2017-09-06 138 瀏覽
有車後的第一個周未終於可以揸車試下去一d平時去唔到既地方,搵到沙田圍入面呢間意大利餐廳,裝修都好新淨,用上紅白格仔台布另有一番風味。每枱都有附送餐包,蘸上橄欖油和黑醋絕對係指定動作芝士青口,青口都幾大隻,肉質新鮮肥美,搭上芝士汁味道夠晒香,味道濃郁仲有淡淡忌廉味。海鮮Pizza手工即制Pizza,店員誠意推介新出的海鮮Pizza,脆口之餘每塊都有足夠既涵料,有大蝦同墨魚,配上香草醬汁,有一種好清新既既感覺係口腔盤旋,唔會同出面d Pizza食一塊就已經食滯。 海鮮意大利飯價錢很化算而且配料十足,有青口,大蝦,帶子等多種海鮮,味道有d似葡汁雞皇既感覺,濃稠程度剛剛好,米飯軟中帶硬,突顯意大利飯的精髓。西班牙乳豬外皮香脆可口,而肉質嫩滑,仲保留住肉汁,另外配上薯蓉同酸菜絲,可以減輕油膩感,但絕對令你想不停擺入口,非常美味。原來唔係市區都可以有一間有質素嘅餐廳,而且價錢又合理,期待下次再黎食過。
有車後的第一個周未

每枱都有附送餐包,蘸上橄欖油和黑醋絕對係指定動作

芝士青口,

海鮮Pizza

海鮮意大利飯

西班牙乳豬

2017-09-06 103 瀏覽
扒一般,薯蓉超讚。三五知己靜靜地談好地方。服務方面算ok! 下午2:30-5:30 餐廳休息。若午餐內容能多點意大利特式會更好。咖啡奶味濃,喜歡奶味濃的朋友必定喜歡。
扒一般,薯蓉超讚。
三五知己靜靜地談好地方。
服務方面算ok!
下午2:30-5:30 餐廳休息。
若午餐內容能多點意大利特式會更好。
咖啡奶味濃,喜歡奶味濃的朋友必定喜歡。

午餐
2017-09-04 93 瀏覽
今日過左沙田行街,見到沙田圍有間意大利野食就過左去食。去到位置唔會好格攝,附近有停車場。第一道叫左蒜蓉包,本身有都有餐包送,但見到有蒜蓉包好吸引就叫左黎食,果然無令我失望,好夠蒜蓉味,包身好卜卜脆,所以唔會太厚。第二道海鮮pizza,相都見到好多海鮮材料,海鮮較淡,加埋啲芝士同pesto醬就夠哂味。😍😍第三道就叫左M3秘制乳豬,中間係紅菜頭酸酸地開胃,乳豬唔係我地食開嘅燒豬味,豬皮唔係燒到脆,煙煙umum 肥肉同瘦肉都有,食得多都唔會漏😋😋。我地两每叫左两杯野飲,鮮渣橙汁同可樂。两個人食左五百蚊左右。

我地两每叫左两杯野飲,鮮渣橙汁同可樂。

两個人食左五百蚊左右。
2017-09-04 156 瀏覽
焗蠔好好食牛扒好一般 同男朋友一齊去食男朋友嗌六成熟西冷扒我嗌七成熟肉眼扒 店員話沒有八成熟的而我又唔想食血淋淋的扒只好嗌全熟的肉眼扒最後等咗一段時間 終於上菜囉 個所謂肉眼扒完全硬 唔係嗌咗肉眼扒都唔知呢個係肉眼扒來 又多根其他好多扒餐廳 全熟嘅肉眼扒都做得好過呢度在試埋男朋友的六成熟西冷扒 都係好硬實的肉 好失望 中伏 完全不值得這價錢pizza皮薄但好乾pizza box CP完勝 好味好多雖然有一個落單店員 對我嗌八成熟 牛扒 也很冇耐性但店員都很有耐性幫我們合照 用餐環境很好
焗蠔好好食

pizza box CP完勝 好味好多
雖然有一個落單店員 對我嗌八成熟 牛扒 也很冇耐性
但店員都很有耐性幫我們合照 用餐環境很好

2017-08-26
40 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 芝士焗蠔
2017-09-04 73 瀏覽
星期日到沙田新城市行街,由於經歷左好多次係新城市晚飯時間,間間餐廳都要排好耐,所以選擇搭車到沙田圍食晚飯。餐廳提供由自家師傅手工制做的餐包,餐包加了一些香草,令到餐包除了有麥包香味,還有一陣陣的香草味。小小的餐包配合醋同油,十分開胃。我們點了即煮藍青口配合芝士忌廉汁為前菜,這到餸的精華在於調味料,醬汁有濃郁的芝士味,還有煮熟的洋蔥帶一點甜味,令整道菜都生色不少。由於一行四人,我們還點了意式香草醬海鮮薄餅,從相片可見,薄餅材料十分豐富,由不同的海鮮製作而成,有鮮蝦、魷魚及帶子,海鮮係薄餅上分佈得平均,啖啖肉。我喜歡吃一些濃郁芝士的薄餅,即使這個是海鮮薄餅,其芝士份量都充足。喜歡海鮮,又喜歡芝士的朋友,我絕對推薦海鮮薄餅。由於我們都喜歡海鮮,所以我們二話不說就在餐單上選擇了紅花忌廉海鮮意大利飯。這個飯,我覺得精華在於意大利飯生,因為意大利飯吸收了濃郁的忌廉味,反而海鮮成為了配菜😂😂😂,海鮮味道偏淡,會配合埋海鮮就更好。

2017-09-03
2017-09-02 119 瀏覽
九月份是小妹男朋友生日的月份當然要開始一連串生日活動囉今晚去試一間每次男朋友經過都想吃的西餐廳打開餐牌價錢屬中價偷看到隔壁枱的啤酒很有趣👀便問了問侍應原來是手工啤酒🍺於是點了一款可以配焗蠔的是焦糖味賣相超靚😍但酒精濃度有8.4%😱所以還是交俾男仕好了🤣煙肉芝士焗蠔芝士味超香👍🏻有蠔味而且大大粒👍🏻另外西餐當然要點沙律囉~凱撒沙律配帕爾馬火腿羅馬西菜十分爽甜帕爾馬火腿味道則一般🤷🏻‍♀️Pizza到超薄批😍😍😍比pizza hxt的薄批好太多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻生日快樂🎊在此十分感謝餐廳配合🙇🏼‍♀️臨時加了happy birthday♥️***Tiramisu 的咖啡十分濃郁🤤
九月份

芝士味超香👍🏻
有蠔味而且大大粒👍🏻
煙肉芝士焗生蠔

另外
西餐當然要點沙律囉~
羅馬西菜十分爽甜

Kwak  手工啤酒
煙肉芝士焗生蠔
辣肉腸pizza
2017-09-01 61 瀏覽
呢間位於沙田既西餐廳, 其實每次經過都想去試一下, 因為每晚都會有少少既人龍, 相信佢必定好美味!  今晚就決定試一下!先講講無論由一開始帶位, 落單, 到refill水等服務, 都非常有禮, 值得一讚!先介紹一下佢地有幾種唔同既手工啤酒, 而我地因為揀左焗蠔, 所以亦都揀左佢MENU推介既呢款手工啤酒如果我無睇錯, 佢係8.4%既ALCOHOL, 飲落非常有麥既味道, 亦都帶一點點麥牙塘既甜, 當然因為8.4%既濃度, 所以要有心理準備啊!  係好好飲既!點完菜, 會有好好味既餐包作"前菜"焗蠔非常新鮮, 芝士亦夠香濃, 好好味parma ham caesar salad, 沙律菜非常新鮮清甜, 亦都唔會令你失望main dish就係呢個辣肉腸PIZZA, 批底夠薄夠脆, 上面亦都鋪滿左洋葱磨菇等配菜, 完全睇到佢既用心制作, 好惹味啊!突然既驚喜, 真係唔係一早安排架~  多謝餐廳既幫忙, 感激!一間非常好味既西餐廳, 應該可以令你忘記都巿人既煩惱, 開開心心咁吃一餐.

點完菜, 會有好好味既餐包作"前菜"
焗蠔非常新鮮, 芝士亦夠香濃, 好好味

2017-09-01
10 分鐘 (堂食)
  • parma ham caesar salad
2017-08-29 47 瀏覽
踩完單車,回到河畔花園搵嘢食,聽聞西餐M3幾好,就去試試。因為實在太熱又做完運動,我地唔想食太多嘢,所以無叫到二人餐,就散叫咗Parma Ham薄餅同埋長腳蟹意大利飯。食物: 侍應姐姐好快比咗個餐飽我地,係無跟牛油的,學足人地歐洲咁要落橄欖油同黑醋。我呢個肥妹最鐘意就係貪得意有得試下唔同嘅嘢,我覺得咁食最好味,麵包微溫,橄欖油令個包軟滑啲,醋醒醒胃,幾滋味。不過我老公就話想食返Hong Kong Style搽牛油就得。Parma Ham 薄餅嘅餅底做得好薄好脆,同pizza乜嗰D薄批完全唔同,佢真係薄好多,香脆好多。Parma Ham本身都幾咸,所以配合返蜜桃肉就非常好,個制成品好似用薯片墊住 Parma Ham 嚟食咁,值得一試。長腳蟹意大利飯,但飯底真係做得幾有意大利嘅風格,飯粒外圍吸晒D湯汁而變淋,但係飯粒嘅中心就要用小小力咬落去。我唔識分點先係煮熟,不過之前去意大利食過幾餐,人地嘅意大利飯都係咁,即管當佢係意大利飯嘅特色~ 醬汁惹味,平時意大利飯都好膩,但呢個可能加咗沙律菜響面,又唔覺好膩... 長腳蟹肉係鮮甜完整的,但得兩條長腳蟹肉,有點唔夠喉呢...最後我地叫咗一杯"Tra
踩完單車,回到河畔花園搵嘢食,聽聞西餐M3幾好,就去試試。

食物:

Parma Ham 薄餅嘅餅底做得好薄好脆

長腳蟹肉係鮮甜完整的,但得兩條長腳蟹肉,有點唔夠喉呢...

最後我地叫咗一杯"Traffic light", 有幾種生果mix既沙冰,好重香蕉味,夾咗奇異果既酸,幾開胃,冰打得幾細滑。

環境:
地方不算很大,但佈置很寛敞,有不少合併的長枱,大班人黎都可以一齊坐。晚餐時間,都有不少顧客入坐,情侶、家庭、朋友組合都有,相信是區內熱門食店。

服務:
見旁邊有BB櫈提供。上菜速度正常,侍應也不時添水。

• Parma Ham Pizza
2017-08-26 77 瀏覽
今天天氣很好,就同朋友一齊去食個歐陸風情嘅意大利式餐廳。這間餐廳很有情調,看似是高級嘅餐廳,店舖內的裝修有歐陸風味,亦播着不同的流行歌曲,覺得很輕鬆自在。首先我們點了一客西班牙燒乳豬,豬皮很薄很鬆脆,與一般中式乳豬帶著厚豬皮很不同。西班牙燒乳豬嘅肉很鬆軟,唔會覺得肥,食落會覺得很健康。So yummy 😋 意大利腸肉野菌意粉:這個意粉連埋醬汁一起食十分滋味,醬汁唔會太濕又唔會太乾,啱啱好!香草大蝦薄餅:我最喜愛這個Pizza嘅部份就是個皮很薄很脆,我以前未試過食咁鬆脆嘅Pizza,下次會再食!👍👍小食拼盤(雞翼、炸蝦、沙律、薯角):這個小食拼盤我最喜愛就是炸蝦。薯角嘅皮亦炸得很薄很鬆脆👍我飲了一杯冰凍嘅Shirley Temple,十分清涼好味餐牌也有各式各樣嘅Pizza選擇,聽waiter 㗕是最近剛剛新出嘅Menu:

我飲了一杯冰凍嘅Shirley Temple,十分清涼好味

• 西班牙燒乳豬
2017-08-26 68 瀏覽
很少會到沙田圍,今天無意中經過,見到M3這間餐廳幾有情調,便入去一試。入到去果然佈置得唔錯,幾雅緻,燈光柔和,坐得很舒服。餐牌選擇很多,有小食、pizza、意粉、steak、意大利飯、飲品選擇亦不少。我們點了一個小食拼盤,有雞翼、炸蝦、沙津同薯角,全部也好好味,尤其係雞翼,非常入味,炸得夠香又唔油膩。接著要了一個香草大蝦薄餅,薄餅很脆,薄薄的不會令你太飽,大蝦很大隻,非常足料,十級好味!超超超正既pizza,真係一試難忘。重有意大利腸肉野菌意粉,又是很足料,d肉腸很多,但意粉如可以軟身少少我會更鍾意。意粉d配菜都好好味呀!最精彩既當然係西班牙乳豬,我這個乳豬控,無論中、西式都好鍾意食,今次這個皮薄得來好脆,肉肥瘦適中,食落去甘香美味,真係好食到不得了。乳豬底重有薯蓉同埋紅菜頭絲伴碟,食完油油地嘅乳豬,再食伴菜,即刻平衡晒,非常好嘅配搭。差d忘記介紹左點菜後送上既香草餐包,餐包配上橄欖油,很不錯!今次叫了Shirley Temple,這個飲品以前去卡拉ok成日飲,今日再飲返,回味到以前快樂既時光餐廳播放著流行的英文歌曲,舒服既環境配上美食,人生一大享受,有機會一定再來。
入到去果然佈置得唔錯,幾雅緻,燈光柔和,坐得很舒服。
2017-08-26
  • 西班牙燒乳豬
2017-08-25 82 瀏覽
炎炎夏日,由於工作關係嚟到沙田經過一間位於鐵路站附近的西餐廳,見中午時段都人山人海一於入去同朋友試下😋入到餐廳尚算寬敞,環境不俗侍應有禮貌地帶我去餐桌,簡單介紹今天的午餐頭盤當然要來個沙律先,沙律黎個煙三文魚沙律這沙律賣相一流,打卡影相呃like一流這個沙律除了賣相好之外,味道也相當好,流心蛋加上凱撒沙律,令味道嘅層次提升🤤🤤午餐主菜叫了pizza+牛柳平常我比較小吃簿批,今次趣卜卜的pizza加上巴拿馬火腿,芝士味濃郁,而且感覺唔膩,抵讚👍🏻再來第二道菜,牛柳賣相一般般,午餐只可選擇七成熟口感比較韌,扣了不小分數餐飲叫了mocha,朱古力味濃最後叫上甜品,直頭心心眼😻有我最喜歡的提拉米蘇賣相和味道也很好。蛋液幼滑 香、滑、甜、幾種變化我建議 蛋糕份量增加會更好今個午餐非常滿足,有機會想再去一次試晚餐更多菜式
炎炎夏日,由於工作關係嚟到沙田

入到餐廳尚算寬敞,環境不俗
侍應有禮貌地帶我去餐桌,簡單介紹今天的午餐

頭盤當然要來個沙律先,沙律黎個煙三文魚沙律
這沙律賣相一流,打卡影相呃like一流
這個沙律除了賣相好之外,味道也相當好,
流心蛋加上凱撒沙律,令味道嘅層次提升🤤🤤

午餐主菜叫了pizza+牛柳

再來第二道菜,牛柳賣相一般般,午餐只可選擇七成熟
口感比較韌,扣了不小分數

餐飲叫了mocha,朱古力味濃

最後叫上甜品,直頭心心眼😻有我最喜歡的提拉米蘇
賣相和味道也很好。蛋液幼滑 香、滑、甜、幾種變化
我建議 蛋糕份量增加會更好

今個午餐非常滿足,有機會想再去一次試晚餐更多菜式
2017-08-21 90 瀏覽
很久沒去沙田逛逛,今日就和朋友去了新城市行街,商場一如以往好多內地遊客,夜晚就想去其他附近地方食飯,想食意大利野,係OpenRice 發現呢間餐廳大約7點半到,冇咩人等位餐廳環境很傳統既紅色格仔檯布餐包叫左四式芝士pizza, 好重芝士味,岩晒芝士怪,個底都好鬆脆仲有我至愛既小食香草雞翼,幾特別既味道仲有香蒜帶子蜆肉意粉,賣相不錯,很入味,濃濃既蒜香味,若果意粉份量多d就更好總括黎講,食物味道不錯,下次可以試下叫扒食
大約7點半到,冇咩人等位
餐廳環境
很傳統既紅色格仔檯布

餐包
仲有我至愛既小食香草雞翼,幾特別既味道

仲有香蒜帶子蜆肉意粉,賣相不錯,很入味,濃濃既蒜香味
,若果意粉份量多d就更好
總括黎講,食物味道不錯,下次可以試下叫扒食

• 四式芝士薄餅
2017-08-20 95 瀏覽
之前已經幫襯過這間座落於花園城的意大利餐廳, 相隔兩年再度光顧, 水準依然保持得到, 只是今次不敢再試有濃烈酒味的香辣蒜片啤酒煮蜆了, 因為上次吃了有微醉的感覺, 今次由於該周末午餐已在毗隣的河畔花園吃得很飽, 故此跟好友只 order 了兩款菜式作晚餐, 分別是帕籋瑪火腿火箭菜薄餅及黑松露燒帶子意大利粉! Pizza 是香脆的薄批, 帕籋瑪火腿也不會太鹹, 與火箭菜的微苦味道中和後, 味道配搭得剛剛好!   意大利粉也不會有太膩的感覺, 而且黑松露正好把帶子的鮮味引帶出來! 唯一美中不足之處, 是放置於餐廳門前以作招徠的手寫 Menu 可能有誤導之嫌, 因其所列出的套餐只於周一至周四提供, 店家宜於周五、周六及周日妥善收藏這 Menu 以避免誤導!

帕籋瑪火腿火箭菜薄餅
黑松露燒帶子意大利粉
列出的套餐只於周一至周四提供
2017-08-06
帕籋瑪火腿火箭菜薄餅
黑松露燒帶子意大利粉
2017-08-19 115 瀏覽
平時真係好少去沙田呢一個屋苑,今日啱啱同朋友一齊探屋企人, 見時間尚早咁就不如食個lunch先啦!見到呢間新餐廳都有好多人入座,之前喺大圍食過佢哋嘅分店,味道唔差!而且lunch嘅價錢仲幾抵食,於是乎我哋就入去試下!今日嘅餐湯係南瓜蓉忌廉湯,入口超級香濃嘅南瓜蓉味,忌廉唔會太重,感覺上唔似得出邊飲嗰啲好肥嘅西餐湯,感覺良好!之後上枱嘅係煙三文魚凱撒沙律,煙三文魚超好味,配上新鮮脆口嘅沙律菜,上面仲審滿左芝士碎,作為前菜來講呢一個都算係幾開胃。巴馬火腿薄餅,入口充滿芝士嘅鹹香,同埋巴馬火腿嘅香味,最鍾意呢度薄餅嘅餅底,超級薄身,而且有一點點酥皮嘅感覺!呢度無論係午餐晚餐都做得同樣出色,下次經開沙田都會再黎!

而且lunch嘅價錢仲幾抵食,於是乎我哋就入去試下!

呢度無論係午餐晚餐都做得同樣出色,下次經開沙田都會再黎!
2017-08-19 73 瀏覽
今日係我老婆生日, 咁緊係要去揾好野食啦, 之前朋友介紹話有間餐廳好有情調, 而且D野好好食, 不過就有小小僻僻地, 但係難得老婆生日又想食下好野咁我地緊係照去啦我地哥日book左6點, 但我地早左小小到, 但係出面已經排满哂人啦, 仲要全部人都係book哂台, 好彩自己都有book入到去的確係幾有情調, 我同老婆叫左個四式芝士薄餅, 正呀, 身為cheese lover既我吾駛講啦, 我老婆都讚不絕口, 仲要, 入面有藍芝士, 好濃郁呀, 正另一樣就叫左個黑松露帶子意粉, 淡淡的黑松露味好清新, 同埋海鮮都好足料好新鮮, 吾似出面用D冰鮮帶子一陣雪味好滿意的一餐
今日係我老婆生日

, 吾似出面用D冰鮮帶子一陣雪味

好滿意的一餐
2017-06-10