2017-08-29 3024 瀏覽
有咩灰得過星期日放假就打風,星期一就要冒住大雨去返工為咗踢走非常嚴重嘅Monday Blue,我哋收工決定去食餐好嘅我地今次有備而來,為咗避免無位,中午就打咗去灣仔新記旗下嘅西餐廳Otto Restaurant訂位一入到餐廳,燈光好昏暗,每枱都有蠟燭,好有情調餐牌簡簡單單,主要供應套餐,啱哂有選擇困難症嘅人先上餐包餐包普普通通,脆脆麵包條幾好食,最正係嗰兜松露牛油,大大咁提升咗大家食麵包嘅興趣餐前小食我揀咗煙三文魚凱撒沙律煙三文魚幾有口感,沙律菜新鮮爽口,不過我覺得醬汁比較多,感覺有小小膩。老公個餐前小食係鮮帶子他他賣相非常精緻!我試咗一啖,鮮帶子他他好鮮甜,小小嘅黑魚子更加係提升左帶子嘅鮮味我哋大家都揀咗野菌湯野菌湯嘅黑松露香味好突出,湯入面有細碎嘅菇粒,仲有一隻蠔,囗感同味道都好豐富跟住到米紙包鴨肝多士伴無花果呢個小食賣相又係好精美米紙包住鴨肝煎香,下面係一片鮮無花果,底層係一塊脆多士。鴨肝油脂豐腴,包咗米紙口感更加外脆內軟,入口即溶;無花果味道酸甜,減低鴨肝的邪惡感;連脆多士一起送入口,三種口感,三種味道,好食到不得了食完頭三個course,侍應送上青檸雪芭,非常refreshi
有咩灰得過星期日放假就打風,星期一就要冒住大雨去返工

一入到餐廳,燈光好昏暗,每枱都有蠟燭,好有情調

餐牌簡簡單單,主要供應套餐,啱哂有選擇困難症嘅人

先上餐包

餐前小食我揀咗煙三文魚凱撒沙律

老公個餐前小食係鮮帶子他他
煎帶子他他

我哋大家都揀咗野菌湯

跟住到米紙包鴨肝多士伴無花果
呢個小食賣相又係好精美

食完頭三個course,侍應送上青檸雪芭,非常refreshing

呢度嘅主菜非常出色!
我揀咗蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍
蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍

羊鞍擺盤有心思,配菜顏色鮮艷,仲有黑松露燒汁伴碟,真係色香味俱全

羊鞍顏色粉嫰,食落口感好嫰滑,羊味唔算好濃;其實件羊鞍就咁食已經好好味,不過如果鍾意食濃味少少,就可以再點少少黑松露燒汁

面層嘅蜜糖果仁碎則令呢個菜式口感更豐富!

老公揀咗最貴嘅九州鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯,淨係聽個名已經覺得好巴閉

和牛放係一塊鹽板上面,靠塊肉嘅熱力整溶啲鹽,所以放得越耐味道就會越咸!
試咗一件,和牛堅係入口即溶,而且牛味道濃郁,食完都覺得齒頰留香

不過,由於脂肪好多,如果食哂成碟可能會有啲滯

一餐完美嘅晚餐同當然要有一個美味嘅甜品

我地揀咗朱古力蛋糕,可可味道濃醇,整體唔會太甜,好啱我口味

再黎一壺伯爵茶,呷兩啖,真係一餐非常滿意嘅晚餐

2017-08-28
煎帶子他他
  • 米紙包鴨肝多士本無花果
2017-08-17 397 瀏覽
最近我們team成績不錯,未到deadline已經達標,於是我們team一行6人就決定去慶祝一番!挑選餐廳一向是女仕的專利,今晚我們就來到了這家很有格調的法國餐廳。餐廳分兩層,一出電梯那一層比較光猛,只放了兩張四人的沙發坐位。侍應帶我們走上一條小樓梯,上到上層用餐。上層燈光比較暗,每枱都是燭光晚餐座位也不多,我們已經佔了上層三分之一的座位了侍應放下餐牌。餐廳都有散點嘅項目,但我們覺得這幾個套餐比較化算。雖然今天沒有老闆埋單,但我覺得是應該好好奬勵自己的,於是點了餐牌上最貴的和牛套餐下單以後,侍應放下了幾個麵包籃。麵包籃的麵包脆條幾香口、幾好味,而麵包籃入面嘅松露牛油好香,起咗畫龍點睛嘅功效,令到個餐包同埋麵包脆條更加好食之後正式到我哋嘅第一道菜,我揀咗鮮帶子他他。這個餐前小食賣相很精美,裝飾得像藝術品一樣:味道鮮甜、肉質細嫰的鮮帶子他他藏在一片片的青瓜入面,上面更有魚子和金箔點綴,真是色香味俱全的一個菜式。鮮帶子真的非常新鮮,充滿光澤,餐廳的用料真是一點也不馬虎之後就到餐湯我點的海龍王蟹肉魚翅濃湯非常真材實料, 湯的質感比較creamy,能吃到啖啖的魚翅和蟹肉,我喝得一滴也不剩接下來是

侍應帶我們走上一條小樓梯,上到上層用餐。

上層燈光比較暗,每枱都是燭光晚餐
座位也不多,我們已經佔了上層三分之一的座位了

侍應放下餐牌。
餐廳都有散點嘅項目,但我們覺得這幾個套餐比較化算。

下單以後,侍應放下了幾個麵包籃。

之後正式到我哋嘅第一道菜,我揀咗鮮帶子他他。
鮮帶子他他

鮮帶子真的非常新鮮,充滿光澤,餐廳的用料真是一點也不馬虎

之後就到餐湯
海龍王蟹肉魚翅濃湯

接下來是一個很精彩的前菜

鵝肝多士大概很多西餐廳或自助餐都會提供,但這個米紙包鵝肝多士伴無花果就可能真是獨一無二了!
侍應有介紹這個小食:廚師先用米紙包着鵝肝才拿去煎,然後中間放一片鮮無花果,底層才是多士!三種口感不同的材料放在一起,口感是多麼的豐富;而且無花果味道酸甜多汁,能減低鵝肝的肥膩感

煎香的鵝肝入口即溶,滿口油脂,雖然邪惡,但卻真是非常美味

然後,就是讓味蕾中場休息然後重新出發的時間,侍應拿來了青檸雪芭。
青檸雪芭
這個青檸雪芭加入了yogurt和青蘋果粒,味道酸酸甜甜的,非常refreshing,喚醒了味蕾準備迎接主菜

這個和牛用一塊鹽版上枱,侍應有提醒我,和牛放在鹽版的時間太長,味道就會太咸,會影響了和牛的原汁原味!
九州鹿兒島A4和牛

,這A4和牛真的是入口即溶,油香非常豐富,而且肉質柔軟無渣,牛味亦很濃郁,吃罷只覺齒頰留香,非常滿足

和牛意大利飯

這個和牛意大利飯也是不能錯過的,意大利飯的軟硬程度適中,吸收了和牛的精華,同樣美味

最後,套餐還包括一個甜品和餐飲。

這件朱古力mousse cake好smooth,朱古力味濃但甜度比較低,好啱我的口味

再喝一杯消滯的熱檸茶,好飽好滿足

這個晚餐不算便宜,但環境好、服務好、食物更好!看來,下次和羊媽媽慶祝的地點已經有定案了

2017-08-16
海龍王蟹肉魚翅濃湯
九州鹿兒島A4和牛
和牛意大利飯
  • 米紙包鵝肝多士伴無花果
  • 九州鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯
2017-07-02 2498 瀏覽
今次由朋友帶我到呢間位於銅鑼灣鬧市的一間法國餐廳地鐵站一出對面就到 位置十分方便-餐廳原來位於大廈16 17樓 總共有兩層喺16樓有樓梯連接着17樓 感覺好高級今次我地就被安排坐係16樓 好少到這種高級法國餐廳食飯 我都有點緊張哈哈-餐廳燈光比較陰暗 播有微微音樂成個環境氣氛都好好餐具亦睇得出好有心思-晚餐總共有五款主菜選擇前菜則三選一 湯二選一-鮮帶子他他配香辣陳醋汁自己一直都幾鍾意食生帶子所以諗都無諗就選擇左呢個前菜帶子賣相好精緻 新鮮嘅帶子側邊有青瓜 蘿蔔薄片圍邊配上陳醋沙律 係一個開胃嘅前菜-餐包餐包分別有三款唔同麵包芝士包 牛角包 芝麻脆條個人最鍾意芝士包 烘熱嘅芝士包芝士味夠香濃 牛角包就冇咁出色 牛油味唔夠出唔夠鬆脆旁邊配有黑松露牛油 黑松露味幾突出-龍蝦王魚翅蟹肉濃湯喜歡食龍蝦嘅我就選擇左呢款湯相比起朋友嘅野菌湯 蟹肉湯比較清淡配有一絲絲魚翅 仲有少許蟹肉帶出鮮味清淡得來好鮮甜-餐廳最近做緊推廣優惠只要讚好面書專頁 就會送兩款小食我同朋友當然唔執輸啦-煙肉焗蠔雖然係送嘅小食 但蠔都唔細隻上面配有煙肉 焗得脆身 非常嘢味-吞拿魚他他由於我唔太好魚生 所以對這個吞拿魚他他都
今次由朋友帶我到呢間位於銅鑼灣鬧市的一間法國餐廳

侍應服務亦都好好 會細心講解每一道菜

好滿足嘅一晚
  • 九州鹿兒島A4和牛配和牛意大利飯
2017-06-30 2946 瀏覽
這是個覓食的晚上,早早與友人相約在今夜吃法國大餐,所以早在兩三個星期前便預約了位於銅鑼灣的“Otto”準備在這夜感受一下法式滋味走進餐廳便已感受到那浪漫的情調,柔柔的燈光配以典雅的音樂,彷彿帶我們離開了步伐急速的香港般,令人感到放鬆安排坐下後,店員更主動有禮地向我們介紹菜式我與友人點選了不同的主菜,打算共同分吃,那就可嚐到更多款式呢 點選菜式後,店員更善意提醒我們若Like Otto的Facebook專頁,即可獲得兩款小食那就明顯沒有不Like的理由吧先有餐前小食:“煙三文魚凱撒沙律”、“鮮帶子他他配香辣陳醋汁”和like fb後才贈送的”吞拿魚他他伴西班牙脆片”三款小食均賣相精緻,當中的鮮帶子更是鮮甜嫩滑,再配上魚子和醋汁令層次昇華,讓我印象深刻其後就為我們送上兩款不同的餐湯(“黑松露鮮蠔野菌湯”及“魚翅蟹肉湯”)跟麵包籃前者的濃郁,每一口也能嚐到松露獨有的香醇;相對之下,後者則較為清淡但嚐其蟹肉的鮮喝罷暖胃的濃湯後,隨之而來就是前菜“米紙包鴨肝多士伴無花果”和另一款贈送的小食“芝士煙肉焗蠔”雖然焗蠔是贈送卻也絕不馬虎,生蠔所焗的時間拿捏得剛好,飽滿的蠔上佈滿煙肉及適量的芝士,香而不
準備在這夜感受一下法式滋味

安排坐下後,店員更主動有禮地向我們介紹菜式

那就明顯沒有不Like的理由吧

先有餐前小食:

雖然焗蠔是贈送卻也絕不馬虎,生蠔所焗的時間拿捏得剛好,飽滿的蠔上佈滿煙肉及適量的芝士,香而不膩!
而鴨肝多士無疑是另一亮點,肥美富油脂的鴨肝本應帶膩
然而配上無花果、奇異果、火龍果和醋汁後,完全能夠取得平衡

品嘗正宗的法國菜,吃主菜前總少不免來杯“青檸雪葩”以清味蕾

這杯青檸雪葩混合了乳酪跟果粒,沒有過酸過甜,精緻的一杯亦能重整味蕾

味蕾獲得清新後,主菜也該上場:
“九州鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯”HKd$618+10%
和牛以鹽板呈上,可因應自身的口味調較咸淡!肉質嫩而富牛脂,不需如何咀嚼也能溶其口中
配上和牛意大利飯再將口腔的本已濃濃的牛脂牛香推上更高一層

“蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍”HKd$538+10%
羊鞍的賣相也粉嫩無比,但其筋位帶有韌性,味道亦沒有剛才和牛般讓人驚豔,相對之下稍有遜色

最後當然少不免以甜品跟餐飲為我們這頓“法國大餐”劃上甜美的句號吧

雖然價格的確不便宜,但能夠享受到一頓美味而豐盛的晚宴,同時夠能感受到法國菜的特色與情調,加上更有店員細心的服務,偶爾來個小獎勵給自己也不為過

2017-06-29
2017-06-24 1689 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。OTTO.遇上美麗的高質魅力。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 在香港要吃好的法國菜和意大利業 真的很容易,尤其是在銅鑼灣 我一定會推介OTTO 這裡的情調、氣氛、食物質素都是上佳的 無論是擺盤和菜式設計都見到大廚的用心 店員的服務態度與解說力都是酒店水準 我實在要說一句:色香味俱全 鮮帶子他他 看看這精美的設計,包在當中的優質海鮮味道 令人一試難忘,矜貴與鮮味同在 煙三文魚凱撒沙律 簡單的沙律,卻保持最新鮮的質素,調味的沙律汁也是一流 麵包 都是自家製,即焗出爐,最愛牛角酥與芝士包,香軟可口,配湯一流呢! 黑松露鮮蠔野菌湯 鮮嫩飽滿的肉蠔配上黑松露,真是海陸交融的香氣,每一口都是濃郁的精華,心思獨到 魚翅蟹肉湯 清得來鮮味極重,香味撲鼻,絲絲蟹肉與魚翅,美味得要細嚼慢嚥 米紙包鴨肝多士 配上無花果與青蘋果,以果甜中和了鴨肝的油份 鴨肝外層脆口配下層的火龍果鮮果粒,無可挑剔! LIKE FB 送吞拿魚他他和焗蠔,是送的卻做得認真 鮮味與香氣同在,如此好吃,不去 LIKE就是損失! 青檸雪葩

雜感女生 好味日記
˚*•。OTTO.遇上美麗的高質魅力。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

在香港要吃好的法國菜和意大利業
真的很容易,尤其是在銅鑼灣
我一定會推介OTTO
這裡的情調、氣氛、食物質素都是上佳的
無論是擺盤和菜式設計都見到大廚的用心
店員的服務態度與解說力都是酒店水準

我實在要說一句:色香味俱全

鮮帶子他他
看看這精美的設計,包在當中的優質海鮮味道

令人一試難忘,矜貴與鮮味同在

煙三文魚凱撒沙律
簡單的沙律,卻保持最新鮮的質素,調味的沙律汁也是一流

麵包

魚翅蟹肉湯

清得來鮮味極重,香味撲鼻,絲絲蟹肉與魚翅,美味得要細嚼慢嚥

米紙包鴨肝多士
配上無花果與青蘋果,以果甜中和了鴨肝的油份

鴨肝外層脆口配下層的火龍果鮮果粒,無可挑剔!

LIKE FB 送吞拿魚他他和焗蠔,是送的卻做得認真
鮮味與香氣同在,如此好吃,不去 LIKE就是損失!

青檸雪葩:正宗的大餐,一定有清清口腔的雪葩,這一道青檸雪葩清新得令人回味了

波士頓龍蝦配蛋包意大利飯

擺盤一流,而且龍蝦肉厚鮮甜,一拆離殼,足見新鮮,加上用料十足,看得到的松露,配上香滑的蛋內藏著汁包的燴飯,真是啖啖都是鮮味;食不厭精,膾不厭細,就是這一種!

九州鹿兒島A4和牛意大利飯

以鹽板上台,想濃味一點可自行多磨幾下,肉質的鮮嫩,入口即融化舌尖,加上認真的小飯,可愛與精緻同在,和牛豐腴的口感,在口中慢慢化開而愈漸濃郁的牛香,好著霸氣!

甜品:店員細心為我們送上不同的甜品,一是柚子與朱古力蛋糕;另一是果香奶凍,可口的味道,融化入心,再突然有驚喜,收到店員送上的一杯香甜的小Cocktail,咖啡酒與伏特加極香,像喝得的tiramisu ,真好!

其實,在BOOK台的時候

我沒有告訴你,這是本小姐的生日,感謝上天美麗的安排,我愛OTTO

2017-06-03
2017-06-21 340 瀏覽
The restaurant I had been to is so memorable, the dishes there is taste good. Otto is located in Hong Kong causeway bay. The atmosphere is romantic.There are 2floor, if you are group of people you will choose the big table which is the first floor, if you were under four of you, I prefer you go to the upper floor. And today I am eating dinner with a group of friends, so I sit in the first floor. The waiter first serves us tea and bread, the bread is so much delicious!we are so excited to wait fo

we are so excited to wait for the food! then we order a nice wine comes along with the delicious the starters – tar tar fish.

cheers! Then, the soup is coming, which is so much delicious! after this, we try the duck, it come along with some fresh fruit, it is so yummy!

after this, we need to clear of throat first and then get into the main dishes. The buffet is cool and light sweety, which is good preparation for us to taste well of the main dishes.

there is some veggie for us to eat with the delicious lamb. then we try the yummy pork. each of my friends get two pieces of fresh pork.

after this, we try the beef. those stuff are taste very good, then comes the lady’s favorites, dessert. it is well done dessert, with the restaurant name.

2017-06-02
意想不到男友會給蝴蝶結姐姐一個驚喜,特別的日子他帶姐到一間浪漫的餐廳享用晚餐。踏出電梯的一刻,已經感到置身一間有格調,浪漫及私穩度高得餐廳。頭盤姐選了鮮帶子他他配香辣陳醋汁,而男友則選了生蠔。 沙律配帶子做法非常清新入口清新帶適度酸甜。麵包鬆軟配合自家製黑松露牛油,值得一讚! 姐一吃再吃。男友選了黑松露鮮蠔野菌湯 ,菇菌味濃度剛剛好,配上鮮味的蠔仿如置身於法國海邊的小屋內將剛摘的野菌及蠔煮成。而姐選了魚翅蟹肉湯,每口湯都吃到一絲絲的蟹肉。鵝肝多士很香很脆,配搭得很美妙。青檸雪葩很清新,是吃主菜前清清味蕾的重要伙伴。蜜糖果仁焗羊鞍, 羊鞍煮得軟恰當切下去時肉的香氣滲透出來。肉質嫩滑,是看得見的左搖右擺。西班牙黑毛豬, 黑毛豬口感彈牙有點像厚身魚刺身 ,薯蓉加入了好像蛋黃的東西,口感不是姐的喜好但很特別。飯後跟男友各點了一杯雞尾酒分別有荔枝味及蘋果味談。甜品做得很有心思而且好味,楊枝甘露甜度剛剛好。特別讚美的是整過色香味俱全的晚餐配合的服務,侍應非常細心更留意到客人的需要,例如紙巾及手電應急充電器。
意想不到男友會給蝴蝶結姐姐一個驚喜,
特別的日子他帶姐到一間浪漫的餐廳享用晚餐。

頭盤姐選了鮮帶子他他配香辣陳醋汁,而男友則選了生蠔。
沙律配帶子做法非常清新入口清新帶適度酸甜。
鮮帶子他他配香辣陳醋汁

麵包鬆軟配合自家製黑松露牛油,值得一讚! 姐一吃再吃。
麵包

男友選了黑松露鮮蠔野菌湯 ,菇菌味濃度剛剛好,
黑松露鮮蠔野菌湯

而姐選了魚翅蟹肉湯,每口湯都吃到一絲絲的蟹肉。
魚翅蟹肉湯

鵝肝多士很香很脆,配搭得很美妙。
鵝肝多士

青檸雪葩很清新,是吃主菜前清清味蕾的重要伙伴。
青檸雪葩

蜜糖果仁焗羊鞍, 羊鞍煮得軟恰當切下去時肉的香氣滲透出來。
肉質嫩滑,是看得見的左搖右擺。
蜜糖果仁焗羊鞍

西班牙黑毛豬, 黑毛豬口感彈牙有點像厚身魚刺身
薯蓉加入了好像蛋黃的東西,口感不是姐的喜好但很特別。
西班牙黑毛豬

飯後跟男友各點了一杯雞尾酒分別有荔枝味及蘋果味談。
雞尾酒

甜品做得很有心思而且好味,楊枝甘露甜度剛剛好。
甜品

特別讚美的是整過色香味俱全的晚餐配合的服務,
侍應非常細心更留意到客人的需要,例如紙巾及手電應急充電器。
2017-06-03
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
鵝肝多士
蜜糖果仁焗羊鞍
西班牙黑毛豬
雞尾酒
生蠔
銅鑼灣的私房菜越來越多選擇, 今日到了一間非常有情調的...要從Reception Lobby走旋轉樓梯到上層Dining AreaDining Area每張枱之間有一定的距離, 旁邊有個小酒吧, 感覺幾RelaxStarter - 煙三文魚凱撒沙律煙三文魚卷成好似一朵花咁, 賣相好靚沙律菜夠新鮮, 咬落去你脆卜卜口感, Ceasar Salad中的幾位配角我都同樣好鍾意㗎...烘脆私麵包、烘乾煙肉粒、Parmesan Chees🧀(越多越好呀!)Soup - 黑松露野菌鮮蠔湯 (廣島蠔)黑松露 + 野菌呢個配搭完全係我的心頭好, 濃郁的黑松露香再加上野菌的鮮菌味, 各有千秋廣島蠔肥美漲卜卜, 咬開時鮮嫩多汁麵包籃Appetizer - 米紙包鴨肝多士伴無花果米紙包著鴨肝後煎, 令鴨肝的香脆度提升, 鴨肝、無花果、多士, 分別為上、中、下三層, 無花果 & 多士有減低油膩感的作用, 旁邊還加上火龍果粒 & 奇異果粒讓客人Refresh一下Lime Sorbert Main Course前的refreshment - 清新的青檸雪芭, 還有浸過7-Up的蘋果粒 + Plain Yogur

Starter - 煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律

煙三文魚卷成好似一朵花咁, 賣相好靚

Soup - 黑松露野菌鮮蠔湯 (廣島蠔)

廣島蠔肥美漲卜卜, 咬開時鮮嫩多汁

Appetizer - 米紙包鴨肝多士伴無花果

Lime Sorbert
Lime Sorbert

Main Course前的refreshment - 清新的青檸雪芭, 還有浸過7-Up的蘋果粒 + Plain Yogurt

Main Course - $618
九州鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯
九州鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯

和牛呈鮮嫩的粉紅色, 油脂分佈好均勻, 鹿兒島A4和牛放在喜馬拉雅山岩鹽板, 利用岩鹽天然的鹽味讓味道提升, 唔需要再作其他的調味

Dessert - 楊枝甘露Mousse
楊枝甘露Mousse
平時在甜品店先有的楊枝甘露, 估唔到在私房菜中會遇上, 楊枝甘露Mousse就好似凝固了的楊枝甘露, 味道跟材料完全一樣, 無偷工減料
2017-06-02 280 瀏覽
之前還跟朋友開玩笑說香港的下雨根本是可以忽略不計的存在,結果沒想到星期一的這場雨真的是叫做“驚不驚喜 意不意外”( ̄▽ ̄)"於是我們就在這個大雨的夜晚,逛完SOGO就來吃晚餐啦~(所以說,訂位很重要!訂位很重要!訂位很重要!重要的事說三遍)跟著親切又有禮貌的侍應到二樓,餐廳雖然不算很大,但卻能保證private~氣氛很好的~麵包籃剛剛出爐的三款麵包搭上特製的黑松露牛油,口感鬆軟之餘,黑松露的香濃四溢。鮮帶子他他配香辣陳醋汁切成細粒的鮮帶子,飾以黑魚子醬與金箔以及醃漬過的青瓜、蘿蔔薄片,搭配香辣陳醋汁,賣相相當精緻,開胃卻不刺激。海龍皇魚翅蟹肉濃湯色澤透明的魚翅爽口彈牙,以海龍皇湯作湯頭, 質地濃稠,啖啖都能品嘗到來自海洋的奢華味道~ 米紙包鴨肝多士伴無花果總有那麼那麼幾種食材會讓人忍不住想要嘗試——比如鵝肝。所以餐單上有鵝肝的時候,嗯,不用多想,就是你啦!個人很喜歡新鮮的無花果,軟綿細緻的香甜口感絕非無花果干可以比擬的!香口的鵝肝入口即溶,和無花果的果甜形成反差,令人驚喜的曼妙一口。是可以體現出鵝肝的美味又不失特色的菜式!非常,非常好吃~青檸雪葩在頭盤與主菜之間過度的手工打製的青檸雪葩
於是我們就在這個大雨的夜晚,逛完SOGO就來吃晚餐啦~

米紙包鴨肝多士伴無花果
是可以體現出鵝肝的美味又不失特色的菜式!非常,非常好吃~

青檸雪葩
在頭盤與主菜之間過度的手工打製的青檸雪葩,清香酸甜的味道在唇齒間化開,醒胃又消滯。

蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍
蜜糖果仁包裹著粉紅色的羊鞍,肉質軟腍多汁,羊味濃而不腥。
搭配的雜菜蛋批也富有層次,蛋香濃郁,口感順滑。

白桃慕絲
白桃的清甜和慕斯的奶香滿盈口腔,口感細膩順滑但並不讓人覺得甜膩,很特別。

咖啡提拉米蘇雞尾酒
雞尾酒版本的提拉米蘇~值得一試~!
2017-05-22
2017-05-29 306 瀏覽
九洲鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯品嚐法國菜的次數不多,不竟價錢較貴,對於剛踏入社會的草根姐姐,實在負擔不輕,自然不會刻意尋覓法國餐。但近日獲得好消息,工作年半的草根姐姐升職了原來付出的確有回報,認真工作別人始終能看在眼內的。有了這個籍口,終於可以明正言順地去別餐好的慶祝一番!!第一個要與她分享的,當然是永遠在背後支持我的草根妹妹。記得小時候一有口角之爭就打過你死我活,但不知由何時開始就成為了形影不離的好姐妹始終親姐妹的覊伴很神奇呢!這晚服務員為我們安排了餐廳自成一角的位置,正好讓我們能好好說話不受打擾呢!叫的是Set Dinner,價錢按所選的主菜收費。只需要選擇餐牌上的餐前小食、湯及主菜,其他一切餐廳都會細心幫你安排好。點好餐後,服務員為我們送上荔枝Martini草根姐姐的Starter選擇了鮮帶子他他配香辣陳醋汁 Fresh Scallop Tartar with Spicy Balsamic Vinegar Sauce 帶子他他賣相滿分!!刺身帶子十分柔軟細嫰,食材新鮮,上層有鮮味魚子及配以圍邊的薄切青瓜,味道清新,作為前菜的確能引起食慾!旁邊更伴有甜柑及陳醋沙律,配搭得宜,好吃
始終親姐妹的覊伴很神奇呢!
點好餐後,服務員為我們送上荔枝Martini
荔枝Martini
草根姐姐的Starter選擇了
帶子他他賣相滿分!!刺身帶子十分柔軟細嫰,食材新鮮,上層有鮮味魚子及配以圍邊的薄切青瓜,味道清新,作為前菜的確能引起食慾!旁邊更伴有甜柑及陳醋沙律,配搭得宜,好吃!!
鮮帶子他他配香辣陳醋汁
現在"Like"餐廳的facebook可獲贈吞拿魚他他伴西班牙脆脆煙肉焗蠔呢,草根二話不說就當場Like了!
又一賣相滿分之作!想不到贈送的菜式如此漂亮
吞拿魚質感柔軟,配上西班牙脆脆產生對比的口感,旁邊的食用花其實沒什麼味道,當然其主要作用是為菜式作點綴~
煙肉焗蠔
焗蠔看似也不錯,但事實上有點焗得過火了,口感較乾,同時蠔的大小比較細,不過反正是送的,沒有不滿的理由了
煙肉焗蠔
海龍皇魚翅蟹肉濃湯 Seafood Bisque with Shark Fin and Crab Meat
此湯外觀普通,但味道的確不錯!!湯內的魚翅與蟹肉份量慷慨,魚翅煮得軟腍,但又不失口感。湯的質感稠密細滑,十分好喝呢!
麵包籃
一籃有3款不同的麵包,有芝條、芝士包及牛角包,還附上黑松露牛油供食客享用。最愛當中的芝士包,包身柔軟綿密,牛角包則不夠酥脆,中間的氣孔不明顯。
麵包籃
草根唔食內臟,以往食過鵝肝的印象也不好,在餐牌上看見有鴨肝起初都有點怕怕,不過抱著一試無妨的心態試了口後倒覺得味道不錯,鴨肝外面炸至脆身,但內裏依然十分柔軟。雖然肝的油脂不少,但大廚於下層配上無花果及多士,再加上旁邊的火龍果和奇異果,能夠消去不少油膩感,此配搭的確十分巧妙,這是第一次草根姐姐能吃完一整份的肝臟啊!
青檸雪芭 Lime Sorbet
吃過油膩較重的鴨肝,餐廳會為提供青檸雪芭好讓食客能夠清清口腔,原本草根姐姐已是個甜品控,餐中間有甜吃當然正中下懷。雪芭口感像乳酪,配上青蘋果感覺更為清新。其實吃到這裹已經飽了,但當然不會放過重頭戲的主菜!
青檸雪芭
九洲鹿兒島A4和牛伴和牛意大利飯 Kagoshima A4 Premium Wagyu with Risotto in Wagyu Gravy ($618)
第一次吃和牛,味道真的令人太感動了!牛肉鮮嫩,完全沒有很多餐廳會做得過熟的問題。而且還可以看到雪花紋十分明顯,脂肪入口即溶,和牛本身沒有調味,記得要沾一下下面的岩鹽板才吃喔!另外還配有意大利飯,飯粒有咬口,味道也不錯,伴碟的還有大量蔬菜,有充足纖維量呢~草根極度推薦這個,點此菜式一定不會後悔!!!
雙式蛋糕
草根認為甜品算是此餐中較弱的一環,其中一款應該是芝士蛋糕,但質感太軟,味道一般。朱古力蛋糕則不錯,朱古力十分濃郁,我願意用上芝士蛋糕去換多件朱古力呢~
雙式蛋糕
最後點上Earl Gray作結,這一餐吃得很盡興, 服務員一直有為我們介紹食材及食物進食的先後次序,服務真的很細心呢!這也是吃法國餐享受的重要一環啊,下次若要再覓地方慶祝,這一間必然是再訪之選!
Earl Gray
Earl Gray
2017-05-29 237 瀏覽
又一個屬於我同姐姐的夜上,要食好好的,好好的安撫下我同姐姐個小胃胃,所以去到Otto restaurant大吃一餐。煙三文魚凱撤沙律前菜我選擇了沙律,開開胃先。重點當然在於煙三文魚!!煙三文魚肉質柔軟,肥美可口。沙律菜爽脆,平均地被沙律醬包裹著,不過味道不太突出,草根更愛以醋伴沙律菜的配搭。現在餐廳有個新的推廣,只要"Like"餐廳的facebook就可獲贈吞拿魚他他伴西班牙脆脆及煙肉焗蠔。吞拿魚他他伴西班牙脆脆這個呑拿魚他他是送的喔!意想不到的是,質素也算高,呑拿魚肉軟熟,又新鮮。旁邊的是可食用花朵喔。煙肉焗蠔這個焗蠔也是送的喔!外面焗至焦身,蠔的上面放了煙肉碎,鹹鹹的,把蠔的鮮味提升了不少!黑松露鮮蠔野菌湯 Black Truffle, Fresh Oyster Wild Mushroom Soup餐湯裏有一隻肥美的蠔,餐廳選用了日本廣島蠔,蠔肉厚身,入囗嫩滑,質素高🍴而菌湯的口感未至於十分細滑,不過相對而言野菌湯帶點粗糙的質感與蠔肉的細嫩互相影襯,營造出强烈對比。米紙包鴨肝多士伴無花果 Duck Liver Toast Wrapped in Rice鴨肝外面炸得好脆身,裏面好軟腍
又一個屬於我同姐姐的夜上

煙三文魚凱撤沙律
前菜我選擇了沙律,開開胃先。重點當然在於煙三文魚!!

這個呑拿魚他他是送的喔
這個焗蠔也是送的喔
煙肉焗蠔
餐湯裏有一隻肥美的蠔,餐廳選用了日本廣島蠔
,營造出强烈對比。
黑松露鮮蠔野菌湯
鴨肝外面炸得好脆身,裏面好軟腍。
鴨肝油脂豐富,因此充滿鴨的騷香。配上無花果+多士+雜果,雜果酸酸地好清新,老實講這組合好解膩!第一次食到非常高質嘅鴨肝!
青檸雪芭 Lime Sorbet
食法國餐的中段,會為大家獻上一個清清口腔,雪芭好清新,青蘋果同青檸帶微酸,成個甜品酸酸甜甜,非常開胃!可以繼續大開殺戒,食!食!食!
青檸雪芭
蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍 New Zealand Lamb Rack Baked in Honey Roasted Nuts ($538)
羊鞍一到,肉質的生熟程度的確有點吓到草根
蜜糖果仁焗紐西蘭羊鞍
羊肉呈現得十分粉嫩,但並沒有血水。羊肉吃下去的口感很軟熟,原全沒有羊肉騷味。
肉的外面加上果仁碎,焗得香脆,口感很豐富呢!旁邊還有蔬菜與蛋餅,此處的蛋餅較厚實,外皮煎至焦黄色,
幸好蛋餅還不算煎得太老,主要靠上層的蕃茄醬及芝士調味。而伴碟的蔬菜煮得較腍,餐廳先煮熟蔬菜,再把菜面燒至香口。
水蜜桃慕絲
水蜜桃味偏淡,上面有淋上水蜜桃醬,下面係奶凍。
水蜜桃慕絲
餐廳的氣氛十分浪漫
,好適合拍拖。
2017-05-19 256 瀏覽
when we arrive ,we exit on the 16th floor .It looks like a lounge in the 16 floor , but after we go upstairs , it was romantic .The oyster is fresh , with the taste of ocean but not too salty .This is a fin soup , it look like a chowder soup .A big fin , it smells like milk and many vegetables inside .This is a duck liver , it taste good to serve with the fruit . Fruits make it less oily .this is lobster with omelette, I'm too happy to see it and make the phone blur lolThere is risotto inside th

There is risotto inside the omelette , it is creative and the risotto is cook with the lobster bisque , it is full of lobster bisque favour .

The mousse is smooth and it is not too sweet . This is the first time I try the 楊枝甘露mousse .

Service here are good and good is nice too
2017-05-19 901 瀏覽
一入到黎間餐廳就已經好有氣氛暗暗地咁,而且waitress嘅服務都好貼心。Waitress會問我地凍唔凍,凍的話會有披肩借俾我地,真係好細心。帶子他他,帶子面頭有金箔同黑魚子睇落好grand,帶子已經切碎左,但睇落仲好完整,撈埋啲蔬菜同帶子黎食,感覺好fresh。餐湯係松露湯,中間凸起果個位除左松露之餘,仲有隻蠔響度嫁,個湯飲落都幾creamy,但係又唔會好濟。呢個係意大利雲吞,本身應該上鴨肝嘅,不過因為我唔食鴨肝,所以廚房都好好,特別為我整左呢味意大利雲吞。平時食果啲意大利雲吞幾乎食唔倒中間有餡,但係呢個就出奇地多,而且個汁酸酸甜甜咁都幾開胃。食主菜之前有個青檸雪皅上,個雪皅嘅味道有小小似四方果啫喱嘅味,食完覺得好fresh。主菜係黑毛豬,隻豬本身就已經好香,食落軟綿綿咁,可以揀沾海鹽或者前面個汁,我就鐘意海鹽多啲,不過個汁就野味啲。Btw前面果兜係薯蓉黎,係蛋黃醬薯蓉,真係好特別。甜品係白桃味嘅慕絲,白桃味都幾濃,不過食落酸酸甜甜嘅,本來已經好飽,但食完好似冇咁飽。而且個慕絲好香奶味。
一入到黎間餐廳就已經好有氣氛

暗暗地咁,而且waitress嘅服務都好貼心。

Btw前面果兜係薯蓉黎,係蛋黃醬薯蓉,真係好特別。

• 青檸雪芭
2017-05-14 233 瀏覽
今日黎咗銅鑼灣搵食, 今次又食法國菜,食法國菜好滿足架,因為有好多度菜呢度Set dinner既前菜、湯、主菜都有得揀架前菜我揀咗生蠔,非常新鮮肥美。(呢度仲做緊promotion,Like & share facebook送小食架)湯我揀左黑松露忌廉蠔湯又係蠔呀~~忌廉湯好濃滑,店員會講解下食法,蠔係廣島蠔,可以趁佢仍然嫩口先食左隻蠔,忌廉湯好濃稠。前菜係鴨肝併無花果,建議一啖要食到所有食材,等無花果去中和油膩感。有啲生果伴食,唔會太膩。主菜之前,仲有個青檸雪葩清清喉嚨,酸酸甜甜又涼涼地,醒胃~主菜我揀左海鱸魚伴中東米,魚肉保持到嫩滑,配上唔同既蔬菜,好味~

呢度Set dinner既前菜、湯、主菜都有得揀

前菜我揀咗生蠔,非常新鮮肥美。

湯我揀左黑松露忌廉蠔湯

主菜之前,仲有個青檸雪葩清清喉嚨,酸酸甜甜又涼涼地,醒胃~

2017-04-29 468 瀏覽
每個女生都有幻想過2個人燭光晚餐,來一個「法式浪漫」,再來個法式濕吻~哈哈!!!今次就在港體驗一下法式風情,甜蜜一番!!入到餐廳,燈光較暗有情調,餐具都擺放得好齊整,而且會個位置都擺放了一塊墊台石,法式真係唔同D,所有野都比較細緻同靚!!店員看到我們不夠位置放野,即時就開一個布箱俾我地擺放先來一杯餐飲:vodka蛋白泡,最適合好酒的我,酒味濃,蛋白泡香滑,少飲酒的女士小心微微興奮啊!!餐前小食:黑松露凍蕃茄溫泉玉子睇個樣其實我只看得出有溫泉玉子,但外表真係好精緻,令我非常期待它的味道上面2大片黑松露,仲有花瓣添,而且看上去晶瑩剔透真係好靚,下層有凍蕃茄粒,先試試個湯,原來係咸的,放得咁靚本以為係甜其實係日式冷麵汁,配搭溫泉玉子幾MATCH湯:黑松露鮮蠔野菌湯野菌已經打成湯,喝下去仲有少許野菌碎粒,湯中更有一顆日本廣島蠔,店員遞上時會提醒先食蠔,這樣就唔會令蠔失去滑溜感覺,所以我都先食蠔,真的仍有鮮味,而且仲好滑溜,真的好味!!之後就到麵包,麵包仍然是暖暖的,配上黑松露牛油,令我食完一口又一口!!!前菜:米紙包鴨肝多士伴無花果好特別的配搭,肥美既鴨肝用米紙包住,封住鴨肝既油份,同時又無影
今次就在港體驗一下法式風情,甜蜜一番!!
入到餐廳,燈光較暗有情調,餐具都擺放得好齊整,
店員看到我們不夠位置放野,即時就開一個布箱俾我地擺放
餐前小食:黑松露凍蕃茄溫泉玉子

先試試個湯,原來係咸的,放得咁靚本以為係甜
其實係日式冷麵汁,配搭溫泉玉子幾MATCH
湯:黑松露鮮蠔野菌湯
前菜:米紙包鴨肝多士伴無花果
好特別的配搭,肥美既鴨肝用米紙包住,封住鴨肝既油份,同時又無影響鴨肝質感,油脂豐富,入口即溶;中層係軟身一點的無花果,下層係香脆多士,最頂仲有一片清爽青蘋果片,
我切開一半,一啖食晒咁多層,真係口感豐富,仲有火龍果&奇異果粒,全部配料都係減輕鴨肝既油膩感,但都十分配搭
法式不少得的青檸雪芭

係主菜前清清我的味蕾,迎接美味主菜

青檸雪芭當然會酸一點,我是接受到的,除了雪芭更有青蘋果果碎,乳酪,青蘋果片
及士多啤梨添
主菜:波士頓龍蝦配蛋包意大利飯
有半隻龍蝦,方便食,龍蝦肉質仲要好彈牙,仲有點肉汁,味道鮮。仲有我喜歡的荀,爽脆
蛋包意大利飯,蛋好薄但熟度剛剛好,唔會太老、太乾
用龍蝦汁煮意大利飯,所以飯粒煙韌得來有龍蝦既鮮甜味
明明食到好飽,但女生真係有第2個胃食好味既甜品
清新微甜滑溜的白桃慕絲,食完1個仲想食多個,不用多講,就係美味

另外店員每道菜色都會詳細介紹,令我了解到每1道菜色的美味地方
2017-04-11
  • 米紙包鴨肝多士伴無花果