2021-09-12 33 瀏覽
來到這間樓上日本串揚店,當然必試的是其串燒,踏入這店鋪,以風格清新丶簡潔美麗的佈置已很吸引我了 。坐下便點了京姬柚子檸檬及黑白啤來解解喝;侍應員放下一碟前菜 ~ 紅蘿蔔丶沙葛丶青瓜,然後再放下酸甜沾醬同時介紹其特色與拾配。餓了先吃沖繩苦瓜三文魚刺身沙律,三文魚肉質嫩滑, 味道濃郁,把特製沙律汁混合沖繩苦瓜及雜菜,既爽脆又美味,非常健康的一道菜。串揚來了 :~蝦肉釀茄子,茄子嫩滑蝦肉結實有彈性,咬開茄子後發現茄肉白淨, 味道鮮甜又有口感;~蝦肉釀沖繩苦瓜 , 沖繩苦瓜爽脆,蝦肉鮮甜彈牙,有嚼感。~芝士三文魚親子串已炸熟的三文魚肉,嫩滑香口又鮮甜,外面放上爆汁的三文魚籽融化了的芝士上,很惹味,有質感;~芝士安格斯牛柳, 軟嫩又富牛肉味,吃起來不油膩,有嚼感;~天使蝦,師傅把蝦身丶蝦頭分開炸,蝦身肉質鮮甜,既嫩滑又鮮甜,蝦頭爆滿蝦膏,炸脆了的蝦頭很鬆脆,咬下卜卜脆,很脆口又有嚼感,用來送酒真是絕配;~松葉蟹腳, 鹹香鮮甜酥脆之餘亦能保留豐富海鮮味;燒物跟著來了~松葉蟹甲羅燒,蟹蓋釀了秘製醬然後放上鮮甜蟹肉及蟹膏,非常惹味,揸在香脆的麵包一起吃,有濃濃的深海味,惹味又脆口,越吃越想吃;鹽燒牛小
坐下便點了京姬柚子檸檬及黑白啤來解解喝;

侍應員放下一碟前菜 ~ 紅蘿蔔丶沙葛丶青瓜,

然後再放下酸甜沾醬同時介紹其特色與拾配。

串揚來了 :
~蝦肉釀沖繩苦瓜 , 沖繩苦瓜爽脆,蝦肉鮮甜彈牙,有嚼感。
~芝士安格斯牛柳, 軟嫩又富牛肉味,吃起來不油膩,有嚼感;

~松葉蟹腳, 鹹香鮮甜酥脆之餘亦能保留豐富海鮮味;

燒物跟著來了

鹽燒牛小排, 燒至五成熟的牛小排,沾小許黑胡椒更特出其肉嫩甘甜,又很有嚼勁;

~黑松露牛油錫紙焗雜菇, 黑松露味道濃郁搭配雜菇極之惹味 又有口感。

最後的一道菜~關東煮(五款)蘿蔔/牛肋肉/豆腐/小芋/魚板,各樣都很鮮甜,牛肋肉,肉味濃有嚼勁。
其實以上所有的菜式不需沾上任何醬汁已有鮮味,真是名不虛傳的色香味俱傳。
😋😋
2021-09-12 101 瀏覽
是夜在這間聽說開業只有數月以関西串揚(日語音Kushiage即一串串的串燒上穿上一層薄薄的金黃炸衣)做主打的日式食店享受了一頓滿意的晚餐👍🏼👍🏼首次在吃日式菜時不需點魚生,壽司,也可大飽口福😋😋入座後殷勤侍應送上前菜 , 沙葛, 青瓜, 紅蘿蔔條放滿一杯,正好消解炸物熱氣👍🏼首先點了飲料,柚子檸檬酒 及黑白啤 , 酸酸甜甜柚子檸檬酒,開胃之極,黑白啤冰凍解喝😄😄經理告知剛轉新餐單,先上小食,沖繩苦瓜刺身沙律,苦瓜脆口而苦味輕,伴以酸沙律汁好醒胃,加入三文魚刺身數片吸睛又有另一口感😋😋再上四款串揚:芝士安格斯牛柳,肉嫩有汁,外塗芝士提升味道芝士三文魚親子串,三文魚剛熟而綿軟,魚香透出蝦肉釀茄子,外軟内爽蝦肉釀苦瓜,外脆内爽,二款蝦肉都甚彈牙燒物選了:松葉蟹甲羅燒,蟹黃蟹肉一起和味噌燒烤,香氣撲鼻,塗在脆薄多士方塊入口滋味绝妙😋😋👍🏼👍🏼鹽燒牛小排,肉味濃郁,不再粘其他調味,亦甚足味😋😋黑松露牛油錫紙焗雜菇,牛油味重,菇肉爽脆,又燒又炸後正好清清口胃👍🏼👍🏼意猶未盡再追加兩款串揚:天使蝦頭身兩食,蝦頭入口 脆卜卜,佐酒極品,蝦身爽口彈牙😋😋松葉蟹腳,蟹肉好有嚼感,内暖外熱最後以關東煮五款,

首次在吃日式菜時不需點魚生,壽司,也可大飽口福😋😋

前菜

柚子檸檬酒

黑白啤

經理告知剛轉新餐單,先上小食,

沖繩苦瓜刺身沙律

再上四款串揚:

芝士安格斯牛柳,肉嫩有汁,外塗芝士提升味道
芝士三文魚親子串,三文魚剛熟而綿軟,魚香透出
蝦肉釀茄子,外軟内爽
蝦肉釀苦瓜,外脆内爽,
二款蝦肉都甚彈牙

蝦肉釀沖繩苦瓜(右下), 蝦肉釀茄子(左下), 芝士三文魚親子串(右上), 芝士安格斯牛柳(左上)

燒物選了:

松葉蟹甲羅燒

鹽燒牛小排,肉味濃郁,不再粘其他調味,亦甚足味😋😋

意猶未盡再追加兩款串揚:

松葉蟹腳,蟹肉好有嚼感,内暖外熱

天使蝦頭身兩食(右), 松葉蟹腳(左)

天使蝦頭

最後以關東煮五款,蘿蔔、牛肋肉、豆腐、小芋、魚板,五種不同口感的食材完结了這頓刺身,魚生以外的日式美食👍🏼👍🏼

關東煮五款

2021-09-09
柚子檸檬酒
黑白啤
沖繩苦瓜刺身沙律
松葉蟹甲羅燒
黑松露牛油錫紙焗雜菇
天使蝦頭身兩食(右), 松葉蟹腳(左)
天使蝦頭
關東煮五款
  • 松葉蟹腳(左)
  • 天使蝦頭身兩食(右)
  • 芝士安格斯牛柳(左上)
  • 芝士三文魚親子串(右上)
  • 蝦肉釀茄子(左下)
  • 蝦肉釀沖繩苦瓜(右下)
2021-09-08 22 瀏覽
搵到一個地方同自己兄弟食一餐飯,最好不過!朋友介紹,知道食物同酒水都唔錯,一於同朋友黎呢度聚會。餐牌都有好多唔同嘅嘢食,例如壽司飯,刺身,串燒,熟食,炸物,甜品。當然唔少得,就係有不同種類嘅燒酒同sake. 介紹一下食物先,自己最鍾意就係蟹膏配多士,蟹膏啲味好濃,配多士一流!仲有其他例如燒雞翼,燒雞肉串,天婦羅蝦,冷烏冬,都好好食!我要強烈推介,就係燒黃牛,一擺入口就溶化,然後再飲sake! 我哋開心時段,仲有買一送一添!如果食炸物,就一定要點佢哋自己整嘅紅酒汁,下次會試埋其他,例如炸牛,炸鵪鶉蛋等等。種類都有好多,同出邊嗰啲日本餐廳唔同!下次有佬聚,一定會再嚟試其他!

下次有佬聚,一定會再嚟試其他!
2021-09-08 23 瀏覽
好味😋同朋友嚟試一試,因為知道佢有買一送一啤酒。同埋有唔同嘅炸物同日本嘢食!一定要試啊!!洒嘅種類有好多,自己鍾意飲有生果的。所以叫咗柚子檸檬味嘅洒。首先係前菜,嗰個蘿蔔同青瓜,真係好新鮮,咬落去索索聲。仲有執俾我點,食到唔停。然後就嚟沙律錢財,南瓜沙律冇得頂。仲有,芝士夾多士,牛油黑松露雜菇,侍應特別推介的烤豬扒,和牛,都好好食!當然唔少得,就係炸物!侍應好好咁俾咗好多紅酒味嘅sauce 我點;本人特別推介火腿芝士,同埋炸山藥,都好好食!
好味😋

友人介紹的居酒屋,疫情下總算找回點旅日感覺!餐廳主打關西風炸串,配合自家製酸汁充滿傳統日式感覺。酒類推介柚子檸檬酒,味道非常清新,配炸物真的一流!友人選的乳酸飲品則不過不失,不好酒味的朋友會好適合。頭盤嚟個北海道生蠔,少少檸檬汁就夠,又creamy又清新!$78隻好抵食!雞泡魚乾好香好好味,一d都唔乾,仲好juicy!送酒一流!鹽燒牛小排睇落去好生,但一d血腥味都無,口感仲好鬆軟,一試難忘!黑毛豬係貴價豬,豬味濃所以唔使煮得好熟,7成熟左右就剛剛好,入口油脂爆開,正!甲羅燒係我最驚喜,濃濃蟹膏加蟹肉,極度香滑濃郁,配麵包好匹配!必點!南瓜沙律加入洋蔥、火腿等配料加強口感,又中和左南瓜既甜,味道夾得剛剛好!日式豆腐滑到一個點,少少豉油清清地,做前菜好適合!黑松露雜菌份量好多,啖啖黑松露香噴噴!芝麻雞翼脆口但不失juicy,同樣簡單而不失水準!炸串炸粉好薄身,炸得非常鬆脆,松葉蟹腳啖啖肉,仍然食到蟹既鮮味鯡魚子昆布好特別,鯡魚子索索聲,好有咬口!未食過咁得意既嘢食!主食點左什錦魚生飯,有三文魚,帶子、木魚絲等,唯白飯不夠酸,無魚生飯既感覺。不過不失。
友人介紹的居酒屋,疫情下總算找回點旅日感覺!

餐廳主打關西風炸串,配合自家製酸汁充滿傳統日式感覺。

柚子檸檬酒、乳酸果味汽酒

仙夙趾生蠔
雞泡魚乾好香好好味,一d都唔乾,仲好juicy!送酒一流!
雞泡魚乾
黑毛豬豬肋條
松葉蟹甲羅义燒
日式豆腐滑到一個點,少少豉油清清地,做前菜好適合!
南瓜沙律、日式凍豆腐
黑松露雜菌份量好多,啖啖黑松露香噴噴!
黑松露雜菌
芝麻雞翼脆口但不失juicy,同樣簡單而不失水準!

炸松葉蟹腳、鯡魚子昆布
炸松葉蟹腳、鯡魚子昆布
  • 蝦餅三文魚籽
  • 松葉蟹甲羅燒
2021-09-07 11 瀏覽
尖沙咀厚福街,幾棟新起大廈,樓高廿幾卅層 ,入面食肆多到食都食唔晒, 呢次同朋友食日本串串燒,開支清酒慢慢燒,坐低 一路食一路慢慢歎, 認真非一般嘅享受,重有望住四圍樓頂,都係矮過自己嘅視角樓宇,真係好享受,今日坐低叫咗支津島屋鎮星黃龍清酒, 喱支都算飲過中最大支最起值,最少人一齊飲嘅酒,個人成支搞掂咗,坐得最耐,食得又多,傾的夠喉,盡興而歸。前菜一碟醒一醒先,沙律菜無甩揉,慢慢酸甜性味濃。燒魚翅,唔係硬嘅,入唔到口軟骨金香,自然係咁好味,唔使點醬油,師傅好調味,就咁食一樣咁爽口。日本赤崎真蠔,大大隻睇個樣都脹卜卜咁 ,剛開即食食,落完全係慢慢享受,傾一輪一陣,又食一啖,呢個真係唔使一啖就過,可以分幾啖入口,嗒真啲蠔味真係好嘆。秋刀魚刺身講真真係未試過秋刀魚做刺身 ,呢次見餐牌有個秋刀魚刺身, 一於安排一條秋刀魚做刺身,上臺能夠食到嘅,兩個人,都係一人三幾件, 證明矜貴中嘅矜貴 ,平時食秋刀魚唔係燒,都冇乜邊個食法 ,就正正小的想試刺身咁食,呢個鮮甜嫩滑味清香,值得一試西班牙黑毛豚肉豬肋,完全有羊架嘅感覺 ,食落口感非一豚肉感受,一般豚肉實肉咬口重,呢個整得啱啱好味,又唔會實到咬唔落。
個人成支搞掂咗,坐得最耐,食得又多,傾的夠喉,盡興而歸。
前菜一碟醒一醒先,沙律菜無甩揉,慢慢酸甜性味濃。
一般豚肉實肉咬口重,呢個整得啱啱好味,又唔會實到咬唔落。
黑松露牛油紙焗雜菇 ,上到枱唔覺有乜特別,他剪開咗啲錫紙,啲黑松露噗鼻而出,一路一路的香氣谷出嚟,真係好似一度食慾滿口咁,跟住入口慢慢嘗試,錫紙焗香菇完全入曬味,送酒非常一流呀!
蝦餅三文魚子,帶子三文魚,
芝士串,整到好似格仔餅咁,仲有松葉蟹腳鯡魚子昆布,呢啲小食,慢慢一粒粒,細嚼輕嚐,又飲番兩啖鎮星黃龍酒,滑一滑口 ,清一清個喉嚨,就係咁樣享受中嘅享受。
牛柳,牛柳三幾粒,一人兩三粒,食落唔覺 有乜特別,特別就係香甜軟滑,就係牛柳 食牛柳咁囉。
差唔喇,多我哋就叫多個雜錦拌飯,蕎麥麵 ,食下佢又食下串串燒,
完全係一個晚飯宵夜直落,邊度都唔使去,坐喺度享受一個舒適寧靜,又冇人騷擾嘅晚餐,就係咁樣去享受

2021-09-07 224 瀏覽
今次第二次嚟到Mo Mo ,主打關西風炸串,另外亦有好多時令料理,材理日本直送,的確係高質!炸串種類好多,$28-68不等,炸串一般配自家制酸汁,日本風味十足酒方面order了蘋果甜酒,$65一杯,買一送一好抵!不愛清酒我好推介這款,入口甘甜清新!另外柚子x檸檬酒酸酸甜甜,配炸串一絕打頭陣有仙夙趾生蠔,生蠔品種會因季節轉變,可參考店員的推介。生蠔非常大隻肥美,配了檸檬汁及辣醃羅白絲,不能形容的creamy雞泡魚乾口感鬆軟,不會硬崩崩,配上沙律醬好開胃!甲羅燒價錢合理,加上蟹肉、鵪鶉蛋,增加口感,蟹膏超級creamy濃味!配上麵包真的好好味!非常推介!!炸串有好多款,未能一一嘗試。比較推介的有非常彈牙的天使蝦,啖啖肉,蝦頭都炸得香脆!可以食埋!鱔魚魚質鬆軟,不需任何調味,好好品嘗魚的原味。推介美國牛小排,睇落好似好生,但其實熟度剛好!牛味好濃,肉質軟滑!配少少胡椒鹽已經好夠味!高度推介!黑毛豬肋條都係另一特別推介,黑毛豬食橡果做飼料,肉味特別濃,所以不需太熟就可享用!真的有別於廉價豬扒!蝦餅三文魚籽也很不錯,新鮮蝦制成蝦餅彈牙無比!配上蛋沙律三文魚籽,口感豐富又清新!什錦魚生飯有三文魚、
酒方面order了蘋果甜酒,$65一杯,買一送一好抵!
不愛清酒我好推介這款,入口甘甜清新!
另外柚子x檸檬酒酸酸甜甜,配炸串一絕

蘋果甜酒、乳酸果味汽酒
北海道仙夙趾生蠔
雞泡魚乾口感鬆軟,不會硬崩崩,配上沙律醬好開胃!
雞泡魚
甲羅燒
炸串有好多款,未能一一嘗試。

鱔魚魚質鬆軟,不需任何調味,好好品嘗魚的原味。
天使蝦、鱔魚
黑毛豬肋條
蝦餅三文魚籽
什錦魚生飯有三文魚、帆立貝及木魚絲,有別於一般魚生飯,味道不過不失。
什錦魚生飯
黑松露雜菌燒非常香濃,黑松露醬份量一點都不少,每一口都充滿黑松露味,!
黑松露雜菌
芝麻雞翼不過不失,炸得香脆,但保持肉質juicy,佐酒的話算不錯之選
2021-09-05
黑毛豬肋條
  • 雞泡魚乾
  • 松葉蟹甲羅燒
2021-09-05 20 瀏覽
今天同朋友慶生,見到這間主打日式串揚的餐廳有午市套餐,所以便試一試之前吃過晚餐,午市套餐的價錢划算很多日本A4和牛西冷定食 - 定食有南瓜沙律和泡菜作前菜,味增湯和主食午市的A4 和牛也絕不馬虎,和牛燒到半生熟,油脂滿滿,入口即溶串揚雞定食 - 主食簡左熱烏冬,烏冬口感煙韌彈牙串揚雞有四種口味,有梅子,芥末,明太子和芝士沾上秘製醬汁可以減少油膩感,更能帶出雞的鮮味雞頸肉串 - 雞肉超級嫩滑,充滿雞油的油香鹽燒牛舌 - 牛舌是厚切的, 非常有咬口,加上胡椒鹽簡單的調味,更能帶出牛肉的鮮味蝦餅三文魚籽 - 蝦餅炸得香脆可口,配上粒粒三文魚籽,多種口感西班牙黑豚豬柳 - 點了原味和味噌味,串揚我最愛是外層香脆而內裡仍保存滿滿肉汁清酒有買一送一優惠,選了作 直汲原酒,酒味濃厚,甘口回味這間餐廳食物非常高質,午市價錢簡直是超值

之前吃過晚餐,午市套餐的價錢划算很多

串揚雞定食 - 主食簡左熱烏冬,烏冬口感煙韌彈牙

串揚雞有四種口味,有梅子,芥末,明太子和芝士

沾上秘製醬汁可以減少油膩感,更能帶出雞的鮮味

雞頸肉串 - 雞肉超級嫩滑,充滿雞油的油香

清酒有買一送一優惠,選了作 直汲原酒,酒味濃厚,甘口回味

這間餐廳食物非常高質,午市價錢簡直是超值
2021-09-03 16 瀏覽
朋友相约了我今天在尖沙咀影商埸景,未出發前,吃lunch先,前一天我同朋友相議了去那兒吃,朋友在網見到這間環境不錯,裝修同食物都有特色,我們决定今天在這間吃,下午2時我們上到去,待應叫我們隨便座同推介了我們叫了串揚海鮮定食配烏冬,烏冬好滑身,串揚雞定食配冷蕎麥麵,雞好嫩滑,串揚有炸帶子,帶子好大粒,好有鮮味,鯡魚子昆布,炸得乾脆,入口爽,吃到粒粒魚子口感,蝦餅三文魚子,蝦餅蝦肉自制,入口特別有嚼感同彈牙,蝦味特別甜,朱古力泡芙同士多啤梨泡芙,甜味適中,細細位易入口,少有泡芙有糖粒,京姬柚子梅洒,梅洒搭柚子,好香
2021-06-26
2021-09-03 180 瀏覽
想念日本大阪關西旅行的日子,聽說Mo Mo Kushiage 環境好有居酒屋日本feel而且串燒物味道好高質素㗎!日本串燒愛好者的我,流曬口水了。這兒環境好舒服,枱和椅都選用上好木材製造,椅子都好重下㗎,侍應生好有禮貌。前菜~$28紅蘿蔔青瓜沙葛開胃又爽口。日本赤崎真蠔~$78好大隻啊!外貌好吸引好新鮮好creamy又爽口更有濃濃海水味,入口鮮甜肥美。秋刀魚刺身~$198秋刀魚通常都係食燒嘅!今次都係第一次食刺身,好鮮甜一啲都唔覺得有腥味。中取純米大吟釀津島屋鎮星黃龍~$980燒魚翅~$68香口肉帶甜,送酒一流,今晚就配返支大吟釀津島屋鎮星黃龍,真係不得了啊!暈得一陣陣呀!正✌👍西班牙黑毛豬豚肉豬肋條~$188一小片一小片入口,好多肉汁,仲有蘿蔔蓉蔥花辣椒絲一同進食,侍應生說因為黑毛豬是用橡果餵飼的,所以不用擔心煮得不太熟,好放心食,好特別啊!(推介)👍黑松露牛油錫紙焗雜菇~$88一大舊黑松露配埋雜菇將佢哋撈勻食,好香好濃郁黑松露牛油味(推介)👍呢度主打都係串揚店,當然唔少得要選番幾串關西串揚物啦,menu上真係好多款呀,我哋就選了6款都各有特別,好似小型BBQ㗎,好得意。😍😍蝦餅三文

前菜~$28

紅蘿蔔青瓜沙葛開胃又爽口。

日本赤崎真蠔~$78

秋刀魚刺身~$198

中取純米大吟釀津島屋鎮星黃龍~$980

燒魚翅~$68

西班牙黑毛豬豚肉豬肋條~$188

黑松露牛油錫紙焗雜菇~$88

蝦餅三文魚籽~$68

熱騰騰好爽口滿滿三文魚籽,入口更有脆脆椰菜沙律,蝦肉好鮮甜。

芝士~$38

呢個好特別呀,咬落去滿滿芝士,而且可以 拉絲到好長㗎,味道濃郁,有得食有得玩好開心。

帶子三文魚籽~$58

帶子好鮮甜,大大粒,入口滿滿魚籽。

松葉蟹腳~$58

蟹腳鮮甜,腳好長啊!

鯡魚子昆布~$58

好香脆,入口滿口鯡牌魚籽,卜卜聲,好肥美。

牛柳~$58

廚師好細心呀,外貌看是成串,當你咬落去原來係分開一小粒一小粒㗎!進食好方便。

條麥麵~$58

因為之前食得太飽,清清地,蕎麥麵爽身,湯底清清甜甜。

什錦拌飯~$108

真係飽到不得了,刺身粒好多,又大大粒三文魚帶子,好有驚喜,好飽都要食埋佢。

總結~好開心啊!好似去咗大阪關西日本旅行,好難忘!😍

2021-09-03
  • 日本赤崎真蠔
  • 蝦餅三文魚籽
  • 燒魚翅
2021-08-30 21 瀏覽
放假必去飲飲食食的我今次選左呢間日本餐廳,餐廳裝修風格似足日本居酒屋,好多地方都係打卡位,員工亦超級友善,食物質素唔錯,絕對推薦比大家!南瓜沙律南瓜混合雞蛋青瓜火腿,另外會提供蘿蔔條、青瓜條同紅蘿蔔條比你夾埋一齊食,味道出奇地好味,平時唔食南瓜的我都覺得好食!五點刺身拼盤刺身包括有天使蝦、三文魚、帶子、松葉蟹腳同三文魚籽,五款刺身都好新鮮,啖啖肉,再點上特製木魚豉油,味覺的享受!鹽燒牛小排份量好夠,會配上鹽同炸蒜比你搭配埋一起食,唯一美中不足係有d乾,如果再濕潤返小小口感會更佳!荷蘭豚肉卷豚肉卷有四種口味,包括醃甜酸薑、芝士、大蔥同梅醬味,四種口感都唔差,但特別欣賞甜酸薑味,口感好特別,酸酸甜甜同豚肉都幾夾!黑松露牛油錫紙焗雜菇最鐘意食菇的我當然必點呢個,超重黑松露牛油味,完全係停唔到口,差唔多全部都係我食哂,超級好食!

南瓜沙律

五點刺身拼盤

荷蘭豚肉卷

2021-08-30 185 瀏覽
我和女友的共同嚐好, 是享受居酒屋飲食.  今次新蒲點在厚福街.  Mo Mo Kushiage  主打 串揚.看餐牌有我們至愛, 日本天使蝦,  帶子三文魚籽............真系喜出望外.再看牆上黑板, 重有好食串燒, 好豐富.侍應給我們日本 麥茶,   我們又叫了 薑汽水割燒酎,  酒味清醇, 味道溫和, 幫助食物味道昇華.先食蔬果前菜, 分別 可點兩款甜/辣味增醬,   青瓜, 沙葛, 紅蘿蔔條, 好爽.再來一碟鮮蕃茄 配果醋, 足夠開胃.餐廳 好有效率, 燒魚翅, 剌身, 生蠔, 齊齊送到.  好開心呀!飲酒食 燒魚翅,  至好配搭.  魚翅燒得香口細膩,  點些沙律醬, 美味. 一人一條又一條, 好快食晒.五點刺身拼盤:  特級天使蝦, 三文魚,  帆立貝, 日本蟹腳, 魚籽.  好新鮮,  有份量, 極吸睛.   三文魚 滿帶油潤脂香.  大蝦鮮甜,   肥美,  超級新鮮, 滑不留口. 松葉蟹腳, 蟹肉肉質比較柔嫩, 絕對係鮮味.  魚籽 顆顆晶瑩通透,  粒粒脹卜蔔, 魚油豐富. 日本帆立貝, 鮮味十足,  好滿意日本赤崎真蠔,  蠔身較長, 蠔肉大而爽口,
再看牆上黑板, 重有好食串燒, 好豐富.
再來一碟鮮蕃茄 配果醋, 足夠開胃.
五點刺身拼盤:
日本帆立貝, 鮮味十足,  好滿意
日本赤崎真蠔,
蠔身較長, 蠔肉大而爽口,  蠔肉鮮甜.  令人回味.  日本赤崎出產保証好食.
第一個日式串揚開始,  帶子三文魚籽.  賣相滿分,  外鋪滿了餐廳自特製的薄炸粉, 金黃酥脆,  配沙律醬及三文魚籽.  帶子甜滑好滋味.
天使蝦  炸得出色,   蝦肉爽又甜, 外脆內軟, 唔會有滯膩感, 蝦頭好香脆.  串揚蝦比天婦羅蝦, 好食百倍啊.

炸雞翼,
燒得香口,  雞肉的肉汁仍然保留,  燒得出色,  沒油腻感.
日本華味鳥雞胸肉,
好吸引的賣相,  有點像熱狗棒, 大家搶住揀,  四種醬汁顏色靚,  明太子,  芝士,  芥末,  梅子.
串揚炸衣酥脆甘薄, 鬆化乾身, 日本華味鳥雞肉嫩, 有雞味 加上不同醬汁, 好滋味.
鯡魚子昆布     火候控制得好, 外薄粉炸得香脆, 內有滿滿鯡魚子, 口感特別, 好仲意.
半熟玉子,  又系一個炸得極好食的串揚.  外面炸得奇脆.
內裡保存流心蛋,  蛋味香, 真好食.
山藥,  表面看來普通,  炸皮內山藥仍保持濕潤, 真不錯.
黑松露牛油錫紙焗雜菇
我最愛黑松露的香氣,  雜菇又加上牛用錫紙焗, 軟滑有菇香.
關東煮,  食完串揚又想飲湯, 最好來個日式關東煮
蘿蔔, 豆腐, 牛肋肉, 馬鈴薯, 年糕福袋,  食材吸滿湯汁, 又稔又好味.
牛肋肉, 今晚只吃這串牛肋肉, 好好味, 大滿足.
福袋年糕, 這個腐皮包好味, 年糕又滑.
吃日式串揚, 論炸脆, 食材鮮味, 質數, 服務,  這餐廳真是不俗.
  • 天使蝦
  • 帶子三文魚籽
  • 日本華味鳥雞胸肉
2021-08-30 20 瀏覽
今日是我一位好友的生日,他很喜歡喝日本酒,所以我就揀咗尖沙咀一間日式居酒屋,這裏有頗多的酒類選擇。我們先來一杯柚子梅酒及薑汽水割燒酎,然後再點了一支質素很高的大吟釀, 竟然有買一送一優惠!真是抵飲😗😗當然我們點了一些小食佐酒,如鯡魚子昆布、山藥串炸, 串炸炸得脆而不油, 再加上濃郁的醬汁,非常惹味, 其後的燒鱈魚干、芝士魚餅和海膽醬凍豆腐等。更是佐酒一流,特別是燒鱈魚干真係食唔停手😋之後肚有點餓, 叫了刺身五點定食及串揚雞肉定食,喜出望外這裏的刺身竟然如此新鮮,特別是兩隻生蝦, 大隻爽口非常好味。雞肉串有四種味道,串串都香酥肉嫩,也是送酒之選。這間餐廳位於高層有開揚景觀而且室內裝修雅致怡人,員工的服務態度又非常殷勤。以這個收費有這麼高質的飲料、 食物,不用多說性價比甚高必定會再來。

2021-08-28
2021-08-29 21 瀏覽
難得同朋友出黎尖沙咀,就諗住搵間餐廳可以慢慢傾下計食下野。見到有人派傳單系類似一間日本居酒屋,見到野食環境都唔錯,就跟住個員工上去試試佢!果然無令我失望!Amela超甜蕃茄諗住開一開胃就叫左呢個前菜,名副其實超甜蕃茄,唔會比酸味蓋過甜味,都幾開胃!西班牙黑毛豬肋條員工介紹黑毛豬系食橡樹,所以唔使燒到全熟,而豬肋條上面配有辣味蘿蔔溶同蔥花,一咬感覺肉好爽滑,油脂滿布口腔,辣味蘿蔔溶完全將口感昇華!明太子配青瓜一咬入口明太子完全泌哂出黎滿布口腔,辣辣地,而青瓜的作用可以中和辣味,口感會更佳!四式雞肉炸串用左四種醬料來配雞肉串,包括梅醬、芥末、明太小同芝士,雞肉炸得岩岩好,好有肉汁,每種醬都帶有唔同風味,個人認為芥末好出色,同雞肉好夾!蝦餅三文魚籽蝦餅好爽口彈牙,份量都幾大,配上他他醬同三文魚籽,完全帶出蝦的鮮甜同層次!熱烏冬每次去日本餐廳一定會叫一碗熱烏冬試試佢正唔正宗,果然冇令我失望,烏冬夠熱同彈牙,湯底亦十分鮮甜,超滿意!

Amela超甜蕃茄

西班牙黑毛豬肋條

明太子配青瓜

四式雞肉炸串

熱烏冬
1K
2021-08-27 72 瀏覽
我們熱愛大阪/關西美食, 剛知道 Mo Mo Kushiage  在厚福街開店, 立即訂位, 日式串揚同串燒, 都系我們至愛.   此店交通方便, 今晚放工乘地鐵到尖沙咀,  出站行 3 分鐘 便到.餐廳座位整齊, 客人也不少.我們坐吧檯, 可直接欣賞師傅廚藝.開餐前, 做好準備, 先開酒, 店長介紹 淺澗梅酒, 酒度不高, 入口濃濃天然青梅, 酒味香美.                        點餐後, 侍應立即送來日式前菜:  有紅蘿蔔, 青瓜及沙葛, 點上餐廳特製的兩款醬汁: 味增醬好香, 有點甜味.   辣醬少辣.  前菜清新簡單.佐酒佳品, 來個 燒魚翅魚翅燒得好香, 煙韌有鮮味, 點些沙律醬, 更有提鮮作用.凍蕃茄, 已切開, 蕃茄好新鮮, 加點醋,  極開胃!!五點刺身拼盤:  時令新鮮刺身, 色澤明亮, 擺設靚.  餐廳選用了日本松葉蟹腳及魚稃, 更特別厚切三文魚,   巨型天使蝦, 帆立貝, 日本蟹腳, 魚稃.先食天使蝦, 好大隻, 蝦肉肉質彈牙柔順, 富膠質,  入口鮮甜.松葉蟹腳, 鮮甜啖啖肉, 肉質纖細, 甜美.日本帆立貝同三文魚 都鮮甜肥美. 魚籽大大粒
餐廳座位整齊, 客人也不少.
我們坐吧檯, 可直接欣賞師傅廚藝.
點餐後, 侍應立即送來日式前菜:
佐酒佳品, 來個 燒魚翅
魚翅燒得好香, 煙韌有鮮味, 點些沙律醬, 更有提鮮作用.
凍蕃茄, 已切開, 蕃茄好新鮮, 加點醋,  極開胃!!

松葉蟹腳, 鮮甜啖啖肉, 肉質纖細, 甜美.
日本帆立貝三文魚 都鮮甜肥美.
魚籽大大粒 , 彈爆珠效果......相當精彩, 魚籽鮮甜實在美味.
日本赤崎真蠔,  生蠔肥大肉厚, 蠔味濃郁, 入口 creamy,  配些蘿蔔蓉及檸汁,  味道更好.
冷盤之後,  熱 食一一 送上, 好期待的日式串揚, 第一吸引是炸得香而不油膩, 第二是炸粉薄.
 半熟玉子, 每人一個, 外形像金蛋, 炸得皮脆.
打開金蛋, 流心蛋漿流出, 蛋味香濃, 炸後仍能保持蛋白嫩滑, 真正好食
師傅做得好.
山藥, 第一次食此炸物, 外皮薄脆.  無油膩感, 山藥好爽, 吃得健康.
鯡魚子昆布 外面炸得香脆, 內裡有鯡魚子, 好特別的炸物, 值得介紹.
天使蝦,  蝦頭, 蝦尾分開炸, 炸粉薄而脆口.  蝦頭好香脆, 蝦肉爽又甜, 外脆內軟,
師傅專工燒物, 態度好專業.
日本華味鳥雞胸肉,
用上四種醬汁,  包括明太子,  芝士,  芥末,  梅子.  多釆多姿, 超靚 !
雞肉入口嫩滑, 越食越愛 .
炸雞翼兩隻
燒得 外皮香脆,  皮香肉滑, 雞肉好滋味.
黑松露牛油錫紙焗雜菇
打開錫紙, 便聞到黑松露的香氣, 加上牛油香, 焗雜菇入口又香又滑.
關東煮五款, 甚有風味, 湯底好清甜.
五款:  牛肋肉, 蘿蔔, 豆腐, 馬鈴薯, 年糕福袋,  真豐富.  牛肋肉 三粒, 有牛味又稔滑, 不錯.
蘿蔔, 馬鈴薯都好稔, 豆腐夠入味, 我們仲意年糕福袋, 甜甜及煙煙韌韌的年糕, 有點嚼口.
今次到 Mo Mo Kushiage, 好喜歡他們的串揚物, 選擇多款樣, 味覺有驚喜.  刺身好鮮好理想,  我們會再來.
  • 天使蝦
  • 半熟玉子