2016-05-28 461 瀏覽
這間餐廳,係深水埗區,呢區,好好食館及小吃都很平直,而且都很好食,難怪朋友們都到這區搵食,可以用平宜價錢,吃到星級味道。黑松露薯條+白酒煮青口,薯條即炸,脆口,不脷,點上自製黑松露醬,淡淡的黑松露留在口裏,齒頰留香。青口新鮮彈牙,陣陣白酒飄香。牛仔排,經過36小時慢煮,汁料慢慢滲入肉裏,仲保留原肉味,再烤表皮,肉質鬆軟,入口即溶。羊架雞髀菇,亦是經過慢煮,啖啖肉,唔食羊肉的我,都比呢份羊架吸引左我食,一點都沒有SO味,保留肉汁,雞髀菇,厚肉,爽口,有菇味,新鮮可口,完全沒有脷口的感覺。
想請愛喝酒的好友吃飯, 精挑下選了這家有提供自家制手工啤酒的餐廳2天前訂位, 看見下面食評有朋友說有菜式會賣完沒貨, 於是訂枱時便訂了慢煮豬架!當天下雨, 提早到了餐廳, 可能餐廳還算新, 店長忘了把我的訂枱記下登記本, 還好他記得有接過訂坐電話是訂了豬架, 很快便順利坐下可能要配合餐廳的酒吧格調, 餐枱是用木箱砌成, 坐下後發現跟朋友距離很遠, 人多嘈雜時要大聲聊天才聽得清楚。一場來到一定要試一下手工啤, 是日沒了Ale, 於是點了IPA 跟Porter上枱時還算凍, 入口啤酒花味濃, 但發現他們的杯沒有像日本餐廳一樣有冰過, 有點失望。結果一邊吃飯一邊喝, 杯酒便變了不夠凍的啤酒。浪費了2杯$68的啤酒看見大家都點了炸黑松露鹽酥雞, 便點了一個配啤酒。黑松露醬很好吃, 反而炸雞不像鹽酥雞的感覺, 但炸漿中真的加了黑松露來炸, 貨真價實沒有取巧!因雞很大件, 啖啖肉, 已不敢叫set dinner, 先上了訂好的白酒蘋果豬架以為豬架不算大件, 切開後卻放滿了半個盤子。平常不愛吃煮過的生果, 但在這道菜的白酒蘋果都被我吃光, 伴肉或直接吃也好吃! 最後的黑松露意大利飯一點都不瞬色, 意

手工啤

黑松露炸雞
白酒蘋果豬架
以為豬架不算大件, 切開後卻放滿了半個盤子。平常不愛吃煮過的生果, 但在這道菜的白酒蘋果都被我吃光, 伴肉或直接吃也好吃! 最後的黑松露意大利飯一點都不瞬色, 意大利飯軟硬剛好, 而且加入量菇類, 用量十足~~

最後是慢煮燒薄荷三文魚配燒翠玉瓜 + 冬陰公....意大利飯(太長記不到, 就是冬陰公味的飯)
慢煮燒薄荷三文魚配燒翠玉瓜 + 冬陰公....意大利飯
因為這裡是真材實料, 不喜歡薄荷的朋友千萬不要點這個菜, 或建議走醬, 因為真的很薄荷, 有點像牙膏
薄荷醬外, 其他都好吃, 魚沒驚喜, 只是比普通的煮法肉質較滑。翠玉瓜燒得好吃, 加上辣粉有點像重慶燒。冬陰公飯好有新意, 不懂分是好吃還是不好吃, 因第一次吃到意大利飯是冬陰公的味道。

吃擺3道菜已吃不下甜品, 但因場內不好聊天, 便轉戰到附近咖啡店喝飯後啡。

整體食物十分滿意, 但可惜啤酒不夠凍啊.......浪費了啤酒.....建議學日本一樣把杯冰起來, 便不會影響啤酒的味道也可把冰凍保持久一點
2016-05-20
黑松露炸雞
白酒蘋果豬架
慢煮燒薄荷三文魚配燒翠玉瓜 + 冬陰公....意大利飯
2016-05-18 321 瀏覽
裝修中西合璧 幾得意呢度主打自家製手工啤酒 Summer Ale清新可口!瘋薯條配自家製黑松露醬 $48 呢款薯仔紫薯做左兩款厚切薯條香脆度不過不失 seasoning唔錯個醬就真係幾抵讚香味濃郁而且真係幾特別作為佐酒小食幾吸引點翻杯自家製啤酒啦燒真空慢煮乳酪羊架 $78是晚想試好幾款菜式 不過好多都賣哂或者未準備serve點都有少少失望不過呢份羊架真係超值高級餐廳既水準 竟然咁平而且羊肉經過慢煮非常入味同多汁 而且好腍味道亦都調教得好好 真係好好味不過餐廳真係要準備好d食材唔係客人一場黎到得酒飲就有d可惜慢煮燒薄荷三文魚配燒翠玉瓜 $108 可惜了 三文魚慢煮浪費左塊魚肉完全發揮唔到油脂既甘香亦都冇迫出多餘既魚油反而令到肉質好油膩仲有少少腥味如果香煎會好食好多 地址:深水埗界限街19G號地舖
裝修中西合璧 幾得意

呢度主打自家製手工啤酒 Summer Ale清新可口!
瘋薯條配自家製黑松露醬 $48

燒真空慢煮乳酪羊架 $78
是晚想試好幾款菜式

不過好多都賣哂或者未準備serve點都有少少失望

慢煮燒薄荷三文魚配燒翠玉瓜 $108

地址:深水埗界限街19G號地舖

2016-05-16 302 瀏覽
白酒蘋果豬架🐷($168)餐廳環境相當有情調,亦都有好幾款手工啤比大家慢慢揀。白酒蘋果豬架,配黑松露意大利飯。豬架整得出色,肉質好嫩,輕輕一切就可以分離。配埋蘋果白酒汁🍎,甜甜酸酸幾夾,上面既蘋果比我拮曬黎食添。而黑松露意大利飯煮得太淋,口感差少少,不過好似仲帶少少酒味?令到味道特別啲。
白酒蘋果豬架🐷($168)
竟然比我搵到寶,呢間位於太子界限街既Foam Bar係用泡沬做主題,位置選於界限街,原因是想餐廳混合中西合壁元素,連入面裝修都混合中西方文化,一切都諗過度過,令我非常驚訝。同老闆吹左下水,原來呢間Bar係到開左一年多,機源巧合之下參加左香港既自釀啤酒比賽,係多間大酒店中突圍而出拎到冠軍,有實力又有心機,以為D因食會好貴?其實非常親民。入面桌椅都用左非常懷舊風的設計,但選色非常大膽及創新,牆身亦掛了幾幅中國民畫及相架,眼球沖衝不少。除此之外,亦都睇到開放式廚房入面有幾個大爐既物體,其實就係釀啤酒既桶,老闆Angus一個人撐場,會定期為客人釀製不同口味的自釀啤酒,唔怕會飲到悶,之前亦出過玫塊同櫻花味,真係聽到都覺得吸引。雖然呢到都有好多款樽裝既本地及外國啤,但一場黎到緊係要試曬老闆既自家釀製啤酒,第一杯試既係Amber Ale,呢個啤酒帶有蜂蜜味道和明顯的茶香,在原有的柑橘味中,滲透少許啤酒花的辛香。麥芽味則較低調,酒體偏輕,非常清新既味道,我好鐘意。而American Pale Ale的香氣帶有西柚果香,有柳橙果皮氣息以及偏重的辛香,味道有比amber重,鐘意西柚果味既朋友一定要試呢個。

估你唔到,48$既黑松露薯條,原來係用南瓜條、香芋條同薯條拼成,呢個價錢已經試曬3種,仲要非常香脆夠味,面上仲灑左紫菜碎,點埋自家製既黑松露醬,creamy得黎帶陣陣既黑松露香,邊到搵?
36小時慢煮三文魚,睇個名已經嚇親,呢種食物要用好多時間預備,老闆呢份心機真係好值得欣賞,先以真空慢煮後再煎香表層,外層香脆內裡嫩滑,魚味香濃而脆肉瓜則煎到表面微燶好香口。
36小時慢煮咖啡泡沫美國肉眼牛扒,算係fausion菜,都係先真空慢煮之後煎香表層,上面鋪上咖啡泡沫,味道質感有少少似叉燒。除左咖啡泡沫之外,碟上亦有3款不同顏色的醬汁比你點,質感同味道都同傳統牛扒好唔同,層次好豐富。
黑松露鹽酥雞,呢個鹽酥雞我比一百分,雞肉條外面包住紫菜去炸,外面炸到香脆內裡爆汁,雞肉條非常大塊唔會好似好多店咁好厚粉同好多空氣,真材實料!而且調味非常適中,下酒一流,旁邊仲設有黑松露醬比你點。
唔夠飽食埋黑松露醬risotto,飯粒係偏硬同偏大粒,問過老闆原來呢個黑松露醬係自家製,有好香既黑松露味又唔會好「漏」,每樣野都落足心機自己落手落力,真係好佩服。
靜係睇D菜名真係以為自己去左蘇豪區食,但係價錢每樣都100蚊樓下,拎左冠軍既自釀酒都係$68一杯,我相信呢間店好快會變到好出名,所以趁個價錢仲親民既時侯試啦!唔好錯過
2016-05-11
  • 黑松露鹽酥雞,自釀啤酒、煎三文魚
一間主打手工啤酒的西餐廳, 位於太子同深水埗交界, 以中式的屏障做大門, 令人聯想到食物應該係以中西合壁來烹調...食店入面見到三種不同味道手工啤酒既特大器皿, 分別係Wheat Ale, Amber Ale and American Pale Ale...經店長介紹, 佢地係日前參加過手工啤酒比賽, 經過初賽同決賽後, 順利係多個參賽隊伍中奪得獎項...打開Menu, 大多菜式都以啤酒烹調, 而且價錢中等, 唔係太貴, 熱愛啤酒既朋友, 呢間就岩哂你! 未知係咪食材既存貨量唔多,為既係想keep到所有食材新鮮?某d菜式大機會都出現缺貨...事關當晚我去呢間餐廳只係7點鐘, 所有肉眼扒菜式, 叉燒包同埋豬仔脾都缺貨, 無緣試到我想食既美食....如果想為左去試某d菜式, 入座前就要問清楚夠唔夠食材既量喇....------------------------------【Set Dinner - 手工啤酒-American Pale Ale】Set-dinner 另加HK$38可轉任何手工啤酒一杯,散叫每杯HK$68加一手工啤酒既泡比較少, 而呢款手工啤酒既味道比較濃烈...飲完之後,

手工啤酒既泡比較少, 而呢款手工啤酒既味道比較濃烈...飲完之後, 成個口唔會有好臭既啤酒味, 反而有清新既感覺啊...

【Set Dinner - 藍莓意大利時令雜菜沙律】
好重藍莓味道既沙律菜------------------

【Set Dinner - 真空慢煮火灸三文魚】HK$250 加一
慢煮令三文魚既鮮甜味鎖起, 配上伴碟既咖哩冬陰功喇沙既汁醬, 成件事好似食緊泰國菜咁, 酸酸地, 辣辣地, 幾惹味....

【炸黑松露鹽酥雞】HK$68 加一
鹽酥雞食得多,加埋黑松露都係第一次...

紫菜包住炸雞炸,意想不到的干身,唔會油淋淋,而且炸雞炸皮好脆,咬落去有聲, 雞肉被炸過後依然keep到鮮嫩肉汁......再配上黑松露醬汁,值得推介!!呢個炸雞配上啤酒的話,一定係絕配!!!

【芝士焗西蘭花】HK$55 加一
以白芝士去焗製西蘭花, 雖然芝士未能做到拉絲, 但芝士算多, 芝士味道似白汁蘑菇湯味, 同出面既芝士味道好唔同, 而西蘭花經焗製過後, 依然都好爽口

【鮮蝦春卷 配特製酸辣醬】HK$38 加一
長形春卷包住好爽口既蝦, 啖啖都食到蝦肉, 點埋食店既特製酸辣醬, 酸酸甜甜, 好開胃~

【星印泰海鮮意大利飯】HK$88 加一
呢個名堂唔知係咪三地不同既海鮮混合而命名呢? 出產地唔考究, 最緊要係味道! 海鮮既有一隻扇貝+兩隻青口, 同兩隻已剝殼既蝦...配上意大利飯, 令意大利飯味道更為濃郁~

【真空慢煮乳酪羊架配雞脾菇】HK$78 加一
羊架一D都唔蘇, 而且生熟程度均一, 羊肉好林, 而且唔"鞋", 一碟有三件....但雞脾菇燒過有D硬~

【36小時真空慢煮燒黑啤安格斯牛仔排】HK$128 加一
牛仔排份量比牛仔粒多少少, 肉質好新鮮,而且經過真空慢煮, 能夠鎖起肉汁, 好鮮嫩多汁, 又夠林, 唔錯!

【36小時真空慢煮燒安格斯牛仔粒】HK$88 加一
牛仔粒同牛仔排既不同之處係牛仔粒送上檯時, 明顯見到牛肉既面有一d泡泡...而呢d泡泡係黑啤整成, 本身我唔太飲啤酒, 但呢個菜式我都接受到, 唔會有太濃同強烈既酒味~

【瘋薯條配自家制黑松露醬】HK$48 加一
炸薯條周圍都可以食到,但呢度既薯條係由三種唔同既薯仔整食,一個價錢,三種味道,再加上紫菜粉,點少少黑松露醬,味道唔錯

2016-05-11
2016-05-14 344 瀏覽
路過這間西餐廳,裝潢簡單很有型格,故選擇了和友人一起來晚餐。點了一客香草白汁黑松露焗魚籽三文魚闊條麵($98),有意粉和闊條麵揀,選了闊條麵。闊條麵很creamy,白汁煮得頗香,吃的時候可以吃到一粒粒魚籽,感覺十分特別。但三文魚就煮得比較老,未夠滑嫩。知道餐廳出名自家釀啤酒,不得不試,點了一杯AMERICAN PALE ALE($68), 麥香味不算突出,入口比較FRUITY同甜啲,散發西柚果和柳橙香。我自己不算很好啤酒,所以都幾合我意。OVERALL我覺得食物質素有待提升。同埋好多款食物都賣晒無得揀
路過這間西餐廳,裝潢簡單很有型格,故選擇了和友人一起來晚餐
香草白汁黑松露焗魚籽三文魚闊條麵
AMERICAN PALE ALE

AMERICAN PALE ALE
2016-05-14 1205 瀏覽
放工後,會合爸媽在深水埗覓食,來到這間『泡沫餐廳』。餐廳環境走懷舊風,簡單的傢俱和油漆更添型格。點了兩個set dinner和一個香草白汁黑松露焗魚籽三文魚闊條麵。SET DINNER因為沒有凱薩沙律,所以有兩客藍莓意大利時令雜菜沙律。雜菜都算新鮮,淋上黑醋很是開胃,藍莓切粒,味道不太突出,但多了一點藍色,就令沙律賣相更好,令人更加胃口大開。頭盤不得了,竟是燒真空慢煮乳酪羊架一件!羊架不太羶,羊味不算很濃,但切開仍見到肉汁,非常嫩滑。羊架由薄荷和乳酪腌制,但我覺得單食不太明顯,還是點了醬汁比較好吃。真空慢煮火灸三文魚配黑松露意大利飯($250)。冬陰功喇沙海鮮意大利飯售罄,所以只有黑松露意大利飯。黑松露很香,一上桌香味就撲鼻而來。而三文魚的採用慢煮,所以能夠控制到剛剛熟,魚肉非常嫩滑,面頭少少火灸的效果,有點半熟的感覺。Dry Aged prime 美國肉眼扒配黑松露意大利飯($380),不算大塊(外形有點像一隻動物XD),切開就見到粉紅色的肉,大概7成熟,牛扒很淋身,很容易切。不過店員沒有問到我想要幾成熟,我自己想要再生一點,有些客人可能想要熟一點呢,所以建議餐廳還是先問問顧客會比較
放工後,會合爸媽在深水埗覓食,來到這間『泡沫餐廳』。

餐廳環境走懷舊風,簡單的傢俱和油漆更添型格。

Dry Aged prime 美國肉眼扒配黑松露意大利飯($380),不算大塊(外形有點像一隻動物XD),切開就見到粉紅色的肉,大概7成熟,牛扒很淋身,很容易切。不過店員沒有問到我想要幾成熟,我自己想要再生一點,有些客人可能想要熟一點呢,所以建議餐廳還是先問問顧客會比較貼心。
是日甜品OREO豆腐沙冰,味道比較淡。如果甜品可以多點選擇,不一定是冰會更好,
另點了;梅子煮鯖魚($68),是我們最喜歡的一道,以梅酒漬的梅子、梅乾、香草、昆布等自家製成醬汁,酸酸甜甜帶梅香,非常惹味。鯖魚也煮得入味。
香草白汁黑松露焗魚籽三文魚闊條麵($98) 用一個小器皿裝住,賣相可愛。起初以為餐廳漏了放魚籽,但其實雖然看不到,吃闊條麵時還是咬到一粒粒,很有口感。闊條麵也煮得剛好,不會太淋,掛汁能力也不錯,只是這三文魚和set dinner 中的慢煮三文魚差遠了,這三文魚吃落竟然有點苦。
飲品選了普通橙汁,和自家釀啤酒(+$38) 美式淺色愛爾啤酒 ,果香比較重。
餐廳環境舒適,燈光格調,整個氛圍都讓人感到放鬆,非常適合三五知己聊天。年輕的店員也服務有禮,值得一讚。
不過餐廳人手可能不太夠,當晚才8pm,我們想點幾款招牌,如凱薩沙律、白酒蘋果豬架、叉燒包和琥珀愛爾啤酒都沒有,不禁有點失望,而且上菜時間都太耐
。不過當晚爸媽反而很滿意,難得吃到10點多他們還沒有怨言,就給一個笑臉,希望小店可以有進步吧!
2016-05-13 269 瀏覽
瘋薯條配自家製黑松露醬($48)是自家製作的,入面有蕃薯條、香芋條和薯條,手工製關係非常香脆,配上的黑松露醬非常好吃!小食必吃之選!香草白汁黑松露焗三文魚意粉 ($98)除左很好吃已經無第二個形容距有幾好吃,反正就是回頭率💯,但汁非常好,同意粉好夾,加上三文魚排,令成個意粉鮮味大增,只系好想食完再食,值得食
瘋薯條配自家製黑松露醬($48)
香草白汁黑松露焗三文魚意粉 ($98)
不是朋友介紹,小編也未必留意到這間,因為位置真的有點遍,而且只做晚市..雖然是西餐廳,但裝修竟充滿中國風!菜式很多樣化,無輪前菜、小食、主菜、飲品都有很多選擇,小編是晚非常餓,所以雖然得兩人,都點了很多..首先是沙律:黑毛豬火腿卷 $68賣相很精緻,火腿卷起包著蔬菜,黑毛醋火腿香濃,但不會過咸,點上自家製的小麥醋,香而酸,清新又開胃白酒煮青口 $88青口大隻又多隻數,肉滑又鮮甜,湯底更鮮,但稍微咸了一點除了多種手工啤,還發現超有特色的自家製啤酒!主菜來了,而且點了3道,有牛、豬、羊首先是:36小時慢煮牛扒 $128小編第一次試慢煮牛扒,想不到會是這麼令人驚喜😍😍😍 牛肉超嫩滑,肉汁豐富,肉味濃厚,分別點上黃色的甜味汁/啡色的燒汁/小麥製的泡泡酸味汁,各有風味,更有層次!蘋果豬架 $168羊架常見,第一次試豬架,才知道原來豬肉也可以煮得這麼多汁嫩滑,加上甜甜的蘋果粒,不需多醬已經很夠味,有驚喜又好味最後一道是:慢煮乳酪羊架 $78羊肉味香而不so,羊味濃郁,肉質有口應,即使已經很飽,好吃就沒有問題!整體來說,性價比超高!這質素和這價錢,根本不成比例,太低食!而且自家製啤酒一流,必試!

雖然是西餐廳,但裝修竟充滿中國風!

首先是沙律:黑毛豬火腿卷 $68
白酒煮青口 $88
青口大隻又多隻數,肉滑又鮮甜,湯底更鮮,但稍微咸了一點
除了多種手工啤,還發現超有特色的自家製啤酒!
主菜來了,而且點了3道,有牛、豬、羊
首先是:36小時慢煮牛扒 $128
蘋果豬架 $168
最後一道是:慢煮乳酪羊架 $78
2016-05-01
2K
2016-05-04 374 瀏覽
某天經過太子,看見這間店子裝修甚為特色,決定要來試試。這夜晚上,我們一利四人就來試試。 店內環境舒適,坐位寬敞。這裡最招牌的是啤酒,進店後不難看到幾大座的製酒機器,他們的啤酒是自家釀製的,有多款口味選擇。既然一場來到,當然要試一杯吧!小麥愛爾啤酒($68)帶有陣陣芒果和水蜜桃氣息,充滿酵母的酒體充滿酯香和圓潤飽滿,口感細膩幼滑,味道香氣怡人,相信很多女孩子都會愛上的。瘋薯條配自家製黑松露醬($48)是自家製作的,入面有南瓜條、香芋條和薯條,手工製關係非常香脆,配上的黑松露醬也是很不錯的。燒真空慢煮乳酪羊架配雞脾菇($78)以乾式熟成法風乾,再以香草及優格醃過夜,以真空慢煮數小時,最後以烤爐烤香表層。 鮮蝦春卷配特式酸辣醬($48)脆卜卜的春卷配上酸辣醬,很開胃。 汁燒原隻鮮魷($56)鮮魷份量不大,但味道不錯,而且肉質彈牙呢! 炸黑松露鹽酥雞($68)外層酥脆,入面藏著嫩滑的雞肉條,沾上黑松露醬,倍感滋味。 燒去骨雞中翼 真空慢煮處理($68)去骨雞翼鮮嫩滑溜,配上醬汁很開胃。白酒蘋果豬架 配黑松露意粉($168)甜甜酸酸,配合白酒烹煮非常特別。這個鮮蜆海蝦特色青醬拌闊條麵($88)賣
某天經過太子,看見這間店子裝修甚為特色,決定要來試試。

這夜晚上,我們一利四人就來試試。
店內環境舒適,坐位寬敞。

既然一場來到,當然要試一杯吧!
小麥愛爾啤酒($68)

燒真空慢煮乳酪羊架配雞脾菇($78)

汁燒原隻鮮魷($56)
鮮魷份量不大,但味道不錯,而且肉質彈牙呢!

這個鮮蜆海蝦特色青醬拌闊條麵($88)賣相和味道都是不錯的。
燒椰子雞扒意粉($88)
椰子味意粉感覺香濃特別,配上嫩滑的雞扒非常好吃。
36小時 真空慢煮燒黑啤安格斯牛仔排($128)黑啤醃肉的關係,肉質香滑可口,滲出啤酒味道也是很香,不錯!

2016-04-30
2016-03-22 431 瀏覽
環境就咁行過會俾度中式大門呃咗以為係中餐,原來係手工啤酒餐廳!入面嘅檯係用酒嘅箱造嘅,牆上有粵劇花旦造型嘅相,又有啲英文嘅啤酒牌,完全係中西合璧但又好襯喎!諗諗吓,呢度係界限街喎!清廷當年正正就係以呢度為界,將界線以南嘅土地割俾英國,選址呢度開中西合璧嘅餐廳,有意思!喺廚房入面有三個銀色大釀酒機,有趣!瘋薯條配自家製松露醬($48)唔係普通薯條,而係有3款薯條,分別有美國焗薯條、日本蕃薯條及日本紫薯條。薯條表面鹹鹹哋,所以唔使自己落鹽。而黑松露醬就絕不簡單,上面鋪滿海苔,出奇地夾。紫薯條係用真紫薯造,所以有濃烈薯味,入口香甜柚子燒鯖魚($68)魚皮爽脆但係燒燶咗,但係仲食到魚肉肥美油多,旁邊嘅柚子醬可以去除鯖魚嘅腥味,點少少嚟食會中和到鯖魚嘅魚油,甜甜地咁出奇地夾燒椰子雞扒闊條麵($88)雞扒炭燒味濃,原來係用初搾椰油、椰奶及新鮮香草,再真空慢煮幾個鐘,所以鮮嫩嘅雞肉會係粉紅色嘅。旁邊嘅闊條麵每一條都沾滿椰子汁,其實感覺似係白汁,不過偏漏。雞扒同闊條麵各佔隻碟嘅兩邊,冇任何配菜,色澤欠奉所以個外觀較差,雖然食落又幾夾不過似係兩碟餸放埋一齊自家製麥精($38)即係未發酵前嘅啤酒,第一啖好
瘋薯條配自家製松露醬($48)
瘋薯條配自家製松露醬
柚子燒鯖魚($68)
柚子燒鯖魚
燒椰子雞扒闊條麵($88)
燒椰子雞扒闊條麵
自家製麥精($38)
即係未發酵前嘅啤酒,第一啖好似甘蔗汁,但飲落去就會有甜甜嘅麥味,就好似落咗糖嘅麥茶咁樣。唔飲酒嘅朋友可以一試
American pale ale($68)
飲落去好順口,好似普通啤酒,啤酒嘅花香氣同西柚果香會中和咗辛香,但之後橙皮嘅澀味及辛味會留喺喉嚨度,有後勁
自家製麥精/American pale ale
食物飲品都OK,但星期日晚竟然一個客人都冇?其實而家好多餐廳都有自家釀手工啤酒,如果想突圍而出,睇嚟食物要再有多啲特色,先可以令客人回頭再幫襯喇
2016-03-20
自家製麥精/American pale ale
  • 自家製麥精
2015-11-07 987 瀏覽
近排在太子上興趣班, 所以多了到太子宵夜. 又發現太子多了好多型格食店. 車子左穿右插, 誤打誤撞來了這間在漆黑中有一個發著彩光招牌的 foam. 店子的灰色水泥牆已經非常型格, 大門是一排的中式的雕花大木門, 氣勢不凡. 推開大門, 米黃色的鎢絲燈把店子照得很溫暖. 我們在一角坐下.臺面是由卡版做的, 上放一層茶色玻璃. 臺腳是由紅酒的木箱做成, DIY 風顯得店家的用心. 椅子是學校的椅子, 噴上各種顏色的噴漆. 就算是燈, 都是由縱橫交錯的水喉做成燈管出來, 全店都見到店主的心機, 每一臺每一角都是店主的用心經營, 令我對食物充滿祈待. 打開餐牌, 食物的價錢令人驚喜. 大部份單點都是六十多元, 真是十分便宜. 再看下去, 原來店家是自釀手工啤酒的, 還有很多慢煮菜式. 先點了一個三文魚晚餐, $250前菜是藍莓意大利時令雜菜沙律沙律菜不過不失, 橄欖油未夠香和未夠多. 醋味較強, 蔬菜乾身. 頭盤有燒真空慢煮乳酪羊架羊架很油潤, 一切即開, 脂肪位入口即化, 有濃濃的羊酥味, 是我的大愛. 沒有怪味酸味, 就只有濃烈的煎羊架甘香. 很值的一試.主菜是兩極慢煮火炙三文魚拼咖喱冬陰
先點了一個三文魚晚餐, $250

前菜是藍莓意大利時令雜菜沙律
頭盤有燒真空慢煮乳酪羊架
主菜是兩極慢煮火炙三文魚拼咖喱冬陰公意大利飯, $250
我只在赤柱吃過一次慢煮三文魚, 那次的經驗是驚為天人的. 以那次作標準, 今次不覺得像慢煮. 雖然油脂位還是很滑, 但魚身是煎過, 煎過就應該不可慢煮了. 魚身比較挺身, 魚油都融化了, 味道還是十分好.
至於咖喱, 是用印度米煮成的, 長長的較乾身, 咖喱味雖不濃烈但香辣都在, 味道跟三文魚不相上下, 還增進食慾呢.
另外多點了一個主菜, 燒椰子雞排配闊條麵, $88
面層灑了的椰絲發出淡淡的香, 雞排和麵條都較挺身, 不是港式的一pat pat, 夠飽肚.
甜品是一個果凍, 果凍太多魚膠粉很硬, 略為失色.
最後的飲品都是主角之一, 就是這裡的手工啤酒. 三款中選了比較女仔的一款. 最好點菜時叫侍應預備了, 因為手工啤關係, 好多泡的, 店員要分三四次, 每次消了氣才繼續倒啤酒, 所以要很長時間.
啤酒較重身, 麥味不太濃. 芒果果香是有的, 蜜桃味就嘗不到了. 對女仔來說, 果味重易入口, 對男仔來說, 酒體重夠man. 所以大家都適合飲, 勁!
店子雖然未拆萬聖節裝飾 (過了五日了), 反而幾特別, 骷髏骨人就在我對面飲到貓哂咁, 好搞笑.
2015-11-05
2015-07-20 1038 瀏覽
星期六,入到去唔多人,有兩張檯,其中一張好多人,另一張都有幾個。門口幾特別,不過個人對鐵閘既感覺麻麻…雖有點古典味,但亦有點得人驚。叫了SET DINNER, 有甜品和飲品。另加一個"瘋薯條配自家制黑松露醬"。沙律要了”藍莓意大利時令雜菜沙律 (Blueberry Italian Mixed Vegetables)沙律好吃!想不到不十分喜愛這類型沙律的我都吃了不少,應該說是不停吃!因為那個汁料好好味!而藍莓呢,就是一分為二的有兩三粒左右。頭盤選”焗真空慢煮乳酪羊架”羊架好好味!由於上菜時我行開了,羊架已被分屍….主菜要肉眼扒 (Dry Aged Prime美國肉眼扒) 拼黑松露意大利飯牛扒正啊!稍薄的一大塊,比很多地方都要算多了!不過個人不太喜歡放在木板上,感覺木板洗不乾淨的樣子….意大利飯就弱了點,飯都爛了!但不失美味!即是說味道是好的,就是飯太爛了!初時我還以為入面有薯蓉呢….(侍應說會努力改善)甜品是柚子糕,兒子最期待的啦~ 看著他吃第一口,想知道他覺得怎樣!從表情可以知道不是很合他口味!其實一聽到是柚子,我已經猜到兒子未必會喜歡了!吃到尾有少許酸。飲品要了"自家制麥精"(WOR
沙律
頭盤選”焗真空慢煮乳酪羊架”
羊架好好味!由於上菜時我行開了,羊架已被分屍….
羊架
肉眼扒
甜品
飲品要了"自家制麥精"(WORT)
是未發酵前啤酒!還是第一次飲呢~ 好甜!太濃味了!如果加多點水/冰應該OK!
自家制麥精
瘋薯條配自家制黑松露醬 (FOAM Fries)
Three kinds of potatoes, 三種不同的薯他制成,好特別!紫薯制的第一次吃!呃~焗薯的薯條也是呢!
Foam Fries 三種薯仔制成的薯條
雖然只有一位女侍應在埸,而且很忙!但服務態度不錯!
有機會會再來!而且今次冇酒飲,希望下次黎既時候有返啦!
2015-07-18
沙律
羊架
肉眼扒
2015-04-23 1269 瀏覽
在Foam Bar & Restaurant, 訂了9時兩位,早到了,稍等了一會,室外先有位,因不想邊吃邊"吸"煙,還是想多等一會,快按捺不住時,裏面有位了。如名,裏面像pub一樣昏暗,但掩蓋不了其特式: Fusion。推門是中式扇門,坐是美式鐵椅, 工業風水泥牆壁、金屬喉管,還有中式牌匾。點了些特式的,按來的先後作介紹,1) 燒咖啡美國特級肉眼扒Dry Aged Prime (配蘑菇意大利飯) $198- 賣相的的骰骰薄的,先嗅嗅,原以為燒咖啡牛扒會嗅到咖啡味,咦,嗅起來牛扒沒有咖啡味。點了5成熟,切開,我的一邊是over cooked的,入口有點老,有些渣,味道不錯有濃濃的牛味,卻不感覺有咖啡味。友人一邊比較像樣,切開中間感覺嫩嫩的,入口也較juicy,但同樣感覺不了咖啡味。途中,向侍應姐姐點啤酒,想不到只是9:30左右,很多款啤酒都售罄了,自家釀啤酒3款中只剩下American Pale Ale ($57),其他牌子只剩Nest Beer WA ($68)。我們2款也點了試試,American Pale Ale很容易入口,較適合女性。Nest Beer WA......應該說是A

點了些特式的,按來的先後作介紹,

Nest Beer WA......應該說是Amber Ale,侍應本來說只剩WA的,上桌我們卻發現原來是Amber Alle。我們詢問清楚時,侍應也有點不知所措,嘴裏嚷著說就剩這款了,大概太忙了,看她走出走入來來回回,一時忙昏了眼吧~

Anyway,這款描述是有荔枝香味的,有沒有,大家來嚐嚐吧~我感覺只是入口很苦很苦,不太適合我。

2) 蒜蓉白酒煮青口 $78
- 上桌已嗅到濃濃的海鮮味,青口每隻都很肥美飽滿。用青口殼舀了一口汁,很激烈,辛辣,事後才知汁是由白酒和日本清酒煮成,難怪味道咁激。難得在濃汁煮過後,青口也不減鮮甜,仍是很可口。吃畢,滿口還充斥著青口鮮味。

3) 黑松露韓式炸雞
- 這個不得了,是整晚亮點,熱辣辣上桌。嫩滑的雞腿肉據說是用黑松露醬醃過,外面包上紫菜後蘸上日式的天婦羅粉再炸。入口,粉漿做得夠薄,口感鬆脆,雞肉嫩滑Juicy,吃到紫菜味,但黑松露味卻感覺不了,是我味蕾太不敏感吧😂

整體感覺這是有心的餐廳,要知道手工啤酒在港不普及,要繼續走這條路還充滿未知性。建議餐廳可set 些手工啤酒配搭的套餐,或於菜式旁加建議搭配的啤酒,或許可吸引不懂喝酒的都來試試。
黑松露韓式炸雞
蒜蓉白酒煮青口
2015-04-22
10 分鐘 (堂食)
黑松露韓式炸雞
蒜蓉白酒煮青口