2008-11-14 25 瀏覽
人人都話好,住咁近,今早才是首度光顧。。。真係幾好喎~蝦餃:皮薄餡靚,無話可說,層皮又唔會痴底,一夾即起,足晒蝦料!!燒賣:大件厚肉,味道都不錯,不過不失!牛筋:有兩件白蘿蔔在底…也有不少牛筋,細細件,又夠淋!呢間酒樓果然名不虛全,點心看出皆是用心之作!
人人都話好,住咁近,今早才是首度光顧。。。真係幾好喎~
燒賣:大件厚肉,味道都不錯,不過不失!
牛筋:有兩件白蘿蔔在底…也有不少牛筋,細細件,又夠淋!
呢間酒樓果然名不虛全,點心看出皆是用心之作!
2008-11-10 26 瀏覽
噚日同媽媽去咗鳳城飲茶,好開心雖然點心款式不太多,但係啲點心好唔錯,我嗌咗臘腸卷、馬拉糕、上湯炸粉果、椰汁紅豆糕,菜心。最開心係臘腸卷好抵食,一籠兩大個,兩整條臘腸好好味由於唔慣帶相機,下次實要影低。
噚日同媽媽去咗鳳城飲茶,好開心

由於唔慣帶相機,下次實要影低。
2008-10-22 43 瀏覽
一班差不多十多年沒有音訊的舊同學,終於在Facebook上成功重新連線,不能不說網絡世界的威力.這一個周六晚上,我們在太子鳳城酒家重遇,心情有點忐忑,大家多年沒有見面,不知道昔日一起去打機,打波,睇色情影帶的舊同學,現今生活如何?小弟一早安排定菜單,希望久違的朋友,也會吃得滿意.鳳城已吃過多次,有什麼要吃的都略知一二,既然今次人多,不如就吃一些連我都未吃過的菜式.當然,乳豬生腸拼盤不可少,這一道鳳城一向做得出色,上次來太子店吃過的生腸近乎沒有味道,今次吃就同北角店水準一樣出色了.鹵得入味兼爽口,乳豬卜卜脆,入口即化,一如以往地好吃.未吃過鳳城的金錢雞,席上大多舊同學,也未吃過金錢雞,問我是什麼?我照直說是懷舊燒味,膽固醇極高.但鳳城的金錢雞,沒有冰肉這個"靈魂",金錢雞一向是肥叉雞肝加冰肉,三樣缺一不可,如今沒有其中一樣,真是失色不少.金錢蟹盒要預訂,外貌如扇貝,其實是將蟹肉生拆,再加其他材料混合成餡料,用皮包成如扇貝外形,放下油炸便成,這一味,我也是第一次嘗試.吃落鬆化可口,餡料的蟹肉味,又不是很突出.對我未過此味的人來說,不能說很特別,但都幾好吃.又一道未吃過的是糯米鴨,事前又係要

金錢蟹盒要預訂,外貌如扇貝,其實是將蟹肉生拆,再加其他材料混合成餡料,用皮包成如扇貝外形,放下油炸便成,這一味,我也是第一次嘗試.吃落鬆化可口,餡料的蟹肉味,又不是很突出.對我未過此味的人來說,不能說很特別,但都幾好吃.又一道未吃過的是糯米鴨,事前又係要預留,基本上同陸羽的糯米雞異曲同功,都是將糯米塞進去再炸,上桌時鴨已斬件上,炸到連骨頭也酥化,而鴨內的糯米做得較為乾身,吃多兩件也不感覺肥膩,可惜同桌的舊相好,對此味的感覺一般.

少不了一隻炸子雞,這道菜是鳳城的名物,真正做到皮脆肉嫩,而且有雞味的味道.不要說又是這些,現今很多地方,做出來的炸子雞很差,比你見到都不想吃.既然來到鳳城,就不能錯過.記住,係太子同北角兩間,其他的絕無關係.

其他菜式如鍋貼明蝦,生卷,鵪鶉鬆,炒桂花瑤柱等等,有一定水準,但蒸粉果就有點點失望,粉果皮很爛,一夾就爆.早料到就要個高湯炸粉果才稱心.

如果自攜酒品就不收開瓶費,但撞正這夜有宴會,店方說酒杯已用光,叫我們用住水杯.我兩支不算甚麼佳釀,用水杯飲反而多一份豪邁粗獷的風味.眾舊同學喜力一罐駁一罐,小弟就拿住有點舊的水杯,喝著Penfold,s Private release,雖然不是佳釀,但同一班識於微時的舊朋友輕談淺酌,回首青荵歲月,什麼酒也好喝,飲酒,我一向求感覺.

重新連線之後,希望大家在往後日子繼續保持聯絡,下次再聚.

乳豬生腸
桂花瑤柱
金錢蟹盒
都係炸子雞
2008-10-19 14 瀏覽
炸子雞: 平日不吃雞皮, 見到寫明係脆皮, 就試左少少, 真係好脆下~~ 而且個雞唔會好乾, 好滑, 好好味鍋胋明蝦: 唔鐘意食蝦, 但係呢個又幾好味喎~~ 個多士一啲都唔油, 又好脆, 加埋沙律 醬, GOOD !生炒肉排: 明明見到餐牌上有呢個菜同咕嚕肉, 心諗應該會好似大排檔啲京都骨咁無炸粉 包住, 點知上枱見到, 同咕嚕肉無分別, 唔明做乜要有2個名 ??? 呢個餸亦麻麻 地, 個粉好厚, 且無乜肉食, 好似食炸粉咁雜菜煲: 無乜特別, 一般的口味
好滑, 好好味

醬, GOOD !

地, 個粉好厚, 且無乜肉食, 好似食炸粉咁

雜菜煲: 無乜特別, 一般的口味
  • 炸子雞
  • 鍋胋明蝦
2008-10-14 13 瀏覽
前幾日同屋企人食晚飯, 有人試過呢度話正提議黎食一餐, 大伙兒都話好, 咁就由我負責啦. 首要任務當然係打去book位先, 個姐姐好友善, 話6點到7點半一輪, 7點半打後又一輪, 咁我就book左7點半啦. 問佢有d 乜野餸係要預先訂定, 佢就話係炸蟹箝, 其餘果d乳豬拼盤同脆皮炸子雞都唔使訂. 佢仲話有"菜欄"會員咭有上湯炸粉果送添. 當晚準時7點半到, 大半屋企人已經到左, 我地睇到個一千三百幾嘅套餐幾好, 再加埋訂左嘅炸蟹箝同埋送嘅上湯炸粉果, 一定好夠食. 開心叫左一round汽水啤酒, d 餸都未上已經要叫第二round嘅啤酒啦. 先上左個乳豬拼盤, 有好多野食, 乳豬好在唔太肥, 叉燒係半肥瘦, 蜜汁味好重, 最啱送啤酒. 其餘嘅切雞, 燒鴨同海蜇都無試過, 不過見各人清碟之快都應該幾好味. 再黎係蟹肉冬茸羹, 個蟹肉一食就知係雪藏貨, 不過因為個冬茸好香好滑, 再加上用左少少胡椒調味, 作為一個秋天嘅湯水都唔錯. 再黎個炒斑球, 味道幾好, 份量好足. 鍋貼大明蝦拼大良炒鮮奶真係好好味, 果然係名菜. 脆皮炸子雞一上枱已經急不及待, 雞炸得剛好, 調味亦都恰到好處, 呢

再黎個炒斑球, 味道幾好, 份量好足. 鍋貼大明蝦拼大良炒鮮奶真係好好味, 果然係名菜. 脆皮炸子雞一上枱已經急不及待, 雞炸得剛好, 調味亦都恰到好處, 呢個餸可以攞滿分.

炸蟹箝係最後上嘅一個主菜, 千呼萬喚始出來, 等...原來真係有價值嘅, 我地一人一個好開懷咁大嚼, 蟹肉好鮮味, 點左醋仲好味. 我會因為呢個炸蟹箝而成為呢度嘅常客.

我地個套餐仲有炒飯同甜品, 味道都okay. 上湯炸粉果可能係送嘅關係, 所以特別好味.

埋單二千五蚊, 最緊要係大家食得好開心呀嘛.
  • 脆皮炸子雞
  • 炸蟹箝
2008-10-09 5 瀏覽
剛好要在太子覓食, 遂提議往鳯城飲茶。 雖然每次坐車都會經過, 但從未試過在這裡嘆茶。 香港傳統或舊式酒樓已買少見少, 有時都懷念舊式酒樓的傳統點心。二人只食了煎腸粉、合桃叉燒酥和鳯城炒飯。 欣賞煎腸粉的醬汁, 豉油加上麻醬和芝麻很香口。 普通叉燒酥就食得多, 但合桃叉燒酥還是第一次。 喜歡合桃叉燒酥, 又燒餡多, 上層是菠蘿包的皮, 很可口。 它不是長條型, 是撻型, 下次會再叫。上次晚飯未有食鳯城炒飯, 今次一試後覺得不錯, 不太油而且乾身。 炒飯較淡, 如果能熱些(即炒即上枱) 和加小小豉油調味更好。
2008-10-03 22 瀏覽
今晚同班同事去左太子果邊間「鳳城」。三女一男,我地叫左乳豬件,先來的是這菜,味道不過不失啦...都幾脆既chopstick:蝦窩貼,跟住就係這味,都幾有蝦味既,都係炸幾唔錯,不至食到成口油。蝦醬通菜鮮魷,呢碟通菜就一般啦...d鮮魷就麻麻...唔得鮮既~ 炒生魚卷,生魚卷...我鍾意食果d勝瓜同雲耳多d! 半隻炸子雞,隻雞真係炸得好靚咁噃,食落去都好好食,炸得剛剛好!! 。梅菜扣肉,d梅菜正到不得了,我食左差兩碗飯...都係因為要食埋呢味正菜咋!! 埋單每人約$180...係咪貴左d呀??成晚我最鍾意既就係碟「梅菜扣肉 」!! 超正~
今晚同班同事去左太子果邊間「鳳城」。三女一男,我地叫左
乳豬件,先來的是這菜,味道不過不失啦...都幾脆既
炒生魚卷,生魚卷...我鍾意食果d勝瓜同雲耳多d!

埋單每人約$180...係咪貴左d呀??
成晚我最鍾意既就係碟「梅菜扣肉 」!! 超正~
  • 梅菜扣肉 , 蝦多士
2008-09-27 10 瀏覽
吃過兩樣開胃小吃,已經非常肚餓,訂了位,約七時去到即可入坐,見只有四五枱的食客,並無食評說的爆滿情況,因為要等人,所以七時半才點菜,其間食客越來越多,不一會已接近爆滿,而且侍應並沒有催促點菜。因為第一次來,所以我們點了一個八百多元的套餐,這樣便可試不同款式的菜式,套餐有乳豬三拼盤、蟹伕冬茸羹、家鄉炒斑球、脆皮炸子雞、鍋貼大明蝦、螺片時蔬和甜品。乳豬三拼盤:三拼有乳豬、燒骨、生腸和海蜇(可說是四拼)。乳豬,皮脆、肉滑又不會過肥,還熱辣辣的,正;燒骨,普通燒骨;生腸,好久沒吃過了,超爽口又甜甜的和咸咸的,不會太淡,掂~~;海蜇,彈牙,夠味,不會過酸,不過太少,不夠吃。蟹肉冬茸羹:稀稠適中,有足夠的冬瓜茸,不過咸了一些和配料太少。家鄉炒斑球:大碟,魚塊多,配以瓜、雲耳、洋蔥一起炒,魚新鮮夠厚夠滑,可是味道重了一些,不過味道尚算ok。脆皮炸子雞:一整隻,新鮮炸起,皮香脆肉又滑,咸味適中,即使雞胸位也不會「o鞋」,加少少檸檬汁,好好味。鍋貼大明蝦:即是蝦多士,一碟八件,蝦夠大隻、新鮮,不過個人認為多士比較油,不夠熱,較失望的一道菜。螺片時蔬:油光滿面的生菜,配以過稠的獻汁,吃得不多。因為不夠飽,

乳豬三拼盤:三拼有乳豬、燒骨、生腸和海蜇(可說是四拼
)。
乳豬,皮脆、肉滑又不會過肥,還熱辣辣的,正;
燒骨,普通燒骨;

螺片時蔬:油光滿面的生菜,配以過稠的獻汁,吃得不多。

因為不夠飽,所以再點一個大良少鮮奶,不過等了很久也沒來,於是追問,聽他們的語氣應該漏了單,隨後不一會,菜便上來。

大良少鮮奶:一上枱,未吃已見到炒得過了火,一口吃下,「o鞋」是一定的,但過咸的味道真是意想不到,而且沒有奶味,是否忘了落鮮奶?怎樣說這也是招牌菜,不要這樣拆自己招牌吧。

甜品:沒吃,不評。

其實,這是慶祝生日的晚飯,它們沒有收我們切餅費,並主動問我們用不用替我們切餅,一讚他們的主動性。

這頓晚飯,菜式味道好壞參半,不過整體仍然不錯。有些比較難吃到的菜式,都可以在這裡找到,有機會的話我會再來試其他特色菜式。

結賬時,它們把鄰枱的一道菜加到我們的單上,幸好被我們發現。

可能是對此食肆期望大了一點,所以吃後有一點點失望。七個人,一千二百多元,個人覺得偏貴。
脆皮乳豬
過油多士
香脆滑炸子雞
沒奶味和過老的炒鮮奶
脆皮乳豬
香脆滑炸子雞
  • 炸子雞、乳豬、生腸
朋友早前推薦鳳城,話佢0的蝦多士好味. 接著見到蔡生都有介紹,就梗係0黎試下啦~因為得兩個人,只點得3個菜:脆皮乳豬拼大腸 - 乳豬好脆又肥瘦適中,大腸夠大件爽口,好味~ 不過$128得細細碟,三兩口就食晒,好似貴0左0的喎 桂花銀芽炒魚肚 - 非常普通.........芽菜、雞蛋同細粒魚肚炒埋一齊囉.............大良炒鮮奶 - 有少量蟹肉魷魚,冇咩奶味,好creamy且膩,食0左幾羮就放棄..........下次記得要試蝦多士!

因為得兩個人,只點得3個菜:

下次記得要試蝦多士!
  • 脆皮乳豬拼大腸
2008-09-02 9 瀏覽
今次聚會每人提議一間店, 最後決定試這間老店。 人數少不能食太多, 所以只食了脆皮乳豬爽生腸、煎藕餅和蝦多士。 三款小菜都好味道, 化皮乳豬不肥膩, 加上喜愛的生腸, 是絕配! 煎藕餅和蝦多士很香口但不會太油, 味道又不太鹹。 及後, 侍應送上綠豆沙, 真窩心!
2008-09-01 5 瀏覽
每次見到呢間酒家的食評都流晒口水, 因為佢好多菜式第二間都食唔到, 但一定要人多才可成行, 終於有機會了, 奶奶有日話想一家人出去食餐好少少既, 我即刻提議黎呢度, 早一日打去訂位, 並預好一些菜式, 驚去到無得食.一行7人9點準時上到去, 成間酒家都坐滿晒人, 就算訂左枱都要等, 無辦法, 唯有係門口等一陣, 等左三個字到安排到我地坐左張圓枱, 即刻點菜(我一早巳做好功課, 所有菜式巳心中有數), 於是點左記得既: 乳豬生腸雙拼, 炸子雞一隻(預訂), 蝦多士, 壽包(預訂), 大班兩味, 鳳城炒飯, 金銀蛋莧菜.乳豬生腸雙拼最先上枱, 好細碟, 但佢地試左生腸個個都讚不絕口, 我唔食腸的, 但老公不停咁叫我試下, 終於在抵受唔到誘惑下試了一舊, 好好味喎, 跟住我食到停唔到口, 乳豬好脆好香, 呢碟都沒食完奶奶巳叫我追加一碟蝦多士幾得意, 下面的面包炸得好鬆脆, 點小小醋食非常好味, 老公好鍾意呢樣, 炸子雞的雞皮都燒得好脆, 一隻雞都食得晒, 鳳城炒飯真係估唔到咁好味, 還要幾大碟, 樣樣餸都唔錯, 奶奶幾滿意, 不停話我今次選得幾好今次因為叫左壽包所以無訂到焗西米布甸, 下次要

今次因為叫左壽包所以無訂到焗西米布甸, 下次要再黎試下~
  • 乳豬生腸雙拼
  • 鳳城炒飯
  • 蝦多士
2008-08-07 48 瀏覽
答案是沒有的。不過被問的當時並沒有人答得出口,因為問者與被問者都因此問而正在狂笑。(詳情容後交代)先說食物,燒豬海哲鵝三拼-招牌?也是如此而已?燒豬的皮不算脆啊,其餘兩款也很是一般。西蘭花帶子,若不是因為其size如此的驚人,這篇稿本應是沒有相片的。那隻小碟子有若平常吃至一半,侍應替你轉了一隻細碟般似的,竟要收百二蚊?!而且醬汁似有還無,過份了一點吧?那粟米魚肚羹反是最佳的一款,並不是罐頭粟米湯開的,魚肚也真的很堅。什菜缹一般,而追加的果汁焗牛柳,很滑很甜也不錯。老店嘛,吵吵鬧鬧的環境和有性格的員工是少不得的。除了會有傳菜阿姐在你吃得七七八八之時,大聲查問一桌男士有無叫雞(鹽焗雞)之外,也會有義正詞嚴的侍應姐姐命令你「夾埋佢!」,以便上其他菜,實在叫六名有為青年哭笑不得。不過話說回來,也只有這個組合才可出現如此現象。這些pros and cons都是香港獨有,泰國沒有的,希望駐守泰國朋友順順利利。
者都因此問而正在狂笑。(詳情容後交代)

份了一點吧?那粟米魚肚羹反是最佳的一款,並不是罐頭粟米湯開
也不錯。

出現如此現象。

順利利。
2008-08-02 8 瀏覽
平常來吃晚飯就試得多, 是次因為某朋友希望飲茶坐好d, 要求去鳳城, 那就一行三缺一來作新嘗試。三個人只叫了六個點心, 分析如下:韮菜餃: 是韮菜及蝦及肥豬肉的組合。 豬油起了buffer作用, 把前兩者混為一體, 是很喜歡的一道點心。魷魚鬚: 這個相比起來就遜色少少, 但都為水準以上。煎腸粉, 最特別那個混醬, 那水汪汪的芝麻醬是很奇怪, 腸粉算不過不失。排骨: 真係件件見骨, 合喜吮骨的我。 惜份量少左d。上湯粉果: 唔使講, 好驚喜, 好好食! 蓮容包: 蓮容幾香滑, 配蛋黃的咸香, 不錯!個人認為, 飲茶比晚市好吃多了! 淨係吃韮菜餃同浸粉果都值!

三個人只叫了六個點心, 分析如下:

魷魚鬚: 這個相比起來就遜色少少, 但都為水準以上。

排骨: 真係件件見骨, 合喜吮骨的我。 惜份量少左d。

上湯粉果: 唔使講, 好驚喜, 好好食!

蓮容包: 蓮容幾香滑, 配蛋黃的咸香, 不錯!

2008-07-26 56 瀏覽
貪佢呢度唔洗點等位,2樓11點先開,11點行過去攞位都未遲。食物水準有點兒不穩定,好似牛肉球就無上次咁好味。有少少o拿味,又唔夠彈牙。炸魷魚鬚:炸得幾脆,有嚼勁,但不久佢地就會黐埋一齊脆玉餃:呢個幾好食,清清地;個皮都算薄,脆肉瓜不會蒸得過稔,仲有一隻大蝦,好爽。雞球大包:包皮軟熟,有好多餡,雞件、臘肉、冬菇等。腐皮卷:炸得脆,多蝦,亦有豬肉。蝦餃:大粒,多蝦,少肥肉服務不過不失,有禮貌。
食物水準有點兒不穩定,好似牛肉球就無上次咁好味。
有少少o拿味,又唔夠彈牙。

炸魷魚鬚:炸得幾脆,有嚼勁,但不久佢地就會黐埋一齊
雞球大包:包皮軟熟,有好多餡,雞件、臘肉、冬菇等。
腐皮卷:炸得脆,多蝦,亦有豬肉。
蝦餃:大粒,多蝦,少肥肉

服務不過不失,有禮貌。
正~雞球大包
多餡
脆玉餃
炸魷魚鬚
家姐結婚了,伴娘是我>.<"試裙之前當然要吃飽飽,既然咁近,幹嘛不試一轉?簡單餐點三個菜算數。得一粒鐘時間,快脆第一。蝦米什菜煲 ~ 湯底精之餘感覺唔到師傅,菜既鮮味而互相出到黎*腰果肉丁 ~ 唔算好油,腰果同肉丁份量足,西芹重手更添健康=](薑絲提味亦記一功^^")但個大良炒鮮奶問題黎啦......奶味唔夠><"感覺唔夠爽亦同蝦仁/金華火腿絲/堅果唔Match......不過整體來說都Okay既,同埋個糖水都搶救到唔少分。唔鍾意食豆沙的我,見到佢味道唔太甜同個海帶香草香都食晒@@"下次希望可以試到野雞卷啦,一個人隊晒膽固醇超標Gar@@"
家姐結婚了,伴娘是我>.<"
試裙之前當然要吃飽飽,既然咁近,幹嘛不試一轉?

簡單餐點三個菜算數。得一粒鐘時間,快脆第一。
但個大良炒鮮奶問題黎啦......奶味唔夠><"

不過整體來說都Okay既,同埋個糖水都搶救到唔少分。

下次希望可以試到野雞卷啦,一個人隊晒膽固醇超標Gar@@"