2022-07-08 100 瀏覽
Banchan & Cook 走韓系小清新路線,從餐廳裝修擺設,至餐牌設計,明亮的木系元素帶出溫暖舒適的感覺。餐廳食物揉合西式料理,以韓國×西式為主,蛋包飯更是餐廳的招牌菜。 我們一行4人,共叫左5份食物: 慢煮羊膝配薯條  $185羊膝肉質軟腍,羶味頗重,如果大家好鐘意食羊可以一試。 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜  $182五花腩肥瘦均勻,黑毛豬肉味香濃,配合新鮮生菜,紫蘇葉,蒜片,小辣椒,泡菜,韓式辣醬,完全滿足我的燒肉胃,必點! 燒牛肋骨蛋包飯  $142蛋包飯係餐廳招牌菜,果然無令我失望。半熟蛋充滿蛋香,加上炒飯底及烤牛肉汁,送飯一流。烤牛肋骨係本人韓菜必點,餐廳燉得夠腍又入味,份量適合食肉獸:) 原味無骨炸雞(半份)$128一碟炸雞滿足三個願望,有主角炸雞,墊底薯條,和燒年糕放頂。炸雞熱辣辣,入面鎖住肉汁,小心會燙嘴。下次會叫甜辣/蜜糖味,個人還是喜歡有醬汁,更有層次感。 卡邦尼年糕  $112本身好鐘意食年糕,煙煙靭靭,加埋邪惡的卡邦尼汁,每條年糕都掛汁,呢個配搭我好喜歡,如果可以加少少辣會更正!

我們一行4人,共叫左5份食物:

慢煮羊膝配薯條  $185
羊膝肉質軟腍,羶味頗重,如果大家好鐘意食羊可以一試。

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜  $182

燒牛肋骨蛋包飯  $142

原味無骨炸雞(半份)$128

卡邦尼年糕  $112
2022-07-06 1375 瀏覽
𝗵𝗮𝘃𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗿𝗲 𝗮 𝗳𝗲𝘄 𝘁𝗶𝗺𝗲𝘀 𝗮𝗹𝗿𝗲𝗮𝗱𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗶 𝗰𝗮𝗻'𝘁 𝗴𝗲𝘁 𝘀𝗶𝗰𝗸 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀! 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗼𝗺𝘂𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗻𝗲 𝗶'𝘃𝗲 𝗵𝗮𝗱 𝘀𝗼 𝗳𝗮𝗿😋 𝗲𝗴𝗴 𝘄𝗮𝘀 𝗳𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆 & 𝗿𝘂𝗻𝗻𝘆 𝘄𝗵𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝘄𝗮𝘀 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿𝗳𝘂𝗹 & 𝘁𝗮𝘀𝘁𝘆. 𝗰𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 𝘁𝘁𝗲𝗼𝗸𝗯𝗼𝗸𝗸𝗶, 𝘃𝗲𝗴𝗴𝗶𝗲𝘀 𝗽𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗻𝗶𝗰𝗲 𝘁𝗼𝗼. 𝘄𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗿𝗲!.翻兜過無數次嘅 @banchancook ,必推有明太子蛋包飯,瀑布奄列勁滑身食落鬆化,撈埋海量明太子醬夠哂咸香勁正🤤 海鮮蔥餅好足料,塊塊食落都卜卜脆;年糕好煙韌又索哂卡邦尼汁;另外香橙綠茶沙冰酸酸甜甜夠哂透心涼,必點!
烤雞卡邦尼年糕
海鮮煎蔥餅
清爽番茜有骨炸雞
清爽番茜有骨炸雞
烤雞卡邦尼年糕
海鮮煎蔥餅
2022-07-05 66 瀏覽
係樓上睇完戲就決定係返time square 食野,咁岩呢間有位就試下🙌🏻 見到menu咁多款唔同嘅蛋包飯都幾吸引咁😍 決左同女朋友一人一款試下玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯🌹🍗蛋包飯飯底用左多款蔬菜加牛肉炒,分量同香味都十足👍🏻 玫瑰醬味道主要偏辣,本身仲以為係平時甜辣炸雞嘅味道😂 所以鍾意食辣嘅朋友就岩曬👍🏻 個醬真係有陣陣玫瑰香,個人就麻麻地🤣 但overall 辣度岩岩好,雞肉同蛋都夠嫩滑😋 燉牛肋骨蛋包飯🐮飯底同上面一樣,兩大塊牛肋骨份量十足😋 而且亦都十分入味👍🏻 牛肉咬落都好腍👍🏻 不過醬汁味道偏淡,平時食野無咁重口味嘅朋友比較適合

玫瑰醬燴雞腿肉蛋包飯🌹🍗

燉牛肋骨蛋包飯🐮
2022-06-30 133 瀏覽
聞名不如食喇,今日終於有機會食到呢間岀名要排好耐嘅韓國餐廳。入面都好大,但真係太好生意,建議大家週末時段6點半左右好嚟。價錢合理蛋包飯係必嗌,店員會係你面前切開個蛋,嗚呀~好吸引,個蛋仲好香滑,配上炒飯就更夾。番茜海鮮蛋包飯($158)- 有蝦、魷魚同青口,加上番茜醬好惹味燉牛肋骨蛋包飯($162)- 估唔到牛肋骨份量咁大,仲燉得腍耐入味。燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜($182)- 個燒黑毛豬肉肥瘦分明,豬質彈牙入味,加上泡菜、生菜、蒜果同韓國醬一齊食就更fresh更有口感。清爽番茜無骨炸雞($128)- 加上番茜醬點知個味咁夾,雞件唔單止大舊同肉質鮮嫩,仲炸得好juicy。雞上仲有炸到外表香脆,內入煙韌嘅年糕,好豐富。韓式雜莓牛角包窩夫($92)- 牛角包窩夫真係滿足晒我兩個願望,有牛角包嘅鬆軟,又有窩夫帶煙韌感,加上甜甜酸酸嘅藍莓同士多啤梨就更有層次感。就算幾飽都必食!濟州綠茶咖啡($48)- 綠茶加上咖啡也蓋唔住濃郁嘅綠茶味,仲有三粒煙韌嘅丸子,好睇又好食。蜜桃茶($42)- 一放低已經聞到好香有好重蜜桃味。

價錢合理

蜜桃茶($42)- 一放低已經聞到好香有好重蜜桃味。
2022-06-30 82 瀏覽
放假約朋友嚟時代廣場行街順便食晚餐,平時最鐘意就係食蛋包飯,呢間一定唔會錯過。燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜黑毛豬肉質厚實,用紫蘇葉包住嚟食就比較香,生菜則比較fresh同爽脆。清爽番茜炸雞番茜同芫茜唔一樣,芫茜味道比較強烈,番茜就相對地清爽少少,較易入口。整成醬汁淋係香脆既炸雞上,味道好夾。牛肝菌蛋包飯用刀係蛋包飯中間向尖端切開,入面流心既蛋漿向左右兩邊散開,打卡真係一流。番茜海鮮蛋包飯番茜清新既味道同蛋包飯好襯。海鮮分別有青口、八爪魚、鮮蝦等,用料夠哂豐富。烤朱古力綿花糖個底鋪左消化餅碎,上面烤熱左既綿花糖可以拉到絲,最頂鋪滿朱古力碎,真係既邪惡又吸引!清新香橙綠茶沙冰橙汁、綠茶同沙冰都成日飲,無諗過夾埋一齊飲係咁清爽,既有橙汁既酸甜開胃,又有綠茶既餘韻。荔枝梳打荔枝既味道好突出,入面仲有原粒既荔枝果肉。

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜
清爽番茜炸雞
牛肝菌蛋包飯
番茜海鮮蛋包飯
烤朱古力綿花糖
荔枝梳打
荔枝既味道好突出,入面仲有原粒既荔枝果肉。
2022.06.26或者我真係好掛住韓國🇰🇷既味道🥹所以呢間韓國🇰🇷餐廳已經唔知encore左幾多次🤣海鮮煎蔥餅 $89平時呢個菜色大多會係一大塊🟡而今次變左三細塊更容易分享👐🏻香脆既外層內層既海鮮同韮菜滿滿的!沾上醬汁更香口👍🏻牛肝菌蛋包飯 $122蛋包飯係呢間鋪必叫既招牌菜🌟職員會替客人用刀輕輕一切🔪濃濃既蛋漿隨即湧出🤩牛肝菌味道較香濃😝蕃茜海鮮蛋包飯 $158作為蕃茜迷既朋友一定要試吓呢個!因為加上蕃茜醬既海鮮蛋包飯更加惹味😋海鮮又新鮮!有蝦🦐青口同魷魚🦑清爽番茜🌿有骨炸雞🍗 (半份)$138餐廳提供有骨🦴與無骨既炸雞🍗我個人比較喜歡有骨🦴金黃色香脆既炸雞🍗加上清爽番茜醬令人食到津津有味😋仲有薯條🍟同年糕作配菜😬韓式雜莓🍓🫐牛角包🥐窩夫🧇 $92擺盤讓人感到幸福感💕新鮮既雜莓🍓🫐加上滑溜既CREAM 配上超重牛油香既🧈牛角包質地既窩夫🧇絕對係飯後甜品既推介🤗清新香橙綠茶沙冰🍹 $48新推出既飲品!炎炎夏日🌞酸酸甜甜😚涼心涼🧊焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ $48一路飲一路好似嘆緊甜品咁🤭奶味香濃咖啡細滑🫰🏻
2022.06.26

清新香橙綠茶沙冰🍹 $48
新推出既飲品!炎炎夏日🌞酸酸甜甜😚涼心涼🧊

焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️ $48
一路飲一路好似嘆緊甜品咁🤭奶味香濃咖啡細滑🫰🏻

早排經開timesquare見到呢間韓國餐廳已經覺得好吸引 今次專登放工嚟一試 結果一唔小心就捧住個肚走🤰◍「韓式豬手沙律」🐷 $92冇諗過豬手沙律都竟然大份到有差唔多成份豬手🫣係性價比超高嘅一個菜式!平時叫親豬手都over $200 今次用個親民價錢就食到🤤◍「烤雞卡邦尼年糕」🐣 $92好耐冇食年糕啦🤤今次食咗個卡邦尼口味 本身仲擔心會好heavy 最後食落又幾夾 加埋嫩滑烤雞好okay😋◍「清爽番茜有骨炸雞」💚 $118芫茜炸雞有冇伏?🥹又冇喎🤪估唔到夾埋芫茜食有助減低炸雞嘅肥膩 輕鬆ko成碟😎◍「番茜海鮮蛋包飯」🍳 $138又食蛋包飯啦🤤估唔到有咁多海鮮🦑加埋少少番茜食落又幾好食 一啖咩都有好滿足☺️◍「韓式雜莓牛角包窩夫」🧇 $72甜品方面就要咗Croffle 🥐 好中意有牛角包口感又有窩夫嘅質地 感覺比起食窩夫嘅層次更豐富😙◍「清新香橙綠茶沙冰」🍊 $48飲品就要咗一杯必試嘅沙冰 橙加綠茶飲落又真係幾refreshing🌿啱晒炎炎夏日!◍「無花果梳打」🧊 $42見咁特別有無花果口味嘅soda一定要試下🤪飲落都幾特別 口感偏甜💖📍반찬앤쿡 Banchan and Cook (時代

◍「韓式豬手沙律」🐷 $92

◍「烤雞卡邦尼年糕」🐣 $92

◍「清爽番茜有骨炸雞」💚 $118

◍「番茜海鮮蛋包飯」🍳 $138

◍「韓式雜莓牛角包窩夫」🧇 $72

◍「清新香橙綠茶沙冰」🍊 $48

◍「無花果梳打」🧊 $42

📍반찬앤쿡 Banchan and Cook (時代廣場) (銅鑼灣) #lala_foodie_causewaybay
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場9樓922-923號舖
2022-06-26 58 瀏覽
韓國嘢真係食極都唔厭,所以今日收工就同啲朋友搵咗第二間韓國嘢食。🇰🇷🇰🇷〈牛肝菌蛋包飯〉🍄🍳🍛雖然呢款蛋包飯係冇肉既,但係菇菌類嘅份量有好多,啱晒素食人士,個蛋夠晒滑溜,口感一流。〈烤雞卡邦尼年糕〉🐔🫕烤雞煎得個皮好香脆,一大塊雞扒切成幾舊,份量好多,年糕煙煙韌韌,撈埋卡邦尼醬汁同埋芝士,嚟到呢度一定要試。〈海鮮煎蔥餅〉🫓🥬🦑本身以為煎蔥餅係一大塊咁樣上碟,點知原來係分成三塊,但係每一塊都好大塊,好處係可以令到每一塊都好香脆,唔會變得好易淋,最值得讚嘅係佢嘅汁令到煎餅入邊嘅海鮮更加出,好好味。〈番茜韓式炸雞〉🍀🍗番茜即係我哋平時聽開嘅芫荽,雖然我唔係太好芫荽,但係都好欣賞餐廳會將芫荽絞碎成一個醬汁, 淋喺炸得脆卜卜嘅炸雞上面,芫荽迷一定要嚟試吓。〈濟州綠茶咖啡〉🍵☕️綠茶同埋咖啡嘅味道一樣都好重,而且好香,呢款期間限定嘅飲品,有興趣嘅朋友就記住嚟試吓啦。〈無花果梳打〉🍹呢次係我第一次飲無花果梳打,味道好清新,無花果嘅甜味唔會好假,仲有無花果嘅果肉可以食下,解油膩感一流。

〈牛肝菌蛋包飯〉🍄🍳🍛

〈烤雞卡邦尼年糕〉🐔🫕

〈海鮮煎蔥餅〉🫓🥬🦑

〈番茜韓式炸雞〉🍀🍗

〈濟州綠茶咖啡〉🍵☕️

〈無花果梳打〉🍹
經過時代廣場,見到有間好出名嘅韓國餐廳,原來就係好出名嘅、小編期待咗好耐嘅蛋包飯,一定要試🤩 蕃茜海鮮蛋包飯🥚🧈🦐🦪🐙 $138名不虛傳的蛋包飯,餐廳職員切開雞蛋後,蛋汁慢流,賣相一流,配菜有八爪魚、虎蝦、青口,餸菜豐富,八爪魚十分彈牙、留有餘香 牛肝菌蛋包飯🐮 $102牛肝菌汁入味,用嚟拌飯一流,蛋汁配上醬汁,刺激味蕾 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜🐽🥬 $162黑毛豬十分厚,咬落油香四溢,包上生菜可解油膩,配上大醬更加香濃😃 韓式炸雞(無骨半份)🍗 $108炸雞大份,整體望落似層炸雞山,配上香茜醬,酥脆酥脆👍 韓式雜莓牛角包窩夫🧇 $72豐富的前菜,當然要有個甜蜜作結,牛角包鬆軟,酸甜的韓式雜莓令到味道層次提升 清新香橙綠茶沙冰🍹🧊 $48香橙配上綠茶簡直是透心涼配搭,炎炎夏日期間,飲上呢杯清新沙冰,成個人都精神晒🤩 溶化朱古力(凍)🍫 $42朱古力味香濃,飲品上面鋪咗少少嘅朱古力碎粒😝,口感豐富 Banchan & Cook銅鑼灣時代廣場9樓922-923號舖 #Banchan&Cook #hkfoodieclub #COFFEETIME #韓式餐廳 #太古 #銅鑼灣 #時代廣場

蕃茜海鮮蛋包飯🥚🧈🦐🦪🐙 $138

牛肝菌蛋包飯🐮 $102
牛肝菌汁入味,用嚟拌飯一流,蛋汁配上醬汁,刺激味蕾

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜🐽🥬 $162

韓式炸雞(無骨半份)🍗 $108
炸雞大份,整體望落似層炸雞山,配上香茜醬,酥脆酥脆👍

韓式雜莓牛角包窩夫🧇 $72

清新香橙綠茶沙冰🍹🧊 $48

溶化朱古力(凍)🍫 $42
朱古力味香濃,飲品上面鋪咗少少嘅朱古力碎粒😝,口感豐富

Banchan & Cook
銅鑼灣時代廣場9樓922-923號舖

#Banchan&Cook #hkfoodieclub #COFFEETIME #韓式餐廳 #太古 #銅鑼灣 #時代廣場 #東涌 #咖啡 #炸雞 #芝士拉絲
2022-06-21
小編呢排都比較少食韓國菜🇰🇷係銅鑼灣搵到呢間又覺得幾靚😚裝修係小清新嘅風格,座位亦都非常寬敞,係女仔最鍾意嘅環境🤪.🐣牛肝菌蛋包飯$122店員會好細心咁幫客人切開個蛋,見到入面啲蛋汁慢慢流出黎好療癒🤤飯同配菜嘅份量都算多,女仔建議兩個人share一個😆.🐣蕃茜海鮮蛋包飯$158呢個飯就相對貴少少,但絕對係值得一試😎最鍾意入面嘅八爪魚,好新鮮好彈牙🐙呢個飯有芫茜醬,又意外地夾,幾好食的🤣.🍗韓式炸雞(無骨半份)$128雞肉質嫩滑,一啲都唔乾身😋小編又揀咗芫茜醬,口感清新減少油膩感,如果係2-3個人嘅話嗌半份都好夠食🥰.💰人均消費~$ 300 .🍽味道:3.5/5🏙環境:3.5/5👨🏼‍🍳服務:3/5💧衛生:3/5💰價錢:3/5
🐣牛肝菌蛋包飯$122
👨🏼‍🍳服務:3/5
💧衛生:3/5
💰價錢:3/5
2022-06-14 1202 瀏覽
餐廳在時代廣場內,佈置簡約時尚, 座位舒適寬敞 ,主打新派韓式 fusion 菜, 最近餐廳以蕃茜做主題, 推出一系列菜式, 吸引了不少芫茜控粉絲支持。燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜$182厚切大片的黑毛豬白切肉,肥瘦適中,燒至油光亮麗, 香氣十足,脆中帶軟嫩, 油香誘人, 用新鮮爽甜生菜或紫蘇葉, 放上白切肉, 再塗上大醬汁一起吃, 口感清爽, 不會有油膩感, 滋味提升, 讓人食指大動。蕃茜海鮮蛋包飯$158金黃色的人氣海鮮蛋包飯, 鋪滿我喜歡的蕃茜, 令人垂涎,先用刀輕輕將蛋切開, 嫩滑的雞蛋洶湧而出, 迷人的蛋香, 雞蛋下的米飯 ,吸收了蛋汁 , 入口濕潤 , 炒飯裏面還有大量的海鮮粒 , 超級豐富, 鮮味大滿足。烤雞扒邦尼年糕 $112最喜歡吃韓式年糕, 煙煙韌韌的口感, 完全沐浴於卡邦尼醬汁中,油潤滑溜, 十分creamy, 充滿迷人奶香, 雞扒外皮煎至焦香 ,雞肉軟嫩 ,越食越過癮, 不消一會,都給我通通吃光了。清新蕃茜有骨炸雞 $138即叫即製韓式有骨炸雞, 上枱時,熱燙燙,香噴噴, 外皮炸至金黃香脆,雞肉香軟嫩滑, 充滿肉汁, 完全沒有油膩感,加上淋滿惹味蕃茜醬汁, 份外

燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜$182

蕃茜海鮮蛋包飯$158

烤雞扒邦尼年糕 $112

清新蕃茜有骨炸雞 $138
即叫即製韓式有骨炸雞, 上枱時,熱燙燙,香噴噴, 外皮炸至金黃香脆,雞肉香軟嫩滑, 充滿肉汁, 完全沒有油膩感,加上淋滿惹味蕃茜醬汁, 份外吸引,好味到停不了口。

韓式雜莓牛角包窩夫$92
金黃香脆的牛角包窩夫,配上大粒新鮮雜莓、滑溜的忌點綴, 賣相漂亮吸引, 每一口滿滿牛油香氣, 細膩窩心。

荔枝梳打$42、 清新香橙綠茶沙冰 $48
粉嫩荔枝梳打, 充滿夏日色彩,令人心心眼, 啜一口 , 酸酸甜甜 ,荔枝果香瀰漫口腔,帶來清涼的感覺。清新香橙綠茶沙冰, 抹茶入口順滑,回甘而不澀, 香濃的的抹茶香氣, 慢慢滲出清新的橙香, 冰爽怡人, 炎炎夏日,不二之選。

[]😋上次經過太多人,又太肚餓,所以就冇等到。今次收工經過可能早,終於冇咁多人😝餐廳環境舒服,餐牌亦都好適合一家大細👍🏻🎈韓式豬手沙律 $92開頭差諗住沙律只係得幾片豬手,點知份量係full size架😂😂豬手好入味,上枱既時候仲係熱辣辣👍🏻👍🏻🎈番茜海鮮蛋包飯 $138🎈牛肝菌蛋包飯 $102蛋包飯賣相精美🥰輕輕一切就可以做到熔岩效果👍🏻👍🏻就算凍左d蛋仲好滑😋 海鮮蛋包飯除左有大蝦,仲有青口同埋魷魚,飯底都係有炒過👍🏻 牛肝菌蛋包飯相對就適合清淡口味,簡簡單單,配埋牛肝菌獨有既味道🥰🎈清爽番茜有骨炸雞 $118/半份餐廳提供有骨同冇骨選擇,我個人就鍾意比較食有骨嘅炸雞,感覺比較Juicy🤣新鮮炸起真係超香口👍🏻半份份量都夠2-3人食,仲有埋薯條,大大份,全份仲可以揀兩隻口味添😋🎈韓式雜苺牛角包窩夫 $72熱辣辣既牛角包窩夫,雜苺配埋糖漿、Cream、同埋玉桂糖真係超夾,一份有兩件,推介必食甜品👍🏻👍🏻👍🏻🎈清新香橙綠茶沙冰 $48🎈無花果梳打 $42推介香橙綠茶沙冰,綠茶味更比預期中濃👍🏻消暑解渴,非常適合食完炸雞爽一爽😋😋
[[Banchan and Cook]]😋

2022-06-10
  • 韓式豬手沙律
  • 韓式雜苺牛角包窩夫
2022-06-13 96 瀏覽
剛剛食完時代廣場 有一間蛋包飯 韓國餐廳,價錢都有些貴,但有些就會覺得可以,燉牛肋骨蛋包飯都好抵 肉質好軟熟 和 好味,另外一個泡菜燉五花肉蛋包飯 ,泡菜捲着五花腩,五花腩就細了好多,泡菜就多多,這個餐就 認為不太好食 ,韓式炸雞 無骨。又唔錯喎 ,都好好味 ,價錢可以,蛋包飯店員 上到枱幫客 切開隻蛋,破爛後好似水流一樣流出表面,都好靚,我就覺得都幾好味,但某些食品價錢就一般。當然食嘢和價錢 個人而定 不過我就覺得幾好介紹☺️
當然食嘢和價錢 個人而定 不過我就覺得幾好介紹☺️
2022-06-10
1 分鐘 (堂食)
  • 燉牛肋骨蛋包飯
🍽 Parsley and Seafood Omurice💰 HK$138 (dinner, 10% service charge)🍽 Grilled Pork Belly in Soy Sauce with Ssamjang💰 HK$162 (dinner, 10% service charge)🍽 Grilled Chicken Tteokbokki with Carbonara Sauce💰 HK$92 (dinner, 10% service charge)🍽 Parsley Fried Chicken (Boneless/Half)💰 HK$108 (dinner, 10% service charge)🍽 Assorted Berries Croffle💰 HK$72 (dinner, 10% service charge)Yayyy! Haven't had Korean food for awhile! Who loves Korean food??!!😆Banchan & Cook is a new light meal restaurant which combin
🍽 Parsley and Seafood Omurice
🍽 Assorted Berries Croffle

Banchan & Cook is a new light meal restaurant which combined the food culture from South Korea. The most famous and signature dishes are omurice and fried chicken. They have 3 branches in Hong Kong - Tai Koo, Causeway Bay and Tung Chung. The ambience of the restaurant was relaxing with some Korean music. The staff were friendly and recommended us their dishes. If you are a big fan of parsley, you should comeeee! They offered a lot of dishes which are has parsley LOL!!😂😂

🔺Jeju Green Tea and Orange Smoothies & Jeju Green Tea Coffee
The smoothies was very refreshing while the green tea coffee had a rich of matcha flavor. Not bad!

🔺Parsley and Seafood Omurice
Their egg is imported from Japan every day. Their menu is designed to represent these delightful Omurice for customers. There were prawns, squids and muscles. The egg tasted delicious as it was not fully cooked so the egg yolk melt into the rice!

🔺Grilled Pork Belly in Soy Sauce with Ssamjang
Another tasty dish that we ordered! The pork belly had incredibly rich flavor with a thick layer of fat! We wrapped it with veggie! I knew it was soooo fat but who cares!!😈

🔺Grilled Chicken Tteokbokki with Carbonara Sauce
The carbonara sauce was rich and creamy mixed with chewy white rice cake noodles. Really love the texture!

🔺Parsley Fried Chicken (Boneless/Half)
And parley againnnnn! HAHA because I love Parsley🤣 We ordered boneless chicken because we were lazy. The skin was crispy while the meat was juicy! We ate it with the parsley sauce which we never tried to eat in this way. Fun taste!

🔺Assorted Berries Croffle
Of course, we ordered dessert at last. It had some fruits on top of the waffle. Perfect ending to the meal!🍓
2022-06-10 52 瀏覽
比起日式嘅蛋包飯 我更加鍾意食韓式嘅蛋包飯💕上次就食咗個松露野菌蛋包飯!一大嚿蛋奄列擺喺個飯面 切開果下隻蛋流晒心~真係超正😎旁邊嘅松露野菌都好正 啲菇片好Juicy 食落仲好香嘅松露味!