現在有好多工廠大廈內臥虎藏龍了不少高格調的餐廳,真是不到不知!朋友介紹我來的blueduck workshop正是一打開那門口,就好像跳進了隨意門一樣,因為環境和格調是與工廈半點也聯想不起來,好像置身中環的食肆一樣!連洗手間也令我大感意外地整潔整齊,完全找不到挑剔之處!來到這裡,多以食set dinner 為主,set dinner價錢也算合理,有手造欖油包、鵝肝豬肉醬、黑松露蛋、帶子伴小茴香雞柳、油封鴨肉野菜卷、湯、主食和甜點再跟個咖啡!店家還會很細心地待客人食完一道菜才端上另一道菜。鵝肝都幾香,平時食慣煎得外脆內軟的,今次這款無煎過的食法都是第一次試。想不到也很creamy,而且入口即溶的感覺一點也不遜煎過的,也蠻有新鮮感!黑松露蛋作為開胃小吃恰儘其分。頗有新意的一道油封鴨肉野菜卷,用卷心菜包住鴨肉絲和其他配料同卷,配以好creamy帶芝士濃香的醬汁,食落口感爽脆中夾了鴨肉的和氣,十分討好又有特色!很令人愜意的一款starter,愛那翠綠爽脆的青草,也喜歡那新鮮蝦展現出來的海洋氣息,加上爽甜的蘋果增加了口感,整件事配合得好好!金黃色的特濃南瓜湯相信無人不愛!同樣地,泡沫型幼滑質感的

連洗手間也令我大感意外地整潔整齊,完全找不到挑剔之處!

金黃色的特濃南瓜湯相信無人不愛!
同樣地,泡沫型幼滑質感的咖啡也很喜歡呢!

超巨型的三L的帶子用來熟食完全就是我的style吧!喜歡它的鮮甜,豐盈的半熟口感,帶點點炭香的味道。旁邊的雞條也炸得很到位,有很spicy的味道,而雞肉炸完亦保持到嫩滑亦覺難得!

肉眼扒

主食我選擇了烤燒肉眼扒,任性的我點了八成熟的扒難得地竟可剛好,切開還見到有點pink color,像是很粉嫩的樣子!可見㕑師的超凡實力已達爐火純青的地步。

既可控制到牛扒由外熟到內,而且切開時還有肉汁而不是血水滲出來,但食起來有小小咬口又唔會韌,令我相當滿意呢!

想不到甜品也每set有三款呢!還要是雪糕、焦糖凍和心太軟!簡直是驚喜呀!甚麼能不心心眼呢♡
2015-09-08
肉眼扒
  • 帶子伴小茴香雞柳
2015-09-09 635 瀏覽
今日約左朋友向apm行街,行到甘上下,上openrice睇下附近有咩食,見到依間食市近近地,最主要我想食西餐,朋友就同我上左黎依間食店食飯。我第一次去工廈食晚飯 ,由 apm行到大約十分鐘,都算幾方便。一坐下,環境舒服,入到去個感覺都幾放鬆。 坐下已經有服務員細心幫我們落order,感覺幾周到。叫左餐,大約幾分鐘就已經開始上第一道菜,鵝肝配豬嘅配答我印象中好像未食過,一食鵝肝個味道偏香濃,再食d豬肉就好像豬肉溶甘,食落粒粒嘅口感,昧道岀奇地夾,一啖一口。再黎有麵包,麵包較乾身,有小小香草味。個大蝦沙律幾清新,菜好爽甜,大蝦昧道處理得好好,完全無雪嘅昧道,仲好爽,加左分黑松露蛋,食落個汁好香,我自己將個汁加上麵包一起食,好野味。 雞柳食落味道好香香濃嘅香草味,仿似羊肉但没有羶味。完全煮得好好,好野味,外脆内滑。一見個帶子個份量好珍寳,就立刻好想食落口。個帶子味道好清,有小小炭燒嘅感覺,内裡好滑。未食已經有淡淡忌廉香,看似很濃味,食落原来個味都幾清,外皮係娃娃菜,包住d鴨肉絲,個菜式幾特别,中菜西煮,印象深刻。食到一半,送上熱辣辣嘅湯,飲落好cream好舒服。主菜叫左個七成熟牛扒,有薯容

坐下已經有服務員細心幫我們落order,感覺幾周到。
鵝肝豬肉醬

再黎有麵包,麵包較乾身,有小小香草味。

帶子伴雞柳

油封鴨肉野菜卷

食到一半,送上熱辣辣嘅湯,飲落好cream好舒服。

七成熟嘅肉眼扒

主菜叫左個七成熟牛扒,有薯容同黃芥末跟,件牛扒食落似八成,熟左d,不過好在唔勒,食落同薯容好夾,味道都幾香牛肉味,牛肉點黃芥末係我嘅至爱。

最後送上甜品,有三款,肥務員提我們食左個心太軟先,熱辣辣好香濃嘅朱古力味,暖入心
。再食個咖啡蛋糕味道好像蕉糖嘅啫喱面配咖啡味蛋糕底,好鬆軟好味。至於個雪糕加上草莓醬好爽。
2015-09-08
油封鴨肉野菜卷
七成熟嘅肉眼扒
2015-08-19 611 瀏覽
今日又去工廈搵野食,我去左呢間係openrice見到幾靚幾高質素咁,就試下!嗌左個set dinner,選擇左燒烤肉眼扒!吾洗好耐,就頭盤一一送上!先有鵝肝豬肉醬手造欖油包,面包外脆內軟,熱辣辣,就咁食已經好香 欖油 包味,應該落左吾少欖油,但食落乾身,伴上鵝肝豬肉醬就仲更加好食,咸咸地咁,令整個包口感味道更加豐富。仲有香滑濃湯,係磨菇湯,好特別,用個杯咁上,我諗係因為吾想咁快凍左,就吾好飲吧,磨菇湯好香滑,好重菇味,喜歡菇嘅我好喜愛。其實set dinner仲有好多頭盤,但仲要想讚下帶子伴小茴香雞柳,賣相吸引,帶子好大粒好嫩滑,外面煎得好香,有蕃茄,蕃茄細心地去左皮,同應該'葉'過味,所以食落酸中帶上蕃茄甜,好醒胃,雞柳好香,外面炸過但雞肉仲好多肉汁,一點也不老仲好熱,好食!其他頭盤仲有黑松露蛋,雲吞,鴨肉野菜卷!主菜嚟啦!好香,賣相好吸引, 烤燒肉眼扒,外面燒得深啡色,但入面仲係好靚嘅紅色,好多肉汁,一嗌就流出嚟,但又吾會過生,因為成舊眼扒都食落係熱嘅,加上配上秘製醬汁好好食,下面有薯溶,食落都好夠,好味道!諗起都回味!最後上面甜品,兩個選擇中,我要了芒果千層蛋糕配綠茶雪糕,蛋糕好
最後上面甜品,兩個選擇中,我要了芒果千層蛋糕配綠茶雪糕,蛋糕好食,好軟身,甜味適中,入面仲有吾少芒果肉,好鮮甜,雪糕都好滑,綠茶味濃,令今餐有個完美句號,大滿足!
這餐廳,食物質素一流,煮法好考功夫,又好食,少見高質素又價錢合理,可以嗌埋朋友嚟試下!
2015-08-19 526 瀏覽
觀塘工廈有好野食之前吾少雜誌同節目都有講過,今日我朋友帶我嚟呢間好有情調嘅餐廳,叫blueduck workshop!一入到去,就見到個水吧,寫住blue duck好型格,四周都放置左黑色枱櫈,掛左吾少畫同鐘作裝飾,播放住柔和英文歌曲,感覺到relax同有情調,我地嗌左一個set dinner,加個main dish!我主菜嗌左烤燒肉眼扒,好好食,外皮蕉燶少少有蕉香而又可以所住入面嘅肉汁,所以一口好juicy,好嫩,吾un!好好食!!而另一主菜我嗌左法式煮油鴨腿,諗住blueduck應該會煮得幾好食,果然吾錯,一上面已經勁香,外面個皮勁脆,一切已經聽到卜卜聲,入面就好嫩滑,熱辣辣,肉入晒味,咸咸地,配上薯溶食岩岩好,好大隻,食落幾飽!其實仲有d starters都好出色,例如法式蟹肉雲吞,應該全隻雲吞連皮都自家製,幾特別,又係即嗌即煮,好好食!吾會咸,都食得到蟹味!仲有黑松露蛋又要一讚!我已經好喜歡黑松露味道,好重好香,而目蛋仲係流心,同黑松露味道好甲,好好食!呢間餐廳真係吾錯,適合收工一班同事眾會,又適合情侶兩人世界食飽,幾舒服,服務一流,要大力推介!
2015-08-19
2015-08-16 666 瀏覽
觀塘工廈又一間新開既西餐啦!不過呢間好似中環已經有, 同事食過晚餐覺得不錯, 所以黎試一試lunch!Lunch set有扒類同飯粉, 價錢$118-$128, 有湯, 沙律,飲品同甜品~店內環境幾寬廠, 同埋唔多位, 所以都幾靜幾岩傾計。好不幸想order既時候牛扒已經賣哂, 想食牛既一眾同事轉戰羊鞍, 當然包括埋我~湯係用個杯裝, 幾得意。有好濃既黑松露味, 又唔會太稀;法包係非常之好味既, 岩岩hong完熱辣辣好鬆軟, 係成個set最好味既我覺得沙律係普通生菜同蕃茄配意大利黑醋, 但好奇怪佢既蕃茄應該係用酸話梅汁腌過, 好酸我覺得唔好食...主菜羊鞍揀左配薯菜, 上到黎竟然係芝士焗薯皮@@都幾驚喜! 可惜羊鞍既份量細到有啲嚇親, 男同事大概兩啖就食左佢。味道黎講都幾酥, 雖然佢無問我地幾成熟, 但都整到好生下, 應該只有3,4成咁上下, 幸好本人食得生, 肉質亦都唔軔算ok, 已預先配埋mint jelly同黃芥辣, 好像無為不食呢啲sauce既客人考慮喔!甜品我唔太記得係咩了, 應該係lemon cheesecake? 不過味道幾好, 唔算太甜, 唔係硬cheese亦唔會好膩,

甜品我唔太記得係咩了, 應該係lemon cheesecake? 不過味道幾好, 唔算太甜, 唔係硬cheese亦唔會好膩, 食埋女仔黎講岩岩好夠飽!

加埋一要$140一位, 如果主菜份量多啲就值得再考慮既。
2015-08-07
2015-08-09 443 瀏覽
HappyFriday !!! 同事今日拉大隊嚟到Blueduck~~環境幾舒適,有種食私房tbd ge感覺,!以 lunch hour 嚟講唔算多人,但咁反而有種可以安靜品嚐美食ge 情調!>> 前菜+餐湯配麵包前菜正常,冇太大特,個湯就幾唔錯,有mushroom ge texture, 好creamy口感亦太好rich; 個麵包亦係認真製作,口感實在,可上枱時並唔係熱ge ,包香欠奉~>>西班牙黑豚肉豬扒配焦糠汁首先,分量比想像中細,係fusion菜嗰種ge 分量,擺盤唔錯,以賣相論係值得加分!至於味道,其實我幾鍾意係焦糖汁, 配豬扒感覺唔會咁heavy, 可惜個扒煎得一般,如果可以crispy d ,就更能配合同突出個焦糖ej ge 價值!
>> 前菜+餐湯配麵包
>>西班牙黑豚肉豬扒配焦糠汁
2015-08-07 486 瀏覽
與Cyn媽很久沒有單獨食飯了今次來到觀塘一間樓上餐廳吃一個燭光晚餐說實這裡環境不錯環境十分舒適先來的是餐湯濃濃的黑松露蘑菇湯配上焗至香脆自家制的麵包為這一餐開了一個美好的開端再來的是黑松露蛋及魚子醬蟹肉雲呑黑松露蛋做得不錯半生熟的蛋配上濃濃的黑松露與蛋黃混合起來大fit主菜是羊架羊架外層煎很香脆內裡肉汁卻鎖住了肉質鮮嫩十分軟腍物有所值的羊架最後就以一份甜品作結十分清新的蛋糕是荔枝味的是清香味道的蛋糕一個完美的句號
與Cyn媽很久沒有單獨食飯了

是荔枝味的
是清香味道的蛋糕
一個完美的句號
2015-08-07 447 瀏覽
是日放假,join honey d 同事一齊食飯,佢地揀左位於駿業里的blueduck西餐廳。位置尚算寬敞,環境及裝潢都給予一個很高級的西餐廳感覺。我order左個「抹茶,菠蘿燴和牛肉」,不到5分鐘就先端上磨菇湯及麵包。湯濃,有磨菇粒粒,點麵包食幾好食,麵包也很鬆軟。之後就上主菜,見到碟牛肉有少少嚇親,因為牛肉「碎濕濕」(可能我唔識野,和牛係應該咁碎啦)。而說到的菠蘿也只有兩粒仔。薯菜是薯皮及豆角,豆角幾好食,爽口,配個汁都幾match,除牛肉比較碎外,味道不錯,但食唔到抹茶味道,薯皮較硬。最後端上甜品,係檸檬mousse cake,檸檬味濃,清新,食完醒神,蛋糕底都幾鬆軟。Ps, 每杯野飲都係7成滿,都幾慳皮喎⋯

Ps, 每杯野飲都係7成滿,都幾慳皮喎⋯
檸檬mousse 蛋糕
野飲每杯得七成滿⋯⋯
抹茶、菠蘿燴和牛肉
2015-08-07
檸檬mousse 蛋糕
2015-08-07 432 瀏覽
午飯來吃blue duck。由於觀塘附近樓上食舖非常多,這間應該算觀塘樓上食舖中味道ok,但實在不抵食的一間。選了羊肉午餐set,前菜沙律生菜很新鮮,番茄略酸。一起來的還有蘑菇忌廉湯,杯裝,宜家杯半杯的樣子,忌廉蘑菇味道濃郁,份量ok主菜羊肉,肉質新鮮肥嫩沒話說,羊肉味濃郁,客觀的說味道不錯,然而份量稍微在意料之外。午餐不建議選,或者order兩份才飽。吃完之後對份量的感想。
選了羊肉午餐set,前菜沙律
生菜很新鮮,番茄略酸。
吃完之後對份量的感想。
午餐
難得Team lunch打算試新嘢,黎試下呢間藍鴨子,$128加一有沙律湯同甜品嘢飲都應該有反禁上下。沙律係幾冰凍嘅,不過應該連碗冰凍左所以蔬菜有點硬。磨菇湯,用杯裝有dd難飲,不過幾細滑都吾錯嘅。主菜羊鞍柳配薯菜,羊吾蘇生熟度都可以,薯仔連皮焗幾好,可惜份量令人失望,兩小塊肉加上一塊薯皮,對一個成年女生黎講真係吾夠飽。味道雖然中上,不過Cp值低左dd...要飽的話要叫飯先得。
沙律

沙律係幾冰凍嘅,不過應該連碗冰凍左所以蔬菜有點硬。
磨菇湯

磨菇湯,用杯裝有dd難飲,不過幾細滑都吾錯嘅。
羊鞍柳

味道雖然中上,不過Cp值低左dd...要飽的話要叫飯先得。
磨菇湯
羊鞍柳
2015-08-03 302 瀏覽
觀塘吾只人多,工厦又多,所以樓上食店已開了很多,慢慢就會發掘出來,就來試試這blueduck 吧! 工厦地方頗大,格局整潔,燈光柔和,是聚會首選,也是我尋食理由之一我選的晚餐包括(餐湯、包、鵝肝醬、黑松露蛋,帶子沙律,烤燒肉眼扒,甜品和飲品)好多好豐富磨姑湯好creamy,好滑好香,我最欣賞是用抔來盛,可保持温度,超好,欖油包自家制好脆好新鮮,和鵝肝醬好夾,濃濃的黑松露蛋又好配欖油包,互相提升味道吃完濃濃的,再來一客淡淡的(野生帶子沙律)好新鮮,紅黃的小蕃茄,爽脆的生菜,和淡而有微鲜的帶子,剛好中和之前的濃味,來迎接下一道主食(烤燒肉眼扒)是慢熟的關係,保持肉質鮮嫩红红的肉體,吾會有血水渗出,入口鲜嫩,juicy吾會乾,保持濃濃的肉味,而配菜是超滑的薯容,好滑好滑主厨甜品(荔枝白森林)好令的名子,淡淡的荔枝味和滑滑的cream好配,內裏夾着好多的荔枝肉,令口感提升餐後來杯凍飲,就是一個happy ending,滿足和幸福。

(烤燒肉眼扒)是慢熟的關係,保持肉質鮮嫩

餐後來杯凍飲,就是一個happy ending
,滿足和幸福。
2015-08-03
  • 肉眼扒
  • 甜品
1K
2015-08-01 365 瀏覽
觀塘區的樓上餐廳真的多到一個點,但因為大都是西餐廳,要突圍而出一點都不容易。今天晚上來這邊Happy Hour,因為這家店由中環搬到來這裡,朋友說值得一試。地方還挺惬意的,擺放的大都是像傢俱的東西,還有一些相架跟鏡子什麼的,椅子也十分輕身,感覺頗舒適。MENU上的選擇其實不多,來來去去都是3-4款,不過貴精不貴多,味道還是最重要的一環!香草包 - 包香味十足,麵包也是十分鬆軟,但嚐不到香草味。鵝肝醬 - 底層附有少量吞拿魚的鵝肝醬,鵝肝醬本身還頗為順滑,吞拿魚比較咸,用來配麵包吃比較好。黑松露蛋 - 還以為是炒蛋,原來是烚蛋。蛋身十分軟滑而且易咬,黑松露醬味道十分濃郁,但賣相實在很醜陋,我很醜但我很好吃?蟹肉雲吞 - 蟹肉相當新鮮,當中還帶點薄殼,有微微的海水味。醬汁加了忌廉,CREAMY口感配合口感實在的雲吞相當出色。雲吞皮厚度適中,從接合位可判斷出是屬於自家制的皮,因為完全沒有過於厚粉的部分。上面的魚子醬比較淡,沒有特別。露荀忌廉湯 - 非常CREAMY,口感像有一堆泡沫,非常有趣。不過露荀味比較少,只有色調上的配合,如果是普通忌廉可以滿分的,有些可惜啊。烤燒肉眼扒 - 廚師預先把
香草包
香草包 - 包香味十足,麵包也是十分鬆軟,但嚐不到香草味。
鵝肝醬
露荀湯
烤燒肉眼扒
烤燒肉眼扒 - 廚師預先把他切開了,份量不算太多,但口感還挺JUICY的,煮至約4成左右的熟度,肉質頗JUICY,而且還沒有吃到筋,肥肉也是一點都沒有!可惜的是芥末醬有點帶酸,跟牛排配起來有點突兀。
火炎抹茶雪糕
火炎抹茶雪糕 - 沒有在我們前面燒有點可惜啊!這甜品用上澀中帶甜的抹茶雪糕,面頭的燒蛋白軟滑挺身,加上了少量蛋糕點綴,但用雪芳蛋糕卻是有點可惜,因為本身甜品已經很甜,加上燒蛋白的特殊口感,雪芳就變了毫無特色,可有可無了。
露荀湯
烤燒肉眼扒
藍鴨子遊到觀塘@Blueduck Workshop真是一隻BLUEDUCK放了真樹及植物, 木調的裝修, 把大自然帶到室內。還有箱房, 人多開派對智多份私隱。觀塘駿業里6號富利工廈3樓A人生有3本存揩, 第一本是存智慧, 第二本是存健康, 第三本是存友誼,一點一滴累積, 今日要把友誼存揩加額。越來越喜歡觀塘這個地方, 工廈入面有開倉買到心頭好,也有不同的新餐廳及CAFE, 鄰近住九龍的我, BODY CHECK 見完醫生夠鐘同友人吃飯。Blueduck Workshop 是西餐,由中環轉陣到觀塘。看來不少熟客已移玉步到觀塘, 跟隨美食的腳步。我本身未去過中環店, 也可以用一個全新視野用餐。menu$350一位(另加一服務費)starters,main.course,.dessert欖油包,黑松露蛋,鵝肝醬三款開胃前菜。鵝肝片插在吞拿魚蓉上,吞拿魚雖取材自罐頭,但有花工序加工, 猜是添入了牛油打製吧,入口即溶鹹香十足,用來抹麵包吃甘香豐腴。欖油包烘到表面香脆帶點rosemary香, 微暖的當一塗上鵝肝式吞拿魚, 溫度令當中的油脂香氣揮發, 本是平凡的香草麵包大增香味,軟熟我包邊吃邊滲出油
藍鴨子遊到觀塘@Blueduck Workshop
真是一隻BLUEDUCK

觀塘駿業里6號富利工廈3樓A

越來越喜歡觀塘這個地方, 工廈入面有開倉買到心頭好,

我本身未去過中環店, 也可以用一個全新視野用餐。
menu

欖油包烘到表面香脆帶點rosemary香, 微暖的當一塗上鵝肝式吞拿魚, 溫度令當中的油脂香氣揮發, 本是平凡的香草麵包大增香味,軟熟我包邊吃邊滲出油脂甘香, 不再是牛油/油醋伴麵包。

黑松露蛋被層厚厚松露醬封著,其實質地味道皆似黑松露蘑菇湯,水煮蛋唔會老,醬入口滑身順喉。
蟹肉雲吞同炸雞柳,伴雞柳 的醬料好重香料,酸酸辣辣帶印度風情, 不同的香料陳雜, 比起雞肉更留下深刻印象在腦海中, 雞柳本是樸上麵粉炸, ,平平無奇是要靠醬料突出。
蟹肉雲吞貌似ufo,一只已經有手心大, 意大利雲吞通常是一口大小的呢! 放了黑魚子醬太豪華名貴了,餡料是滿滿的蟹肉碎,因要吃出毚肉原味就沒有其他食材混搭其,餡料食落富海水同蟹肉味,魚子又多添了份鹹香於口腔中,把兩塊揩起包入餡,餃皮亦見煙韌,因有點粗糙的手工感及厚手, 相信了手搓的餃子皮, 只有用木棍手搓平才會有不一的表皮。濃郁白汁令味道昇華, 奶香重又濃稠的醬汁, 忌廉外亦都有加牛油才煮出這白汁哦, 白汁碰上蟹有火花, 但又沒有以往吃過的意大利雲吞那麼滯.
甘筍忌廉湯, 打到起泡,cappricno 上的奶泡一樣,輕盈充滿空氣,著重奶味也有甘筍甜。
醬燒銀雪魚,先說主角銀雪魚,肉嫩有水份,有雪魚的油脂及魚香,連皮的部位帶甜甚具日本料理風格。連 青醬天使麵,不只是肉也有澱粉質做到飲食均衡。

廚房是開放式,看到廚師都很忙碌,唯上菜速度偏慢,而大家點的主菜不一,差不多吃完第一道才等到端上下一道,大伙兒分著起還好,若是獨立食自己份主菜,餓著看別人津津有味吃著心感不是味兒。加一後要近400一位不算便宜,菜餚份量亦不太夠中,雖則食物質素有保證,不過女生也未必會有飽足感離去,主菜份量可調整。
2015-07-31 317 瀏覽
我在觀塘上班, 發現在工廈內的樓上café及特式食肆越開越多, 如果從星期一至五, 每天都去不同的餐廳用膳, 肯定幾個月都試不完呢!今次來到Blueduck Workshop, 同樣都是位於觀塘工廈內, 它本身在中環開鋪並闖出名堂, 近期搬往觀塘新址, 從此, 觀塘友有福了! 可以以相宜的價錢, 品嘗有私房菜質素的佳餚.晚餐$350一位, 已經包括麵包, 特式麵包佐料, 餐湯, 頭盤, 主菜, 甜品, 餐茶;麵包抹醬也值得一提嗎? 是的! 因為別的西餐廳可能只會以一塊牛油去款客 (甚至以獨立包裝的A字牌牛油去款客), 但這裡的麵包佐料, 卻是自製的鵝肝醬及黑松露蛋, 未食已見矜貴及誠意!欖油包麵包是店方每日新鮮製造, 很有誠意! 麵包是法式麵包, 外層比較脆硬, 內裡煙韌.鵝肝豬肉醬豬肉醬肉味濃郁但不會過鹹, 鵝肝相當油潤, 口感柔滑如絲, 兩者混合後, 味道相當調和, 用來塗麵包吃最為適合.黑松露蛋以黑松露醬汁浸著烚蛋, 離檯十尺已經能夠嗅到其濃郁的香氣, 黑松露醬汁拌入少許奶油, 質地creamy, 用醬汁及雞蛋伴手製麵包同吃, 很滋味! 惟如果烚蛋換成半熟蛋應該會倍添味美!甘筍湯
欖油包
欖油包
甘筍湯
點解嘅? 點解嘅? 點解甘筍湯用咖啡杯裝嘅?” 因為其質地好似cappuccino, 表層有一層泡沫, 飲落去的觸感好輕柔, 整”杯”湯的質感都是很creamy, 而且甘筍味濃, 好像由好多好多甘荀濃縮而成似的, 很好喝, 如果可以免費”續杯”就好了, 哈哈!
野生帶子沙律
一人份沙律共有六小塊帶子肉, 令我這個”帶子控”吃得好滿足! 野生帶生粒粒鮮味無窮, 質地軟腍, 而沙律菜新鮮爽脆. 更特別的是加入了很多意式粉團粒粒, 口感好像米形意粉, 爽爽彈彈, 口感非常過癮!
蟹肉雲吞
雲吞皮相當煙韌彈牙, 有別於超市買到的雪藏貨的口感呢! 內裡包入滿滿的蟹肉, 蟹肉鮮甜無比, 而且沒有碎骨, 可以安心的吃啊! 上面灑上魚子醬, 吃時, 魚子在口腔中爆裂, 滲出鮮味的魚油, 一次過盡嚐蟹肉及魚子醬的鮮味, 可謂鮮上加鮮!
烤燒肉眼扒
肉眼扒切件上桌, 方便分吃
肉眼扒燒至五成熟, 外層帶焦香, 內裡仍然保持粉嫩, 卻沒有很多血水滲出, 這種熟度最得我歡心! 咬落去, 質感相當軟熟, 嫩滑而無筋, 牛肉味亦相當濃郁. 不需蘸點任何醬汁已經非常味美!
不可忽略旁邊的薯蓉, 質感軟糯, 沒有顆粒, 口感順滑!
法式油鴨腿
這是一道經典的法國菜, 但我從來未吃過, 今次終於可以一親香澤!
法式的油鴨腿跟中式的油鴨腿當然是截然不同吧!
中式的乾癟如嚼蠟, 法式的則好吃多了! 香脆的外皮, 吃下去會發出卡滋一聲的! 絕不誇張, 而鴨肉則是很酥軟, 鴨的脂肪被燒了出來, 所以吃罷一整隻也不覺飽膩. 我本身很怕鴨肉的臊味, 我這道鴨肉則完全沒有呢! 令我吃得很開懷!
心太軟
吃過比一般set dinner更為豐富的菜餚, 還要來多一道豐富的甜品, 不嫌其煩地多說一遍- 這個set dinner真的非常划算!
心太軟的外層鬆軟, 像pound cake一般, 用匙子破開外層, 朱古力漿緩緩流出, 唔~~ 這是一個成功的心太軟呢! 而朱古力漿不太甜膩, 吃完豐富的主菜, 再吃這個都不會覺得飽滯. 配襯雲呢拿雪糕+脆糖, 非常對味.
心太軟
因為性價比高的緣故, 翌日又來此用午膳, 發覺水準亦相當高! 比很多觀塘區的樓上café好吃得多!
2015-07-28
2015-07-29 261 瀏覽
完成了一天的工作,是晚與女朋友到一間新開的cafe晚飯。餐廳地址不算難搵,就在APM附近,但大廈樓下沒有一些餐牌或宣傳,如果不是網上見到這間餐廳,相信我真是不知道這大廈會有一間cafe啊!餐廳的佈置感覺幾高級,燈光柔和,加上桌上點一杯蠟燭,好有情調啊。店員遞上餐牌,由頭盤到最後的甜品,咁多樣野加埋,都不到四百元,我覺得價錢是可接受的。餐包配鵝肝醬、黑松露蛋包包是餐廳自製的,所以口感與街買的有分別,外皮硬硬地,咸咸地,入面夾一些鵝肝食,味道不錯。但個人更鍾意食黑松露蛋,黑松露醬很”野味” ,配搭乾身的包包,更加好。蟹肉雲吞很精緻的食物,雲吞皮很”煙韌” ,入面放滿蟹肉,加上醬汁及魚子襯托,作為前菜幾好。野生帶子沙律帶子與沙律味道很配,開胃的頭盤。甘筍湯好像飲緊甘筍味的泡沫咖啡,因為好多泡泡,是好飲的。烤燒肉眼扒肉眼扒燒得剛剛好,不會太熟,食落去充滿肉汁,個人不喜歡食到牛扒根部,但佢是啖啖肉的,而且有4件,2個人share黎食都幾好。法式油鴨腿這是店員推介的,話這是招牌菜喎。因為在西餐廳好小食到,所以不妨試試。真的冇介紹錯呀,鴨腿外皮很脈,感覺似是食緊燒豬手的皮咁,而鴨肉沒有鴨的”蘇”味,
餐包配鵝肝醬、黑松露蛋
野生帶子沙律
帶子與沙律味道很配,開胃的頭盤。
甘筍湯
好像飲緊甘筍味的泡沫咖啡,因為好多泡泡,是好飲的。
法式油鴨腿
這是店員推介的,話這是招牌菜喎。因為在西餐廳好小食到,所以不妨試試。真的冇介紹錯呀,鴨腿外皮很脈,感覺似是食緊燒豬手的皮咁,而鴨肉沒有鴨的”蘇”味,好欣賞這道菜呀。
心太軟、芒果千層
是晚的甜品有2樣,我們就各要一樣啦。甜品是店鋪自家製的,所以種類晚晚都有所不同。個人較喜歡心太軟,切開得,暖暖的朱古力流出來,外皮鬆化,朱古力味十足,加上一個雪糕球凍凍的,正。而芒果千層眼看已有很多芒果粒,很香的芒果味,而且雪得夠曬凍。食埋甜品好滿足啊!
除了食物外,另一樣低讚的,就是每完成一道菜,店員都會為我們更換碟,我覺得很好,很貼心。
下次我會試試餐廳的午餐,因為睇過佢的lunch餐牌,有幾樣野都想試試。^^
2015-07-29