2016-10-07 618 瀏覽
是日和朋友聚餐找來中環一間樓上法國餐廳, 餐廳的地理位置不是很方便從地鐵站到該地點需時約10分鐘, 不算是很難找。於中環地鐵站行走約十分鐘到達,店舖裝修 並非非常華麗這樣子我更有點放心因為我們所付出的金錢會全數,放於我們食物的質素上,而不是環境裝潢上。生蠔(Kim子推介指數8/10)生長於法國Normandy區,的Ancelin蠔味十足而且肥美, 肉質有彈性, 富層有海鹽味道。La lune生蠔又稱滿月蠔,肉質細緻緊實肉質爽脆清新,海水鹹味恰到好處。Tsarskaya屬於清爽型的生蠔,大量吸收了海水獨有的鹽分,為它們增添了不少風味。香煎鵝肝配黑松露醬 (Kim子推介指數8/10)甘香鬆脆表面煎香,干肥美, 蘋果子焦糖煮過,微酸味道能中和鵝肝的肥膩感。美國西冷配什菌汁 (Kim子推介指數6/10)牛扒香軟美味,牛肉汁多,每一口咬進去也有肉汁流出, 牛肉生熟度也剛好,不會過於血淋淋亦不會過熟而韌,讓人有非常回味的感覺.法式香草焗羊鞍(Kim子推介指數8/10)羊架表面有麵包糠點綴,咬下去肉質鮮嫩,同事有麵包糠的脆口,以香草調製令羶味非常輕。蛋白檸檬撻(Kim子推介指數9/10)賣相非常吸引

生蠔(Kim子推介指數8/10)

香煎鵝肝配黑松露醬 (Kim子推介指數8/10)
美國西冷配什菌汁 (Kim子推介指數6/10)
法式香草焗羊鞍(Kim子推介指數8/10)
蛋白檸檬撻(Kim子推介指數9/10)
賣相非常吸引,有如一朵玫瑰花。 檸檬撻表面有蛋白,最初以為是點綴,原來作用以中和檸檬的酸味。 黑底情味脆狀態中間一層是檸檬最初吃下去有點兒偏酸 但是表面的蛋白其妙地中和了檸檬的酸度, after taste更加令人回味!
  • 檸檬蛋白撻
2016-10-03 546 瀏覽
Chateau城堡裝修幾優雅古典, 似去左城堡一樣🕍, 椅子好大張, 坐得好舒服Oyster 🐚Or口感creamy, 鹹味重, 帶子位極甜ANCELIN蠔味十足, 肚身甜美, 肉質QQ,有海鹽味道LALUN同樣蠔味濃郁,口感則更為爽口😋, 特別的肥厚,口感帶爽脆👍三款蠔都海水味濃,好似處身係大海,好fresh煙三文魚🐟沙律沙律有羅馬生菜,青椒, 紅椒切成條,好脆口,加埋酸汁,令我好好胃口😋😋煙三文魚🐟厚薄適中, 每一口三文魚均有著濃濃的燻香風味並帶有一點點的三文魚獨有鮮味,口感煙韌蟹肉火腿焗露筍芝士上放滿蟹肉, 口感綿滑, 再配上清甜露筍,味道口感平均,Ham🐷的味道比其他火腿更加複雜細膩,但吃來口感柔軟味道濃郁法式香草羊架🍗羊上面有麵包糠,焗出來的口感較乾較脆口, 肉質特別鮮嫩,帶香草味且羶味輕, 惹味而不羶MANGO SORBET 口感近似雪糕,比沙冰細緻, 入口即溶, 可做清味蕾之用, 可解肉既膩口😋😋
Chateau城堡

Oyster 🐚Or
口感creamy, 鹹味重, 帶子位極甜
ANCELIN
蠔味十足, 肚身甜美, 肉質QQ,有海鹽味道
LALUN
同樣蠔味濃郁,口感則更為爽口😋, 特別的肥厚,口感帶爽脆👍
三款蠔都海水味濃,好似處身係大海,好fresh

煙三文魚🐟沙律

蟹肉火腿焗露筍

法式香草羊架🍗

MANGO SORBET
我同同事們已經係第二次幫襯lunch set~Mussels超抵👍一定要另外單點!法國生蠔有八款這麼多,我地會揀兩款,先食creamy的再食balance的total半打,三個人亦可以點兩杯白酒share飲就更加perfect啦講一講餐湯先,中湯今次係花膠湯,很濃真的有膠原蛋白的感覺,周打蜆肉湯味道特別濃郁也不膩。蔬菜色拉量唔多擺係雪櫃羅出來,有少少凍我就唔係好鍾意。main course燒腩肉,還有很難處理好的油浸鴨腿,羊,牛柳都非常之good👍十月又有新menu,準備換人再去試一次

十月又有新menu,準備換人再去試一次

生蠔
4 course  lunch  set
燒腩肉
蟹肉火腿焗蘆筍意粉
2016-10-01 532 瀏覽
食法國菜,比人感覺浪漫高雅,走進來有些失望,首先接待我們高大男人,夠枱型,頭髮較披,但穿polo恤及圍裙酶些,還大開鈕,另一女待應又是polo恤牛仔褲紮住馬尾,皮膚白淨,乾淨整潔,如加半截圍裙,聲浪溫柔些,會感覺良好枱夠大,座位寬敞,枱布唔滑,只係啱啱夠蓋到枱邊多些;周圍的玻璃窗,帶濛,唔乾淨;垃圾筒放係酒吧側邊,客人見到,不整潔,側邊還放幾個纸袋載東西,好零亂,好似茶餐廳垃圾筒應放酒吧後面,纸袋收好佢。講到食物,波菜白汁鮮菌意粉,缺少波菜味,意粉腍,汁有patpad感覺,好似茶餐廳味道。三文魚天使麵,乾硬身有些普通咸味,好似乾炒米粉,鮮菌白汁黑松露多士,白汁都似茶餐廳,黑松露唔多覺,但脆香大塊,巴馬火腿海刹沙律,少少咸少少甜,幾特別,羅馬生菜索索脆。要讚酒杯夠大,夠型,house red, 法國,補番數。整體份最少,以我在soho區食開幾間,Al Dente,jaspas, anti pasto...要求唔高,坐得舒服,無疑是個選擇。
垃圾筒應放酒吧後面,纸袋收好佢。

講到食物,波菜白汁鮮菌意粉,缺少波菜味,
要讚酒杯夠大,夠型,house red, 法國,補番數。

要求唔高,坐得舒服,無疑是個選擇。

2K
2016-09-30 1900 瀏覽
甫進入Chateau,已感受到濃濃的法國味道,佈置簡約優美,環境舒適。我們點了6隻生蠔($318) 生蠔一般9-4月最新鮮,店內的法國生蠔是老闆每天新鮮入貨,因應當日新鮮程度決定款色,絕對新鮮!這裡最特別的,是生蠔絕不洗水,尤如置身海中一樣,保留鮮味! 點了三款生蠔,分別是ANCELIN;吃上來比較有嚼口,爽滑!LA LUNE;味道較甜美TSARSKAYA;是三款之中海水味最重的,店員建議我們不加檸檬吃,吃到啖啖鮮味! 白酒煮Tua Tua蜆($168) 來自紐西蘭的Tua Tua蜆,比一般吃到的蜆肥美厚肉,鮮味突出!醬汁是用白酒、洋蔥、黑椒等製成,還可配上蒜蓉包,淡淡滋味! 12安格斯肉眼($368) 肉眼選了12安士,份量相當充足,肉賣肥美多汁,層次分明,啖啖滋味! 底下還有翠肉瓜、薯仔、茄子、豆角等,惹味可口! 炭燒西班牙頂級黑毛豬($288) 這個豬西班牙頂級黑毛豬肉質呈粉紅色,原因是黑毛豬是吃象棵生長的,吃素的黑毛豬口感和味道都非常不錯,旁邊還配有青醬,配搭非常好! 朋友點了杯Cocktail:Happy Moment 混合了桃的味道,清甜帶點果香! 我點了杯Moc

我們點了6隻生蠔($318)

LA LUNE;味道較甜美

白酒煮Tua Tua蜆($168)

12安格斯肉眼($368)

底下還有翠肉瓜、薯仔、茄子、豆角等,惹味可口!

炭燒西班牙頂級黑毛豬($288)

我點了杯Mocktail: Passion Fruit Mojito 酸甜而解渴,最重要夠凍!

最後來個甜品Lemon Tartlet($68) 上面鋪了一層cream ,中層是檸檬,酸酸地好開胃,為這頓豐富晚餐劃上完美句號。

值得一提,店員服務非常好,會主動推介食物,仔細介紹食物來源和製作方法,殷勤的服務令食客非常滿意。
2016-09-22
2016-09-28 1698 瀏覽
每隔一段時間就需要留一點寧靜給自己每日食譚仔、茶記,速食節省時間卻忙到氣也透不過來今日終於騰空了一晚什麼公事都不想來一個燭光晚餐放鬆一晚6pc Oyster $318餐廳叫Chateau Aqua Oysters & Wine Restaurant自然要叫幾隻生蠔試試水溫這段期間餐廳會選用法國的生蠔發板幫我點了Ancelin, Lalune, Tsarskaya由淡到濃依次食用的次序應該是:Tsarskaya->Lalune->Ancelin本人最喜歡的是Tsarskaya它帶有海水的鹹味,又不失原有的風味味道的層次是最豐富的而Lalune和Ancelin對我來說實在太鹹了後者的蠔味較重Tua Tua Clam $168白酒忌廉煮大蜆大蜆超級大隻和著湯底食用,鮮甜食完大蜆還可以用附送的蒜蓉包沾湯食用要多沾一點味道才出Smoked Salmon w/ Tomato Salad $88煙三文魚作為底座上面放滿蕃茄粒和羅馬生菜三文魚調味適中,不算滑上面的蕃茄非常入味沙律醋有點過酸Pork Loin $228十分有趣非全熟都可以食用的豬脾豬仔肉質嫩滑中心呈粉紅色生蠔之外最出色的
每隔一段時間就需要留一點寧靜給自己

6pc Oyster
自然要叫幾隻生蠔試試水溫

這段期間餐廳會選用法國的生蠔

本人最喜歡的是Tsarskaya

它帶有海水的鹹味,又不失原有的風味

味道的層次是最豐富的

味道才出

Smoked Salmon w/ Tomato Salad
煙三文魚作為底座
上面放滿蕃茄粒和羅馬生菜

三文魚調味適中,不算滑

上面的蕃茄非常入味

6pc Oyster
Smoked Salmon w/ Tomato Salad
Pork Loin
2016-09-20 1593 瀏覽
喺中環返工嘅我,真係好recommend人去soho食lunch。但唔知點解所有人都只會去圍住電梯嘅餐廳,一離開就嫌遠,但其實只係講緊行多一個街口/上多一條街,即係少於一分鐘嘅路程。真係等位、等人serve都唔止啦。所以呢間餐廳我highly recommend。正如我所講,雖然佢哋唔喺直接喺電梯下面,但只係行多一分鐘就ok(不過當然明白落雨就就另計。。)。餐廳不用等位,但服務真係一流,冇加一小費不特止,開水都冇額外收費 (平時其他餐廳成日問你sparkling or still從來唔會係free囉)!好多set $100都唔駛! 講到呢度你一定以為咁 food quality唔會好,咁你就錯啦!我叫咗個pasta,啲king prawn 又大又好味,仲俾好多隻一啲都唔吝嗇! 美中不足係杯coffee太苦,有啲難飲。。中環$100咁嘅service咁嘅quality,仲想點。。

2016-04-30 13101 瀏覽
曾經每天乘搭扶手電梯上學,我們一直如發電運行著,一直向上向上,追追趕趕,目的是要到高處去。忙碌忘我的追求著目標,沿途多美好的事,往往被我們忽略了。今晚跟舊同學晚飯,同學揀了這間在扶手梯旁的法國餐廳,我們放下追逐的心,靜靜的享受晚餐。餐廳位於扶手電梯旁的商廈,和扶手梯近在咫尺,店員全男班,有禮貌地跟我們介紹食物。由於朋友不餓,我們點的份量明顯比隔離枱少,但店員仍表現誠懇,沒有黑面,和我們有傾有講。法國生蠔單隻$5x, 叫半打平少少$318,店員發板揀三款不同口味的給我們,由淡至濃。蠔味濃,海水味幾重,加上檸檬汁,幾開胃我。蠔不是很厚肉很creamy果類,但勝在蠔味鮮甜。田螺酥盒酥盒焗得酥香甘脆,沒有太過份的牛油味和厚厚的麵粉,用刀切開會feel到一層一層的感覺。田螺比預期中大份量,沒有以獻汁菇粒等充當田螺,醬汁味道有少少似牛扒用的HP汁,香香濃濃的,口感較厚和杰。酥盒底部用薯蓉墊底,醬汁+田螺+脆酥皮+薯蓉,味道配合之餘也不會太膩。燒羊鞍這是店員推介,由於朋友少吃羊,但又想挑戰一下,於是店員就向我們介紹燒羊鞍,全名我已忘記,記得是屬於半的小腿,脂肪不高,肉質較嫰,適合如我朋友般的"初羊者

法國生蠔

Oyster  of  today
Oyster

燒羊鞍

這是店員推介,由於朋友少吃羊,但又想挑戰一下,於是店員就向我們介紹燒羊鞍,全名我已忘記,記得是屬於半的小腿,脂肪不高,肉質較嫰,適合如我朋友般的"初羊者"。
燒羊鞍
果然沒有介紹錯,入口味淡但香,清清我羊味,沒有羊膻感。肉質更有少少似雞肉,朋友食得輕鬆,這次羊次初體驗非常成功!!
此外,朋友也順路探探嘉咸街街市的老街坊。中環華洋雜處,新舊交替,這幾年都有著很大的變化,不變的是「香港味」仍濃。

這店也讓我們感受到香港人我拼勁!除了這羊小腿令我驚喜外,另外最欣賞他們我洗手間,非常整潔,途路更有不少酒瓶裝飾,是景點次一,也看到小店的用心經營。
2016-04-08
Oyster  of  today
Oyster
2016-04-28 5223 瀏覽
朋友係一個絕頂生蠔fans!生日飯梗要投其所好啦!精緻佈局加上唔錯嘅氣氛,靜靜哋嘅一餐生日飯就係咁開始架嘞!二人行先order咗頭盤生蠔,朋友立即眼前一亮! 分別介紹返兩款生蠔Orstra’ Or, Magnifica 同Lambert,前著比較薄身爽口,口感比較清新,海水味比較濃,入口仲可以聞到陣陣海水嘅鹽份,呢款我完全冇加上lemon juicy,就係想試佢嘅原汁原味,果然出色!不過講到我比較鍾情,都仲係肥美一啲嘅Lambert,入口除咗海水香味,仲有超creamy嘅口感,入口超rich 同soft!之後再嚟我嘅第三最愛-鵝肝!呢款香煎鵝肝配黑松露沙律,鵝肝煎得微焦,入口牛味香濃,少少牛騷味感覺好令人振奮!黑松露沙律中和返鵝肝嘅肥膩感,食完都仲有大把空間繼續再戰!再嚟main course係羊脾,本人其實唔太食羊,全因羊騷味我係完全入唔到口,但出奇地呢款燒羊脾一啲都唔騷,而且燒得好原汁原味,惹味又唔heavy,肉質幼嫩,完全唔「鞋」口!最後甜品係我大愛嘅 Apple Cinnamon Rolls!肉桂味香而撲鼻,內裹係cream cheese 同蘋果嘅組合,兩者簡直係天作之合,明知
最後甜品係我大愛嘅 Apple Cinnamon Rolls!肉桂味香而撲鼻,內裹係cream cheese 同蘋果嘅組合,兩者簡直係天作之合,明知好肥仔都忍唔住食晒佢!
2016-04-24 4043 瀏覽
友人知我鐘意食法國菜,特登帶我黎soho 食呢間chateau aqua食生日飯,估唔到好有驚喜!呢度生蠔好出名仲要係我至愛,即刻叫左半打,食之前靚仔侍應仲會同你悉心講解點樣食係最好。我地order 左 Orstra’ Or, Magnifica同Lambert. 呢度開蠔師傅唔會好似出面既師傅開完掉去水到浸,而係原隻開送上,所以仲會keep到當地既海水味,非常新鮮同原汁原味。Orstra’ Or 比較薄身,入口爽滑又夠海水味。而Magnifica 較大隻同creamy,淡淡既蠔味不斷湧現,口感份量十足。最後食果隻Lambert係我至愛,雖然最細隻係佢,但係佢就偏偏令你擁有極豐富既味覺享受,入口先有海水既咸味,慢慢內裡既鮮甜就從舌頭沁出黎,令人回味無窮。第二道係香煎鵝肝配黑松露沙律,鵝肝又係我好鐘意食既其中一道法國菜,呢度配既黑松露醬一d都唔孤寒,將鵝肝味道更加升級。之後呢碟主菜燒羊脾先係重頭戲,出面幾乎無餐廳會原隻羊腿咁上,鐘意食羊肉的我望見都興奮,真係多謝友人既悉心安排。靚仔侍應將咁大隻羊脾係你面前慢慢切份。不能不讚呢隻燒羊脾燒得岩岩好,外脆內軟,肉質嫩滑,沒有很重的羊騷味,反而多
Orstra’ Or 比較薄身,入口爽滑又夠海水味。
靚仔侍應將咁大隻羊脾係你面前慢慢切份。
不能不讚呢隻燒羊脾燒得岩岩好,外脆內軟,肉質嫩滑,沒有很重的羊騷味,反而多左種肉的鮮味,連不大爰吃羊肉的友人都讚好。
食完羊脾之後仲係七分飽,所以叫廚師上左份open food -(唔記得叫咩面) 牛肉白菌闊條面,牛肉同白菌配搭得宜,只係略嫌忌廉汁不夠。

最後呢個肉桂蘋果芝士卷為今次既生日飯劃上完美句號,香味濃郁既cream芝士配上肉桂蘋果肉,只能說唇齒留香,極度推薦!
2016-04-13 4318 瀏覽
星期六同女友拍拖,晚上來到中環蘇豪區,享受一個豐富的晚餐。來到 Chateau , 環境舒適,有迷人的蘇豪夜景,加上輕鬆的音樂同柔和燈光,氣氛浪漫。Chateau 主打生蠔,係女友的最愛。雖然說女友愛吃生蠔,但我則一般。不過一場來到,就試一下吧。我們按推介,點了 Pousse, La Boite Bijoux, 同 Papin. 店員建議我們按次序先食 Pousse , 跟住食 La Boite Bijoux , 最後食 Papin.起初我有點擔心吃不慣生蠔的味道,不過一吃之下,味道又 OK 播,果然無介紹錯,給個鑽。Pousse 同 La Boite Bijoux 食起來較 Creamy , Papin 海水味較重。個人較喜歡Pousse 同 La Boite Bijoux .主菜則是羊鞍 , 這次則是我的最愛,相反女友則不太好,於是她點了鴨腿 . 正所謂分甘同味 , 我們開心 share 兩道主菜 . 正如女友所講 , 因為開心 share , 連她平時不好的羊亦覺得幾好味 . 計我話 , 這道羊鞍其實亦幾不錯的 , 但如果可再林一 D 就 Perfect .至於另一主菜鴨腿亦相當
星期六同女友拍拖,晚上來到中環蘇豪區,享受一個豐富的晚餐。

至於另一主菜鴨腿亦相當之得 , 味道同肉質都十分到位 , 再給個鑽。
最後 Dessert 係綠茶心太軟 , 為這餐畫上完美的句號 .
2016-01-02
  • Pousse
  • La Boite Bijoux
  • 羊鞍
  • 鴨腿
  • 綠茶心太軟
As I work in Sheung Wan,I usually have lunches and dinners nearby.I go to a restaurant where hidden in 2/F of a commercial building.As we plan to have some oysters,my friend and I decided to order a bottle of Cava to pair up with the oysters.This Cava from Spain is quiet matching with the oysters as it is the Brut ones.Its bubbles and light body make a well balance with the metalic and salty taste of oysters and therefore enhance freshness of the dishes. We had ordered mushroom toastes with b

We had ordered mushroom toastes with black truffle pate($56) as an appetizer.Its quite crispy which is a good start for the dinner.

We also ordered another appetizer ---the chicken wings season by fermented red beancurd.($58).The chicken wings are quite tasty as they are hot,crisp with intense unique flavour of the fermented red beancurd.

We order three different types of oysters which quite fresh.The Posseus one is the tastiest one as its very creamy and sweet.Becuase this type of oyster is cultivated within the nutricious field that provide abundance nutrients for these oysters to growth healthily.

We ordered two main dishes.

The first main dish is the Charcoal grill US T-bone steak.($468).The T-bone steak is large in portion.Best shared by 2 people.It seasons well,good quality.Recommended order medium rare or even rare to ensure the steak serve juice and tender.

The second main dish is Spanish Paella($168).The rice is little overcooked so the texture is slight too sticky and flat.

We also order a smoked salmon and parma ham pizza.The taste is good but it will be better if the pizza stay in the oven for shorter time as the rim is slightly burned.

The staffs in this restaurant are very nice,helpful and responsive.The service over there is excellent.It is a good ,neat ,quiet place to chat with friends as the location is quite convenient just nearby G.O.D.
2016-02-22
2016-04-12 1249 瀏覽
返工返得咁辛苦,對自己好啲,食好少少都係理所當然,今日決定去食返餐法國菜先。 首先,去食佳餚一定唔少得美酒相伴,一支德國嘅Riesling絕對係一個唔錯啲選擇,果味濃郁得嚟唔會話太甜,而且飲落亦唔會太乾。 伴隨白酒而上嘅,仲有半人至愛嘅生蠔半打,仲有嘅當然係侍應悉心嘅講解,佢地仲講到唔係好建議我地落檸檬,因為蠔太新鮮,落檸檬只會蓋過蠔本身鮮味。 講得法國菜,如果無咗鵝肝又點收貨呢?呢味鵝肝外表金黃,外脆內嫩,食落入面仲係滑嫩多汁,加埋黑松露嘅香味,令人食髓知味。 如果覺得食完肥美嘅鵝肝有啲油膩感嘅話,咁就要食埋嚟緊呢個芒果大蝦沙律,大蝦嘅鮮甜同芒果微酸嘅味道,本身已經好夾,而且對去油解膩嚟講又係一個好嘅選擇。 如果要挑剔呢間餐廳嘅話,我只能揀呢味T骨牛扒,只因佢個份量太大,完全唔似係食緊法國菜,但5成熟嘅牛扒又燒得外脆內軟,肉汁豐富,令人欲罷不能。 如果覺得上面牛扒太heavy自己handle唔到,建議大家揀呢個羊架,鮮嫩多汁嘅羊架同樣同燒到外皮金黃,鎖住美味嘅肉汁,加上廚師細心咁去除多餘脂肪,令羊架唔會太油膩之餘又唔會有羶味。 成功嘅晚餐當然唔少得甜品助興

成功嘅晚餐當然唔少得甜品助興,今晚我地有芝士蘋果批,豐富嘅芝士香味都淹蓋唔到新鮮嘅蘋果香味,加上軟綿綿嘅口感,今我只能用一個字去形容,正!
2016-03-17
2016-04-10 1341 瀏覽
Had booked this restaurant through quandoo.com. Called this restaurant and a male staff confirmed my reservation as well, we also talked about the details of bottle opening fees and etc. Thought that would be "solid" and firm about my booking. We then shown up on time for our birthday dinner and something really surprised us. The staff told us that there isn't any booking and no one ever listen to our call?! What the ... I checked my phone and the number is 100% correct. What ?! I just realised

We then shown up on time for our birthday dinner and something really surprised us. The staff told us that there isn't any booking and no one ever listen to our call?! What the ... I checked my phone and the number is 100% correct. What ?! I just realised that there is like a pre wedding party going on. I am pretty sure that they kick us out because there are "bigger guests " or maybe they just forgot to told us that we have been wiped. Also poor attitude from the staffs! No sincere apology and accused us for "not making a reservation".

2016-03-31 1438 瀏覽
臨近復活節, 心情特別經鬆, 還有一天上班, 便可以有四天連續的休假, 這麼美妙的心情, 必須要去找點好吃的, 來配合一下。第二次來到Chateau Aqua, 老實說, 有點掛念這裡的氛圍, 以及認真製作食物的老闆。這次棄搭的士, 由中環行上來, 雖說中環和上環之間, 實際也只是行10來分鐘, 不算很遠。這次有神奇濕水即長高的毛巾餐前抹手, 很過癮, 缺點是毛巾會比較濕。有汽礦泉水, 水加添了汽之後, 就是有好喝十倍, 如果每天也有這麼優的水喝, 喝水量會提升不少。Strawberry Mojito 這一杯比平常喝到的少了薄荷葉, 但有不少青檸, 清新感覺一點也沒減少, 士多啤梨味幾順口, 只是甜了一點點。海鮮拼盤: 北海道元貝刺身、日本藍蝦刺身、法國生蠔兩款 北海道帶子刺身 - 據說是即日從日本空運到港, 入口果然十分鮮味, 口感清爽, 不像雪了很久的急凍刺身那麼軟腍, 真是一吃難忘。師傅還細心的把帶子裙邊切開, 放在底下, 帶子又切割開一片片, 很方便進食。日本藍蝦刺身 - 蝦肉彈牙得好緊要, 又是跟一般急凍蝦刺身無法相比, 入口有著藍蝦的鮮味, 蘸少許wasabi豉油更能提升其
Strawberry Mojito
北海道帶子刺身
日本藍蝦刺身 - 蝦肉彈牙得好緊要, 又是跟一般急凍蝦刺身無法相比, 入口有著藍蝦的鮮味, 蘸少許wasabi豉油更能提升其鮮甜味。
法國生蠔 OSTRA OR
法國生蠔 OSTRA OR - 蠔隻脆身爽甜, 海水味中散發淡淡的甜味, 吃完後齒頰留香。
欣賞師傅已事先切開帶子位, 吃得很方便, 每次自己處理這帶子位, 總花有一點勁。
法國生蠔 SPECIAL DE CLAIR
法國生蠔 SPECIAL DE CLAIR - 同樣爽脆的口感, 這款生蠔海水味更重一點, 帶子位比較大粒, 咬著特別鮮甜, 令人回味。
燒乳豬排骨半份
燒乳豬排骨半份 , 有兩件豬排骨, 二人來分享, 每人一件剛剛好。
配菜、豬排骨、汁料擺盤是有設計過的, 效果甚為美觀。
配菜有小薯仔、翠肉瓜、茄子、小蕃茄、豆角
每一件都經細心調味和烹調, 愛吃蔬菜的我, 每一件都欣賞, 而當中較喜歡的是很軟腍多汁的翠肉瓜、茄子、小蕃茄, 完全發揮了蔬果的天然原味。
至於燒乳豬排骨部分, 光是那香味已令人垂涎, 說是乳豬果然沒錯, 和平常吃到的有很大的分別, 在外吃的ribs通常會很乾、硬、難咬、有嚼勁, 這個卻很軟滑, 充滿肉汁, 十分滋味, 每人分吃三條骨肉, 都覺得不夠呢。
牛肝菌意大利飯
配上了風乾火腿, 砌成了玫瑰花狀, 好靚又有心思。
每一碟菜都是色、香、味俱全的。在這裡用餐, 確實是個享受。
飯粒滿滿都是菇菌味道, 每一口也有牛肝菌或雜菌, 咬落有爆汁感覺, 飯粒質感濕潤豐盈, 口味豐富, 飯外軟內有咬口, 又不會太硬, 有遷就了香港人的口味。配上風乾火腿, 層次更加特別, 火腿不太咸, 薄薄的香味十足。
焦糖蘋果芝士蛋糕
外面似是酥皮, 一層層的很香脆, 內餡是肉桂蘋果料, 有吃蘋果批的感覺, 芝士味則較為輕柔。

在中上環用餐, 餐廳環境氣氛一流, 坐在窗邊有透明大玻璃, 看著城巿的街景, 享受晚上屬於自己的時間, 寧靜的一刻。店員服務也是一流, 用心解說每道食物, 十分有禮誠懇, 令客人都覺得自己是貴賓, 價錢卻很合理, 二人吃大約一千元, 人生在世必然需要有這種享受。

2016-03-23
北海道帶子刺身