前幾年去台灣旅行食過一次「麻神」對他們的鴨血果凍真是念念不忘常常都想再飛去台灣再食~~~知道他們竟然在香港開了分店,真係開心到飛起~~~最近仲要在我的地頭旺角開了分店~~~,仲要本月來食,在Facebook "Hello Pinkey 周圍食"的報導留言,仲有每$300減 $100優惠剛剛奶奶一家約食飯,所以我就建議佐「麻神」不過我們太遲訂枱,星期四先訂星期六,所以要8:30pm 先有枱~~~雖然訂了枱,我們一行五人 8:30pm 準時上到去,可惜食客還未交到枱,這兒又地方淺窄,職員指示我們在露台等,風很大,我們吹住風等佐15分鐘先交到枱,這方面真有少少被待慢的感覺!!入座了~~~首先按自己的口味準備好調味料,要讚讚他們的「麻油」好香打開Menu 的第一頁,說不他們不用人工調味料~~~Menu 的相片相當吸引看完相片,可以於點人紙落單~~~打邊爐之前,我們點了一個即食的「特選老饕鍋」試試~~其實係麻辣"牛什",味道幾夠麻香,唔太辣,但個人覺得"牛什”炆的太"林",沒有口感鍋底方面,我們試了推介的「麻神麻辣拼花膠雞」湯底個顏色好鮮豔,這下真的懷疑是否「沒有人工調味」?!職員告訴我們,湯滾
常常都想再飛去台灣再食~~~
知道他們竟然在香港開了分店,真係開心到飛起~~~

剛剛奶奶一家約食飯,所以我就建議佐「麻神」

入座了~~~

首先按自己的口味準備好調味料,要讚讚他們的「麻油」好香

打開Menu 的第一頁,說不他們不用人工調味料~~~

Menu 的相片相當吸引

看完相片,可以於點人紙落單~~~

打邊爐之前,我們點了一個即食的「特選老饕鍋」試試~~
特選老饕鍋

鍋底方面,我們試了推介的「麻神麻辣拼花膠雞」
麻神麻辣拼花膠雞鍋
湯底個顏色好鮮豔,這下真的懷疑是否「沒有人工調味」?!
職員告訴我們,湯滾起請先飲湯、後再淥食物,因為他們的湯是"真材實料",連"麻辣湯"都可以直接飲用
飲第一口,我絕對相信真的「真材實料」,味道非常非常濃列、而且口感很濃厚~~~飲完亦唔口喝

不過我還是覺得太濃,直接飲用略為偏咸,還是用來打邊爐好D;麻辣湯花椒味不夠,唔夠香,無咁野味。
我們一人飲一碗湯後,叫職員幫我們加湯,加的湯同樣濃厚,一點都不媽虎!!

麻辣湯底本身已包二件「果凍鴨血」,但兩件又點夠喉,所以我們另外再點了~~~

本身已經熟,放在麻辣湯底滾2分鐘翻熱就食得

最過癮係可以用"刀、叉"品嚐,真係好好食,"卜"一聲咬落去,麻辣汁浸入口腔,口感非常好,好入味,必食!!

打邊爐一定要食"牛",我們點了兩轉最貴的「特選牛頸脊」,發現質素參次~~~
第一碟個賣相普通,牛味都濃的,不過有根~~
第一碟手砌特選「牛頸脊」

第二碟,你們看~~~成碟和牛咁的樣,雪花平均分佈
,食落軟滑、入口即溶,除了有牛肉,仲有油香

第二碟手砌特選「牛頸脊」

另外,點了「貴花蚌」,都幾新鮮

桂花蚌

「鮮蝦雲吞」都好足料,蝦新鮮爽脆

鮮蝦雲吞

「水蓮」之前在台灣食過,想不到這兒都有,我很喜歡這口感!!爽爽的又有D煙靭

但我覺得這兒食的沒台灣食的新鮮,表皮有點皺皺地~~~
台灣水蓮菜

這個「科學王子麵」,看來同一般公你麵無乜分別~~
但滾起後,再加上蔥、蒜、麻油、少少麻辣汁,撈起,真係好食到不得了

科學王子麵

「蟹子墨魚滑」都不錯
手打蟹籽墨魚滑

「鵝腸」肥廋適中、幾新鮮!!
鵝腸

「台灣蜂巢凍豆腐」,先放花膠雞湯滾熟、再放落麻辣湯底1分鐘,索佐湯的味道,一流

台灣蜂巢冰豆腐

「即炸響鈴」都好香脆~~~
即炸響鈴

用佐Hello Pinkey 的$300 減$100 的優惠,我們一共減佐HK$500
5個人食佐HK$1436~~~ 好抵食!!

總結:
味道真不錯,湯底味道濃厚、不加味精,飲完唔口喝,本人略微覺得可以落多點"花椒",會再野味D。果凍鴨血簡直無得輸。
但環境比較迫,我見到竟然有枱位置在電梯口; 客人等位要避迫在露台外吹風。
服務除了開始時要我們在露台吹風比較扣分; 其餘都滿意,大部份職員都好有禮貌,亦有介紹不同食物的食法。
2019-03-16
麻神麻辣拼花膠雞鍋
果凍鴨血
第二碟手砌特選「牛頸脊」
台灣水蓮菜
科學王子麵
台灣蜂巢冰豆腐
本身好少寫食評,令我寫食評的,只有兩個原因,一是覺得好好好食的,另一是令我很討厭的。本身不食得太辣的我都可以食到麻辣火鍋,仲係可以飲到的麻辣湯而不灼喉,從冇諗過自己可以飲到麻辣湯,連亞囡都飲到,這食店竟然可做到「只麻你口,不麻你喉」不過最特別是我個friend 食素的,佢最喜愛這裏麻辣湯底全部用蔬菜做的,連食齋嘅佢都可以飲到這個湯重有花膠雞湯的湯底都可以勁飲添!飲落沒有味精,內裏仲有好多花膠,因為我平日喜歡食豬紅,所以朋友帶我去食這間出名的鴨血,確實好好味!最後店舖職員介紹了一個王子麵,雖然食到好飽,也要試一試,因為他們說這個王子麵是非一般公仔麵,是在台灣直接送過來的,伙記會在你面前撈,好似平日食的拌麵,加了少少醬料,麵質彈口

• 鴨血
  • 用蔬菜做的麻辣湯
  • 花膠鷄湯底
  • 王子麵
2019-03-09 221 瀏覽
係網上見到Hello Pinkey的介紹,見到好似幾好味~而且comment仲有優惠,滿$300減$100,咁就成家去食啦!剩係睇介紹都好吸引,黎到麻神.....環境唔錯,好大,座位唔會好逼,成家人黎兩個大人同兩個中童,坐得都舒服。望兩望餐牌,超多選擇,除左肉、仲有丸、餃、海鮮咁....款式好多。最後我地叫左個麻辣鍋拼花膠雞鍋....呢個鍋真係好正好足料,佢個花膠雞,超濃郁,真係有雞有花膠,超好味!麻辣唔算太辣,係好香麻味,入口係少少麻味,辣味不會太重。而食物就叫左都幾多款,牛小排、豬肩胛肉、牛頸脊、元蹄根、蛋餃、雲吞、炸魚皮、午餐肉、果凍鴨血咁.....真係成台都係食物好豐富,先講d質素,食物係新鮮幾有質素.....個牛小排好讚,牛肉味濃,又唔韌,有口感得黎好味,加埋個麻辣湯....正。炸魚皮係必食gei邊爐食物,一浸一索,全部汁入口,好滿足!個雲吞又係讚,皮薄餡靚,超厚身又大粒,好足料。而個牛頸脊呢,又係跟麻辣湯最正,佢好多雪花,食落啖啖牛香。牛雖然咁好味,但其實個豬肩胛肉都好正,口感軟嫩有嚼勁!另外仲叫左野飲,呢度有熱飲同特色飲品架.....個菠蘿勁好味!我地4個人食勁多野,但好
係網上見到Hello Pinkey的介紹,見到好似幾好味~
最後我地叫左個麻辣鍋拼花膠雞鍋....
麻辣唔算太辣,係好香麻味,入口係少少麻味,辣味不會太重。
我地4個人食勁多野,但好滿足好飽,食物同湯底都一流,Like~

2019-03-07
2019-03-06 163 瀏覽
同朋友一行四人黎呢間最近fb成日賣廣告既台式火鍋 而家係fb有promotion 每三百減一百 見有優惠我緊係狗衝去食啦 湯底揀左佢招牌麻辣同花膠雞湯 麻辣只有一個辣度 但辣度係唔算辣 亦不夠麻 花膠雞湯底有驚喜 個湯好濃好甜亦起膠 可見真材實料 雞亦好滑 推介!材料好新鮮 牛頸脊328(大)好重牛味 脂肪比例好好 份量亦重得起價錢 疏菜盆有冰菜 比較少見 烏冬用雞湯煮 索哂雞湯d精華 不得了 食唔停飲品方面有手工啤 我無試過 埋單減左400 每人二百幾 都ok 會再黎
花膠雞湯底有驚喜 個湯好濃好甜亦起膠
可見真材實料 雞亦好滑 推介!
疏菜盆有冰菜 比較少見
烏冬用雞湯煮 索哂雞湯d精華 不得了 食唔停
飲品方面有手工啤 我無試過
埋單減左400
每人二百幾 都ok 會再黎
用餐優惠
優惠券
2019-03-04 116 瀏覽
夜麻麻星期六,去得街梗係夜啦~~~玩到餓我地去打邊爐!呢間台灣開到黎香港的麻神,未食過,見我地幾個人一於去食啦~可以食唔同野!估唔到咁夜都有人,仲要唔少.....坐低就話9:30後原來有75折,咁岩哂我地,聽落好似幾抵~睇到餐牌都好多野揀,種類好多,有打邊爐必食的牛、豬,但亦有些比較少見的食物。先講個火鍋底,叫左個麻辣鍋拼花膠雞$268,一上台就好重麻味,勁香,至於個花膠雞,超足料,好濃郁,飲左啖,超正,一定食飲。叫左好多野食,有牛頸脊$228、王子麵$44、美國牛小排$188、特選老饕鍋$118、炸竽頭$58、菜拼盤$68、台灣水蓮菜$88、果凍鴨血$88、脆肉脘$56、九菜餃$82。一黎真係成台都係食物,超誇張。推介老饕鍋:內有牛筋、牛肚....超入味,滿口麻香,仲燉得夠腍,入口正。牛小排話係呢度招牌,食落似肥牛,但食落係好嫩滑,加埋麻辣湯底食,更惹味!果凍鴨血係必食之選,好少見有呢樣野食,好特別,食落真係好滑好似JELLY,有驚喜~九菜餃都好味,因為超足料,皮薄多餡。最後一定要食個麵,浸哂汁,同湯汁一齊入口,超滿足。
夜麻麻星期六,去得街梗係夜啦~~~玩到餓我地去打邊爐!

2019-03-02
$400 (宵夜)
  • 老饕鍋
  • 麻辣鍋拼花膠雞
2019-03-02 231 瀏覽
嚐過幾次銅鑼灣麻神,印象唔差,尤其是那鴨血,大概是本地數一數二的高水準。 得知旺角開了分店,馬上與幾位食友來一探究竟。始終麻神的名字是有一定號召力,這夜就碰到了一些朋友又來打邊邊。 銅鑼灣店的格調總算不俗,想不到旺角新店會是如此平民,我上到去真是呆了一呆。 同枱有人是想吃辣又吃不了太辣的,叫個鴛鴦鍋比較穩陣,費事佢到時辣到噴火,無啖好食。花膠雞湯濃郁,麻辣湯好像比銅鑼灣店要辣一點。 若來麻神不吃鴨血,如入寶山空手回。或者已不是首次食,欠缺了那驚為天人的感覺。 香港人打邊邊,就算是吃台式,也一定要有牛肉。這裡的牛肉,可原味吃,也可包裹著青蒜來吃,有不同滋味。我這食肉獸,當然是原塊大口大口吞下去。 無肉不歡的我,除了牛肉,豚肉固然也不會放過。出品與餐牌的賣相是有頗大差別,雖然我注重的,向來是肉本身的質素。 幾款餃子中,個人始終最喜歡韭菜餃。另外,旗魚脆都不錯,很有台式風味。 相信大家對台灣的酥肉湯都唔會陌生,將酥肉拿來作火鍋配料,實在太對口胃,要Encore。 幾碟肉類,加上又餃子又鴨血,飽得八八九九,再來小量吸味的東西。響玲肯定是首選,硬轟轟的老油條其實也蠻不錯。席中有胃口大的朋友仲要食

幾碟肉類,加上又餃子又鴨血,飽得八八九九,再來小量吸味的東西。響玲肯定是首選,硬轟轟的老油條其實也蠻不錯。席中有胃口大的朋友仲要食王子麵,我只可淺嚐一口,要投降了。

最後的蔬菜籃,要放在雞湯那邊,以免太辣太油。

如果你係九龍或新界人,貪方便的話,不妨來這店。但我一定會揀銅鑼灣店,格調對我來講,有一定重要性。
2019-03-02 61 瀏覽
第二次來吃了吃過真的會著迷麻辣湯真的可以喝煮久了湯也不會變死鹹感覺湯真的沒什麼味精手工餃子新鮮料多紮實好吃手切牛肉品質也很好牛筋牛腩軟嫩鴨血非常入味烏龍麵很Q午市還有送特調飲料也沒加一雖然人手不足外場只有一個阿姨店員很友善服務很好也很辛苦一切都可以體諒值得推薦
第二次來吃了
2019-02-25
  • 手工餃子
  • 麻辣鴨血
2019-03-02 109 瀏覽
LUNCH TIME打邊爐,估唔到都幾正!行開行埋去旺角,見到呢間報紙有介紹過的麻神,估唔到原來而家MK有分店~咁就一於去食啦,之前見報導好似不錯....希望唔會失望。入到黎,環境不錯,感覺幾大,坐位都大,舒服自在,可以慢慢食可可碌....兩個人黎,叫左一人一鍋,無諗到都幾足料,份量好大都幾多。牛肉涮涮鍋(麻辣湯底):牛頸脊、菜、丸子拼盤、冷凍烏龍麵、飲品海鮮涮涮鍋(昆布菜湯):海鮮拼盤、菜、冷凍烏龍麵、飲品講真一人一鍋唔同料,可以一次過有兩種體驗,先讚個牛,不論味道同口感都叫人回味無窮,而且同麻辣湯底一齊食,好惹味!海鮮拼盤有蜆有魚好新鮮,食落係鮮甜好味。丸子拼盤,手打製成,粒粒都爽又彈牙,啖啖滋味,有口感。最後食個冷凍烏龍麵,索哂汁,入口又滑又濃味,連湯食咩精華都入哂口。總括黎講,食完一鍋都真係好飽,份量足料,食物新鮮,質素好!
咁就一於去食啦,之前見報導好似不錯....希望唔會失望。
兩個人黎,叫左一人一鍋,無諗到都幾足料,份量好大都幾多。
海鮮涮涮鍋(昆布菜湯):海鮮拼盤、菜、冷凍烏龍麵、飲品

2019-02-15
2019-03-01 87 瀏覽
最鐘意幾個人齊齊打邊爐,一來唔使就黎就去揀食咩,二來可以坐得耐,傾計聚會最方便。今次幾個一黎左呢間麻神,之前見話係台灣開到黎香港,唔知係咪真係好食呢~入到黎,店舖環境唔錯,地方好大,座位寬敞,坐得都舒服。至於食物方面,選擇有好多,仲有套餐可以揀,唔錯!叫左都幾多款食物,不過總括黎講,食物新鮮,味道都唔錯,火鍋黎講呢度真係唔錯!值得一讚~黎食晚市仲係有7折,真係都抵!麻辣鍋拼花膠雞 招牌麻辣鍋,超濃郁麻辣味,食落還可以不太辣,麻味重!而拼的就有雞、花膠同桂圓,個湯絕對要飲,超濃郁雞味,真係精華全部都係度。果凍鴨血呢度的招牌菜,個麻辣味同火鍋一樣,至於鴨血質真係好滑又Q,超入味,食落彈又爽。牛頸脊食落啖啖肉,牛味濃,口感嫩,肉質爽滑好有口感!丸子拼盤呢個拼盤有齊豬、魚、墨魚、蝦各兩粒,入口彈牙爽口,無論同邊個湯底食都咁正。
入到黎,店舖環境唔錯,地方好大,座位寬敞,坐得都舒服。
至於食物方面,選擇有好多,仲有套餐可以揀,唔錯!
黎食晚市仲係有7折,真係都抵!
麻辣鍋拼花膠雞
牛頸脊
食落啖啖肉,牛味濃,口感嫩,肉質爽滑好有口感!
丸子拼盤
2019-02-20
  • 麻辣鍋拼花膠雞
2019-03-01 57 瀏覽
趁有lunch 半價優惠,就快快book 位去。d 枱夠大,唔會覺得好逼。叫左豚肉set 半價$72 , 友人叫左昆布湯,我就叫左麻辣。麻辣都夠辣,加埋豬肉好match! 好多菌類。有菜,有手工丸x4(丸或餃子二選一)豚肉五件。包埋野飲。手工丸好食!新鮮!半價喱講真係抵!岩曬學生哥!平時食小辣既我覺得個湯真係好正,好麻!昆布湯鮮甜,唔食辣既岩曬!
lunch  豚肉set

手工丸好食!新鮮!

lunch  豚肉set
2019-02-28 152 瀏覽
之前已經有聽朋友講過呢間麻神,話係台灣開到黎香港,不過銅鑼灣真係少去,點知轉頭而家係旺角有分店~咁就約埋朋友齊齊黎朝聖啦!入到店,環境都幾大,座位寬敞,坐得舒服,打邊爐都好介意座位問題,始終會食好耐。一拎餐牌,就已經知道原來晚市有7折,除左海鮮外,咁當然唔理咁多食左先講。麻神麻辣鍋拼花膠雞鍋  見到呢個唔諗即叫,個麻辣湯底超香,真係重重麻味,但食落又還OK,不會太辣。至於個花膠雞,真係讚,超濃郁雞味,又鮮又帶鹹香,個人好鐘意呢個湯底。除左湯底,都真係叫左好多野食!食物太多款式,我地都揀左幾款較少食到的,包括酒香白肉、孔雀鮑魚、豬潤、冰豆腐、脆肉脘、丸子拼盤、魚腐、豬肩胛肉、牛小排....成台都係野食,真係好誇張.....值得一讚係食物都好新鮮....高質享受!個南非孔雀鮑魚,真係少有,食落肉質較軟腍,但味道又好濃,加埋個湯底,正啊!個人喜歡食豬潤,口感實淨,食落味道濃,好有咬口。打邊爐當然唔會少得牛啦,牛小排,味道幾濃,唔會好韌同鞋,係好有口感,加麻辣湯底食,好惹味。個豬肩胛肉又係好味,肉質細膩,豬味濃郁。仲有特別要講個脆肉脘,好新鮮,加埋花膠湯底食,味甜又香。

麻神麻辣鍋拼花膠雞鍋

除左湯底,都真係叫左好多野食!

2019-02-02
  • 麻神麻辣鍋拼花膠雞鍋
2019-02-27 67 瀏覽
與友人一行3人經朋友介紹試新野果然同傳統的火鍋大不同,鴛鴦湯底是用生果和辣椒煮的麻辣湯和原片花膠湯。其中點了🦆血,元蹄筋,紫淮山,手工餃,薄切🐽和🐮,響鈴。🦆血很Q彈,元蹄筋很諗不靭,紫淮山爽脆,炸酥🐔件啖啖肉。最好玩更是有3個方法去整熟滑🐮。新張期間Like FB更會送蜂蜜檸檬特飲,和另一種醒神特飲(忘記是什麼,但很醒胃的🤪)多得職員詳細介紹及教我們如何在最佳時間煮到一塊正🐮,必定會介紹多些友人們去食的,值得推介
與友人一行3人經朋友介紹試新野
果然同傳統的火鍋大不同
,紫淮山爽脆
,必定會介紹多些友人們去食的,值得推介
2019-02-11
用餐優惠
試食活動
  • 鴨血,元蹄筋,紫淮山
2019-02-25 112 瀏覽
行街行到攰,凍凍地不如就打邊爐啦hehe好少有唔係食夜晚,不過我地兩個人,可以食下一人一鍋!!!呢間之前見報紙講過,台灣好出名,雖然未食過,不過相信唔會太差掛!?入到店,環境寬敞,座位夠闊,坐得舒服,可以慢慢滾慢慢傾計!我地一人揀左一鍋,可以大家SHARE!一個要牛肉涮涮鍋 $88,一個要海鮮涮涮鍋 $108 牛肉鍋就包括蔬菜、牛頸脊、鮮餃拼盤、冷凍烏龍面,加埋洛神花茶,講真都幾抵食,先$88,但有咁多樣野~講下個湯底先,估唔到麻辣湯唔算太辣,麻味香濃,辣度溫和適中,起碼我食到HAHA至於個牛頸脊,食落都幾軟腍,肉質爽口,有口感!打邊爐最後食埋個烏龍面真係好正,口感滑溜,而且同D湯汁一啖入口,好滋味!個人都幾鐘意個洛神花茶,少少酸,打完邊爐飲返啖,清清熱!至於個海鮮涮涮鍋,有蝦有蜆、蔬菜、冷凍烏龍面同埋都係揀左洛神花茶~一樣都係好抵食,海鮮都先$108,食材都新鮮,食落真係啖啖肉~呢餐真係超飽足咁走HAHA
行街行到攰,凍凍地不如就打邊爐啦hehe
好少有唔係食夜晚,不過我地兩個人,可以食下一人一鍋!!!
入到店,環境寬敞,座位夠闊,坐得舒服,可以慢慢滾慢慢傾計!
我地一人揀左一鍋,可以大家SHARE!
一個要牛肉涮涮鍋 $88,一個要海鮮涮涮鍋 $108

個人都幾鐘意個洛神花茶,少少酸,打完邊爐飲返啖,清清熱!
呢餐真係超飽足咁走HAHA
2019-02-24 102 瀏覽
香港人真的好喜歡去「滾」,就算30幾度高溫,依然可開「行」冷氣打邊爐,港日台、魚牛羊,各有特色,可說是火鍋的「戰國時代」。 兩岸名店不斷在香港插旗,但自從「譚魚頭」悄然退下火線後,「小肥羊」亦只剩下荃灣店,「海底撈」、「渝味曉宇」乘時而起,而早前由台灣越洋而來的「麻神」火鍋,又掀起了一道熱潮,就連郭天王都給野生捕獲。近日「麻神」將戰線由銅鑼灣移至旺角,人流更多,單是一道鴨血,足以令人走一轉。 麻神麻辣鍋拼花膠雞鍋($268)同行有友人是BB辣級數,來個鴛鴦鍋是最好不過。一邊是麻神獨有湯底,以水果熬煮而成,所以味道帶少許甜味,但今次湯底比銅鑼灣店辣得多,奇怪。另半邊是花膠雞鍋, 用上大量老雞,瘦肉,黨參等煲十小時以上,舀一下,有半雞殼,加上數片花膠,喝了一口湯,帶點膠質,很濃稠,比起麻辣湯底是絲毫不落下風。 果凍鴨血($176/兩份)店方名物,湯底的幾塊根本未夠分,唯有另行追加,不過吃起來似乎不及銅鑼灣店,未知是否心理作用,雖然依然惹味,但味道稍淡了。 美國頂級牛小排300 gram($288)另一道名物,店員會將牛小排用麻辣湯底把牛肉淋至半熟,又可以加入

麻神麻辣鍋拼花膠雞鍋($268)

同行有友人是BB辣級數,來個鴛鴦鍋是最好不過。

果凍鴨血($176/兩份)

美國頂級牛小排300 gram($288)

另一道名物,店員會將牛小排用麻辣湯底把牛肉淋至半熟,又可以加入蔥粒及辣油三種不同處理手法,的確各有特色,但香港人始終喜歡淥幾下就食,一味要快。

西班牙伊比利黑毛豬($118)

白紅相間,肉色艷麗分明,味道濃郁,比起牛肉是不遑多讓,蘸點一下蒜粒醬油,風味更佳。

特選農場去骨鮮雞肉($108)

淥好耐肉質都不覺老,雞肉嫩滑,好味。

新鮮肉眼筋($68)

薄薄一片,有嚼口,不錯。

新鮮牛胸爽($138)

早在十幾年前已經係深圳經常食,近年始為香港人歡迎,價格跟深圳是兩回事,但物離鄉貴,這是事實,唯有乖乖奉上銀兩,放入湯內不到十秒已經食得,爽口彈牙,新鮮貨更加是令人迷醉。

旗魚脆($66)

店方獨有,用的是台灣旗魚皮下的油脂位,真的很少見,包裹了甘筍絲及西芹條之類,有點像潮式粉麵的魚紮。

韭菜餃拼雲吞($82)

味道很大路,還是可以的。

科學王子麵($88/兩件)

並非像公仔麵放入湯裡淥至軟稔,而是淋湯至仍帶脆口,有點煙韌的口感,很有趣,但作價不靡。

P. S : 近日旺角店有優惠,只要早一日預訂,便可享全單七折,仲要不限時段;而晚上7:30pm前離座或9:30pm後入座全單可享七五折;沒有預約,亦能享全單八折優惠,不過只能三選一啊!
2019-02-23 115 瀏覽
麻神。。。油麻地今天來到「麻神」先來兩杯飲料,春spring及麻神特飲,一杯混有蜜糖,另一杯有荔枝蜜,甜度適中,不錯的選擇。選了麻辣鍋配花膠雞湯底,花膠雞材料有半隻雞、杞子,配上藥材餚出來湯底,沒有味精,味道非常濃郁,喝後也不會口渴,湯底滾起先渴湯及吃雞,雞肉很有雞味,絕不馬虎。接著麻辣湯底,配上蔬果餚製,沒有平常的麻辣鍋那麼油膩,勁讚鴨血,差不多有一寸半多的厚度,滑溜又沒有腥味,美味的程度是要追加,這店的鴨血是用刀义來品嚐,非常之講究,而且是由台灣運到香港,所以份外美味。 其他火鍋料有手切牛頸脊、臺灣水蓮菜、冰菜、冰豆腐、鴨血、烏冬等。手切牛頸脊牛味濃、香,肉質腍,非常美味,冰豆腐放入麻辣鍋,真是無得輸,水蓮菜第一吃,灼一分鐘已可以吃,爽口,冰菜是我近期喜愛的菜,正,最後再加上烏冬,濃濃的雞湯煮烏冬,大家應該知道美味程度是非常美味及入味。材料新鮮,部分由台灣運到香港,值得推介的火鍋店。
麻神。。。油麻地

2019-02-23