2022-09-04 34 瀏覽
係尖東地鐵站唔洗三分鐘已經到餐廳,勁方便!呢間餐廳除左做a la carte,都會做好多private event,不論小朋友party或年輕人chill都好適合。有室內加室外位置,setting 可以再同餐廳溝通。叫咗兩杯cocktail: mojito & white sangria,$98 each。酒味唔會過濃,對我黎講易入口同好味。mojito d mint聽講係自家種,所以特別香!另外叫咗個有機田園沙律,海鮮意大利飯同意式烤乳豬。田園沙律有Kale同mango,係我最鍾意嘅combo 🤩 海鮮意大利飯勁多料,我自己都食咗幾粒大帶子,醬汁又唔會過鹹👌最犀利就一定係個烤乳豬!一黎到我忍唔住嘩咗聲,份量好多!食落去個皮脆卜卜,入面又啖啖肉,配埋個balsamic dressing我地食得好過癮💯

同朋友係K11行完街之後過左尖東食好野😇我地想搵間靚嘅餐廳食下好味嘅野~打下卡同慢慢吹下水✨於是就係網上見到呢間餐廳加酒吧嘅La BASE 好吸引🍻餐廳入面有好多打卡位,有花花牆🥰座位枱與枱之間都隔得幾開,好寬敞,環境舒適🥰我地叫左一人一杯mocktail😙上枱後真係超級驚喜呀~外貌好可愛!真係好適合打卡😉上面有熊仔裝飾🐻‍❄️FRUITOLOGY✨飲到有好濃嘅香橙味同菠蘿味🍊酸酸甜甜好開胃😎朋友叫個杯上面有玫瑰裝飾🌹 TANGY ROUGE✨味道係維x檸檬茶咁架😆有陣好易入口嘅澀味,而且埋有汽嘅雪碧!真係好特別,朋友鍾意到好快就飲完😌意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄✨餐廳其實有串燒可以叫架,但我地兩個女仔食唔到咁多野🤓呢個Set 入面有幾款蔬菜都有燒烤過😍有串茄、茄子、翠玉瓜等等💓意外地全部都好鮮甜🤤意式燒走地雞已經幫我地斬開幾嚿,唔會食到好麻煩😚雞皮燒到卜卜脆😍表面落左少少辣辣地嘅調味料,好惹味呀!入面啲雞肉超多肉汁、又夠哂滑嫩,就連雞胸都係架😝意大利扁麵配澳洲野生三文魚,有機菠菜,奶油忌廉汁✨啲三文魚雖然切成一粒粒,但食極都仲有咁😆比左好多呀!煮熟左嘅三文魚唔會嚡熠熠,一啲都唔
同朋友係K11行完街之後過左尖東食好野😇
我地想搵間靚嘅餐廳食下好味嘅野~打下卡同慢慢吹下水✨
於是就係網上見到呢間餐廳加酒吧嘅La BASE 好吸引🍻
餐廳入面有好多打卡位,有花花牆🥰

座位枱與枱之間都隔得幾開,好寬敞,環境舒適🥰

我地叫左一人一杯mocktail😙

上枱後真係超級驚喜呀~外貌好可愛!真係好適合打卡😉
上面有熊仔裝飾🐻‍❄️FRUITOLOGY✨

飲到有好濃嘅香橙味同菠蘿味🍊酸酸甜甜好開胃😎

朋友叫個杯上面有玫瑰裝飾🌹 TANGY ROUGE✨

味道係維x檸檬茶咁架😆
有陣好易入口嘅澀味,而且埋有汽嘅雪碧!
真係好特別,朋友鍾意到好快就飲完😌

意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄✨

餐廳其實有串燒可以叫架,但我地兩個女仔食唔到咁多野🤓
呢個Set 入面有幾款蔬菜都有燒烤過😍
有串茄、茄子、翠玉瓜等等💓意外地全部都好鮮甜🤤
意式燒走地雞已經幫我地斬開幾嚿,唔會食到好麻煩😚
雞皮燒到卜卜脆😍表面落左少少辣辣地嘅調味料,好惹味呀!
入面啲雞肉超多肉汁、又夠哂滑嫩,就連雞胸都係架😝

意大利扁麵配澳洲野生三文魚,有機菠菜,奶油忌廉汁✨

啲三文魚雖然切成一粒粒,但食極都仲有咁😆比左好多呀!
煮熟左嘅三文魚唔會嚡熠熠,一啲都唔腥,我幾鍾意食❤️
個奶油忌廉汁味道好濃厚🤩一上同就聞到好香啦😇
連埋啲菠菜一齊食,令到整體唔會過分膩☺️

焦糖燉蛋✨

食完晚餐一定食埋甜品係定律😆
呢度嘅焦糖燉蛋嘅焦糖部分厚度整得岩岩好!
唔會太厚好硬咁,又唔會太薄食左等於無食咁~
食到卜卜脆嘅焦糖配上
好香雲呢拿味、蛋味夠濃、又夠哂幼滑嘅燉蛋🍮
呢餐飯相當完美😉

La BASE HK (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南11-15號余仁生中心3樓
2022-09-02
  • FRUITOLOGY
  • TANGY ROUGE
  • 意式燒走地雞半隻配有機時令蔬菜及串茄
  • 意大利扁麵配澳洲野生三文魚,有機菠菜,奶油忌廉汁
  • 焦糖燉蛋
2022-09-02 31 瀏覽
呢度外面嘅露天雅座,望住夜景,令人感覺好舒服。今日係我同老公的浪漫🌹1)串燒拼盤 $238拼盤內有煙肉串,煙肉嘅中間夾住係茘枝肉,令煙肉嘅香和茘枝嘅甜食落就冇咁膩,另外燒魷魚,燒得熟但又唔會乾(其實好難架)2)意式燒本地農塲雞雞燒到外皮香脆,還有肉汁👍3)野生三文魚白汁菠菜意大利意粉呢個白汁味道唔錯,白汁(唔太杰)三文魚切粒粒,捲埋意粉更好味。兩杯飲品Fruitology 熊仔做型勁可愛😍True Blue玫瑰花🌹做型好浪漫甜品係焦糖燉蛋加馬卡龍
呢度外面嘅露天雅座,望住夜景,令人感覺好舒服。
今日係我同老公的浪漫🌹
1)串燒拼盤 $238
2)意式燒本地農塲雞
雞燒到外皮香脆,還有肉汁👍
3)野生三文魚白汁菠菜意大利意粉
兩杯飲品
Fruitology 熊仔做型勁可愛😍
True Blue玫瑰花🌹做型好浪漫
甜品係焦糖燉蛋加馬卡龍
尖沙咀真係好多野食,但想揾個靜靜哋又可以任坐嘅地方都唔易,今晚就去咗漆咸道南嘅一間樓上bar and restaurant。La BASE HK有分户外同室內嘅坐位,户外有藤椅打卡位,仲可以望到K11 musea,不過個人覺得飲酒都係坐室內舒服啲。意式燒走地雞半隻配時令蔬菜,餐廳只用全天然無激素本地農場雞,雞肉油脂好夠又嫩滑,蔬菜大部份係有機,加埋自家種植香草,真係好夠誠意嘅餐廳!煙肉卡邦尼意粉,份量好大又creamy嘅意粉,黑椒味超濃,好啱我呢啲重口味嘅人!飲品方面,我哋叫咗店員推薦嘅White Sangria同超得意嘅signature mocktail - Fruitology,White Sangria用咗果味比香同酸味重嘅白酒,加上大量水果,入口幾清新。Fruitology就有橙汁、菠蘿汁、蔓越莓汁、青檸同石榴,整體感覺偏酸,好開胃!另外調酒師仲用咗超得意嘅熊仔冰,打卡必點!

2022-08-28 27 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀食飯, 佢搵到一間有室外, 露天, 可以飲酒, 坐得幾舒服嘅餐廳去完之後都覺得幾正, 個環境都幾開揚, 可惜今日落雨就冇去到室外, 大家食左成晚都冇催我哋走, 真係好開心, 下次一於再encore餐廳主打健康有益材料, 嘅例如用本地農場無激素雞, 再加上來自天然有機蔬菜, 食得都幾安心WHITE SANGRIA, 用左新鮮水果, 口感溫和。 水果香氣味重。 不酸澀, 口感優雅平衡, 夏天飲, 透心涼不過, 為一個開胃既特飲白酒煮大蜆 , 酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。蜆係極大隻, 蜆肉鮮甜多汁 ,味道豐富又有層次呢, 個SAUCE 值得一讚, 汁用來蘸蒜蓉麵包, 都好好食呢, 焗得又番又脆意式燒本地農場雞雞皮金黃焦脆,散發濃郁燒烤味,肉質結實有口感,不會嚡身,尤其是髀位,嫩滑肉汁Juicy,蘸上醬汁更添惹味, 老闆娘就把用自家製嘅香草, 令燒雞非常之香嘅雞味, 更加滋味牛肝菌意大利飯, 牛肝菌是Risotto的最佳拍檔, 用了味道濃郁的牛肝菌,將整個飯口感提升, 米心彈牙口感越嚼越香,澱粉釋放在口腔裡的濃郁香氣, 綿密gooey的口感正是Ris

意式燒本地農場雞

, 米心彈牙口感越嚼越香,澱粉釋放在口腔裡的濃郁香氣, 綿密gooey的口感正是Risotto的精髓
2022-08-26 616 瀏覽
在繁忙嘅尖沙咀發掘到一間樓上西餐廳,旺中帶靜,餐廳裝修型格又帶優雅,有室內和室外Area ,室內裝修以藍白色為主調,座位主要以梳化卡位為主,非常舒服,室外位置更加精彩,好多打卡位,今日我哋夜晚嚟到,好多小燈泡一閃一閃,非常浪漫,呢度無論閨蜜黎傾偈,又或者一大班人嚟食飯,都非常適合👍🏻Menu選擇好多,特別係自家調制有酒精或者冇酒精嘅飲品,好有特色,最特別係冰塊用上原粒玫瑰花冰,賣相一流好靚靚,食物由頭盤,湯,主菜,意粉,意大利粉到甜品都一應俱全,一定可以揀到你嘅心頭好,特別一提餐廳非常慷慨,每道菜式份量都好大份,好抵食😋今日和好姊妹晚餐二人前👧🏻👧🏻▪️Organic Cesar Salad $ 218🥗有機凱撒沙律沙律份量超級大,我哋見到都好開心因為鍾意食菜,沙律菜超級新鮮,好爽脆,加咗少少意大利沙律醬汁,同埋帕爾馬芝士,好開胃又好味,好快就清晒👍🏻▪️Italian Roasted Baby Pig $ 428🐷意式風味乳豬配時令蔬菜燒乳豬有四大件,乳豬皮燒得超級脆卜卜,好香口,肉質爽口彈牙,調味非常好,連豬骨都好入味,不需要點任何醬汁,食到豬嘅原汁原味,另外仲有燒蔬菜,茄子,黃椒,紅

今日和好姊妹晚餐二人前👧🏻👧🏻

▪️Organic Cesar Salad $ 218
🥗有機凱撒沙律

🐷意式風味乳豬配時令蔬菜
燒乳豬有四大件,乳豬皮燒得超級脆卜卜,好香口,肉質爽口彈牙,調味非常好,連豬骨都好入味,不需要點任何醬汁,食到豬嘅原汁原味,另外仲有燒蔬菜,茄子,黃椒,紅椒,翠玉瓜,大大粒嘅車厘茄,配上黑醋汁,健康又好食

▪️Linguini Alle Vongole $ 288
🍝白酒煮蜆意大利扁麵
最喜愛呢個意粉,分量一樣係大大份,真係幸福滿瀉,蜆肉大大粒,扁意粉軟硬程度剛好,白酒汁加上蜆肉嘅鮮味好鮮甜,加咗少少辣椒乾,唔太辣好惹味,醬汁包圍着每一條意粉,好鮮味

▪️White Sangria $ 98
White Wine | Organic Syrup | Sprite | Lime Juice
Fresh Mix Fruits
紅酒做嘅Sangria 成日都飲,白酒做嘅就第一次,冰塊係用綠色嘅玫瑰花冰,好靚,大量新鮮切粒水果,整杯飲品好香青檸及鮮果味,酒味唔算太濃郁,非常清新易入口

▪️True Blue $ 68
Fresh Blueberries | Blueberry Syrup | Soda
Lemon Juice
呢杯係冇酒精嘅,佢哋每杯飲品嘅賣相都不容置疑,最喜歡就是紫紅色嘅玫瑰花冰,真心好靚,濃厚嘅藍莓汁味道,少少檸檬香,清甜又好飲

✨一定會再回訪嘅餐廳,環境一流,旺中帶靜,和朋友食個晚飯可以慢慢傾偈,唔會太急趕,感覺好舒服,食物質素高,重點係好大份,性價比超級高👍🏻👍🏻
  • 意式風味乳豬配時令蔬菜
  • 白酒煮蜆意大利扁麵
  • White Sangria
2022-08-26 20 瀏覽
難得去尖沙咀食飯,真係唔想咁迫人,又想坐得舒舒服服,又可以打下卡影下靚景,今日就試咗一間樓上西餐廳,符合晒以上嘅要求。而且烤雞係佢嘅主打菜,就梗係要試吓。因為怕唔夠飽,所以叫多個三文魚意粉同串燒拼盤。🙈🙈🙈🤩意式燒雞 (半隻)唔怪得知係佢招牌之作,唔信嘅話要來試一下,佢係真係皮脆肉嫩🤤🤤🤤為咗減少罪惡感,佢都有少少蔬果🤣🤣🤣🤩串燒拼盤包羅萬有的串燒,仲要款款都好食,有煙肉荔枝串,霜降牛排粒,泰式豬頸肉,雞肉串同魷魚🦑🫶🫶🤩澳洲野生三文魚配意大利扁面🍝好多三文魚粒粒,每一啖意粉都可以夾住三文魚煎得好香,又有芝士粉同忌廉嘅加持,唔好食都難啦❣️❣️兩杯嘢飲都好精緻,有玫瑰花🌹同小熊🐻公仔😛😛打卡啱用!
🤩意式燒雞 (半隻)

🤩串燒拼盤
包羅萬有的串燒,仲要款款都好食,有煙肉荔枝串,霜降牛排粒
,泰式豬頸肉,雞肉串同魷魚🦑🫶🫶

🤩澳洲野生三文魚配意大利扁面🍝

兩杯嘢飲都好精緻,有玫瑰花🌹同小熊🐻公仔😛😛打卡啱用!
La Base價錢💲: $328/ $428/ $268/ $98/ $68好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-去到尖沙咀但又唔想去啲咁多人的地方食飯,咁呢到就啱晒啦!係商廈樓上,有室內室外位置,望住對面尖東一帶的景色,叫返杯野飲,都真係幾chill😳呢到都一樣有。老闆娘仲係平台種左好多香料,薄荷葉呀個D都係自己種,而所有用的蔬菜個啲都係有機架,對健康好有保證🤣-✅意式海鮮沙律。來到比咁多海鮮驚喜左!有帶子、青口、蝦、八爪魚、蜆、魷魚,每樣份量都好多🤩所有海鮮都輕微灼過。 帶子大隻鮮甜,🦐都係大隻,其他都彈牙。連埋沙律菜同車厘茄個d撈埋好清新,用小小黑醋加大量橄欖油做個汁,西式風味好重!食得好開心😎-✅✅意式風味乳豬配時令蔬菜。一上碟又有驚喜了。咁啱當日的乳豬唔係好肥,皮仲冇咩脂肪,烤到好脆🤪 因為肥膏唔多,所以肉的比例好多,望落就好似燒鵝咁。食落啖啖肉,好香豬味。因為脂肪唔多,咬落唔會好軟,但都係容易切開同咬,唔乾的。旁邊的燒蔬菜,茄子、瓜、甜椒同車厘茄全部都好軟甜,呢碟真係好好食‼️-✅意大利長通粉配有幾番茄肉醬。
La Base
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅意大利長通粉配有幾番茄肉醬。住家的感覺🏠 呢到的長通粉比較細條,口感比較硬,個人覺得係al dante再硬小小,如果可以軟返啲啲就好,會索多啲汁,不過而家個窿都收埋到好多汁😗番茄用左有機小番茄,味道比較清甜,同面頭大量芝士好夾😌熱辣辣來到拉到絲!

✅✅White Sangria。店員好貼心會問你想要甜d定酸啲。來到見到個杯超大已經有驚喜。入面有蘋果、梨、西柚等,飲落酸酸甜甜,好有水果的果香😆 超易入口,只係尾韻有小小白酒的味道,好啱我口味😍

✅✅Mojito。唔飲酒的朋友呢杯都好正!大量新鮮薄荷葉,比一般買的薄好多,更容易出味😬 飲落好清新舒服,都係帶酸,約飲約開胃。上面的玫瑰花冰好靚,幫成杯飲品加晒分🤓
全部都滿意,欣賞老闆娘自家種植的香草同埋用有機蔬菜,而真係食得出有分別。價錢唔算平,但碟碟都幾大,幾啱一班人來share! cocktail仲有質素,唔錯!

同區美食🍧: #piggyfoodiein尖沙咀
2022-08-19 564 瀏覽
尖東有眾多酒吧餐廳,這間樓上chill吧擁有室外室內用餐區,室內環境清靜,空間闊落,好適合家庭聚會,生日party ; 室外放滿唔少綠色植物,花花藤椅,打卡一流,飲吓嘢,傾吓計,最緊要係冇限時間😁😁估唔到佢嘅食物都好不錯!店員好Friendly 介紹咗兩款igable又好飲Cocktails 給我們😘😘🔸White Sangria $98(白葡萄酒/Organto Byrup/雪碧/Lime Jule/Presh Mie Prunta)白葡萄酒、雪碧、新鮮水果等,飲落清爽解渴🏖️🔸Mojito $68以蘭姆酒、薄荷、萊姆汁、碎冰、糖、氣泡水等嘅材料調製而成的Mojito,酸甜度剛好,新鮮薄荷清涼帶出酒感風味👍👍Vongole white wine sauce with Garlic bread白酒煮大大隻蜆配蒜蓉包 $288白酒煮的蜆肉好大隻,味道很清新,入口有海鮮味兼白酒香,配上新鮮蕃茄仔煮,酸甜味又能突出蜆的鮮味,真係食到唔停口,蘺著香脆蒜蓉包,吸收晒白酒忌廉汁,正呀👍👍Linguine seafood tomato sauce 茄汁海鮮闊條意粉 $288新鮮大蝦🍤魷魚🦑青口,意大利

🔸White Sangria $98
白葡萄酒、雪碧、新鮮水果等,飲落清爽解渴🏖️
🔸Mojito $68

白酒煮大大隻蜆配蒜蓉包 $288

Linguine seafood tomato sauce
茄汁海鮮闊條意粉 $288
新鮮大蝦🍤魷魚🦑青口,意大利粉口感彈牙又掛滿鮮蕃茄醬汁,美味可口😋😋

Ribeye with mixed grilled veggie
全天然肉眼扒配有機蔬菜$438
剛剛烤好全天然無激素肉眼扒,肉味濃郁,腴嫩多汁,配上新鮮有機蔬菜,簡單醬汁及海鹽,回味無窮😋😋

2022-08-06
慶祝紀念
紀念日
無意之中發現到呢個基地😂 環境靜靜地,可以relax咁傾計,坐幾耐都得,同埋個場夠闊落,要包場搞party都唔錯😌 窗邊🪟有唔少既燈飾,戶外仲有個大露台,用木🪵同藤為主題,仲有張ig-able既白花藤椅😜 而食材大部分都健康,用無激素既肉同埋有機菜~ 小編亦有同老闆有傾過計,發現佢每樣野都好用心,由選材、配搭、烹調、裝修全部都落過心機去安排,盡心盡力,呢份堅持好難得~ 野食都幾高質,係個幾值得翻兜既地方👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)串燒拼盤 🍢 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)個拼盤🍢真係幾大,野食又多🤩 當中包括:一口牛肉粒 🐮:出面大部分既牛柳粒都韌,要咬好耐,但係呢到既竟然唔韌,都幾juicy同埋幾濃肉味,上面仲有啲黑椒幾惹味~全天然雞脾肉 🍗:好用心咁用左天然無激素既雞脾肉 🍗,肉質嫩滑,食落啖啖肉咁,幾香口juicy全天然豬頸肉配秘製醬汁 🐷:豬頸肉🐷肥瘦適中,唔會燒到🔥好乾,肉質軟滑爽彈,醃肉既汁應該有埋棕櫚糖同魚露,當糖遇上高溫就令到啲肉更加惹味焦香,配埋酸酸甜甜既秘製醬汁,感覺清新啲~煙肉荔枝🥓:以煙肉🥓包住半粒荔枝肉,而煙肉🥓既邊有一層薄薄既脂肪包圍住,帶有啲油

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
串燒拼盤

串燒拼盤 🍢 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)
個拼盤🍢真係幾大,野食又多🤩 當中包括:
煙肉荔枝🥓:以煙肉🥓包住半粒荔枝肉,而煙肉🥓既邊有一層薄薄既脂肪包圍住,帶有啲油香同鹹香~ 裡面既荔枝肉清甜多汁,亦都吊出到煙肉🥓既鮮味同中和到肉既油膩,亦唔會好似有啲partyroom整既卷咁啲荔枝肉咬好耐都咬唔開,整體感覺清新同埋有層次感~
全隻魷魚 🦑:煙煙韌韌,個汁係麻辣汁🌶️同埋用左自己調配既辣椒粉🌶️,後勁幾犀利,啲辣係會滲出黎,但又令人忍唔住繼續食,不過對於小編黎講真係辣🌶️左啲
薯條同埋薯角 🍟:係常見既配料,而今次既仲有啲煙燻香味,感覺幾特別~ 金黃香脆,裡面口感綿密,配埋有機既茄汁🥫,酸酸甜甜,感覺質感比平時即更加濃厚,同埋有啲茄蓉🍅,感覺天然啲
白酒煮大蜆配蒜蓉包

白酒煮大蜆配蒜蓉包🦪🧄🍞 - $288 (好味指數:😍😍😍😍😍)
個蜆🦪係用左沙白,而唔係好似好多清酒🍶煮蜆🦪咁用細蜆🦪,呢到既沙白每一隻都肥美飽滿,鮮嫩厚肉,乾淨無沙,味道鮮甜~ 而不得不讚既呢個汁,裡面有白酒🍶、蒜蓉🧄、牛油🧈同番茄🍅,味道濃郁惹味,亦更加突出到海鮮嗰種獨有既鹹香~ 同時老闆亦好nice咁一路喺我地食緊既時候,不斷將汁淋喺蜆🦪上面,令到啲蜆🦪更加濃味~ 而旁邊既蒜蓉包 🧄🍞有天然既香蒜🧄味,濃郁既牛油🧈味,加埋少少迷迭香料,味道香濃誘人,金黃香脆,唔會太硬,又可以蘸埋蜆🦪既汁食真係夠晒鮮味同濃味~
白汁有機菠菜野生三文魚寬面

白汁有機菠菜野生三文魚寬面🥬🍣🍝 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個意粉🍝好常見~ 估唔到今次既幾有驚喜🤩 個白汁好creamy,原來係用左parmesan cheese🧀️所以食落有淡淡既忌廉同堅果🌰既香味,老闆仲話係喺煮既時候,parmesan cheese🧀️係分開左兩次落,一路煮一路攪先有呢個creamy既效果~ 而且亦唔會好似唔少餐廳咁個汁一擺耐左就乾到一舊舊,或者水汪汪~ 至於三文魚🍣肉質幾細嫩,口感潤滑,炒完亦唔會散開晒~ 配埋唔會有澀味,口感鮮嫩既菠菜🥬真係唔錯~ 如果再有啲特別既配料將個配搭變特別啲就更加好
Classic Tiramisu

Classic Tiramisu ☕️🍰 - $168 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
小編真係幾鍾意食tiramisu☕️🍰,所以就叫左🤪 呢到既tiramisu☕️🍰每日都係新鮮製造ga~ 所以咬確保一定食到就最好訂定先~ 食落口既時候已經覺得同平時既唔係好同,呢個係減糖既版本,會更加健康,加上上面用既係唔係可可粉而係幼細既可可碎粒,個味道會濃郁啲,而且個咖啡☕️味都濃郁~ mascarpone cheese 🧀️本身係喺製造parmesan cheese🧀️既時候將乳酸菌加入鮮忌廉之後既製成品,所以奶味會出啲,同蛋白🥚打出黎既cream軟滑輕盈,幾香口唔會漏,不過因為減糖既緣故所以mascarpone cheese 🧀️本身既嗰種奶味🥛無咁突出,而且手指餅分成3層,食落既層次會比起平時既兩層再豐富啲,都幾用心~
Mojito

Virgin Mojito 🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
virgin既版本就係無酒既,裡面有蔗糖、青檸汁🟢🍋、梳打水💧同自己種既薄荷葉🌿,味道酸酸甜甜,感覺清新自然,上面仲有一朵好靚既玫瑰花既冰🌹🧊,係甜甜地既,男子👦佢會比藍色,而女仔👧就會比粉紅色,睇住舊冰🧊慢慢融入杯野飲到都幾治癒🤤

Classic Mojito 🍹(好味指數:😍😍😍😍🤩)
而呢杯係有gin既,一樣有一朵好靚既玫瑰花既冰🌹🧊,裡面仲有蔗糖、青檸汁🟢🍋、梳打水💧同自己種既薄荷葉🌿, 一樣係酸酸甜甜咁好fresh,感覺清新自然,真係消暑佳品~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
串燒拼盤
白酒煮大蜆配蒜蓉包
白汁有機菠菜野生三文魚寬面
Classic Tiramisu
Mojito
番工咁辛苦,收工朋友就帶左小編黎尖東一間西餐廳輕鬆下嘆下美食😝餐廳有室內及室外位置,室外仲有裝飾同靚靚打卡位,好適合情侶同朋友來約會,餐廳冇限時大家可以好chill咁食嘢,另外佢地都係Pet Friendly架😺今次試左幾款野食味道都唔錯🤤 🧀意式火腿拼盤 $268好大個拼盤,分別有3款凍肉,包括Parma Ham同肉腸等,口味有淡有濃各有特色。旁邊仲有Nuts、芝士同沙律菜,小編幾鐘意個Parma Ham,帶鹹香,沙律菜加上醋酸酸甜甜好開胃🤪 🍝肉醬意粉 $268雖然係看似簡單既肉醬意粉,不過味道有驚喜🥫份量好多,幾欣賞個醬汁調味得剛剛好,酸酸甜甜食倒好濃蕃茄味,上面仲加左芝士調味更香口🧀 🥩全天然美國穀飼肉眼扒$438份量有成10-12oz足夠2-3人Share食,肉質剛剛好,夠軟腍,旁邊仲加上優質有機蔬菜及自家種植香草🌿蔬菜清甜值得一試 🍾Mojito餐廳亦提供多款Cocktail,杯上面既冰玫瑰好靚打卡一流😂😂佢哋仲用左有機cane sugar 煮糖漿,連薄荷都係自己種,飲落好清甜 🍹White Sangria小編鍾意呢杯多啲,可以揀果味/酸度/酒嘅濃度份量😂 白酒Base加

🧀意式火腿拼盤 $268

🍝肉醬意粉 $268

🥩全天然美國穀飼肉眼扒$438

🍾Mojito

🍹White Sangria
小編鍾意呢杯多啲,可以揀果味/酸度/酒嘅濃度份量😂 白酒Base加上大量水果甜甜地夏天飲真係透心涼🧊飲落去酒味唔太濃,味道都會較為清爽

2022-08-13 26 瀏覽
La BASE HK (尖沙咀)朋友去左尖沙咀食野❤️🥰呢間樓上餐廳環境好靚,野食都唔錯,環境靜靜哋,好岩同朋友傾下計飲下野,或者搞生日party🎂🎂最緊要呢度係冇限時間👍👍凱撒沙律$238🥗份量好多,蔬菜大部份係有機好Fresh,個醬酸酸地好開胃,食得出冇落左少量芝士🧀幾好食😝海鮮意大利飯$298有魷魚、大蝦、蜆肉同帶子,海鮮份量超多😋全部都好新鮮入味,蕃茄味都幾濃,個汁調到好好,飯嘅淋度都適中,推薦!❤️意式焗本地農場雞$298所有配菜都係有機😚全天然無激素肉🍖🍖用左自家種植嘅香草🌿幾好食☺️雞嘅表面燒到好脆口,肉質都嫩滑🙆🏻‍♀️White Sangria好多生果🍊❤️屬於偏甜嘅酒,好啱我飲🥰用嘅全部都係新鮮生果,好香甜😋Mong Kok呢杯酒都幾好飲,有好似提子嘅冰做裝飾,好靚🥰而且酒味唔會太濃,幾易入口❤️Tiramisu$168呢個tiramisu 係老闆都推介嘅,咁就緊係要試下啦🤣黎到又真係幾好食,咖啡味唔會太濃但係又夠香😋同埋個口感亦都幾creamy,推薦大家試下❤️地址:尖沙咸道南11-15號余仁生中心3樓整體評分:4/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
La BASE HK (尖沙咀)

凱撒沙律$238🥗

整體評分:4/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
週末想找個地方與朋友輕鬆坐一整天,到樓上的餐廳就最適合不過~ 餐廳面積佔整層,空間感十足!室內環境闊落,座位舒適,而且乾淨,加分!餐廳另設戶外空間,可以三五知己Chill一整天,更可book場與朋友大開派對🙌🏻🍢特式串燒拼盤 ($238)一盤6款的小食,全部都十分吸引!牛肉粒串及雞脾肉串肉質軟嫩,極高質!而薯條及薯角亦是新鮮即炸,十分香脆🤤 個人推介燒全隻魷魚!口感爽脆,完全不會煙靭,加上辣辣的調味,十分滿足!🍝肉醬意粉 ($268)長通粉有驚喜!味道有別於一般的肉醬長通粉,醬汁濃稠,滿口肉醬,十分足料🙌🏻 細嚼下更有啖啖芝士香味,令人一試難忘🤤✨整體感覺:環境十分乾淨,坐得舒服;食物質素高,有機會會再回訪🙌🏻

🍢特式串燒拼盤 ($238)

特式串燒拼盤

🍝肉醬意粉 ($268)

肉醬意粉

White  Sangria
特式串燒拼盤
肉醬意粉
White  Sangria
2022-08-06 289 瀏覽
【尖沙咀•La BASE HK】🐝————————————————————————網上見到間樓上食鋪 唔講都唔知尖沙咀P3 lift一岀行1分鐘就到 非常方便🍯|意式海鮮沙律|HKD328食過最正嘅沙律😍😍😋😋‼️‼️‼️海鮮款式多樣化 大蝦。帶子。大蜆。有機青口。鮮魷海鮮烹調時間控制得好好 唔會過熟又唔會太生各種海鮮都好新鮮 所以口感相當鮮甜運用自家店舖秘製醬汁 醬汁用自家種香草 秒清🍯|意式焗本地農塲雞|HKD298外脆內嫩農場雞🐥連雞胸都覺得嫩滑先犀利忍唔住講咗句點解雞胸都咁滑 店舖話因為用咗農場雞 用心烹調之作伴碟有燒時蔬 南瓜 秋葵 茄子 串茄 加上咗醬汁🍯|肉醬長通粉|HKD268店舖以有機蕃茄煮嘅茄醬 口感酸甜適中配料用上無激素豬肉同牛肉製成嘅肉醬汁煮意粉過程分幾次加Parmesan芝士 伴碟也用令到長通粉更加入味 整體每樣配料恰到好處🍹|白酒水果酒|HKD98店舖好有心 介紹飲品之餘 仲會問prefer酸甜度👍🏻👍🏻充滿果香嘅白酒 整體口感好fresh 啱一眾女士飲用 易於入口🍹|橙汁|HKD58選用阿根廷直壓橙汁,無色素無添加最愛店舖以玫瑰花型冰作裝飾 即刻高貴。❤️❤️店舖
【尖沙咀•La BASE HK】🐝
————————————————————————
網上見到間樓上食鋪 唔講都唔知
尖沙咀P3 lift一岀行1分鐘就到 非常方便

🍯|意式海鮮沙律|HKD328
食過最正嘅沙律😍😍😋😋‼️‼️‼️
海鮮款式多樣化
大蝦。帶子。大蜆。有機青口。鮮魷
海鮮烹調時間控制得好好 唔會過熟又唔會太生

店舖好有心 介紹飲品之餘 仲會問prefer酸甜度👍🏻👍🏻
充滿果香嘅白酒 整體口感好fresh
啱一眾女士飲用 易於入口

🍹|橙汁|HKD58
選用阿根廷直壓橙汁,無色素無添加
最愛店舖以玫瑰花型冰作裝飾 即刻高貴

❤️❤️店舖室外室內 環境好舒適 好啱開party
情侶週年紀念都啱哂🥰🥰

餐廳環境:📸📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰消費 HKD1155/2人(連加一)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#nkiki尖沙咀 #nkiki西式
🏠 La BASE HK
📮 尖沙咀漆咸道南11-15號余仁生中心3樓
  • 意式海鮮沙律
  • 白酒水果酒
尖東高質樓上西餐廳✨🦥環境寬敞溫馨,寧靜舒適,且有露台,並以木和藤為主調,讓人有渡假的感覺,讚!👍🏻很適合一大班朋友聚會和紀念日/生日慶祝。餐廳做用了高質、有機的食材進行烹調,且落足心思,非常推薦👍🏻餐廳更自家種植香草🌿天然健康!《意式海鮮沙律》$328非常足料的海鮮沙律,鮮味十足,新鮮!海鮮很豐富,包括:大蝦、帶子、大蜆、有機青口、鮮魷魚,全部都大大件!😍而且配搭餐廳秘製的醬汁,意大利風情感重!醬汁的橄欖、洋蔥等的味道,令海鮮味很濃厚!推薦!推薦!✨✨✨✨《肉醬長通粉》$268與眾不同的長通粉,用了有機番茄製成的茄醬,加入無激素的豬肉和牛肉,健康無比!食得安心!👍🏻而長通粉加入Parmesan芝士,令其香味濃厚而不膩!讚!🌈《意式焗本地農場雞》$298推薦!雞味很香濃!雞味很特出!確確實實是新鮮雞的味道!😍而且烹調得很細心!意式風味,香噴噴!皮脆肉嫩,連雞胸也很嫩滑!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品也很有賣點,同樣是運用了有機、健康得食材來製作。《橙汁》$58運用了阿根廷直壓的橙汁,無添加任何色素!無添加!《白酒水果酒》$98水果酒用了白酒調配,果味香濃,吃西餐豈能少得喝酒呢!總結:高質的餐廳,
尖東高質樓上西餐廳✨🦥

餐廳更自家種植香草🌿天然健康!

《意式海鮮沙律》$328

《肉醬長通粉》$268

《意式焗本地農場雞》$298

飲品也很有賣點,同樣是運用了有機、健康得食材來製作。
《橙汁》$58
運用了阿根廷直壓的橙汁,無添加任何色素!無添加!

《白酒水果酒》$98
水果酒用了白酒調配,果味香濃,吃西餐豈能少得喝酒呢!

總結:高質的餐廳,食材新鮮有機,肉類全天然無激素,讓人吃得安心!重點是每樣食物都有心思和好好味!👍🏻