,食落鮮味十足;赤身醬油漬壽司口感厚實,味道鹹鮮;橙壽司表面鋪有幼蔥,食落帶有芝麻味道,燒黑目魚肉質嫩滑,魚味濃厚。茶碗蒸(跟餐$0),表面鋪有菇菌、香蔥,菇菌製成蒟蒻口感,雞蛋帶有高湯味道。赤味噌湯(跟餐$0),採用蝦膏熬煮,內有麵筋、豆腐、香蔥。手卷一客(跟餐$0),表面鋪有兩層海膽,海膽口感Creamy,瞬間即溶,味道甘甜,另外,飯粒內有蟹肉,味道鮮甜,紫菜口感薄脆。甜品拼盤(跟餐$0),開心果雪糕內有開心果,令口感好豐富;奈良產草莓味道香甜多汁;甜玉子燒食落蛋香味濃。
*此餐廳收取加一服務費。

赤味噌湯(跟餐$0),採用蝦膏熬煮,內有麵筋、豆腐、香蔥。

• Omakase Tatsu
2022-05-13 27 瀏覽
最近mami得閒左,就帶佢一齊食下好野,今次就揀左呢間廚師發板一齊食!-廚師發板12件壽司定食 $480-1.小肌 魚味濃 高級版鯖魚 魚油 酸 熟2.赤か(赤貝)夾口彈牙,清甜3.拖羅 配合紫蘇葉一齊食無咁油膩,油脂豐富,又好清新。4.深海池魚:食落去軟糯,油脂分佈適中,配合柚子,食落去好清甜,有作調味。5.黑目魚:油脂豐富6.魷魚 柚子皮帶出魷魚嘅香香,肉質較黏較痴身,沒有腥味。7.火炙金目鯛 佢嘅炙燒味較重,油脂分布適中,肉質有少少脆。呢個都幾推介㗎 !8.英鱒 油脂平衡 魚味濃 同啲薑一齊食好 match 軟糯 入口即溶。 9..帆立貝壽司 鮮甜 配合柚子更能突顯帆立貝的海鮮味!10.赤身吞拿魚 油脂味濃 有光澤 軟糯11.拖羅 入口即融 油脂豐富12.開心果雪糕 🍦 :奶香味好重配開心果碎,口感綿密!自家製海綿蛋糕 :好重蛋香味,有點似玉子燒奈良士多啤梨🍓:酸甜適中
廚師發板12件壽司定食 $480
1.小肌
魚味濃 高級版鯖魚 魚油 酸 熟

2.赤か(赤貝)夾口彈牙,清甜

3.拖羅 配合紫蘇葉一齊食無咁油膩,油脂豐富,又好清新。

5.黑目魚:油脂豐富

6.魷魚 柚子皮帶出魷魚嘅香香,肉質較黏較痴身,沒有腥味。

9..帆立貝壽司 鮮甜 配合柚子更能突顯帆立貝的海鮮味!

10.赤身吞拿魚 油脂味濃 有光澤 軟糯

11.拖羅 入口即融 油脂豐富

12.開心果雪糕 🍦 :奶香味好重配開心果碎,口感綿密!
自家製海綿蛋糕 :好重蛋香味,有點似玉子燒
奈良士多啤梨🍓:酸甜適中