呢間餐廳提供中日🇨🇳🇯🇵fusion菜🍽,環境寬敞舒適,同一班朋友嚟聚會就啱晒喇。👍🏻菠菜皮蝦餃🥬🥟,外皮煙韌夠𡁻頭、蝦夠大粒彈牙又唔鬆散。豚肉小籠包🥠🥠,皮薄多汁。辣免治雞肉溫泉蛋飯🐤🥚🍚,多葱加埋辣炒雞肉,好香。kikusan卷🍣,大大份海膽加呑拿魚魚蓉、大大粒蟹籽。大蝦天婦羅🍤,炸得好鬆脆。薄煎牛肉🥩,完全無筋,肉質鮮嫩,醬汁好味,Encore左一次。清酒雞🐤,非常非常香嘅清酒味、雞肉好滑。
呢間餐廳提供中日🇨🇳🇯🇵fusion菜🍽,
環境寬敞舒適,
同一班朋友嚟聚會就啱晒喇。👍🏻

菠菜皮蝦餃🥬🥟,外皮煙韌夠𡁻頭、蝦夠大粒彈牙又唔鬆散。

豚肉小籠包🥠🥠,皮薄多汁。

辣免治雞肉溫泉蛋飯🐤🥚🍚,多葱加埋辣炒雞肉,好香。

kikusan卷🍣,大大份海膽加呑拿魚魚蓉、大大粒蟹籽。

大蝦天婦羅🍤,炸得好鬆脆。

清酒雞🐤,非常非常香嘅清酒味、雞肉好滑。
2019-05-31 241 瀏覽
Kikusan是最近很hit 的中日fusion 餐廳,網絡上的照片也很吸引,一直很想去試。今天終於有這個機會了。首先點了一瓶梅酒,真的非常好喝,沒有誇張!小小一瓶,一頓飯剛剛好!濃厚度剛好,非常容易入口,女生必點耶!這個是 signature 的 kikusan卷,上面有滿滿新鮮的海膽和魚子,不得不說,真的是很新鮮,下面是吞拿魚溶,整個非常豐富,我的舌頭真的是大滿足呢!另外一個signature 是千層豬扒擔擔麵湯底不錯,這個千層豬扒口感也是很特別!整體來說算是很不錯了這個是煙肉年糕串,必點之一!煙肉一點都不會感到太油,裡面的年糕很霸氣,很軟很軟,用煙肉包著,這樣吃年糕原來這麼棒!記得要試試!這是非常飽滿多汁的煎韭菜水餃,沒有什麼特別,但挺好吃的,每隻都肥大大的感覺!哈哈!這個是因爲煙肉年糕串太出色,所以多點一個串燒來吃看看,這是雞肉串,不失我所望,雞肉很彈牙,燒汁也好好吃,不錯!這個是露筍煙肉串,再試一串,哈哈!露筍煙肉包著來燒,其實很常見,但這很香!露筍感覺很fresh ,真的很想下次再來把全部串燒全試試綠茶紅豆盧打滾,這個記有點失望了,不太甜,但沒有什麼特別,綠茶皮沒有綠茶味,

今天終於有這個機會了。

首先點了一瓶梅酒,真的非常好喝,沒有誇張!
小小一瓶,一頓飯剛剛好!
濃厚度剛好,非常容易入口,女生必點耶!

另外一個signature 是千層豬扒擔擔麵

湯底不錯,這個千層豬扒口感也是很特別!
整體來說算是很不錯了

這個是煙肉年糕串,必點之一!

露筍感覺很fresh ,真的很想下次再來把全部串燒全試試

綠茶紅豆盧打滾,這個記有點失望了,不太甜,但沒有什麼特別,綠茶皮沒有綠茶味,花生的顆粒太大,口感沒有很好,不用試了!

另外,還吃了黑鬆露帶子壽司,特別新鮮好吃!

這餐全部吃了$499,2個人,我覺得有這種水準,很不錯!但記得不要太晚來吃,等位要等很久!
2019-05-29 107 瀏覽
銅鑼灣這家新派食肆相當吸引,12:30 🕧去搵位剛剛好,轉個頭已經坐🈵人😅。望到張餐牌好興奮😋實在太多選擇喇🤔!最後揀咗「薄燒豚肉飯🐽➕點心拼盤➕柚子蜜☕️」果然係色香味俱全,豚肉燒烤香脆,大量蔥花伴飯一流👍🏿,點心有小籠湯包同蝦餃,絕對都幾好食,皮薄餡靚。其實仲有好多選擇真係試十次都未試得哂,全部都好想食。環境濶落唔擠迫,又唔太嘈炒傾計一流。價錢都算是經濟每人$100有找算好合理🤡
2019-05-14 475 瀏覽
母親節因為臨急臨忙都趕唔切book位好在呢度見到仲有位 位置喺希慎非常方便 等咗大約15分鐘因為我哋七大一細 其他小人數嘅通常等五分鐘就入得 侍應態度幾好 但係執碟好慢不過環境幾好 亦都唔會趕客 仲唔收切餅費添 講返嚟食 呢度啲嘢比較辣 木瓜沙律同埋千層豬扒擔擔麵都幾辣但係壽司刺身同卷物都好新鮮好味我仲點咗南瓜麵豉醬牛肉烏冬 幾好味但份量好少鰻魚飯好食 好入味冇魚骨 d 汁撈飯好正有好多都冇影相豚肉鍋貼大大隻 好味 入面啲餡好足豚肉小籠包多汁皮薄上嚟嘅時候熱辣辣好好味呢一間餐廳都幾適合慶祝節日會再嚟幫襯希望到時menu多啲驚喜
母親節因為臨急臨忙都趕唔切book位

呢一間餐廳都幾適合慶祝節日
會再嚟幫襯
希望到時menu多啲驚喜
2019-05-03 772 瀏覽
每次經開kikusan都見好多人等位,裝修好日系,大部份地方都用上原木,感覺好舒適。入面地方寛敞,餐枱頗大張,雖然坐得舒服,但餐廳多客的關係,環境較嘈吵,要大聲講野先傾到計😅千層豬排擔擔麵友人吾食得辣,所以叫左個走辣版,湯底冇左陣辣味都依然出色,非常濃郁炸豬排先最令我意外,肉味突出,好食燒鰻魚飯燒鰻魚唔錯,冇魚骨,魚肉索晒d燒汁,但唔會死鹹,白飯就一般,唔粒粒分明錦繡野菜天婦羅呢碟抵食,$68有5件大大件,除左件蔬菜餅外,材料新鮮,炸得非常乾爽,一d都吾油膩串燒飯糰棒─除非你好中意食飯焦同好似爛飯黏埋果種口感,否則絕對唔推薦雞腎─非常彈牙爽口,保留小小雞腎獨有嘅味再加好入味嘅酒味鹹味,非常好食煙肉年糕卷─佢呢度嘅年糕都偏腍,吾煙韌,所以一般豚肉小籠包大大粒,充滿湯汁但唔算鮮甜,外皮唔算超薄,整體都可以嘅日式年糕配雲呢拿大葉汁望落好吸引,有微微烤燶,以為烤燶嘅地方會脆脆地,點知係冇嘅,成粒都腍patpat, 唔煙韌,個汁偏甜,整體麻麻綠茶紅豆驢打滾呢個嘅外表反而有輕微焦脆口感,內有原粒紅豆,適合唔中意食太甜嘅人士

千層豬排擔擔麵
炸豬排先最令我意外,肉味突出,好食

錦繡野菜天婦羅

錦繡野菜天婦羅

飯糰棒,煙肉年糕卷,雞腎

串燒

煙肉年糕卷─佢呢度嘅年糕都偏腍,吾煙韌,所以一般

豚肉小籠包
大大粒,充滿湯汁但唔算鮮甜,外皮唔算超薄,整體都可以嘅

日式年糕配雲呢拿大葉汁

日式年糕配雲呢拿大葉汁

飯糰棒,煙肉年糕卷,雞腎
綠茶紅豆驢打滾
📍🇭🇰【kikusan】🔸成日都見到餐廳出面好多人排隊等位🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️,所以小編今次都心思思排隊試下睇下係咪真係咁好食🤪。餐廳可以一次過滿足到你兩個願望💭,一次過食到日本菜🇯🇵同中國菜🇨🇳🤗餐廳設計參考日本風🇯🇵同中國風🇭🇰既設計,以木為主題。一進入餐廳就會見到個好大既開放式廚房👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳。坐位都好寬敞同舒適,係一個同朋友傾計既好地方👭👬🔹🍴辣雞肉碎溫泉蛋飯🐔🍚(💰HKD$88)味道唔錯,食落去其實都幾辣🌶,但辣辣地好開胃,飯粒粒分明🍚,好有口感🥰。將流心蛋🥚撈埋啲飯、肉碎同蔥一齊食,味道好豐富🤩。🔹🍴千層豬扒擔擔麵🐷🍜(💰HKD$72)雖然係餐廳熱賣菜式,但小編食完就有啲失望🥺。有小小辣🌶,但幾乎無花生味🙅🏻‍♀️🥜,湯底好稀,完全唔似上海菜既擔擔麵🤢。餐廳用幾層薄切豬肉整成千層豬扒🐷,味道不錯,幾創新但遺憾係千層豬扒比啲湯浸到個皮好淋😔😫🔹煎素餃子🥬(💰HKD$35 )煎得唔錯,雖然個皮較厚😰但外脆內軟,食落口唔會太油膩🥳 咬落去好多肉汁,味道香濃,值得一試🤩🔹壽司拼盤🍣(💰HKD$108)拼盤內有三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,炙燒三文魚,加州卷,味道中規中矩🤨 無咩特別,但
📍🇭🇰【kikusan】

🔸
🔹
🍴辣雞肉碎溫泉蛋飯🐔🍚(💰HKD$88)
🔹
🍴千層豬扒擔擔麵🐷🍜(💰HKD$72)
🔹
煎素餃子🥬(💰HKD$35 )
🔹
壽司拼盤🍣(💰HKD$108)
拼盤內有三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,炙燒三文魚,加州卷,味道中規中矩🤨 無咩特別,但用料新鮮,尚算肥美😋
🔹
口水雞🌶🐔(💰HKD$98)
口水雞用左青瓜墊底🥒,雞肉算嫩滑🐔,味道都幾辣🌶,特別係青瓜🥒吸了辣油,辣感十足🥵🥳
30 分鐘 (堂食)
  • 口水雞
  • 牛油果冷豆腐
  • 煎素餃子
2019-04-29 503 瀏覽
今日去咗呢間中日fusion食lunch佢哋嘅lunch set幾抵食,又多選擇,有飯🍛,有麵🍜,有壽司🍣Lunch set包一杯飲品🍹,一個小食🥧同埋一個主食🍲今次我就揀咗黑松露野菌蒸雞飯🐓,小食揀咗點心小籠,入面有一隻小籠包同一隻蝦餃🦐,飲品就係熱柚子蜜🍹小食嘅小籠包個皮超薄,原本皮薄係好事黎嘅,不過我喺未擺到入口嘅時候,個皮已經穿咗,啲湯流晒出嚟😫黑松露野菌蒸雞飯,唔知點解係冇黑松露味嘅🤷🏻‍♀️,係有啲雜菇🍄同埋雞🐓去蒸飯🍚,飯食落濕潤,雞亦都煮得好滑,而且雞食落有酒香🤤,不過整體個口味偏淡,平時食開重口味嘅人就未必啱喇,對於我嚟講,撇除冇黑松露味呢樣嘢,個飯其實都OK嘅😋另一個我冇叫set,就咁散嗌,叫咗個千層豬扒🐖擔擔拉麵🍜,呢個豬扒係用6塊豚肉疊埋一齊再炸😯,去做呢個千層嘅效果,食落口感都鬆軟,幾有創意👍🏻,不過拉麵嘅質地就有少小似公仔麵,如果用翻日本拉麵,相信口感會更好😌
今日去咗呢間中日fusion食lunch
Lunch set包一杯飲品🍹,一個小食🥧同埋一個主食🍲

2019-04-29
  • 千層豬扒擔擔麵
2019-04-21 464 瀏覽
Kikusan不論是lunch time還是晚飯時段都一定超級多人排隊。這次12點就到Hysan,看見人龍還未出現馬上進去試一下lunch set。🍽 前菜 - 點心小籠前菜可以選擇點心或牛油果豆腐。一直聽說Kikusan的點心做得不錯,於是叫了點心小籠試一下。菠菜皮的蝦餃不錯,雖然菠菜味不重但蝦肉很好吃。小籠包的湯汁飽滿,高質!🍽黑松露野菌蒸雞飯我當然選擇蛋白質滿滿的蒸雞和野菌飯😁雞肉蒸得很嫩,野菌加上黑松露令整個飯提升不少。一掀開蓋子黑松露味馬上飄出來。雖然是蒸飯,但是雞皮的油令整個飯都充滿油香(個人覺得有點太油了🙈)

🍽 前菜 - 點心小籠

🍽黑松露野菌蒸雞飯

2019-04-20 4327 瀏覽
連續4日復活節假期開始啦!天公不造美,星期五嘅晏就開始落黃雨,不過!係無阻我地出去食好野架!今次約左三個中學同學去銅鑼灣希慎嘅Kikusan。唔知係咪因為落雨,7:30pm都唔洗等位即刻入座。環境方面,比中環分店寬落同光猛,喜歡銅鑼灣哩間多d。食物方面,上次我地試過麵食,今次就主打佢地嘅小食啦!首先係招牌Kikusan卷,滿滿嘅海膽、吞拿魚,配粒粒魚子,一口一個,一共有八個,朋友share啱啱好,好有滿足感 第二個係口水雞,朋友問大家食唔食得辣,因為都真係頗辣!青瓜切成片卷住,雞份量足夠,配上爽爽脆脆青瓜真係好好味!第三個係煎韭菜餃子,黎到嘅size真係超級大隻! 應該有平時餃子嘅三倍!餡料超足,仲要有汁!我食左差唔多5-6啖先食完!個人認為比小籠包好食!第四個係燒雞翼,一共四隻,連雞翼尖,用蜜糖醃製,舖上滿滿嘅芝麻,都唔錯。我地首先叫頭四個,然後再決定叫麵食定小食,由於小食太出人意表地好食,決定繼續叫!第五個係炸軟殼蟹米紙捲,軟殼蟹大大隻,用米紙包住一片薑,碟底有一層牛油果醬。我認為米紙捲餡料較乾,味道一般,如果可以添加d重味少少嘅食材會比較好。第六個係煙肉蘆筍串,純粹好似冇乜食菜又

第三個係煎韭菜餃子,黎到嘅size真係超級大隻!

第六個係煙肉蘆筍串,純粹好似冇乜食菜又唔想叫沙律所以叫哈哈!普普通通。

第七個係雞肉串,大條,味道ok,唯一我唔太鍾意係裡面好似有d類似軟骨(?)嘅東東,唔係太好口感,我會想佢冇碎骨(?)啖啖肉。

以上就係每一道小菜嘅感想,頭四個都超讚!
一定會再光臨
口水雞
炸軟殼蟹米紙卷
煎韭菜餃子
2019-04-11 416 瀏覽
呢度有幾多選擇,係中日式fusion嘅餸😋芝麻冷菠菜($48)睇落去好似好細份,但係其實幾大份🤔賣相精緻有心思。點D凍豉油食,係幾好嘅前菜。燒鰻魚飯($138)飯唔少,鰻魚都幾大。鰻魚有D嚼頭,唔係太腍,睇吓自己鐘唔鐘意啦。辣免治雞溫泉蛋飯($88)我個人食唔到辣,但係佢唔俾我少辣,咁就索性走辣😅。免治雞肉好多,飯睇落去好似好少,因為佢撳到好扁,但係其實整碟好飽肚。個人覺得雞肉鹹得濟,但係撈埋蛋同埋飯一齊食好好味🤤。因為環境較暗,同埋有好多二人臺,所以係同朋友/伴侶傾計嘅好地方☺️。
呢度有幾多選擇,係中日式fusion嘅餸😋
芝麻冷菠菜

芝麻冷菠菜($48)
燒鰻魚飯

燒鰻魚飯($138)
辣免治雞溫泉蛋飯

辣免治雞溫泉蛋飯($88)

2019-04-02
2 分鐘 (堂食)
芝麻冷菠菜
辣免治雞溫泉蛋飯
2019-04-10 295 瀏覽
上星期六同朋友約左去銅鑼灣食飯同行街,朋友提議食呢間,話佢食過唔錯,我話我都同朋友食過,印象中都唔錯我同佢兩個女仔又唔係話好肚餓,所以都係叫咗三樣嘢食。必叫既kikusan 卷,可惜今次冇咗啲海膽不過俾多左其他料,同之前一樣d料好新鮮,一樣咁好食蝦+野菜天婦羅香脆千層豬扒擔擔麵個人認為都係必叫既菜色之一豬扒好有”層次”,食落有口感,外面炸得好脆。一送到黎我同朋友都即刻將豬扒夾起,以免俾d湯浸到淋哂。湯底都偏辣,可能我唔食得辣喇,但都食到

我同佢兩個女仔又唔係話好肚餓,所以都係叫咗三樣嘢食。

必叫既kikusan 卷,可惜今次冇咗啲海膽
不過俾多左其他料,同之前一樣d料好新鮮,一樣咁好食

蝦+野菜天婦羅
香脆

千層豬扒擔擔麵

個人認為都係必叫既菜色之一
豬扒好有”層次”,食落有口感,外面炸得好脆。
一送到黎我同朋友都即刻將豬扒夾起,以免俾d湯浸到淋哂。
湯底都偏辣,可能我唔食得辣喇,但都食到

• 千層豬扒擔擔麵
2019-04-07 179 瀏覽
Not my first time here and definitely won’t be my last. Was first introduced by a friend and have found this to be a go-to Jap-Chinese fusion place whenever I’m too lazy to try out new places in CWB.Definitely not one of your strict traditional Japanese places, but that’s what I love about this place. I can satisfy my Damdam noodle and xiao-long dumpling cravings while delighting on some mouth-watering sushi platters. Speaking of which, I have to recommend the best value for money sushi dish I’v
Definitely not one of your strict traditional Japanese places, but that’s what I love about this place. I can satisfy my Damdam noodle and xiao-long dumpling cravings while delighting on some mouth-watering sushi platters. Speaking of which, I have to recommend the best value for money sushi dish I’ve tried in HK – the Kikusan Roll. This bad boy is a finger-licking dish consisting of minced tuna, topped with generous portions of uni, then lathered with an abundance of salmon roe and finally topped off with spring onions and sesame. The best part? – its only $68!
  • Kikusan Roll
2019-04-03 306 瀏覽
難得同朋友仔約銅鑼灣睇戲,我地係openrice睇到尼間店啊,日本、上海混合風,非常適合。入到店其實都幾驚喜,足夠大,5使排隊。點左小籠包,都好正宗,好多湯汁係入面。壽司都好新鮮~ ,雞排擔擔麵,我覺得OK,不過會有小小辣,食5到辣既朋友仔就注意下啦。燒烤串都好好味啊。牛油果凍豆腐我都覺得好OK。可以再食。唯一不好,就係餐廳將四人台拆成兩張二人台,距離太近,朋友間談話好易俾隔離聽到,或者好易聽到人地講嘢咯。總體不錯啦。
2019-04-03
用餐優惠
信用卡優惠
  • 壽司拼盤
  • 牛油果冷豆腐
2019-04-02 282 瀏覽
原本要係銅鑼灣另一間餐廳食飯,但係無book位 結果就去左附近既kikusan。又估唔到晚上8點左右既時間唔洗排隊就入到!雖然地方算大又闊落,但都九成滿座。由門口行入去已經覺得好舒服,燈光暗暗地,加上空間好足夠,放工去食個飯真係一流,即刻放鬆哂Order左比較熱門既kikusan卷、千層豬扒擔擔麵、豚肉小籠包。另外甜品就叫左雪糕香蕉布甸呢個卷確實唔錯,亦都係第一個令我入呢間餐廳既原因!香蔥吞拿魚原本係一個好既組合。但係呢到,發覺呢隻蔥太搶海膽既味,可能係太多?試下整開d蔥食,會覺得岩岩好!呢個千層豬扒麵的確可以,不過沒想像中好食,正正常常。豬扒好快淋係真。小籠包無影到,十分出色。皮好似自己面皮咁薄,一夾就好易爛但係味道十足,完勝最後叫左呢個甜甜的雪糕香蕉布甸。望落好似凡人咁普通,但係!佢下面其實係個熱既香蕉味糕,上面冰凍雪糕,一冷一熱真係好好味呀佢有幾粒honey comb係面,甜甜苦苦,中和番整體甜度,底番無咩人介紹呢個,記得一試
原本要係銅鑼灣另一間餐廳食飯,
但係無book位 結果就去左附近既kikusan。
又估唔到晚上8點左右既時間唔洗排隊就入到!
雖然地方算大又闊落,但都九成滿座。

無咩人介紹呢個,記得一試

2019-04-02
1 分鐘 (堂食)
2019-03-30 226 瀏覽
嗰晚同三五知己食晚飯,其中一位朋友介紹呢間中日fusion菜,咁啱唔使等位,好好彩啊!🐷豚肉小籠包🌟皮薄!多汁!又唔會太熱唔會辣親個咀👄🍣Kikusan卷🌟呢個好好味啊!🌟海膽、魚籽、吞拿魚都好新鮮!🌟而且擺盤都好精緻👍🏻🍜擔擔麵🌟味道普普通通🌟不過我欣賞佢夠辣🍜牛肉溫泉蛋咖喱烏冬🌟湯底正!我地最後飲晒🌟溫泉蛋流心有誠意🌶自家制泡菜🌟估唔到會有泡菜,果然係fusion餐廳🌟不過味道就麻麻地,太多醬,好似食醬咁雖然價錢貴左少少,不過呢度服務態度幾好,同埋我哋帶埋蛋糕嚟食都冇收我哋切餅費,超好人!🥺

🐷豚肉小籠包
🌟皮薄!多汁!又唔會太熱唔會辣親個咀👄

🍣Kikusan卷
🌟呢個好好味啊!
🌟海膽、魚籽、吞拿魚都好新鮮!
🌟而且擺盤都好精緻👍🏻

🍜擔擔麵
🌟味道普普通通
🌟不過我欣賞佢夠辣

🍜牛肉溫泉蛋咖喱烏冬
🌟湯底正!我地最後飲晒
🌟溫泉蛋流心有誠意

🌶自家制泡菜
🌟估唔到會有泡菜,果然係fusion餐廳
🌟不過味道就麻麻地,太多醬,好似食醬咁