老公最愛食日本料理,趁佢生日午餐帶佢黎食一餐有特色日式定食!呢間mo mo kushiage 主打日式串揚,姐係日式炸串,瞬間就令我諗起大阪嘅出名炸串!餐廳裝潢走日式淺木和風,都挺有居酒屋感覺。周末都有午市定食餐牌,另外餐廳主餐牌、刺身、黑板推介都做緊7折優惠最正係酒類飲品買一送一,唔同款都得,以貴果杯計!巨峰乳酸,酒精濃度較低,似提子味芬達。趁住7折優惠就叫左明太子,口感脆卜卜咸鮮味十足,做佐酒小食一流。芝麻雞翼 皮脆juicy, 好味!叫了兩份午市定食~串揚雞定食 (4串串揚雞胸、南瓜沙律、泡菜 、麵豉湯) 南瓜沙律嘅南瓜蓉非常順滑,另有蛋、花生增加口感。麵豉湯好多菇菌好足料!串揚雞分別有酸梅、明太子、芥末同芝士4種口味。炸串有甜辣味增醬、味增醬同自製紅酒酸汁3款醬汁供應,最解膩的當然沾紅酒酸汁啦!日本A4和牛西冷定食(半份)$298同樣有前菜、湯品及米飯A4和牛油脂感重,富牛油香,食落入口即溶,沾鹽食更添牛味。

餐廳裝潢走日式淺木和風,都挺有居酒屋感覺。

周末都有午市定食餐牌,另外

餐廳主餐牌、刺身、黑板推介都做緊7折優惠

最正係酒類飲品買一送一,唔同款都得,以貴果杯計!
巨峰乳酸,酒精濃度較低,似提子味芬達。

芝麻雞翼 皮脆juicy, 好味!

叫了兩份午市定食~
串揚雞定食 (4串串揚雞胸、南瓜沙律、泡菜 、麵豉湯)

南瓜沙律嘅南瓜蓉非常順滑,另有蛋、花生增加口感。

麵豉湯好多菇菌好足料!

串揚雞分別有酸梅、明太子、芥末同芝士4種口味。

日本A4和牛西冷定食(半份)$298
同樣有前菜、湯品及米飯

A4和牛油脂感重,富牛油香,食落入口即溶,沾鹽食更添牛味。
2021-08-21
慶祝紀念
生日
  • 日本A4和牛西冷
2021-08-23 35 瀏覽
前一排幫襯過尖沙咀一間上樓炸串居酒屋,食完好回味,心思思決定今日再去。居酒屋氣氛當然好,一坐低就開始飲 Sake,叫咗支熟悉嘅品牌‘作’,英文字母就有唔同嘅代表意思。留意牆上黑板嘅即日推介多咗一啲串燒,同店員傾開,因為發覺香港人如果全部都係食炸嘢,會覺得好熱氣,所以要加番啲串燒。咁我都幾同意呢個方向。前菜叫咗南瓜沙律,雞泡魚乾,酒盜芝士同埋日本赤崎真蠔,當係開下個胃先,又可以送吓酒。特別係個日本蠔,爽口鮮甜,海水味濃郁。跟住就嚟咗啲串燒,包括有雞腎串,雞芯串,大蔥雞肉串,鹽燒牛舌。初頭諗住店舖原本係主打炸物,而家做串燒得唔得㗎,試完之後又都OK喎。但調味方面就略為淡咗啲,可能師父係希望我哋食到食物原本嘅鮮味啦,咁但係香港人食慣濃味,覺得可以再鹹多少少。炸串方面就揀咗日本門鱔,洋蔥仔,蓮藕夾蝦餅同埋山藥。都係上次冇試過嘅款式。日本門鱔炸得啱啱好,入邊仲有肉汁,加少少鹽調味就Perfect。洋蔥仔鮮甜,山藥爽口,藕餅中間夾住蝦肉一齊炸,爽口又有肉香。唔覺唔覺已經飲咗兩支Sake啦,因為大部份食物都係好好下酒。最後再加西班牙黑毛豚肉豬肋條同鹽燒日本A4和牛西冷。豬肋條應該係用煎嘅方法,令到四
Sake

炸日本門鱔
炸洋蔥仔
炸山藥

西班牙黑毛豚肉豬肋條

最後再加西班牙黑毛豚肉豬肋條同鹽燒日本A4和牛西冷。豬肋條應該係用煎嘅方法,令到四面超香脆,而咬落去入邊有彈性又有肉汁。
鹽燒日本A4和牛西冷
A4和牛西冷油份嘅豐富,簡直就係咬落去嘅時候有啲油從嘴邊流出。後來叫師傅加啲Wasabi俾我哋夾住一齊食,咁就平衡番啲油膩感。

最後都冇食任何澱粉類但已經超飽,總結一吓飲咗三支Sake,最喜歡嘅係千秋龍脈大吟釀,因為佢嘅甜酸度碳酸感方面都平衡得非常好,飲到最後一滴都冇剩。
有時就係因為居酒屋嘅氣氛同埋夥計嘅熱情,唔覺唔覺就飲多咗,不過聽日都放假,盡興啲又有咩所謂🤪
2021-08-08
炸洋蔥仔
炸山藥
鹽燒日本A4和牛西冷
2021-08-20 36 瀏覽
星期日放假約左朋友出尖沙咀行街、食野,午餐我地去左厚福街新開張既居酒屋食野,呢間位於尖沙咀既居酒屋地點有D隱蔽,但係環境闊落,好適合同朋友聚會既好地方👍我order左個串揚雞定食,有4串唔同味道既串物,分別有梅醬、芥未、明太子同芝士串揚配烏冬。朋友就order左日本A黑毛和牛定食, 肉質好,保留鮮美既肉汁,口感唔錯👍另外叫左糖醋雞翼同芝士魚餅呢2份小食,味道酸甜口感既糖醋雞翼,食起黎特別開胃;彈牙既芝士魚餅,內為芝士夾心,口感軟綿。最後餐飲order提子梳打同益力多梳打,梳打都係屬於有汽水,口味多樣化,保留獨特既口味👍

2021-08-20 35 瀏覽
老公喜歡吃燒物和炸串,同事推介這間小店,今晚一於和他來試試。松葉蟹甲羅燒喜歡這裏的甲羅燒加了龍蝦味噌,有提鮮😁淡淡蟹肉配上脆卜卜的多士片,可以減輕膩感,每片多士都堆滿蟹膏蟹肉,正喔👍🏼西班牙黑毛豚肉豬肋條價錢算是稍高一點,卻覺得非常值得!黑毛豚肉本身肉味濃,加上豬肋條肉的肉質彈牙,配上燒得正香的豬油😝加上辣椒絲和蘿蔔蓉,將鮮味更提升❇️難怪是廚師推介🧐天使蝦、牛柳肉質爽甜,大大支天使蝦🤣新鮮炸起,連蝦頭也炸得脆卜卜😗少吃蝦頭的我,覺得機會難得,都一併吃埋😋❤️❤️❤️❤️牛柳好軟稔👍🏼雞肉串雞肉串新鮮燒起,有滿滿的肉汁,加上有芥末味、明太子、梅醬、芝士🤤個人最喜歡芥末味,夠重口味,香香辣辣,最啱我😆👍🏼

松葉蟹甲羅燒

西班牙黑毛豚肉豬肋條

價錢算是稍高一點,卻覺得非常值得!

天使蝦、牛柳

雞肉串

雞肉串新鮮燒起,有滿滿的肉汁,加上有
2021-08-20 29 瀏覽
和好姊妹慶祝生日,很久沒有相聚,找了個吃燒肉、串燒和喝酒的好地方,一於今晚來聊聊❤️🤤侍應哥哥先放下不同的醬汁,有味噌、紅酒酸汁,點炸串時可減少油膩及增加鮮味👍🏼出場率極高🤤凍豆腐先來前菜凍豆腐,清新輕怡👍🏼梅水晶由鯊魚軟骨及鮭魚骨質組成,味道酸酸的,幾開胃,我尤其喜歡軟骨,有咬口😁❤️五點刺身拼盤天時暑熱,想吃點刺身🤤拼盤有日本天使蝦、松葉蟹腳、帆立貝、三文魚、三文魚子❤️❤️天使蝦大隻得來肉質爽甜、松葉蟹腳都很新鮮,甜甜的💕三文魚厚切👍🏼吃下來更滿足😁海蝦蝦肉蝦餅用天使蝦製作而成的蝦餅,配上蛋白沙律醬和三文魚子,真是三重口感🤨好Juicy ! 原來蝦餅可以這樣配搭,大開眼界🙈豚肉卷本身少吃炸豚肉卷,原來豚肉卷中間捲着梅醬、芝士、蔥、姜再都頗惹味😗我最喜歡配蔥,能夠減少膩感💕又有蔥的香味百香果酒、紅石榴酒聽起來很新鮮,是店家釀製的,還有荔枝、菠蘿🍍⋯⋯⋯ 愛嚐新的我,選了百香果,有淡淡果香,慢慢一口一口品嚐,樂事也。朋友點的紅石榴據說也不錯👌🏼🥰

凍豆腐
先來前菜凍豆腐,清新輕怡👍🏼

梅水晶

五點刺身拼盤

海蝦蝦肉蝦餅

豚肉卷

百香果酒、紅石榴酒

朋友點的紅石榴據說也不錯👌🏼🥰
2021-08-19 31 瀏覽
今日突然好掛住日本旅行,於是搵咗一間日本餐廳晚飯懷緬一下日本旅行嘅時候,就揀咗喺尖沙咀厚福街嘅Mo Mo Kushiage ,一入到門口已經好有日本居酒屋嘅感覺,推開門所有店員都會好大聲同你打招呼,令你感覺好親切,好似置身日本一樣。好快店員已安排我哋入座,而且仲向我哋介紹今日有啲咩係比較時令,我哋都好快就完成點餐服務,好快店員就為我哋送上頭盤小食,我哋點嘅頭款小食有燒鱈魚乾,凍蕃茄,鮟鱇魚肝,店員將燒鱈魚乾燒到十分脆,好似食薯片一樣,再加上沙律醬味道十分惹味,凍蕃茄所揀嘅蕃茄好新鮮,入口有一種好鮮甜嘅感覺,感覺好清新,鮟鱇魚肝入口感覺好似食鵝肝一樣,而且表面加咗少少蔥花味道好香滑如果鍾意食鵝肝嘅朋友一定要試吓。跟住店員就為我哋送上日本嘅生蠔,日本生蠔比其他品種嘅生蠔較為肥大,而且比較重海水味,我個人來講都比較鍾意食日本嘅生蠔,因為感覺抵食夾大件。食完生蠔店員因為我哋送上松葉蟹甲羅燒,甲羅燒味道比較濃郁,而且店員亦將麵包燒過,有一種脆口嘅感覺,再配上松葉蟹甲羅燒,真係停唔到口。之後我哋重點咗大蔥雞肉串,串燒類係我每次到居酒屋必點嘅菜式,今次呢間餐廳嘅雞肉串雞肉燒得好好味,雞皮燒到好脆但雞

之後我哋重點咗大蔥雞肉串,串燒類係我每次到居酒屋必點嘅菜式,今次呢間餐廳嘅雞肉串雞肉燒得好好味,雞皮燒到好脆但雞肉又唔會好乾身,而且大蔥好鮮甜好新鮮,之前試過其他居酒屋咬落去有渣嘅感覺,但今次呢間餐廳就好鮮甜。

之後我哋又點左黑松露牛油錫紙焗雜菇,一打開錫紙見到好多黑松露鋪喺面,夾了一部份放入口香濃嘅黑松露味充滿喺口腔之中,而且仲有一陣陣牛油嘅香味。

之後我哋又試左呢間餐廳嘅炸物,我哋點左荷蘭豚肉串,日本華味鳥雞胸肉,再加上炸一隻半熟玉子,豚肉串裏面包着唔同嘅餡料,每一條都有唔同嘅風味,而且肉質好鮮嫩,外皮炸到好香脆,雞胸肉就每條都有唔同嘅醬汁配上,有芥末,梅子醬等,真係每一條都充滿着日本嘅風味。最後仲食咗半熟玉子,餐廳將半熟嘅溫泉蛋表面炸過,咬落口裏面嘅蛋黃湧出嚟,估唔到原來溫泉蛋都可以炸嚟食感覺好新奇。

最後再點左餐廳嘅炸雞翼黎試吓,味道非常之好,用嚟送走真係一流,每次到居酒屋炸雞翼都係我嘅必點菜式,呢間餐廳將雞翼醃到好鮮味,而且一啲雪藏味道都冇。

之後我哋仲試咗餐廳嘅關東煮,當店員送上關東煮嘅時候突然令我諗起日本自駕遊時,經過快速公路上面嘅便利店都會買一碗關東煮同一塊炸雞扒,真係好想快啲可以再去日本旅行。呢碗關東煮都充滿着日本嘅風味,牛腩炆得好入味,而且蘿蔔都煮得好軟身,好鮮味,年糕福袋裏面都充滿着關東煮嘅湯一咬落去連埋啲湯汁一齊進食感覺真係好滿足。

最後我哋試埋個雜錦拌飯,呢個刺身飯裏面有帶子,三文魚刺身,明太子,鮮蝦,再加上餐廳調製嘅醬汁,食完之後真係飽到不得了,但唔一樣我都覺得非常之好味,今次第一次喺香港識到一間咁有水準嘅居酒屋,所以真係要好好記錄低,同大家分享。

如果大家都好鍾意去日本旅行嘅話,都可以去尖沙咀呢間居酒屋懷緬一下以前去日本旅行嘅時候嘅感覺。
2021-08-15 841 瀏覽
喺尖沙咀厚福街不愁搵唔到嘢食,中、西、日... 等菜式;地舖、樓上鋪;有平有貴,各適其適。今日同老朋友去咗一間樓上嘅日式料理敘吓舊,食下定食和串燒。那裏全木製枱櫈,酒吧上陳列着多種日本佳釀,和風味濃厚,四周光潔明亮,環境舒適。服務員態度親切而且有禮貌。鮟鱇魚肝對日本人來講,其貌不揚嘅鮟鱇魚係常見嘅海鮮食材,而且牠的肝更可媲美鵝肝。今次是我第一次品嚐鮟鱇魚肝,感覺同鵝肝相若,口感綿滑富足,甘香可口,用嚟送飯更能豐富飯嘅香甜。難怪有「海底鵝肝」之美譽。荷蘭豚肉卷、鵪鶉蛋串燒外層粉醬又薄又脆,比讃👍紅姜豚肉卷和梅醬豚肉卷各有特色,豚肉juicy , 卷紅姜酸酸地辣辣地比較醒胃,而卷梅醬則酸中帶醎,另一種味感。本人則較喜歡紅姜豚肉卷。鵪鶉蛋小巧精緻,一啖一粒。各款串燒皆可沾上紅酒酸汁或辣味味噌,不但可提升味道,也可以減低油膩感或熱氣感。各款定食均附有南瓜蓉沙律、泡菜、白飯和麵豉湯。南瓜蓉沙律作前菜,日本南瓜綿糯香甜,更混有火腿粒、洋蔥粒、蛋碎和堅果粒,口感豐富,這道雖是小小的前菜,一點都不馬虎。麵豉湯有好多靈芝菇和滑豆腐,味道濃郁可口。刺身五點定食剌身包括日本天使蝦、三文魚、帆立貝、松葉蟹腳和

鮟鱇魚肝

荷蘭豚肉卷、鵪鶉蛋串燒

外層粉醬又薄又脆,比讃👍

刺身五點定食

剌身包括日本天使蝦、三文魚、帆立貝、松葉蟹腳和三文魚籽,每種刺身都十分新鮮。本來很怕鮮蝦刺身嘅黏口感覺,但這隻天使蝦刺身質感不但沒有黏口反而彈牙,味道亦很鮮甜。帆立貝則十分爽口美味。松葉蟹腳肉質纖細軟綿而厚切三文魚豐腴肥美,油脂豐富。還有三文魚籽口感脆嫩,魚油甘香,完全沒有魚腥味。

蒲燒鰻魚定食

鰻魚外皮焦香,魚肉滲透著濃郁嘅醬汁,有時略嫌鰻魚肉質太過綿軟,但我喜歡這裏的鰻魚肉質比較結實有口感。如果喜歡的話也可加上山椒粉伴食。

整體來說,無論食物質素、環境和服務態度均在達標之上。

2021-08-13
午餐
2021-08-14 55 瀏覽
今日去左尖沙咀買蛋糕,星期六午市時間周圍都喺人,上網搵下附近有咩食,見到商業大廈上面有間日式料理店,主打日本串揚!無得去日本就食個日本菜過下口癮啦午市竟然有lunch menu,我叫左串揚牛肉定食,包左串揚西冷牛肉,茶漬飯。西冷牛肉切粒,入口香嫩炸粉極薄唔會成口粉,牛肉好juicy!我仲散叫左幾串串燒鹽燒牛舌串、日本鱔魚、大蔥雞肉串、和雞心串牛舌超好味!爽嫩唔乾,咸香又脆口其他串燒味道都唔差!串揚/串燒配左甜醬、芝麻味噌、紅酒醋
唔會成口粉,牛肉好juicy!我仲散叫左幾串串燒
鹽燒牛舌串、日本鱔魚、大蔥雞肉串、和雞心串
牛舌超好味!爽嫩唔乾,咸香又脆口
其他串燒味道都唔差!串揚/串燒配左甜醬、芝麻味噌、紅酒醋
2021-08-13 65 瀏覽
炸串荷蘭豚肉蔥卷 $42😋😋😋豬肉片入面夾左d蔥,正常發揮日本鹿兒島黑豚豬梅肉 $48😋😋😋芥末配炸野I like I like,而且入面豬肉都幾juicy水牛芝士 $38😋😋😋無芝士年糕惟有叫芝士同埋年糕 水牛芝士唔算拉絲,有少少煙韌口感,味道濃郁,都算ok日本蠔 $58😋😋😋😋好新鮮juicy蝦餅三文魚籽 $68😋😋😋😋咁多款炸串最有驚喜的一款,炸蝦餅上面有好爽脆的粒粒椰菜沙律,再上面鋪滿三文魚子,三樣野一齊食無論口感定味道都好正日本年糕 $28😋😋😋😋都幾煙韌,但如果入面有芝士我會加100分食事什錦飯 $108😋😋😋刺身飯正常發揮,無驚喜,填飽肚之選三文魚籽飯 $108😋😋😋😋新鮮,三文魚子鋪滿飯面,滿足🥰明太子茶漬飯 $58😋😋湯唔係另上,d飯勁快索曬d湯,明太子巨多,多到太咸🙈 而且明太子無整走個膜,有少少嘔心🙊食過Good Good個茶漬飯返唔到轉頭😆 (歡迎追返舊post➡️)熱烏冬 $58😋😋😋湯底雖然清清地但我中意👍🏻 上面有一執海藻好好味😂 但個烏冬煮得太淋 同埋好細碗😟 熱喬麥麵 $58😋😋好淡,麵煮得太淋,好細碗其他松葉蟹甲羅燒 $128😋😋😋蟹膏質地好濃滑,但冇
炸串

荷蘭豚肉蔥卷 $42
😋😋😋
豬肉片入面夾左d蔥,正常發揮

荷蘭豚肉蔥卷

日本年糕

食事

什錦飯 $108
😋😋😋
刺身飯正常發揮,無驚喜,填飽肚之選

雜錦飯

三文魚籽飯 $108
😋😋😋😋
新鮮,三文魚子鋪滿飯面,滿足🥰

三文魚籽飯

明太子茶漬飯 $58
😋😋

熱烏冬 $58

熱喬麥麵 $58
😋😋
好淡,麵煮得太淋,好細碗

其他

松葉蟹甲羅燒 $128
😋😋😋
蟹膏質地好濃滑,但冇蟹膏應有的鮮甜味🧐

松葉蟹甲羅燒

雞泡魚乾 $88
😋😋😋😋
燒得唔夠乾身但調味很好,encore左多一碟

雞泡魚乾

炸雞軟骨 $48
😋😋😋😋😋

炸雞軟骨

鹽燒牛舌 $128
😋😋😋😋😋
呢個份量黎講定價超貴 但好味

巨峰梳打

整體來講食物份量少🙈 味道全部好一般,係冇驚喜的情況下定價真係太高。食物選擇亦好少。炸串最少兩串起,要多d人先容易叫到野食😟

蝦餅三文魚籽
日本年糕
三文魚籽飯
雞泡魚乾
炸雞軟骨
2021-08-13 533 瀏覽
同朋友仔補生日飯佢永遠首選係食日本野🤣佢想食大阪炸串🍢所以我地去左尖沙咀藍馬21樓呢間Mo Mo Kushiage🍢食串揚1:30到有午市套餐。抵到痺🤪朋友心大心細🤤吾知食咩好?最後我地拍板叫左4 份午餐定食串揚雞肉4串定食($88),每份餐都有沙律,泡菜,烏冬/蕎麥麵/茶泡飯,非常足料🤪串揚豚肉4串定食($108),其實4串串揚味道一樣,只係醬汁吾同串揚海鮮5串定食($148),呢個有2串鮮帶子串揚,好鮮味❤️,鯡魚子昆布,2串松葉蟹脚串揚野菜6串定食($68)蔬菜串揚set 十分抵食,有2串露筍。蓮藕。山藥。。蝦餅三文魚子($68)+半熟玉子($28),散叫串揚有七折👅👅脷流心玉子味道淡左d跟set 既南瓜沙律好好食👅,麵豉湯裡面有好多蘿蔔絲🤤兩人食左21串,又沙律又麵又烏冬勁飽🤤埋單$530 又好食又飽肚🤪真心推介👍午市定食❤️自己覺得佢比Jan Jan 更啱我口味🤪
同朋友仔補生日飯
佢永遠首選係食日本野🤣
佢想食大阪炸串🍢
所以我地去左尖沙咀藍馬21樓呢間
Mo Mo Kushiage🍢食串揚

1:30到有午市套餐。抵到痺🤪

朋友心大心細🤤吾知食咩好?
最後我地拍板叫左4 份午餐定食

串揚野菜6串定食($68)

蔬菜串揚set 十分抵食,有2串露筍。蓮藕。山藥。。

蝦餅三文魚子($68)+半熟玉子($28),散叫串揚有七折

👅👅脷

流心玉子味道淡左d

跟set 既南瓜沙律好好食👅,麵豉湯裡面有好多蘿蔔絲🤤

兩人食左21串,又沙律又麵又烏冬勁飽🤤

• 前菜
  • 蝦餅三文魚籽
  • 鯡魚子昆布
2021-08-13 26 瀏覽
今日朋友介紹我到這間日本居酒屋有種真的去了日本的感覺前菜點了燒鱈魚乾,配上沙律醬,香脆可口凍蕃茄,新鮮清甜,鮟鱇魚肝,我第一次吃這道菜,口感很幼滑,魚香味重朋友點了蘋果梅酒,我選了巨峰提子梳打酒之後點了兩隻日本赤崎鮮蠔,嘩,有我手掌的大小口感Creamy, 海水味比較重, 非常鮮甜好吃松葉蟹甲羅燒配上香脆多士,多士正好中和油膩感,絕配大蔥雞肉串,配上燒汁醬,還有一點黑胡椒,甜甜辣辣的,雞肉很鮮嫩,燒的時間剛剛好,大蔥新鮮流心玉子、關東煮,有蘿蔔、牛肋肉、豆腐、魚板、年糕福袋,湯底清甜,還有黑松露牛油錫紙焗雜菇很香濃,份量夠多炸雞翼非常出色,我可以再吃多幾隻還點了荷蘭豚肉卷四串,紅薑、蔥、梅醬和芝士雞胸肉棒四條,有四個口味,梅醬、芥末、明太子和芝士我個人喜歡梅醬口味最後朋友還點了一個雜錦魚生飯,有三文魚子、帶子、三文魚和蝦,超豐富,材料又新鮮,朋友讚口不絕我選了明太子茶漬飯作一個完結明太子有點辣辣,茶漬飯清甜,本來已經很飽的我還能把它吃光兩個人點了這麼多菜式,非常滿足

今日朋友介紹我到這間日本居酒屋

有種真的去了日本的感覺

前菜點了燒鱈魚乾,配上沙律醬,香脆可口

朋友點了蘋果梅酒,我選了巨峰提子梳打酒

之後點了兩隻日本赤崎鮮蠔,嘩,有我手掌的大小
口感Creamy, 海水味比較重, 非常鮮甜好吃

松葉蟹甲羅燒配上香脆多士,多士正好中和油膩感,絕配

炸雞翼非常出色,我可以再吃多幾隻

還點了荷蘭豚肉卷四串,紅薑、蔥、梅醬和芝士

雞胸肉棒四條,有四個口味,梅醬、芥末、明太子和芝士

我個人喜歡梅醬口味

我選了明太子茶漬飯作一個完結
明太子有點辣辣,茶漬飯清甜,本來已經很飽的我還能把它吃光

兩個人點了這麼多菜式,非常滿足

2021-08-13 34 瀏覽
今日預祝阿女見工成功,所以去朋友介紹話好正的日式餐廳~食餐好嘅😋餐廳環境舒適寬敞,裝修以淺色為主,就算三五知己暢談,亦都輕松自在不侷促。店員安排座位後,便送上自家製的甜辣味增醬,芝麻味增醬和紅酒酸汁,可見大廚對食物要求很高,不同的食物配不同的醬料。我和阿女每人叫了一杯黑白啤和蘋果甜酒,哩杯酒清甜易入口,帶有淡淡的蘋果味,兩人碰杯慶祝後,很快就幹了一杯。另點了兩隻日本赤崎真蠔,超肥大而飽滿,海水味重,但不失鮮甜很新鮮。安康魚肝,比較清淡,只帶淡淡魚肉味,但沾了紅酒酸汁後,味道更有層次。西班牙黑毛豬肋條非常出色,這款黑毛豬是用橡果餵飼的豬,食落十分爽口,而且肉汁豐富另外,我們點了牛小排set和串揚set。每個套餐都包了泡菜、南瓜沙律、飯和湯。南瓜沙律有青瓜仔、火腿、切粒的雞蛋和腰果等,材料非常豐富。牛小排肉質鮮嫩多汁,配上黑椒粒和鹽,牛味突出。而串揚套餐分別有2串日本海鰻串掦和2串三文魚串揚,每串兩件,麵包糠脆口,魚肉軟滑,完全唔會亁身,店員推介配紅酒酸汁食用,可減低油膩感。串揚套餐配了明太子茶漬飯,湯頭非常鮮甜,三扒兩撥就食完一碗飯。整體來說,食物新鮮質素高,擺设精美,睇得出大廚用心去

安康魚肝

西班牙黑毛豬肋條

鹽燒牛小排套餐

鹽燒牛小排

串揚魚

明太子茶積飯

整體來說,食物新鮮質素高,擺设精美,睇得出大廚用心去製作,期待下次再嚟。
2021-08-12
明太子茶積飯
  • 西班牙黑毛豚肉豬肋條
  • 淺澗蘋果酒
2021-08-12 23 瀏覽
朋友分享找到家串揚炸專門店,推薦關西風味十足,未試過串炸的我便去一試。除主打串揚食品外,還有刺身、丼飯 、小食料理等。串揚牛肉定食 - 用上安格斯西冷牛肉,味道濃郁兼少肥肉,有嚼勁卻不韌,食得過癮。配上銀魚仔茶漬飯,充滿著茶的清香,飽肚健康。串揚魚定食 – 有海鰻及鱚魚兩款炸魚,外面脆口,內裡魚肉仍能保持嫩滑,有驚喜。凍蕎麥麵有蔥花及鵪鶉蛋,清新美味,還可拌惹味的醃製蒜頭。日式串揚出色之處在於炸得香脆但不覺油膩及乾,令人回味。午市套餐外的餐牌食物及飲品都有七折,一於追加刺身。五點刺身拼盤有天使蝦、松葉蟹腳、帶子、三文魚籽及三文魚,都很新鮮,當中天使蝦大隻彈牙,帶子鮮味。來個梅酒 x 檸檬酒小酌一番,檸檬清香中帶梅酒甜味。最後再品嚐賣相跟味道都是椰子香氣的椰子雪糕和精緻泡芙,大滿足。想不到串炸專門店除炸物出色外,其他食品亦具水準,值得再encore。
除主打串揚食品外,還有刺身、丼飯 、小食料理等。
串揚牛肉定食 -
配上銀魚仔茶漬飯,充滿著茶的清香,飽肚健康。

串揚魚定食 –
凍蕎麥麵有蔥花及鵪鶉蛋,清新美味,還可拌惹味的醃製蒜頭。
日式串揚出色之處在於炸得香脆但不覺油膩及乾,令人回味。

午市套餐外的餐牌食物及飲品都有七折,一於追加刺身

來個梅酒 x 檸檬酒小酌一番,檸檬清香中帶梅酒甜味。

午餐
2021-08-12 27 瀏覽
這次在尖沙咀覓食,去了一家位於厚福街的樓上店。環境以木系裝修,雖然不太大但很舒適涼快🙈。店舖是吃日式串燒店為主,另有其他日式美食和酒類飲品選擇。-💥自製生蠔 HKD$78 / 三文魚苦瓜沙律 HKD$68,生蠔賣相肥美,味道鮮甜肉質爽口,面頭有自家製蘿蔔蓉,味道挺特別的😆。第一次吃有苦瓜的沙律,但味道甘甜不苦挺有驚喜,另有蒜子醬可拌沙律吃。-💥五色刺身 HKD$358,師傅會按照當天時令食材而選擇,刺身還要是厚切版本😍,刺身包括有三文魚/帶子/蟹腳/大蝦/三文魚籽。魚生食材色澤鮮豔,味道新鮮鮮甜,不用放醬油也可吃到鮮味。-💥黑毛豬豬勒條 HKD$188,先已拆骨再把豬勒條去燒,上菜時聞到很香的味道🤩。一份有八件豬勒條,面頭也有蘿蔔蓉,可以提升食物鮮味。豬勒條的肉質嫰滑帶肉汁,還要是半肥瘦版本。-💥炸物串燒 HKD$42/起,點了豆腐、茄子、青椒這三款,每一款裡面也釀了蝦膠。用了小鐵盤裝著,可以阻擋多餘油份🙈。炸物串燒外皮酥脆不油膩,做到外脆内軟的口感。這個加入蝦膠,所以口感更豐富鮮味☺。-💥自選串燒 HKD$32/起,點了雞腎、雞心、大蔥雞肉,每一款串燒用了不同醬汁調味。每一份串燒有兩

💥自選串燒 HKD$32/起,點了雞腎、雞心、大蔥雞肉,每一款串燒用了不同醬汁調味。每一份串燒有兩串,枱上有小筒子用來裝竹籤,不用怕弄髒😆。串燒火喉燒到剛好,肉質嫰滑口感煙韌。

💥烏冬 / 蕎麥麵 HKD$58,這兩款麵食有凍/熱食選擇,點了熱食版本。面頭有紫菜絲和蔥花,兩款麵食味道煙韌Q彈,湯底味道清甜。

食物質素不錯,魚生食材新鮮,價錢一般價位。在午市時間吃有7折😍,可以吃得便宜一點感覺不錯🙈。

2021-07-28
20 分鐘 (堂食)
2021-08-11 17 瀏覽
有啲餐廳久唔久就想再幫襯一次,今日又來厚福街呢間上樓串炸店幫襯,打開Menu見到佢哋嘅食物豐富左,除咗大阪串炸,而家仲有多咗串焼同燒物,呢度清酒選擇豐富,而且好多酒都有優惠,坐低叫咗一支叫作嘅日本原酒,味道爽甜幾清新,有少少碳酸感,配搭油膩食物一流。前菜嘅南瓜沙津依然係好香甜,雞泡魚乾夠惹味,酒盜芝士充滿鹹香,加埋伴碟多士,非常適合做下酒菜。跟住要咗一隻日本赤崎生蠔,生蠔味道好清甜,爽脆有海水味。叫咗雞皮,雞腎,雞心及大葱雞肉串,水準唔錯,材料全部都好新鮮,雞腎特別出色,好爽口,雞皮又脆卜卜,完全唔油膩。期間限定嘅炸日本鰻魚,外皮香脆,鰻魚肉有鮮味,魚肉依然細嫩,油分夠多,幾適合做串炸。炸日本洋蔥仔,size細細粒,炸醬夠薄,外皮不會刮口,洋蔥炸後清甜爽口,唔會有辛辣味。炸蓮藕夾蝦餅,蓮藕爽脆,蝦肉清甜彈牙,夾埋一齊炸,味道非常配合。炸山藥,山藥口感爽脆,入口清甜,中和了油膩感。再叫了一支景山千秋龍脈清酒,甜味少一點,口感辛一點,比較乾身,少一點碳酸感,入口幾順滑柔和,餘韻清香悠長。西班牙黑毛豚肉豬肋條,外皮燒到香口,黑毛豬肉非常之嫩滑,面有少少辣蘿蔔同埋辣椒絲,味道層次豐富。鹽燒日本
跟住要咗一隻日本赤崎生蠔,生蠔味道好清甜,爽脆有海水味。
炸山藥,山藥口感爽脆,入口清甜,中和了油膩感。
鹽燒日本A4和牛西冷,用上日本嘅和牛,入口即溶,油份超級澎湃,牛肉粉嫩有肉味,牛味係口腔直冲上鼻腔,自己加了少少鹽或山葵,可以解膩提升肉味。
餐廳氣氛特別好,加上酒水嘅優惠,一啖酒一啖肉,特別好feel! 不只是一般居酒屋!