2024-04-24 24 瀏覽
呢間福建中菜館一向都好鍾意食,今日出開IFC買野,見到佢出左蟶子新menu,鍾意食海鮮嘅我又點可以錯過呢 ☺️。廈門沙茶麵 $138呢道係福建省廈門市嘅一道傳統小吃,沙茶麵其實源自華僑帶回的東南亞菜系,將沙茶醬和高湯一齊煮,湯底鹹鮮微辣,微微甜,而配菜有海鮮、菜同厚厚又入味嘅三層肉,麵條好爽又彈牙。蟶子米粉湯 $138蟶子肉好飽滿,食落鮮甜,而且有好多粒。米粉味道較淡,但食落爽口,湯底冇特別,建議加佢地嘅辣椒油,味道即刻升華。鮮果荔枝蝦球 $138吸睛嘅外形同荔枝完全一模一樣,入面係鮮甜又彈牙的蝦肉,由菠蘿同無花果伴碟,非常之好味😋。高湯燜炒純米粉 $138每次嚟都必點嘅炒米粉,米粉炒得乾身又爽口,高湯味道完全浸入晒米粉當中,而且有大量海鮮作配菜,次次都好快清碟。潤肺枇杷煉 $96/2客氣管敏感發作又唔停咁咳,呢個飯後甜品就岩曬我,好香嘅枇杷味,食落夠晒潤喉潤肺。姬松茸竹揉排骨湯 $58足料嘅姬松茸、竹笙同排骨一起煲,非常滋補,尤其推薦畀冇屋企飯食的打工仔。 📍#4口 Four Bites @fourbites_hk 📍中環國際金融中心商場2樓2012號舖......

廈門沙茶麵 $138

姬松茸竹揉排骨湯 $58

📍#4口 Four Bites @fourbites_hk
📍中環國際金融中心商場2樓2012號舖
2024-04-23 1014 瀏覽
餐廳主打福建閩南菜,餐廳經常有季節限定食材菜式,不時不食,今期限定食材係海蟶季節菜,餐廳選材採用高質食材,有多款海蟶菜式供客人選擇。餐廳位於港島香港國際金融中心二期商場2樓,裝修簡約以米色和木系為主調,座位寬敞坐得舒適,侍應招呼殷勤友善。福建金湯佛跳牆$268福建金湯佛跳牆配有麵線,金湯內有花膠、鮑魚、海參、竹笙、瑤柱、雞肉、鵪鶉蛋,湯底入口好有骨膠原又鮮甜潤喉。麵線與金湯混合撈勻,每條麵線都掛滿金湯醬汁,連麵線都有骨膠原的口感。小菜咸香酥炸黃花魚,炸至連魚骨都鬆脆香口。飲品桂圓檸檬烏龍茶,烏龍茶酸酸地甜甜地,顺喉清爽。沙煲豆醬焗黃魚$198黃魚沙煲上桌,香氣撲鼻,黃魚經廚師巧手用豆醬、蒜粒、洋葱和香茜作配料,煮到香噴噴,魚肉入口嫩滑。滋補野生紅菇紅菇蟶湯$148海蟶季節菜其中一款菜式,整個湯都係粉紅色,都幾耀眼。海蟶鮮甜,有新鮮海水味,湯底清澈,滋陰補氣。姬松茸竹笙排骨湯$58排骨湯入口有好香濃嘅姬松茸味,湯底清甜不膩,潤喉,熱辣辣上桌好飲。枇杷凍$48有薄荷葉作點綴,枇杷凍入口清新,微甜,呢款甜品唔錯。

福建金湯佛跳牆$268

沙煲豆醬焗黃魚$198

滋補野生紅菇紅菇蟶湯$148

姬松茸竹笙排骨湯$58

枇杷凍$48
有薄荷葉作點綴,枇杷凍入口清新,微甜,呢款甜品唔錯。
2024-04-22 47 瀏覽
4口,餐廳主打新派福建閩南菜咖啡店,餐廳時不時舉辦季節限定食材,海蟶季節菜就是今期舉行季節限定菜式,餐廳有多款海蟶菜式供客人選擇,餐廳裝修簡約以木系為主調,座位闊落坐得舒服,服務員招呼有禮。餐廳位於港島香港國際金融中心二期商場2樓。姬松茸竹笙排骨湯排骨湯底清甜,潤喉,不鹹,不肥膩,上桌熱騰騰好飲,排骨湯飲落有好香濃嘅姬松茸味。薑蔥炒蟶子廚師薑蔥炒蟶子炒得好惹味,新鮮嘅蟶子好肥美,入口無沙鮮甜。漁民黃魚燜飯燜飯有香茜作點綴,黃魚食落鮮甜嫩滑,燜飯廚師巧手爛得剛剛好,吾會太濕或太乾,食落好香口,值得一贊。鹹香酥炸黃花魚黃花魚炸到金黃色,有香茜作伴碟,入口鬆脆帶有鹹香味,連魚骨都可以食埋。福建鮮海蠣泗粉泗粉有很多新鮮肥美海蠣,配有豬肉絲,香菇,莞茜和香蔥,泗粉比較寬身,每条泗粉沾滿海蠣湯汁,入口鮮甜順滑。鮮果荔枝蝦球鮮紅色嘅蝦球外形似荔枝,非常耀眼,食落有新鮮彈牙的鮮蝦,配有無花菓和菠蘿。甜品白茶流心丸流心丸外皮白茶炸醬炸到脆卜卜,中層有香芋.餡內有流心蛋醬,食落有幾種口感,不太甜,非常滿意的甜品。椰奶銀耳燉桃膠椰奶銀耳燉桃膠一試有驚喜,入口好香的椰奶味,微甜,凍食,銀耳桃膠有口感。枇杷凍$

薑蔥炒蟶子
廚師薑蔥炒蟶子炒得好惹味,新鮮嘅蟶子好肥美,入口無沙鮮甜。

漁民黃魚燜飯

福建鮮海蠣泗粉

鮮果荔枝蝦球

甜品白茶流心丸

枇杷凍$48
有薄荷葉作點綴,枇杷凍入口清新,微甜,呢款甜品唔錯。

2024-04-17 107 瀏覽
😋🥙家鄉土筍凍 $38土荀即是海蚯蚓 又稱星蟲 製作工藝相當繁複 因為要把它排沙及洗淨 而土荀凍只是單用土荀 使之熬煮釋出膠質 把它連湯凝結便可 簡直是精華所在 口感像魷魚 鮮嫩彈牙🐟鹹香酥炸黃花魚 $38酥脆可口 連帶魚骨也可食用 鹹香味亦很足夠 一小塊一小塊 方便食用🦪紫菜抱海蠣 $138身為季節菜單食品 當然要一嚐其當造的美味一梳梳紫菜纏繞著每一粒飽滿的海蠣 形成煎餅狀般 紫菜加海蠣很有海水味 味道剛好 😋🍝高湯燘炒純米粉 $138有蝦 魷魚 蜆作餸料 米粉幼細乾身 焦底製造脆口感覺 配上獨特醬汁 整體感覺輕盈又清新🧆閩香燘芋頭 $98肉碎香菇以蠔油燘煮 芋頭口感軟綿 惟整體與醬汁未有融合 未夠入味 較為普通
😋🥙家鄉土筍凍 $38

🐟鹹香酥炸黃花魚 $38

🦪紫菜抱海蠣 $138
身為季節菜單食品 當然要一嚐其當造的美味

😋🍝高湯燘炒純米粉 $138

🧆閩香燘芋頭 $98

2024-04-17
香港好多日本、韓國菜、西餐餐廳,唔知大家有無試下福建閩南菜呢? 呢間位於IFC既「四口」向來口碑不俗,唔少朋友都有推介過!果然有驚喜!🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🟡砂煲豆醬焗黃魚 $198以砂煲烹製,令黃魚保持了鮮嫩的口感!☑️豆醬的香氣與黃魚的鮮味好夾!味道濃郁。魚肉入口即化!🟡海蠣燒豆腐$118海蠣夠鮮甜,豆腐夠軟嫩,份量夠多,口感豐富,拌飯一流!🟡廈門沙茶麵$138以廈門特色的沙茶醬調味,麵條彈牙,和鮮嫩的肉片,花甲、魷魚、蝦等等海鮮配料,味道鮮美!🟡姬松芽竹蓀排骨湯$58.0姬松芽、竹蓀和排骨經細火慢燉,燉湯的口感鮮美!好滋潤呢!🟡鮮果荔枝蝦球$138.0荔枝蝦球栩栩如生!真的要讚一句創意無限!!將荔枝果肉加入彈牙蝦膠拌勻 ,再將蝦球沾上脆米炸至外層香脆,外酥里嫩!🟡潤肺枇杷凍$48.0甜品滋潤又養生!冰冰涼涼清新健康解膩,滿足!🟡古早味花生湯$28花生🥜煮得入味!落足料,難怪好評咁多!

🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶

🟡砂煲豆醬焗黃魚 $198

🟡海蠣燒豆腐$118
海蠣夠鮮甜,豆腐夠軟嫩,份量夠多,口感豐富,拌飯一流!

🟡廈門沙茶麵$138

🟡姬松芽竹蓀排骨湯$58.0
姬松芽、竹蓀和排骨經細火慢燉,燉湯的口感鮮美!好滋潤呢!

🟡鮮果荔枝蝦球$138.0

🟡潤肺枇杷凍$48.0
甜品滋潤又養生!冰冰涼涼清新健康解膩,滿足!

🟡古早味花生湯$28
花生🥜煮得入味!落足料,難怪好評咁多!

今次同女友去咗位於IFC嘅「4口」,餐廳出名定期採購新鮮時令食材,次次嚟到都有新鮮感,今次都唔例外😋🪄福建金湯佛跳牆套餐叫咗招牌菜佛跳牆套餐,金湯湯底濃郁鮮美,充滿了中各種海鮮鮮味😛配料包括鮑魚、花膠、海參等高級食材,味道豐富獨而湯口感滑順。套餐仲配有麵線吸收晒湯嘅精華,味道還是質量值得一試🪄松子薑蓉菠菜小菜係松子薑蓉菠菜,薑味唔算好重,松子配埋冷盤菠菜幾清新 🪄 臘味雞肉卷用雞肉包上臘腸切片,令臘腸的油份直接滲入雞肉內,味道更美味,作為小食的確不錯🪄鮮果荔枝蝦球以新鮮大蝦🍤為主要材料,味道鮮美,而且賣相好靚整到好似荔枝咁🤣蝦球外酥內嫩,鮮果甜味同蝦肉相得益彰,有獨特風味,係驚艷嘅創意菜🪄海蠣燜泗粉雖然賣相比較黑沉但非常好食😛以鮮嫩海蠣配彈牙泗粉為主要材料,搭配豐富湯汁、蔬菜,海蠣鮮甜加上泗粉口感完美結合,湯汁味道濃郁而鮮美,雖然簡單但戴係好有鮮味🪄廈門沙茶麵沙茶味好濃郁,估唔到有咁多海鮮冇鮮蝦、魚片、蜆肉,配搭小辣香濃嘅沙茶味,每一啖麵都充滿惹味感🪄椰奶銀耳燉桃膠 叫咗甜品好滋潤嘅燉桃膠,椰汁味好出配埋銀耳同桃膠,唔會好甜感覺好潤🪄姬松茸竹笙排骨湯呢個湯真係好好飲,熱辣辣好香嘅松茸味

🪄福建金湯佛跳牆套餐

🪄松子薑蓉菠菜
小菜係松子薑蓉菠菜,薑味唔算好重,松子配埋冷盤菠菜幾清新

🪄 臘味雞肉卷

🪄鮮果荔枝蝦球

🪄海蠣燜泗粉

🪄廈門沙茶麵

🪄椰奶銀耳燉桃膠

🪄姬松茸竹笙排骨湯
呢個湯真係好好飲,熱辣辣好香嘅松茸味,感覺好滋補

🪄桂圓檸檬烏龍茶
個茶底好香,我無篤檸檬,覺得就咁烏龍茶加桂圓香味已經好夾

呢間店真係我哋兩個都好喜歡,不時有新menu而菜式都好令人滿意😋😋

🚩4口(中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖

#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #4口 #福建菜 #福建佛跳牆 #鮮果荔枝蝦球
2024-03-10
午餐
2024-03-18 74 瀏覽
高質嘅4口Four Bites值得我一食再食!係一間喺中環IFC充滿fushion感覺嘅福建菜概念餐廳,菜式天然唔添加味精🙅🏻‍♀️八掛嘅我search咗🤣原來個名係指四個層面的飽足:身理、情感、心理、心靈。今次試咗未食過嘅新菜式—佛跳牆套餐!✨福建金湯佛跳牆燉到十分之軟熟入味嘅鮑魚、海參、花膠同竹笙等,濃湯淋上白麵條味道濃而不膩非常出色😋😋😋一定要嗌!松仁薑蓉菠菜必點季節小菜,凍食嘅菠菜別有一番風味🥬臘味雞肉卷味道正常發揮👍🏻鹹香酥炸黃花魚令我驚喜嘅菜式😋炸得恰到好處,唔油膩,養生而且不加味精。椰奶銀耳燉桃膠女生會好喜歡嘅甜品💗滿滿黏黏稠稠嘅膠質🤤白茶流心丸🍡有啲似煎堆🤣🤣🤣桂圓檸檬烏龍茶好飲得嚟唔太甜,係健康之選👅👍🏻推薦大家一定要叫!季節菜單堆薦😋🙌🏻*小菜*松仁薑蓉菠菜 *季節主菜*勝瓜燴海蠣 /紫菜抱海蠣 /砂煲豆醬焗黃魚 /海蠣燒豆腐 / 黑蒜香煎帶子 / 海蠣燜泗粉 推薦大家試吓,菜式性價比高又創新👍

今次試咗未食過嘅新菜式—佛跳牆套餐!✨

福建金湯佛跳牆

松仁薑蓉菠菜
必點季節小菜,凍食嘅菠菜別有一番風味🥬

臘味雞肉卷
味道正常發揮👍🏻

鹹香酥炸黃花魚
令我驚喜嘅菜式😋炸得恰到好處,唔油膩,養生而且不加味精。

女生會好喜歡嘅甜品💗滿滿黏黏稠稠嘅膠質🤤

白茶流心丸🍡
有啲似煎堆🤣🤣🤣

桂圓檸檬烏龍茶
好飲得嚟唔太甜,係健康之選👅👍🏻推薦大家一定要叫!

季節菜單堆薦😋🙌🏻
*小菜*
松仁薑蓉菠菜
*季節主菜*

推薦大家試吓,菜式性價比高又創新👍
1K
2024-03-14 73 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨特色福建菜☺️-4口 🇭🇰 中環港景街1號國際金融中心2樓2012號舖 🇭🇰-👄 座落IFC 2樓既4口門面唔算好堂皇, 但入面就有一種高雅舒適感覺; 餐廳名「4口」意指身心靈同情感四個層面既滿足, 用餐體驗的確好享受👄 餐牌圖文並茂, 全部都係有特色福建菜式; 期期既季節菜單都有特定推介, 今期主要款式係海蠣-🦪紫菜抱海蠣 $138💯一絲絲紫菜纏結好似塊紫菜餅, 入面藏住粒粒鮮飽滿海蠣, 紫菜亦滿滿地吸收晒海蠣鮮甜味, 但唔會太鹹, 就咁食都唔會太重味-🍲海蠣燜泗粉 $138✨泗粉即係薯粉, 晶瑩剔透又夠滑, 唔會太粗身, 同紫菜一樣索汁一流, 用海蠣燜過成碟粉都充滿鮮甜味, 仲有少少腩肉絲令佢口感更豐富-🥬松子薑蓉菠菜 $38💯小菜選擇唔算多但款款都好特別, 菠菜好清甜, 薑蓉辟左陣青澀味, 再加上松子帶出少少果仁香-🍥臘味雞卷 $48✨雞肉入面釀左臘味, 好做法似肴肉凍但冇咁肥膩, 少少鹹香幾開胃-🍄 姬松茸竹笙排骨湯 $58💯除左特色招牌福建佛跳牆, 仲有三款比較平民既燉湯, 可以單碗叫幾有彈性💯排骨肥肥地肉唔柴, 但湯又唔會好油好正☺️ 姬松茸鮮香係湯水中揮發, 再由
👧🏻😋👅🍽✨

🍥
臘味雞卷 $48

🍄
姬松茸竹笙排骨湯 $58
💯排骨肥肥地肉唔柴, 但湯又唔會好油好正☺️ 姬松茸鮮香係湯水中揮發, 再由竹笙吸收, 啖啖超滋補

🍤
鮮果荔枝蝦球 $138
✨荔枝皮貌既炸粉好薄脆, 緊緊包裹住結實蝦膠; 以炸米粉墊底又係香口野但都係唔油膩, 食幾啖都OK😜
✨餐牌寫鮮果應該會揀返時令水果, 今期係無花果同沙律醬菠蘿, 酸酸甜甜好清新

🐠
漁民黃魚燜飯 $138
💯黃魚皮脆肉滑, 燜飯帶少少飯焦幾香口

🥜
古早味花生湯 $28
✨個糖水底有少少似腐竹雞蛋, 但有埋煲到好腍既花生, 香味煲晒出黎, 仲有紅棗更香甜
古早味花生湯
紫菜抱海蠣
海蠣燜泗粉
古早味花生湯
2024-03-12 51 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時中餐比人嘅感覺都係比較熱鬧同埋擁擠,有時想靜靜地食返餐都好難。今次介紹嘅新派福建菜「4口」我就已經食過好幾次,國際金融中心分店非常就腳,仲設有卡位,嚟一場舒適嘅中菜之旅都冇問題。砂鍋豆瓣焗黃魚砂鍋傳熱效果更佳,令到魚肉更加受熱均勻。而黃金底下用上大量嘅薑、蒜頭同埋豆瓣醬。黃魚魚肉非常鮮嫩,點一下豆瓣醬一齊食會更加濃郁。福建金湯佛跳牆湯底清澈呈金黃色,入面有一隻大大隻嘅鮑魚,除此之外仲有海參、花膠和竹笙。食之前可以將佛跳牆金湯倒入配搭嘅麵線上面,麵線吸收晒佛跳牆嘅鮮甜味,配搭有嚼勁嘅鮑魚真係一大滋味。松子薑蓉菠菜味道比較清新,令到人食完都好開胃。高湯燜炒純米粉米粉經過過湯煮過所以會帶少少嘅濕潤,同埋湯嘅鮮甜味。除此之外,米粉入面仲有大蝦、蜆肉、花生、紫菜和芽菜等等,滿滿嘅鮮味啊。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

砂鍋豆瓣焗黃魚

福建金湯佛跳牆

松子薑蓉菠菜
味道比較清新,令到人食完都好開胃。

高湯燜炒純米粉

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯
2024-03-12 55 瀏覽
出咗中環做嘢之後同同事去咗IFC 4口 食午餐午市套餐主食四口酸菜魚泗粉魚片又大又滑 酸菜湯底好味道。鹹香酥炸黃花魚外皮炸到香脆魚肉鮮嫩。野生紅菇海鮮麵好足料。湯麵味鮮紅姑好有益。多吃又不怕。姬松茸竹笙排骨湯呢個湯夠哂滋補姬松茸竹笙營養價值高湯味極之鮮甜。桂圓檸檬烏龍茶甜度適中食完桂圓肉今晚好好瞓。見到季節菜單有海蠣叫咗海蠣燒豆腐粒粒海蠣食落啖啖肉原來配豆腐咁好味。如果配白飯仲正應該可以食到兩碗飯。椰奶銀耳燉桃膠潤肺枇杷凍食埋個甜品滋潤吓太滿足了。
出咗中環做嘢之後同同事
去咗IFC 4口 食午餐

午市套餐

主食
四口酸菜魚泗粉
魚片又大又滑 酸菜湯底好味道。

鹹香酥炸黃花魚
外皮炸到香脆魚肉鮮嫩。

野生紅菇海鮮麵好足料。
湯麵味鮮紅姑好有益。多吃又不怕。
呢個湯夠哂滋補姬松茸竹笙營養價值高
湯味極之鮮甜。

桂圓檸檬烏龍茶
甜度適中食完桂圓肉今晚好好瞓。

見到季節菜單有海蠣
叫咗海蠣燒豆腐
粒粒海蠣食落啖啖肉原來配豆腐咁好味。
如果配白飯仲正應該可以食到兩碗飯。

潤肺枇杷凍
食埋個甜品滋潤吓太滿足了。

中菜出左名以「鮮」為主題,而今次介紹位於中環金融中心嘅「4口」就出名定期採購新鮮時令食材,次次嚟到都有新鮮感。松子薑蓉菠菜選用新鮮翠綠嘅菠菜,再加入薑蓉和松子粒。菠菜清新又多汁,仲有松子嘅獨特果仁味添。砂鍋豆瓣焗黃魚另一款時令嘅季節菜式,店員送上嚟嘅時候已經聞到好香嘅蒜蓉味。選用咗新鮮嘅季節黃魚,魚肉夠哂嫩滑又唔多骨,配搭比較濃郁嘅豆瓣醬仲可以加添鮮味添。福建鮮海蠣泗粉 主角當然係海蠣,新鮮又有海鮮嘅甜味。而泗粉就夠哂彈性,吸引哂湯底嘅海鮮味。廈門沙茶麵估唔到有咁多海鮮:鮮蝦、魚片和蜆肉。配搭辣和香嘅沙茶,令人想一試再試。4口 (中環)中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖

松子薑蓉菠菜

砂鍋豆瓣焗黃魚

福建鮮海蠣泗粉

廈門沙茶麵

4口 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
2024-03-09 50 瀏覽
中環IFC商場裡的食店,都是較優質,而這店的午市套餐,更是貼地價,現在還有新季節菜單,味道也相當不錯~松子薑蓉菠菜~加上松子的菠菜,感覺更有口感~黑蒜香煎帶子~帶子肉又厚又彈牙,還加了大量雜菌及蘆筍,底下更有4大片的淮山片,健康又好味~臘味雞肉卷~用雞肉包上臘腸切片,令臘腸的油份直接滲入雞肉內,味道更美味~高湯燜炒純米粉~米粉炒後乾身而帶點濕潤,還加入了菜、蜆、大蝦、花生及豆卜等,材料豐富~姬松茸竹蓀排骨湯~很足料的靚湯,味道濃郁,很多湯渣都能看到,有竹笙、姬松茸及排骨等~福建金湯佛跳牆~這佛跳牆在午市吃實在太值了,內裡的花膠、鮑魚、海參及瑤柱等,都是靚料,能看出用上重成本,湯頭更是濃稠帶黏的,火候大足~桂圓檸檬烏龍茶~味道甜甜的,非常可口,底部更有4粒元肉~椰奶銀耳燉桃膠~超好吃的甜品,很足料,每口也是滿滿的銀耳及桃膠,帶著濃香的椰奶味,必吃~

松子薑蓉菠菜~加上松子的菠菜,感覺更有口感~

桂圓檸檬烏龍茶~味道甜甜的,非常可口,底部更有4粒元肉~

2024-03-09 50 瀏覽
餐廳以福建菜為主打,菜品口味豐富且風味獨特,又會定期轉換新菜式,值得令人多次到訪😌🥢松子薑蓉菠菜($38)菠菜嫩綠,有淡淡薑香,松子增添香脆口感,係清爽嘅涼拌小食😌🥢家鄉土筍凍($38)土筍凍有啫喱口感且入口帶鹹鮮,配芫荽及蒜蓉同食,非常惹味😌🥢勝瓜燴海蠣($138)海蠣肥美飽滿,粒粒都脹卜卜,勝瓜味道清淡鮮甜,兩者配搭好夾😌🥢黑蒜香煎帶子($178)帶子鮮嫩厚身,配搭黑蒜、菌類及香濃醬汁等,令人食指大動😌🥢福建金湯佛跳牆套餐($268).【主食】🔅福建金湯佛跳牆配麵線內有鮑魚、原粒瑤柱、海參、竹笙、鵪鶉蛋等,材料豐富矜貴,湯底濃郁鮮味,以呢個價錢仲配搭埋套餐,都唔算貴😌【小菜】🔅臘味雞卷以凍雞卷包住臘腸,配搭都幾新穎特別,蘸配特製醬汁同食更滋味😌【飲品】🔅桂圓檸檬烏龍茶味道唔會太甜,有淡淡桂圓及檸檬味,若有提供熱飲更覺滋潤,朋友更另外多點一杯($58)😌

🥢松子薑蓉菠菜($38)
菠菜嫩綠,有淡淡薑香,松子增添香脆口感,係清爽嘅涼拌小食😌

🥢家鄉土筍凍($38)
土筍凍有啫喱口感且入口帶鹹鮮,配芫荽及蒜蓉同食,非常惹味😌

🥢勝瓜燴海蠣($138)

🥢黑蒜香煎帶子($178)
帶子鮮嫩厚身,配搭黑蒜、菌類及香濃醬汁等,令人食指大動😌

🥢福建金湯佛跳牆套餐($268)
【主食】
🔅福建金湯佛跳牆配麵線

【小菜】
🔅臘味雞卷

【飲品】
🔅桂圓檸檬烏龍茶
2024-03-08 38 瀏覽
放假同老公去IFC行街街,比佢見到間4口 係食福建菜,見季節菜單都幾吸引,所以就入去試吓。餐廳唔算很大,但乾淨企理,另一邊仲有吧檯座位我地點咗🔸️黑蒜粒燉排骨湯🔸️姫松茸竹笙排骨湯黑蒜好濃味款燉湯排骨非常之腍🔸️野生紅菇海鮮麵份量好大鍋,配料很足,喜歡吃辣必食佢附上碟辣醬汁,夠辣很美味🌶🌶🔸️鮮果荔枝蝦球哩個菜式很特别,荔枝外型入面蝦肉很彈牙,配料係用新鮮菠蘿🍍推薦必食🔸️海蠣燒豆腐蠔仔都幾多,哩個味道很濃郁餸飯一流👍🔸️黑蒜香煎帶子帶子煎香,配料有黑蒜、百合、夠哂健康👍總括服務態度好好,係IFC地方,價錢又唔算太貴👍
放假同老公去IFC行街街,比佢見到
間4口 係食福建菜,見季節菜單都幾吸引,所以就入去試吓。

餐廳唔算很大,但乾淨企理,另一邊仲有吧檯座位

我地點咗
🔸️黑蒜粒燉排骨湯
🔸️姫松茸竹笙排骨湯
黑蒜好濃味
款燉湯排骨非常之腍

🔸️野生紅菇海鮮麵

🔸️鮮果荔枝蝦球

🔸️海蠣燒豆腐
蠔仔都幾多,哩個味道很濃郁餸飯一流👍

🔸️黑蒜香煎帶子
帶子煎香,配料有黑蒜、百合、夠哂健康👍

總括服務態度好好,係IFC地方,價錢又唔算太貴👍
2024-03-07
  • 黑蒜粒燉排骨湯
  • 鮮果荔枝蝦球
今日剛剛從銅鑼灣買完東西,由於中環上班💼的緣故,最後決定在中環吃午飯。而我選擇了一家名為「四口」的餐廳,它的裝修風格簡約,門口用銅鋁門框加上發光燈寫著「四口」二字,內部有點台式或日式的感覺。這家餐廳主打福建閩南菜和廈門美食,難以想像這裏結合福建菜和高質咖啡。他們特別推薦的菜式是「福建海蠣泗粉」和「四口酸菜魚泗粉」。每次經過金融中心時,我總會看到這家餐廳前面有很多人排隊,所以今次打算嘗試他們的閩南菜。整體來說,魚肉煎香外脆內嫩,可惜黃花魚有些少腥味,但他們的燜鈑真心覺得非常好吃。而他們的桂圓檸檬烏龍茶也真的很好喝,你會看到每一桌都點這個飲品。所以我覺得最好不要點燉湯。而這裏的咖啡只有單品咖啡,可選手冲或冷萃冲泡來嘗一嘗!值得一讚的是,他們的服務非常好,服務員都很體貼周到!唯一的缺點是午市套餐選擇較少,只有七個套餐可供選擇。以下是我點的菜單和評價:- 漁民黃魚燜飯 $168 ⭐️⭐️黃魚有點魚腥味,但外觀很漂亮,燜飯很好吃。- 松子薑蓉波菜(套)⭐️⭐️⭐️⭐️菜很嫩,菠菜非常好吃。- 桂圓檸檬烏龍茶(冰)(套)⭐️⭐️⭐️⭐️這個飲品給我留下了深刻的印象,茶味濃香,加上龍眼的味道,真的讓人停不下來喝。4口地

值得一讚的是,他們的服務非常好,服務員都很體貼周到!

唯一的缺點是午市套餐選擇較少,只有七個套餐可供選擇。

以下是我點的菜單和評價:

- 漁民黃魚燜飯 $168 ⭐️⭐️
黃魚有點魚腥味,但外觀很漂亮,燜飯很好吃。

- 松子薑蓉波菜(套)⭐️⭐️⭐️⭐️
菜很嫩,菠菜非常好吃。

- 桂圓檸檬烏龍茶(冰)(套)⭐️⭐️⭐️⭐️

地址:中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號鋪
漁民黃魚燜飯
桂圓檸檬烏龍茶(冰)
2024-03-07
20 分鐘 (堂食)
桂圓檸檬烏龍茶(冰)
  • 桂圓檸檬烏龍茶