餐廳: FUMI
資訊:

2024-08-25 2977 瀏覽
位於中環蘭桂坊加州大廈內嘅FUMI,裝修以和風設計為主調,環境寬敞舒適✨ 主打精緻既日式料理,菜式選擇豐富且質素好高,今次係二訪都完全無失望🥰❀ 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯芡汁 🦀賣相好精緻😍 鮮甜嘅海膽配以松葉蟹肉,加上高湯芡汁及三文魚籽更顯鮮味~底層係充滿豆香嘅腐皮,口感滑嫩又帶淡淡清香,食落好有層次感❀ 特上8點刺身拼盤 🐟刺身拼盤好豐富❤️ 有齊真鯛、象拔蚌、深海池魚、牡丹蝦、中拖羅、大拖羅、金目鯛及海膽✨ 薄切真鯛口感緊緻彈牙,配搭柚子酸汁好開胃☺️ 象拔蚌爽脆鮮甜,深海池魚肥美鮮嫩~牡丹蝦新鮮爽彈,中拖羅及大拖羅油香滿溢,嫩滑無筋👍🏻 金目鯛柔嫩鮮美,海膽亦好鮮甜呢🥰 可以一次過食晒咁多款刺身好滿足!❀ FUMI特製三色卷 🍣依款特色卷物上面堆滿海膽、碎吞拿魚腩、三文魚及三文魚籽,入面係青瓜粒,足料又鮮味十足☺️❀ 網燒宮崎牛西冷 🐮和牛西冷肉質軟嫩多汁,外層燒至焦香☺️ 脂肪分佈均勻,油香豐腴,入口即溶🥰❀ Purple In Love 🍹 依杯mocktail漸層效果好靚😍 以蝶豆花茶、檸檬汁、檸檬汽水及西柚汁調製,酸甜解膩❀ Fumi Ice Tea 🍹以紅莓及薄荷茶為

❀ 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯芡汁 🦀

❀ 特上8點刺身拼盤 🐟

❀ FUMI特製三色卷 🍣

❀ 網燒宮崎牛西冷 🐮

❀ Purple In Love 🍹

❀ Fumi Ice Tea 🍹
以紅莓及薄荷茶為主調嘅mocktail,莓味濃郁且帶清爽感覺

中環蘭桂芳美食商廈加州大廈內高級日本料理店 - ꜰᴜᴍɪ,人氣一向爆燈,座無虛席。餐廳週末有特色放題,相信有不少人也知道。暗黑風裝修,一整排刺身壽司吧檯加上酒吧區,風格走現代、高檔次路線。.餐廳有不定期舉辦一些特別活動。今天晚上,我們本是衝着鮪魚解體秀以及ꜱᴛᴀɴᴅ-ᴜᴘ ᴄᴏᴍᴇᴅʏ而來,來一個特色體驗。但很不巧,鮪魚在當天過關時,遇上了一點阻礙,所以未能未如期到達餐廳,緣份未夠唯有再等下一次。但夏日特別活動ꜱᴛᴀɴᴅ-ᴜᴘ ꜱʜᴏᴡ 有如期舉行。.日本藍鰭吞拿魚晚宴 💲1080/pp.前菜✿ 磯燒鮑魚、慢煮鴨胸、菠菜野菌浸汁.刺身先付✿ 赤身牛油果他他配黑魚籽.刺身✿ 中吞拿魚腩✿ 吞拿魚赤身✿ 北海道產海膽✿ 帆立貝✿ 北海道牡丹蝦.吸物✿ 宮崎豚肉野菜味噌湯.燒物✿ 封煎吞拿魚. 強餚✿ 鹽燒 A4 宮崎牛西冷.壽司✿ 金三角拖羅✿ 火炙霜降拖羅✿ 蛇腹拖羅✿ 中拖羅✿ 香蔥碎拖羅✿ 醬油漬赤身.果物✿ 靜岡蜜瓜 配 時令果物.餐單主打享用各款稀有吞拿魚部位、海膽及日本和牛等。前菜冷盤有日式磯燒鮑魚、慢煮鴨胸緣及菠菜野菌。刺身部份,除了有各款主打吞拿魚赤身和吞拿魚腩片,還有北海
日本藍鰭吞拿魚晚宴 💲1080/pp
前菜
✿ 磯燒鮑魚、慢煮鴨胸、菠菜野菌浸汁
刺身先付
✿ 香蔥碎拖羅
✿ 醬油漬赤身
果物
✿ 靜岡蜜瓜 配 時令果物
餐單主打享用各款稀有吞拿魚部位、海膽及日本和牛等。前菜冷盤有日式磯燒鮑魚、慢煮鴨胸緣及菠菜野菌。刺身部份,除了有各款主打吞拿魚赤身和吞拿魚腩片,還有北海道海膽、刺身蝦和帆立貝等,質素當然是不錯。
主食有香煎吞拿魚扒,加點沙拉醬肉質嫩滑,油脂感十足。另一款主食是同樣高質素的宮崎縣和牛,鹽燒處理外層香口,同樣是油脂感滿滿,入口即溶。
主食過後,有以最矜貴部份做的拖羅鮪魚壽司,總共六款,包括:蛇腹大拖羅、中拖羅、赤身、炙燒霜降拖羅、香蔥碎拖羅以及最矜貴的近面頰的金三角部位。款款也屬入口即溶,令人回味的位置。
最後,以日本最時令的蜜瓜作結。
而作為蘭桂坊集團的夏日特備活動,在晚宴開始和中段的時候,加插了輕鬆搞笑的ꜱᴛᴀɴᴅ-ᴜᴘ ᴄᴏᴍᴇᴅʏ表演。全晚氣氛很熱鬧不錯。
2024-10-10 484 瀏覽
最近好鍾意去中環蘭桂坊嘅加州大廈食野😍 happy Friday約埋幾個女仔一齊去食野飲野真係好開心🫶🏻今次我地就揀左去食日本菜,最鍾意佢地d食材大部份都係日本直送,夠哂新鮮🥰頭盤先黎一個刺身拼盤,真係超級豐富,有中拖羅、大拖羅、海膽、沙甸魚卷、象拔蚌、油甘魚、牡丹蝦、金目鯛,最吸睛嘅一定係沙甸魚卷🤩壽司部份師傅特登幫我地整左少飯,三文魚籽口感好香脆,海膽鮮甜,熟蝦亦都夠晒爽口,最令人有印象嘅一定係活帆立貝,平時喺香港真係好少食到,口感絕對同雪藏嘅係有分別👍🏻熟食部份我地有海膽松葉蟹天婦羅宮崎牛壽喜燒海膽醬龍蝦尾真係三款都好邪惡,令人回味無窮🤤最後就有抹茶燉蛋作為結尾嘅甜品,抹茶味香濃燉蛋質感亦都好幼滑!去蘭桂坊食飯當然唔少得美酒啦😝當晚除左飲咗清酒,亦都飲咗梅酒,仲飲左佢哋嘅signature mocktail餐廳氣氛好好,作為聚會真係一個好地方,享受左一晚Happy Friday✨

熟食部份我地有海膽松葉蟹天婦羅

宮崎牛壽喜燒

海膽醬龍蝦尾

真係三款都好邪惡,令人回味無窮🤤

2024-10-07 823 瀏覽
周圍搵大閘蟹嘅菜式,今日就揀咗呢一間位於蘭桂坊嘅樓上居酒屋👍🏻和風蟹語六道菜盛宴:精選高級壽司、創意開胃菜、大閘蟹蟹粉茶碗蒸、蟹粉冰見烏冬,鹽麹乳鴿、北海道牛奶布甸✨乾坤蕃茄脹卜卜嘅蕃茄內有乾坤,包住多款嘅刺身粒粒,蕃茄食落去清甜多汁,更因梅子汁而令內外都帶有鹹身感,非常非常開胃,有驚喜!✨鹽麴乳鴿真係令人一試難忘,由發酵米製成的調味料,味道溫和甜美,乳鴿嘅肉質嫩滑多汁;絕對係有別於平時食乳鴿嘅風味!✨壽司分別有先吞拿魚中腩、深海池魚、北海道帆立貝同甜蝦。當然喺食蟹嘅同事不能夠忘記佢都係一間日式嘅餐廳,當然要試一試佢嘅壽司同埋刺身!三個字,好新鮮,而且切得非常之厚身。✨大閘蟹蟹粉茶碗蒸 蟹香已經率先飄入鼻哥窿,廚師細心將鮮拆肉蟹、蟹黃及蟹膏混合並炒熟,將蟹粉嘅甘香發揮得淋漓盡致,搭配日式蒸水蛋,滑不溜口。✨蟹粉冰見烏冬幼身烏冬口感煙靭有口感,面頭鋪上滿滿嘅蟹籽粒粒。旁邊擺有蟹黃、蟹肉絲,均勻地攪拌一下即可品嚐到啖啖蟹嘅風味!✨北海道牛奶布甸入口絲滑細膩,唔會太甜,確係完美的結尾。

周圍搵大閘蟹嘅菜式,今日就揀咗呢一間位於蘭桂坊嘅樓上居酒屋

✨乾坤蕃茄

✨鹽麴乳鴿

壽司

✨大閘蟹蟹粉茶碗蒸

✨蟹粉冰見烏冬

✨北海道牛奶布甸
入口絲滑細膩,唔會太甜,確係完美的結尾。
2024-09-29 610 瀏覽
第一次來brunch 充滿期待 先講$588 再加一semi buffet 落訂金$200 一位。食物種類十分少 ,refill 速度快 ,蟹腳多肉但偏鹹,魚生薄切 不算十分鮮甜 可吃 只是性價比不高 以這個價錢來說。甜品🍮HaagenDazs雪糕最好吃. 主菜點了鐵板和牛 ok! 比起之前提及的海鮮 另一主菜銀鱈魚更好!其他熱食 冬菇 翠肉瓜 所有熱食都不應該是$588 再加一的情況下 僅有提供的 反正日料半buffet 實在太多選擇 還是選酒店內的
又去蘭桂坊加州大廈覓食,FUMI主打食高級日式料理,周末仲有半自助餐食,人氣好高!餐廳環境充滿日式風情,店員服務態度好,不時為食客加茶🔸SEMI-BUFFET BRUNCH $588/1 精選日本四縣名產料理,提供多款日式美食,此外係自助區域當中最重點係有北海道鱈場蟹腳任食!!!隻隻都超巨大,拎住原條蟹腳食,肉質鮮甜彈牙,入口多汁,啖啖肉超幸福!放題仲會無限量供應多款日式前菜、刺身、卷物、燒物、吸物等,全部都會不斷補給,可以食到最後一刻除咗自助區嘅食物,每位客人可以自選兩款指定食物,有燒肉、鍋物、拖羅壽司、丼飯等,全部都好吸引!▪️A4和牛鐵板燒和牛牛味濃郁,肉質軟嫩,燒至五成熟剛好,入口即化!▪️A4和牛壽喜燒小鍋壽喜燒醬汁香甜而不膩,幾片和牛油脂帶有濃郁風味,鍋內仲有豆腐、蒟蒻麵、雜菇等▪️極上吞拿魚五點壽司 有蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅、香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩、赤身 ,色澤好靚,新鮮又好味▪️沖繩炒苦瓜苦瓜甘甜爽口,加入豚肉同炒蛋,瞬間呈現沖繩特色料理▫️廚師精選甜品盤最後仲會有甜品食,上枱時配以煙霧感覺好迷幻,拼盤有水果、日式甜品同Haagendazs雪糕

🔸SEMI-BUFFET BRUNCH $588/1

▪️A4和牛鐵板燒
和牛牛味濃郁,肉質軟嫩,燒至五成熟剛好,入口即化!

▪️A4和牛壽喜燒小鍋

▪️極上吞拿魚五點壽司

▪️沖繩炒苦瓜
苦瓜甘甜爽口,加入豚肉同炒蛋,瞬間呈現沖繩特色料理

▫️廚師精選甜品
2024-08-29 1286 瀏覽
中環鬧市中心食高級日料🫶🏻Happy Friday 同姊妹們好好吃一頓Fumi 文係蘭桂坊加州大廈食菜好新鮮 而且好精緻每次食到好味嘅菜式 真係令我好開心💕刺身拼盤🤍中拖羅、大拖羅、海膽、沙甸魚卷、象拔蚌、油甘魚、金目鯛壽司 三文魚籽、活帆立貝、海膽、熟蝦海膽松葉蟹天婦羅宮崎牛壽喜燒招牌海膽醬龍蝦尾抹茶燉蛋呢度嘅食材全部日本直送品質真係好高 一啲都唔平凡好簡單嘅三文魚籽 佢個醬油漬同口感完全唔同好少地方有新鮮活帆立貝 質感更加有層次另外龍蝦尾係我今餐其中一款好鍾意嘅啖啖肉 醬汁好惹味 肉質亦都好腍 平時同朋友過嚟飲清酒 好滿足❤️FUMI 📍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
中環鬧市中心食高級日料🫶🏻
Happy Friday 同姊妹們好好吃一頓
Fumi 文係蘭桂坊加州大廈
食菜好新鮮 而且好精緻
每次食到好味嘅菜式 真係令我好開心💕

刺身拼盤🤍
中拖羅、大拖羅、海膽、沙甸魚卷、象拔蚌、油甘魚、金目鯛
壽司 三文魚籽、活帆立貝、海膽、熟蝦
海膽松葉蟹天婦羅

平時同朋友過嚟飲清酒 好滿足❤️

FUMI
📍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
2024-08-23 1002 瀏覽
誰說中環蘭桂坊只是一個夜蒲酒吧區,其實這個坊有名有質素的食肆林立,在那裡的加洲大廈整幢每層都是有名的食肆,六樓的 Fumi 是我今次極力推薦給大家的一間。Fumi 是一間高級的日本酒吧料理店,主要菜式是刺身、壽司、天婦羅等等,也是一間專吃來自日本宮崎縣的和牛、豚和雞的專門店,甚至廚師發辦也一應俱全。餐廳天天從日本空運食材到店,保証各樣食材天天新鮮,就是這一點,就值得我今晚與朋友來光顧一敞了。裡面氣氛裝潢典雅、寧靜和舒適,適合三兩知己,邊談邊吃。先來軟殼蟹沙律配甜椒沙律汁,蟹炸得脆口微酸的沙律汁帶來醒胃。Fumi 三色卷由碎吞拿魚腩三文魚和海膽組成,中間也有三文魚籽和青瓜作伴,既脆卜卜又鮮味。雜錦海蝦天婦羅拼盤也炸得出色,海蝦之外加一片白魚和厚切的時蔬,是水準之上的出品。宮崎牛肉眼配豆腐小鍋,肉眼的級數是A5,入口即溶不需牙力,暖胃的湯令人一喝再喝。串燒今晚點了有宮崎無添加豚腩肉、宮崎特產香腸、厚切牛脷、日本甜青椒仔。甜品有抹茶cream bulee 和日本時令鮮菓,是餐後的一點甜,亦都不俗。總結這帶西化的日式料理店,論環境論食物質素都非常高。

Fumi 是一間高級的日本酒吧料理店,主要菜式是刺身壽司、天婦羅等等,也是一間專吃來自日本宮崎縣的和牛、豚和雞的專門店,甚至廚師發辦也一應俱全。

裡面氣氛裝潢典雅、寧靜和舒適,適合三兩知己,邊談邊吃。

總結這帶西化的日式料理店,論環境論食物質素都非常高。
2024-08-03 1501 瀏覽
🇭🇰 FUMI·呢間我想食好耐㗎喇 佢啲嘢食超精緻 而且質素好好 好適合慶祝🥳🥳而家openrice訂檯晚市仲有8折🤑🤑·特上8點刺身拼盤(毎款2件)$798佢個刺身拼盤好有誠意 佢入邊嘅用料都好靚😍😍我最鍾意佢個象拔蚌刺身 佢呢個超甜超鮮🤤🤤中拖羅都係勁肥美 好油香🐟牡丹蝦同帶子都係超甜 池魚 金目鯛同沙甸魚卷都好新鮮 最後個海膽都甜😚·北海道松葉蟹肉甲羅燒配法包$168 l 松葉蟹肉沙律$218 l FUMI特色太卷$248之後佢個甲羅燒都好好食 佢入邊嘅蟹膏超鮮 無論放係法包上面定就咁食都超好食🦀🤩🤩之後佢個松葉蟹肉沙律擺盤都好靚 佢上面蟹肉好多 配埋下面既腐皮 口感好夾😎之後個特色太卷用料都好新鮮 帶子同埋海膽都好甜 不過我自己就覺得佢入邊既芝士唔算好夾🤣·宮崎豚肉豆腐泡菜小鍋$198 l 北海道松葉蟹肉釜飯$398最後我哋仲嗌咗兩個熱嘢 佢個泡菜鍋入邊豬肉嘅份量都幾多 而且佢個泡菜係偏甜少少嘅 幾開胃🐷反而最後個蟹肉釜飯冇我想像中咁有驚喜 佢個飯係偏濕少少 而且冇想像中咁鮮 不過都超多蟹肉😈😈·#rbyeat#rby日本菜 #rbycelebrations#rby中環·📍中環
🇭🇰 FUMI
特上8點刺身拼盤(毎款2件)$798
特上8點刺身拼盤(毎款2件)
松葉蟹肉沙律
#rbyeat
#rby日本菜 #rbycelebrations
#rby中環
📍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
特上8點刺身拼盤(毎款2件)
松葉蟹肉沙律
FUMI特色太卷
宮崎豚肉豆腐泡菜小鍋
又嚟到蘭桂坊加州大廈搵食😋呢間日式居酒屋FUMI推出咗週末半自助早午餐放題,唔單止可以任食日式前菜、刺身、卷物同燒物,重點係可以食爆大大隻北海道鱈場蟹腳🦀😍‼️鍾意食蟹嘅朋友仔一定要bookmark呀😍🌟週末半自助早午餐放題 $588✨北海道原產鱈場蟹腳每隻都超巨型同好厚肉😍而且味道都好鮮甜!同朋友都勁食🤣個人認為高質過酒店自助餐好多!✨前菜田園野菜沙律、牛油果蕃茄沙律、芝麻菠菜、日式涼拌海帶、蟹籽青瓜沙律、煙燻鴨胸配創味鹽汁、日式泡菜、枝豆✨刺身鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚帆立貝、油甘魚、馬刀貝、三文魚,選擇唔多但整體都幾新鮮✨卷物A4宮崎和牛壽喜燒卷加州卷、雜錦辛香刺身太卷、火炙三文魚牛油果卷✨燒物鹽燒宮崎雞冀、鹽燒宮崎豚腩肉、明太子翠玉瓜、鮮冬菇等~特別推介鹽燒宮崎豚腩肉!厚切得嚟油脂分布平均,咬落軟嫩得嚟有爆油嘅感覺🤤🫶🏻✨吸物味噌湯主菜 (每位客人自選兩款)✨北海道吉列十勝豚肉豚肉半肥瘦,食落重油脂感但整體過熟~✨A4和牛鐵板燒油脂分布平均,牛油味同肉味都平衡,仲可以自己調教生熟度~✨雜錦天婦羅拼盤炸粉都算薄,味道正正常常冇乜特別🙂‍↕️✨串炸(生蠔,海蝦,豚肉)生蠔幾好食😋炸皮酥脆而

🌟週末半自助早午餐放題 $588

✨北海道原產鱈場蟹腳

✨前菜

刺身

✨卷物

✨燒物

✨吸物
味噌湯

主菜 (每位客人自選兩款)

✨北海道吉列十勝豚肉
豚肉半肥瘦,食落重油脂感但整體過熟~

✨A4和牛鐵板燒
油脂分布平均,牛油味同肉味都平衡,仲可以自己調教生熟度~

✨雜錦天婦羅拼盤
炸粉都算薄,味道正正常常冇乜特別🙂‍↕️

✨串炸(生蠔,海蝦,豚肉)
生蠔幾好食😋炸皮酥脆而入面creamy冇腥味🤤

‼️每位客人可免費獲贈廚師精選甜品盤一客,有黃豆粉蕨餅同Haagen-Dazz雪糕㗎😋✨
2024-07-18 1544 瀏覽
中環 | FUMI . ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : FUMI 地址 :中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓 . ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 天氣悶熱,最理想吃一些清爽食物 日本菜就是不二之選,位於中環加洲大廈的FUMI,主打日式料理,配搭不同食材,提供多元日本餐飲體驗 同時提供廚師發辦、懷石料理等, 單點選擇種類不少💫. 除了美食,亦有不少清酒及日本葡萄酒、調酒可供選擇💫. 而且環境寬敞舒適,全店木系裝潢,亦可選擇吧枱席前料理,炎炎夏日來到就是最佳選擇💫 . 餐點選擇頗多,有單點及套餐等🥲套餐可以配搭清酒,令每道菜更見特色,絕對令人滿意💫. 💢Fumi Delixe Tastng Menu 嚐味盛宴($1180)💢.💢先付帆立貝太葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子、甘酢大根,以長日式碟子放上,擺盤精緻,其中茄子明太子極具特色💫.💢造身海膽、吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚,全部都新鮮肥美,吞拿魚腩入口即溶💫.💢御物海鮮土瓶湯,以日式茶壺盛載著清湯,清湯材料豐富,蟹腳、雞肉、姬松茸,入口清甜💫.💢燒物香蔥宮崎雞肉脆脆卷,賣相吸睛,雞燒入口啖啖肉,肉質嫩滑,醬料味道特色💫💢揚物鯛魚九條蔥天婦
. 除了美食,亦有不少清酒及日本葡萄酒、調酒可供選擇💫
💢先付
💢造身
💢御物
💢燒物

💢揚物
鯛魚九條蔥天婦羅,鯛魚燒天婦羅配上香蔥,蔥香魚鮮,配搭完美💫
💢強餚
A5 鹿兒島和牛鐵板燒,同時付上三角、西冷兩個部位,脂肪比例平均,兩邊輕輕微燒,入口即溶💫
💢壽司
廚師發辦四件,中吞拿、牡丹蝦 、金目鯛,鮮味滿滿🍶
💢果物
時令果物 ,蜜瓜超甜💫
🍶朕 - 茶味燒酎、檸檬汁、檸檬水
🍶貴妃 - 倫敦3號氈酒、枇杷膏、青檸、薄荷、日本清酒、梳打水
酒品以中國式杯子盛載著,更添特色💫
2024-07-15
2024-07-15 1305 瀏覽
辛苦工作一星期,假日要歎美食慰勞自己😁 今日選擇咗最愛的日本菜,到訪位於中環加州大廈的<Fumi> 歎一頓高質半自助放題。餐廳日系簡約裝潢配落地透光大玻璃,加上寬廣的空間感,十分舒適 最難忘係有魔術師表演😍好驚喜-🇯🇵半自助早午餐放題 🇯🇵💰價錢:成人$588/位 小童$288/位🎏時段星期六日·公眾假期 12:00- 15:00-每位可以選擇兩款日本四縣名產料理作為主菜及每人有一份精選甜品拼盤。而自助吧還有無限量供應的日式前菜、刺身 、燒物、卷物🥇❗️🦀💯🦀❗️📣居然還有[北海道鱈場蟹腳]任食😍 CP值的確爆登! 食物及服務高質又滿意-🏮 自助區•無限量供應 🏮🦀Chef's Special 北海道原產鱈場蟹腳鱈場蟹十分粗壯肥美! 蟹殼很薄,輕輕一剪能起肉。蟹肉相當豐厚鮮甜,入口多汁,略帶海水咸香。齒頰留香的滋味絕對能滿足愛蟹之人! 可以任食,實在幸福-🔸前菜田園野菜沙律、牛油果番茄沙律、芝麻菠菜日式涼拌海帶、蟹籽青瓜沙律、煙燻鴨胸、日式泡菜、枝豆-🔸 刺身吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝、三文魚刺身相當厚切鮮甜,最鍾意馬刀貝的爽彈口感-🔸 卷物A4宮崎和牛壽
最難忘係有魔術師表演😍好驚喜
🇯🇵半自助早午餐放題 🇯🇵
💰價錢:成人$588/位 小童$288/位
🎏時段星期六日·公眾假期 12:00- 15:00
而自助吧還有無限量供應的日式前菜、刺身 、燒物、卷物🥇
❗️🦀💯🦀❗️📣
🏮 自助區•無限量供應 🏮
🦀Chef's Special 北海道原產鱈場蟹腳

🔸前菜
田園野菜沙律、牛油果番茄沙律、芝麻菠菜
日式涼拌海帶、蟹籽青瓜沙律、煙燻鴨胸、日式泡菜、枝豆

🔸 刺身
吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝、三文魚
刺身相當厚切鮮甜,最鍾意馬刀貝的爽彈口感

🔸 卷物
🔸 燒物
鹽燒宮崎雞翼、鹽燒宮崎豚腩肉、明太子翠玉瓜及鮮冬姑
由細到大都鍾意燒雞翼!燒得皮脆肉嫩有水準

🔸 吸物
味噌湯
🏮 主菜:日本四縣名產料理
四縣:北海道、沖繩、關東、關西
每位可以從十幾款料理選擇兩款
🔸沖繩料理:A4和牛鐵板燒
A4 和牛油花紋理漂亮及分佈均勻
經炙燒後逼出油脂,誘人的油香與和牛肉質柔軟,十分滋味

🔸關西料理:串炸(生蠔,海蝦,豚肉)
炸物粉漿很薄,最鍾意炸生蠔🦪
D 蠔好肥美,蠔味濃郁

🔸關西料理:銀鱈魚西京燒麵豉漬
肉質嫩滑帶點魚油香,醬汁以白味噌做底,味道甘甜香口

🔸關東料理:極上吞拿魚五點壽司(加+$50)
有蛇腹拖羅 、火炙金三角拖羅 、香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩 、赤身
每款都好吃得感動! 近乎入口即溶的魚香及油香。很欣賞師傳會在每款壽司加上其他配搭,例如黑松露、黑魚子、蜜糖芥末子,令味道更富層次

🏮甜品拼盤🏮
有雪糕、時令水果及日式蕨餅

🍹Mocktail : Fuji Honey
➡️ 荔枝蓉、柚子蜜糖、菊花茶
清甜解渴
🍹Cocktail: Lychee Lover
➡️清酒、荔枝酒、柚子蓉、青檸汁、乳酸
荔枝果味很重,很喜歡
2024-07-12 1380 瀏覽
上網見到FUMI嘅 weekend semi buffet,主打出面自助餐都好少會有嘅北海道鱈場蟹腳!!行貴精不貴多嘅路線☺️北海道鱈場蟹腳🦀:每一條腳都成隻手臂咁長,啖啖肉,肉質新鮮唔會乾身,味道上亦好有蟹味唔會太鹹日本直送刺身:今日有三文魚/ 油甘魚/帶子/ 赤身/馬刀貝等,不愧為中環居酒屋級數嘅日本餐廳,刺身質素相當有水準👍🏻和食類壽司卷物及串燒:推薦佢哋嘅鹽燒宮崎雞翼/豚腩肉,以及A4 宮崎和牛壽喜燒卷主菜方面每人可以喺十幾項選擇中揀兩款,以先哋食到嘅主菜中會咁樣排名:A4和牛壽喜燒小鍋>A4和牛鐵板燒>銀鱈魚西京燒麵鼓漬>串炸。最後仲有一份甜品拼盤❤️

和食類壽司卷物及串燒:
推薦佢哋嘅鹽燒宮崎雞翼/豚腩肉,以及A4 宮崎和牛壽喜燒卷

辛苦咗成個禮拜放假,當然要去食好嘢。呢間位於中環蘭桂坊嘅Fumi,週末同假期會供應假日早午市放題,成人$588/位除咗包兩款自選主食,仲有無限量供應日式前菜、沙律、刺身、壽司卷物、天婦羅、燒物等等。而重點更加係有北海道原產鱈場蟹腳任食,12點開始可以食足3個鐘,嘢食質素絕對唔比高級酒店buffet差。另外仲可以加錢叫埋無限暢飲,又或者好似我哋咁叫返杯cocktail chill吓。先講自選主食,有成十幾款選擇,當中不乏用A4和牛、吞拿魚、銀鱈魚等高級食材炮製嘅菜式,我哋兩個人就叫咗4款唔同嘅主食開心share。A4和牛鐵板燒一客有4片A4和牛,油花分佈平均,輕輕用爐燒一燒就食得,肉質腍嫩,牛味香濃,食得滿滿油脂香。極上吞拿魚五點壽司 (+$50)分別有蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅、香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩同赤身5件壽司。拖羅件件都入口即融,滿滿嘅魚脂喺口入面散開嚟。A4和牛壽喜燒小鍋同樣用上A4和牛,牛肉軟嫩而且吸收哂壽喜燒湯底嘅甜味。鍋入面仲有非常入味嘅粉絲同豆腐等配料。北海道吉列十勝豚肉豚肉好大塊炸得香脆,粉漿厚薄適中,食落亦都唔油膩。至於放題嘅情餐點,只要同店員落order就會有專人
辛苦咗成個禮拜放假,當然要去食好嘢。呢間位於中環蘭桂坊嘅Fumi,週末同假期會供應假日早午市放題,成人$588/位除咗包兩款自選主食,仲有無限量供應日式前菜、沙律、刺身壽司卷物、天婦羅、燒物等等。而重點更加係有北海道原產鱈場蟹腳任食,12點開始可以食足3個鐘,嘢食質素絕對唔比高級酒店buffet差。另外仲可以加錢叫埋無限暢飲,又或者好似我哋咁叫返杯cocktail chill吓。

A4和牛鐵板燒

極上吞拿魚五點壽司 (+$50)

A4和牛壽喜燒小鍋

北海道吉列十勝豚肉
豚肉好大塊炸得香脆,粉漿厚薄適中,食落亦都唔油膩。

至於放題嘅情餐點,只要同店員落order就會有專人送到,唔洗好似食buffet咁行嚟行去。重點之一當然係任食鱈場蟹腳,蟹腳條條都非常粗身厚肉,肉質飽滿結實,鮮味十足,絕對可以媲美知名海鮮酒家。

其他仲有好似鮮吞拿魚、八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝等新鮮刺身;A4宮崎和牛壽喜燒卷、火炙三文魚牛油果卷等卷物;鹽燒宮崎雞翼、豚腩肉等串燒;同各式沙律前菜,任君選擇。

食飽仲會有精選甜品盤一客,上面除咗有雪糕、和菓子、蕨餅,仲有西瓜、士多啤梨等水果,加埋乾冰製造嘅煙霧效果,充滿視覺享受。

Plum & Fizz $108
呢到嘅cocktail都非常有特色,好似呢杯Plum & Fizz就用咗
氈酒同梅酒做base再加入檸檬汁同梳打水調配,飲落先有香濃嘅梅酒味道,再有檸檬嘅清香。

Tinker Bell $108
而呢杯Tinker Bell就將伏特加同酸蘋果酒結合,再加上青蘋果蓉、青檸、薄荷葉同梳打水,入口有超refreshing嘅感覺。

FUMI (中環)
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

2024-07-07 940 瀏覽
放假同朋友喺蘭桂芳附近搵到呢間日本餐廳享受返個高質半自助午餐餐廳環境舒適食物質數都好有水準✨SEMI-Buffet Brunch午市時段都有北海道鱈場蟹腳任食刺身有多款選擇每片都好鮮甜鮮吞拿魚.噴火灣八爪魚.帆立貝.油甘魚.馬刀貝.三文魚主食仲可以自選2款▫️北海道帶子海鮮蔬菜湯咖喱▫️A4和牛鐵板燒▫️A4和牛壽喜燒小鍋▫️串炸(生蠔、海蝦、豚肉)份量充足.整體滿意.性價比高下次晚市時段可以再嚟試下
放假同朋友喺蘭桂芳附近

主食仲可以自選2款

▫️北海道帶子海鮮蔬菜湯咖喱
▫️A4和牛鐵板燒
▫️A4和牛壽喜燒小鍋
▫️串炸(生蠔、海蝦、豚肉)

份量充足.整體滿意.性價比高
下次晚市時段可以再嚟試下