2023-12-02
🎂生日正日想去個靚靚的地方食下野,又睇下維港夜景🌌,於是上左山頂。呢間餐廳在正山頂廣場地下,正正是纜車對面,好方便。我地12月初去已經有齊聖誕的裝飾🎄,餐廳環境好靚,有浪漫的氣氛,好舒服。🥰以為在山頂廣場,仲要咁靚的餐廳,食物會好貴,但是一個晚餐set有齊前菜、主食同甜品都是$398一位,我覺得好抵。🥳到真正上菜,前菜比我想像中大份好多,而且好好食!😍🐃Vitello Tonnato簿切牛仔肉配舌拿魚醬、沙律、日曬蕃茄乾及酸豆好多時候食呢種牛仔肉會有筋又韌,但呢個咬落好豐富牛味之餘,仲好易咬開,配埋咸咸地的舌拿魚醬,新鮮的菜同埋醉酸甜甜的蕃茄乾,好好食!👍🏻🐟Baccala Mantecato奶油芝士烤鱈魚配意大利簿脆餅及沙沙醬第一次食呢個前菜覺得好特別,鱈魚好新鮮,沒有半點雪藏味,個醬應該係奶油芝士,但我食落唔會好膩,而且咬落的口感好似點點魚子。🐂Controfiletto Di Manzo黑安格斯牛扒配香蒜西蘭花苗及肉汁(+$158)我地叫左五成熟,個心係粉紅色的,件牛真係好靚,咬落滿滿牛肉汁香之餘,完全無筋,而且好厚肉,口感非常好。好欣賞個牛有少少蔥花在上面,令件牛食落更香。另外
到真正上菜,前菜比我想像中大份好多,而且好好食!😍
🐃Vitello Tonnato
簿切牛仔肉配舌拿魚醬、沙律、日曬蕃茄乾及酸豆
🐟Baccala Mantecato
奶油芝士烤鱈魚配意大利簿脆餅及沙沙醬
🐂Controfiletto Di Manzo
黑安格斯牛扒配香蒜西蘭花苗及肉汁(+$158)
我地叫左五成熟,個心係粉紅色的,件牛真係好靚,咬落滿滿牛肉汁香之餘,完全無筋,而且好厚肉,口感非常好。好欣賞個牛有少少蔥花在上面,令件牛食落更香。另外不得不提的是伴菜的香蒜西蘭花苗都是悉心咁炒香,每一根都好好食,令人回味。🤤
🐟Halibut Ai Peperoni E Patate
香烤大比目魚 配 燈龍椒醬、薯仔及青油
肉質鮮美,魚肉一咬就化,加上煎到十分香脆的魚皮,配上好特別燈龍椒醬,食落點點辣香,仲有個薯仔焗的火候剛好,形成完美的菜式。😋
🧁Tirumisu及 Cannoli
甜品的配搭上場讓人眼前一亮,感謝餐廳悉心的配搭,讓整頓菜式畫上一個完美的句號。☺️