2019-03-18
同事約我在堅尼地城食dinner, 暗喑想為何是堅尼地城呢?但當我踏進Gastrobox的時候,便被其環境氣氛所吸引着,餐廳瀰漫着一片英倫古典風格,但吊燈則帶點型格,中間一系列英式皮sofa, 隔鄰一排的bar 枱位,令我回憶起在倫敦旅遊的日子Menu主要分Soup, Appetizer, Salad, Seafood, Main Course, Pasta, Side Dish & Dessert香草餐包~ 充滿香草和牛油的香味,鬆脆又香口蕃茄水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律$128~雖然煙三文魚和水牛芝士是主角,但其他配料也十分豐富。煙三文魚又厚又柔軟, 還有濃濃的煙燻香味水牛芝士外表雪白,有着淡淡的乳香味配埋蕃茄,粟米,蟹肉,青蘋果和用橄欖香草油做sauce, 非常可口美味黑松露焗龍蝦米多伴意粉$198~半邊龍蝦以芝士和黑松露一起焗製,芝士味和黑松露味都非常濃郁仲有一隻大大的龍蝦鉗,勁鮮甜多肉意粉的韌度亦剛剛好,雖然算多汁,但每一條意粉都充滿龍蝦的鮮味,極爽烤西班牙特級黑豬扒$238~Grill黑毛豬扒配薯條和蕃茄果然是特級黑毛豬,肉質柔軟,外脆內juicy, 肉汁充盈,用炭爐板煎,外
香草餐包~ 充滿香草和牛油的香味,鬆脆又香口
黑松露焗龍蝦米多伴意粉$198~
烤西班牙特級黑豬扒$238~Grill黑毛豬扒配薯條和蕃茄
果然是特級黑毛豬,肉質柔軟,外脆內juicy, 肉汁充盈,用炭爐板煎,外皮焦香,更多了一份炭香味,配以秘製紅酒汁,非常美味
朱古力心太軟蛋糕伴雪糕$68~
最後食埋甜品真是大滿足熱辣辣,濃濃的朱古力岩漿加上凍冰冰,清甜的杧果味雪糕,真是perfect match