2016-11-10 634 瀏覽
HAPPY FRIDAY當然要享受一下 開番支美酒襯佳餚~ 餐廳環境唔錯 樓上鋪夠哂清靜 Oysters Platter (12pcs) $628 今次試左三款時令signature 全部都係老闆親自去法國挑選 品質有保證 而且新鮮至令人非常喜出望外 由淡到濃味開始 Ostra Emerand比較飽滿厚肉 個人最鐘意St. Michelle 口感crispy 而且好鮮甜! Tsarskaya係最重海水味既一款 "蠔"華既頭盤 令人好期待之後既菜式 紐西蘭托托蜆 $168 最近新興既海鮮食材 托托蜆 比起一般既蜆大隻好多 而且肉質更加鮮甜彈牙 配上白酒汁 鮮味更加提升 仲可以慢慢以蒜蓉麵包沾汁品嚐忝 烤羊腿 $428 一分錢 一分貨 呢隻肥羊脾肉質鮮嫩無比! 肉汁亦都多得澎湃 自家製燒汁令羊羶味更突出 好食到停唔到口
HAPPY FRIDAY當然要享受一下 開番支美酒襯佳餚~
餐廳環境唔錯 樓上鋪夠哂清靜

Ostra Emerand比較飽滿厚肉

紐西蘭托托蜆 $168

烤羊腿 $428
2016-11-07 2099 瀏覽
跟朋友慶生,來到五光十色的中環荷里活道中的Chateau @ Central。個人本身不太喜好生蠔,但餐廳出名食蠔,朋友又喜歡,便抱著不妨試試的心態。今晚點了三款、共六隻的法國生蠔,店員介紹三款均有各自的口味特色,較講究的食法亦分先後次序。先有較爽口的Oyster Or - 一入口有著濃郁的海水味,味道強烈,質感較軟。再而有先咸後甜的La Lune - 蠔味濃郁,本身的咸鮮味道蓋過海水味,口感較厚實。這蠔用來配白酒是最合適的,呷一口白酒,味道變化很高,本人至愛。最後有走crispy路線的Taskaya - 金屬、海水味或許沒之前的強烈,平衡度卻非常高,肉質、嚼勁都非常出色。食蠔又怎能不配美酒。壽星公今晚選了南非Stellenbosch的Chenin Blanc。Stellenbosch被譽為南非的波爾多,夏季日照時間較長,光照強度大,晝夜溫差較大,故葡萄在生長季節裡,氣候溫暖乾燥有助提煉出優質的白葡萄品種。Chenin Blanc入口果然香甜,沒有普通白酒after taste 的苦澀味,用以配上優質生蠔,香醇的白酒冰涼地沖淡了那微微的金屬味道,絕對是一番味覺的享受。Aqua Plat

Aqua Platter 小食拼盤。有蟹餅、薯條、雞翼及春卷。整體炸物質素不俗,以蟹餅最吸引,厚實的蟹肉味充斥著整件蟹餅。最值得一提的是它不用$100,性價比甚高。
主菜之一有西班牙黑毛豬。由於黑毛豬的主要食糧是橡果,,故此等級亦以其餵飼橡果的比例來釐定。店員介紹這碟豬隻至少有八成時間都是吃橡果,難怪肉質夠Juicy,油脂比例平均。配以伴碟的多件煎煮過的配菜,食完整件亦不覺油膩。
最後有煎鵝肝雜菌意粉。組合配搭非常合襯,單單食大件濃味的鵝肝定會令人食濟; 但將其切件伴以雜菌意粉,感覺則覺得剛剛好。
綜合餐廳環境、服務態度、價錢及食物品質四大評分準則,推介指數有9.5分。(10分滿分)高分主因是食物品質、地理位置及性價比均屬甚高水平。
2016-11-06 1637 瀏覽
朋友係生蠔怪黎,佢知道呢間餐廳有一個開蠔活動,所以就早早訂定枱喇餐廳位於二樓,要由旁邊嘅大廈入口到搭𨋢先得,環境都唔錯,坐窗邊仲可以欣賞下蘇豪嘅街景添~落單無耐,就可以欣賞開生蠔表演喇,開生蠔嘅世界紀錄保持者Mr. Marcel Lesoille 特登黎到呢到為大家表,聽聞一分鐘可以開38隻生蠔,所以一開始就表演神速手開蠔,跟住就係矇眼開蠔,再用唔同道具,例如兩蚊硬幣或者係膠咭等開蠔,如果屋企無開蠔刀,不妨試下用身邊嘅野黎開,哈哈開完蠔緊係要食咗啲蠔佢啦,服務員好細心咁教我地應該點樣食生蠔,由於生蠔無用水沖過,所以有淡淡嘅海水味,唧少少檸檬汁,可以帶出生蠔嘅鮮味,而且蠔肉仲好肥美,唔係蠔怪都會愛上啊前菜除咗生蠔之外,仲有番紅花忌廉汁煮新西蘭青口,不過就咁睇唔見有矜貴嘅番紅花,但係就有唔少嘅青口,汁主要加入咗白酒煮,普遍都會配埋麵包,可以點下啲汁一齊食,可惜呢到就無配麵包,就咁飲個汁又偏鹹,都係連埋青口肉食會好啲其中一款主菜係平時好少會食嘅特色焗法國鵪鶉,由於鵪鶉比較細隻,可以食嘅肉唔多,服務生仲好主動咁幫我地切同分好隻鵪鶉。想食得斯文少少都有啲難,因為要係細細嘅鵪鶉到挑啲肉出黎,絶對唔
其中一款主菜係平時好少會食嘅特色焗法國鵪鶉,由於鵪鶉比較細隻,可以食嘅肉唔多,服務生仲好主動咁幫我地切同分好隻鵪鶉。想食得斯文少少都有啲難,因為要係細細嘅鵪鶉到挑啲肉出黎,絶對唔係一件易事,而鵪鶉嘅肉較似乳鴿,有少少粗糙,亦都比較乾身,不過整體都唔錯嘅
另外一個主菜係風乾火腿牛肝菌意大利飯,雖然係幾簡單嘅菜式,不過都有啲驚喜,牛肝菌味道就唔係太濃烈,而且意大利飯味道偏淡,就咁食嘅話就麻麻,但係配合埋鹹鹹地嘅風乾火腿一齊食,味道就得以平衡,令成個飯更加惹味,意大利飯口感都適中,唔會太軟或者太硬,真係幾好
2016-11-03 1022 瀏覽
餐廳位於中環扶手電梯下段 格調高檔玻璃樽裝蒸餾水任飲 老闆夠大方Oysters (12pcs) $628好食指數: 9/10抵食指數: 9/10呢間餐廳嘅蠔非常特別 有啲岀面較為少見😮原來係老闆經常到法國當地搜購返黎🇫🇷今次就試左以下三種 各四隻😍店員講解十分詳細 對生蠔知識又增多左🤓Ostra Emerand(綠翡翠): 元貝位大大粒 好鮮甜St. Michelle: 群邊位發達 食落crispy dTsarskaya: 海水味好重 比較咸d要再讚嘅係師傳開蠔手勢非常利害👍🏻保留左蠔嘅海水 而又無蠔殻碎今次真係食到生蠔嘅鮮味French blue mussel $168來自法國嘅藍瓜子青口 唔好睇佢細細粒咁其實內裡非常飽滿 好肥👍🏻簡單用洋蔥汁煮已經帶岀鮮味份量唔少 仲有蒜蓉法包比你點汁食 物超所值American jumbo rib eye steak $368唔好以為呢間餐廳得海鮮正 其他食物都好好食好似呢塊牛扒 就煮得非常好切開後入面仲係粉紅色 五成剛剛好食落仲要爆多汁 果然唔係咁簡單
餐廳位於中環扶手電梯下段 格調高檔

好似呢塊牛扒 就煮得非常好
切開後入面仲係粉紅色 五成剛剛好
食落仲要爆多汁 果然唔係咁簡單
2016-10-31 894 瀏覽
友人喜歡食蠔,每次都要找來有蠔食的餐廳與她們聚聚,今次就選了這間。。。首先登場的係蠔,我地選了三款蠔,由淡味至濃味甘食,慢慢品嚐。。。法國Ancelin。蠔味清新,少少Creamy法國Lalune。飽滿厚滑,帶咸味,也帶甜味法國Tsarskaya。厚肉滑溜,Creamy,帶有礦物質味道白酒忌廉汁煮蜆大大隻的蜆,看到每隻都很肥美,口感有彈性,利用白酒、忌廉調製,突出蜆的鮮味。。飽滿嫩滑又Juicy!新西蘭深海龍蝦芒果沙拉新鮮沙律菜,每片都很翠綠得爽脆,配上酸酸甜甜的芒果,非常開胃!雖然店員說沒有深海龍蝦而轉了紅蝦,但紅蝦的肉質也很鮮味,爽口!8安士美國牛柳美國牛柳,我們點選了五成熟,上枱看到外皮燒得微焦香口,用刀切下後就看到粉紅嫩潤的色澤雖然這個接近七成熟,但肉質仍然多汁嫩滑,配上秘製野菌醬汁,也很美味!檸檬蛋白撻香軟幼滑的忌廉蛋白,中間夾心的檸檬醬甜酸可口,加上牛油餅底,配搭得宜,讚!這餐晚餐味道不但美味,店員也很友善,是很滿足的一餐!

法國Ancelin
法國Ancelin。蠔味清新,少少Creamy
法國Lalune
法國Lalune。飽滿厚滑,帶咸味,也帶甜味
法國Tsarskaya

檸檬蛋白撻

這餐晚餐味道不但美味,店員也很友善,是很滿足的一餐!
2016-10-30
法國Ancelin
法國Lalune
法國Tsarskaya
2016-10-31 794 瀏覽
每月28號係屬於我同男朋友倆小口子嘅特別日,我地一定會好好咁拍翻日拖!今次28號,男朋友仲好有心思帶我去一間好有心機嘅西餐食飯慶祝。Chateau係中環半山,其實都好方便,因為餐廳係正半山電梯旁,一啲都唔難搵。原來係一間食生蠔為名嘅餐廳,環境靜靜地幾有氣氛,岩哂我地呢啲情侶撐枱腳~首先就叫咗半打生蠔,由店員推介。一共有三種,店員好細心咁逐款介紹比我地。第一款係Lalune,係三種入面最淡海水味嘅,入口比較甜,後勁好強。第二款嘅green diamond好特別,係真係帶小小綠色嘅,因為原來佢地係食好多海藻大咖,味道比較特別同濃小小。第三款嘅bourruchi就味道最濃,入口有種飲咗啖海水咁新鮮嘅感覺,而且肉質好厚身大隻,三款都好令人難忘!店員提到係老闆親自去法國揀 嘅嘅蠔,所以都會比較偏門,唔係平時市面見得多嘅大路款式。食蠔嘅關係,叫咗杯白酒。白酒雪得夠哂凍,易入口又夠甜,配上生蠔實在一流。西班牙紅蝦芒果沙律叫咗個沙律一齊食。紅蝦開邊煎香,蝦大隻肉質又夠彈牙。蝦頭嘅蝦膏好香,撈埋落個沙律到令整個沙律都有蝦膏嘅香味。沙律菜亦新鮮,配埋芒果層次豐富。美國西冷配雜菌汁西冷生熟剛好,帶小許肥。肉

食蠔嘅關係,叫咗杯白酒。
白酒雪得夠哂凍,易入口又夠甜,配上生蠔實在一流。

西班牙紅蝦芒果沙律
叫咗個沙律一齊食。紅蝦開邊煎香,蝦大隻肉質又夠彈牙。
蝦頭嘅蝦膏好香,撈埋落個沙律到令整個沙律都有蝦膏嘅香味。

沙律菜亦新鮮,配埋芒果層次豐富。

美國西冷配雜菌汁
西冷生熟剛好,帶小許肥。
肉質幾嫩滑,而且牛味亦重。
配上出色嘅雜菌汁,呢個醬汁好好食。
雜菌味道香濃,令牛排顯得更加出色。

龍蝦汁海鮮意大利飯
龍蝦汁好香濃,伴上大量嘅新鮮海鮮。
蝦大隻彈牙,青口難得係鮮甜!飯比較適合香港人嘅口味,唔會過份保留意大利飯嘅煙韌,入口軟硬適中。

濃郁嘅龍蝦汁均勻咁包圍住每一粒嘅飯,口感豐富,海鮮鮮甜味久久未為散去。

蘋果批配紅莓汁
最後又點可以無甜品
蘋果批高質之選,用上大量蘋果肉,保留到爽口同清甜。

批底牛油味香濃而又唔會膩,加上少許肉桂嘅點綴,作為呢餐完美嘅句號。
食得滿足嘅一夜。
店員服務好好,好細心為我地推介食物同介紹每道菜式。

而且環境氣氛都好好,成為咗喂食妹嘅喜愛餐廳之一!
2016-09-28
慶祝紀念
紀念日
  • 生蠔拼盤
2016-10-28 1353 瀏覽
位於中環的Chateau @ Central,是一間生蠔岀名的餐廳。太約很久很久以前,和媽媽吃過一次慶祝今晩影完 畢業相,決定要重回滋味未上前菜先,先點了二種生蠔由於媽媽身體不適,因此只點四隻4 OYSTER$260ANCELIN生蠔(左面),生蠔入囗勁重海水味,入囗味濃,嚇了我一跳,哈哈 但我和媽媽都認為有點過咸TSARSKAYA生蠔(右面),此生蠔較為肥美,較易入囗新西蘭紅蝦芒果沙律$168服務員姐姐說,Lobster轉成紅蝦不過沒所謂,因為我們想吃芒果哦紅蝦紅噹噹,色彩吸引蝦肉切對半,沙律伴以黑醋,配以芒果粒和 ,味道不錯法式焗田螺焗穌盒$88貌相不錯的田螺穌盒,內裡放滿薯蓉和薯粒穌皮帶牛油香,入囗穌脆,唯穌皮盒的底有點過硬薯蓉幼滑帶香,微微咸味,非常美味燒黑毛豬豬腩仔$268有點像中式燒腩仔的菜式,味道可好呢以黑毛豬燒至脆皮而成,豬腩仔皮香脆囗,值得一讚而豬肉肥瘦比例佳,肉質嫩滑,很好吃。秘製鵝肝嘢菌意粉$138服務員姐姐推介的意粉,差點兒沒點呢,想不到非常好吃原本以為 鵝肝會整塊放在意粉上,想不到 鵝肝切碎後伴以大量菇類成醬,入囗充滿 鵝肝香和蘑菇,醬汁稠濃美味,值得推介哦R

太約很久很久以前,和媽媽吃過一次慶祝

今晩影完 畢業相,決定要重回滋味
未上前菜先,先點了二種生蠔
由於媽媽身體不適,因此只點四隻

4 OYSTER$260

但我和媽媽都認為有點過咸

TSARSKAYA生蠔(右面),此生蠔較為肥美,較易入囗
新西蘭紅蝦芒果沙律$168

服務員姐姐說,Lobster轉成紅蝦
不過沒所謂,因為我們想吃芒果哦
紅蝦紅噹噹,色彩吸引

蝦肉切對半,沙律伴以黑醋,配以芒果粒和 ,味道不錯
法式焗田螺焗穌盒$88

貌相不錯的田螺穌盒,內裡放滿薯蓉和薯粒

穌皮帶牛油香,入囗穌脆,唯穌皮盒的底有點過硬

薯蓉幼滑帶香,微微咸味,非常美味
燒黑毛豬豬腩仔$268

有點像中式燒腩仔的菜式,味道可好呢
以黑毛豬燒至脆皮而成,豬腩仔皮香脆囗,值得一讚

而豬肉肥瘦比例佳,肉質嫩滑,很好吃。
秘製鵝肝嘢菌意粉$138

服務員姐姐推介的意粉,差點兒沒點呢,想不到非常好吃
原本以為 鵝肝會整塊放在意粉上,想不到 鵝肝切碎後

Raspberry Tart  $68

雖說飽阿飽阿飽,每樣菜式清光光,還是可以吃下甜品
以大量Raspberry粒裝飾,和Raspberry醬的撻

甜酸滿佈,甜蜜蜜的,我吃光一個很滿足哦
美味晩餐除了有美味食物,更有服務極佳的服務員,才會有達滿分晩餐的滿足
很久沒見過服務好的服務員了,姐姐要努力哦。我還見得第一次也是你招待我呢。
2016-10-27
  • 秘製鵝肝嘢菌意粉
2016-10-27 925 瀏覽
中環甚少去這個地區,1年大約只去2-3次,這裡餐廳走中高檔路線,有時和朋友出來飯局想吃好一點,就上網看下中環有咩餐廳推介。見到這間法國餐廳有不少人推介,這間要book枱 ,就在上星期打電話去book位,店員十分有禮貌,就book咗昨天,我和朋友不太熟悉中環,找這間餐廳花了些小時間,我們上到餐廳時候,這裡的店員真的好好禮貌,我們就点了店員推介的食物,店員為客人介紹這裡的食品,等客人清楚自己吃什麼,服務真的好好,這裡十分寕静,少了嘈吵客人簡直感覺好好,食品又有水準,價錢貴咗些小,平均500元一個,我覺得物有所值味道法國生蠔,生蠔不用加檸檬汁。生蠔完全冇腥味,十分鮮味可口三文魚沙拉三文魚十分鮮味,咸味適中,生菜十分新鮮西泠牛排,牛排肉質鮮嫩可口,肉質煮得淋易入口大蝦意粉 ,平時去餐廳採用粗身意粉,這裡採用幼身意粉,.意粉口感同天使麵差不多,大蝦十分新鮮可口,蝦肉夠鮮甜黑松露磨姑多士,黑松露味道十分濃郁。磨姑十分新鮮,濃而不膩有氣礦泉水,我覺得比759賣個隻意大利水好飲好多,這個有氣礦泉水咸味好適中 ,又不會有死咸感覺紅酒同白酒,朋友是喜歡飲酒,她話這裡的酒好好飲蜂蜜牛奶乳酪雪糕,蜂蜜牛奶並不

法國生蠔
法國生蠔,生蠔不用加檸檬汁。生蠔完全冇腥味,十分鮮味可口
三文魚沙拉
三文魚十分鮮味,咸味適中,生菜十分新鮮
西冷牛排
西泠牛排,牛排肉質鮮嫩可口,肉質煮得淋易入口
大蝦意粉
黑松露磨姑多土
黑松露磨姑多士,黑松露味道十分濃郁。磨姑十分新鮮,濃而不膩

有氣礦泉水
紅酒同白酒,朋友是喜歡飲酒,她話這裡的酒好好飲
紅酒
白酒
蜂蜜牛奶乳酪雪糕,蜂蜜牛奶並不突出,可能因為乳酪原因,乳酪味反而好出
蜂蜜牛奶雪糕
姜味雪糕,姜味好突出
姜味雪糕
店員的服務態度好好 ,每上一個食品。就會和客人講解
地方十分舒適,情人來這裡好啱談心

價錢
白酒
  • 生蠔拼盤
  • 白酒忌廉汁煮托托蜆
2016-10-23 1580 瀏覽
今天是我們的紀念日,一早便預訂了Chateau這餐廳打算吃頓高級晚餐慶祝一下,可是剛巧這就是暴風雨前的一夜,掛起三號風球,明早便預告八號風球,可是這亦無損我們的雅興……慶祝當然少不免喝點酒,點了兩杯house wine,味道偏酸,個人不太偏好這口味,似乎較適合搭配肉食。香蒜牛油煎西班牙大紅蝦($168): 大紅蝦屬king size,非常大隻,厚肉爽彈,且充滿香蒜牛油香。底下的薯茸亦相當香口惹味,就如法式焗田螺中的薯茸,味道也是同樣美味。可是大紅蝦的蝦頭滿是蝦膏,店方建議把蝦膏與薯茸混在一起,更顯鮮甜。忌廉蟹肉火腿焗露荀($108): 此乃以芝士白汁焗製的一道前菜,底下放了新鮮露荀及巴馬火腿(Parma Ham),想不到芝士白汁與Parma Ham也可成為一個組合,醬汁之濃郁令簡單的露荀變得不太單調。可惜蟹肉混進醬汁裡並不顯眼。慢煮煙燻鴨腿($188): 此道菜是off menu的,是店方特意為我們推介,以慢煮方式煙燻煮製鴨腿。鴨腿皮香脆,皮下油脂感蠻重且香,鴨肉雖軟腍至一絲絲的質感,但未至於太乾,肉未有醃得太鹹,味道剛好。美國西冷配雜菌汁($198): 西冷扒最少重10安士,以$19
美國西冷配雜菌汁($198): 西冷扒最少重10安士,以$198的價錢來說,肉味之香濃算是絕無欺場,點了五成熟,半生熟之間滲透的絲微血水令肉味更為濃郁美味,質素算是不錯。另外一提,雜菌汁蠻有酒香,與牛扒頗為搭配。
檸檬蛋白撻($68): 忌廉蛋白香幼鬆軟,餅底雖無香濃牛油味,但中間夾心的檸檬醬酸甜可口,整體搭配蠻討好,屬店方推介之選。
2016-10-18
Spending my first visit at Chateau, the restaurant was 10 mins from Exit C, Hong Kong MTR Station, 15 mins from Central MTR station on Hollywood Road.  The restaurant was dark and hip, with classy settings.  We made our way at a comfortable corner in the restaurant. The menu held an array of delicacies, from appetisers, pasta, beef and fish to signature soup and elegant desserts. Worth mentioning, the oysers were memorably good! It was so fresh and succulent! They offered 3 types of oysters with
Worth mentioning, the oysers were memorably good! It was so fresh and succulent! They offered 3 types of oysters with corresponding origins and preservation methods, all uniquely flavoured,very impressive taste! Oyster lovers should not miss the chance to devour it!
Fresh Oyster Cream Soup $78

Impressed!! The aroma of oysters!vibrantly brought out that left me tempted to finish off the whole bowl!

Mushroom Soup in Japanese Style $78
The blend of spinach with mushroom was fairly enticing that formed a relatively lighter sip to the palate.

Baked Cod Fish w/ Champagne Sauce $298

Well executed cod fish that was crispy on the outside and tender,succulent at the centre! You would definitely want to gobble it all up with the inviting champagne garnish sauce too!

Foie Gras & Mushroom Pasta $138
The foie gras essence was brought out so brilliantly well in the creamy sauce! A very filling,satisfying plate of pasta!

Cranberry Tart
Perfect ending to satisfy my desserts' craving! The tart pastry lack a bit of crust-factor, but the fruits gave way to great balance of acidity, the sweet and sour pleasure to a memorable end!
2016-10-09
  • Foie Gras & Mushroom Pasta
  • Baked Cod Fish w/ Champagne Sauce
  • Fresh Oyster Cream Soup
2016-10-20 849 瀏覽
假日去了南丫島親親大自然,晚上就來到已Chateau,這間是一直是 to-eat-list,在中環下船後過去也算是方便。門口以黑色牆身配以多塊小木牌的裝飾。內裡深藍色檯布、皮座椅已營造出高貴的格調。看到menu有好幾款生蠔,種類是較偏門,值得一試。Oyster $318/6隻Anceli : 新鮮、好重海水味、質感有點脆身,海水也徘徊在口中好一陣子。Tsarskaya:這個品種較為肥美,也是重海水味。至於最後的 Bourruche,生蠔薄身,味道以金屬味為主,也有海水鹹味,十分鮮甜,3款中我最愛這個。平日品嚐的生蠔也是由淡到濃味,今次全部海水味偏重,細問之下原來是為保持最鮮味,讓客人感受到好像在外國即開即食的味道,生蠔開後不沖水,而廚師開生蠔的功夫很好,沒沖水情況下也沒沾到蠔殻。白菌多士伴黑松露醬 $88記得一上檯就要立刻品嚐,以法包弄成的多士相當脆口,伴以豐富的白菌一點都不單調,而白汁濃而不膩,最後更有陣陣芳香的黑松露醬點綴,錦上添花,味蕾有意想不到的驚喜。蟹肉火腿焗露筍 $108巴馬火腿包住露筍,再塗上蟹肉忌廉醬汁,最後放了少許芝士上面烤焗。首先是品嚐到陣陣芝士誘人鹹香味,巴馬火
門口以黑色牆身配以多塊小木牌的裝飾。
內裡深藍色檯布、皮座椅已營造出高貴的格調。
Oyster  $318/6  pcs
Anceli
Tsarskaya:這個品種較為肥美,也是重海水味。
Tsarskaya

Bourruche

蟹肉火腿焗露筍 $108
首先是品嚐到陣陣芝士誘人鹹香味,巴馬火腿鹹香、還有蟹肉鮮甜味,一點腥味也沒有,而露筍鮮甜無渣。
炭燒西班牙黑毛豬 $288

黑毛豬品種是以橡果餵飼,烹調約 7-8成熟便可。看到一格格的煎紋,煎得金黃色,香噴噴好吸引。
炭燒西班牙黑毛豬 $288
輕輕用刀已經切開,帶少少脂肪,咬開黑毛豬肉汁已流出,十分juicy,愈嚼愈香,十分回味。
炭燒西班牙黑毛豬 $288
甜品是芒果雪葩,覺得會是餐廳外購回來,沒有什麼寄望。
芒果雪葩
嘩!不是平日硬冰冰的質地,可以好順滑地如雪糕般,一嚐是如此甜的味道,又香又滑,一問之下是菲律賓呂宋芒果,好想再食一個!
芒果雪葩
在南丫島又曬又熱,流下不少汗水,身軀十分疲勞,但之後在Chateau吃了一頓相當美味又滿足的晚餐後為疲倦一掃而空。
Oyster  $318/6  pcs
Tsarskaya
Bourruche
2016-10-18 542 瀏覽
住在新界北因此平常很少出港島,不過發現了一間不錯的餐廳,朋友推介之下於是前去一試。在Soho區附近,就近蘭桂坊,因近這個平日的人流不太多。以樓上餐廳來說,環境氣氛比我想像的好。全程都有一位店員招待我們,從水的溫度和種類,以至食物簡介和食法都細心講解。一開始頭盤就來份半打的生蠔,三款法生蠔包括了Ostra Or、Ancelin和Tsarskaya,海水味由淡至濃,清新到香滑。接著是白酒忌廉汁煮青口,一般的青口肉多但鞋口,平常都不愛多吃,這款細少俗稱瓜子仔的小青口,肉鮮而嫩。白油忌廉汁酒味卻不過分,帶有淡淡的忌廉汁味,配上香脆的蒜蓉法包更覺美味。一見到餐牌有水牛芝士,我就二話不說地點了,個人認為蕃茄與水牛芝士是絕配的,清新酸甜的蕃茄配上軟滑而淡淡的芝士,十分美味。炭燒西班牙頂級黑毛豬,燒得剛剛好熟,豬肉爽脆而香嫩,沒有配上濃烈的醬汁,然而簡單美味。愛吃意大利飯的我,這夜點了一客風乾火腿牛肝菌意大利飯,薄薄的火腿咸而香,帶有濃濃的豬肉味,牛肝菌滿佈於不軟不硬的意大利飯之上,味道很夾。個人認為無論食物質素和價值都比一些連鎖餐廳例如Outxxxx更好,一定介紹朋友過黎試。
2016-10-15 332 瀏覽
來到位於中環荷里活chateau~境觀開揚,坐得舒適自在!皮椅帶點vintage感覺~係間獨特個性的西餐廳。窩心事情~這枝有汽礦泉水是免費的喔!!質數絕對不是普通下價貨色~可見店主不只是來賺錢!還想客人體驗到life style由於會叫蠔既關係~所以專登飲左杯白酒,店員推介了這杯cavi~入口香淳!after taste拎久,必定為生蠔提升鮮味!法國海蝦~店員說蝦係由法國空運到港!飛機貨來的~所以我地就叫左份!蝦頭多膏~識食一要吸啜埋d膏汁~好鮮樕!蝦肉則爽口彈牙~細緻綿密~而生蠔方面就叫左半打!亦全部都係法國貨。有最淡身既st. michel,中間味道既la lune,較為濃味既bourruchi.店員說生蠔全是即開把多餘既殼碎清理好便上台~唔會用自來水沖走蠔本身既海水味!同埋大廚已經將裙邊帶子位起肉~拎起生蠔,輕輕一勃已經可以全隻入口!超鮮甜~最欣賞既係最濃味既bourruchi~蠔肉帶點綠綠感覺~亦稱之為綠翡翠味道甘香~after taste持久動人!口腔keep住散發出美味既蠔香,creamy得黎海水味又濃~無得彈greek seafood salad 買相好好,入口酸酸非常
greek seafood salad 買相好好,入口酸酸非常開胃,沙律醋汁係自家制配合羅馬生菜同海鮮非常夾,份量足夠,海鮮有青口,帶子,大蝦,墨魚。樣樣皆精
店員說用的是西班牙黑毛豬,黑毛豬在食用前八至十個月只餵飼果仁,入口肉汁豐富,唔會乾身,配上白菌汁,令豬味更突出,白菌汁調配得非常好,有多種菇,唔會大濃味,配菜豆角,薯仔,茄子點汁食唔會浪費!
lemon tart
檸檬撻表面有蛋白 ,用黎中和檸檬嘅酸味,撻底脆脆地,非常好食的甜品

2016-10-13 457 瀏覽
今日係Loft 22完咗function就拍拖拖去咗蘇豪食晚餐💑openrice咗呢間,見有唔少好評,一於去試吓啦!叫咗兩個主食同埋一份焗蠔😍😍 好好味😋😋環境都唔錯,有feel又靜靜地☺️Total: $380

openrice咗呢間,見有唔少好評,一於去試吓啦!

叫咗兩個主食同埋一份焗蠔😍😍 好好味😋😋

環境都唔錯,有feel又靜靜地☺️

Total: $380
2016-09-30
2016-10-13 755 瀏覽
Oyster La Lune先甜後海水鹽味湧出bourruchi礦物味重而creamy綠翡翠 Tsarskaya裏面真係綠色,海水味道重French Shrimp 法國基圍蝦無比的鮮甜 ,蝦頭的蝦膏特別多而且味道很濃鮮。 蝦肉也非常爽口。這裡的蠔比較特別,因為是老闆親自於法國挑選,並非一般餐廳能夠吃到,名字比較偏門,但味道也比較特別。三文魚露筍卷三文魚卷裏包起的士bb露筍,還有他們餐廳特制製的source,味道鮮甜.口感好Balsamico 並不會像一般醋只有酸味,這是來自義大利文藝復興開始興起的傳統香醋,由煮沸的白葡萄汁經長時間的收汁過程釀成,葡萄品種為翠比安諾。西班牙bb羊比breve source羊比肉質非常嫩滑, 肉質鮮嫩而多汁, 皮燒得香脆,完全不用點心任醬汁,可食其鮮香味,而且完全不覺羊蘇味. 吃完肉之後急不及待拿起整件內羊比試骨邊的肉質, 估不到肉質更為鮮嫩! Médoc已air法式蛋批 批底酥香,味道奶甜,感覺像吃奶皇,是一道很好的飯後甜品
Oyster
 La Lune

先甜後海水鹽味湧出
bourruchi

礦物味重而creamy
綠翡翠 Tsarskaya

裏面真係綠色,海水味道重

西班牙bb羊比
breve source

Médoc
已air

法式蛋批
批底酥香,味道奶甜,感覺像吃奶皇,是一道很好的飯後甜品
  • 西班牙bb羊比