2015-11-14 690 瀏覽
觀塘既樓上餐廳愈開愈多,但真係唔係間間都有質素,我身為觀塘友,梗係帶你食最好既。響芸芸餐廳海之中,想食得招積,坐得舒適,我會介紹你去Blue Duck。佢置身響一座毫不起眼既工廈入面,但一走入室內,你就會被佢寧謐既氣氛深深打動。餐廳好大,室內裝修睇得出好揼本,以木製家具為主,配以柔和既燈光,仲有大大小小既圖畫,成件事好有格調。午餐時間黎到,其餐牌竟然有十幾項選擇,雖然慾望無限,但胃部空間實在有限,於是請店員介紹一下。原來呢度最受歡迎既菜式包括「摩洛哥式塔吉鍋鮮茄燴雞飯」、「爐燒西班牙黑豚豬扒焦糖汁」、「煎燒頂級肉眼牛扒」,全部都好吸引啊!我同朋友兩個人得兩個胃,於是叫左後面兩款。餐包黎到,簡直驚為天包!暖暖的,好軟熟,而且充滿香草味,唔駛搽搽牛油已經相當好味。跟住黎既係餐湯同沙律。餐湯並唔係一般既hea湯,而係椰菜花雪梨忌廉湯,材料夠晒特別,而且個湯打到好滑,充滿忌廉的豐盈口感;沙律有我最愛既巴拿馬火腿,中間係蘋果,最底係生菜,特別喜歡佢加左蘋果,有好清新既感覺。我點既主菜係「煎燒頂級肉眼牛扒」,單睇賣相已經好好,表層煎得微焦,內裡仲係嫰嫰既肉色,好juicy,食到lam lam脷。今

我點既主菜係「煎燒頂級肉眼牛扒」,單睇賣相已經好好,表層煎得微焦,內裡仲係嫰嫰既肉色,好juicy,食到lam lam脷。今日周末,餐廳無提供飯,只有薯菜。呢個薯菜都唔係一般既薯條或薯蓉,而係將薯條切絲,加入番茄,再煎成薯餅,出面真係食唔到,食時感受到廚師確係用心整出黎。
朋友點既「爐燒西班牙黑豚豬扒焦糖汁」我都好期待,因為真係好少見到鹹食係用caramel sauce。偷左朋友一小塊,一食,立即又變心心眼,好鍾意呢種甜味,竟然可以同豬扒配合得咁天衣無縫。而且豬扒一啲都唔乾,明顯塊扒係靚野,而且廚師控制火候亦好。
Last but not least,呢個飯後甜品,係朱古力榛子mousse蛋糕,好好味呀救命!除左面層係又濃又滑既mousse,最抵錫係入面仲有脆脆米,好有衝擊!底層係一層薄薄既海綿蛋糕,咁細既蛋糕仔,廚師都費盡心思去做,我想講,真係無可挑剔啦!
2015-11-14
2015-11-08 367 瀏覽
今日係觀塘收工,約同事食飯,行到橋底依邊,見有間餐廳,就黎左依度環境好靚好舒服我叫左個餐食第1道係西式麵包,外皮好脆內軟,有小小甜,好正好食磨菇湯用個杯咁上好得意,係唔想咁快凍,磨菇湯好香滑,好重菇味!法國黃雞柳伴黑松露蘑菇飯,雞肉外脆內軟,有小小咸好食,黑松露蘑菇飯好重黑松露味,整體幾好食
環境好靚好舒服
我叫左個餐食
第1道係西式麵包,外皮好脆內軟,有小小甜,好正好食
整體幾好食
好久沒有相約一班女生聚會了,難得今次可以約到齊人.便來到一家聽說不錯的餐廳相聚. 位於觀塘的工廈中. 不過地點來說絕對便利.環境方面場地燈光較少而寧靜,適合情侶們進餐.裝飾也是比較簡潔.但絕對會坐得舒適,很適合像我這些怕件多狹窄迫促的人.看著幾款的晚餐. 實在難以選擇. 不過還是選了最想吃的為主.先來的是麵包,剛剛到來時麵包仍是熱熱的.咬下去仍是鬆脆而軟的口感,大家也都大讚好吃!餐飲我點剛普通的果茶沒太特別沒有拍照了,如職員所就其實沒什麼大特別和驚喜,不過對愛喝茶的我來說,晚飯喝上熱茶還是最合我心.接著來的是沙律.沙律中有秋葵,巴拿馬火腿,蝦等配料.令平常只吃到有菜類的沙律口感和味覺上都昇華不少.是日的餐湯是菠菜忌廉湯,有別於其他餐廳會用碗或碟盛放, 這家用上杯子.不過在飲用上更為便利,味道不會太濃,對我來說覺得不錯,唯份量太少了一點.主菜我選了西班牙黑豚豬鞍扒.份量同樣比較少,沒什麼配菜在這兒看到,不過味道才是重點吧!切開之後可以看到肉質仍是充滿肉汁不會烤得太過.而且肉味也很濃郁,不滿一會已經給我吃光光了!要說的話,就是希望份量會多一點吧.最後再來個甜品作終結.超小片的蛋糕和上方擺放

好久沒有相約一班女生聚會了,難得今次可以約到齊人.

但絕對會坐得舒適,很適合像我這些怕件多狹窄迫促的人.
看著幾款的晚餐. 實在難以選擇.

不過還是選了最想吃的為主.
先來的是麵包,剛剛到來時麵包仍是熱熱的.

咬下去仍是鬆脆而軟的口感,大家也都大讚好吃!

不過對愛喝茶的我來說,晚飯喝上熱茶還是最合我心.

接著來的是沙律.

沙律中有秋葵,巴拿馬火腿,蝦等配料.

令平常只吃到有菜類的沙律口感和味覺上都昇華不少.

主菜我選了西班牙黑豚豬鞍扒.

份量同樣比較少,沒什麼配菜在這兒看到,不過味道才是重點吧!
切開之後可以看到肉質仍是充滿肉汁不會烤得太過.

而且肉味也很濃郁,不滿一會已經給我吃光光了!

要說的話,就是希望份量會多一點吧.
最後再來個甜品作終結.

超小片的蛋糕和上方擺放了的一件啫喱和小小的巧克力冰淇淋.

畫面看上很美,可是份量實在太少了,即使我吃不多也覺得不足夠.

對這道甜品的印象實在不深刻, 也覺得可以再改善.
這餐4人合共$1111,每人大約$278.

味道是合格的,只是如果你是吃得超級少的人才會吃的飽,要不然就要多點一些了
想起去高級餐廳据扒、歎情調,大家都會想起中環、尖沙咀、銅鑼灣等美食之區,但小弟今次竟然發現觀塘工廈別有洞天,進註了這間高格調的 BlueDuck Workshop。有別於觀塘工業味濃厚、餐廳以大眾化及速食概念為主,這間餐廳的格調高級,別樹一格;而且地方非常寬敞,氣氛一流。牆壁上掛了老板從各處收集而來的裝飾品,裝橫新潮帶有品味。大蝦火腿沙律:少量的沙律菜鋪底,放上鹹香且有少少油分的風乾火腿及兩隻爽甜的大蝦,再配上酸酸的開胃醬汁,便構成這道令人食慾大增的前菜。自家製香草麵包:長條形狀的麵包,上檯是還是溫熱的。光是這點,已經令我對它加了分數。麵包烤得金黃,咬下去先是脆脆的邊,然後是鬆軟的麵包,香草味雖不太強烈,但麵包整體來說可算是水準之上!菠菜忌廉湯:這餐湯製作不錯,味道鮮甜濃郁,每口盡是菠菜的清新味道。菠菜不是攪至太爛,質感輕盈幼滑,奶味亦不是過重,出乎意料的好喝。比起肉類的湯頭,這湯喝後令人倍感舒服。白酒煮青口(Fresh Blue Mussels):白酒的份量和香味充足,迅速把青口的鮮味提昇起來,這證明海鮮的鮮味就是最好的天然味精。所幸青口沒有帶砂也處理得宜,愛海鮮的人可以考慮一下。西

大蝦火腿沙律
自家製香草麵包
白酒煮青口
西班牙黑豚豬鞍扒(Roasted Iberico Pork Rack):這道西班牙名菜相信無人不曉。今次這道黑豚豬鞍扒除了有烤過的外脆內軟的鞍扒外,配以芥末以及豬扒本身的汁料,不但沒有喧賓奪主,更能吃出豬的肉味和質感。
西班牙黑豚豬鞍扒
烤燒安格斯肉眼扒(Prime Angus Rib-Eye Steak):肉眼扒表面燒得焦香,肉質鮮嫩多汁而不乾,火侯掌握得剛剛好;醃料方面,味道濃郁卻仍可保留新鮮的牛味,齒頰留香,實在難得。另外,肉眼扒口感不至於會很韌難以下嚥,兼且每塊厚度均等。如增加份量,滿足感定能更上一層樓。
烤燒安格斯肉眼扒
是日甜品special- Tiramisu Jelly Ice-cream:這是由三種可以獨立的甜品組成的 Daily Special。先談那片 Tiramisu,雖不是用上 lady fingers 的傳統做法,這裡的更像是蛋糕的狀態,但仍不失 tiramisu 應有的味道,值得一讚的是中間那層咖啡忌廉相當幼滑。建議可配上酸酸的 jelly 一起放進口,感覺亦相當有趣。要不然,配上冰凍的朱古力雪糕亦不錯。但其實單是濃郁的朱古力雪糕沾上脆脆香口的果仁碎粒亦已經令人相當滿足了。
Tiramisu Jelly Ice-cream
想不到在工廈一片天的觀塘區亦能找到這麼有格調的西餐廳。食物出品有水準之餘,員工的服務亦親切有禮,更會細心的向我和友人介紹菜色,實為一次令人滿意的晚餐體驗。

2015-10-27
大蝦火腿沙律
自家製香草麵包
白酒煮青口
西班牙黑豚豬鞍扒
Tiramisu Jelly Ice-cream
2015-10-31 404 瀏覽
見客去左觀塘, 完結後已經天黑, 所以都係食埋晚飯先返屋企. 見樓下廣告幾吸引, 就上樓試下呢間工廈既西餐. 一入去地方好大, 悠悠燈光好舒服, 而且周邊既裝潢好有格調, 可以靜靜地慢慢品嚐.主餐好多款式選擇, +$48就可以跟埋沙律, 湯, 甜品, 飲品等等.落左order侍應就奉上餐包, 拎上手熱辣辣, 麵包好軟熟, 軟林林好好味. 之後有沙律, 上面係西班牙火煺加埋D沙律醋, 酸酸地撈埋新鮮既蔬菜, 當堂好開胃.跟手侍應比左一杯野我, 我心諗我未叫野飲WO, 原來呢杯係蘑菇湯湯好香菇菌味, 夠杰身入面仲有D菇菌粒粒, 夠晒咬口, 同埋個湯好夠熱, 冬天飲成身暖晒.主菜要左<西班牙黑豚豬鞍扒>$230, 豬鞍表面煎到好香, 肉夠晒厚, 一咬肉質嫩滑而且夠juicy, 肉味好香.最後仲有甜品, 係tiramisu+朱古力雪糕, tiramisu好香咖啡味, 一層層夠晒豐富, 朱古力雪糕夠滑.整體 工廈內又一美味餐廳, 環境令人好輕鬆慢慢食, 最讚係個洗手間, 一行入去有陣清新香味, 而且好乾淨.
2015-10-31 382 瀏覽
觀塘工業大廈很多都改建成很有格調的餐廳這家是其中一家朋友說不錯的店子環境十分寬敞, 是聊天的好地方主菜加$48就可以轉做set餐前包是我吃過最好食的, 外皮酥脆內裡軟綿, 外脆內軟的口感非常美味, 而且包是熱的, 不像普通的餐前包都是冷冷硬硬的沙律是風乾火腿蝦沙律, 蝦肉非常爽脆, 鮮甜的蝦味, 很清爽菠菜忌廉湯, 沒有菠菜味道, 反而像蘑菇忌廉湯般我叫的主菜是燒羊T骨扒, 羊羶味淡, 肥脂多, 肉質都蠻軟嫩 甜品很特別, 有三種不同口感的款式, 一次過享受三重滋味咖啡還可以, 有香香的咖啡味道, 但不算太濃郁每個set大概二百零蚊, 都唔算好貴, 以Dinner來說還可以接受
觀塘工業大廈很多都改建成很有格調的餐廳
這家是其中一家朋友說不錯的店子
環境十分寬敞, 是聊天的好地方
主菜加$48就可以轉做set
菠菜忌廉湯, 沒有菠菜味道, 反而像蘑菇忌廉湯般
甜品很特別, 有三種不同口感的款式, 一次過享受三重滋味
咖啡還可以, 有香香的咖啡味道, 但不算太濃郁
2015-10-22
2015-10-28 484 瀏覽
星期五難得去左觀塘做野,就夜晚就順便去了朋友極力推介的高檔西餐廳 – BlueDuck Workshop 到試下。雖然佢位於前工業大廈內,但離觀塘地鐵站只有2分鐘左右路程,而且內裏裝修相當高級,令我以為自己去左中環咁。佢menu選擇唔算太多,但食物種類都符合倒一般人想食高檔西餐的要求,有豬、有羊、有牛,而我尼個牛魔王當然係叫牛啦。尼個包同一般餐包的味道就差唔多,不過個包係熱上,而且質地軟身,算是有誠意。個沙律都好多料,幾開胃嫁。接住的菠菜忌廉湯絕對是經超之作,有別於用碗盛湯,它是以一個杯的形式奉上,棄用湯匙直接飲用。個湯溫熱適中,而且充滿了菠菜的香味同忌廉嘅香滑,而定諗起都想再飲。登!登!登!,最重要嘅烤燒安格斯肉眼扒,我叫的是Medium Rare,剛好烤得微微焦黃,裏面肉汁被鎖住,濃濃的牛香味,值得一讚。但我中意自己一舊舊据多過佢幫我切細,下次可能要响落order時講埋。仲有,如果舊牛再厚返少少就perfect。之後嘅甜品係朱古力雪糕加tiramisu, 個賣相樂吸引,份量適中,都好岩飯後食。 至於飲品我叫左果茶,正正常常。不過尼間餐廳氣氛真係一流,而且人流唔多,好岩情侶拍拖或者同
餐包
個沙律都好多料,幾開胃嫁。
沙律
甜品
果茶
不過尼間餐廳氣氛真係一流,而且人流唔多,好岩情侶拍拖或者同三五知己聚一聚。D staff 都好helpful嫁。
2015-10-23
甜品
  • 菠菜忌廉湯
2015-10-27 325 瀏覽
我一直都是openrice的cd-rom,我今次就點都要為openrice做返d貢獻。話說今日小兒一歲生日,早上決定好先帶我這位老闆去九龍灣玩一個下午,之後就相約好一眾好友高高興興去食餐晚飯,但九龍灣附近好似無咩選擇,苦無頭緒之下就當然又上openrice睇下有咩好野食啦,見這間好評都有十幾個,加上在觀塘,搭程的士去都方便丫,咁就即刻打去book位啦。黃昏過後,日落西山。我們一行人匯合了就大刺刺的前往食飯地點,到達後發覺環境都唔差,係細咗d。咁我一直出街食飯就認為,食既係味道,之後係服務,最尾先環境既,始終我唔會拎佢盆花來食架嘛,但我發現今晚過後,呢個概念都唔係完全正確,這個容後再談。當所有人點單過後(我們一行人總共點了3個$350既set,加4個散點的菜加$48變一個set,再加一客青口大家share食),以為一切順利,大家開始寒暄既寒暄,講笑既講笑,眨下眼,上菜時間到啦。來serve我地既係一位年輕人,先拿來的是一鍋青口,但阿小兄弟上菜就跨在我小兒頭上直接上菜,友人見到都同阿小兄弟講,唔好在小朋友旁上菜,咁我地都明白年輕人經驗淺,都無怪佢,加上哥仔之後都響返個吉位上菜,咁就無問題啦

當所有人點單過後(我們一行人總共點了3個$350既set,加4個散點的菜加$48變一個set,再加一客青口大家share食),以為一切順利,大家開始寒暄既寒暄,講笑既講笑,眨下眼,上菜時間到啦。來serve我地既係一位年輕人,先拿來的是一鍋青口,但阿小兄弟上菜就跨在我小兒頭上直接上菜,友人見到都同阿小兄弟講,唔好在小朋友旁上菜,咁我地都明白年輕人經驗淺,都無怪佢,加上哥仔之後都響返個吉位上菜,咁就無問題啦。咁我地食住青口先啦,味道幾好,不過汁就少d,如果多返d就好啦。以為個青口都叫正常,餐飯應該無問題啦,點知之後另一個問題來啦,其後上既菜係3碟三文魚沙律,根據哥仔所講係跟散叫餐既,但我地係點咗4個散叫餐啵,不過咁,漏單既野經常有,跟跟就無問題啦,我地明白既。之後又上3個湯,又係3個?!可能係漏咗無叫一個餐啦,明白既明白既,跟跟就ok啦。咁就開始食啦大家,一試個三文魚沙律,
個味道真係與眾不同,可能係d三文魚用火燒過,殘留一股gas味,可能係這間餐廳既特有味道,不過我們唔識欣賞,下個菜可能好d既。咁我地就試下個湯先啦,用杯裝既湯,都ok既,味道正常。這個時候侍應哥仔拎來既係一碟黑松露蛋,其實係半隻加半隻。咁我地又奇怪,得一碟既唔通又漏單?我地叫3個set 架嘛,都諗住是但啦,諗住佢廚房可能亂,咁我地咪食住先咯,阿哥仔這個時候再拎來兩碟青口,喂!咪住先,頭先咪來咗咯。哥仔解釋係350個set有一樣前菜無咗,轉咗呢樣。喂,大哥,你menu又唔寫,落order又唔講,想點先。年輕人經驗唔夠,明既,我地都唔難為哥仔啦,幫我地跟跟d餸啦。咁我地再同阿哥仔講響呢一刻爭d咩野係應該上咗而又未來架啦?我地認知係1客湯,1客沙律,1客原本係唔知邊樣前菜無而改咗既青口,2客黑松露蛋。點知哥仔反應係黑松露蛋頭先來咗,下!一碟咋啵,哥仔解釋一客得半隻蛋,友人心裡團火都開始燒得熱刺刺,首先阿哥仔你放低又唔講聲?邊有西餐會將2set野放埋一碟架,你地唔將d沙律放埋一碟?d湯又倒埋一鍋丫嘛。明顯呢個係廚房問題啦!ok,對事唔對人既,唔關哥仔事,我地都唔為難,咁再跟一跟嗰1客黑松露蛋ok啦掛,之後哥仔又捧來一碟目測有三文魚,帶子,豬腩肉既沙律。What the......咩野來架大佬,哥仔解釋係廚房補償,加料落漏咗碟沙律到,我地心諗咁客氣啊,都唔係咁配搭丫。轉個頭哥仔又返來話原來呢碟"三不像"沙律係碟因無前菜而轉既青口再次因無青口而轉咗呢碟沙律,頂你我打字都覺得難讀過中東中級呼吸中級中級中東呼吸綜合症啦,有無咁曲折啊?!仲要唔事前單聲,完全係我擺得上檯你班友就食啦,問?!友人已按耐不住要找他們負責人,期間哥仔仲上咗2碟唔記得咩野雞柳飯,同1碟t骨羊
,1碟肉眼扒
再加3客350set既雲吞
,小弟食既係t骨羊,如圖所見係有2件既,咁我就覺得1件生過頭,1件就過熟,評價就係咁。怪事總係跟住來,這時候一股濃烈天拿水味出現(係聞到既,唔係食物)。有無搞錯啊?我來食野架啵,唔係食天拿水啵。友人終於要走出去找負責人,有一位疑似人兄走出來了解事情,但佢就話自己唔係老闆,係咁啱上來幫手(成間餐廳無人負責,聊齋都無咁離奇),友人經過整晚過程都按奈住,始終有小朋友在場,但呢個moment都係要爆啦,事關呢位非負責人但又來了解既人兄不停遊花園,最後友人質疑他們有沒有牌照經營,因為他們並沒有掛在當眼處,這位非負責人就話係臨時牌照,我地叫佢拎出來睇下,又話響老闆到。真係吹脹。
唔好意思,成餐飯影相較少。加上真係來唔齊d野,想影都影唔到。總括而言,掛住西餐旗號,但大牌檔質素,當然收你既價錢唔係大牌檔啦,我相信都會有人話,幾舊水仲想點,比多d錢食貴d丫嘛,笨!係無錯既,各人想法唔同,若然各下想試一試的話,可以去親身體驗一下,正所謂明將都有人去挑戰,但我唔會再比錢甚至叫身邊認識既人來囉,係咁多,完~~
題外話/補充資料: 題外話︰一去到見到有個牌響檯上面寫MANHATTAN CREDIT CARD有9折優惠,但我地只有MANHATTAN ID CREDIT CARD就問侍應哥仔呢張有無?哥仔就話得個牌上面4張圖既CREDIT CARD有。於事我地就上網睇資料,個PLAN應該係適用於所有渣打CREDIT CARD,咁我地再同哥仔講,佢就話係既!ZXZ&%@(&Z,,,,......所以如果之後有想去挑戰既朋友又想有9折優惠,真係要問清楚。
2015-10-27
慶祝紀念
生日
2015-10-26 303 瀏覽
下班後跟幾個好姐妹吃飯聚會,朋友推介觀塘區的blueduck workshop,餐廳環境很舒適,配合柔和燈光,姐妹聚會及情侶約會都很不錯。主餐有十多款選擇,另加$48有沙律、餐湯、甜品及飲品。點餐後店員先送上餐包,麵包熱辣辣十分鬆軟,帶淡淡香草及牛油香,好好吃!!沙律內含生菜、火腿及蝦肉等,配搭豐富新鮮,整體吃起來相當爽口開胃。忌廉濃湯,入口香濃幼滑,忌廉味道濃郁又creamy,喜歡奶香味道的我好喜歡。烤燒頂級安格斯肉眼扒,廚師預先切好,份量跟厚度都很不錯,我點的是5成熟。輕輕切開是不帶血水卻見嫩紅的牛肉,吃起來相當柔嫩多汁,肉香味也很足,沒有多餘的裝醬汁調味,可品嘗牛肉鮮美原味,挺有水準。還以為一般跟餐甜品只是一般的小片蛋糕而已,想不到會這樣精美,甜品有啫喱、蛋糕及雪糕,視覺效果很豐富,味道也非常甜美,是讓人有小小意外驚喜的一道甜點。飲品的部份我點了凍檸蜜,喝起來就普普通通沒有太大特色。
飲品的部份我點了凍檸蜜,喝起來就普普通通沒有太大特色。
2015-10-22
  • 烤燒頂級安格斯肉眼扒
獨個兒用膳,想待自己好一點,也想遠離商場煩囂,按友人推介,走到工廈中的 >>>Blueduck Workshop<<< 和自己撐檯腳 (感覺好毒 ˋ(′o‵")ˊ )內裡裝修看得出花了相當多心思,每檯一個香味蠟燭亦提升情調。其洗手間的裝修也不錯的說,值得參觀一下 ( ̄▽ ̄@)餐牌選擇紅白肉俱備,亦有素菜選擇。溫熱的餐包先登場。侍應貼心的查詢是否需要牛油,若不吃牛油的話就不要造成浪費嘛。隨後是半客藍貝青口,大概有廿多隻。藍貝青口比起平時所吃的迷你,可謂完美bite size。入口便能享受其creamy感覺,肉質鮮嫩可口,配以白酒香草汁,味道更加突出,齒頰留香。野生帶子伴黑松露蝦子意粉:野生帶子比冰平時所吃的大隻,外邊煎得剛熟,內裡還是軟綿綿的,也很彈牙。黑松露香味令人食指大動,意粉很有嚼勁。份量不太多,「大胃王」或許略嫌不足,但冰不喜歡晚餐吃得太飽,覺得這已足夠。二百多元的一頓晚餐,換來整頓身心的機會,也是平衡工作和生活的一個好點子。
餐牌選擇紅白肉俱備,亦有素菜選擇。
2015-10-23 17 瀏覽
這天約了友人到位於工廈內的BlueDuck吃晚飯,六時來到,我們是第一枱人客。店裏的環境比較暗,只有數個位置有射燈照著才較光亮,我們算好位置後,店員便帶我們入座。坐下後,店員遞上餐牌。正當在挑選主菜時,店員推介我們點法式傳統煮油封鴨腿,及農村式原隻烤焗扒春雞。既然是他們的推介食物,那就這樣吧!先來餐包,是手造芝士鮮茄香蒜包...吃起上來很有handmade的味道,鮮茄看來沒加太多額外調味,芝士及蒜味不濃,這反而令蕃茄及麵包的味道更突出,而且烘成了多士,脆脆的還不錯。頭盤是風乾豬火腿柚子蝦沙律...風乾豬火腿幸好不太咸,加入了雪梨令沙律更為清新,但炸過的柚子蝦外皮十分油膩!真的要去皮只吃蝦肉。沒有野菌濃湯,最後換成龍蝦湯...龍蝦的味道頗香濃,質感是很creamy的有少許微粒,難道是經打碎的龍蝦肉?我的主菜是法式傳統煮油封鴨腿...鴨腿外皮很脆,充滿鴨脂香肉質尚算焾嫩,可用叉撕開吃。底下的薯蓉做得很幼滑,配上鴨腿同吃不錯。友人的主菜是農村式原隻烤焗扒春雞...平時焗扒春雞都是半隻份量,但這裏是原隻烤焗,外層焗至微脆,油份不多,但可惜肉質不夠嫩,吃起來也較乾,而且全無伴碟可言,外觀上有點單
手造芝士鮮茄香蒜包
真的要去皮只吃蝦肉。
風乾豬火腿柚子蝦沙律
有少許微粒,難道是經打碎的龍蝦肉?
龍蝦湯
我的主菜是法式傳統煮油封鴨腿...鴨腿外皮很脆,充滿鴨脂香
法式傳統煮油封鴨腿
友人的主菜是農村式原隻烤焗扒春雞...平時焗扒春雞都是半隻份量,但這裏是原隻烤焗,外層焗至微脆,油份不多,但可惜肉質不夠嫩,吃起來也較乾,而且全無伴碟可言,外觀上有點單調。

甜品是有兩款:軟心朱古力...其實很像心太軟,但內裏的朱古力是呈軟心狀態,所以確實是軟心朱古力蛋糕。味道香濃不太甜,份量剛好不會太大。

另一款是香梨焦糖餅伴雪糕...慕絲蛋糕中滲出啖啖梨香味道,還有一顆顆梨肉,是一款清新的甜品
香梨焦糖餅伴雪糕
整頓飯其實是中規中舉,食物算是不錯,不過價錢也略貴,有點不值。但我覺得這裏的境、情調,是老公和老婆二人「撐枱腳」的西餐選擇。

軟心朱古巧
題外話/補充資料: 餐廳設有大長枱,並放置在餐廳的一角,是大班朋友進餐談天的小天地;亦有活動室,可讓客人參與餐廳定期舉辦的工作坊。
2015-09-16
用餐優惠
試食活動
2015-10-06 447 瀏覽
觀塘區的工業大廈林立,越來越多不同的食店和工作坊在此類單位立足,這類的工廈餐廳有好多好野食今日試下地鐵站附近的blueduck workshop環境十分舒適!奶油蘑菇濃湯,材料就是最基本的洋蔥、馬鈴薯、大蒜、鮮奶、鮮奶油好滑好香烤燒肉眼扒,红红的肉體,吾會有血水渗出,入口鲜嫩,juicy吾會乾,保持濃濃的肉味,保持肉質鮮嫩 而配菜是超滑的薯容,好滑好滑法式煮油鴨腿,用鴨油將鴨腿完全浸泡以小火低溫燉煮2小時後再利用油脂在低溫時凝固的特性把鴨腿完全隔離細菌外皮蕉香而又可以闡所住入面嘅肉汁,外皮勁脆,鵝油的香味十分吸引, 鴨腿入面就好嫩滑,黑松露蛋做得不錯半生熟的蛋 配上濃濃的黑松露好重好香,而目蛋仲係流心, 與蛋黃混合起來好好食法式蟹肉雲吞,應該全隻雲吞連皮都自家製,幾特別,又係即嗌即煮,好好食!吾會咸,都食得到蟹味!荔枝白森林: 淡淡的荔枝味和滑滑的cream好配,內裏夾着好多的荔枝肉,令口感提升
有好多好野食

黑松露蛋做得不錯
1K
2015-10-03 508 瀏覽
每位350加一六道菜加一個湯、一個甜品及一杯飲品菜單選擇並不多,可能因私房菜關係,不時不食可以選擇的只有 starters 和 main dishStarters 選擇了法式蘑菇雲吞Main Dish選擇了烤燒肉眼扒第一道菜手造欖油包新鮮熱辣辣送上,當一啖咬落去時有外脆鬆軟的感覺,而麵包充滿好香橄欖油味第二道菜鵝肝豬肉醬一啖過的豬肉醬和鵝肝一齊入口,鵝肝嘅油膩被豬肉醬中和第三道菜黑松露蛋在雞蛋上鋪滿黑松露汁,黑松露的香味加上滑溜溜嘅雞蛋絕配第四道菜帶子伴小茴香雞柳巨型燒帶子,帶有燒烤味又彈牙爽口茴香雞柳香脆可口第五道菜法式蘑菇雲吞味道好特別,除咗蘑菇外還加入了豬肉碎,香草忌廉汁煮,雲吞皮薄先上一個特濃味嘅龍蝦湯湯中龍蝦味濃郁又夠熱,不過小心好熱燙口!第六道菜烤燒肉眼扒五成熟,配埋燒汁,肉眼扒嘅脂肪同扒肉混埋一起吃並不油膩最後主廚甜品碟上出現了三款甜品袖珍版朱古力心太軟一口雲呢拿雪糕撻方型芝士蛋糕仔配埋一杯即磨咖啡,作今餐的完美句號!

每位350加一
六道菜加一個湯、一個甜品及一杯飲品
菜單選擇並不多,可能因私房菜關係,不時不食
可以選擇的只有 starters 和 main dish
Starters 選擇了法式蘑菇雲吞
Main Dish選擇了烤燒肉眼扒

第一道菜手造欖油包

第二道菜鵝肝豬肉醬
一啖過的豬肉醬和鵝肝一齊入口,鵝肝嘅油膩被豬肉醬中和

第三道菜黑松露蛋
在雞蛋上鋪滿黑松露汁,黑松露的香味加上滑溜溜嘅雞蛋絕配

第四道菜帶子伴小茴香雞柳
巨型燒帶子,帶有燒烤味又彈牙爽口
茴香雞柳香脆可口

第五道菜法式蘑菇雲吞

先上一個特濃味嘅龍蝦湯
湯中龍蝦味濃郁又夠熱,不過小心好熱燙口!

第六道菜烤燒肉眼扒
五成熟,配埋燒汁,肉眼扒嘅脂肪同扒肉混埋一起吃並不油膩

最後主廚甜品
碟上出現了三款甜品
袖珍版朱古力心太軟
一口雲呢拿雪糕撻
方型芝士蛋糕仔

配埋一杯即磨咖啡,作今餐的完美句號!
2015-09-14
2015-09-24 491 瀏覽
工廈去尋寶是常識吧 不管是去吃還參觀總能看到香港不同的一面如果有發掘到好的地方或餐廳總會高興得不得了今日就去左一間西餐廳吃他們的set dinner頭盤有一塊自家製芝士蕃茄包 香脆不特別賣相普通 蕃茄芝士也不夠濃 但味道正常的也不錯柚子汁大蝦沙律份量意外地多 前菜來說也很足料沙律菜爽口新鮮沙律汁份量適中均勻 加上雪梨甜而開胃西班牙火腿為菜式添上一份鹹香 膩感不高蝦意想不到地是用炸的 皮和蝦肉分離 略感油膩有沙律菜中和則尚可 整體也 開胃恰當主菜方面有四款選擇 肉眼排 油封鴨 烤春雞 比目魚取捨了肉眼排後的一個選擇 但個人有些許的後悔春雞上桌的確熱騰騰份量也不小 可惜完全沒有伴碟和配菜單調的只有稀疏的香草汁在底 醬汁少而稀薄不夠濃雞肉本身剛熟不過老 腿位比較嫩滑中央胸位老了一點油膩感不高 肉質香騷但未為極之幼嫩燻烤的味道實在 配上酸酸的鴨汁解膩不錯略嫌少給了點汁薯蓉壓得極為幼嫩甚至不像在吃薯蓉 忌廉濃得蓋過了薯香他們的Set dinner還包了一份甜品拼盤 一碟三件 迷你的bite size唔會令人感覺太heavy雪梨慕士蛋糕滑溜順口 當中有一點雪梨顆粒帶咬口 味道偏甜了一點幸好尚有雪梨
工廈去尋寶是常識吧 不管是去吃還參觀總能看到香港不同的一面

不過朱古力味香濃 些少的粉感但不太大影響也不錯
另外的雲尼拿放上小脆餅底層次感不錯但比較普通
整體頓飯吃畢剛好飽 也不算太大份 味道不錯 但不太特別吧
2015-09-23 516 瀏覽
細個嘅時候成日跟爸爸返公司爸爸嘅公司o係觀塘駿業里其實就係而家APM嘅旁邊每個月嘅農曆初二~十六~叫做牙我哋都會跟媽咪去爸爸公司拜神跟住食飯所以細路仔時都有幾多回憶係駿業里近幾年觀塘變天好多新嘅業務注入觀塘當然其中有好多臥虎藏龍工廈注入美味美食就係其中之一Blueduck Workshop外表平平無奇推門入內裝修有格調環境舒適價錢好reasonable$350 +10%手造欖油包鵝肝、豬肉醬鵝肝香味撲鼻混合豬肉醬一起吃口感豐富黑松露蛋又比我說成是超水準的黑松露蛋有着西方黑松露嘅矜貴搭住日本溜心蛋嘅口感開胃到不得了我哋仲追加左一個大蝦沙律蝦肉爽滑彈牙有少少沙律醬調味最喜歡係新鮮爽甜嘅沙律菜仲有隱藏着嘅青蘋果片好 fresh呀帶子伴小茴香雞柳今晚我又食到超巨型帶子鮮甜彈牙最鍾意係厚切的口感炸雞柳香口吸收有少少辣味雖然外皮係炸得甘香但雞肉中間仍然保持十分嫩油封鴨肉野菜卷卷的口感好得意有爽脆既菜同埋鴨肉嘅嫩滑仲有creamy嘅醬汁幾特別朋友就食咗法式蘑菇雲吞今晚嘅湯係龍蝦湯超濃郁嘅龍蝦香味特別的用杯子上我們又可以Cheers囉一道一道菜慢慢上有好多時間可以傾吓計食到中間已經有五成飽跟住就係我嘅
細個嘅時候成日跟爸爸返公司
睇得到廚房好整齊整潔
我哋從管理學嘅角度睇
廁所反映出管理層應該係有質素嘅
Haha~下次再到觀塘一定會來幫襯
題外話/補充資料: 喜歡貼心的服務員姐姐 很細心的留言我們一舉一動 經常一個眼神已經來到我們旁邊侍候
2015-09-14
  • 黑豚豬鞍排