2023-12-26
2023年12月12日 星期二今晚放工之後同老婆去咗尖沙咀食飯,選擇咗呢一間新開張無耐嘅居酒屋,因為見到網上評價唔錯入到餐廳見到無論裝修、燈光同設置都好似日本既居酒屋咁,猶如置身係日本當中餐牌上都有幾多唔同種類嘅食物可以選擇,價錢尖沙咀嚟講都唔算太貴,無論串燒、炸物或者海鮮都有好多款,花多眼亂,最後我哋決定每樣都要左少少嚟試下首先黎到既係招牌炸雞軟骨,炸得非常香脆,炸漿唔算太厚,配埋醬汁一齊食會冇咁油膩之後有串燒牛脷心,牛脷好厚切,咬落去啖啖肉,牛肉味好濃郁,而且夠晒多汁呢一個係自家製甲羅燒伴法包,法包焗得好脆,上面加埋甲羅燒一齊食更加滋味,既有濃郁嘅蟹膏味,又唔會太過鹹跟住有鹽燒大白鱔,同樣地燒得好香,一咬落去魚油出晒黎,肉質彈牙又無乜骨,食落去啖啖肉再黎有玉子燒,十分厚身,咬落去已經見到一層層蛋,蛋味濃郁,配埋蘿蔔蓉一齊食味道更加豐富呢個係大葱雞肉串,大葱同雞肉好配合,上面嘅醬汁亦好惹味,雞肉好嫩滑仲有豚肉芝士年糕,芝士年糕咬落去好似拉絲咁,好煙靭,無諗到同豚肉一齊食都會咁夾最後仲有北海道蟹肉湯飯,用料十足,每一啖都食到蟹肉,而且一大碗都足以夠兩個人食,食完真係暖笠笠埋單一共食咗$
埋單一共食咗$900有找,雖然已經嘗試咗好多食物,但係仍然希望下次再有機會嚟嘗試其他食物