2017-03-11
久不久要同情人搵過有情調嘅地方,真係唔係咁易㗎,有時都會留意一下開飯,做下備註,今次就睇中佢嘅藍帶廚師,同佢嘅環境!當然要訂枱,佢有兩層,今晚就同情人上了上層食個正正晚餐!有四道菜加甜品同餐飲,價錢就因不同主菜選擇由$468到$588,同情人吃當然要食得好啦,而且愛吃肉嘅我,一望就知道呢個係必吃之選擇!當然價錢亦係最貴啦,因為係澳洲頂級牛柳配法國鵝肝!餐前小食,瑞士糖香三文魚,三文魚同平時食開嘅真係有啲唔同店員話係要用上兩天時間去處理,用鮮果嘅汁去調製,所以三文魚入口時帶少少果香,而肉質亦好軟滑!跟住上了個黑松露鮮蠔野菌湯,松露香味撲鼻。而湯中有隻肥美嘅鮮蠔,蠔肉肥美,湯底充滿攪均嘅野菌,確實係有助為品嘗主菜前打開味覺嘅湯!前菜~米紙包鵝肝多士伴無花果,上枱精緻,鵝肝上插住塊鮮青蘋果片,而鵝肝下面就有鮮無花果,無花果下面就放了塊多士,旁邊重有啲奇異果粒,只是買相已經好正!而肥美厚滑嘅鵝肝,入口已經能即時溶化在口中,在昏暗有情調嘅環境中,看看見情人嘅嘴唇亦沾上了鵝肝嘅油脂,閃閃在眼中!通常吃完煎菜後都會上個青檸雪芭,將口腔中嘅味道清一清,當下一道主菜上時能重新感受最好嘅味道!青檸雪芭絕對
當然價錢亦係最貴啦,因為係澳洲頂級牛柳配法國鵝肝!
餐前小食,瑞士糖香三文魚,三文魚同平時食開嘅真係有啲唔同 店員話係要用上兩天時間去處理,用鮮果嘅汁去調製,所以三文魚入口時帶少少果香,而肉質亦好軟滑! 跟住上了個黑松露鮮蠔野菌湯,松露香味撲鼻。 而湯中有隻肥美嘅鮮蠔,蠔肉肥美,湯底充滿攪均嘅野菌,確實係有助為品嘗主菜前打開味覺嘅湯! 前菜~米紙包鵝肝多士伴無花果,上枱精緻,鵝肝上插住塊鮮青蘋果片,而鵝肝下面就有鮮無花果,無花果下面就放了塊多士,旁邊重有啲奇異果粒,只是買相已經好正! 而肥美厚滑嘅鵝肝,入口已經能即時溶化在口中,在昏暗有情調嘅環境中,看看見情人嘅嘴唇亦沾上了鵝肝嘅油脂,閃閃在眼中! 通常吃完煎菜後都會上個青檸雪芭,將口腔中嘅味道清一清,當下一道主菜上時能重新感受最好嘅味道!青檸雪芭絕對做到,清新開胃嘅感覺! 主菜~澳洲頂級牛柳配法國鵝肝,上枱時發覺塊鵝肝大小同塊牛柳大小差不多大,而且個厚度都同牛柳差不多厚! 這塊比之前嘅更加肥厚美味,感覺可能較肥膩,但入口時又唔覺得太膩,外脆內香,入口時在口中溶化嘅感覺好正!
同埋沒有最怕嘅腥味!雖然牛柳好厚身,但廚師煮得好軟熟,唔會出現一啲太熟一啲太生嘅感覺!而且重充滿肉汁,每一啖都係肉,正正係愛吃肉嘅我之選! 最後重有精緻 甜品,紅梅慕斯,酸甜清新,入口軟滑! 加埋杯香滑濃郁嘅咖啡,今晚又可以同情人品嘗一個豐富晚餐,又美味而且環境又夠情調,真係一個好正嘅地方! 希望可以幫到一眾為同情人找地方煩惱嘅人多個地方選擇!