2019-04-23 287 瀏覽
四月來了好幾天悶熱,氣溫高達三十度,心想莫非熱浪要比去年五月更早來襲,不會吧?!提到熱,泰國家鄉無論怎樣高溫,喝一口凍涼的椰青,便會舒暢起來,吃一點酸酸辣辣的味兒,胃口自然會開,怨我偏心,家鄉的熱總是讓人暢心!不在家鄉的日子,唯有到「18巷」以家鄉味道解悶!「Soi 18」是久不久會到訪的泰國菜,近期新推出的泰口味,匯集酸甜辣和惹味,尤其適合香港納悶的夏天。這款椰青沙冰採用新鮮原個椰青肉打製,不單帶有椰青獨有的芳香,幼細的沙冰更具秒間透心涼的效果,以輕甜調配絕對合襯!還有多款如芒果、荔枝、火龍果等的沙冰口味!第一道是荷蓮帶子沙律 (HK$168),清雅的名字跟賣相十分匹配!彈牙的帶子伴上㤗式海鮮醬汁,酸辣與甜香是海鮮的最佳拍檔,亦是我最愛的醬汁之一。沙律中間的小碗盛有用香茅來製作的沙律,沒想到外表筆直硬朗的香茅,入口竟是爽脆,吸收了醬汁精華後,惹味得很!無論是帶子和沙律同樣令人開胃無比! 第二道菜是渴望以久與吸睛度頗高的暹羅蝦 (HK$288)。閃亮、活潑又象徴富貴的暹羅蝦,選用大頭蝦製作,爽彈的肉質同樣以適合夏日的酸辣甜的味道誘人,加上香蒜和辣椒進一步的提味,整個人也精神起來!

不在家鄉的日子,唯有到「18巷」以家鄉味道解悶!

第二道菜是渴望以久與吸睛度頗高的暹羅蝦 (HK$288)

接著暹羅蝦而來的泰東北風味牛肋骨和味鍋 (HK$238),看來用料十足!
清徹的湯底內藏有蕃茄、草菇、秀珍菇,還有牛筋骨等食材,味道跟清湯冬陰功湯十分近似,入口滲出重重的酸辣和香草的泰式風情,不過加入了牛筋骨,又令我想起韓菜!總覺得泰東北風味牛肋骨和味鍋帶點 Fusion 的格調,至少泰菜和韓菜都有著同一共通點,就是辣,但辣得夠過癮!
泰東北風味牛肋骨和味鍋令不嗜辣的朋友大受刺激,廚師即以甜香的怕靚牛尾 (HK$198)  緩和舌頭上的辣勁!牛尾燜煮得非常軟腍入味,以蒜蓉包沾上甜香的醬汁來吃,美妙之餘,又得以解辣!
論到滋潤身心靈,㤗式燉花膠 (HK$398) 必然是大熱當選,英文、郭生、賴生也給比下去!
㤗式燉花膠與泰式魚翅稠厚的湯底同出一轍,只是以女士們酷愛的養顏花膠代替魚翅,加入芽菜和辣椒醋後,泰風味盡出,以後不用到曼谷唐人街了!
滋潤過後,我們又來辣了,正所謂無辣不泰菜!面前是鍋上的秘製黑椒炒蟹 (HK$428),似乎未見蟹蹤!
其實蟹被面層一大堆的炸乾蔥、辣椒及蔥段等掩蓋。
先露面的是蟹蓋!
我選了蟹身和蟹蚶,黑椒香氣濃郁,還伴以多種香料,滿滿辛香,開胃得很!
蟹蓋內的蟹羔也不少,我們共同承擔那邪惡與甘香的膽固醇,所謂有福同享、有膽固醇同當,我們果然是真正的義氣仔女!
一頓完美的晚餐,總不能缺少蔬菜作平衡!香辣炒通菜 (HK$88) 味道十分濃烈,反覺輕手一點會更好!
泰式海鮮金不換炒墨汁意粉 (HK$148) 令我想起曼谷的新派菜式。意粉瀰漫著金不換的香氣,還有鮮味的海鮮和蕃茄,調味也不差,假如意粉可以彈牙及乾身一點,效果定更完美!
甜品先是大家耳熟能詳的芒果糯米飯,不久焦點落在邪惡的榴槤糯米飯身上,愛者吃也,吃得津津有味!不愛者望而遠之,掩鼻沉著呼吸,場面極為有趣!

酸酸辣辣且帶有夏日風情的菜色,一解思鄉之愁!
2019-04-11
  • 椰青沙冰
  • 荷蓮帶子沙律
  • 暹羅蝦
  • 怕靚牛尾
  • 榴槤糯米飯
1K
2019-04-18 81 瀏覽
泰北菜! 我喜愛泰國菜, 泰北菜比較少食, 睇餐牌完全唔知有咩分別! 只覺得偏貴! 青木瓜沙律 ~ 酸酸辣辣幾醒胃!酥皮咖喱雞 ~ 飽肚之作! 雞件係一般雪雞, 咖喱味反而幾香! 冬陰公湯 ~ 夠酸唔夠辣!生蝦刺身 $148 ~ 7隻, 爽口彈牙! 第一次燒到咁乾身既豬頸肉, 我覺得幾好, 因為豬頸肉本身油脂多, 所以燒到咁乾身反而仲對胃口! 泰式香芒椰汁糯米飯 $128 ~ 有齊雙色糯米飯, 椰漿夠多, 芒果香甜! 註: 無乜客都趕客走咁, 明明未有耐夠鐘收工!
青木瓜沙律 ~ 酸酸辣辣幾醒胃!
冬陰公湯 ~ 夠酸唔夠辣!
生蝦刺身 $148 ~ 7隻, 爽口彈牙!
註: 無乜客都趕客走咁, 明明未有耐夠鐘收工!
2019-04-01 100 瀏覽
泰東北口味泰菜在朋友介紹下知道這間18巷泰國是以泰東北口味聞名的,朋友介紹說泰東北泰國菜是比普遍的泰國菜辣一點的,朋友說嗜辣的我一定也會喜歡 ,膽粗粗的我就當然要與朋友試一試。餐廳環境舒適,座位很很寬敞,感覺很有格調。泰式生蝦刺身 通常吃泰菜都會必點生蝦刺身,蝦刺身很新鮮每隻蝦上也放有辣椒和蒜頭,而且可以拌以青醬汁吃,口感一流。泰東北燒牛扒青木瓜沙律牛扒的熟度是可選的,我們點了半成熟,牛扒烤得很香,但因為是半熟的關係肉汁都能保留在内,肉質柔嫩,很有肉味。與伴菜青木瓜沙律一同吃,很解膩。泰式燉花膠 冬菇、蟹肉汁底和芽菜帶出了整個花膠的鮮味,花膠分量十足,每口也是肉,而且花膠煮得很入味,非常鮮味。暹羅蝦 大蝦面怖滿了蒜頭和辣椒粒和各種泰式配料煮成,大蝦非常入味而且很大隻和很厚肉,蝦肉彈牙爽口,辣味很到位很惹味。荷蓮帶子沙律 帶子配以香茅、椒絲、葱等去煮,煮得很入味而且帶子肥美鮮甜,味道很棒。配菜沙律很有香茅味而且帶點酸甜很開胃。金不換蒜蓉炒聖子 聖子非常厚肉大隻,聖子配以蒜蓉炒炒得很入味,非常香口,令整個菜式很惹味。辣豆醬炒野菜苗 辣豆醬和蒜炒椰菜苗很爽脆清甜而且辣度十足。泰式榴蓮椰汁糯米
泰東北口味泰菜

餐廳環境舒適,座位很很寬敞,感覺很有格調。

泰式生蝦刺身

泰東北燒牛扒青木瓜沙律

泰式燉花膠

暹羅蝦

荷蓮帶子沙律

金不換蒜蓉炒聖子

辣豆醬炒野菜苗
辣豆醬和蒜炒椰菜苗很爽脆清甜而且辣度十足。

泰式榴蓮椰汁糯米飯
店員介紹說這款甜品應是說是香港首創的第一間,榴槤香味溢逸和椰汁很配而且糯米飯很煙靭很軟和很有口感。這款甜品非常有創意。

嫌香港的泰菜不夠辣的話,可以來這間一試,畢竟泰東北口味不是易找的,我想下次也會介紹給嗜辣的朋友一試。
2019-03-28 75 瀏覽
九龍城吃的泰國菜都是比較甜一點適合香港人的口味,但這間泰東北泰國菜是比普遍的泰國菜辣一點的,喜歡吃辣的人應該會比較喜歡吃泰東北的菜色,所以嗜辣的我也就趁機去試一試。餐廳環境感覺舒適,一貫泰國餐廳的風格,座位很多而且很寬敞。我和朋友點了幾道菜,泰式生蝦刺身 我們的頭盆是生蝦刺身,蝦刺身很新鮮而且有光澤,排碟很精美,生蝦、辣椒和蒜頭拌青醬汁吃,很有風味,此價錢性價比很高。泰東北燒牛扒青木瓜沙律泰式牛扒烤至半成熟,牛扒外層烤得很香,𥚃面保留牛肉的肉汁,肉質柔嫩,很有咬口,配上青木瓜沙律簡直一流配搭。泰式燉花膠 冬菇、花膠、,蟹肉汁底伴以爽口芽菜,這個燉花膠分量十足,而且廚師很懂控制火候,花膠很入味,汁底非常鮮味,吃過幾道菜後再吃這個花膠感覺非常解膩。暹羅蝦 切邊大蝦配以各種泰式配料煮制,大蝦吸盡了所有泰式配料調味料,非常入味而且啖啖肉,師傅煮得剛好而且火喉拿捏得恰到好處保留了蝦肉彈牙口感,很惹味。荷蓮帶子沙律 香茅、椒絲、葱和他泰式調味料匀拌在一起煮的帶子及沙律,沙律很有香茅味而且帶點酸甜非常開胃,而椒絲和葱等令整個帶子很入味,帶子肥美而且鮮甜,味道一流。金不換蒜蓉炒聖子 聖子很彈牙新鮮而且

泰式生蝦刺身

泰東北燒牛扒青木瓜沙律

泰式燉花膠

暹羅蝦

荷蓮帶子沙律

金不換蒜蓉炒聖子
聖子很彈牙新鮮而且很大隻,蒜蓉炒聖子炒得很入味,以不同蔬菜做拌菜,令整個菜式很惹味。

辣豆醬炒野菜苗
辣豆醬和蒜炒椰菜苗很入味,而且辣得來帶點鮮甜,菜苗很爽脆。

泰式榴蓮椰汁糯米飯
平常泰式糯米飯都是配芒果的,但是這個甜品是配榴槤,聞說是香港第一間首創,榴槤很香口和椰汁味道很配而且糯米飯很有咬口,非常有新意,很值得一試。

很不錯的泰北風味而且環境很舒適,如果三五知己想吃泰菜一定會再來的呢。
2019-02-25 144 瀏覽
在香港吃泰菜,大部分都是以酸辣為主,只有泰國北部的菜色是帶點甜,今天便專程來到試試。泰式鍋巴跟中國的鍋巴,有異曲同工之妙,都是很爽脆,不過泰式要點自家製的甜辣醬。甜辣醬味道有點像咖哩,而帶著甜味。泰式鮮蝦刺身,蝦身爽口,配上辣椒和蒜頭,再加點專用的酸汁,味道好到一個點。👍👍👍👍👍香辣炭燒牛扒沙律,沙律汁帶點酸辣的味道,辣到十足,加上美味的炭燒牛扒,就是一個非常好味、開胃的前菜了。泰式燉花膠,花膠份量比手掌還要大,而且還有蟹蚶肉、冬菇,這個泰式燉花膠,是值得推介。秘製黑椒炒蟹,好像帶點中式的做法,蟹肉鮮味,胡椒味濃而帶點甜,越吃越想吃。馬拉盞炒芥籣 ,芥蘭是時令蔬菜,沒有苦味又夠脆,加上蝦乾、馬拉盞就是非常野味。吃完飯,當然是要些泰式甜品,泰式千層糕、泰式香芒椰汁糯米飯、泰式椰汁西米糕,所有甜品味道正宗,吃完甜品就是大滿足了。

2019-02-15 1942 瀏覽
一行十人的為食兵團又出動了,今日首領安排了泰北菜 。泰菜吃過不少,泰北還是首次,認真要嗒真尐 😋😋先來個 $45 特飲雪裡玉濕濕嘴,甜甜酸酸夠冰凍,一天勞累都舒緩了不少。入正題了,頭盆是泰式鮮蝦刺身 - $148,蝦刺身新鮮彈牙,賣相精美 😍,青綠色的醬汁,的確有別平日的,又幾有新意。接著有香辣炭燒牛扒沙律 - $198,牛扒美味,忍不住連吃幾件😋😋,有牛味又不會韌👍。跟沙律配搭得宜。泰式鍋巴 - $88,平日的泰菜甚少見,由豬肉及蝦肉煮成的醬汁,味道偏甜,正是泰北菜的特色。泰式燉花膠 - $398 冬菇,花膠大大件,感覺豪華豐盛 😍😍,大大件的骨膠原,女人至愛,蟹肉汁底,伴以爽口芽菜,有益又好味。 鮮蝦炒金邊粉 - $128,味道帶甜,材料甚豐。怕靚牛尾 - $198,菠蘿煮咖哩,比較少的配搭,味道同樣偏甜。秘製黑椒炒蟹 - $428,黑椒帶點辣,蟹肉鮮味夠乾身,啖啖肉,滿足感爆棚。馬拉盞炒芥籣 - $88,芥蘭嫩口,馬拉盞惹味,永不過時的配搭。泰式香芒椰汁糯米飯 - $128,葉型芒果刀法,增添美感。黑白糯米煙韌,椰汁味美,完美的泰式甜品。泰式椰汁西米糕 - $58,保持一貫水準,

鮮蝦炒金邊粉 - $128,味道帶甜,材料甚豐。

泰式椰汁西米糕 - $58,保持一貫水準,泰菜必食甜品

泰式千層糕 - $58,煙煙韌韌的泰式甜品,味道不錯,但還是偏愛芒果糯米飯多一些。

三道甜品作結尾,連甜品胃亦告爆滿……😋😋
2019-02-10 113 瀏覽
約了好友一起團年,他們選擇了吃泰國菜,大伙兒便來到了。泰式鮮蝦刺身,大大隻的蝦肉爽口,點些自家製的酸辣汁,就非常開胃。辣酒茄汁蝦,令大大隻的蝦,配上酸酸甜甜的醬汁,味道層次豐富。泰式燉花膠,用了做魚翅的方法,配料有蟹肉、冬菇粒,花膠份量十足,還可以配上芽菜增加口感。泰式燒牛扒,牛扒保持肉汁,配合泰式醬汁,酸酸辣辣,非常野味。18巷拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷、豬頸肉。蝦餅外脆內𥚃彈牙,而豬頸肉焦香爽口,兩者最為出色。辣豆醬炒椰菜苗,椰菜苗爽嫩,是近期吃過最好的一次。鳳梨海鮮炒飯,吃完這麼好味的泰菜,再加上這個炒飯,就飽到一個點了。泰式千層糕、泰式香芒椰汁糯米飯、泰式椰汁西米糕,都是泰國美味的甜品,雖然是飽了,不過還需要吃些泰國甜品,先可以稱得上,完成今晚的泰國美食。
約了好友一起團年,他們選擇了吃泰國菜,大伙兒便來到了。

18巷拼盤,有蝦餅、魚餅、春卷、豬頸肉。
蝦餅外脆內𥚃彈牙,而豬頸肉焦香爽口,兩者最為出色。

辣豆醬炒椰菜苗,椰菜苗爽嫩,是近期吃過最好的一次。

2019-02-08 1528 瀏覽
年尾時間就是飯聚在一起的日子,泰國菜又是我和友人喜歡的菜餚。裝修有點泰國風,有方枱和卡位。香辣炭燒牛扒沙律$198,牛扒表面炭香味十足,不過又不會過熟,加上酸辣的醬汁,就不會有肥膩感。泰式鍋巴$88,第一次在中菜以外吃到,鍋巴夠香又夠脆,加上自家製的醬汁,就更美味。泰式鮮蝦刺身$148,這個差不多已經成為香港人必點的菜色,蝦肉爽口彈牙,醬汁口味不是普通的味道。泰式燉花膠$398,花膠很大塊,侍應為我們分開花膠,每人都有得享用,感覺比魚翅環保。怕靚牛尾$198,其實是黃咖哩炆牛尾,味道帶點甜而不太辣,而牛尾炆煮得很腍,配法包更合適。秘製黑椒炒蟹$428,和星馬做法有點不同,甜中帶點黑椒味,蟹肉又香又甜,又是一道必吃的菜色。馬拉盞炒芥籣$88,這個做法比較特別,因為配上蝦乾在表面,令到馬拉盞炒芥籣,味道層次多了一層。鮮蝦炒金邊粉$128,又是帶點甜味的菜色,金邊粉撈上花生碎和蝦米,是一個新的嘗試。泰式椰汁西米糕$58,西米夠多,椰汁味十足,最重要不會太甜。泰式香芒椰汁糯米飯$128,芒果不算甜,不過又不酸,配上大量椰汁,是一個好味的甜品。泰式千層糕 $58,煙煙靭靭,甜度適中。
裝修有點泰國風,有方枱和卡位。

泰式千層糕 $58,煙煙靭靭,甜度適中。
2019-02-05 129 瀏覽
好友介紹這間泰北菜,今晚約了他們一起吃飯。這裡裝俢雅緻,坐位有幾拾個,清清爽爽,坐得舒適。頭盤先來一客香辣炭燒牛扒沙律 - $198,牛扒牛味十足,配上泰式沙律,開胃好味。🐥⭐⭐⭐⭐第一次食泰式鍋巴 - $88,像米通的口感,配上醬汁也很滋味。🐥⭐⭐⭐泰式鮮蝦刺身 - $148有六隻,爽口彈牙,醬汁偏甜不是十分辣。🐥⭐⭐⭐泰式燉花膠 - $398,花膠大大件,燉得淋滑。🐥⭐⭐⭐⭐怕靚牛尾 - $198,朋友們說很好吃,很快就吃光了。🐥⭐⭐⭐⭐⭐秘製黑椒炒蟹 - $428,蟹大大隻,十分新鮮,黑椒帶出蟹的鮮,味道偏甜,不辣。讚👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐馬拉盞炒芥籣 - $88,夠獲氣。🐥⭐⭐⭐鮮蝦炒金邊粉 - $128,飽肚之選。🐥⭐⭐⭐甜品時間:泰式香芒椰汁糯米飯 - $128,泰式椰汁西米糕 - $58,泰式千層糕 - $58。很有水凖🐥⭐⭐⭐⭐⭐。完美的一餐😁
好友介紹這間泰北菜,今晚約了他們一起吃飯。

這裡裝俢雅緻,坐位有幾拾個,清清爽爽,坐得舒適。

泰式燉花膠 - $398,花膠大大件,燉得淋滑。🐥⭐⭐⭐⭐

馬拉盞炒芥籣 - $88,夠獲氣。🐥⭐⭐⭐

鮮蝦炒金邊粉 - $128,飽肚之選。🐥⭐⭐⭐

甜品時間:
2019-02-01 1048 瀏覽
今晚嚟到呢間位於銅鑼灣世貿中心13樓嘅 18巷泰國餐廳 食晚飯餐廳裝修精美,甚具泰國風情。一坐低先嚟杯啤酒 SINGHA $48 同大家啤啤佢啤酒入口清新,麥味夠濃。飲啤酒梗係要叫啲香口嘢食嚟送酒18巷拼盤 $238拼盤包括有 春卷、蝦餅、魚餅、豬頸肉。春卷皮薄香脆,餡料有粉絲、蘿蔔絲和雲耳絲,口感細嫩又有點juicy。蝦餅口感鬆化,蝦味夠濃。魚餅口感彈牙,香茅味夠。豬頸肉煎得好香,好咬口。以上各種食物,點上由餐廳提供的醬料,就更加好味。跟住再嚟個燉花膠潤下喉泰式燉花膠 $398熱辣辣的沙煲一上枱十分吸睛,花膠大大塊,厚身得嚟色澤又夠鮮,入口相當滿足。配上芽菜、冬菇、蟹肉,再加上辣椒香醋,口味就更可口。泰式鮮蝦刺身 $148切成花形的鮮蝦刺身,賣相一流,刺身肉質新鮮又鮮甜,配上蒜粒一齊食辣辣地,又幾好味。辣酒茄汁蝦 $288茄汁蝦大大隻蝦膏又夠多,走油夠香,酸酸甜甜嘅醬汁再配上菠蘿、馬蹄、 腰果,味道濃得嚟又相當醒胃。泰東北風味牛肋骨和風鍋 $238牛肋骨的肉質夠腍又易咬口,湯底酸酸地得嚟又帶點冬陰功湯的味道,果然是泰東北加上和風味道。泰式燒牛扒 $198燒牛扒牛味夠濃,煎得好香口,加

餐廳裝修精美,甚具泰國風情。

一坐低先嚟杯啤酒 SINGHA $48 同大家啤啤佢

啤酒入口清新,麥味夠濃。

飲啤酒梗係要叫啲香口嘢食嚟送酒
18巷拼盤 $238

拼盤包括有 春卷、蝦餅、魚餅、豬頸肉。
春卷皮薄香脆,餡料有粉絲、蘿蔔絲和雲耳絲,
口感細嫩又有點juicy。
蝦餅口感鬆化,蝦味夠濃。
魚餅口感彈牙,香茅味夠。
豬頸肉煎得好香,好咬口。
以上各種食物,點上由餐廳提供的醬料,就更加好味。

跟住再嚟個燉花膠潤下喉
泰式燉花膠 $398

泰式鮮蝦刺身 $148

辣酒茄汁蝦 $288

泰東北風味牛肋骨和風鍋 $238

泰式燒牛扒 $198

燒牛扒牛味夠濃,煎得好香口,加少少醬汁再用生菜包住嚟食,好咬口得嚟入口又夠清新。

辣豆醬炒椰菜苗 $88

泰式辣豆醬加上乾蒜粒一起炒出來的椰菜苗,食落口又幾好味,熱辣辣廚師又炒得幾有鑊氣。

鳳梨海鮮炒飯 $138

炒飯夠曬鑊氣,份量十足,配料又夠多,包括有肉鬆、腰果、提子乾、鮮菠蘿、臘腸粒、魷魚、鮮蝦、帶子。

最後再嚟甜品就大滿足
泰式香芒椰汁糯米飯 $128

香滑的椰汁蓋上軟綿綿的白糯米和黏著牙的紫糯米,口感纏綿。

泰式椰汁西米糕 $58
椰汁西米糕,香滑嘅椰汁包住煙韌嘅西米,一啖一啖食落口,甜到入心。

泰式千層糕 $58
千層糕椰汁味香、斑蘭未夠,口感煙韌。

10 分鐘 (堂食)
2019-01-30 543 瀏覽
成班friend約埋過年前聚一聚,揀咗銅鑼灣世貿中心11樓嘅Soi 18 Thai。食泰菜先嚟個泰式鮮蝦刺身 ($148) 醒醒胃,一個字「鮮」。跟住上係泰式燒牛扒 ($198),用生菜包住食,配埋惹味醬汁,忍唔住又食多兩件。呢煲泰式燉花膠 ($398) 好足料,冬菇、芽菜、花膠、蟹肉樣樣齊,加點泰式酸醋,滋味得嚟又唔膩。18巷拼盤 ($238) 有炸蝦餅、燒豬頸肉、春卷同香茅魚餅,一貫水準之作;魚餅內加添香茅,令味道層次豐富不少。讚!泰東北風味牛肋骨和味窩 ($238),賣相不俗,湯底酸酸辣辣,味道有的似冬蔭公,牛肋骨夠腍夠入味,湯裡仲有好多不同菇菌,非常鮮甜,值得一試。辣豆醬炒椰菜苗 ($88),惹味辣豆醬配上大量炸乾蒜,滋味豐富。鳳梨海鮮炒飯 ($138),炒飯夠乾身,配料亦足。辣酒茄汁蝦 ($288),酸酸辣辣好滋味,蝦肉彈牙爽口,出色之作。再飽,都係食得落甜品,我哋就叫咗泰式千層糕($58)、泰式椰汁西米糕 ($58) 同我嘅至愛香芒椰汁糯米飯 ($128),就為呢餐團年飯劃上甜美嘅句號。

鳳梨海鮮炒飯 ($138),炒飯夠乾身,配料亦足。

2019-01-30 582 瀏覽
成班嗜食嘅朋友仔,決定農曆新年前出嚟聚一聚。呢晚我哋就揀咗位於銅鑼灣世貿中心嘅《18巷泰國餐廳》。餐廳裝修精美,甚具泰國風情。泰式鮮蝦刺身 ($148) - 鮮甜爽口,蘸點酸酸辣辣嘅醬汁,畀我哋秒殺。泰式燒牛扒 ($198) - 燒得約五成熟嘅牛肉肉質軟腍,牛味濃郁。加上惹味醬汁,包唔包生菜都咁好食。18巷拼盤 ($238) - 拼盤有魚餅、豬頸肉、蝦餅及春卷。魚餅表面香口,有好香嘅香茅味。蝦餅外皮香脆鬆化,蝦味濃郁。豬頸肉爽而不膩,配上酸辣醬汁,滋味好食。春卷皮十分香脆,入面係爽口嘅雲耳絲、蘿蔔絲及粉絲,口感豐富。泰式燉花膠 ($398) - 花膠大塊厚身,帶點黏口,感覺有滿滿嘅骨膠原。配上冬菇芽菜及鮮味蟹肉,食完仲想再食。辣酒茄汁蝦 ($288) - 蝦夠大隻,有好多蝦膏,煎得十分香口,再配上酸酸辣辣略帶點叉燒醬味道嘅特色醬汁,配上香脆腰果、香甜菠蘿、清甜馬蹄……等,開胃好食。泰東北風味牛肋骨和味鍋 ($238) - 牛肋骨炆得十分軟嫩,湯底酸酸辣辣味道鮮甜,加上爽口嘅雜菌、香味濃郁嘅乾辣椒。味道豐富又鮮美。辣豆醬炒椰菜苗 ($88) - 以惹味嘅泰式辣豆醬炒爽口椰菜苗,再加上大量

餐廳裝修精美,甚具泰國風情。

辣豆醬炒椰菜苗 ($88) - 以惹味嘅泰式辣豆醬炒爽口椰菜苗,再加上大量乾蒜粒,既惹味又爽口。

鳳梨海鮮炒飯 ($138) - 材料豐富,有魷魚、大蝦、帶子、香脆腰果,香口肉鬆,……等配以加入臘腸粒、鮮菠蘿、提子乾炒成的鮮味炒飯,味道香甜豐富,水準不俗。

泰式香芒椰汁糯米飯 ($128) - 白糯米口感軟糯,紫糯米帶點咬口,加上香甜幼滑嘅椰汁及酸甜芒果肉,輕甜滋味一啖接一啖。

泰式椰汁西米糕 ($58) - 香甜幼滑嘅椰汁下邊係晶瑩嘅西米粒,椰汁味濃郁,甜度適中,香滑好食。

泰式千層糕 ($58) - 一層綠色一層白色嘅千層糕賣相精緻,椰汁味香濃,口感軟滑。

整體感覺,餐廳裝修精美,食物味道及服務都相當唔錯,呢餐我哋大家都吃得非常盡興。
  • 泰東北風味牛肋骨和味鍋
  • 泰式燉花膠
  • 泰式燒牛扒
Lovely location as in Causeway Bay but much quieter than other restaurants on a Friday night as it's tucked away in the world trade center, 13th floor.Extensive menu, with your normal and other less commonly found thai dishes. the chicken curry with puff pastry was the first ive seen in a thai place, rich in taste and pretty tasty. the herb wrap shrimps is rarely found in most thai restaurants and a nice little appetizer. tom yum goong has a good flavour, with plenty of mushrooms and 2 half p

Extensive menu, with your normal and other less commonly found thai dishes. the chicken curry with puff pastry was the first ive seen in a thai place, rich in taste and pretty tasty. the herb wrap shrimps is rarely found in most thai restaurants and a nice little appetizer. tom yum goong has a good flavour, with plenty of mushrooms and 2 half prawns. the portion for 1 is enough for 2. pork neck dish is pretty standard as with all thai places.

Plenty of staff and the food comes out pretty quickly.

chicken curry

一時貪佢就腳同多好評,食完即後悔 見佢價錢唔平,叫左兩道先。怕靚牛尾 - 牛尾唔淋,texture乾爭爭,咖哩汁雖然味道ok,但超級「杰」,送飯都太heavy。付送的蒜茸包夠脆,但有陣膠味同埋油「益」味,完全食唔到蒜茸味。生菜包豬軟骨 - 所有配料味道完全唔夾,豬軟骨有少少硬,除左塊生菜好新鮮之外,完全唔好食。好彩冇叫多幾樣菜同甜品。連埋兩個白飯,咁就接近$400,又貴又難食,咁嘅價錢去九龍城食多幾餐泰國菜都得,一定冇下次。
一時貪佢就腳同多好評,食完即後悔

見佢價錢唔平,叫左兩道先。

2019-01-05
現時泰菜餐廳愈開愈多,但要搵一間有質素既泰菜,其實都唔係容易,重要特別係銅鑼灣呢D餐廳林立既地方,有時都真係唔知點揀好....今日就同幾個朋友GATHERING,試下呢間係世貿中心既泰東北菜 !餐廳環境都幾有FEEL架,雖然唔係超級有泰國FEEL,但係都有種舒服既感覺,餐廳播住既都係泰國音樂,而大部份既侍應都真係泰國人黎架添 ! 佢地會係你身邊講泰文架會 ~ 唔講咁多,今晚我第一杯既飲品係青檸梳打,都唔錯架,味道唔會過甜,梳打夠強,酸酸甜甜既味道,令你感覺都幾開胃今晚都叫左好幾款食物,第一個有呢個 : 泰東北燒雞青木瓜配糯米飯 $188,鍾情於泰國燒雞既朋友一定要叫 ! 因為呢個真係做得非常惹味,我自己個人就真係超級喜歡 !左邊係青木瓜沙律,口感夠爽脆JUICY,沙律既上面重放有幾粒蝦乾,整體味道都唔錯 ; 右邊就係泰國燒雞,食過既朋友就知了,佢呢度做得好香口,外層有塗上醬油去猛火燒,所以特別香並帶有點黏身既口感,入面既肉質就能夠保持JUICY,連同少少香軟既糯米飯及泰式醬汁,味道真係無得彈 !原來泰菜當中都有用上花膠既菜式,就係泰式燉花膠 $398 了,不論從價錢而言,或由賣相出發,

原來泰菜當中都有用上花膠既菜式,就係泰式燉花膠 $398 了,不論從價錢而言,或由賣相出發,感覺都唔簡單,一個大沙煲放入大大片的花膠,附上一碗新鮮雪白既芽菜及醋作加強口感及味道,不得了

更不得了的,就真的要夾起塊花膠睇睇了,一大塊既花膠就係你眼前,真係好大塊架 ! 望落都知佢唔係普通貨質果D花膠件黎,色澤夠靚,亦夠厚身,絕不簡單

分了細碗後,大大塊既花膠都仍然係你眼前,食落個口感極嫩滑,花膠味道香濃,質感確實夠厚 ; 而本身仍D汁/ 湯其實味道都好溫和,唔辣且味道唔重,所以食花膠果陣,感覺係好舒服既,鍾意食花膠既朋友,特別係女士都真係值得一試呀

曼谷咖喱炒大蝦 $288,同得幾個朋友食泰菜,無理由唔叫個咖哩SHARE一齊食呀 ! 呢個咖哩就正啦,味道真係好正宗好有泰國FEEL,大量咖哩汁將炒香左既大蝦完全埋沒,咖哩當中重包括大量蛋花及配菜,提升味道同口感,大大隻既開邊大蝦就係你眼前 ~

大蝦當然係主角啦,不過食咖哩,又點可以無另一個主角呢,真係額外加錢都要食 ! 5件的蒜蓉包及酥皮分別都係 $28,酥皮一D都唔馬虎架,唔係只係得細細件比你,而係焗得好靚好香脆,大大件既酥皮,同朋友SHARE一流

蒜蓉包就當然夠香脆啦,點上咖哩汁,果份口感同味道,真係唔洗多講...

我本身既青檸梳打都飲曬了,成晚都咁好FEEL,不如整返杯有酒精成份既 COCKTAIL啦,我就叫左杯MOJITO,又估你唔到,佢呢度又調得幾好飲喎 ! 唔係得死甜,當中真係有大量薄荷葉,酒精濃度中等, 感覺真係比得上一D老字號既大型酒吧質素喎 ~

最後,食左咁多咁正既菜式,甜品又點可以無架 ! 泰式椰汁西米糕 $58,真係其中一款傳統著名既甜品化表作啦,一共有5粒既佢又係岩曬同朋友SHARE,味道好夠香濃既椰汁味,當中包括西米在內,上面果一粒粟米亦夠甜,係擔當住一個重要既角色,整體而言,確實係唔錯