Lunch跟去左時代廣場食晏,見到呢間新開食粵菜既餐館,就決定試下。.入到去環境好闊落、座位舒服,有別一般中菜館。.未入餐廳係門口見到好大個烤爐,係即燒45日乳豬!即刻叫左一碟例牌試下。.乳豬件擺碟好精緻。乳豬件完全唔肥,一咬落去皮非常脆!好好食。.午飯時間,餐廳有孖寶優惠 - 鮑魚花膠撻 + 鮑汁花膠撈飯。鮑魚花膠撻 - 有原隻鮑魚係面,下面係花膠粒,一啖食晒一大享受。.鮑汁花膠撈飯 - 炒飯底加上鮑汁花膠絲,非常美味。.見餐廳食物水準高,決定叫多幾款點心食下。首先係必點既晶瑩鮮蝦餃皇。皮薄、餡料係原隻蝦肉。.麻婆豆腐日本帶子餃好有創意既配搭,味道辣辣地,幾惹味。.迷你花膠糯米雞唔好睇佢細細隻,好足料架!花膠片、咸蛋黃、肉粒等等。

入到去環境好闊落、座位舒服,有別一般中菜館。

乳豬件擺碟好精緻。
乳豬件完全唔肥,一咬落去皮非常脆!好好食。

鮑汁花膠撈飯 - 炒飯底加上鮑汁花膠絲,非常美味。

見餐廳食物水準高,決定叫多幾款點心食下。
首先係必點既晶瑩鮮蝦餃皇。

皮薄、餡料係原隻蝦肉。
麻婆豆腐日本帶子餃

好有創意既配搭,味道辣辣地,幾惹味。
迷你花膠糯米雞

唔好睇佢細細隻,好足料架!花膠片、咸蛋黃、肉粒等等。
2019-12-09
  • 即燒無花果天下第一豬
  • 鮑汁花膠撈飯
  • 原隻鮑魚花膠撻
一入門口你就會見到一個大爐,原來就係要黎燒乳豬,隻豬叫即燒無花菓天下第一豬,真係勁,我同D朋友食了好多野,樣樣都唔錯,不過要講食到叮一聲,就一定係這乳豬。即叫即燒夠新鮮,已經贏晒,跟住隻乳豬又唔會太肥,而且肉味好香,乳豬皮香脆,配埋無花菓乳豬醬,真係點可以唔叫佢呢,提一提大家,最好食果舊係豬腳仔,一碟得4件,所以要快手。另外佢有個炒飯都好食,炒得夠乾身,D飯一粒一粒,正,我好怕濕立立的同唔夠鑊氣的炒飯,所以呢個都好食,不過當然唔及即燒無花菓天下第一豬啦。
乳豬
乳豬
  • 即燒無花菓天下第一豬
2019-12-14 71 瀏覽
🔎 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001A號舖*📍 麒藝館.佛跳牆套餐($199/person)蝦餃皇燒賣餐廳臃容華貴,空間好闊落.飲茶談心好地方.燒賣唔算特別,但不得不提蝦餃.皮薄,要控制皮薄唔會令到餡料溢出嚟,係非常唔容易.而且餡料大大件,好足夠,完全一點都唔馬虎,餐廳餐具好華麗,加上侍應不論換碟加茶都非常體貼,服務真的好不錯.濃湯花膠佛跳牆可能大家會覺得$199食一個Lunch有D貴,但其實你見到呢個花膠佛跳牆絕對覺得好值.第一味飲落去已經覺得好甜,加上餡料好多.加埋其他精選點心菜餚,絕對係飽住走.黑叉燒平日大家都係食紅紅哋嘅叉燒多,但第一次試黑叉燒灴來都幾惹味.傳統做法會以紅糖代替白糖而成嘅醬汁,仲會加D老抽,所以色水會較黑.味道上覺得比傳統叉燒甜D,但口感都好惹味,每小件每小件上菜,非常精緻.清脆玲瓏有D腰果,四季豆,雲耳等,非常健康,又唔怕會無蔬菜食.而且都炒得火喉幾夠,又唔算油膩.雞樅菌海鮮炒飯清甜嘅雞樅菌炒一炒味道更勝一籌.食落都幾乾身唔會好油.味道略厭咸咗少少,但都可以接受.薑茶圓糖水呢幾日天氣都比寞凍,可以食呢個糖水都幾好.大大粒粒芝麻湯圓,加埋薑茶在內的確覺得
🔎 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001A號舖
📍 麒藝館

佛跳牆套餐($199/person)
蝦餃皇
燒賣

黑叉燒

雞樅菌海鮮炒飯

薑茶圓糖水
呢幾日天氣都比寞凍,可以食呢個糖水都幾好.大大粒粒芝麻湯圓,加埋薑茶在內的確覺得暖好多.

2019-12-12 354 瀏覽
呢日中午跟靚靚表姐黎左食晏兼傾下中女經xppp環境格局簡潔高雅而不失堂皇~~先茗茶後點菜是常職吧xppp原來表姐係佢地既member,所以可以點上佢地會員限定既兼係優惠價既“滋補佛跳牆套餐(午市)”HKd$199+10%(兩位起)~~見個套餐既菜色都幾岩食啵,既然係咁,我地就決定呢個套餐啦:)呢個套餐最令我期待既就係呢盅率先到場既“佛跳牆”!!真係好足料,除左有為數不少嘅牛筋同厚厚花膠之外,仲有隻彈牙既鮑魚同海參等滋補既食材~~每口燉湯都係既清而甜!期後既兩款經典點心:“蝦餃”同“燒賣”亦讓人滿意~~兩款都大顆飽滿,可謂皮薄餡靚xpp然後就有一莗一素既菜色~~前者既叉燒一口一顆,精巧別緻,香而鬆軟,添上咸鮮既魚籽同香甜既無花果醬汁齊吃,味道平衡得剛好!後者既“清脆玲瓏”素而不寡,蔬甜且脆~~搭上一碗足料惹味既“雞樅菌海鮮炒飯”,既是飽足,更是滋味!最後薑汁蓮子麻蓉湯圓做甜品,驅寒兼暖胃,成餐嘅感覺都好養生呀~~
呢日中午跟靚靚表姐黎左食晏兼傾下中女經xppp

環境格局簡潔高雅而不失堂皇~~

先茗茶後點菜是常職吧xppp

呢個套餐最令我期待既就係呢盅率先到場既“佛跳牆”!!

每口燉湯都係既清而甜!

期後既兩款經典點心:“蝦餃”同“燒賣”亦讓人滿意~~

兩款都大顆飽滿,可謂皮薄餡靚xpp

然後就有一莗一素既菜色~~

後者既“清脆玲瓏”素而不寡,蔬甜且脆~~

搭上一碗足料惹味既“雞樅菌海鮮炒飯”,既是飽足,更是滋味!

2019-12-12 87 瀏覽
今日約左個FD 黎CWB LUNCH, 大家都餓左好耐冇出街食喇.大家都想食中菜, 所以就揀左呢間.呢度有個會員限定餐幾抵食. $199一位, 滋補佛跳牆套餐.即場登記做會員就可以嗌.無花果極品叉燒. PRESENT 得好精緻.重有魚子醬撈埋一齊食~D 魚子醬一D都唔輕手, 每舊都分到好多~大蝦餃同大燒賣..佢地真係好大粒. 我既最愛呀!正常唔會出事既點心~跟住就到主角出場.  濃湯花膠佛跳牆.LUNCH 食呢D 真係好豪呀!只鮑魚好鮮味~YUMMY~重有海參, 花膠, 好足料~清脆玲瓏 食到咁上下有個菜中和下... 雞樅菌海鮮炒飯. 加埋個飯, 唔會驚唔夠飽~~~個飯撈辣油食.,正呀!!!最後, 有薑茶湯圓蓮子燉糖水 作結~呢個SET 199 又真係幾抵食~可以ENCORE~
大家都想食中菜, 所以就揀左呢間.
即場登記做會員就可以嗌.
無花果極品叉燒. PRESENT 得好精緻.
重有魚子醬撈埋一齊食~
D 魚子醬一D都唔輕手, 每舊都分到好多~

大蝦餃同大燒賣..佢地真係好大粒. 我既最愛呀!
正常唔會出事既點心~

跟住就到主角出場.  濃湯花膠佛跳牆.

LUNCH 食呢D 真係好豪呀!
只鮑魚好鮮味~YUMMY~

重有海參, 花膠, 好足料~

清脆玲瓏 食到咁上下有個菜中和下...

雞樅菌海鮮炒飯. 加埋個飯, 唔會驚唔夠飽~~~
個飯撈辣油食.,正呀!!!

最後, 有薑茶湯圓蓮子燉糖水 作結~

呢個SET 199 又真係幾抵食~
可以ENCORE~
2019-12-11 96 瀏覽
平日午餐多以簡單為主,甚少踏足雅緻餐館,碰上今日興之所至,走去時代廣場麒藝館食好餐,估唔到有個花膠佛跳牆特價餐,超值、抵食、好食!現在每位優惠價$199,包括以下:晶瑩筍尖蝦餃皇大地魚末燒濃湯花膠佛跳牆無花果極品叉燒清脆玲瓏雞樅菌海鮮炒飯薑茶湯圓糖水先講濃湯花膠佛跳牆,相當有份量,有一般必備的原只鮑魚、花膠、乾瑤柱、雞肉、火腿,還加上水魚,所以非常滋補,味道很好。非常欣賞無花果極品叉燒,每一粒都非常鬆軟入味,而且食到無花果的甜,又唔算好多,剛剛好,只是迷你袖珍!同時配上黑魚子,組合創新。點心全部極大粒,炒飯乾身,薑汁湯圓算夠薑,但今日的湯圓未夠腍。多加了招牌花膠凍,做得很好,配上陳醋啫喱創新。環境雅致,裝修有格調,坐得舒服,服務態度又不錯,強力推薦!

現在每位優惠價$199,包括以下:
晶瑩筍尖蝦餃皇
大地魚末燒
無花果極品叉燒
雞樅菌海鮮炒飯
薑茶湯圓糖水

同時配上黑魚子,組合創新。

多加了招牌花膠凍,做得很好,配上陳醋啫喱創新。

環境雅致,裝修有格調,坐得舒服,服務態度又不錯,強力推薦!
2019-12-11 71 瀏覽
茶品名字「瑰麗堂煌」很優雅,茶香淺出荔枝和玫瑰香,具美顏和消除疲勞之效。日山和牛紅菜頭煎包煙韌帶微辛,切粒和牛軟嫩。大地魚末燒賣大大粒,肉質扎實且彈牙,豬肉和蝦肉也新鮮餐廳門口位置放有烤爐,師傅正烤豬,有見及此,我們也點了這道招牌即燒無花果天下第一豬。乳豬皮脆肉滑,中間夾著一層不厚的脂肪,食落有脂香。原隻鮑魚花膠撻是必點之選,鮑魚煮得又腍又入味,花膠粒也不欺場,鋪滿在脆口的撻底。常言魚翅撈飯夠矜貴,這道鮑汁花膠撈飯也不輸排場,花膠骨膠原豐富,撈飯份量很多,份量兩三人一起吃。

日山和牛紅菜頭煎包煙韌帶微辛,切粒和牛軟嫩。

大地魚末燒賣大大粒,肉質扎實且彈牙,豬肉和蝦肉也新鮮

2019-12-09 94 瀏覽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前都已經試過呢間花膠專門店既晚餐幾乎每道菜都用上花膠烹調😍務求襯托出花膠不同既味道及質感⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而麒藝館係屬於thefoodstory集團旗下餐廳一直都好好味好有保證 👍🏻而家午市除花膠菜式外,仲有多款點心選擇質素仲同點心廊一樣咁好味tim😽⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣由陳小麒師傅主理,以經典粵菜為本的麒藝館,是ー間以中菜日化為主題的高級食府,更同時是ー間花膠的專門店。結合矜貴食材,陳小麒師傅的獨門拿手菜以及日式元素,成就獨一無二的高貴粵式美食體驗。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣原隻鮑魚花膠撻💲48一件(推介👍🏻)💭個撻皮超級酥脆😍💭鮑魚煮得好軟身,唔會好難咬💭一入口係口中爆發鮑魚同花膠既鮮味💭完全係幸福既感覺😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣晶瑩筍尖鮮蝦餃王💲58💭每一粒蝦餃都好飽滿🦐💭皮做得好薄,蝦勁大隻勁爽甜😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣無花果極品叉燒💲138(推介👍🏻)💭叉燒肥瘦適中,無花果醬甜得黎有層次😍💭

之前都已經試過呢間花膠專門店既晚餐
幾乎每道菜都用上花膠烹調😍
務求襯托出花膠不同既味道及質感
而麒藝館係屬於thefoodstory集團
旗下餐廳一直都好好味好有保證 👍🏻
而家午市除花膠菜式外,仲有多款點心選擇
質素仲同點心廊一樣咁好味tim😽
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣原隻鮑魚花膠撻💲48一件(推介👍🏻)
💭個撻皮超級酥脆😍
💭鮑魚煮得好軟身,唔會好難咬
💭一入口係口中爆發鮑魚同花膠既鮮味
💭完全係幸福既感覺😳
2⃣晶瑩筍尖鮮蝦餃王💲58
💭每一粒蝦餃都好飽滿🦐
💭皮做得好薄,蝦勁大隻勁爽甜😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣無花果極品叉燒💲138(推介👍🏻)
💭叉燒肥瘦適中,無花果醬甜得黎有層次😍
💭叉燒非常juicy同香甜
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣唐酒花膠蟹肉蛋白💲128(推介👍🏻)
💭送到黎既時候我以為送錯😆
💭因為點可能百幾蚊有咁多舊超大同厚身既花膠
💭而且仲有好多一絲絲既蟹肉
💭花膠入口超滑溜有口感😳
💭食一舊已經飽左,真係抵到好好好好誇張😂
💭酒味好香濃,加少少醋就可以去左個油膩,好正
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5⃣鮑汁花膠撈飯💲188(推介👍🏻)
💭如圖所見,d花膠真係多到好似烏冬😳
💭個炒飯好香口😳😳
💭份量好大,幾個人share都夠飽
⠀⠀
🔘一直覺得花膠係外面餐廳食好貴
🔘但麒藝館可以做到價錢合理又好味之餘環境又靚,真係非常推薦😍
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥💯
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
大地魚末燒賣肉質夠彈性食落好咬口之餘🤤燒賣豬肉餡同樣肉質鮮嫩Juicy😆😋配合慢火燉蒸更帶出所在鮮味🤤晶瑩筍尖鮮蝦餃皇滑嫩爽口既蝦肉內餡🦐😋配合晶瑩剔透厚皮適中既蝦餃皮🤤可以媲美皮薄餡靚既稱號☺️🥟麻婆豆腐日本帶子餃口感有啲似潮州粉果既豆腐帶子餃🤪煙韌彈牙既餃皮包住滿滿鹹香微辣既餡料值得一試😋金裝焗釀蟹蓋配合芝士同洋蔥蟹肉焗香既釀蟹蓋😋🦀啖啖帶出濃郁芝香及鮮味😋🧀午市超值餐鮑魚花膠撻以鮑魚及鮑魚汁配合既撻夠哂新奇之餘🤤原隻鮑魚仔盡顯足料🤤啖啖鮑香鮮味😋鮑汁花膠撈飯炒蛋飯底配合濃郁鮑汁煮香既滑嫩花膠🤤$70有找兩款野夠哂超值😆

大地魚末燒賣

炒蛋飯底配合濃郁鮑汁煮香既滑嫩花膠🤤
$70有找兩款野夠哂超值😆

2019-12-09
2019-12-09 427 瀏覽
今日K和我食birthday lunch, 佢話要請我食花膠,佢揀左麒藝館,真係好期待呀!麒藝館的裝潢華麗貴氣又不失風雅,一桌一椅一碟的配搭都非常高雅,令人非常舒服。瑰麗堂皇20蚊/位~充滿荔枝和玫瑰的香味,茶香在嘴裏久久不散,好清好醇!黑魚子濃湯扣花膠$128~湯汁非常濃味鮮甜,花膠爽口,加上黑魚子更添加了咸香的味道,伴碟的菜胆索滿濃湯更是滋味可口!糖酒花膠蟹肉蛋白$128~鴨肚膠好大片好腍,以蛋白和蟹肉做湯羹,亦帶有花雕酒的香味,非常鮮甜美味,好正!即燒無花果天下第一豬(例)$188~ 以45天的BB豬塗上油鹽醬醋等醃料, 再在內籠塗上有機無花果醬一起燒,燒完後除了有果香,食的時候另外再蘸自家製的無花果醬更加相得益彰。無花果醬甜中帶微酸,口味清新,亦沒有那麼油膩乳豬皮又薄又脆,加上滑嫩的乳豬肉,真是超美味, 不愧為天下第一豬!午市超值孖寶$68~包一隻魚花膠撻和 鲍汁花膠撈飯,真係仔超值!每枱只限叫一次鮑魚花膠撻~鲍魚好腍好入味,個酥皮撻都好鬆脆,好味!鮑汁花膠撈飯~花膠份量超多,好腍好軟,配埋冬菇絲,菜粒和木魚絲,以鲍汁撈飯,膠質甚重,非常黏口,好好味呀!午市套餐2位$388金沙

麒藝館的裝潢華麗貴氣又不失風雅,一桌一椅一碟
的配搭都非常高雅,令人非常舒服。

,好正!

無花果醬甜中帶微酸,口味清新,亦沒有那麼油膩

鮑魚花膠撻~鲍魚好腍好入味,個酥皮撻都好鬆脆,好味!

午市套餐2位$388

金沙黃金蝦鍋巴~金沙亦即是以咸旦黃蓉炸蝦,外面炸得金黃酥脆,而裏面的蝦肉還是彈牙爽口的,鍋巴亦同樣沾上咸蛋黃蓉炸,又脆口又惹味。

香茅妙齡乳鴿~乳鴿的肉質非常嫩滑,肉汁好豐富,外皮又薄又脆,亦帶有香茅的香味,好滋味呀!

羊肚菌炆伊麵~伊麵非常入味,羊肚菌的香味亦非常濃郁,正!

流沙黑芝麻湯圓~ 以花生碎和黑芝麻包住軟糯的糯米, 流心黑芝麻作餡料,甜度剛好,好味!
2019-11-19
  • 羊肚菌炆伊麵
  • 流沙黑芝麻湯圓
  • 香茅妙齡乳鴿
2019-12-08 70 瀏覽
吃了十多天的越菜,有點想念粵菜了。 剛巧閨密們相約一起午飯,說她們公司附近有家花膠食店很不錯,於是就定下了。在商場老遠便會看到該店的一個烤爐,閨密A說他們家的乳豬是現點現烤的,聽來也覺吸引。甫進店,便見一株青翠的迎客松,不錯的感覺。店內頗為寬廣,坐位之間闊落,藍絲絨沙發坐位很舒適,環境已令人有種愉悅感。午飯時間大家都比較匆忙,先來一壺清香的桂花烏龍,再加一個超值孖寶,然後才商議再要加點些什麼。閨密們對吃的要求很高,主張重質不重量,最後決定追加了一個蟹粉扒花膠和一個閨密A推薦的現烤乳豬。超值孖寶是一個原價二佰多元的點心和炒飯, 以特價$68就能品嚐兩種花膠菜很是划算。 鮑魚花膠撻看來很不錯,一整隻的鮑魚放在花膠撻上,十分矜貴。蛋炒飯香氣十足, 飯面滿滿地被花膠絲和鮑汁所覆蓋, 還有一撮木魚絲増味,花膠撈飯果真是不錯吃。閨密B對皮膚保養甚有心得,點了一道養顏滋補的蟹粉扒花膠,說花膠含有豐富的蛋白質、鈣質...而且膠質豐富,補而不燥。這個菜端來時看著很普通,黃色一大片的就是時令蟹粉,蟹粉下面是數件厚厚的花膠,由於太大件,要由侍應用剪刀分成多件來吃。 兩旁放了數棵翠綠的菜心點綴。花膠腍滑之餘仍

閨密B對皮膚保養甚有心得,點了一道養顏滋補的蟹粉扒花膠,說花膠含有豐富的蛋白質、鈣質...而且膠質豐富,補而不燥。這個菜端來時看著很普通,黃色一大片的就是時令蟹粉,蟹粉下面是數件厚厚的花膠,由於太大件,要由侍應用剪刀分成多件來吃。 兩旁放了數棵翠綠的菜心點綴。花膠腍滑之餘仍然有彈牙的口感,沒有腥味,也沒有起潺,配合香鮮的蟹粉來吃,很是滋味,感覺皮膚給滋養了哩。

現烤乳豬集香脆酥軟於一身,沒有油膩的感覺,醮著附帶的無花果醬來吃,增添了一點甜香,更為滋味,好吃啊。
至於甜品方面,我們也是挑選一些有美顏功效款式,三大顆黑芝麻擂沙湯丸,剛好每人一粒,沾滿芝麻碎的糯米皮軟糯適中,內裡的流砂芝麻餡甜度剛好不太甜,大家都讚不絕口。

水晶球般的花膠凍非常吸睛,通透漂亮,小黑點是麒麟果的種子,果肉和花膠混在一起不止外觀好看,口味更是清新,很是好吃。
據說麒麟果的營養和纖維非常豐富,有助排毒潤腸,含花青素和多酚,可以防衰老,與花膠一起做甜點,確係可口又養顏,值得一讚。
一個讓大伙都滿意的午餐,期待嚐嚐這店的晚餐。

題外話/補充資料: 10% 服務費
2019-11-19
慶祝紀念
生日
2019-12-08 87 瀏覽
友人鍾意Grand的地方又想食中菜, 她帶我來到麒藝館食lunch。一入到去麒藝館, 感到好grand。裝潢舒適。見menu有滋補佛跳牆套餐好吸引, 但要會員才可以以優惠價點這個餐, 當然我們馬上登記做會員享有此優惠。晶瑩筍尖蝦餃皇蝦餃真是如名晶瑩通透, 包著的蝦餃肉新鮮有咬口。大地魚末燒賣燒賣大粒扎實, 啖啖肉。無花菓極品叉燒叉燒切成小小地一粒粒, 望落去是黑色的。但食時, 燒得脆脆地,好美味。濃湯花膠佛跳牆這個湯好足料,有花膠,鮑魚。花膠都有幾塊,好滑, 食得出是上價的花膠。湯的味道適中,好滋補。清脆玲瓏清脆玲瓏其實是炒荷蘭豆,雲耳,腰果,洋蔥。荷蘭豆出奇地清綠和爽脆。最後點上薑茶湯圓蓮子燉糖水, 好滋陰。

晶瑩筍尖蝦餃皇

蝦餃真是如名晶瑩通透, 包著的蝦餃肉新鮮有咬口。

大地魚末燒賣

燒賣大粒扎實, 啖啖肉。

無花菓極品叉燒

清脆玲瓏

最後點上薑茶湯圓蓮子燉糖水, 好滋陰。
Kei Cuisine is an upscale Cantonese eatery in Times Sq, that looks special but under-delivers foodwise and doesn’t live up to the first impression you get. It’s kind of a small restaurant (25 tables?) that’s upscale sophisticated-chic. We ordered the bamboo fungus wrapped ham and chicken, xo sauce calamari, fish stomach soup and crackling skin pork. I would say all was ok, nothing special. Chicken was dry, pork was lotsa fat.They flametorch the pig live at the window display but seems gimmicky.

Dunno...wouldn’t recommend. You’ll get let down.
Bamboo  pith  w  chicken  N  ham
Suckling  pig
Bubble  w  cream  over  dry  cake
Xo  sauce  squid
2019-12-04
  • Xo  sauce  squid
  • Flame roasted  suckling  pig
2019-12-06 283 瀏覽
還有差不多一個星期便要到印度出差,到時必定餐餐印度咖哩,冇啖好食。有見及此,特意及時行樂,馬上吃餐好。麒藝館位於銅鑼灣時代廣場,從地鐵站出大約五分鐘便到,地點十分方便就腳。我們一行二人大約十二點鐘便到。可能時間尚早,餐廳還是未有滿座。我們叫了幾樣點心小菜一起分享。 原隻鮑魚花膠撻(⭐⭐⭐⭐⭐)鮑魚花膠撻是跟隨超值套餐的,而我們另外散點了一隻。賣相十分特別,打卡一流。味道方面,鮮鮑炆煮得軟彈入味,下面的曲奇皮則填滿了花膠碎,吃起來層次感豐富,一人一隻剛剛好。無花果極品黑叉燒 (⭐⭐⭐⭐💢)這個黑叉燒是餐廳招牌菜,一共有八件,兩三人分享綽綽有餘。叉燒是用豬腩肉製,肥瘦相間,吃起來鬆軟可口。配上師傅特製的無花果醬,中和了豬肉的油膩感。和上面的魚子醬一齊吃,又是另一番風味。唐酒花膠蟹肉蛋白 (⭐⭐⭐⭐⭐)這個花膠蟹肉蛋白可為這午餐最精彩的一道菜。一共有五六片,大隻厚身,吃落口骨膠原十足,十分適合養顏的女士。 而且蟹肉也絕不欺場,大塊,吃得出絲絲蟹肉。雖然說是唐酒煮,但酒味不算十分重,一般人也可以接受。迷你花膠糯米雞 (⭐⭐⭐⭐💢)雖然說是迷你,但入面仍然餡料豐富。每隻都有一塊厚身的小花膠,令整

我們叫了幾樣點心小菜一起分享。

原隻鮑魚花膠撻(⭐⭐⭐⭐⭐)
原隻鮑魚花膠撻

無花果極品黑叉燒 (⭐⭐⭐⭐💢)
這個黑叉燒是餐廳招牌菜,一共有八件,兩三人分享綽綽有餘。

無花果極品黑叉燒

唐酒花膠蟹肉蛋白 (⭐⭐⭐⭐⭐)
唐酒花膠蟹肉蛋白

迷你花膠糯米雞 (⭐⭐⭐⭐💢)
雖然說是迷你,但入面仍然餡料豐富。每隻都有一塊厚身的小花膠,令整個點心頓時高級了不少。

鮑汁花膠撈飯 (⭐⭐⭐⭐💢):
最後就是這個撈飯,吃多一點澱粉質才飽肚的。雖然是跟超值套餐,但餐廳也沒有將貨就價。用料十足,上面鋪滿了花膠,木魚和翠玉瓜等等,底下的飯則是用了炒飯。一份大約有三四碗,兩三人吃也十分足夠,為這天的午餐畫上完美的句號。
鮑汁花膠撈飯

總括而言,這間餐廳中菜水準十分高,而且地點方面就腳,不失為家庭聚會的一個好地方定,必會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
麒藝館 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001A號舖

推介菜式:原隻鮑魚花膠撻,唐酒花膠蟹肉蛋白

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2019-11-26
原隻鮑魚花膠撻
2019-12-05 96 瀏覽
之前見到有人話佢哋嘅午市套餐 非常抵食 所以今日就一於去試咗原來真係好抵架$68就有原隻鮑魚花膠撻 另外仲有鮑魚汁花膠撈飯佢原價成二百幾蚊我真係覺得好抵 佢個鮑魚他真係超好食佢個鮑魚係乾鮑嚟㗎 食完成個口都仲有佢嘅回甘味 而佢個花膠撈飯裏便都勁多花膠 一啲都唔吝嗇佢哋嘅茶都好特別 我哋叫咗個桂花烏龍 佢個茶底係好 香再加埋啲花味 平時唔飲茶嘅我都飲多幾杯我哋仲叫咗個迷你花膠糯米雞 佢裏便真係有成塊花膠喺度 呢個價錢來講我覺得係一定要試嘅我哋仲叫咗個例牌即燒無花果天下第一豬 佢個乳豬皮係勁脆 係我食過最脆口 最香嘅乳豬呢個都係一定要叫嘅 而且佢個乳豬係非常之肥美但食落又唔會好油膩嘅最後我哋仲叫咗一個甜品 薑茶湯圓蓮子燉花膠糖水 薑味真係好濃 飲完成個人即刻暖晒 而且佢嘅花膠係好大舊架 所以我覺得都值得一試