2019-06-03 43 瀏覽
呢排都鍾意搵一d小餐廳試吓,唔想成日去商場食黎食去都係一啲連鎖嘅食店,開始食到厭😓又俾我係尖沙咀揾到呢間食西餐既試下😋餐廳鋪頭唔算大,但係都幾舒服😊我地叫咗個set,有餐包食☺️ 牛角包有驚喜,估唔到小店都可以做出咁樣嘅水準👍🏻👍🏻 除咗牛油仲有藍莓果醬配😋個沙律好新鮮,d菜好脆加埋Parma ham 就絕配☺️今日個餐湯係野菌忌廉湯,好濃郁,飲完成個口都充滿住忌廉湯既香味😊終於到主角啦,主菜方面我哋叫咗烤燒大啡菇,焗釀鮑魚,北海道帶子,虎蝦義大利飯伴龍蝦汁,淨係聽個名都覺得勁,擺盤擺得咁靚,梗係要相機食先啦📸 我哋仲額外叫咗脆炸番薯條,真係炸得好脆,但係你又唔會覺得有好油膩嘅感覺,番薯條仲令人有一種好健康嘅感覺添🍠甜品叫咗伯爵茶奶凍,上面仲有朵玫瑰花,食落去玫瑰花味好清香令奶凍食落去冇咁膩😍而女朋友就叫咗個心太軟,仲配埋士多啤梨雪糕🍦個心太軟真係好正,一切開d朱古力就湧出黎🍫加埋雪糕食又唔算太甜🍨總括來講我覺得唔錯,環境幾舒服幾靜啱哂同朋友嚟食個飯傾吓計,食物款式好多質素幾好,甜品亦好出色!
又俾我係尖沙咀揾到呢間食西餐既試下😋

餐廳鋪頭唔算大,但係都幾舒服😊

個沙律好新鮮,d菜好脆加埋Parma ham 就絕配☺️

而女朋友就叫咗個心太軟,仲配埋士多啤梨雪糕🍦

個心太軟真係好正,一切開d朱古力就湧出黎🍫
加埋雪糕食又唔算太甜🍨

2019-05-20
  • 伯爵茶奶凍
  • 烤燒大啡菇,焗釀鮑魚,北海道帶子,虎蝦義大利飯伴龍蝦汁
  • 朱古力心太軟
2019-06-02 35 瀏覽
酒店大廚坐鎮餐廳❗️尖沙咀亞士厘道Amitie Kitchen😍精緻美國牛腹膜柳🐂配上法國鵝肝~正乎!👏🏻 6 Courses Tasting Menu 👨🏻‍🍳 ($438)▫️迷你海鮮盤🦞▫️香煎法國鵝肝配無花果醬💪🏻▫️檸檬青檸雪葩🍋▫️莧菜芝士意大利雲吞伴黑松露忌廉汁🧀▫️美國牛腹膜柳🐂 香煎法國鵝肝油脂豐富👏🏻咬開爆發陣陣香氣👄 配上檸檬青檸雪葩🍋味雷為之一振~😋 美國牛腹膜柳肉質嫩滑🐂咬開滲出juicy肉汁💦牛腹膜柳口感䭃而不韌👏🏻比一般牛柳更juicy😛確實有驚喜❗️ 意大利雲吞皮薄餡濃👏🏻散發陣陣黑松露香💨配上忌廉汁口感更加creamy🥟 仲有唔少得的甜品紫薯蛋糕🍠入口質感厚實足料☺️確實是適合拍拖好餐廳!💓
酒店大廚坐鎮餐廳❗️

確實是適合拍拖好餐廳!💓
  • 美國牛腹膜柳
  • 香煎法國鵝肝配無花果醬
2019-06-01 57 瀏覽
今晚點了一個dinner set. 頭盤先揀了銀鱈魚🐟沙律🥗。銀鱈魚份量也挺多。是日餐湯磨菇湯有點略嫌菇味不夠重。但送的餐前麵包好抵讚!尤其有我最愛嘅牛角包🥐,仲有藍莓醬送😙主菜點了慢煮羊T骨配香蒜。羊🐑T 骨肉質很厚,附上的香蒜好香口,整粒食哂,真係彊屍都殺得死🤣最後跟一杯餐飲,杯子好可愛,有點萬聖節🎃的tone。以$2xx價錢食到4 course dinner,性價比很高!下次一定要帶埋朋友試下其他套餐先!😋

尖沙咀成日都好多野食, 有平有貴, 又靚景有平民, 真係任均選擇~ 咁岩朋友有介紹過依間西餐環境同食物都不錯, 為食嘅我地當然要去試下啦!!!餐廳位於旺中帶靜嘅亞士厘道,  大廈電梯比較殘舊, 不過安全送到我地去餐廳就得喇哈哈.餐廳雖然唔係好大, 坐位都唔算少 但食客又唔會覺得好逼,特別係餐廳內有2間房,食客更有私隱👍🏻 首先餐包已經好吸引,熱辣辣嘅餐包中難得有牛角包!! 牛油味香濃而且鬆軟,另外(疑似)蕃茄包有微微烘過,配上藍莓醬令麵包更吸引意大利巴馬火腿凱撒沙律分量不少嘅凱撒沙律,生菜係食得出嘅新鮮 火腿真係微微鹹,不過唔會過鹹,加埋沙律醬係岩嘅,只係我自己覺得沙律醬有啲多香煎紅雕魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋最初好怕條魚會好腥,放係沙律會好怪... 好彩魚煎得香,完全無腥味! 而且沙律用上青檸油醋,成件事好清新大啡菇焗釀意大利飯 $228你估唔到份量咁多,有2大隻大啡菇咁多!!! 意大利飯好濕潤,每隻大啡菇分別配左大蝦同帶子,2款海鮮都唔腥,而且帶子係厚肉帶子,配蕃茄汁嘅意大利飯好夾好好味!慢煮羊T骨 $298慢煮羊T骨好厚身但都好軟身,同我想像有啲唔同哈哈,羊係粉紅色嘅五成熟,仲好有

意大利巴馬火腿凱撒沙律
分量不少嘅凱撒沙律,生菜係食得出嘅新鮮

香煎紅雕魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋

大啡菇焗釀意大利飯 $228

慢煮羊T骨 $298
慢煮羊T骨好厚身但都好軟身,同我想像有啲唔同哈哈,羊係粉紅色嘅五成熟,仲好有羊味添呀,非常有驚喜! 因為係第一次食羊T骨,所以好滿意呀~

整體黎講好滿意
雖然稍貴但份量大大份都好夠飽~ 都係值得去試下架~~
2019-05-26
2019-06-01 65 瀏覽
覓食男女,今次餓底想揾間高質啲嘅西餐廳,其實喺觀塘區返工,高質嘅西餐應林立,食到個咀刁晒,真係返唔到轉頭,尖沙咀區雖雞食肆選擇多,但多反而易粗製濫造,有heart而性價比高嘅西餐廳,相對難做,今次聽朋友介紹,又有開心大發現,真係感恩有個尖咀地頭蟲嘅friend子😂做多幾個research,發現小店來頭都唔少,由曾經喺intercon 同半島任職多年嘅厨師主理,食物都稱得上係五星級,但打開menu價錢超親民,相當驚喜!❤️好評一:餐包小細節🥐餐包?好多人食西餐都覺得個餐包係為求飽肚,令你覺得夠食飽;又或者有人有完全skip餐飽,唔想浪費quota,但喺呢間餐廳,餐包一環絕對大大加分!不論係order set dinner or single item,餐廳都有一個bread platter(點解我知?因為我同朋友都唔係叫set),但照樣送上一set bread platter,分別有牛角包、bread sticks同埋法包,兩人份量大家都可以一次過試晒三款,非常貼心。味道方面,中規中距,配搭個butter,其實係冇得輸,十分鐘就掃清,喺等上菜嘅過程好啱客人邊食邊傾下計!👍🏻好評二:堅. 真

❤️好評一:餐包小細節

👍🏻好評二:堅. 真材實料
煎蟹餅🦀
餐廳自己打嘅蟹餅,啖啖都係蟹肉,完成食唔到有添加其他食材,而且煎到兩面香脆金黃,,配埋個自家製醬汁,開胃又唔會太肥肚!

黑毛豬
一再強調,豬肉相對牛肉嘅處理難度更高,所以喺餐廳食牛比食豬好味嘅選擇更多。但本人偏偏愛order 豬去測試餐廳實力,而呢間嘅西班牙黑毛豬扒都冇令我失望,都有8分!豬肉肉質鮮嫩,豬味唔自濃郁,但熟成程度啱啱好,所以唔會好鞋口。

🤤好評三:五星級巧思
🍚烤燒大啡菇、北海道帶子. 虎蝦意大利飯
呢個係個人偏愛,貪心嘅小狗可以一次過試晒三款食材,而且份量好多!意大利飯好creamy,帶子同虎蝦煎得啱啱好,配搭大啡菇,成件事係大滿足!

2019-05-30 75 瀏覽
同朋友二人一齊食西餐 因為呢一間既菜都好有特式 有啲係好少係出面見到有既菜式1. 烤燒大啡菇, 焗釀北海道帶子, 虎蝦意大利飯伴龍蝦汁 $228呢個係跟餐嘅 所以仲會有埋啲沙律 餐湯喺兩隻大啡菇上面 加咗芝士係面既龍蝦汁嘅意大利飯 一隻上面係帶子 另一隻係虎蝦 兩個海鮮都好鮮 成個真係好有層次感2. 低温慢煮法國雞胸日式年糕伴黑松露番茄汁 $148呢個菜好fusion 覺得廚師好有創意 將法國雞胸 加埋日式年糕食 仲要個汁係黑松露番茄 成個感覺令我對年糕又重新嘅改觀

呢個係跟餐嘅 所以仲會有埋啲沙律 餐湯

烤燒大啡菇, 焗釀北海道帶子, 虎蝦意大利飯伴龍蝦汁

2. 低温慢煮法國雞胸日式年糕伴黑松露番茄汁 $148

這天經過尖沙咀,在OpenRice上見到這間好評不斷的西式食店,便前來一事。這間店舖的裝修舒適,非常適合一班朋友聚會。Lunch的價錢在尖沙咀不算貴,普遍$100內便有湯,煮食,飲料和甜品!而且免收+1。先說說這杯抹茶紅豆冰,作為一個紅豆冰達人,這個抺茶味不會蓋過紅豆的甜味,可以說這杯抹茶紅豆冰的質素完全不會輸給比街上的台式飲料!80分。餐湯,個人認為質素普通,但是我女朋友很喜歡, 65分。炸軟殼蟹牛油果漢堡,這個漢堡創意我給90分,想不到玄學蟹跟牛油果的配合大大加分,軟殼蟹炸到金黃鬆脆,85分!西班牙豬鞍扒,強烈推薦這味!大大塊的豬鞍扒肉質鮮嫩可口,配上香草意粉一流, 90分!值得一提的是員工非常的細心,一看到客人喝了一杯水後馬上refill。

餐湯,個人認為質素普通,但是我女朋友很喜歡, 65分。

2019-05-30 72 瀏覽
Amitie Kitchen是在尖沙咀的商業大廈中 雖然不在是在大路旁的餐廳但是有我們6點30分上到去的時候都已經滿場了在下單後待應先上一碟麵包內裡有餐包、牛角包、還有好像是竹炭麵包條之後我們點了黑松露薯條香濃的黑松露薯條作為前菜為整餐飯增色不少!紐西蘭西冷扒(6安士)我們點的是5成熟廚師處理得剛剛好是5成熟西冷扒的肉質十分軟嫩肉味濃郁加拿大豬鞍扒(10安士)以前吃過的豬鞍扒都是比較乾和硬的這裡的豬鞍扒比較有汁不會那麼乾而且豬肉味很香最後還點了一杯椰汁紅豆冰椰汁不是那種很水的而是比較像椰漿的椰汁加上紅豆粒十分不錯
Amitie Kitchen是在尖沙咀的商業大廈中
雖然不在是在大路旁的餐廳
但是有我們6點30分上到去的時候都已經滿場了

在下單後待應先上一碟麵包
內裡有餐包、牛角包、還有好像是竹炭麵包條

之後我們點了黑松露薯條
香濃的黑松露薯條作為前菜為整餐飯增色不少

紐西蘭西冷扒(6安士)
我們點的是5成熟
廚師處理得剛剛好是5成熟
西冷扒的肉質十分軟嫩
肉味濃郁

加拿大豬鞍扒(10安士)
以前吃過的豬鞍扒都是比較乾和硬的

而是比較像椰漿的椰汁
加上紅豆粒
十分不錯
2019-05-29 57 瀏覽
今晚約咗好友去尖沙咀食飯,去到餐廳樓下入𨋢,點知郁都唔郁,搞咗一陣都冇反應,唯有硬著頭皮直上7層樓梯,上到去都冇氣,二話不說要杯凍水先⋯回咗氣之後就叫嘢食啦!叫完嘢食,侍應捧上三款麵包,熱拉拉,好好味!之後嘢食黎啦~1.大啡菇鮑魚帶子虎蝦意大利飯:個賣相已經好靚,最特別係佢將大啡菇做底,分別加上鮑魚、帶子、虎蝦再配上意大利飯,成件事好法國菜,個汁係龍蝦汁,好好味;2.紅菜頭青蘋果羽衣甘藍沙律:好沙律汁好特別,甜甜酸酸,好開胃;3.燒比目魚柳:魚質嫩滑,配埋個醬汁絕配
叫完嘢食,侍應捧上三款麵包,熱拉拉,好好味!之後嘢食黎啦~
3.燒比目魚柳:魚質嫩滑,配埋個醬汁絕配
2019-04-11
2019-05-29 54 瀏覽
呢間位於亞士厘道嘅樓上餐廳 , 我第一次來, Lunch time時間原來都好多人, lunch set 價錢大約$70至$140都有我同朋友就叫左一個紐西蘭西冷扒set, 同埋香煎挪威三文魚枊set三文魚柳煎得好有心機,皮好脆,魚柳有肉汁,十分驚喜!!!西冷都煎得剛剛好,好有肉味,完全係高級西餐廳先食到嘅口感!!😍😍我們今日好好彩,餐廳有個溫泉蛋雪糕,每日限量買20個。我同朋友剛好叫到一個試食,起初我們都覺得怎麼會把生的蛋加入雪糕呢,感覺不就是怪怪的嘛?原來它是分開三層的主要,最上層係cream,中間嗰層係有兩隻溫泉蛋,最底層是玉米片加提子乾。一次過將全部三層食又將d蛋漿流落去加埋玉米片一齊食,一點也不覺得生,仲會覺得好creamy,完全係非一般的口感,值得一試,但係就要祝你好彩了。。限量20個呀。。。😙

三文魚柳煎得好有心機,皮好脆,魚柳有肉汁,十分驚喜!!!

2019-05-28 92 瀏覽
亞士厘道一向都係食街不過其實唔止街上面嘅地舖上樓亦都唔係得酒吧架呢日就搵到呢間主力sell高級食材嘅西餐廳除左一般menu上嘅食物之外佢仲有好多時令菜式寫左喺餐廳入面嘅黑板仔到我見當日有松葉蟹系列仲有日本鹿兒島和牛扒!以呢間餐廳嘅規模黎講叫做有好多野揀!我嗌左個dinner set所以有餐湯同沙律餐湯咁啱係我最愛嘅蕃茄忌廉湯好creamy喜出望外嘅沙律以為跟餐嘅沙律都係細細兜好似日式餐廳果d咁但係佢唔hea你不特止仲有兩塊紅鯛魚有好fresh嘅感覺!主菜來了!一上枱已經聞到好香黑松露味!黑毛豬都可以揀要幾多成熟架塊豬都幾大塊夠晒飽肚!稍稍唔方便係好難切要搬塊豬去細碟到先切到但係美味搭救!
亞士厘道一向都係食街
不過其實唔止街上面嘅地舖
上樓亦都唔係得酒吧架
呢日就搵到呢間主力sell高級食材嘅西餐廳

除左一般menu上嘅食物之外
佢仲有好多時令菜式寫左喺餐廳入面嘅黑板仔到
我見當日有松葉蟹系列
仲有日本鹿兒島和牛扒!
以呢間餐廳嘅規模黎講
叫做有好多野揀!

我嗌左個dinner set所以有餐湯同沙律
餐湯咁啱係我最愛嘅蕃茄忌廉湯

好creamy

喜出望外嘅沙律
以為跟餐嘅沙律都係細細兜
好似日式餐廳果d咁
但係佢唔hea你不特止
仲有兩塊紅鯛魚
有好fresh嘅感覺!

西班牙黑毛豬扁意大利麵、黑松露汁

主菜來了!一上枱已經聞到好香黑松露味!
黑毛豬都可以揀要幾多成熟架
但係美味搭救!
2019-05-14
西班牙黑毛豬扁意大利麵、黑松露汁
2019-05-28 66 瀏覽
今日口痕收工想食扒就想OpenRice做research見到呢間餐廳風評不錯就同同事嚟試一試餐廳喺亞士厘道上樓雖然附近咁多好嘢食佢位置又咁隱蔽但係七點上到去都已經好多客一心嚟食扒梗係要嗌扒啦淨係牛扒餐牌上面都有好多款另外仲有賣日本鹿兒島和牛扒套餐不過我就決定食塊西冷扒~因為我係係單點Menu度嗌嘅就唔跟餐湯但係我同事呢嗌dinner set食有餐湯送最令人眼前一亮嘅係佢嘅麵包盤啊!真係有酒店西餐嘅水準講返主菜西冷扒先我叫咗五成熟上到枱一切開果然恰到好處配埋側邊嘅伴菜份量啱啱好另外要大讚一下佢哋嘅服務唔算好多人手但係比到溫暖小店嘅感覺比客人係令人想返轉頭幫襯嘅餐廳呀
今日口痕收工想食扒

但係七點上到去都已經好多客

一心嚟食扒梗係要嗌扒啦
淨係牛扒餐牌上面都有好多款
另外仲有賣日本鹿兒島和牛扒套餐
不過我就決定食塊西冷扒~

因為我係係單點Menu度嗌嘅就唔跟餐湯
但係我同事呢嗌dinner set食有餐湯送

最令人眼前一亮嘅係佢嘅麵包盤啊!

真係有酒店西餐嘅水準

唔算好多人手
但係比到溫暖小店嘅感覺比客人
係令人想返轉頭幫襯嘅餐廳呀
2019-05-27 68 瀏覽
昨天跟朋友們從深圳回來,按完摩,全身都酸痛,今天晚上還約了別的朋友吃飯,真是不要太爽。餐廳位置挺多的,七點開始多人。牆上的粉筆畫很可愛。牆上也有餐牌裡沒有的菜單。坐下以後,店員送上來一碟餐包,都是熱的,還有牛油和藍莓果醬。青口個頭不算大,但是很嫩,而且蒜香味很足。裡面還有紅色橙色小番茄。多士酥脆,蘸上忌廉汁絕配。份量很足,整整有三顆大啡菇,兩個女孩子吃都沒問題。每顆上面都有義大利飯和海鮮,帶子和鮑魚都很甜,不老,蝦子爽口。奶凍入口順滑,沒有顆粒感,軟硬適中。伯爵茶味很濃郁,杯子很美,很有英式風格。

餐廳位置挺多的,七點開始多人。

牆上的粉筆畫很可愛。

牆上也有餐牌裡沒有的菜單。

法國藍青口伴白酒忌廉汁配蒜蓉多士

烤燒大啡菇、焗釀鮑魚、北海道帶子、虎蝦義大利飯伴龍蝦汁

伯爵茶奶凍

2019-05-27
法國藍青口伴白酒忌廉汁配蒜蓉多士
烤燒大啡菇、焗釀鮑魚、北海道帶子、虎蝦義大利飯伴龍蝦汁
伯爵茶奶凍
2019-05-27 51 瀏覽
1人@Amitie Kitchen 地址: 尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈8樓 電話: 31049234 1人行及食飯已成習慣了,間中都要待自己好一點啦,日日食飯盒同包人生會變暗淡。dinner ordered appetisere. 頭盤要了香煎西班牙墨魚仔伴辣肉辣$88second one $108 Japanesestyle abalone with Wausau mayonnaise. abalone sauce us sweet and mixed with Wasabiside dish order $48bacon with Brussels sprouts. I love it. 。
1人@Amitie Kitchen

地址: 尖沙咀亞士厘道27號捷利商業大廈8樓
電話: 31049234

2019-05-27 50 瀏覽
今日終於都約到一個好耐無見嘅好姊妹出嚟呀食飯,賴得老公同姊妹撐台腳。姊妹係九龍個邊番工,佢選擇左係尖沙咀個頭聚餐。餐廳嘅位置都有少少難搵,係一棟商廈入面,裝潢行簡約風。菜式嘅選擇有好多,花多眼亂,可以叫套餐又或者單點。2個女孩子食量唔係好大,叫2個餐又感覺好似太多,所以最尾都係叫一個餐再加份牛扒。是日餐湯係南瓜湯,非常濃郁,又厚身!面包盤係附送嘅,我地好欣賞會焗番熱先上枱,熱辣辣嘅面包特別好食!黑色個塊食落似餅乾質地脆身嘅,味道帶點辛辣。紅鯖魚沙律魚塊好大件,煎得好嫩滑。沙律菜非常新鮮,餐廳亦標明係全用水耕種植!香煎8oz西冷賣相煎得好靚,我地叫左五成熟,切開非常粉嫩,咬落去啲肉汁湧出嚟,姊妹大讚非常好食!焗燒大啡菇,焗釀帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁呢個嚟到同我地嘅想像中不一樣,不過擺碟幾靚。意大利飯釀入大啡菇食法原來都幾食,海鮮煎得幾香脆,唔好以為睇落份量唔多,但食落其實都幾多飯嫁,夠曬飽有餘!餐飲坐下坐下都全場滿曬,有好多枱都似係幾個好朋友嚟聚餐,所以最尾個環境變得無甘靜。

姊妹係九龍個邊番工,佢選擇左係尖沙咀個頭聚餐。

餐廳嘅位置都有少少難搵,係一棟商廈入面,裝潢行簡約風。

菜式嘅選擇有好多,花多眼亂,可以叫套餐又或者單點。

是日餐湯係南瓜湯,非常濃郁,又厚身!

紅鯖魚沙律

香煎8oz西冷

焗燒大啡菇,焗釀帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁

餐飲