2015-11-14
觀塘既樓上餐廳愈開愈多,但真係唔係間間都有質素,我身為觀塘友,梗係帶你食最好既。響芸芸餐廳海之中,想食得招積,坐得舒適,我會介紹你去Blue Duck。佢置身響一座毫不起眼既工廈入面,但一走入室內,你就會被佢寧謐既氣氛深深打動。餐廳好大,室內裝修睇得出好揼本,以木製家具為主,配以柔和既燈光,仲有大大小小既圖畫,成件事好有格調。午餐時間黎到,其餐牌竟然有十幾項選擇,雖然慾望無限,但胃部空間實在有限,於是請店員介紹一下。原來呢度最受歡迎既菜式包括「摩洛哥式塔吉鍋鮮茄燴雞飯」、「爐燒西班牙黑豚豬扒焦糖汁」、「煎燒頂級肉眼牛扒」,全部都好吸引啊!我同朋友兩個人得兩個胃,於是叫左後面兩款。餐包黎到,簡直驚為天包!暖暖的,好軟熟,而且充滿香草味,唔駛搽搽牛油已經相當好味。跟住黎既係餐湯同沙律。餐湯並唔係一般既hea湯,而係椰菜花雪梨忌廉湯,材料夠晒特別,而且個湯打到好滑,充滿忌廉的豐盈口感;沙律有我最愛既巴拿馬火腿,中間係蘋果,最底係生菜,特別喜歡佢加左蘋果,有好清新既感覺。我點既主菜係「煎燒頂級肉眼牛扒」,單睇賣相已經好好,表層煎得微焦,內裡仲係嫰嫰既肉色,好juicy,食到lam lam脷。今
響芸芸餐廳海之中,想食得招積,坐得舒適,我會介紹你去Blue Duck。佢置身響一座毫不起眼既工廈入面,但一走入室內,你就會被佢寧謐既氣氛深深打動。餐廳好大,室內裝修睇得出好揼本,以木製家具為主,配以柔和既燈光,仲有大大小小既圖畫,成件事好有格調。 午餐時間黎到,其餐牌竟然有十幾項選擇,雖然慾望無限,但胃部空間實在有限,於是請店員介紹一下。原來呢度最受歡迎既菜式包括「摩洛哥式塔吉鍋鮮茄燴雞飯」、「爐燒西班牙黑豚豬扒焦糖汁」、「煎燒頂級肉眼牛扒」,全部都好吸引啊!我同朋友兩個人得兩個胃,於是叫左後面兩款。 餐包黎到,簡直驚為天包!暖暖的,好軟熟,而且充滿香草味,唔駛搽搽牛油已經相當好味。 跟住黎既係餐湯同沙律。餐湯並唔係一般既hea湯,而係椰菜花雪梨忌廉湯,材料夠晒特別,而且個湯打到好滑,充滿忌廉的豐盈口感;沙律有我最愛既巴拿馬火腿,中間係蘋果,最底係生菜,特別喜歡佢加左蘋果,有好清新既感覺。 我點既主菜係「煎燒頂級肉眼牛扒」,單睇賣相已經好好,表層煎得微焦,內裡仲係嫰嫰既肉色,好juicy,食到lam lam脷。今日周末,餐廳無提供飯,只有薯菜。呢個薯菜都唔係一般既薯條或薯蓉,而係將薯條切絲,加入番茄,再煎成薯餅,出面真係食唔到,食時感受到 廚師確係用心整出黎。 朋友點既「爐燒西班牙黑豚豬扒焦糖汁」我都好期待,因為真係好少見到鹹食係用caramel sauce。偷左朋友一小塊,一食,立即又變心心眼,好鍾意呢種甜味,竟然可以同豬扒配合得咁天衣無縫。而且豬扒一啲都唔乾,明顯塊扒係靚野,而且 廚師控制火候亦好。 Last but not least,呢個飯後 甜品,係朱古力榛子mousse蛋糕,好好味呀救命!除左面層係又濃又滑既mousse,最抵錫係入面仲有脆脆米,好有衝擊!底層係一層薄薄既海綿蛋糕,咁細既蛋糕仔,廚師都費盡心思去做,我想講,真係無可挑剔啦!