2020-11-09 89 瀏覽
觀塘又開左間新既抵食黃店呀(其實係重開,前身係天寶廚房),見佢開左幾個月仲做緊promo,大家快d去拯罰下佢啦😤-店面好光猛,一入去感覺好乾淨好舒服。雖然佢主打漢堡包,亦見佢仲有意粉同扒類簡呀,第一次黎當然要試下佢既burger啦-佢d burger set 由$58起,每份已包餐湯,沙律同薯條,真係好抵😳1. 經典安格斯牛肉漢堡 ($68)好足料呀,夾左芝士蕃茄菜同厚厚既漢堡扒,件漢堡扒唔會overcook,超juicy食到爆汁🤤🤤好香好正😋·2.牛油果蛋黃醬軟殼蟹漢堡($88)呢個真係邪惡之選🤤脆卜卜既軟殼蟹襯咪d醬,食到我對面個個lamlam👅--雖然漢堡包size真係唔算好大,但女仔食完都真係已好飽飽了,薯條都食唔哂🥺甘既價錢真係算好抵食岩哂想平食又唔想太頹既時候去食🥳-📍 Fratelli Restaurant(#觀塘)

1. 經典安格斯牛肉漢堡 ($68)
2.牛油果蛋黃醬軟殼蟹漢堡($88)
岩哂想平食又唔想太頹既時候去食🥳
📍 Fratelli Restaurant(#觀塘)

2020-11-08 94 瀏覽
«1107»平食樓上西餐 特色手打漢堡﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷照燒流心蛋安格斯牛肉漢堡 $78▶餐湯 南瓜湯個burger係overall最好食嘅🍔 一切開就即刻有蛋汁流出黎,有蛋香~mix埋漢堡扒特別juicy🤤 麵包係鬆軟口感,唔會硬賓賓乾爭爭,一啖咬落去主要食到肉肉肉嘅口感,正!▷澳洲肉眼扒 黑松露燒汁 $128▶軟殼蟹黑松露忌廉意粉 $98ummm呢兩款我覺得還好,兩款都係偏乾,會食到有點dry😐 肉眼扒5成熟但都幾硬,要用啲牙力先𡁻得開,所以我𡁻𡁻下都係夾硬吞咗算😂意粉上面個軟殼蟹大隻有肉地~ 黑松露味道ok出但都係略嫌dry咗少少▷黑糖冬瓜茶 +$5▶咖啡 +$5西餐無啦啦有冬瓜茶飲,但係驚喜嘅!即嗌!少少甜不過都有啲冬瓜粒粒咬下😙最後埋單$3xx仲要新張有折,折完除返開人均都唔使$100🥳 雖然冇話好驚艷,但burger係唔錯嘅!咁嘅價位嗌到main + pasta + burger都算好抵食!同埋喺度切蛋糕唔使收收切餅費甚廚麼的,店員幫我哋影相仲幾nice添~三五知己想平食又唔想食太頹可以黎撐下枱腳💛﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣Fratelli R
«1107»

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
Fratelli Restaurant
觀塘駿業里6號富利工業大廈1樓C室
2020-11-07 86 瀏覽
之前去觀塘駱駝漆覓食,當時路過見到"天寶廚房" 不過見佢就快搬去新店~決定待他新店開了先去幫襯😀最近終於試左~新店尚算寬敞,非常光猛乾淨🥰✨試左佢地招牌菜:漢堡1.手打流心明太子蝦餅漢堡~蝦餅好彈牙😍幾大件,明太醬堅流心,正!😋 仲有兜薯條,香脆熱辣~2.牛油果蛋黃醬軟殼蟹漢堡~ 軟殼蟹香脆咸香,入面有幾片牛油果,加埋蛋黃醬,香噴噴呢😘加錢,試埋南乳雞槌~無味精的,南乳味不算太濃,味道ok 喇~跟餐附送餐湯,當日係波菜湯,都係無味精的,唔錯,感覺幾健康👍初時驚唔夠飽,但套餐有湯,有飲品,再加埋漢堡薯條,其實都夠飽🥰整體黎講真係唔錯,坐得又舒服,可以再黎幫襯💕

新店尚算寬敞,非常光猛乾淨🥰✨

試左佢地招牌菜:漢堡

手打流心明太子蝦餅漢堡

整體黎講真係唔錯,坐得又舒服,可以再黎幫襯💕

下午茶
手打流心明太子蝦餅漢堡
2020-10-30 126 瀏覽
係IG見到有人介紹呢間新開既漢堡西餐廳,見到啲相幾吸引就黎左了。餐廳裝修得幾好🤩都坐得舒服既。嗌左照燒流心蛋安格斯牛肉漢堡。流心蛋整得啱啱好🥚牛肉唔會好硬。仲有流心手打明太子蝦餅漢堡。呢個組合都幾特別,味道好夾,蝦餅好大份🍤漢堡係配薯條加餐湯既,性價比幾高😛仲嗌左德國腸加薯蓉,每款腸都幾脆幾好食,薯蓉既味道就比較淡,但都值得一試😚一件令我哋有啲不滿既事係,明明飲品隻杯有柄,個侍應都係要好似茶餐廳既侍應咁拎住上面個杯邊,咁啱佢又無戴手套,感覺有少少唔衛生,不過整體黎講服務態度都算唔錯。

2020-10-18 242 瀏覽
兩個人在這裡享用午餐。甫入座,店員主動向我們介紹各款菜式,看下去樣樣都吸引,最後點了一客鵝肝安格斯牛肉漢堡和香辣蒜片欖油鮮蝦意粉。鵝肝安格斯牛肉漢堡的漢堡是不過不失,未算特別,但當配上鵝肝後,鵝肝的油香與牛肉漢堡的肉味混和後,成為了一個「銷魂」的配搭—「銷魂」的定義可以很廣泛,不一定要依某電影所言的「叉燒蛋」才令人「銷魂」。美食之所以可令人「銷魂」,只要為食者在食的一刻帶來一種莫名的滿足,就行了。至於香辣蒜片欖油鮮蝦意粉,炒得乾身,以欖油作基礎首先可令意粉不會感覺油膩,是成功的一半。蝦肉沒有特別,不是重點。香辣蒜片的加持,令原本整碟平平無奇的意粉變得惹味,成為一碟令人會記得的意粉—乾身而不膩,而又不會像中式乾炒河般嗆喉的一碟惹味的意粉。
早幾日先岩岩重新開業既💛小店———————————————-@fratelli_kt 知道試業既頭幾日有半價優惠🙈師奶仔心態既我,當然係唔好執輸即刻衝去打電話📲Book位啦!一入到去感覺環境非常舒適,光猛⭐️地方寬敞,設計亦非常簡潔有空間感之前係舊舖食過一次之後,就對哩度既漢堡🍔念念不忘😋😚今次都係一坐低就叫左兩款漢堡包🍔主食,另加一款小食🍗🍗————————————————新舖既漢堡包🍔仲有一個新款式包皮可以換饅頭皮🙈)照燒流心蛋🥚安格斯牛肉🐮漢堡🍔流心明太子手打蝦餅🦐漢堡🍔每個自選漢堡🍔都會配埋薯條🍟同沙律🥗!仲有是日靚湯🥣😋沙律🥗新鮮,薯條🍟即叫即炸,熱辣辣😚手打蝦餅🦐堡真心無得輸😋好食到爆呀!蝦餅厚身到呀媽都唔認得,肉質仲要超彈牙🦷,配埋唔會太咸既明太子醬同甜甜地既饅頭包皮,簡直係我心中既No.1!!!!😋南乳雞搥🍗🍗南乳味唔係超級濃烈,但雞搥炸既火喉岩岩好,食落外皮脆,雞肉入面嫩滑又juicy!!😋每碟有三隻,兩個人開心Share就最岩啦👍宜家新張期內,無左半價優惠都仲有個85折架!仲唔快D揾埋姨媽姑姐一起去😄😄👍
早幾日先岩岩重新開業既💛小店
———————————————-
@fratelli_kt

之前係舊舖食過一次之後,就對哩度既漢堡🍔念念不忘😋😚

今次都係一坐低就叫左兩款漢堡包🍔主食,另加一款小食🍗🍗
————————————————
新舖既漢堡包🍔仲有一個新款式
包皮可以換饅頭皮🙈)

照燒流心蛋🥚安格斯牛肉🐮漢堡🍔

流心明太子手打蝦餅🦐漢堡🍔

南乳雞搥🍗🍗

宜家新張期內,無左半價優惠都
仲有個85折架!仲唔快D揾埋
姨媽姑姐一起去😄😄👍
2020-10-13 137 瀏覽
見觀塘有新開餐廳即刻試下中午去到都唔洗等位,大把位~環境都幾舒服,不過有少少油煙味見burger咁吸引,就試睇落最基本嗰個先(因為我覺得如果連最基本嘅都做唔好嘅話,咁其他都唔洗試)我揀咗 照燒流心蛋安格斯牛肉漢堡($78)+可樂($5)除咗漢堡仲有沙律同薯條,同南瓜湯(冇影到,都唔錯)漢堡睇落比想像中細,不過對女仔嚟講都夠食,牛肉感覺較乾身,唔夠juicy,十分普通而薯條亦唔夠脆同事食完都覺得普通,而且價錢唔平,所以試咗一次就夠
見觀塘有新開餐廳即刻試下

中午去到都唔洗等位,大把位~環境都幾舒服,不過有少少油煙味

我揀咗 照燒流心蛋安格斯牛肉漢堡($78)+可樂($5)
除咗漢堡仲有沙律同薯條,同南瓜湯(冇影到,都唔錯)
而薯條亦唔夠脆
照燒流心蛋安格斯牛肉漢堡

同事食完都覺得普通,而且價錢唔平,所以試咗一次就夠
2020-10-01 4631 瀏覽
偶爾到了觀塘工業區,順手睇吓有乜好食。在樓下的banner 見幾吸引,價錢又不貴,便上來試試。裝修簡潔,座位尚算寬躺,午餐選擇豐富,有意粉丶飯丶扒及漢堡包... 等,我們選了牛油果蟹肉意大利飯($88)及雙層芝士安格斯牛肉漢堡($68)。是日餐湯是南瓜湯,味道唔錯,有南瓜味。雙層芝士漢堡包賣相靚,牛肉厚度適中亦有牛肉味,配上芝士丶生菜及蕃茄,口感豐富,亦較健康。只是牛肉煎得略為乾身,若然更juicy,味道更佳。👍🏻👍🏻旁邊的沙律菜及薯條很新鮮,尤其是薯條啱啱炸起,又熱又脆,好好味。😋😋😋牛油果意大利飯上枱貌似普通,食第一啖,便知廚師功力。飯煑得啱啱好,煙靭又彈牙,忌廉汁香甜,緊緊蓋過飯,不過多。蟹肉頗多,混合飯一起吃,鮮甜可口。加埋牛油果,又滑又香,是另一味道。Yummy! 😍😍😍餐飲我們叫了熱檸茶及咖啡,咖啡味道尚算合格。埋單時,女侍應問我們意見,並告知原來搬來不夠一個月,有新張價惠(八折)。就食物水凖而言,值得幫襯。

是日餐湯是南瓜湯,味道唔錯,有南瓜味。

餐飲我們叫了熱檸茶及咖啡,咖啡味道尚算合格。

2020-09-26
10 分鐘 (堂食)
  • 牛油果蟹肉意大利飯
2020-09-13 563 瀏覽
係觀塘返工返得耐,其實好似好多嘢食,又好似其實唔係。近公司又唔會好想,想食嘅要行好遠。呢間burger剛剛新開無耐,呢棟通常黎食嘅都係台灣嘢或樓下茶餐廳,今次上黎係食西餐。除左burger,仲有pasta同肉類揀。每個座位算係寬敞,有卡位,如果疫情過左都可以多啲人黎。香辣蒜片鮮蝦欖油意粉,88元,所有套餐包有一個湯。朋友話幾香,蒜味都夠,蝦都爽。肉眼扒,128元,好誇張,呢塊一上,好堅,好大塊仲好厚,好似係觀塘未見過。5成還好,唔會硬,如果熱番小小會更好。輪到我個份啦,法式鵝肝安格斯牛肉漢堡,128元。牛都幾厚,又唔會過熟,肉汁豐富。再加埋小小鵝肝,兩舊一小啖,好好味!唔好睇佢細細份,都幾飽,有湯同薯條。成個9月有85折(希望無被op又話我無用原圖,咁應該出得切嘅)

除左burger,仲有pasta同肉類揀。

每個座位算係寬敞,有卡位,如果疫情過左都可以多啲人黎。

2020-09-10 513 瀏覽
朋友深宵傳來美食圖,原來試業期間限定半價,引得我急不及待過來一嘗。事前有做功課,餐廳位置不算難找。餐廳環境光猛,雖然沒有獨立兩三人的小枱,需要搭枱,但空間都足夠,不會太迫促的感覺。先來手打蝦餅流心明太子漢堡蝦餅是泰式蝦餅走泰式辣醬的感覺,特別的是中間有流心明太子,食的時候要小心,真係爆發明太子,不過其實流心的部分不多,要食到好中心先有。蝦餅上有點芝士醬,食落幾惹味。然後到法式鵝肝安格斯牛肉漢堡一口咬下,鵝肝香濃得黎仲食到牛肉的肉汁,牛肉中間仲是粉色的剛剛好,夾埋其他配菜,番茄生菜同最重要的芝士,此款更適合愛肉之人。值得讚賞的是鵝肝大小合適,唔會好似某部份餐廳俾得納米形鵝肝,這裡的鵝肝係可以配合整個漢堡,由頭食到尾都食到有。原本可先選漢堡包款式,但剛巧饅頭售罄,唯有選普通原味漢堡,就無特別。不過因為食漢堡時太多汁,食得狼狽,所以想建議下餐廳可以提供濕紙巾,或者膠手套會更好。每款漢堡均配薯條和餐湯,還有沙律,飲品就另外加購。雖然餐廳是專食漢堡,但我認為其他配菜都需要多花心思。其一,漢堡同薯條兩者絕配,缺一不可。但當日薯條一點兒都不脆,而且仲油淋淋,即使漢堡有多好食,都因為薯條而扣分,應該是

先來手打蝦餅流心明太子漢堡

然後到法式鵝肝安格斯牛肉漢堡

其一,漢堡同薯條兩者絕配,缺一不可。但當日薯條一點兒都不脆,而且仲油淋淋,即使漢堡有多好食,都因為薯條而扣分,應該是薯條炸得未夠時間,點茄汁都食唔落,希望餐廳可以改善。
另外跟的餐湯亦是食之無味,若果餐廳無心做好配菜,倒不如不要提供,因為兩樣我都食唔落,寧願加購飲品。

食唔落薯條唯有追加小食芝士煙肉大啡菇,無咩可以挑剔,芝士夠多,啡菇多汁,配合煙肉咸香,收貨!

可能因為餐廳位置於工廠區內,半價優惠亦無需排隊,不過都有不少人買外賣。
若回復正價,我又未必會特意過去,除非在附近上班,偶然一試也無妨。
2020-09-06 2919 瀏覽
知道附近新開佐間餐廳有開張優惠,lunch梗係捉同事黎試下😍 餐廳雖然係主打漢堡,但其實仲有意粉同扒類可以簡👀.法式鵝肝安格斯牛肉漢堡🍔 $128款款都好吸引🤤但牛控首選一定係牛先😍包身可以揀漢堡或者饅頭~我就簡佐饅頭好似健康啲🤭雖然係饅頭但係食落唔會太乾身仲比較鬆軟~件鵝肝超級肥美好邪惡🙈!入口即溶但略嫌太肥太油😶安格斯牛肉佈滿大大pat芝士🤤咬落好有肉汁同埋食落都好重牛味~成個包咬落好juicy,鵝肝味較出🤤.澳洲肉眼扒🥩 $128每樣野都會跟是日餐湯,忌廉湯飲落正常但好似唔落西芹會好啲😂😂個牛超大塊😍食落好香炭燒味同偏juicy🤤個黑松露汁好香~~襯落牛牛度好岩😍個牛厚度都適中但偏多筋😶嗌牛一律建議嗌返五成🤭因為同事嗌完七成熟有啲後悔😂另外薯條係粗薯同埋熱辣辣炸出黎好食🙆🏼‍♀️.總結,原來前身係天寶廚房🙈之前一路都未有機會試,今次終於食到🙆🏼‍♀️個餐都幾大份食到我地超飽🙈 扒同burger簡,我會簡burger🍔因為burger真係好誘人🙈同埋水凖都幾高🤤大大件之餘仲好juicy👅 不過唔知食開比較熟既唔知會唔會覺得個牛肉太生😂但我自己覺得好ok~不過唔知係咪新開,製作時間要三十
法式鵝肝安格斯牛肉漢堡🍔 $128

澳洲肉眼扒🥩 $128
澳洲肉眼扒

總結,原來前身係天寶廚房🙈之前一路都未有機會試,今次終於食到🙆🏼‍♀️個餐都幾大份食到我地超飽🙈 扒同burger簡,我會簡burger🍔因為burger真係好誘人🙈同埋水凖都幾高🤤大大件之餘仲好juicy👅 不過唔知食開比較熟既唔知會唔會覺得個牛肉太生😂但我自己覺得好ok~不過唔知係咪新開,製作時間要三十分鐘有啲耐😞lunch食得好趕就要走了🥺
澳洲肉眼扒
  • 法式鵝肝安格斯牛肉漢堡
2020-09-06 394 瀏覽
首先,這餐廳的出餐速度很快,但每道菜卻不失精美的擺盤,突顯了這餐廳的細膩心思,務求每個細節位都能達至十足水平。烤菇的香薰貫穿整個漢堡包的味道,安格斯牛肉新鮮肉嫩,比一般吃到的更充滿肉汁、牛的鮮味,配上流質芝士令咬下去的質感更上一層樓。陳醋及鮮茄片等配料令漢堡包不會太膩。厚切薯條外脆內軟,不會炸得太硬、太乾或底部有很多油漬,茄醬的酸味恰到好處,令人愈吃愈開胃,薯條的份量亦算多,不會令人有種”吃了一半只有光漢堡包”牛油果的汁令到意粉質感很滑,意粉本身烹調得非常彈牙,鹹甜適中的調味滲透意粉當中,亦跟意粉的質感互相共鳴,令每一口整體的口感、味道都昇華。肥美的鮮蝦色澤吸引,不見得跟好多餐廳那樣子暗淡無光、烹煮太久的”酶味”,彈牙的肉身令人感受到整道菜的精華之一。

2020-09-05
  • 意大利陳醋烤菇安格斯牛肉漢堡包
2020-09-06 285 瀏覽
-- 今日嚟觀塘看傢俬.. 梗係要搵埋嘢食啦.. 竟然畀我哋見到有間工廈 啱啱新開張食 Burger既鋪... 試業全部野半價,真係好低.. 份量仲要唔細,又有餐湯同野飲.. 鵝肝牛肉漢堡正呀.. 啖啖肉. 牛扒就不過不失, 不過半價真係好抵, 追加小食都有平.. 嘢飲選擇都幾多.. 小食都唔錯..💓---推薦4.5*(5星滿)- 環境5*- 價錢5*- 服務5* -- #burger #觀塘工廈 #觀塘 #觀塘美食 #hkkol #相機先食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodstagram #yumyum #hkig #thaifood #食好西 #hkfoodblog #吃貨#吃貨人生#食在香港#explorehk#hkinfluencer#hkblogger#hkiger #instalike #hkiggirl #likeforlikes#hkmarketing
-推薦4.5*(5星滿)
- 環境5*
- 價錢5*
- 服務5* -
  • 鵝肝牛肉漢堡
2020-09-04 391 瀏覽
之後已經有fd介紹食天寶廚房 一直未有時間過觀塘試前2日上網見到佢地開左新舖叫Fratelli咁岩今日過開黎 決定上黎幫襯下開張重要有試業promotion全單半價!!!冇錯 係半價!!Lunch 上到去見到有ard 10個人喺出面 原來全部都係叫外賣 所以好快入得去坐底就order左個流心蛋漢堡 (應該係呢度signature item)可能因為半價太多單 等左ard 30~40mins先上菜個set有個漢堡 湯 薯條同沙律菜 加3蚊有埋野飲首先個漢堡真心好味好足料 個薯條同湯就比較普通 不過都冇伏 (如果係粗薯條就100分)半價左真係好抵 51蚊食咁多野重要係高質漢堡 (唔係麥xx嗰d level)🙈🙈就算之後有半價 正價食其他都唔貴下次黎觀塘會再encore 試埋其他味P.S. d職員好有禮貌 知道我等得有d耐 都有同我講唔好意思 重主動幫我問廚房 (利申:我真係冇催過佢地)
之後已經有fd介紹食天寶廚房
一直未有時間過觀塘試
前2日上網見到佢地開左新舖叫Fratelli
咁岩今日過開黎 決定上黎幫襯下
開張重要有試業promotion
全單半價!!!冇錯 係半價!!

Lunch 上到去見到有ard 10個人喺出面

就算之後有半價 正價食其他都唔貴
下次黎觀塘會再encore 試埋其他味

流心蛋安格斯牛肉漢堡
2020-09-04
30 分鐘 (堂食)
流心蛋安格斯牛肉漢堡