2015-10-20 2900 瀏覽
中環新開一間半立食👫嘅鋸扒餐廳,首先係排隊直接同師傅講要邊隻牛🐄、幾多gram、幾成熟,拎左貼紙就可以俾錢,入去坐/企定定等食。呢度最好就係斷gram計,想食幾多就叫幾多,customerized牛扒,sauce亦都係哂枱面,中意芥末醬、柚子定黑醋全部自己黎!好細心係店入面仲有即棄既紙造圍裙👗可以拎黎用,唔怕會彈污糟自己件衫啦。牛牛有平有貴,豐儉由人,今次就試最平同最貴既2種牛牛先啦,2隻都係叫左medium#安格斯肉眼扒($0.6/g)($156/260g)趁熱一切開,的確係做到5成熟岩岩好,只有面頭熟,而且明火烤得好香👃🏻,比較有o趙勁,但絕對唔係un。不過真係唔好食得太慢,因為2號叫260g其實厚度唔算好夠,鐵板既餘溫慢慢令牛扒下半層都變熟,要有一定厚度而且唔好好似2號咁食得太慢啦好味指數:7/10#佐賀A4和牛西冷牛扒($1.9/g)($615.6/324g)油花好多,以至臨近入口即溶😍😍😍,牛味好rich,果真一分錢一錢貨!由於油花多,所以影相影耐左,或者擺耐左之後,d牛仍然冇變un。食左佢真係返唔到轉頭…好味指數:9/10有d飯桶(no offence)點都想食飯🍚,可以加

$0.6
$0.6
#安格斯肉眼扒($0.6/g)($156/260g)
好味指數:7/10
佐賀A4和牛西冷牛扒
$1.9
好味指數:9/10
有d飯桶(no offence)點都想食飯🍚,可以加( $30)要set,有齊湯、沙律同一碗飯,咁先完滿既…
除左牛牛,仲有得食豬豬🐖,食一種唔一定要全熟先食得既豬,而家仲做緊半價
窮遊指數:4-7.5/10
$ 0.6
$ 0.6
佐賀A4和牛西冷牛扒
$ 1.9
才子在10月生日, 計劃請他食生日飯. 他選擇其公司附近的餐廳. 但是我不太熟識中上環的街道, 最後, 他在MTR等埋我, 然後負責帶路.這區的街道真是迂迴曲折呀!!!!!! 幸好有才子帶路. 最終來到這餐廳了!職員介紹, 西班牙黑毛豬今天做半價! 原價HKD1.2/G, 半價就是HKD0.6/G了! 咁筍的價位, 當然不能錯過. 才子選了佐賀A4肉眼扒, 佢真識貨……………看到職員即場切肉, 磅重, 放在GRILL爐上火烤!另外有酒類飲品! 才子選啤酒, 我選了紅酒. 自己則加HKD30配餐.樓下滿坐, 上樓上吧!樓上都是高櫈配高枱, 但對比樓下, 光線更充足! 枱上有一列醬汁! #平時去剧扒西餐廳 #只是比丁咁多醬汁! #比多少少好似攞佢命!現在醬醬配料自由配搭喎 Cream Mustard Seed, Pomelo Miso Sauce, Yellow Mustard, Mixed fruit Balsamic Vinegar, Pepper, Mint Jelly, Salt. 今次可以每款都試勻了. 仲有牆上的圍裙, 這就不怕弄污衣服了.佐賀A4肉眼扒 才子
才子在10月生日, 計劃請他食生日飯.
他選擇其公司附近的餐廳.
但是我不太熟識中上環的街道,
最後, 他在MTR等埋我, 然後負責帶路.
這區的街道真是迂迴曲折呀!!!!!!
幸好有才子帶路. 最終來到這餐廳了!
職員介紹, 西班牙黑毛豬今天做半價!
原價HKD1.2/G, 半價就是HKD0.6/G了!
咁筍的價位, 當然不能錯過.
才子選了佐賀A4肉眼扒, 佢真識貨……………
西班牙黑毛豬待燒中
看到職員即場切肉, 磅重, 放在GRILL爐上火烤!
另外有酒類飲品! 才子選啤酒, 我選了紅酒.
自己則加HKD30配餐.
樓下滿坐, 上樓上吧!
樓上都是高櫈配高枱, 但對比樓下, 光線更充足!
枱上有一列醬汁!
#平時去剧扒西餐廳
#只是比丁咁多醬汁!
#比多少少好似攞佢命!

現在醬醬配料自由配搭喎

Pepper, Mint Jelly, Salt.
今次可以每款都試勻了.
仲有牆上的圍裙, 這就不怕弄污衣服了.
佐賀A4肉眼扒

才子淨食A4扒, 只配啤酒, 没有配飯,
真係煉仙, 難怪佢瘦到似BAMBOO!
剛才白底紅點的佐賀A4,
已經教人想像到牛脂的軟腍腍質感.
上鐡板後, 部份牛脂溶化,
仍有大部份油份留在肉質纖維之間.
才子認為佐賀A4原味最好味,
没有加其他配料呢!
還分出一份給我試!!!!!!!!
西班牙黑毛豬

羊有羊鞍, 豬有豬鞍,
面前這塊應該叫做<好厚的豬鞍>.
選肉時, 看到豬鞍這麼厚,
真的可以烤熟而保持肉質鮮嫩嗎?
職員表示: 燒至3成熟再上鐡板,
再由鐡板的熱力慢慢再煮熟豬肉,
豬肉就不會過熟了.
套餐
西班牙黑毛豬
整個套餐上來了!!
鐡板吱吱叫, 豬鞍熱辣辣!!!! 豬鞍下方有洋蔥!
西班牙黑毛豬
將厚身的豬鞍一片一片的切下來, 看得見的嫩滑.
先試原味! 唔蘇! 好滑! 加上邊位的豬油, 好正!
西班牙黑毛豬的豬油
西班牙黑毛豬-豬油
粟米與豬油
片開邊位的豬脂肪, 放在粟米那邊,
鐡板熱力慢慢令豬油溶化…
粟米就會更甘香, 用來撈飯食.

西班牙黑毛豬加上芥末忌廉
Cream Mustard Seed芥末忌廉
芥末味溫和, 不太嗆鼻.

西班牙黑毛豬加Pomelo Miso Sauce
Pomelo Miso Sauce柚子味噌

有淡淡的麵豉味! 但柚子味不明顯!

西班牙黑毛豬加黃色芥末
Yellow Mustard黃色芥末
少少攻鼻, 蓋過了豬味!

西班牙黑毛豬加Mixed fruit Balsamic Vinegar
Mixed fruit Balsamic Vinegar
不太嗆的酸味, 但出唔到豬味.

西班牙黑毛豬加椒鹽
即蘑黑椒及鹽
還是覺得這個經典配搭使肉味最出!
最終每塊都加上椒鹽!!!!!
西班牙黑毛豬 加上黑椒和鹽
白飯
椒鹽粟米豬油撈飯
珍珠米白飯

飯面有木魚味的佐飯料,
但加上先前以豬油爆香的洋蔥粟米,
灑上椒鹽, 就真係一流.
粟米與椒鹽
以前用豬油撈飯, 已經能令白飯更甘香.
現在升呢! 西班牙黑毛豬油撈飯呀!!!!!!

餐湯
餐湯
紅湯
內有蒜子, 紅辣椒, 肉,,
湯質地較濃.
2款酒
紅酒
紅酒187ML
13.5%第1次遇上罐裝的紅酒.
啤酒
啤酒蓋
啤酒蓋
SUPER BOCK 啤酒
玻璃樽裝啤酒, 全因這個拉環設計! 無需開瓶器!
才子話 : 衣家好多細樽裝的酒是用呢款蓋. 咁就可以自己搞掂, 不求人!

飲完支酒, 佢有少少面紅
, 開始表情多多,

仲話池下請返我食返餐

睇來, 佢真係醉醉地!!

一於錄佢音, 日後做証!!!

哼哼哼哼~奸笑!!!!!!!
2015-10-15
西班牙黑毛豬 加上黑椒和鹽
椒鹽粟米豬油撈飯
  • 佐賀A4肉眼扒
2015-10-18 3428 瀏覽
不太熟中環,所以覺得位置有的點偏遠(九記牛腩附近),人未到就已經聞到淡淡的燒肉香味。大門口左面有一塊大玻璃,可以睇到廚師怎樣煮食物,衛生情況不錯,幾乾淨!!一入到去,右面收銀處前可以選擇自己喜歡的扒款,包括佐賀A4和牛西冷、佐賀A4和牛肉眼、美國安格斯西冷、美國安格斯肉眼、新西蘭牛枊、西班牙黑毛豬鞍,價錢由$0.6至$1.9/g。之後過收銀處前面的一個小窗口,跟廚師說要甚麼肉、重量、幾成熟,之後攞一張小貼去收銀處付款。仲可以透過玻璃窗看著燒肉的過程呢!!最後我們點了佐賀A4和牛西冷(五成熟) 400g 和 店員極力推介的 西班牙黑毛豬鞍(五成熟) 300g一入到鋪入面,有兩層,環境比較靜同舒服。桌上有多種調味料,有鹽,薄荷啫喱,黑椒和廚師自家調配的三種醬,配搭著吃會發現不同驚喜。找個位坐下之後,和牛及黑毛豬好快就送到面前!!!和牛鐵板送到還在冒煙和發出令人口水块堤的"滋滋"聲,緊接著就是牛肉的香氣!我已經急不及待帶上由店鋪提供的圍裙(貼心,讚!),然後快快拍下照片就切了一件快放入口!!咬下去,肉質好鬆軟,肉的油份平均,肉汁很多,絶對是一種享受!之後那個黑毛豬上桌了,這是店員極力推薦的,
一入到鋪入面,有兩層,環境比較靜同舒服。
$775.2
找個位坐下之後,和牛及黑毛豬好快就送到面前!!!
西班牙黑毛豬鞍
$350.4
之後那個黑毛豬上桌了,這是店員極力推薦的,他說配黑醋食是一絕。
我用叉拮入豬肉,之後用刀一切,感到有點不一樣....
沾了少少黑醋,放入口中,一咬…很鬆軟!
平常吃的豬肉比較結實而且偏"鞋",這個口感完全不像豬肉。
但好香口而且帶有果實香(店員說這些豬都是以果實為飼料的),
加上黑醋之後更加提升到另一個層次,完全沒有推介錯!
跟餐加配了一個沙拉,一個湯和一個飯,那個湯絕對是驚喜,好濃菇味,仲好creamy呢!
喝了一口,成口都是菇的味道,好喜歡呀!

總括而言,單看價錢會覺得有點貴,但食物質素很好,物有所值呀~
食完還在回味那天味蕾上的享受!! 大滿足!!
2015-09-29
$ 775.2
  • 西班牙黑毛豬鞍
2015-10-17 3221 瀏覽
早排上網見到飲食男女介紹呢間新開既特式牛扒屋,話係立食,都幾特別,當然要去試試!第一次試立食呢個方式,原來完全唔同平時果D形式,係先揀自己想食既種類,落單,搵個位坐就會有員工拎黎俾你!呢種形式都幾新穎 入到去,有員工主動介紹有乜種類既牛扒食,同埋亦會介紹牛扒既分別,邊一隻食落既口感大約會係點,都幾專業。而介紹當中得知原來呢度都有黑毛豬食,而且當日黑毛豬仲做緊半價添!不過我地本身鐘意食牛,所以都係試下牛扒啦  呢度幾得意,全部價錢都係以每克計算,食落多磅幾多,以最少200克計算,平時食扒多數係計安士,所以克數真係唔識計,不過員工都好細心,佢介紹時候,亦主動話200 克大約7安士,等我心入面有個預算  另外,呢度仲可以加$30要個SET,有沙津,湯,同埋飯。飲品都有幾款,咖啡,紅酒同日本可樂,都幾特別。經過員工介紹,我地就去揀扒喇!自己想要咩種類既扒,就可以同廚師講,佢就會問你要幾多克同生熟度。揀完就可以去收銀處俾錢,而我地就揀左佐賀A4肉眼扒(約200G),同埋安格斯西冷扒(約200G),兩塊都揀左5成。開始燒喇!呢度有個半開放式廚房,仲可以睇住廚師燒扒 一開始入到黎,好似好細間
開始燒喇!呢度有個半開放式廚房,仲可以睇住廚師燒扒
一開始入到黎,好似好細間咁,原來行入少少都唔細間,而且仲有得上樓上添!我仲上左去睇過,上面同下面既格調唔同,上面較為光猛,而下面就比較暗,較有情調
呢度賣點係立食,但始終呢度係香港,所以迎合番香港人,都有D高櫈係度可以坐。
高櫈下面亦有個籃,可以放個人物品落去,唔怕整污糟手袋,加上牆上亦有圍裙,可以預防整污糟件衫,都幾細心。
呢度樣樣都令我覺得好新奇,因為呢度枱上面有個架,上面有齊所需既餐具同醬汁。呢度有好多唔同特式醬汁,有黃芥辣,忌廉芥末醬,柚子汁同黑醋。除左呢幾款醬汁,仲有黑椒,海鹽同埋薄荷醬。有唔同既醬汁,梗係要每樣都試下啦!個柚子汁都好重味!而我最鐘意就係黑醋同忌廉芥末醬。

周圍研究下,好快就有牛扒食喇!
熱辣辣既鐵板安格斯西冷扒黎喇!5成熟。都算大份,加上亦有配菜,有我最愛既粟米,好特別,呢度既配菜亦有蘆筍,因為好少地方會有蘆筍配。而扒既下面亦有洋蔥墊住。 朋友食西冷,因為鐘意食重肉味既扒,我都有試過,肉味好濃,口感唔錯,有咬口。唔會好似某D地方咁醃到D肉冇哂味又霉。唔錯!
而我就食佐賀A4肉眼扒,都係5成熟,見到脂肪唔會太多,岩岩好,食肉眼,就係鐘意佢有油份既感覺。呢個扒加左$30要個SET,其實個SET係我朋友既,佢話個南瓜湯幾好飲,佢平時對南瓜湯唔會話特別喜好,但佢都話好飲!而個飯都好特別,飯上面加左味素,好味! 講番個肉眼扒,扒上面有蒜片,都幾香。肉眼燒得岩岩好,食落去唔會太肥,油花同瘦肉融合埋一齊,食落去牛肉既質感好嫩,入口有溶化既感覺。A4果然唔同
好味!
食鐵板唔好以為愈多汁愈好!多汁只會浸到牛扒霉哂,令牛扒質素下降,浪費左牛扒本質!當然,用咁多汁去遮蓋牛扒只係得一個原因,就係本身牛扒質素差同埋用得太多醃料,所以唯有用調味掩飾。而呢度既鐵板卻食到原汁原味!抵讚
另外亦叫左罐紅酒,食牛扒配紅酒當然係正啦!但呢度既紅酒唔係一杯杯,係一罐罐。好特別,唔好睇佢係罐裝,都好好飲。可以一試!
題外話/補充資料: 服務唔錯
2015-09-21
2015-10-17 2640 瀏覽
昨天星期五最後衝刺,經過係公司幾百輪激戰速回email後,8時30分终於可以開始我既假期!收工后相约左同事一齊happy!我地三劍俠盪左去歌賦街,一試對面team介紹既日式半立食牛扒metal steak!一入去,原來係先叫野食后坐低既!我order左300g安格斯西冷跟set加30蚊再加2x蚊要左枝啤酒,西冷即切切左284g好刀法!全部加埋只係2百幾,抵!入到去不得不讚裝修和哈佬喂裝鉓,我影左好多相,大家看看一間小型牛扒屋如此用心報置,有趣有氣氛有品味!型格十足!確值鼔勵一讚!一輪拍照,服務員把香味十足既鐵板送上,鐵板夠熱,肉質看出品質,香味俱全,西冷燒至網纹,切下去粉红内裹渗著無比肉汁,咬下去,牛味十足可見食材上等,配合沙律粟米容湯與飯素香米,回味無窮!對面team終於冇介紹錯!未試既朋友確實試就快啦!正!
2015-10-16
2015-10-17 2257 瀏覽
我男朋友向來喜歡食和牛,因為鍾情於那入口即溶的快感!試過買肉回家煮飯仔,不過無炭爐的情況下,煎的話就有點油膩感了!朋友介紹我,說有間不錯的牛扒店,價錢豐儉由人,想食好一點,可以選擇那來自佐賀的A4肉眼或西冷!想經濟一點,可以選擇美國安格斯或紐西蘭的,質素也很有保證。來自佐賀的A4肉眼扒每克1.8元,佐賀的A4西冷每克1.9元,美國安格斯每克0.6元,紐西蘭的則每克0.7元。食幾多,切幾多,收幾多,公道均真!選擇好心水牛,就可以去叫師傅切了,看見師傅手起刀落,就已經大概測量到300克的份量,果真經驗豐富。 那燦爛而奪目的粉紅色的花紋均勻地散佈在這佐賀牛肉上, 遠看就如一束一束的繁花, 我這“賞花者“瞪大了眼張大了良久不能合上 ,彷彿有點失神似的口水直流!想起還真有點失態呢(>﹏<)佐賀的A4肉眼扒紋理不一樣,但一樣好吸引,明顯油脂較豐富,色澤亦較深。切好所需大小,就要上磅了。電子磅會準確量出牛扒的重量,之後會收到票,拿着票到收銀處付款即可。付款以後就找位子坐下,店員會把燒好的牛扒送到面前。這裡以高卡枱為主,地方也算大,除了地下一層,還有一樓,所以也算寛敞,客人縱多,也沒有

粉紅色的誘惑

這裡以高卡枱為主,地方也算大,除了地下一層,還有一樓,所以也算寛敞,客人縱多,也沒有坐正對面那種尷尷尬尬的情況發生。

坐着坐着,遠處傳來陣陣令人魂不附體的香氣,忍不住速出去看看我塊牛扒!
看着那佐賀A4肉眼和佐賀A4西冷由粉紅色的粉嫩膚色在大火下慢慢變成性感的格仔紋,那心情真是心如鹿撞,叫人七上八落呀!

佐賀A4西冷

不消一會,店員把那“性感尤物“端到我的跟前,鐵板上的佐賀和牛“卜滋卜滋“地作響,煞是引死人♡
還有粟米和露荀伴碟。

醬料都採自助式,有黑椒、海鹽、芥末、忌簾芥末籽,我是較傳統的還是喜歡黑椒和芥末的配搭多一點。

佐賀A4肉眼

廚師叮囑了,5成熟已經是極限,因為鐵板的熱力會再加快牛肉的熟成,如果太熟,會overcook,那就會浪費了好端端的一塊和牛了!

加三十元有套餐

怕剩食牛太dry太膩,也可以學我加30蚊變套餐。套餐包括有一碗磨茹湯,一細碗胡麻醬沙律和一碗白米飯。磨茹湯好足料,啖啖磨菇蓉,還透出陣陣松露的香氣,好好味!

牛扒滑、嫩、香,三個字講完!但要做得到就真是不容易,要有足夠的油花食起來才夠滑,要燒的人手勢好肉才會香,又要牛扒品質高燒完再鐵板上都一樣咁嫩,所以這300g接近10oz的牛扒叫價600蚊,也真是物有所值呢!
2015-10-04
粉紅色的誘惑
佐賀A4西冷
加三十元有套餐
  • 佐賀a4和牛西冷
  • 佐賀A4和牛肉眼
一向很喜歡歌賦街這個地方,就是因為這裏有很多特色餐廳,這次就與男友到來,目的就是到Metal Steak 吃牛扒,因為這間餐廳是香港首間立食扒房,而且牛扒以克數計算,最重要就是即叫即燒,打破平日老氣扒房的悶氣,充滿新鮮感覺。這裏有5種牛扒及1款豬扒選擇,而當中最愛歡迎的就是佐賀A4肉眼扒、安格斯肉眼扒及紐西蘭牛扒。而落單時最少要購買200克,最多為350克,職員更會於客人面前即時把牛扒切開放在電子磅內計算重量,感覺老實。而店內分有層,而每張枱中間位置都會以醬汁相隔,雖然私隱度不算很高,但感覺還是不錯,雖然是立食扒房,但內裏還是有枱子坐的,不過個人認為下層的油煙味道較重,上層的冷氣設計則較好。找好坐位後,便帶上牆身掛著的紙圍裙,再耐心等待食物送上。而除了牛扒外,大家可以確外多付$30,配上餐湯、沙律及白飯。當然,吃熱辣辣的牛扒,又怎能少得凍飲,我們各自點了可樂及烏龍茶,但飲品都是mini 版的,由於份量較少,喝時有點不夠喉。我點的是安格斯肉眼扒,由於不愛吃血淋淋的生肉,所以就點了七成熟,而牛扒以鐵板送上,上面還放了沙律醬及蒜片,而下面則放了粟米粒及露筍。 350g的牛扒大大片的,非常厚

350g的牛扒大大片的,非常厚身,一個人吃剛剛好,而牛扒肉質相當軟腍,入口時帶有一股焦香味道,細嚼時牛香味道變得濃郁豐腴,肉汁豐富,最重要是牛扒只有微量脂肪, 非常美味。

另外,跟餐的白飯味道亦非常好吃,因為上面加了點紫菜及魚鬆之類的東東,令白飯變得非當香口惹味,配合牛扒一同放進咀裏,非常滋味。

另外,我特別要介紹這個粟米湯,因為它的味道真的非常讚,每一口都能喝到濃濃的粟米蓉,而且味道極度清甜,喝後有點依依不捨,很想再encore 呢~

2015-10-15
2015-10-15 2104 瀏覽
鐵板餐好多朋友都食唔少,不過高質素日本佐賀牛鐵板餐,都係第一次聽,驅使我們專登黎試試。 預約的時間去到岩岩好~時間比較早,走進店已見不少食客。店員一一為入黎的人介紹下有那些牛肉供應,這裡牛肉是按克計算,最少可以點200g份量。(牛)- New Zealand tenderloin steak ($0.7 /g)- Angus sirloin steak ($0.6 /g)- Angus rib eye steak ($0.6 /g)- 佐賀Saga A4 sirloin steak ($1.9 /g)- Saga A4 rib eye steak ($1.8/g)(豬)黑毛豬 Spanish lberico pork rack ($1.2/g) 今日黑毛豬半價~另外,加$30 轉餐會有沙津、飯、粟米湯即叫即切再收錢先講牛柳點了五成熟,不過忘了鐵板上, 建議叫3成熟,鐵板燒得好熱,五成熟牛肉上枱好快就變得7成熟好彩無損肉味,呢個牛柳肉質相當柔軟,油脂香再加埋牛肉味濃郁,不用加任何醬汁調味,已經令人滿足得很!A4肉眼,油脂感比牛柳重好多!肉質是柔軟中帶咬口一點,每一口都是滿滿油香,油脂的

預約的時間去到岩岩好~

時間比較早,走進店已見不少食客。

(牛)

(豬)

另外,加$30 轉餐會有沙津、飯、粟米湯

即叫即切再收錢

A4肉眼,油脂感比牛柳重好多!

肉質是柔軟中帶咬口一點,每一口都是滿滿油香,油脂的香氣停留口腔中,不過食多了會覺得膩建議大家可點200g試試。
每一張枱都擺放了不少醬汁,而我就最喜歡用鹽同黑椒去調味再品嚐。
和牛比較膩,點了烏龍茶飯後可清一清油脂感,good~~
2015-10-14 2113 瀏覽
今日聽同事說上環有一間將「立食」文化概念傳入到香港的牛扒餐廳。我感到好有興趣,所以緊係即刻約朋友去朝聖下喇。去到上環都用左一啲時間先搵到餐廳,果然美食都係需要尋找嘅。一到埗,我們未入去就聞到陣陣嘅煎牛扒香味當我們發現餐廳有一半是「立食」,另一半則有高椅供應,而且分設兩層,坐位並不算少。餐牌提供了五種牛肉包括有:新西蘭牛柳($0.7/g)、美國安格斯西冷($0.6/g)、美國安格斯肉眼($0.6/g)、佐賀A4和牛肉眼($1.8/g)、佐賀A4和牛西冷($1.9/g),以及最近新推出的西班牙黑毛豬鞍($1.6/g),不過豬鞍推出半價優惠現在只需 $0.8/g。每款的扒類都需由200g起計,客人可因應需要和主廚溝通大概要多少份量。客人可以從量磅砰參看,絕對唔存在呃秤。計好價錢之後,店員就會遞上一張的標貼入面有晒價錢,之後食客再向收銀交錢,然後就可以自由選擇座位坐住係度等食。又或先由半開放式嘅廚房睇下師傅嘅功架先。由於朋友同我都鬼咁肚餓。我地各自點了一份400g佐賀A4和牛西冷,同一份300g嘅西班牙黑毛豬鞍。不過由於餐廳係燒牛扒前唔會加入任何調味料,保證原汁原味。所以餐枱上供應多種不同嘅調
不過由於餐廳係燒牛扒前唔會加入任何調味料,保證原汁原味。所以餐枱上供應多種不同嘅調味醬汁俾客人享用。而餐廳一共有五種全自家製醬汁,包括柚子醬、忌廉芥末、芥末醬、薄荷啫喱及雜果果醋。柚子醬果肉較少,質地較稀身,味道帶點微澀;雜果果醋,醋不會過份酸醋又能帶出獨特鮮果香,味道清新;忌廉芥末醬,我個人就最喜歡用這款醬汁,味道最好,濃度最高的醬汁;芥末醬,入口比較辛口和搶喉,不過令人感覺很過癮。薄荷啫喱,入口感覺清新,薄荷味不會過濃,但總感覺薄荷啫喱配牛扒有點怪怪地嘅感覺,除左五款醬汁,枱面仲放有黑椒燒汁、胡椒、鹽。另一方面,枱上邊有刀叉、紙巾、牙籤供應,一應俱全。店舖仲貼心咁把圍裙掛在牆上,為驚俾汁彈到嘅客人提供保護。
西班牙黑毛豬鞍。
朋友叫了一個西班牙黑毛豬鞍。呢個西班牙黑毛豬鞍店員話最生可以3成熟,但朋友話唔想食咁生,所以就叫左5成熟。豬鞍入口厚實,油脂較少,但好容易切唔會拖刀,五成熟嘅西班牙黑毛豬鞍,切下去仍然是粉嫩唔會出血水嘅熟肉質,非常吸引。
佐賀A4和牛西冷扒
之後我嘅佐賀A4和牛西冷扒就黎喇,為左餵自己個胃我就決定要400g嘅A4和牛。不過就叫左三成熟,明顯的菱角燒烤嘅烤紋,帶著淺啡色嘅肉質,真係好鬼吸引。
切了一下,中心帶鮮粉紅嘅肉色,雖然入口肉質相當嫩化,但係有啲位可能因為塊扒太厚實嘅而有點太生,不過大部份嘅肉質都非常好,有種入口即化感覺,不過講真食咁多的確幾油膩,建議一邊食和牛,一邊食飯,去減輕個油膩感。
好彩我地頭先加左$30,要埋餐湯、沙律和白飯,價錢都化算。餐湯是南瓜湯,味道不算濃,入口太點微酸,幾開胃。。。沙律裏有胡蘿蔔絲、生菜及青瓜片,一早就已加入胡麻醬調味,入口新鮮爽脆,更解膩更健康。白飯是用日本珍珠米,不過卻煮得唔會軟淋淋,有口感,而且灑上左少少飯素,帶點芝麻的脆香和海苔的咸鹽,提升左白飯嘅吸引力。
食飽飽緊係喝番罐可樂喇,點知原來餐廳罐可樂咁袖珍,細細咁,我一啖就差唔多喝晒,不過食飽飽喝一罐真係好爽嘅。。。
呢間餐廳真係幾特別,都係第一次咁食客自己決定塊扒嘅重量而餐廳再根據重量再收費用嘅牛扒餐廳,而且各方面都好唔錯,等我下次有時間再帶其他朋友黎試其他扒先得
2015-10-14 1954 瀏覽
是咁的,, 星期日下午有朋友 係元創坊 擺檔, 做老死既我 當然要去 撐場! 玩完一大輪, 一條友又唔想去茶記, 行左去歌賦街, 諗住食九記牛腩 ,點知冇開 , 行去街尾 食左呢間metal steak, 叫左份安格斯肉眼, 廚師建議我試下三成熟, 因為鐵板上, 我當然信佢啦! 我一條友坐左係下層, 環境唔錯,有feel,特別既裝修! 未夠時間影相,塊扒就咋咋聲上, 有洋蔥粟米露旬在旁,香味噗鼻! 我仲叫咗個set$30有湯有飯有沙律!我立即切開影相俾大家睇, 粉紅色既肉質, 肉汁滲出來, 我立刻切一舊大大啖!!嘩!正呀!冇根冇渣滑口!即使係 安格斯肉眼 唔係日本和牛, 但個肉質, 肉汁 ,同油脂分佈 都十分上乘! 性價比極高!值得一推! 番食無難度!下星期決定再戰和牛呀!!
2015-10-11
2015-10-12 2347 瀏覽
昨日出差到上環元創坊,與客戶拉鋸到下午2點多,終於落實簽約,完成一單大生意,整個人腳步也輕快起來。午飯時間已過,本想坐港鐵回公司;但肚子實在太餓,打算到歌賦街吃碗清湯腩。但見到旁邊新開了間扒房,名Metal steak,以重量算價錢,好特別,就進去試試。店員叫我先選擇扒類和份量。傾成單大生意,就豪少少選了佐賀A4和牛西冷,每克$1.9,最少200克,就叫師傅切200克,師傅一落刀,212克,只差12克,好厲害啊。付錢後店員着我自己找座位。原來棲上還有1層。可能過了午飯時段,2樓全吉,沒有一個人。全層只我一個太孤清了,又跑回樓下,右邊有些座位用鐵網隔開,好有趣,今天就做網中人,一嘗籠中風味。牛扒送來了。我另加30元要套餐,有飯,沙律和湯。湯是粟米湯,先喝些暖暖胃。和牛還冒着煙滋滋叫,切下去,很腍身,放進口,整個口腔充滿着油脂香氣。果然是優質和牛,入口即涪。咬下去一點也不老不韌,只需咬兩咬就滑進喉嚨,留下除除牛肉香氣在口腔久久不散。其實200克不太多,但吃罷也非常飽,可能和牛油份比較多,所以較飽肚。吃牛扒當然少不了紅酒。叫了一罐,是澳洲紅酒,也可以啊!吃完3時多,趕快回公司報告老闆好消息。
澳洲紅酒
吃牛扒當然少不了紅酒。叫了一罐,是澳洲紅酒,也可以啊!

吃完3時多,趕快回公司報告老闆好消息。希望老闆心情好,今年升職加薪有望吧。
2015-10-11 1987 瀏覽
星期六約咗朋友去蘭桂坊,班友仔又話食完飯先出來,我自己一條友係中環hei住等佢哋,行行吓行咗去歌賦街,行到街尾,見到個透明玻璃裏面有個火辣辣嘅燒爐,抬頭望吓個門牌,原來就係雜誌介紹嗰間metal steak, 二話不說我入去,即叫即磅即切即燒既安格斯西冷,叫左250g,0.6蚊per g,三成熟,都真係幾抵食,然後我坐低,唔使五分鐘,熱辣辣香噴噴鐵板上嘅安格斯西冷送上,我用咗枱面有嘅芥茉漿同薄荷啫喱,感覺清新,完美配搭,用火爐燒嘅西冷果然鎖住所有肉汁,有咬口得黎唔顏口,咬落肉汁必出来呀!比起嗰啲貴價扒房,1D都唔輸蝕!真心介紹俾朋友啊!決定下星期再帶女朋友再嚟食!
2015-10-10
2015-10-10 1832 瀏覽
試過神戶牛和飛驒牛,今天一試佐賀牛。我和男友分別order佐賀肉眼和佐賀西冷五成熟加錢轉餐。餐廳裝潢走型格路線,座位有D陜窄,也許是立食文化吧。牛扒由於鐵板上的關係,本來五成已變七成。我的肉眼很薄也許是200g的原故,口感一般。最氣的是成塊扒有三份一是肥膏不能食用。那些脂肪已經值百多元,肉味欠奉。男友的西冷好一點,有肉味有口感,肉質細嫩。隨餐的南瓜湯香甜,沙律清爽但白飯只是普通白米,相比伊裏波的飯同肉質,這裡一試無妨,要排隊的話真的要想想。
2015-10-10
  • 佐賀西冷
2015-10-09 2009 瀏覽
是日十一國慶,友人相約到她中環辦公室看煙花。下午我們到PMQ 附近逛街。到傍晚6點多,肚子有點餓,走着走着到了歌賦街,見有間餐廳新開張,主打鉄板牛扒。好,就入去試試。餐廳走年青型格路線,佈置得像日式立食餐館;餐桌是高身吧檯,而椅子是酒吧高椅。扒類共有6款可選,5款是牛,1款是豬。按重量計算價錢,最少要叫200克,我選了Angus Rib Eye Steak($0.6/g),友人則選 New Zealand Tenderloin Steak ($0.7/g)。先到窗口告訴師傅要那款扒和重量,師傅切好磅重。我們各要200克,師傅好厲害,一刀切下差不就是200克。之後拿着價格單到旁邊收銀處附款,友人加30元配套餐,有沙律,湯和白飯。我沒跟套餐,肉眼扒重212克,127.2元,再加一罐紅酒39元。170元就有個安格斯肉眼扒餐,超值啊!附款後我們到2樓找位置,因為牛扒是以鉄板上,牆上掛着纸圍裙,可自行取用,避免油煙濺到身上。牛扒到了。友人的較厚身有兩塊,我的是扁身一大塊。開動了,牛扒只用少許海鹽調味,試一口,好味道,肉眼扒頗腍身但不會像和牛般吃得滿咀是油。牛味濃郁,油份適中恰好。伴菜有蘆筍,洋蔥

牛扒到了。友人的較厚身有兩塊,我的是扁身一大塊。開動了,牛扒只用少許海鹽調味,試一口,好味道,肉眼扒頗腍身但不會像和牛般吃得滿咀是油。牛味濃郁,油份適中恰好。伴菜有蘆筍,洋蔥和大量粟米。我沒有加錢要套餐也吃得好飽。
Angus Rib Eye Steak
New Zealand Tenderloin Steak
問問友人的如何?她說可能Tenderlion較瘦身,她不吃生所以要了全熟,吃進口韌了少許,但牛肉味香濃,也算ok 吧。

我另加了紅酒,以為是杯上,原來是罐裝。是澳洲紅酒,2012年,喝進口也可以。友人則加15元要可樂。
飲飽食醉,差不多8點半了,匆匆離開,因要趕上九時的煙花滙演。其實逭種牛扒吃法頗特別,以較平價錢可以吃到優質牛扒,最好就是份量自訂,多少隨意,下次定要帶我的牛魔王男友來試試。
Angus Rib Eye Steak
2015-10-09 3382 瀏覽
平常同老婆一齊食飯,因為遷就佢食素,所以,都會盡量食素或一啲清淡嘅餸菜,反正小弟食乜都無問題。不過,同其他朋友飯聚,尤其一啲食肉獸老友,就可以開懷大擦一餐。是夜,嚟到中環歌賦街嘅Metal Steak,擺明嚟鋸扒,估唔到都有幾多人幫襯,晌門口仲等咗一陣位添。咪以為鋪面窄窄就認定佢地方細細,入到去先知個鋪位好深長,仲有埋樓上,真喺別有洞天 ,只喺枱櫈排得有啲逼,依樣都成為好多香港餐廳嘅特色。店名叫得Metal,就大概估到佢裝修都喺以此為題,水泥地,枱櫈都喺重金屬格調,不過,聽朋友講喺立食,但入到去周圍都有位坐,唔使擔心企足成餐飯 ,但絕大部份都喺高腳枱櫈,只喺二樓有一張6人平常高度嘅餐枱 。點餐方面其實好簡單,睇睇近門口個大餐牌燈箱,有咩肉類供應,揀啱種類,向廚房師傅講聲,再要求食幾重,講埋幾多成熟,師傅即切即磅,好似超市買肉咁,打張「飛仔」俾你,拎去櫃枱埋單,之後,自然有店員將燒好嘅肉送上 。當晚所見,有6款肉類供應:紐西蘭牛柳扒、安格斯西冷扒、安格斯肉眼扒、佐賀A4西冷扒、佐賀A4肉眼扒及西班牙黑毛豬鞍扒,每款都以200g起計。此外,怕淨食扒寡得滯,又可以另加$30變成「套餐
,但絕大部份都喺高腳枱櫈,只喺二樓有一張6人平常高度嘅餐枱
當晚所見,有6款肉類供應:紐西蘭牛柳扒、安格斯西冷扒、安格斯肉眼扒、佐賀A4西冷扒、佐賀A4肉眼扒及西班牙黑毛豬鞍扒,每款都以200g起計。此外,怕淨食扒寡得滯,又可以另加$30變成「套餐」,會多咗一客沙律、一碗餐湯及一碗白飯。
佐賀A4和牛西冷 $1.9 / g

我哋點咗250g,切出嚟都差不多(256g),色澤粉嫩嬌紅,油花分佈平均,唯一被佢搵笨咗喺件扒黐住一大嚿肥膏。西冷送到嚟熱力逼人,除西冷,有少少蒜片吊味,又有洋蔥、粟米及露筍作為伴菜,但個人覺得伴菜普通,尤其粟米,好唔方便食,因為枱上只有刀叉
佐賀A4和牛西冷
單講件扒,的確甚具質素,肉汁豐富外,充滿油香及炭火香,肉質亦都軟腍,不過,秤出嚟要成$486一客,就實在唔平。
西班牙黑毛豬鞍扒 $1.2 / g

點咗一客牛,另一客就點豬鞍扒,因為喺豬鞍,要一支支咁秤,一支大概150g左右,所以,起計要最少點兩支,況且,我哋兩個人,點兩支就可以一人食一支唔晒煩點分,秤出嚟兩支鞍淨重318g,本應要$381,啱啱遇着做半價,真走運
。由於喺豬肉嘅關係,無諗過要幾多乘熟,但據店員介紹,依一款西班牙黑毛豬可以食得好生,最好就喺3乘,問我哋夠唔夠膽試,如果到時覺得唔OK可以再幫我哋燒番熟啲,我哋又真喺膽粗粗試咗3乘熟。
配菜
兩件豬鞍扒,塗上一片香草牛油,將豬鞍切開,色澤比件西冷更嫩紅,外層燒得香脆,內裡唔單止肉汁豐盈,肉質比想像中更嫩滑,入口又唔會有種好生嘅感覺,唔知喺唔喺心理作用,好似有微微橡果味添
。兩款扒,小弟較喜歡後者嘅豬鞍
西班牙黑毛豬鞍扒
食扒小弟就偏向食原味,所以,甚少沾任何汁醬,不過,店方都好花心思,為客人準備多款汁醬:柚子味噌、忌廉芥末、蘋果洋葱汁、雜果黑醋、芝蔴醬,仲有岩鹽同黑椒碎,全部放晒晌枱上任君選,讓客人打造最適合自己嘅口味,想試勻晒都無問題。當然,食扒都喺油膩啲,雜果黑醋會喺個人心水
。此外,店舖仲提供紙圍裙,掛在牆上讓人客自由取用,刀叉、紙巾亦放晒向枱上,自助方便。
「套餐」嘅白飯唔多熱,只喺微暖,口感亦有啲硬,再者,鋸扒配白飯都唔喺太夾,整一球薯蓉仲好;沙律喺普通嘅沙律菜加啲油醋而已,而餐湯是夜喺普通嘅粟米忌廉湯,粟米味幾濃,但打得唔滑,亦唔夠幼細,質感有啲粗
。所以,除非你好想有啲飯、湯到肚,否則,個人都唔太建議加$30加配依個配套。
「套餐」白飯、沙律及餐湯
菠蘿汁、蘋果汁 $21

本想試佢個咖啡,但賣晒,所以,要咗一罐菠蘿汁,友人則要一罐蘋果汁。味道都幾像真,唔會只喺糖水咁甜,我嘅菠蘿汁幾濃郁,幾清甜。
菠蘿汁、蘋果汁
由於服務幾自助形式,所以,感覺頗為無拘束,啱後生仔,唔似上扒房或高級餐廳咁拘謹,相反就可以話無咩服務可言,但店員態度有禮,又耐心講解
。之但喺,抽風實在有需要改善,店內只靠幾部分體式冷氣打出強風,吹到我都頭暈,相反,抽風未見好有效果
10 分鐘 (堂食)