2017-03-11 713 瀏覽
久不久要同情人搵過有情調嘅地方,真係唔係咁易㗎,有時都會留意一下開飯,做下備註,今次就睇中佢嘅藍帶廚師,同佢嘅環境!當然要訂枱,佢有兩層,今晚就同情人上了上層食個正正晚餐!有四道菜加甜品同餐飲,價錢就因不同主菜選擇由$468到$588,同情人吃當然要食得好啦,而且愛吃肉嘅我,一望就知道呢個係必吃之選擇!當然價錢亦係最貴啦,因為係澳洲頂級牛柳配法國鵝肝!餐前小食,瑞士糖香三文魚,三文魚同平時食開嘅真係有啲唔同店員話係要用上兩天時間去處理,用鮮果嘅汁去調製,所以三文魚入口時帶少少果香,而肉質亦好軟滑!跟住上了個黑松露鮮蠔野菌湯,松露香味撲鼻。而湯中有隻肥美嘅鮮蠔,蠔肉肥美,湯底充滿攪均嘅野菌,確實係有助為品嘗主菜前打開味覺嘅湯!前菜~米紙包鵝肝多士伴無花果,上枱精緻,鵝肝上插住塊鮮青蘋果片,而鵝肝下面就有鮮無花果,無花果下面就放了塊多士,旁邊重有啲奇異果粒,只是買相已經好正!而肥美厚滑嘅鵝肝,入口已經能即時溶化在口中,在昏暗有情調嘅環境中,看看見情人嘅嘴唇亦沾上了鵝肝嘅油脂,閃閃在眼中!通常吃完煎菜後都會上個青檸雪芭,將口腔中嘅味道清一清,當下一道主菜上時能重新感受最好嘅味道!青檸雪芭絕對
當然要訂枱,佢有兩層,今晚就同情人上了上層食個正正晚餐!

當然價錢亦係最貴啦,因為係澳洲頂級牛柳配法國鵝肝!
餐前小食,瑞士糖香三文魚,三文魚同平時食開嘅真係有啲唔同
跟住上了個黑松露鮮蠔野菌湯,松露香味撲鼻。
通常吃完煎菜後都會上個青檸雪芭,將口腔中嘅味道清一清,當下一道主菜上時能重新感受最好嘅味道!青檸雪芭絕對做到,清新開胃嘅感覺!
主菜~澳洲頂級牛柳配法國鵝肝,上枱時發覺塊鵝肝大小同塊牛柳大小差不多大,而且個厚度都同牛柳差不多厚!
這塊比之前嘅更加肥厚美味,感覺可能較肥膩,但入口時又唔覺得太膩,外脆內香,入口時在口中溶化嘅感覺好正!
同埋沒有最怕嘅腥味!雖然牛柳好厚身,但廚師煮得好軟熟,唔會出現一啲太熟一啲太生嘅感覺!而且重充滿肉汁,每一啖都係肉,正正係愛吃肉嘅我之選!
最後重有精緻甜品,紅梅慕斯,酸甜清新,入口軟滑!
加埋杯香滑濃郁嘅咖啡,今晚又可以同情人品嘗一個豐富晚餐,又美味而且環境又夠情調,真係一個好正嘅地方!
希望可以幫到一眾為同情人找地方煩惱嘅人多個地方選擇!
  • 澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
2017-03-11 1316 瀏覽
今年生日飯,男人好有心思book咗浪漫燭光晚餐法國藍帶都推薦嘅餐廳,滿有期待的果然室內環境非常有浪漫氣氛,而且侍應服務親切又熱情。難得的心血來潮,點返杯 martini 🍸 ,就好似睇韓劇啲對白咁,飲酒是為了乾杯好香濃嘅荔枝口味,啱晒女士胃口。Dinner Set 的價錢大概 around$500,已經可以享受六道菜餐前小食我選擇了煙鴨胸凱撒沙律,夠晒開胃!法國牛尾濃湯入口夠晒濃郁芳香。送上熱辣辣的麵包籃之餘,仲有自家製的黑松露牛油,成件事果然更上一層樓前菜很特別,米子包鴨肝多士伴無花果。無花果的清甜香味,跟鴨肝的油香,撞出了層次口感Classic 的法國菜,食主菜前通常都喜歡以青檸雪芭作清新味蕾之用。荷葉包海鮮意大利飯一打開荷葉的清香味撲鼻。大大隻虎蝦,仲有厚身元貝,全部都爽口彈牙,鮮甜美味。最後的 dessert 賣相擺碟都非常精美,cheese cake 認真甜入心最特別都係伴著杯 expresso martini 酒精填滿血液,令我全晚都處於輕鬆狀態⋯⋯一直坐到最後仲可以嘆多杯泡沫極濃的 cappuccino~ perfect night
今年生日飯,男人好有心思book咗浪漫燭光晚餐
法國藍帶都推薦嘅餐廳,滿有期待的
果然室內環境非常有浪漫氣氛,而且侍應服務親切又熱情。
好香濃嘅荔枝口味,啱晒女士胃口。
餐前小食我選擇了煙鴨胸凱撒沙律,夠晒開胃!
法國牛尾濃湯入口夠晒濃郁芳香。
荷葉包海鮮意大利飯
最特別都係伴著杯 expresso martini
酒精填滿血液,令我全晚都處於輕鬆狀態⋯⋯
生日
2017-02-22 1049 瀏覽
銅鑼灣簡食咩其實好頭痕太多選擇 今次想同女友搵間有情調既餐廳服務好好 好少餐廳甘有心介紹食法 同製作過程令到食個個都參與到準備過程法國餐黎講 用餐時間配合返香港人上菜速度好準確 一樣食完接一樣唔洗等我地簡左個2人餐女朋友中意食魚叫左瑞士糖香三文魚 香橙同黑椒醃製過 香氣十足配香橙吊晒個甜味出黎我叫左份法國黃金豪 非常新鮮 海水味十足冰鎮住甘上 保持冷凍感 餐湯配新鮮即焗麵包佢地用自家製牛油 好香 搽面包送湯一流啊餐湯黑松露鮮壕湯 中間有隻日本廣島壕跟返介紹食法 食左壕先再再飲個湯壕好juicy 相比起隻黃金壕冇咁重海水味湯好濃郁夾雜淡淡地黑松露香 法式牛尾濃湯岩晒中意飲紅湯既女朋友 佢最喜歡個湯話d牛肉到入口即溶 又咬到意米 個口感好特別頭盤鵝肝多士伴無花果鵝肝煎得岩岩好 配無花果 完全食唔出油膩感 仲有其他生果 奇異果 火龍果更加增加個層次感法國餐食主菜前要清下個口先餐廳好周到準備左款青檸雪葩 個底有少少果肉 同乳酪 主菜海龍王紙包深海鱸魚第一次睇人用玻璃紙煮湯 用埋石頭鍋仲煮沸緊咁上 細問下原來玻璃紙可以鎖住海鮮甜味 唔似平時一般 蒸發晒原材料既精華大大舊魚肉 肉質爽滑 淡湯非常鮮
銅鑼灣簡食咩其實好頭痕

好多西餐食完貴又唔飽
用餐氣氛 環境 服務 高水平
值得再黎 個價錢亦係物有所值
  • 黑松露鮮蠔野菌湯
男友訂左台 補返情人節Book左7:00pm去到即刻有位坐銅鑼灣一出地鐵對面就係 非常方便環境好有格調 成會感覺比人好放鬆好岩靜靜地傾下計 ☺️服務:服務生 一黎比左杯 暖水我地點左杯甜酒 apple martini🍸好易入口 開左胃先 每樣食物都非常細心介紹食法 製造方法 配料 香料睇得出間餐廳都非常用心搭配成個dinner set 上菜一樣接一樣 吾會話有等候時間餐牌仲好細心已經搭伴好濃淡嘅先後次序好喇 我地其實一早睇好左食咩瑞士糖香三文魚 用左古法醃製香橙同pepper 醃足3-5日 佢配埋少許生果 三文魚 夾住 香橙片 更加可以帶出個香甜味煙燻味吾會搶左個香味 成個配搭得好出色法國黃金豪 成隻手掌甘大隻 食壕最緊要新鮮 男友食完大讚 我哋睇到餐牌其實仲有好多唔同款嘅壕可以揀下次會黎試埋😁餐湯我地簡左各一配新鮮即焗麵包餐廳自家Home made 牛油我哋對麵包都好執着 餐湯配個份麵包先係成個靈魂而我地無失望 香酥脆 餐湯黑松露鮮壕湯 用日本廣島壕餐廳介紹我哋 要食左壕先再慢慢飲個湯隻壕好大隻 好鮮甜肥美 個湯好creamy淡淡地黑松露香 法式牛尾濃湯牛尾湯屬紅湯 廚師首先幫牛尾去
男友訂左台 補返

主菜
海龍王紙包深海鱸魚
石頭鍋煮住上 用高溫玻璃紙
餐廳會當面剪開玻璃紙
玻璃紙嘅用途係完全可以鎖住海龍王同海鱸魚嘅鮮甜味 100%原汁原味
好新穎嘅食法

個人喜好😛
主菜  黑毛豬  驢魚湯
甜品係朱古力蛋糕+柚子蛋糕
楊枝甘露
飲品有breakfast tea / peppermint / early grey 檸茶/ 檸水/咖啡等

整體無論環境食品服務都高質素

• 牛尾濃湯
  • 青檸雪芭
  • 鵝肝配無花果
2017-01-30 2033 瀏覽
今次黎食二人餐dinner set~ 環境舒服有格調,好啱係度靜靜地二人世界講翻食物先,dinner set 有幾款選擇,包小食 前菜 湯 同飲品首先食左麵包先,好欣賞佢用黑松露牛油,好香,令人唔覺意係甘食食食食,哈哈!前菜有生蠔緊係嗌隻試下,海水味濃好新鮮,搞到我想食多幾隻....湯有黑松露菌鮮蠔同龍蝦湯,真係有蠔仔食架! 兩款都好香濃creamy,好飲~~龍蝦酥盒好有心思,剛焗起的酥盒好香脆好中意果個青檸雪芭,好fresh,非常開胃,用黎清一清味蕾,準備食main course 喇!嗌左個羊鞍試下喇,估唔到甘腍,揀左七成熟都唔騷,不錯牛柳簡單調味都好好味,加埋鵝肝真係好邪惡,鵝肝迷一定好中意!最後食埋甜品同飲品就完成豐富的一餐~
今次黎食二人餐dinner set~
環境舒服有格調,好啱係度靜靜地二人世界
龍蝦酥盒好有心思,剛焗起的酥盒好香脆
嗌左個羊鞍試下喇,估唔到甘腍,揀左七成熟都唔騷,不錯
最後食埋甜品同飲品就完成豐富的一餐~
2016-12-10
2017-01-16 1587 瀏覽
想搵個方便大家自然要搵個近地鐡站嘅location! 駱克駅比我嘅感覺神神秘秘,今日一於去其中一間睇下咩料位置確實好方便!入到地下大堂竟然冇人等𨋢唔似其他大廈一到午飯等𨋢條龍水蛇春咁長入到餐廳,職員指示我哋上樓上,地方雖不大,但裝潢頗貴氣、私隱度感覺好高!午餐提供選擇都ok, 前菜先嚟薯仔沙律唔錯,沙律同料比例合適,沙律汁夾薯仔好開胃,沙律菜ok 鮮,加少少蛋配搭好好,份量亦足夠,食落感覺好舒服叫咗個lunch set 紐西蘭肉眼扒個人喜好七成熟,份量同配料亦不少,扒韌度同口感ok,唔難切,唔錯配菜以南瓜條取代薯條,感覺較易入口冇咁滯同heavy而且好香口帶甜,好易食得曬另外,焗蛋餅配上少許芝士同茄茸,都唔錯整個午飯感覺良好,好舒適食物整體都有心思,唔錯!再加個小甜品作結尾
位置確實好方便!入到地下大堂竟然冇人等𨋢
唔似其他大廈一到午飯等𨋢條龍水蛇春咁長

午餐提供選擇都ok, 前菜先嚟薯仔沙律
薯仔沙律
叫咗個lunch set 紐西蘭肉眼扒
配菜以南瓜條取代薯條,感覺較易入口冇咁滯同heavy
而且好香口帶甜,好易食得曬
紐西蘭肉眼扒
另外,焗蛋餅配上少許芝士同茄茸,都唔錯

整個午飯感覺良好,好舒適
食物整體都有心思,唔錯!再加個小甜品作結尾
焦糖布甸
2017-01-16
薯仔沙律
2016-12-03 2222 瀏覽
慶祝父母結婚周年紀念想揀一間有情調嘅fine dining 餐廳選擇了 Otto 真的不負所望!爸爸媽咪都覺得呢餐好好味好滿足一入去就先上旋轉樓梯地方唔算大,枱同枱之間有小小逼不過座位都舒服嘅枱上面有一set大大小小嘅刀叉好專業咁~我哋5人叫咗唔同嘅 set dinner share 食可以試多幾款丫嘛!佢係5-course set,超級豐富!!!首先係餐包,個包好香不過重點係佢個牛油,黑松露牛油!!侍應哥哥介紹個牛油係師傅特別調製怪唔得咁香啦!蟹肉魚籽沙律雖然係好細杯仔,但入面裝咗唔少好甜嘅蟹肉仲有魚籽同黑松露做點綴,真心好食!可以揀三文魚凱撒沙律,冇咩特別啦黑松露鮮蠔野菌湯!!我想講呢個湯好好飲!好香濃,推!!相比之下,龍蝦湯較失色個鮮味濃到有點腥... 同埋漏食前菜食到飽晒?嘆返杯青檸雪葩,再開返你個胃又食過啦!佢酸得嚟又甜甜哋,好鍾意!海鮮酥皮盒入面好多汁好鮮甜美味,一流!紙包深海魚做法好特別,侍應先端上一個石鍋入面係用紙包住湯同厚切魚片啲湯好滾,佢再喺你面前剪開包紙場面霸氣,不過個湯就冇咩味...羊架味道唔錯,煮得啱啱好,質感好好嘅海鮮意大利飯個汁都幾好味嘅,可以一試!牛柳配
慶祝父母結婚周年紀念

想揀一間有情調嘅fine dining 餐廳

選擇了 Otto 真的不負所望!

爸爸媽咪都覺得呢餐好好味好滿足

一入去就先上旋轉樓梯

地方唔算大,枱同枱之間有小小逼

不過座位都舒服嘅

枱上面有一set大大小小嘅刀叉

好專業咁~

我哋5人叫咗唔同嘅 set dinner share 食

可以試多幾款丫嘛!

佢係5-course set,超級豐富!!!

首先係餐包,個包好香

不過重點係佢個牛油,黑松露牛油!!

侍應哥哥介紹個牛油係師傅特別調製

怪唔得咁香啦!
蟹肉魚籽沙律

雖然係好細杯仔,但入面裝咗唔少好甜嘅蟹肉

仲有魚籽同黑松露做點綴,真心好食!
可以揀三文魚凱撒沙律,

冇咩特別啦
黑松露鮮蠔野菌湯!!

我想講呢個湯好好飲!

好香濃,推!!
相比之下,龍蝦湯較失色

個鮮味濃到有點腥... 同埋漏
食前菜食到飽晒?

嘆返杯青檸雪葩,再開返你個胃又食過啦!

佢酸得嚟又甜甜哋,好鍾意!
海鮮酥皮盒

入面好多汁好鮮甜美味,一流!
紙包深海魚

做法好特別,侍應先端上一個石鍋

入面係用紙包住湯同厚切魚片

啲湯好滾,佢再喺你面前剪開包紙

場面霸氣,不過個湯就冇咩味...
羊架味道唔錯,煮得啱啱好,

質感好好嘅
海鮮意大利飯

個汁都幾好味嘅,可以一試!
牛柳配鵝肝

可能太飽嘅關係,有啲漏..

不過我記得個薯蓉好好食架😂
臨尾仲有甜品

呢餐真係超滿足同超級飽嘅

捧腹而回,值得回頭嘅餐廳!

2016-03-19
  • 青檸雪葩
  • 黑松露鮮蠔野菌湯
朋友慶祝生日,一早book左依間餐廳,因為見佢食評都OK。一去到,諗住生日開支法國酒,咁佢就推介左一支紅酒⋯真係好差囉,差到想揼咗佢,所以冇影相!未試過一支紅酒四個係飲唔晒,好似火酒咁⋯⋯!好啦,講返啲食物啦:依個係個套餐要加$140嘅龍蝦湯,味道都OK ,諗住之後野食都可以啦,估唔到嚟緊嘅嘢先係大佬⋯⋯呢個佢話個湯系飲得嘅,係海龍王湯,嘩!個湯淡到好似煲完薯仔嘅水咁⋯⋯一啲味道都冇意大利荷葉飯,佢話係海鮮飯,但係佢入邊嘅飯太林,林到好似爛晒咁⋯⋯我未食過一間意大利嘢嘅意大利飯係咁林嫁呢個係七成熟嘅黑毛豬,太鞋啦,好似擦膠咁,X心快餐店嘅叉燒都好食過佢⋯呢個黑毛豬套餐要成四百幾蚊仲有其他嘢食,都冇心機影啦,啲食材真係好一般,一啲都唔值呢個價錢! !諗住甜品應該都唔會衰得去邊,嘩!真係估佢唔到啊,西餅都好食過依個生日蛋糕好失望呀!全晚都好失望!仲要個冷氣一啲都唔涼,我飲完個龍蝦湯流晒汗大家要慎重考慮下先好book
朋友慶祝生日,一早book左依間餐廳,因為見佢食評都OK。

好啦,講返啲食物啦:

大家要慎重考慮下先好book
2016-11-19
20 分鐘 (堂食)
生日
C+搵食團||享受鬧市中法國浪漫 x 意大利熱情 - Otto Restaurant -- 呢排同男友 去左唔少特式小店搵食 但有時間唔中 都要加插下高級餐廳環節 平衡一下 -- 今次C+搵食團 就揀左間法國 x 意大利混合菜主題餐廳 加上法國美食協會會員 & 法國籃帶推薦餐廳 睇落Package幾好既餐廳 Otto Restaurant 食好西 唔知食物上面會有咩驚喜呢? -- 係餐廳樓下 已經見到大大隻龍蝦廣告 -- 餐廳位於既位置有兩層 出入口係第一層 食野就要上樓上喇 ms.C都係第一次去有兩層樓既餐廳 -- Otto Restaurant 就係法國美食協會會員 & 法國籃帶推薦餐廳 有唔少證書係餐廳展示 -- Otto Restaurant 同我想像中既高級餐廳格調一樣 選用深色裝修格調 (P.S下面既相有較光到) (原本Otto Restaurant既環境氣氛會暗d浪漫d) -- 成間餐廳位置唔係好多位 可以比我地浪漫咁談下心 同男友食返餐Candle Night Dinner 浪漫一番 -- 而且有一邊位置私隱度較高位置 可以客納三五知己 保留了私

呢排同男友

加上法國美食協會會員 &

法國籃帶推薦餐廳

睇落Package幾好既餐廳

食好西

唔知食物上面會有咩驚喜呢?

係餐廳樓下

法國籃帶推薦餐廳

有唔少證書係餐廳展示

同我想像中既高級餐廳格調一樣

選用深色裝修格調

(P.S下面既相有較光到)

成間餐廳位置唔係好多位

可以客納三五知己

保留了私隱度

Menu 以Dinner Set 為主

5 個Course 既Dinner Set

牛、羊、豬、海鮮都有選擇

價錢由$398 ~ 565

好鬆軟

而且好香麵包味

配上好滑既Home Made 麵包醬

好快成籃就比我KO晒

餐前小食 || Starter 煙三文魚凱撒沙律 & 魚籽蟹肉沙律 Dinner Set

有3款可以選擇

未食之前睇都好靚

蟹肉鮮甜

配上沙律菜食

好開胃

湯|| Soup 黑松露鮮蠔野菌湯 & 法式龍蝦湯 黑松露鮮蠔野菌湯 ms.C 點既係黑松露鮮蠔野菌湯

好香黑松露香味

青檸味配青蘋果肉好清新

有青檸雪芭 + 青蘋果肉 + 乳酪

用黎過一過冷河

清一清味蕾

主菜 || Main Course 堡雲蘇紐西蘭羊架 & 澳洲頂級牛柳配法國鵝肝(5成熟)

澳洲頂級牛柳配法國鵝肝 $565

配上香濃咖啡

黎個最好既結尾

總結

呢餐埋單差唔多要千二蚊埋單

除左食物質素、服務好之外

環境都好好

整體有90分以上

就係咁我地呢個

法國浪漫 x 意大利熱情之夜就落幕了

Otto Restaurant || 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅16-17樓

||ms.C+ Makeup Space|| x ||講女‧C生活||

♧ 80′s 後 X 100%土生土長港女03;愛玩、愛食、愛扮靚;隨心講,隨心寫
2016-09-16
澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
堡雲蘇紐西蘭羊架
2016-11-06 614 瀏覽
今日同女朋友試呢間法國菜!比預期中好前菜煙三文魚入口有淡淡果香,好freshMain dish 既Lamb 同鵝肝好夾。羊肉既時候調較到岩岩好,入口香軟牛尾湯亦都不俗,但略嫌小小喊甜品就好有心思,楊枝甘露muse好好既配搭
今日同女朋友試呢間法國菜!比預期中好

前菜煙三文魚入口有淡淡果香,好fresh

牛尾湯亦都不俗,但略嫌小小喊

甜品就好有心思,楊枝甘露muse
好好既配搭
朋友相約我到銅鑼灣區共進浪浪漫食法國晚餐, 他好細心已在Otto book 定位了。 一進餐廳就見到旋轉樓梯,店共有兩層。 我地就坐於第二層來進餐,在旁有酒吧臺,非常RELAX。 有5 款精選晚餐選擇,我同男友兩人,選了兩2份份晚餐 。 * * *Starter 早餐前小食男友選【精選生蠔】Fresh Oyster 石蠔是來自法國,肉質細嫩脆爽,有好重海水味。我選【煙三文魚凱撒沙律】Caesar Salad with Smoked Salmon 煙三文魚肉質軟滑,配上新鮮爽甜沙律菜及粒粒脆麵包, 淋上沙律醬及芝士碎,味道富層次,是開胃的前菜。* * * Soup 湯【法式龍蝦湯】French Lobster Soup 湯中心放了細的龍蝦,賣相好吸引。 味道濃濃的醇香鮮味,並有點忌廉,令口感更幼滑。* * * Appetizer 前菜 【龍蝦海鮮盒】 Puff Pastry Stuffed with Lobster and Seafood 龍蝦海鮮盒口感鬆化, 釀入龍蝦肉等海鮮材料及開胃秘醬, 帶出多層次的口感。* * * 【青檸雪芭】 Lime Sorbet
朋友相約我到銅鑼灣區共進浪浪漫食法國晚餐,

他好細心已在Otto book 定位了。

一進餐廳就見到旋轉樓梯,店共有兩層。

我地就坐於第二層來進餐,在旁有酒吧臺,非常RELAX。

有5 款精選晚餐選擇,我同男友兩人,選了兩2份份晚餐 。

Starter 早餐前小食

男友選

精選生蠔

Fresh Oyster

石蠔是來自法國,肉質細嫩脆爽,有好重海水味。

我選

煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚肉質軟滑,配上新鮮爽甜沙律菜及粒粒脆麵包,

淋上沙律醬及芝士碎,味道富層次,是開胃的前菜。

Soup 湯

French Lobster Soup

湯中心放了細的龍蝦,賣相好吸引。

味道濃濃的醇香鮮味,並有點忌廉,令口感更幼滑。

Appetizer 前菜

龍蝦海鮮盒

龍蝦海鮮盒口感鬆化,

釀入龍蝦肉等海鮮材料及開胃秘醬,

帶出多層次的口感。

青檸雪芭

Lime Sorbet

青檸雪葩入口入口即溶,夾著青蘋果,

而最底是原味乳酪,味道清新醒神開胃,

作用是清下味蕾,接著才食主菜。

主菜 Main Course

海龍王紙包深鱸魚 $488

Deep Sea Bass Wrapped with Seafood Bisque

以石鍋盛載,可熱力均衡,保持溫度,

並玻璃紙包住鱸魚,最能誘發出魚的鮮味。

鱸魚肉滑不溜口,且鮮甜無比,

配以菌及菜類同煮,湯底十分清甜好飲呢!

澳洲頂級牛柳配法國鵝肝$565

Australia Premium Tenderloin served with Foie Gras

窄身厚切牛柳,肉質鮮嫩多汁,

有軟嫩感,而肉味也更濃郁,

加上配細煎的鵝肝,質感細滑綿密,

入口即溶,與牛柳非常之match。

是日甜品 Daily Dessert

我食的是紅桑子慕絲蛋糕小巧而果味濃厚,

酸酸甜甜,幾好味,

而男友食的是芝士蛋糕,有酸甜乳酪及芝士味,香滑美味。
2016-10-02 594 瀏覽
每年總有幾次慶祝既日子,有時都真係唔知去邊度食好,今次多謝朋友介紹,黎左銅鑼灣呢間西餐。Otto Restaurant位於銅鑼灣既中心,地點方便,一出地鐵站幾分鐘就到。上到去,第一層係reception,要再上一屬樓梯上去先係食野既地方。餐廳地方唔大,但卻有一個頗大既酒bar。我地大約7點去到,當時餐廳一半滿座,之後食食下就見到full house了。看看餐牌,就要2客晚餐囉吧!頭般選擇了生蠔同蟹肉沙拉。服務員介紹說生蠔選用紐西蘭石蠔,蠔身渾圓飽滿亦鮮味。蟹肉沙拉賣相亦不錯,有魚子醬、蟹肉、三文魚。之後上既係黑松露鮮蠔野菌湯,湯中間有一大隻鮮蠔。蠔相當肥美,濃濃既蠔味落哂去湯度,不過亦因為咁,就咁食隻蠔就無咩味了。呢度既芝士包新鮮軟熟,熱烘烘的不錯。仲有廚師自製既黑松露牛油,散發住松露香氣!配芝士包非常好吃。飲完湯,到前菜上枱,係我頗期待既法式小龍包。可惜小龍包外皮有點厚,有點失望。食完前菜,會上一道青檸雪芭。雪芭有青蘋果、乳酪,非當清新。主菜方面,我地揀左 龍蝦酥配龍蝦汁意大利飯($428) 同 澳洲頂級牛柳配法國鴨肝 ($565)龍蝦酥配龍蝦汁意大利飯 賣相一流!醬汁伴碟精緻。切開

看看餐牌,就要2客晚餐囉吧!
頭般選擇了生蠔蟹肉沙拉
服務員介紹說生蠔選用紐西蘭石蠔,蠔身渾圓飽滿亦鮮味。
蟹肉沙拉賣相亦不錯,有魚子醬、蟹肉、三文魚。
之後上既係黑松露鮮蠔野菌湯,湯中間有一大隻鮮蠔。
呢度既芝士包新鮮軟熟,熱烘烘的不錯。
仲有廚師自製既黑松露牛油,散發住松露香氣!
配芝士包非常好吃。
飲完湯,到前菜上枱,係我頗期待既法式小龍包
可惜小龍包外皮有點厚,有點失望。
食完前菜,會上一道青檸雪芭
雪芭有青蘋果、乳酪,非當清新。
龍蝦酥配龍蝦汁意大利飯 賣相一流!醬汁伴碟精緻。
切開龍蝦酥有滿滿既龍蝦肉流出,龍蝦新鮮爽口彈牙,酥皮亦帶牛油香。龍蝦汁意大利飯味道亦頗濃郁,唯意大利飯入口軟硬度剛好。
澳洲頂級牛柳配法國鴨肝,鴨肝煎得有點唔夠火喉,但有入口溶化油脂香口。
澳洲頂級牛柳非常厚身,一切開見到肉質非常鮮嫩,牛柳綿軟而肉味亦香!
最後有是日甜品,當天既甜品楊枝金露mousse同 紅桑莓mousse,我比較喜歡紅桑莓mousse,酸酸甜甜比較清新。
最後配上一杯熱茶作結,非常滿足。

雖然呢度地方唔大,但卻有一絲寧靜既氣氛,可以舒舒服服傾下計
2016-09-27 4513 瀏覽
想打這篇文章很久了,但礙於筆者之前去了一次長途旅行再加上轉換新的工作環境,因此遲遲未能動筆。如果情侶間的慶祝,又或是想請很重要的人吃飯,為表誠意,我們一般首先想到的都是酒店自助餐又或是法國餐廳。會來這間餐廳,是做了很多資料搜集,因為慶祝我的男朋友終於升職了!!!Otto是生記飯店旗下的餐廳。沒想到香港經典的粵菜館的旗下,竟會有家風牛馬不相及的法國餐館。店家位於鬧市中,就在銅鑼灣二期附近。整體的裝修以浪漫、情調為主,每張檯面上都會有盞亮亮的candle,增加氣氛。Set Dinner價錢由$398-$565不等,當中包括Starter, Soup, Appetizer ,Main course和Dessert。 Starter以生蠔打開序幕。一共三種選擇,有煙三文魚Caesar Salad, 生蠔一隻或魚籽蟹肉Salad。生蠔的After Taste相當明顯,其回甘的甜味令人齒頰留香,不過只有一隻真的有點「到喉唔到肺的感覺」…餐湯有兩種,分別是法式龍蝦湯和黑松露鮮蠔野菌湯。因為我們都不嗜野菌的味道,因此都選了法式龍蝦湯。這裡的法式龍蝦湯配以一隻小龍蝦作為點綴,味道濃郁但不會覺得很膩。至於

生蠔

餐湯有兩種,分別是法式龍蝦湯和黑松露鮮蠔野菌湯。
法式龍蝦湯

至於Appetizer,是鮮蝦海鮮盒和Lime Sorbet。
鮮蝦海鮮盒無甚特色,而且酥皮炸得有點厚,是整頓飯唯一覺得有點略顯不足的地方。
吃法國菜的時候,一般在上主菜之前,都會先上Sorbet,目的是為了清清味蕾。

Main course 我們挑了西班牙黑毛豬($498)和澳洲牛柳配法國鵝肝($565)。
之前做資料搜集的時候,知道西班牙黑毛豬是餐廳其中一道品哦。黑毛豬點的是medium rare,吃起來質感是剛剛好。外層是香香的,而肉質很juicy。

至於澳洲牛柳配法國鵝肝,鵝肝是入口即溶,但意想不到是連配菜都很 好 吃!!
第一次知道原來薯仔蓉可以配以南瓜一起做,味道甜而不膩,香而不濃,好吃。

最後,是日甜品是Blue Berry Cheese cake。
但因為吃完上面幾個courses已經很飽很飽,我們吃了一半就放棄了。整頓飯沒記錯的話大約是$1100左右,個人覺得挺值得的,因為食物、服務和環境也頗到位。
2016-07-19
生蠔
2016-09-18 4009 瀏覽
法國,總令我立即想到的是浪漫,也是我夢想必去旅遊的地方之一。吃一頓法國正餐,豈能沒有又浪漫又有情調的氣氛呢!從電梯到達餐廳樓層一刻開始,由裝潢、燈光、擺設及枱上的餐具,都令餐廳環境氣氛都很有情調。餐廳兩層的連接,用上了不太長的旋轉樓梯,感覺份外高級及神秘。晚餐都是有前菜、餐湯、餐包、開胃菜、主菜及甜品。選擇那一款那一類,也令我頭大了,每樣都想吃,還好男友與我口味差不多,所以可以選擇不同的菜式,可以分甘同味。前菜分別有~魚籽蟹肉沙律,用上了高身酒杯裝著,份量不太多,但魚籽沒腥味而蟹肉有十足的味道。而另外就選了精選生蠔一隻,這夜的生蠔是紐西蘭石蠔,非常肥美,蠔味及海水味較淡,肉質爽口,入口隱約有點點甘味。餐包是迷你牛角包及麵包條,配上黑松露牛油,暖暖的包抹上濃郁黑松露味的牛油,十分美味。餐湯點了南瓜湯及黑松露鮮蠔野菌湯,前者南瓜味超濃郁很甜,湯中有蜆肉及帶子,甜甜的湯就像在喝甜點似的。後者黑松露及野菌味道也很出眾,湯中鮮蠔雖小型,但一樣鮮甜也很Creamy。開胃菜分別是黑松露小籠包及青檸雪芭,廚師把法國代表黑松露配上中國代表小籠包,竟然出奇地Match,小籠包的外皮令濃厚的黑松露味,混合得
開胃菜分別是黑松露小籠包及青檸雪芭,廚師把法國代表黑松露配上中國代表小籠包,竟然出奇地Match,小籠包的外皮令濃厚的黑松露味,混合得到達至平衡。而青檸味道,凍冰冰卻軟綿綿的雪芭,真的做到開胃菜的效果,令仍留在口腔內的黑松露味道,立即消散了,很清新的感覺。
羊T骨扒
第一個主菜選了推介菜,亦是我的最愛,西班牙黑毛豬,非常喜出望外,很有驚喜,入口完全沒有油膩的感覺,肉質爽口,很重肉味。
西班牙黑毛豬
另外選了男友的最愛~羊T骨扒(五成熟),上菜一刻已散發出很重的羊味,入口很重的羊騷味,廚師還很細心地細分了一口一件,肉質柔嫩,T骨位置還保留了些許西冷的腍滑。最後上了是日甜品,只看外觀已夠吸引,連甜點都制作精緻。味道也十分甜蜜蜜。
男朋友初次為我準備安排甜蜜蜜的浪漫晚餐,十分幸福,十分甜蜜,十分浪漫。
2016-07-07
羊T骨扒
2016-09-04 2408 瀏覽
今日跟老公的朋友午聚。地點選定駱駅上的西餐廳名叫“Otto”這棟商業大厦內有不少餐廳, 最特別的地方是每間餐廳都佔兩層而且餐廳內有條獨立樓梯連接上下兩層層。雖然有兩層, 實際每層的面積不太大, 可能只有幾百呎。好像這間 “Otto” 下層只能夠放下一張長枱及一張梳化椅。經過這條圓形樓梯, 到達上層。水吧位於上層, 佔去整排窗邊位置。陽光也不能透入, 因此上層的格局比較焗促。午餐選擇不太多, 只有2款商務午餐($238, $268) 及5款普通午餐($118~148)。午餐包含沙律或餐湯, 兩款都不吸引。最後揀了這款《洋蔥湯》。洋蔥湯不是筆者杯茶, 但都要一讚湯內不大量洋蔥, 真材實料。餐廳提供的餐包只有一款而且一人一個。餐包是這個表面上舖滿焗香了的芝士粒。表面的芝士粒又脆又香口, 麵包夠熱夠鬆軟。《扒菠蘿豬扒配蜜糖燒汁 $118》 這個午餐味道最出色, 可惜唔記得影相。豬扒兩面煎得香口, 肉質軟腍。而且有兩塊, 認真抵食!新鮮菠蘿燒香後菠蘿的甜度提升不少, 又甜又多汁。《黄金汁焗三文魚扒 $128》三文魚份量不太多, 一個人只是勉強足夠。三文魚的表面有層半毫米厚的芝士, 焗至表面金黃,
經過這條圓形樓梯, 到達上層。
餐廳提供的餐包只有一款而且一人一個。
新鮮菠蘿燒香後菠蘿的甜度提升不少, 又甜又多汁。

《黄金汁焗三文魚扒 $128》
黄金汁焗三文魚扒
三文魚份量不太多, 一個人只是勉強足夠。三文魚的表面有層半毫米厚的芝士, 焗至表面金黃, 令平凡的三文魚多添不少味道及層次。幸好有個焗薯蓉及燒野菜都可以勉強飽腹。
最後有杯餐飲及甜品法式燉蛋作為這午餐的結尾。