2022-08-19 60 瀏覽
幾甘忙碌都要慰勞下自己!今次選左銅鑼灣呢間主打set lunch/dinner的法國餐廳,餐廳裝潢好歐式,四周都係窗台,感覺好舒服優雅!今次就選左lunch時間黎,餐廳全場爆滿,坐無虛席,Set lunch包括餐湯沙律主菜同飲品!侍應首先會攞一籃包黎為你挑選你鐘意的餐包,麵包鬆軟可口,亦可配小小旁邊提供的黑醋檻欖油!沙律非常豐富,有基本的沙律菜蕃茄仔,仲有炸到好似薯條的麵包、藜麥、紅石榴同大大隻蝦!而佢個醬汁酸酸甜甜又帶點芥辣味,好開胃!餐湯係蕃茄忌廉湯,蕃茄味好濃郁,湯入面會加埋麵包粒,增加湯的口感!主菜係低溫慢煮澳洲和牛面頰肉牛肝雜菌忌廉燴蝴蝶粉,第一次食蝴蝶粉好新奇,真係好似蝴蝶形狀,口感煙韌,而牛肉會切到一粒粒,方便同埋蝴蝶粉一齊食,好貼心!而且牛肝菌味好濃郁,食到最後一塊蝴蝶粉都包裹住濃濃醬汁!最後送上一杯凍檸茶畫下完美句號!

最後送上一杯凍檸茶畫下完美句號!
2022-08-18 68 瀏覽
有2個鐘頭時間lunch,就搵左呢間餐廳可以坐低享受下!餐廳面積唔算好大,但空間感好好,仲坐到靠窗位置可以望下街景!餐牌主要都係叫set,價錢就視乎你叫邊一款main course!選好餐後,店員會拎住一籃麵包比你選,我就選左牛角包!前菜係鳯尾蝦羅馬生菜BB菠菜車厘茄配菠蘿蜜糖芥末汁,前菜份量岩岩好,而個dressings好特別,小小芥辣但又甜甜地,蝦好爽脆結實!餐湯係蕃茄忌廉湯,蕃茄打成蓉,但又唔會過水狀,蕃茄味好濃郁creamy!主菜叫左炭燒美國特選黑毛安格斯牛肉眼扒配肉汁燒薯仔,牛肉叫左7成熟,切落去會有微微粉色肉汁流出,一切就感覺肉質超嫩滑,果然一咬落口,完全唔韌,超級鬆軟!而擺盤亦好精緻,睇得出廚師落足心機!食完所有餐點後,店員先會幫你落飲品,可能坐係到慢慢享受剩餘的lunch time!

選好餐後,店員會拎住一籃麵包比你選,我就選左牛角包!

2022-08-15 71 瀏覽
喺銅鑼灣呢個石屎森林,估唔到有呢間餐廳,令你有喘息的機會,靜下來享受美食!餐廳係毆式裝潢,牆身精緻粉飾,配上深色木傢俬,而四周都係窗台,陽光下瀉,非常舒服!侍應會攞一籃子麵包過嚟,先簡介每一款麵包嘅特色,然後問我哋想食邊一款。餐包熱烘烘,超級軟熟!講到食物,午餐有幾款選擇, 套餐包括餐湯+沙律+主食+飲品,仲可以加錢換特色飲品,例如:意式泡沫咖啡等。餐湯係南瓜湯,入邊加咗香脆麵包粒,令到成個湯口感更豐富!沙律非常好食,冇諗過一個沙律前菜,材料都咁豐富,除咗沙律菜蕃茄仔之外,仲有香脆麵包條、藜麥、紅石榴同埋大蝦等等,配埋香甜嘅沙律醬,不知不覺食晒成盤沙律菜。輪到我期待已久嘅主菜——牛扒,我叫咗medium Rare,廚師煮得剛剛好, 夠晒淋滑。朋友叫咗豚肉,廚師應該花咗好多心思醃製豚肉,令到豚肉非常入味,而且肥瘦均勻,入口爆汁,非常好味!推介!

餐湯係南瓜湯,入邊加咗香脆麵包粒,令到成個湯口感更豐富!

2022-08-15 59 瀏覽
放假,姊妹約食飯😎法國餐廳,環境舒適,一入嚟已經比牆相既art work 吸引3 course lunch set 🥸沙律,芥末汁好正,令到成個沙律更昇華,有一隻蝦,蝦肉結實!個湯好濃同creamy !炭燒日本佐賀金星豚,好有驚喜!豚肉煮到剛剛好,仲係好嫩口!帶有肉汁!侍應會問你要唔要醬汁,服務一流,個人認為不用醬汁,已經好夠味!友人食牛扒!最後配上一杯咖啡結尾,perfect!以呢個價錢環境食物質素服務,我覺得10分合理!
放假,姊妹約食飯😎

3 course lunch set 🥸

沙律,芥末汁好正,令到成個沙律更昇華,有一隻蝦,蝦肉結實!

個湯好濃同creamy !

友人食牛扒!

2022-08-05 1212 瀏覽
餐廳裝修雅緻 主打四道菜晚餐 柔和昏暗的燈光倍添浪漫氣氛 粉色系的牆身配上藝術感的油畫 佈置溫馨愜意.<Appetizer>▪️西班牙橡果黑毛豬後腿片配沙律菜黑毛豬火腿片肉質柔軟 帶有陣陣橡果香 脂肪分佈均勻 沙律菜配上黑醋令人胃口大開.▪️法國生蠔海鮮拼盤海鮮拼盤包括法國生蠔 帶子 鮑魚和玫瑰蝦等 帶子厚身 質感緊緻清爽 生蠔則大隻新鮮 蠔味適中.<Soup>▪️荷蘭白菌忌廉湯忌廉湯菇香濃郁 打碎的蘑菇大大增強口感 加上幾滴松露油後 忌廉湯口感更加香滑柔順.<Main>▪️低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉牛臀肉這部位比較少見 很適合用來慢煮 低溫烹煮下肉質柔軟多汁 火候控制得宜 牛肉色澤嫩紅 不過牛味未算濃厚 搭配法式芥未 不會嗆辣之餘還帶點酒醋味的餘韻.▪️香煎海捕金目鯛魚柳配龍蝦尾魚柳外皮煎至香脆 肉質細緻肥美 龍蝦肉質彈牙 配上海膽忌廉汁更加甘香美味.<Dessert >▪️台灣愛文芒果拿破崙這時令的台灣愛文芒果最為當造 酥脆的拿破崙夾着香甜多汁芒果 口感層次豐富.▪️法國蜜瓜配菠蘿雪糕蜜瓜香甜多汁 菠蘿雪糕則酸酸甜甜 蜜瓜和菠蘿的
<Appetizer>

▪️香煎海捕金目鯛魚柳配龍蝦尾

<Dessert >
▪️台灣愛文芒果拿破崙

▪️法國蜜瓜配菠蘿雪糕
蜜瓜香甜多汁 菠蘿雪糕則酸酸甜甜 蜜瓜和菠蘿的配搭相當清新開胃

總括而言 餐廳菜式擺盤精緻 能夠感受到廚師對食物的用心 加上環境寬敞舒適 是頗適合慶祝或與朋友足膝詳的好地方💆🏻‍♀️
▪️4-Course Dinner Set | Hkd$280-$390/set
  • 荷蘭白菌忌廉湯
  • 是日新鮮魚柳伴大蝦
  • 芒果拿破崙
帶屋企人出去食飯,最緊要穩陣,難得爸爸肯過海陪我食晚餐😋呢間餐廳環境優雅,燈光都調得柔和,坐得好舒適4-Course Dinner Set $390先上餐前麵包,而頭盤有數款選擇,我揀咗「香煎法國自然放養鴨肝配焦糖蘋果砵酒汁」,鴨肝煮到兩邊香口脆身,入面鴨脂豐富好甘香,個汁酸咪咪減一點膩感~湯品係「荷蘭白菌忌廉湯」,好鍾意飲夠熱嘅湯,呢到上檯好夠熱,菌味好濃香又夠奶滑主菜有多款選擇,會因應時令轉換,我呢個係「低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉蓋配牛肉濃汁」,熟度選了Medium,經低溫煎焗嘅牛臀肉蓋唔會好乾靭,呢個位置肉質嫩度適中,但牛味好濃厚,配埋個牛肉濃汁更好食~甜品二選一,「芒果杏仁拿破崙」係成塊厚切芒果,好香甜啖啖肉,個拿破崙餅底好香脆鬆化,滿足喔😋 最後仲有咖啡或茶~

好耐冇食過西餐適逢今日同朋友見面就嚟呢間樓上西餐廳試吓啦~餐廳面積唔算好大,但環境感覺寬敞座位與座位之間有一定距離入面仲有一間房同埋用趟門嚟間出一個私人空間睇吓餐牌先~我哋就叫咗個4 Course Dinner Set而價錢就係睇吓你叫邊一款Main course侍應會為你端上一盤麵包籃可以喺麵包籃入邊揀自己喜愛嘅麵包而我就揀咗兩個蒜蓉包「Appetizer - 法國空運生蠔海鮮拼盤 +$50」分別有翡翠螺、生蠔、帶子、蝦每款海鮮都十分鮮甜可口,完全沒有雪藏味生蠔味道偏淡微甜,本來怕腥嘅我都覺得好好味「Soup - 荷蘭白菌忌廉湯」將磨成蓉嘅菌類做成湯個湯細滑之餘有粒粒菌類口感「Main Course - 低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉蓋配牛肉濃汁 $390」一如既往我叫咗五成熟嘅牛從顏色上已經可以見到生熟程度剛剛好切落去嘅時候肉汁喺粉嫩色嘅肉身流出肉質嫩滑,一啲都唔會覺得韌牛肉濃汁剛好為整塊牛肉錦上添花而旁邊嘅配菜亦都不容忽視廚師將每一件配菜都經過烤焗分別有番薯、蕃茄同埋蘆筍係呢啲細節位更加突顯到廚師對烹調的誠意「Dessert - 台灣愛文芒果拿破崙」令我哋覺得十分驚喜嘅係連拿破崙都
好耐冇食過西餐
適逢今日同朋友見面
就嚟呢間樓上西餐廳試吓啦~

餐廳面積唔算好大,但環境感覺寬敞
座位與座位之間有一定距離
入面仲有一間房同埋用趟門嚟間出一個私人空間

睇吓餐牌先~

我哋就叫咗個4 Course Dinner Set
而價錢就係睇吓你叫邊一款Main course

侍應會為你端上一盤麵包籃
可以喺麵包籃入邊揀自己喜愛嘅麵包
而我就揀咗兩個蒜蓉包

「Appetizer - 法國空運生蠔海鮮拼盤 +$50」
分別有翡翠螺、生蠔、帶子、蝦
每款海鮮都十分鮮甜可口,完全沒有雪藏味
生蠔味道偏淡微甜,本來怕腥嘅我都覺得好好味

「Soup - 荷蘭白菌忌廉湯」
將磨成蓉嘅菌類做成湯
個湯細滑之餘有粒粒菌類口感

一如既往我叫咗五成熟嘅牛
從顏色上已經可以見到生熟程度剛剛好
切落去嘅時候肉汁喺粉嫩色嘅肉身流出
肉質嫩滑,一啲都唔會覺得韌
牛肉濃汁剛好為整塊牛肉錦上添花
而旁邊嘅配菜亦都不容忽視
廚師將每一件配菜都經過烤焗
分別有番薯、蕃茄同埋蘆筍
係呢啲細節位更加突顯到廚師對烹調的誠意

「Dessert - 台灣愛文芒果拿破崙」
令我哋覺得十分驚喜嘅係連拿破崙都係新鮮出爐
薄脆鬆化的酥皮之間夾著香滑的吉士忌廉
仲有鮮甜嘅芒果肉,非常滿足

總括而言,
餐廳環境同埋食物質素屬於中上水平,
適合朋友同埋情侶聚餐,
必定會再次光顧!
2022-07-06
2022-07-26 96 瀏覽
咁啱出咗消費券,就同老婆去食燭光晚餐,下午去完銅鑼灣shopping完之後就去,舖頭位於銅鑼灣時代後面, 十分方便。好彩有訂位姐,星期六已經好full好full,餐廳侍應有推介二人餐俾我哋,啱啱好唔使諗。首先嗌咗個海鮮拼盤,個蠔size超級大,亦都好鮮甜,而嗰個螺亦都係好有驚喜,非常之新鮮,一拉個螺肉出嚟就充滿海水嘅鹹香味。另外老婆就清清地嗌咗個凱撒沙律做頭盤,餐湯就定左係黑松露雜菌餐湯,呢個餐湯好足料,用咗好多菇熬製而成,每一啖都係滿滿嘅菇同埋忌廉嘅香味,仲加埋少少黑松露嘅點綴,呢個湯真係非常之好出色。到主菜啦,我哋嗌咗牛扒同埋忌廉蟹肉意粉,牛扒非常之重牛肉味,肉汁超多,而且佢個汁做得非常之出色。意粉呢,反而就更加有驚喜,每一條意粉都被忌廉汁同蟹肉包圍。最後我哋仲一人揀咗一個甜品,老婆就嗌咗芒果千層蛋糕,我就揀咗哈密瓜加雪芭,總括而言呢間餐廳嘅性價比極高,下次可以約埋一班朋友嚟。
2022-07-11
2022-07-26 628 瀏覽
餐廳唔算好大,但都有private room,一班人黎食都可以👍🏻呢度午餐有3個course,百零蚊,加錢仲可以有埋dessert😋銅鑼灣黎講算係唔錯嘅選擇😎🥐餐前包點法式餐廳,餐前都會有一籃子各式各樣麵包比客人選擇,我就選左 牛肉包🥐本身自己都好鍾意牛油香嘅麵包,呢個牛角包外面酥脆,入面軟綿綿,嘗試蘸點些小黑醋橄欖油,會令牛角包更加香滑,不過就會蓋左牛油香,所以我都係鍾意就咁食。🥢燒椰菜花忌廉湯 椰菜花已打成溶,整個湯濃稠度剛剛好,最緊要係夠熱,整體忌廉味比較突出。🥢前菜西班牙火腿片沙律,造型好高檔,擺盤好有心思,一層一層食落去,首先就係烤中東麵包條,初時仲以為係薯條😂,咬落好鬆脆之後食西班牙風乾火腿片,咸咸香香,越𡁻油香越出;下邊鋪滿新鮮沙律菜,伴埋芒果檸檬芥末醬,味道好夾,偶然會咬到一小粒一小粒嘅石榴,酸酸味味好醒胃,非常開胃嘅餐前沙律。🥢炭燒美國特選黑毛安格斯牛扒order左7成熟,切開仍保持粉嫩,肉質軟嫩入口有些少油花,牛味好香濃,成塊都近乎冇根位,啖啖肉,同個燒汁味道非常夾側邊伴菜嘅薯仔粒🥔好軟糯,細細粒又精緻,又唔會食到好飽好溜。🍹餐飲

🥐餐前包點

🥢燒椰菜花忌廉湯

🥢前菜

🥢炭燒美國特選黑毛安格斯牛扒
order左7成熟,切開仍保持粉嫩,肉質軟嫩

🍹餐飲
午餐
2022-07-24 115 瀏覽
位於銅鑼灣 耀華街 有間樓上鋪 高質法國菜餐廳* Chez Bistro* ,佢地嘅lunch 同 dinner set都有好多唔同選擇,之前多數係同朋友食晚餐,每次去都keep到好好嘅水準,我都推介左比好多朋友架😃,好質素嘅餐廳就緊要開心share啦😋。餐廳枱與枱之間都好有空間感,絕對唔會迫迫夾夾,餐枱嘅餐具擺放乾淨整齊,坐得好舒服架🥳。今日就卜左1:30,去到目測都差不多坐滿,所以最好預先訂位啦😃。打開餐牌,lunch set嘅main course都有9個選擇,仲有前菜同餐湯😋。🥐🥖🍞🥯店員首先送上餐前包點,我選擇左中東包,因為我鍾意食薄餅質感,落些小橄欖油係碟邊,再加幾滴黑醋係中間,用中東包慢慢將佢地勻和推開,入口先感受到醋香,同時又會令中東包有順滑質感😋。🥣燒椰菜花🥦忌廉湯,個湯夠熱,忌廉味比較濃郁突出,加些小黑辣更加好味。🥗餐前沙律,擺盤顏色好鮮艷好靚,即時要影相打卡啦🤣⋯⋯ 打頭陣,係放最高嘅西班牙風乾火腿片,令整個前菜升格,雖然薄薄一片,但入口滿滿油香,真係唔捨得咁快吞😆;個芒果檸檬芥末蜜糖醬,酸甜度同杰度調配得好適中,令到所有沙律菜都有掛汁效果;而中東麵包條脆脆口感,

🥗餐前沙律,擺盤顏色好鮮艷好靚,即時要影相打卡啦🤣⋯⋯ 打頭陣,係放最高嘅西班牙風乾火腿片,令整個前菜升格,雖然薄薄一片,但入口滿滿油香,真係唔捨得咁快吞😆;個芒果檸檬芥末蜜糖醬,酸甜度同杰度調配得好適中,令到所有沙律菜都有掛汁效果;而中東麵包條脆脆口感,令整個沙律增加多左層次感。

🍴Main Course我選擇咗 燒西班牙豬肋骨配燒烤醬伴薯條 - 以 lunch set黎講係好有睇頭,份量好大;西班牙豬🐽真係零舍唔同,肉質鮮嫩,切開更加清晰睇到油脂分布好靚,一層肥一層瘦嘅效果,入口好鬆化,呢個肋骨位用黎燒焗真係一流,配埋個燒烤醬汁非常夾配👍🏻。

2022-07-23 100 瀏覽
今日同friend把酒談歡,作為happy Friday應該要好好咁慶祝一下,我哋去咗銅鑼灣一啲樓上鋪嘅西餐廳,呢啲樓上鋪唔似一般大鋪,人情味特別多,就係鍾意佢呢隻風味。另外見到佢可以包房,好啱一班大朋友嚟或者家庭聚會,私隱度好高。講返我哋食嘢先,我哋嗌咗個二人餐,頭盤就加咗$50食個海鮮拼盤,侍應好細心咁介紹每一個海鮮嘅產地,日本嚟嘅蝦好鮮甜,帶子亦都係勁彈牙,不過最驚喜嘅係隻蠔,好似係法國嚟嘅,本身已經好夠海水味,係我鍾意食嘅味道。朋友就揀咗凱撒沙律,係正常發揮。另外嗰餐湯真係不得不提,係雜菌菇配黑松露,本身個湯底已經好滑身再配埋黑松露嘅香味真係為今晚嘅晚餐打開序幕。main course 我哋一人叫一個,可以share食,我就嗌咗鮮蝦蟹肉忌廉汁意粉,首先講個忌廉意粉,佢唔會好膩,一絲絲嘅蟹肉喺入邊,成個忌廉汁包住個意粉係幸福滿寫嘅感覺。另一款就嗌咗肉眼扒,師傅將個熟度拿捏得好準確,切開仲係粉紅色,肉質好鮮嫩,肉味好濃,個餐仲包埋一人一份甜品,拿破崙配愛文芒,拿破崙真係唔知有幾多層不過真係超級脆,配埋好甜嘅愛文芒,最後我哋食埋蜜瓜配菠蘿雪糕,可以清清個口,為今晚嘅晚餐寫上圓滿嘅句號。
是日小編跟妹妹來到位於銅鑼灣伯樂中心的Chez Bistro享用法國菜晚餐餐廳燈光暖和,四圍放滿藝術感的掛畫,令人覺得十分舒服用餐前,侍應會為客人送上自家製的麵包小編點了蒜蓉包及提子包麵包外皮烘至鬆脆,而內面軟熟美味的麵包為晚餐揭開序幕前菜 - 海鮮拼盤包括了法國生蠔,翡翠螺,北海道帶子刺身,藍天使蝦海鮮拼盤新鮮,海鮮味道鮮甜前菜 - 西班牙橡果黑毛豬後腿片配沙律菜黑毛豬火腿片肉質柔軟,脂肪分佈均勻,含濃郁的橡果香沙律菜爽脆新鮮,配上黑醋味道十分醒胃荷蘭白菌忌廉湯忌廉湯本身口感香滑餐廳利用打碎的蘑菇增強口感上邊黃色的是從松露油,令忌廉湯更香更回味無窮主菜 - 低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉牛臀肉是最適合用來慢煮的部位小編點了五成熟,餐廳對火候控制充足,肉汁鎖住在牛肉𥚃,肉質呈現粉紅色,肉味香濃配合餐廳特製的牛肉濃汁,拎牛肉更加鮮味主菜 - 香煎海捕金目鯛魚柳配龍蝦尾餐廳把魚柳外皮煎至香脆,魚油甘香,肉質細緻肥美龍蝦尾肥大多肉,味道鮮甜配合海膽忌廉汁,更令食材甘香美味甜品 - 台灣愛文芒拿破崙最後以拿破崙作為今天晚餐的總結台灣愛文芒果是現階段最時令的芒果,味道鮮甜,跟口感鬆脆的拿破崙非常匹

餐廳燈光暖和,四圍放滿藝術感的掛畫,令人覺得十分舒服

用餐前,侍應會為客人送上自家製的麵包
小編點了蒜蓉包及提子包
麵包外皮烘至鬆脆,而內面軟熟
美味的麵包為晚餐揭開序幕

前菜 - 海鮮拼盤
包括了法國生蠔,翡翠螺,北海道帶子刺身,藍天使蝦
海鮮拼盤新鮮,海鮮味道鮮甜

前菜 - 西班牙橡果黑毛豬後腿片配沙律菜
黑毛豬火腿片肉質柔軟,脂肪分佈均勻,含濃郁的橡果香
沙律菜爽脆新鮮,配上黑醋味道十分醒胃

忌廉湯本身口感香滑
餐廳利用打碎的蘑菇增強口感
上邊黃色的是從松露油,令忌廉湯更香更回味無窮

主菜 - 低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉
牛臀肉是最適合用來慢煮的部位
配合餐廳特製的牛肉濃汁,拎牛肉更加鮮味

主菜 - 香煎海捕金目鯛魚柳配龍蝦尾
餐廳把魚柳外皮煎至香脆,魚油甘香,肉質細緻肥美
龍蝦尾肥大多肉,味道鮮甜
配合海膽忌廉汁,更令食材甘香美味

甜品 - 台灣愛文芒拿破崙
最後以拿破崙作為今天晚餐的總結
台灣愛文芒果是現階段最時令的芒果,味道鮮甜,跟口感鬆脆的拿破崙非常匹配

總括而言,
小編認為餐廳對製作菜式十分認真
而且服務優良,小編表示會再次光顧
2022-07-07 193 瀏覽
今日Farewell朋友,初次嘗試法國菜,一間性價比不錯的餐廳。環境是沒得挑剔,位置算多,每張檯的距離很開,座位也舒服~服務也是一流,親切地與客人聊天,介紹菜點❗️❗️叫咗一個dinner 4 course set ($390)忌廉蘑菇湯的味道很鮮甜,菌菇味濃郁鮮美,有打碎的蘑菇粒,很好食,湯綢味濃。<香煎法國自然放養鴨肝配焦糖蘋果砵酒汁>煎鴨肝,用帶酸味嘅焦糖蘋果醬降低油膩感,一小口都能回味無窮。<香煎海捕金目鯛魚柳伴龍蝦尾配海膽忌廉汁>金目鯛魚柳肉厚鮮甜,龍蝦尾鮮甜香,海膽忌廉汁很驚喜的味道,十分搭配<台灣愛文芒果拿破崙>芒果拿破崙一直都係我嘅最愛,擺盤好精緻🌹 酥皮夾着層層芒果,juicy得嚟夠香脆😋 芒果味豐富,配合忌廉,夾著香脆酥皮吃實在是絕佳配搭,口感一流!從餐廳環境到擺盤,無一不驚喜,從視覺到口感,給人一種恰到好處的空間,推薦!

<香煎法國自然放養鴨肝配焦糖蘋果砵酒汁>

<香煎海捕金目鯛魚柳伴龍蝦尾配海膽忌廉汁>

<台灣愛文芒果拿破崙>

2022-06-30
  • 荷蘭白菌忌廉湯
  • 香煎法國自然放養鵝肝伴焦糖蘋果配砵酒汁
  • 芒果拿破崙
2022-07-06 199 瀏覽
今晚去咗 Chez Bistro 食晚餐4-course 晚市套餐由 $280 到 $390 不等係性價比非常高嘅法國菜而且服務相當貼心 👍🏻 大加分【餐前麵包】Bread Basket 選擇都幾多有蒜蓉包、義式番茄乾麵包同牛角包單獨食或者點少少黑醋同橄欖油都好味【前菜】香煎法國自然放養鴨肝配焦糖蘋果砵酒汁肥美厚身嘅鴨肝入口即化 🦆 佐以酸酸甜甜嘅焦糖蘋果同蔓越莓味巧妙咁平衡返鴨肝嘅油脂香~【湯品】荷蘭白菌忌廉湯香濃 creamy唔單止暖笠笠,仲有啖啖菇菌顆粒【主菜】即燒法國放養脆皮燒雞外皮真係燒到好酥脆惹味 🤩但裡面完全唔乾柴勁有肉汁勁 juicy【甜品】法國空運蜜瓜配菠蘿雪糕🍈蜜瓜甜蜜多汁,份量亦毫不吝嗇菠蘿雪糕味道清甜帶少少奶香不嗜甜嘅我覺得啱啱好
今晚去咗 Chez Bistro 食晚餐
4-course 晚市套餐由 $280 到 $390 不等
係性價比非常高嘅法國菜
而且服務相當貼心 👍🏻 大加分

【餐前麵包】
Bread Basket 選擇都幾多
有蒜蓉包、義式番茄乾麵包同牛角包
單獨食或者點少少黑醋同橄欖油都好味

【前菜】
香煎法國自然放養鴨肝配焦糖蘋果砵酒汁
肥美厚身嘅鴨肝入口即化 🦆
佐以酸酸甜甜嘅焦糖蘋果同蔓越莓味
巧妙咁平衡返鴨肝嘅油脂香~

【湯品】
荷蘭白菌忌廉湯香濃 creamy
唔單止暖笠笠,仲有啖啖菇菌顆粒

【主菜】
即燒法國放養脆皮燒雞

外皮真係燒到好酥脆惹味 🤩
但裡面完全唔乾柴勁有肉汁勁 juicy

甜品
法國空運蜜瓜配菠蘿雪糕🍈
蜜瓜甜蜜多汁,份量亦毫不吝嗇
菠蘿雪糕味道清甜帶少少奶香
不嗜甜嘅我覺得啱啱好

2022-07-05 962 瀏覽
銅鑼灣的Chez Bistro 開業多年一直不乏捧場客,多次來訪仍然保持水準,在特別日子想吃好一點,來這裡約會是不錯的選擇✨ 小餐館內的佈置溫馨又愜意,還可以看到窗外的風景,很有情調呢💕 這裡晚市提供 4-Course Dinner Set,有前菜、湯、主菜和甜品。入座後先送上暖暖的餐前麵包,特別喜歡Cranberry & Walnut Bread 和Garlic Bread ,帶濃郁香氣且酥脆可口🔸 Appetizer前菜選了法國煙三文魚凱撒沙律,份量十足,生菜清新爽脆,幼滑的沙律dressing嚐岀淡淡的香茅味,愈吃愈惹味。整體味道平衡得很好,非常開胃🔹Soup餐湯是荷蘭白菌忌廉湯,濃稠鮮美,有白菌的小顆粒,口感一流🔸Main Course低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉蓋配牛肉濃汁,名乎其實的粉嫩粉嫩 🐮 牛臀肉這部位比較少見,不過牛味真的超濃郁,低溫煎焗下入口柔軟多汁,是不用點醬汁也好好吃的程度💦🔹Dessert甜品是台灣愛文芒果拿破崙🥭 最近拿破崙甜品很岀名,在這裡就可以新鮮品嚐到,真的酥脆到不行,加埋粒粒榛子好有咬口✨ 夾心的一大片台灣愛文芒果也充滿誠意,香甜多汁

低溫煎焗美國特級安格斯牛臀肉蓋配牛肉濃汁

法國煙三文魚凱撒沙律

🔸 Appetizer

🔹Soup
餐湯是荷蘭白菌忌廉湯,濃稠鮮美,有白菌的小顆粒,口感一流

🔸Main Course
台灣愛文芒果拿破崙