2019-01-09 129 瀏覽
以為Holly brown cafe淨係得雪糕食/咖啡飲就錯了 原來lunch time都幾多人黎食飯 餐廳好大間 有兩層 環境都令人坐得幾舒服~嗌左個smoked salmon pizza同grilled chicken~smoked salmon pizza 上面原來得幾條rockets係面..煙三文魚嘅份量一般啦pizza都幾大個 係薄批 批邊好脆 但係味道唔係幾夠~ 雖然有啲芝士同磨菇 但係食菅其實都係得少少煙三文魚嘅味…Grilled chicken份量幾夠 但醃得唔夠味 而且雞肉有啲柴得雞髀位同雞翼位好食啲~附送嘅薯條同沙律就唔錯…配菜比起隻雞有誠意價錢偏貴 食物一般般 有點失望呢 應該不會回頭了P.S. 見幾多人食龍蝦意粉 可能比較好吃(?)

pizza都幾大個 係薄批 批邊好脆 但係味道唔係幾夠~

雖然有啲芝士同磨菇 但係食菅其實都係得少少煙三文魚嘅味…

得雞髀位同雞翼位好食啲~

附送嘅薯條同沙律就唔錯…配菜比起隻雞有誠意

價錢偏貴 食物一般般 有點失望呢 應該不會回頭了

P.S. 見幾多人食龍蝦意粉 可能比較好吃(?)
2018-12-28
2019-01-02 131 瀏覽
唔睇吓OpenRice都唔知Holly brown出咗咁多野食 又有burger, waffles, souffle咁, 作為food blogger一定要試試啦😛💕星期六lunch time嚟到都唔太多人,叫左salad, burger同甜品,但可惜既係凱薩沙拉竟然甩咗單,變咗最後先嚟,有啲唔啱timing不過佢個雞好嫩滑,暖暖地,而配料有煙肉同麵包乾,都幾好食既!原諒我食咗一半先記得影呀~呢個bagel就普普通通啦,偏乾同好細個...叫咗個石灣所以就會擺杯嘢飲就叫咗ginger carrot,我個friend就話麻麻哋,但係我個人都幾鍾意蘿蔔味同埋甜甜地, 唔會好辣,我覺得幾好咖啡唔會話太濃,奶味都幾重所以啱鍾意咖啡味冇咁重嘅人 Burger都幾足料嘅但係都係冇乜驚喜,薯條亦都係普普通通唔係特別好食所以都係最推介係呢個雪糕多士,佢哋嘅gelato係影相影幾耐都唔會溶嘅而且非常之有口感多士好香蜜糖味,小小脆咁非常之好!叫咗Berry味同埋朱古力味Berry味酸酸甜甜好正,而熱朱古力就超級之濃~~大愛所以以後食Holly Brown 我都會揀返佢哋嘅甜品❤️

咖啡唔會話太濃,奶味都幾重所以啱鍾意咖啡味冇咁重嘅人

而且非常之有口感
多士好香蜜糖味,小小脆咁非常之好!
叫咗Berry味同埋朱古力味
Berry味酸酸甜甜好正,而熱朱古力就超級之濃~~大愛
所以以後食Holly Brown 我都會揀返佢哋嘅甜品❤️
  • 炒雪糕
2018-12-24 143 瀏覽
Blue Vanilla,曾經風行一時既Holly Brown,依家已經得返兩間分店。 好耐無食突然心郁郁想食返。Blue Jazz $68Choco’ Berry $68味道一般,亦唔洗排隊。
依家已經得返兩間分店。
 好耐無食突然心郁郁想食返。
Blue Jazz $68
Choco’ Berry $68

味道一般,亦唔洗排隊。
一邊走一邊跟朋友在討論人生的意義,她的目標是減肥,好深奧的課題,然後路過中環【Holly Brown】,看到「梳乎厘班戟」在跟我們揮手,我們就選擇了好好的先吃唄。【Holly Brown】在香港有兩間分店,其中一間分店開係中環區,「中環既士丹利街22號」,中環站D岀口大約3-5分鐘路程,餐廳環境比想像中大而且畫分了兩個區域,感到非常舒適,而且每邊區域仲好寬闊,有點似台灣既小咖啡室。可以選擇在外面一點靜靜聊聊天。也可以選擇在入少少聽「Live band show」,放鬆一下。我一直都喜歡食【Holly Brown】雪糕但從未坐低食過Dinner,佢地既咸點選擇比我想像中多,感覺都幾吸引的。.Dinner set,餐包埋餐湯/沙律、主菜、甜品同飲品可以不用想太多一個Set有齊應有的元素。不過最signature既雪糕甜品同依家好Hit既梳乎厘班戟都好吸引,唯有全部散叫吧!經典燒排骨 $188首先Main dish叫既係好耐無食過既燒排骨,【Holly Brown】既經典燒排骨選用了骨幼肉厚既上級排骨,排骨既表面燒成完美既朱古力色,仲透岀陣陣既燒烤香。Juicy既烤肉口感有一點柔軟,肉感厚而

可以選擇在外面一點靜靜聊聊天。

經典燒排骨 $188
經典燒排骨

Juicy既烤肉口感有一點柔軟,肉感厚而且又帶有小小油脂,口味就更加香濃更加細膩,加上小小既燒烤醬就更上一層樓。但可以做得更骨肉分離一點!
經典燒排骨

除左主角既燒排骨之外,配菜仲包括好好好好味既炸薯條,至fresh既新鮮蕃茄同埋mix salad,非常之咁豐富架。

蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 $168
話晒都係晚餐無理由唔叫返個risotto既,主要既兩款risotto我就揀左「蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯」。
海鮮意大利飯和雜菌意大利飯吃多了,試試有蟹肉的意大利飯來一點新鮮感吧!
蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯

南瓜蒸熟後口感軟綿綿,最適合加入意大利飯,更代替淡忌廉令入口更濃厚。南瓜汁既sauce意想不到咁好味,感覺creamy,味道輕輕帶甜而不膩,完全混和每一粒既飯粒。

加上蘆筍及富蛋白質既清甜蟹肉,香甜美味,啖啖鮮味,充滿冬天的氣息。

Coffee Lover $108
最後當然唔小得食【Holly Brown】最拿手既甜品啦,今次揀左近期新岀品既梳乎厘pancake,計計埋埋都有成9個款式,珍珠奶茶梳乎厘班戟其實都好吸引架不過最後都係揀左「Coffee Lover」「最後既選擇」

甚麼是幸福感?應該是找到一塊鬆軟的梳乎厘班戟,輕輕切開再送進嘴巴,獨自享受那軟如浮雲的口感吧!提提你,梳乎厘班戟製作都要30mins既時間喔!

Coffee Lover

通常食既梳乎厘pancake都以水果為主題,今次就以咖啡為主。外表輕盈震騰騰,Pancake鬆軟有空氣感,不雅於外面既大牌孑,主要既味道來自浦滿頂部既Pancake醬,味道係「朱古力咖啡mix特濃咖啡」,岀眾既甜味透岀濃濃既咖啡味,個種回甘既感覺簡直難以形容。

Coffee Lover

可能係出嚟做左嘢既關係,每個星期都咁期待星期五,星期五可以令人放鬆!而今日呢餐【Holly Brown】,跟好友聊聊天聽Live Music既愉快又放鬆!總括黎講,食物質素不錯,賣相美美,價錢正常合理、上菜速度快、環境又輕鬆,很喜歡這樣的場地!值得再去!食甜品聽聽歌。
2018-12-04 143 瀏覽
Came here right before dinner for a quick bite. GF insisted on something sweet prior to savoury and so we chose to share a plate of their soufflé. Though a bit pricey considering the atmosphere, it was a solid piece of soufflé. I would return if I’m around the neighbourhood.

2018-07-29
2018-12-03 113 瀏覽
Live music at coffee shop has been quite common in hk, but I guess it’s a great stage for new hk musicians to show their talents. I enjoyed a wonderful meal at Holly Brown Coffee and the service was good. Nearly forgot to mention the gelato they hv, it was awesome! I’d love to try their pancake next time!!
2018-12-03 135 瀏覽
係中環既呢間Holly Brown非常大~ 除左有2層之餘仲有空間做live band show,幾闊落,都幾岩放工黎relax下~平日黎到唔算多人,我就揀左個對住台既位坐,享受美食之餘又可以聽歌。以前一直都幾中意食Holly Brown雪糕但就未試過佢地既咸點,感覺都幾新鮮。主食比我想像中多選擇,算係應有盡有,當然唔少得佢地最signature既雪糕甜品啦。依家除左雪糕甜品外仲有梳乎厘班戟,緊係要試一試佢啦,製作都要啲時間,建議想食既朋友就早啲落單啦。佢地有dinner set,餐包埋餐湯/沙律、主菜、甜品同飲品都係$148起,中環呢頭黎講真係幾抵,不過我同朋友想主力攻甜品就散點左啲輕鬆啲既主食。於是點左以下既菜色:牛油果蟹肉沙律沙律配的是醋,令蕃茄同牛油果都變得清新,蟹肉微咸。香辣炸雞翼一心以為係麥當勞香辣炸雞翼既我,上枱發醒完全唔係果回事,不過味道絕對不比麥當勞差,而且多了一份酸味,當開胃小食就對了。白酒煮藍青口青口感覺上是新鮮的,挺鮮甜,帶淡淡的酒香味,份量比想像大得多!蟹肉露筍南瓜汁意大利飯蟹肉同雜菇的份量大方,每一啖都很滿足。飯底吸足了南瓜汁,粒粒分明~比想像中好吃!飲品就

於是點左以下既菜色:
Avocado  Crab  Salad

牛油果蟹肉沙律
沙律配的是醋,令蕃茄同牛油果都變得清新,蟹肉微咸。

Red  Hot  Chicken  Wings

香辣炸雞

Blue  Mussels  in  White  Wine  Sauce

白酒煮藍青口

Crab  Meat  &  Asparagus  Risotto  with  Pumpkin  Sauce

蟹肉露筍南瓜汁意大利飯

飲品就點左杯榛子味熱奶同草莓玫瑰花茶
Hot  Milk  (Hazelnut)

甜品除左岩先講既梳乎厘班戟之外自然唔少得mixed gelato。

Mix  gelato

我地點的是Berry Overload Gelato加了Brownie做topping,相信好多人都試過Holly Brown既gelato,味道夠香濃之餘入口順滑即融,聽講是每日新鮮製造的,真係值得一試!Berry gelato味道帶點酸,但配了甜的brownie,剛好平衡了2種味道,出奇地夾,吃完整個都不會太膩。

Rose  Cream  Butterfly  Soufflé  Pancake

跟住就係今晚最期待既梳乎厘班戟,雖然睇相既賣相就有啲娘味,不過大家唔好比佢個樣嚇走,其實好好食的。睇落每塊都好厚實,但食落係軟綿綿充滿空氣感,我地揀既玫瑰味唔算太甜,連我唔中意甜食既朋友都讚。
Avocado  Crab  Salad
Red  Hot  Chicken  Wings
Hot  Milk  (Hazelnut)
Mix  gelato
  • Hot  milk  (hazelnut)
  • Chicken  wings
  • Blue  mussels  in  white  wine  sauce
  • Avocado  crab  salad
  • Crab  meat  asparagus
  • Rose  pancake
2018-12-02 120 瀏覽
今日約左老公去食飯,佢在中環見客,放工去會合他。經過士丹利街,見到一間Coffee,名叫Holly Brown,近門口右邊有一個雪糕柜,七彩繽紛的雪糕吸引我們入去,原來這店不只有甜品食,還有西餐和Pizza等,我和老公都想試試這店的食物,於是就入座了。店內還有Live表演,三位歌手又彈又唱,歌聲悦耳。晚餐比較抵食,有齊湯、主菜、甜品、飲品。所以我們選了兩個晚餐。餐酒一杯/汽水今日餐湯是:薯仔忌廉湯,薯仔已經打成蓉,加入忌廉煮成濃湯,味道creamy。主菜:香煎大蝦拼帶子忌廉汁意大利飯,煎過的大蝦和帶子又香又鮮甜,大蝦好爽口,配忌廉汁的意大利飯好惹味,飯加有洋蔥和蘑菇,令口感更佳。主菜:燒春雞配薯條,春雞燒到金黃色好香口,雞脾、雞翼肉質比較嫩滑又入味,雞胸厚肉有口感,薯條香脆,還有新鮮沙律菜。是日甜品:這是我在近門口見到的雪糕櫃雪糕,是出名的Galanto,這是芒果口味,口感超滑又香甜。夏威夷薄餅:是個大薄餅,餅底薄脆,有火腿、菠蘿、芝士、蕃茄汁。火腿咸鮮,芝士惹味,菠蘿和蕃茄片味道酸甜。十分美味!

店內還有Live表演,三位歌手又彈又唱,歌聲悦耳。

餐酒一杯/汽水

2018-11-30
5 分鐘 (堂食)
  • Galanto
  • 香煎大蝦拼帶子忌廉汁意大利飯
  • 夏威夷薄餅
2018-11-30 91 瀏覽
以前一講起Holly brown就一定係諗起炒雪糕🍨以前好鍾意食曲奇味雪糕, 不過屯門分店已經冇咗😭原來除咗雪糕之外佢哋仲有梳乎厘pancake同埋意粉食咖😳🥞Pancake#蝶舞翩翩 ($168)😋好味指數:(7.5/10)要等大約30至40分鐘🧐佢加咗啲玫瑰味醬嘅梳乎厘班戟,一面仲有朵🌹🦋🤣食落去甜甜地都ok,最估唔到嘅係個班戟又幾好味喎😍質感幾鬆軟,唔係完全空氣感,蛋味幾香😆.🍴Set lunch (4 courses)包湯或沙律、甜品、飲品#香煎大蝦拼帶子忌廉汁意大利飯 ($128)😋好味指數:(7/10)食落去蝦肉都彈牙,帶子煎微微煎過出面,食落去都唔差😛#燒澳洲肉眼 ($158)😋好味指數:(6.5/10)配黑椒汁 薯條或意粉🤓肉眼扒筋位比較多,有少少韌😖另外仲有一碗肉醬,我諗就係攞嚟撈意粉食😛最尾仲有綠茶雪糕😍
以前一講起Holly brown就一定係諗起炒雪糕🍨
以前好鍾意食曲奇味雪糕, 不過屯門分店已經冇咗😭
原來除咗雪糕之外佢哋仲有梳乎厘pancake同埋意粉食咖😳

🥞Pancake

#蝶舞翩翩 ($168)
😋好味指數:(7.5/10)
要等大約30至40分鐘🧐
佢加咗啲玫瑰味醬嘅梳乎厘班戟,一面仲有朵🌹🦋🤣
🍴Set lunch (4 courses)
包湯或沙律、甜品、飲品

#香煎大蝦拼帶子忌廉汁意大利飯 ($128)
😋好味指數:(7/10)
食落去蝦肉都彈牙,帶子煎微微煎過出面,食落去都唔差😛

#燒澳洲肉眼 ($158)
😋好味指數:(6.5/10)
配黑椒汁 薯條或意粉🤓
肉眼扒筋位比較多,有少少韌😖
另外仲有一碗肉醬,我諗就係攞嚟撈意粉食😛

最尾仲有綠茶雪糕😍
用餐優惠
試食活動
2018-11-29 111 瀏覽
好想吃一個令人融化的甜品, 所以今晚去咗中環Holly Brown. 星期五晚飯時間, 時間尚早唔算太多人。 餐廳內籠都算大 ,除了單點,還有晚餐提供。 兩大一細我哋叫左2個晚餐。燒春雞配薯條晚餐($158)已包括餐湯或沙律。是日餐湯是甘筍湯, 飲到有碎粒嘅甘筍, 幼滑美味。 燒春雞原隻上, 還配上沙律菜和薯條。 燒春雞肉質幼嫩, 醃得唔太入味。 雞胸部份比較乾身,如果附設一個燒汁會加添美味。 粗薯條熱辣辣炸起。餐飲可以包括Cappuccino, 但我哋本來想叫Moca並唔包括。 Cappuccino咖啡味濃 甜度自己調教。另一款晚餐選了"香煎帶子拼大蝦配意大利飯"$158帶子輕輕煎過好鮮甜, 配合彈牙海蝦。 意大利飯雖然唔太杰身, 但個汁都非常惹味濃郁, 包著唔會太煙韌嘅意大利飯啱啱好。餐飲凍檸茶都係自己調較甜到,茶味一般。跟餐甜品是綠茶味Galanto. 食落第一啖先帶少少鹹味, 綠茶嘅甘味隨之而來, 繼而係軟滑香甜嘅Galanto。 味道有層次口感幼滑。草莓天使配藍梅梳乎厘班戟$138主角終於嚟喇, 溫馨提示如果需要 點pancake, 需時約45分鐘。又香又軟嘅 即做班戟,

兩大一細我哋叫左2個晚餐。
燒春雞配薯條晚餐

燒春雞配薯條晚餐($158)
已包括餐湯或沙律。
是日餐湯是甘筍湯, 飲到有碎粒嘅甘筍, 幼滑美味。

Cappuccino咖啡味濃 甜度自己調教。

香煎帶子拼大蝦配意大利飯

另一款晚餐選了"香煎帶子拼大蝦配意大利飯"$158

餐飲凍檸茶都係自己調較甜到,茶味一般。

草莓天使配藍梅梳乎厘班戟

草莓天使配藍梅梳乎厘班戟$138

又香又軟嘅 即做班戟, 果然名不虛傳。 鬆軟程度有如泡沫, 超輕盈但係食到細緻嘅質地, 未切開都已好輕易咁微微晃動,班戟本身甜度足夠, 淋上的藍莓味汁 帶微微嘅酸非常夾! 以為會好甜好漏, 點知真係太好味,兩三個人一下子就K.O, 了

嗰種甜度同鬆軟令人有幸福的感覺。

睇到人心花怒放嘅雪糕櫃~

餐廳仲有多款甜品,窩夫,雪糕選擇。 款款都非常吸引,有機會要再試其他款式。
燒春雞配薯條晚餐
香煎帶子拼大蝦配意大利飯
草莓天使配藍梅梳乎厘班戟
2018-11-28 76 瀏覽
晚上同朋友去咗位於中環士丹利街的Holly Brown食晚飯,餐牌選擇都幾豐富幾多嘢食,一行三人就叫左以下食物:鮮蝦元貝意大利飯有煙韌咬口,海鮮配料豐富而且新鮮,蝦肉彈牙,帶子大粒牛肉漢堡包漢堡牛肉肉汁豐富,簡單經典配搭已好好味,薯條炸得剛好外脆內軟而且份量亦多燒春雞味道適宜唔會過鹹,唔鞋口,比想像中大隻,仲燒得幾香,配菜好新鮮冇苦味煙三文魚沙律好足料,三文魚好長好大塊,新鮮唔會太膩,沙律菜份量多,好新鮮,麵包粒香脆小食拼盤炸雞翼同洋蔥圈好新鮮香脆,薯皮新鮮熱辣好食,配煙肉碎同芝士冇咁單調朱古力窩夫窩夫係鬆軟質地,與一般甜品店的略有不同,朱古力味香濃,雪糕好滑重奶香味,士多啤梨好鮮甜哦黑糖疆桂圓茶香味十足,從相中見到相當濃,飲到尾味道依然濃郁,可以添茶/水,不過最初有點辣,最適合而家秋涼飲

鮮蝦元貝意大利飯
有煙韌咬口,海鮮配料豐富而且新鮮,蝦肉彈牙,帶子大粒

牛肉漢堡包

燒春雞

煙三文魚沙律

小食拼盤

朱古力窩夫

黑糖疆桂圓茶
2018-11-25 63 瀏覽
星期五收工約左幾位好朋友去中環士丹利街的Holly Brown食晚飯!餐廳前端設有售賣雪糕甜品的小櫃檯,內裏後端則係面積寬敞的西餐廳晚市設有set dinner,百零蚊就包左餐湯或沙律、主菜、甜品同飲品,飲品仲可以揀餐酒,好抵食呀!我地分別點左三個晚餐、單點沙律、同小食拼盤餐湯及沙律是日餐湯係甘筍薯仔湯,口感好香滑田園沙律菜好新鮮爽脆經典漢堡包配薯條漢堡包都幾大個,牛肉漢堡扒肉質軟腍,都幾juicy同有牛肉香!裏面夾左生菜番茄減低左油膩感!旁邊仲有大量新鮮脆炸薯條,卜卜脆,好好味!香煎大蝦拼帶子忌廉汁意大利飯大蝦同帶子煎得金黃色,並唔過火,保留左蝦肉同帶子本身嘅鮮嫩!意大利飯加左唔少雜菌同洋蔥去烹煮,使整個飯充滿口感,更加健康燒春雞配薯條原隻春雞燒得金黃香脆,皮薄脆,肉嫩滑,雞肉味濃郁煙三文魚凱撒沙律份量都幾多!沙律菜好碧綠,夠晒新鮮爽脆!加埋煙三文魚、香脆麵包粒、芝士碎同凱撒沙律醬一齊食,更加好味道The Sampler小食拼盤小食拼盤以炸物為主,有炸雞翼、炸洋蔥圈同焗薯皮。炸雞翼真係邪惡又好食!旁邊個乳酪醬可以配洋蔥圈或雞翼食,味道好夾,好出色!焗薯皮好粉糯軟腍,薯肉飽滿!The

我地分別點左三個晚餐、單點沙律、同小食拼盤

餐湯及沙律

是日餐湯係甘筍薯仔湯,口感好香滑
田園沙律菜好新鮮爽脆

經典漢堡包配薯條

燒春雞配薯條

原隻春雞燒得金黃香脆,皮薄脆,肉嫩滑,雞肉味濃郁

煙三文魚凱撒沙律

The Sampler小食拼盤

焗薯皮好粉糯軟腍,薯肉飽滿!

The Garden Waffles

黑漆漆的窩夫其實是超濃郁的巧克力味道,口感極之鬆軟,似蛋糕多過窩夫
面上仲有兩大球雪糕,正啊

熱咖啡

其實Holly Brown的咖啡都好出色,所以餐飲就點左熱咖啡,香濃醇香
2018-11-24 52 瀏覽
話說另一半對於呢一間餐廳嘅梳乎厘班戟係好早之前已經心思思,咁岩今日放工之後大家都有時間,不如就黎試一試。一開始仲驚今日係星期五人會比較多,所以一放工就黎到,好彩唔使點等位就可以入座。呢間餐廳分上下兩層,上層今日應該被包場有活動,下層嘅環境好舒服,暗暗的環境零整間餐廳富有情調。雖然我們嘅目標好明確,但都需要先易醫飽左個肚。其實佢嘅選擇都算比較多,最後我哋叫咗一個意粉和一個Pizza。意粉我哋叫咗牛肝菌松露醬汁闊條麵。雖然只係松露醬汁,但上枱的時候松露嘅香味都撲鼻而來,對於我呢一個松露控來講,已經感到滿足。意粉煮得啱啱好,唔會太硬亦都唔會太霖,意粉本身已經索晒松露醬嘅香味,加上牛肝菌嘅配搭,絕對值得一試。至於Pizza,因為我哋唔太想食肉,所以我哋叫咗田園薄餅。餅底好薄好脆,用料豐富,芝士啱啱好唔會太多,如果可以焗長少少時間,個味道相信可能更佳。最後當然少不了今晚的主角,草莓梳乎厘班戟。相信單睇賣相,女士們應該抗拒唔到。賣相好吸引,配上草莓顏色的醬汁,插上一朵小玫瑰,相機先食係必然的。食落唔會太過空氣感覺,鬆軟綿綿,而選擇玫瑰味係希望有清新的感覺,佢確實做到了。最重要嘅係呢個班戟佢唔會太甜

牛肝菌松露醬汁闊條麵

田園薄餅

最後當然少不了今晚的主角,草莓梳乎厘班戟。相信單睇賣相,女士們應該抗拒唔到。賣相好吸引,配上草莓顏色的醬汁,插上一朵小玫瑰,相機先食係必然的。食落唔會太過空氣感覺,鬆軟綿綿,而選擇玫瑰味係希望有清新的感覺,佢確實做到了。最重要嘅係呢個班戟佢唔會太甜,絕對係最佳的飯後甜品

草莓梳乎厘班戟

另外我哋都叫咗兩杯飲品,一杯熱嘅鮮奶咖啡同一杯凍嘅抹茶咖啡。飲品屬正常嘅水平,為我哋今日嘅主食和甜品起到一個好好配搭嘅作用。
鮮奶咖啡
抹茶咖啡

牛肝菌松露醬汁闊條麵
田園薄餅
草莓梳乎厘班戟
鮮奶咖啡
抹茶咖啡
2018-11-24 56 瀏覽
今日朋友話發現左有個好地方,坐得舒服之餘,仲有live music show。最近都好忙,好大壓力呀,難得有時間,都要去relax下!所以今日跟朋友去,原來係食雪糕好出面嘅Holly Brown!餐廳有2層,環境非常寬敞舒適,下層直望live music show個stage,燈光暗暗,好好feel。唔講唔知,原來Holly Brown 都有西餐食,夜晚仲有Dinner set,價錢$128到198,Burgers、Pizza、飯、意粉都有,套餐仲包餐湯/沙律、甜品同飲品添,我同朋友叫左柏爾馬火腿薄餅($168)同燒澳洲肉眼扒配黑椒汁配薯條($198)。一開始黎個餐湯,幾足料嘅羅宋湯,酸酸地幾開胃。之後到柏爾馬火腿薄餅,呢個係手打薄餅底,非常薄身,個邊烤得好香脆。Parma Ham大大塊,鋪滿成個薄餅,火腿咸香同芝士非常夾,每一啖都好滿足,值得推薦!澳洲肉眼扒標榜係草飼牛,不含任何荷爾蒙,表面都煎得幾香口,肉質比一般牛肉結實,咬落比較有口感。牛肉味濃郁,脂肪亦算適中,適合食得健康既朋友!薯條炸得幾香脆,唔會太咸,唔錯呀!野飲分別叫左一杯伯爵茶同洋甘菊茶,之後甜品係抹茶雪糕,抹茶味好濃,

唔講唔知,原來Holly Brown 都有西餐食,夜晚仲有Dinner set,價錢$128到198,Burgers、Pizza、飯、意粉都有,套餐仲包餐湯/沙律、甜品同飲品添,我同朋友叫左柏爾馬火腿薄餅($168)燒澳洲肉眼扒配黑椒汁配薯條($198)

餐湯
一開始黎個餐湯,幾足料嘅羅宋湯,酸酸地幾開胃。

燒澳洲肉眼扒配黑椒汁配薯條

抹茶雪糕
野飲分別叫左一杯伯爵茶同洋甘菊茶,之後甜品係抹茶雪糕,抹茶味好濃,食落好似飲緊杯濃茶一樣,好足料。
不過黎得Holly Brown 一杯雪糕點會夠,當然要點返佢招牌嘅Gelato!

呢度嘅Gelato 可以任意選兩款雪糕,加一款topping 同一款sauce。
我就揀左Strawberry同招牌Blue Vanilla,加上最愛嘅Brownie同Cinnamon Sauce。

Holly Brown Gelato
Holly Brown Gelato($68)
雪糕好軟滑,佢嘅甜又唔會話過火,比一般味道淡d。士多啤梨味非常濃郁,香味隨住雪糕溶係口,同Cinnamon Sauce好夾!Blue Vanilla 就食完成咀藍,不過淡淡地,配Brownie就岩晒,底下waffle好脆,蛋味好香,搣開一塊塊,再加雪糕係面食,非常好味!

總括黎講,係一個好地方去enjoy 一個晚上,live music show 夠relay,食物不俗,雪糕係畫龍點睛,為一餐畫上完美句號,會同朋友多d黎~
2018-11-22
餐湯
燒澳洲肉眼扒配黑椒汁配薯條
抹茶雪糕
Holly Brown Gelato
2018-11-23 1000 瀏覽
今日約埋好姊妹去欣賞商場聖誕裝飾,順便去中環坐摩天輪。為左避開午膳既人潮,我地行到大約2點,先去蘭桂芳附近搵食。係熙來攘往既大街小巷裏,我地發現左間新開既餐廳。門面一大排又高又大既落地玻璃,餐廳走舒適既Cafe格調,有開放式水吧,最入面仲有個電子琴演奏位,好似夜晚會有live band!最吸引各位靚靚們,應該係果一排七彩繽紛既雪糕櫃臺,原來呢度有意式雪糕供應!設有午餐供應,餐飲叫左啤酒同凍檸茶,凍檸茶茶底都好夠濃,cafe有呢個水準已經好唔錯。跟餐可選沙律或蕃茄湯,沙律菜好新鮮,蕃茄湯有濃濃既蕃茄味,酸酸甜甜咁,好開胃。燒澳洲肉眼扒配黑椒汁,肉眼扒又大又厚,肉汁完全鎖晒係入面,入口鮮甜又juicy,最犀利係標明草飼不含荷爾蒙,真係鋸扒鋸得開心又放心!香煎大蝦帶子忌廉汁意大利飯,大蝦夠爽,帶子又鮮甜,忌廉汁少少甜,配埋有咬口既意大利飯真係好好味,不過食多會有d膩。跟餐甜品係士多啤梨意式雪糕,又滑又甜。我受唔住引誘,點都要幫襯下個雪糕櫃,叫左個維也納,個名已經好有意景,雲呢拿意式雪糕,配花生醬、杏仁碎同布朗尼蛋糕,最重要係全部咁sweet既材料配埋,都唔會過甜,咁癬杯雪糕,我一陣就KO左。
今日約埋好姊妹去欣賞商場聖誕裝飾,順便去中環坐摩天輪。

為左避開午膳既人潮,我地行到大約2點,先去蘭桂芳附近搵食。

係熙來攘往既大街小巷裏,我地發現左間新開既餐廳。

Erdinger

凍檸茶

餐湯沙律

燒澳洲肉眼扒

草莓雪糕

跟餐甜品係士多啤梨意式雪糕,又滑又甜。

維也納

餐湯沙律