2022-07-08
Banchan & Cook 走韓系小清新路線,從餐廳裝修擺設,至餐牌設計,明亮的木系元素帶出溫暖舒適的感覺。餐廳食物揉合西式料理,以韓國×西式為主,蛋包飯更是餐廳的招牌菜。 我們一行4人,共叫左5份食物: 慢煮羊膝配薯條 $185羊膝肉質軟腍,羶味頗重,如果大家好鐘意食羊可以一試。 燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $182五花腩肥瘦均勻,黑毛豬肉味香濃,配合新鮮生菜,紫蘇葉,蒜片,小辣椒,泡菜,韓式辣醬,完全滿足我的燒肉胃,必點! 燒牛肋骨蛋包飯 $142蛋包飯係餐廳招牌菜,果然無令我失望。半熟蛋充滿蛋香,加上炒飯底及烤牛肉汁,送飯一流。烤牛肋骨係本人韓菜必點,餐廳燉得夠腍又入味,份量適合食肉獸:) 原味無骨炸雞(半份)$128一碟炸雞滿足三個願望,有主角炸雞,墊底薯條,和燒年糕放頂。炸雞熱辣辣,入面鎖住肉汁,小心會燙嘴。下次會叫甜辣/蜜糖味,個人還是喜歡有醬汁,更有層次感。 卡邦尼年糕 $112本身好鐘意食年糕,煙煙靭靭,加埋邪惡的卡邦尼汁,每條年糕都掛汁,呢個配搭我好喜歡,如果可以加少少辣會更正!
我們一行4人,共叫左5份食物:
慢煮羊膝配薯條 $185
羊膝肉質軟腍,羶味頗重,如果大家好鐘意食羊可以一試。
燒醬油黑毛豬白切肉配大醬生菜 $182
燒牛肋骨蛋包飯 $142