如果不是朋友介紹,我也不知道原來尖東帝苑酒店裡面有一間如此低調卻出色的越南菜。Le Soleil已經落戶香港帝苑酒店超過10年,是深受歡迎的得獎三藩市餐廳開設的香港分店。餐廳位於帝苑的平臺閣樓,環顧酒店內園景和客房,加上酒店內中空的設計,讓人仿佛身處一個室內空中花園一樣舒服寫意😌點了很多受歡迎的招牌菜,包括香脆西貢春卷、越式蒸粉包,軟殼蟹米紙卷、蝦球炒金邊粉等等,最喜歡越南生熟牛肉牛筋湯金邊粉,牛肉、牛筋軟腍入味,牛丸和牛柏葉也很彈牙,金邊粉吸收了牛肉湯的精華,啖啖都是滋味😋Le Soleil的菜色相對其他越南餐廳細緻精巧,口感不會油膩之餘卻依然惹味,加上氣氛滿分的用餐環境,絕對是一個有驚喜的的地方👍🏻👍🏻👍🏻!
2019-02-13
2019-05-01 792 瀏覽
通常放假想同好耐無見嘅朋友舒舒服服傾下計食下晏, 都會揀酒店.. 今次唔想再食英式甜點下午茶啦, 試下帝苑間越南野.. 位於尖東嘅帝苑地點好方便, 上到三樓就係le soleil☀️ ! 餐廳感覺好舒服 , 環境闊絡方便起見點了個set , 本來以為係三揀一, 點知原來樣樣都有一件脆春卷夠脆無油益味, 粉包夠薄皮饀料都豐富開左胃後到主菜 , 細細件三文魚同燒春雞份量好岩女仔胃口, 味道亦有水準再來一碗細細碗的越南牛肉湯河, 口味大眾化我覺得湯頭都算幾濃郁 !最後甜品, 其實已經飽所以依餐非常滿足! 順便一提點了熱飲Lotus tea 侍應幫我refill左好幾次真係好貼心, 埋單每人$391午餐算中高價位但以環境服務仍是值得 👍🏻

脆春卷夠脆無油益味, 粉包夠薄皮饀料都豐富

2019-04-25 683 瀏覽
早排又去左帝苑酒店食野,佢地咁多間餐廳,今次就試下佢地係3樓嘅Le Soleil越南餐廳。佢地嘅越南餐廳好有特色,位於3樓但都要再上一條短短嘅樓梯先到餐廳,好似係空中咁,餐廳環境靚又有特色。一去到門口就見到擺左個牌出黎介紹新菜式,原來最近出左D越南嘅清新菜,仲係由佢地嘅越南廚師親自主理....(佢地越南廚師幾靚女...)。越南人親自整越南菜喎,點都要嗌幾款試下。我地首先試左尼個越式蒸粉包,係侍應介紹我地食嘅,話係佢地嘅signature。的確,又真係幾好食,裡面有蟹肉、蝦、甘筍等,皮又夠薄,加D魚露一齊食,成件事好夾。尼個鮮蝦扎肉米紙卷都係頭盤黎,係其中一款清新菜,入面有原隻鮮蝦,一睇就知好足料。食尼個米紙卷一定要配佢個秘製醬汁,係用新鮮酸子調配嘅,所以食落清新之餘又唔會膩,仲可以on top加D乾蔥同花生碎,咁樣就會多D咬口喇~尼個都係其中一道清新菜,蕉葉青檸燒紅立魚。鐘意食香口野嘅可以試下尼個菜式,平時少食越南野,真係唔知原來有咁有特色嘅菜式。紅立魚燒到外脆內嫩,另有跟3款醬汁:南薑汁、蔥油、醬油,我個人就比較鐘意南薑汁,有少少辣,好適合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以點蔥油或醬油,

)。越南人親自整越南菜喎,點都要嗌幾款試下。

尼個都係其中一道清新菜,蕉葉青檸燒紅立魚。
鐘意食香口野嘅可以試下尼個菜式,平時少食越南野,真係唔知原來有咁有特色嘅菜式。紅立魚燒到外脆內嫩,另有跟3款醬汁:南薑汁、蔥油、醬油,我個人就比較鐘意南薑汁,有少少辣,好適合香口菜式,如果唔食辣嘅就好可以點蔥油或醬油,同樣都好味。
越南出名檬粉,我地就叫左個五花腩肉碎酸湯檬粉,都係來自清新菜menu嘅。湯底酸酸甜甜,因為湯頭以豬骨熬煮,仲加左青檸汁煮成嘅酸湯,食落清新開胃。想再酸D可以再加D新鮮青檸汁添!

除左清新菜,我地都試左其他a la carte menu嘅菜式。

咖喱炒蟹D肉質夠肥美又夠鮮

脆皮咖喱牛腩都好入味

最後食埋個甜品—椰青果凍,椰味香濃,好refresh!仲係玫瑰花造型,無論外觀定味道都好吸引。

總括黎講都幾滿意,a la carte menu上面有好多菜式都好吸引又未試,下次會再黎過!
2019-04-15
2019-04-18 625 瀏覽
今晚與朋友來到尖東食晚飯,心血來潮想吃越南菜,決定到帝苑酒店的Le Soleil試一試。看到餐廳門口海報,原來有越南女師傅坐鎮!剛巧遇上新推出的清新菜單,我們點了鮮蝦扎肉米紙卷,米紙透出大大的鮮蝦,内裏的菜都好新鮮,值得推介!食越南菜當然少不了檬粉,便點了五花腩肉碎酸湯檬粉做主食,這道菜看似其貌不揚,實則湯底十分清甜,散發陣陣青檸香味。海鮮方面,咖喱蟹辣辣地好惹味,蟹肉都好鮮,咖喱汁加上脆卜卜的蒜蓉包簡直一流。晚餐又怎可以沒有甜品,經歷一番猶豫,選擇了椰青果凍。透明玫瑰外形好精致,一定要用來打卡。不但外形靚,口感味道很fresh亦很有層次,配上芒果肉令我喜出望外!環境播放音樂幾舒適,同朋友gathering就可以考慮來這閒餐廳~

鮮蝦扎肉米紙卷

咖喱蟹
椰青果凍
蒸粉包
2018-11-20 2240 瀏覽
秋冬廚師推介-泰式船麵次次食船麵都係配河粉或金邊粉,今次配蛋麵,爽爽地,又幾好味,先講湯底,濃而不鹹,good ! 有牛丸,牛肉,牛腩,牛筋,牛柏葉,材料非常豐富,仲有碟炸豬片另上,唔會上菜時淋哂👍🏻
秋冬廚師推介-泰式船麵
2018-11-05 2083 瀏覽
今天到了這家位於尖東的越南餐廳吃午飯。餐廳在酒店的中庭,但人流不多,並不嘈吵,在這裡用餐,一面聽著水池的湲湲水聲,加上餐廳所播的音樂,令人身心放鬆。前菜有米紙卷、牛油雞翼和魚餅,主食是扎肉炒河粉,甜品是紫米露,飲品是越南咖啡。前菜和主食的質素一般,沒有令人驚艷之處,而紫米露更是甜中帶鹹,味道奇怪。我從未踏足過越南,今天才初嚐越南咖啡(說來慚愧),剛喝了一口,只覺苦澀味濃重(雖已下了很多練奶),是整頓午飯我唯一感到難以下咽之物。雖然這裡的食物普通,但環境不俗(沒有強國人,所有客人都輕聲細語),侍應的服務態度很好,如果有時間食個長lunch,想靜靜地hea吓,這裡是一個幾好嘅選擇!
2018-11-05
2018-10-31 1985 瀏覽
和友人來到吃下午茶☕️。因為是閒日,所以人不多,比較安靜🤫。喜歡的。當天最精彩的是法國式下午茶☕️。每張桌上的紅藍埃菲爾鐵塔🗼已經令人心動💓,將近五百元的二人下午茶餐無可抗拒。精緻的法式餐來到面前,確實無論造型,還是味道都沒有令人失望。極力推薦此套餐,特別造型上已經令人心動,特別是女生一定喜歡😘。咸甜食物的搭配可以配合不同口味的人。餐廳服務員全程英語招呼,層次上更上一層樓。所以極力推薦大家趕快來試這個法式下午茶二人餐,一定有驚喜的。
2018-09-20 2450 瀏覽
香檳下午茶只限週日及假日,如平日心癮起想嘆下午茶的話,也可以上兩層來到 Le Soleil 越南餐廳,品嚐新出「甜蜜秋日下午茶」! Le Soleil 這次是與韓國美妝品牌 MISSHA 合作,聯手推出這個以蜜糖為主題的下午茶,於2018年9月17日至10月28日每天供應,定價$408兩位,還有豐富贈品,性價比超高的! 光線較暗關係,還是將下午茶舖平展示啦!喜歡到 Le Soleil 吃下午茶,除了因為環境寫意放鬆,也是因為下午茶鹹甜呈2:1比,非常適合我這過氣甜魔的胃口~ 先講一講飲品,下午茶可選香茅薑蜜、柚子蜜、柑桔蜜、鮮青檸梳打、龍眼冰、越南咖啡,這天我要了柑桔蜜,微甜帶酸口味清新,又有開胃潤喉之效,喝下去十分舒服! 接著介紹豐富的鹹點,最愛焦香可口的蜜糖棒棒雞翼,與包裹著原隻海中蝦的炸鳳尾蝦,以及牛油蜜糖粒粒法包同是香口美食。喜歡口感美食的,應會愛上十分彈牙的越式魚餅,此外口味清新的蜜糖雜果鍋巴,以及迷你蜜糖燒豬頸肉撈檬,都滿有風味又好吃。 來到甜點環節,種類不多但款款精緻,包括圓形可愛的蜜糖芝士蛋糕、口感鬆脆可口的忌廉蛋白戚風糕,還有帝苑餅店全新推出的法國朱古力及原

來到甜點環節,種類不多但款款精緻,包括圓形可愛的蜜糖芝士蛋糕、口感鬆脆可口的忌廉蛋白戚風糕,還有帝苑餅店全新推出的法國朱古力及原味蝴蝶酥;如果大家還記得,朱古力蝴蝶酥真心超好吃,是甜魔媽媽高度推介!

以上茶點全是一式兩份,最後還有兩杯手工蜂巢脆脆伴椰子雪糕;蜂巢脆脆固是清脆香甜,那椰子雪糕也清新足料、美味不得了,吃畢肚子完全地滿足了!

最著數的是:凡兩位惠顧一份下午茶,即可獲贈一套八件的MISSHA美妝禮品包,當中包括全新推出的蜂花粉抗氧化系列、品牌的皇牌產品及購物現金券乙張,變相幾乎免費嘆茶呢!

介紹完畢,大家覺得那一款較吸引呢?已被《延禧攻略》圈粉的甜魔媽媽表示,都很好吃,統統給我收進後宮罷,哈哈!
用餐優惠
試食活動
2018-08-14 2042 瀏覽
渴望已久來這裡吃越南菜,終能一償心願。食物水準可以,當然在酒店裡營運,價格肯定比一般的高,是預料之事,可惜服務有些遜色。選了餐脾上推介的:1) 燒筍殼魚: 香嫩脆,很不錯,皮香口之餘,嬾滑魚肉,好下飯,而配上的醬(是魚露吧)是甜的,失去一般魚露提鮮的效果,所以選擇不沾醬,反而吃到魚的美味。2 )越南燒豬: 皮脆肉厚,豬肉味不太濃,配上一個類似葱油沾着吃,味覺上感覺不搭,結果葱油用來撈飯😆。3) 炆牛尾: 非常入味,肉已經炆得夠腍,大小朋友都適合,那個汁絕對下飯。總的來說,食物質素、味道也不錯; 但服務方面個人認為就只可以說比一般街坊餐廳好一點點,對於身為酒店內之餐廳,老實是有失望的; 因為餐廳是開放式設計,氣氛似乎不錯,不過酒店大堂內的任何聲音,都會衝上來。

選了餐脾上推介的:

2018-07-20
2018-07-26 1222 瀏覽
踏入夏天,天氣悶熱,有時真係冇乜胃口食嘢。。。晏畫想食得簡單、清淡啲,所以今日午餐嚟咗喺帝苑酒店入面嘅LE SOLEIL,試下佢地嘅 Lunch Menu.Special Lunch Menu 包括左頭盤、主菜、精選甜品,再配越南荷花茶或咖啡。頭盤:春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉,每款細細件,啱啱好主菜:蝦頭油海鮮番茄湯檬粉,酸酸尾尾,好醒胃飲品: 越南荷花茶甜品: 香芒涼粉 食完個越式午餐好滿足!!我仲好鍾意LE SOLEIL嘅清幽環境,佢位於酒店花園中庭,可以望到空中花園嘅景致同噴泉,十分寫意~

頭盤:
春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉,每款細細件,啱啱好

主菜:
蝦頭油海鮮番茄湯檬粉,酸酸尾尾,好醒胃

飲品: 越南荷花茶

春卷、燒蝦米紙卷、越式煎扎肉
蝦頭油海鮮番茄湯檬粉
香芒涼粉
2018-06-01 1331 瀏覽
都有好幾年没有食過越南菜,今次試下帝苑酒店内le soleil,感覺比其它越南餐馆有些不同,就是枱面没有放上魚露任由客人添加,4個人都叫了很多食物差點吃不完;蝦片蒸粉包,都幾好味,因為點了魚露牛肉賓海,牛肉好軟撈埋一起食,點了少少魚露,好鮮味海鮮沙律,無味,因為無魚露比你點咖牛尾夠冧,骨肉分離咖哩汁完全無咖喱味,脆牛腩,似吉列牛,牛肉好冧,反而點個牛尾汁重好味蝦膏海鮮炒飯,一般般,到枱都吾熱;甜品有驚喜整體勉强過得去,朋友叫了一支水,盛為80大元,等于半個餸

蝦片

蒸粉包,都幾好味,因為點了魚露

牛肉賓海,牛肉好軟

撈埋一起食,點了少少魚露,好鮮味

海鮮沙律,無味,因為無魚露比你點咖

牛尾夠冧,骨肉分離

蝦膏海鮮炒飯,一般般,到枱都吾熱;

甜品有驚喜

整體勉强過得去,朋友叫了一支水,盛為80大元,等于半個餸
2018-05-31
2018-05-24 825 瀏覽
今篇是澳洲旅行期間,最後一篇下午茶,也是這段日子分享以來,最美味的一間。繼三月推出的「越滿花香下午茶」,帝苑酒店的越南餐廳 Le Soleil 改與高端茶葉品牌 OR TEA? 合作,推出【茶香下午茶】,名字簡單,味道卻不簡單,無論甜鹹點都非常精彩!  從來很喜歡 Le Soleil 有如世外桃源的清幽環境,下午在這裡悠閒嘆茶時,徐徐陽光曬進來,感覺是無限的寫意美好~下午茶由即日至7月2日,每天下午3:00-5:30供應,定價$408兩位(另加一服務費),價錢已包龍眼冰、鮮青檸梳打、越南咖啡、十選一 OR TEA? 熱茶,或是四款全新以 OR TEA? 製作的冰茶特飲----蜜糖香茅薑茶、荔枝薄荷茶、莓子茶梳打或熱帶果茶。 上回喝了越南咖啡十分對味,但天氣太炎熱,這天決定改點 莓子茶梳打(用了 Queen Berry 茶包來沖),艷麗果茶中有繽紛莓果香氣,酸甜交雜、清新怡人之極,加上不少新鮮莓果在內,非常好喝值得推介! 友人的冰蜜糖香茅薑茶(用了 Lychee White Peony Tea 茶包來沖)也很吸引,然後三層架下午茶也接著上檯了,我不客氣要開餐囉! 與上回一樣,下午茶

與上回一樣,下午茶的鹹點有六款,甜點則有四款,是我喜歡的鹹甜比例!首先品嚐 越南蝦餅,個子不小吃來很滿足;再細味集清新及香口於一身,十分足料的 軟殼蟹米紙卷,接著再吃鮮香美味的 迷你扎肉法包,三款都極具水準。

來到香脆可口的 香脆西貢春卷,當然要配上魚露,而店方也細心的提早一步奉上。加上脆香惹味的 乾撈肉碎生菜包,以及份量不算太少的 越式凍檬粉,感覺就像吃了一頓 Le Soleil 的越式美食 Tasting Menu,都有七分飽意呢~

來到甜品環節,又可以重溫大受歡迎的 蝴蝶酥(原味及芝麻味),真高興~但更驚艷是富茶香的 伯爵茶朱古力蛋糕 以及 綠茶歌劇院蛋糕,甜蜜中滲出芬芳茶香,口味非常迷人;最後造型精緻又份量十足的 荔枝茶果凍,也是非常的清新好吃,甜胃感到非常滿足!

最後,凡兩位惠顧一份下午茶即可免費獲贈 OR TEA? 禮品套裝,當中包括精美玻璃杯乙個及不同口味的 OR TEA? 茶包,喜歡這品牌的朋友千萬不要錯過啊!
2018-05-17
用餐優惠
試食活動
平時同男朋友去食tea,食完佢通常都只係話「ok la!」好少會讚好味!😏帝苑呢間越南餐廳今次嘅tea主要係鹹點為主,三層佔咗兩層,所以連男朋友都好滿意!☺️我地平日去,所以餐廳無乜人,仲有自然光,傾計好舒服。Tea set可選擇嘅飲品款式唔少,不過我地最後都叫咗越南咖啡,望住啲咖啡滴出來好得意!☕️味道同係越南時飲嘅一樣,不過一定要襯熱飲,凍咗就好澀。鹹點入面,最好食嘅係庶蝦同春卷,食嘅時候仲係暖同脆口,好味!法包就太韌啦,好難咬開😂雞沙律、蝦片肉碎、米紙卷都好味,我地兩個大食鬼仲嫌食得唔夠候,哈哈!🤪甜點入面最好味嘅係黑朱力燈餅,好濃朱古力同橙香味,果然帝苑甜品有質素保證!😋蝴蝶酥都係佢地名物,原味比抹茶香脆好味。仲有乾冰冰住上嘅士多啤梨同黑莓,夠新鮮!咁優質嘅食物質素、環境、服務,$388+1%是絕對值得的❤️

2018-04-10 599 瀏覽
見到官網可訂座, 但等了兩天都無電話 email 回覆😕 算吧, 打電話再預約好了. 但早一晚又收到酒店職員打了二次電話黎 confirm booking. 估計網上訂座只會在早一晚才確認吧😥多年前到訪過, 服務味道印象都唔深, 今天再到訪感覺都係一樣😝今次黎試下午茶, 除左三層架既鹹甜點.另有士多啤梨黑莓配忌廉杯, 加入乾冰冒著煙即時變得吸睛😍生果鮮甜. 越式沙律.鹹點有西貢春卷, 米紙卷, 扎肉法包等. 食物味道普普通通, 肉碎蝦片係淋既唔脆. 甜點反而有點驚喜, 尤其芒果熱情果白朱古力餅, 酸酸甜甜味道好夾, 整個餐中最 like 呢件😋 出名既蝴蝶餅抹茶味就較淡.越南咖啡香滑, 但滴到半杯到咋.每二人份既餐可以獲贈一 box set SWY 贈品😍有香水, hand cream 同蠟燭杯, 很吸引.

今次黎試下午茶, 除左三層架既鹹甜點.

越式沙律.

越南咖啡香滑, 但滴到半杯到咋.
2018-03-27 628 瀏覽
上個週末,我們來到尖東以味蕾享受了一個不一樣的越式下午。帝苑酒店越南餐廳Le Soleil正與香薰品牌SWY合作推出名為「越滿花香下午茶」($388,2位用) 的越式風味下午茶。這下午茶每日下午三時至五時半供應。三層架上,分別有6款鹹點小食,3款甜點,以及一份雜莓伴忌廉和自選2杯指定冷或熱飲品。每客2位用的下午茶更可獲贈一個花香禮盒,內有香薰蠟燭,香薰,handcream及購物優惠卷等。這客下午茶有不少冷、熱特飲選擇。既然這日吃的是越式下午茶,我選了越南滴漏咖啡。加入練奶越南咖啡,濃香甜美。朋友的鮮青檸蘇打相當refreshing,清香解渴。先由鹹點吃起~ 鹹點中都是經典越南小食,包括:-香脆西貢春卷-堤岸蔗蝦-燒蝦米紙卷-香茅肉碎蝦片-越式牙車快沙律-迷你扎肉法包愛吃香口的我,最喜歡就是香茅肉碎蝦片和香脆西貢春卷。甜品方面就以西式為主,除了士多啤梨及黑莓伴忌廉,以及帝苑酒店餅房名物原味和宇治抹茶蝴蝶酥,還有清香的芒果熱情果白朱古力餅和細滑的黑朱古力橙餅。2款西餅的甜度適中,正合我們口味。
上個週末,我們來到尖東以味蕾享受了一個不一樣的越式下午。

朋友的鮮青檸蘇打相當refreshing,清香解渴。

先由鹹點吃起~ 鹹點中都是經典越南小食,包括:
-香脆西貢春卷
-堤岸蔗蝦
-燒蝦米紙卷
-香茅肉碎蝦片
-越式牙車快沙律
-迷你扎肉法包

愛吃香口的我,最喜歡就是香茅肉碎蝦片和香脆西貢春卷。