2022-12-18 447 瀏覽
呢間餐廳我大力推薦,覺得係我食過咁多間賣吉列炸豬排嘅店入面,最好食嘅一間😍經過朋友推薦,我由佢地仲係小舖個陣已經開始食呢間,佢地主打吉列炸豬排定食,定食入面嘅飯,椰菜絲同埋味增湯都係⭐️無限任添⭐️,以前係小舖個陣份量仲多!依家搬左去大舖,加左價同埋份量少左🥲但係最近再去食都仍然keep得到水準🤩❥ Porker Set $240呢個set係有一塊炸熟成豬西冷同埋一塊炸豬柳,外層炸皮唔會太厚,顏色金黃啱啱好,亦都無同豬肉分離,咬落去鬆脆,唔會成口油,好明顯係即叫即炸,唔係隔夜或者翻炸👍🏻👍🏻定食上菜嘅時候熱辣辣,非常吸引。熟成豬西冷有一層脂肪,每一舊咬落去都食得到油香,每一啖都有肉汁滲出黎,超級正🤤🤤至於豬柳就瘦肉為主,好似🌸咁唔鍾意肥肉嘅朋友可以揀☺️ 不過成份定食都係令人相當滿意🤤😋9/10❥ Aged Pork Rib Eye Set $220呢個set就係一塊大一塊細嘅吉列熟成豬肉眼,做法同porker set係一樣,只係部位唔同。Rib eye個塊脂肪好似仲大過porker set嘅西冷,鍾意肥肉嘅朋友,呢個set可能係你嘅選擇!🤤😋8.5/10⭐️餐廳入面每張台都有一樽芝麻醬、一壺

❥ Porker Set $240
定食上菜嘅時候熱辣辣,非常吸引。
至於豬柳就瘦肉為主,好似🌸咁唔鍾意肥肉嘅朋友可以揀☺️
不過成份定食都係令人相當滿意🤤
😋9/10

❥ Aged Pork Rib Eye Set $220
😋8.5/10

⭐️餐廳入面每張台都有一樽芝麻醬、一壺豬排醬,客人可以根據喜好夾豬排點黎食,亦都有柚子汁可以配椰菜絲。

⭐️選擇邊個set可以睇個人鍾意肥肉定瘦肉做選擇,或者兩個人去可以揀唔同部位,咁就可以試曬所有部位睇下有咩分別。

⭐️雖然已經搬左去大舖,但係店入面座位都唔係好多,經常去都要排隊,趕時間就唔建議食呢間啦🙈

🍀💬我實在太鍾意呢間餐廳,可能因為自己本身都鍾意食吉列豬排🤣 除左主菜之外,個人覺得佢地嘅味增湯都好好飲,每次去食都不知不覺飲多左碗🤤 第一次去嘅朋友可能會覺得價錢偏貴,不過係中環呢個地段,做到呢個質素,我會話呢個價錢仍然都係值得,再加價就唔肯定啦🤣
2022-11-11
30 分鐘 (堂食)
2022-11-24 952 瀏覽
唔洗飛日本都食到嘅超靚吉豬🐷|日式熟成吉列豚肉專門店🇯🇵|連配菜都係重點推介🤤|Porker「明年保了壽命,誰說一定有伴侶與東京」提起東京,唔知大家有無試過專登為左一份人氣炸豬排而特登去過高田馬場呢?試過日本超高質嘅吉列豬扒,果種外脆內嫩,香氣滿溢嘅滋味相信唔會枉費大家專登走一趟嘅。而Poker同為298集團旗下餐廳,主打吉列豬扒,店鋪亦搬遷咗更大位置,裝修亦彷居酒屋設計,店內擺滿各式豬仔擺設,非常有玩味,亦令人覺得更彷似置身日本。-Porker定食(熟成豚西冷及豬柳) 4.4/5⭐️-Full House定食(熟成豚西冷及豬柳及芝士豚肉餅) 4.2/5⭐️-Aged Pork Rib Eye Set(限定吉列熟成豚肉眼定食) 4.5/5⭐️餐廳基本上所有主菜都會有配上豚肉面豉湯,飯,薯蓉及無限添加嘅椰菜絲沙律。椰菜絲沙律清甜爽脆,可以配上洋蔥汁或者日式芝麻醬一齊享用,我自己習慣係兩者混合一齊,味道更佳,好滿足咁食完眼前一座豐富椰菜山沙律,店員仲好殷勤地立即為我地添加多一份沙律添。麵豉湯用上大量豬肉片及大量配菜,飲落不但唔油膩,仲飲到蔬菜嘅清甜。嚟到主菜部分,所有豬扒都炸得金黃香脆,粉漿薄而
唔洗飛日本都食到嘅超靚吉豬🐷|
日式熟成吉列豚肉專門店🇯🇵|
連配菜都係重點推介🤤|

Porker

「明年保了壽命,誰說一定有伴侶與東京」

-Porker定食(熟成豚西冷及豬柳)
4.4/5⭐️
-Full House定食(熟成豚西冷及豬柳及芝士豚肉餅)
4.2/5⭐️
4.5/5⭐️

嚟到主菜部分,所有豬扒都炸得金黃香脆,粉漿薄而且唔會食食下甩出嚟,熟成豚西冷肉質豐富,咬落去仲有啖啖肉汁,非常滿足。而豬柳方面就偏向啖啖肉嘅質感,配上豬扒醬,粉紅鹽或黃芥末一齊享用可以試到唔同風味。稍為失色嘅就係芝士豚肉餅,芝士同肉餅結合無太大加成作用,亦做唔到流心或者拉絲效果,正常水準。
而作為招牌嘅吉列熟成肉眼亦令人眼前一亮,外脆內嫩不在話下,每件豬扒仲有痴住少少脂肪,每啖都係又香又脆又嫩嘅結合,而且仲啖啖帶住油香,非常滿足,非常推薦。

-跟餐薯蓉 4.2/5⭐️
不得不額外一提,依度嘅跟餐薯蓉非常幼滑清香,入口食到淡淡嘅薯香,媲美星級餐廳,食完油膩感重嘅豬扒,間場果陣配上一啖幼滑薯蓉仲可以解到油膩感,甚至有一次見到老板娘,仲厚顏討教多一份薯蓉添。

總結:依間餐廳一直有幫襯開,好欣賞餐廳專注做好一樣食物,亦難得餐廳連細節位配菜沙律麵豉湯都做到一絲不苟樣樣皆精,甚至媲美到日本專門店。

====
Porker (中環)
📍中環閣麟街26號地舖
====
#Porker#centralfood #中環美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#吉豬#日本好西#吉豬專門店
====
有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我,比D支持✨:@healoop.foodie

今日拍拖嚟到中環附近,一試重新係中環開舖的日式炸豬扒店Porker。新舖坐落於閣麟街,係斜坡行上泥已經可以見到佢地嘅豬仔icon🐷好彩早左到,避開人流唔使排隊就可以直入餐廳,如果晏少少泥應該要排隊囉餐廳外牆用祖母綠色做主調,室內係開放式廚房可以見到廚師,同時又唔會有好大陣油煙味。不過鋪頭唔算大,座位之間比較迫,張枱都只係啱啱好夠放到套餐以日式吉列豚為主,用上鹿兒島三元豚,有不同部位選擇,豚西冷、豬柳、肉眼、肉餅等,除左吉列定食,仲有咖喱飯、滑蛋丼、吉列豚三文治同其他日式小食餐廳會提供一杯麥茶,選擇定食則包含珍珠飯、味噌湯、椰菜絲、薯蓉、牛蒡同醃蘿蔔,內容豐富_➤Full House Set (熟成豚西冷、豬柳、芝士豚肉餅)🐖$220➤Aged Pork Rib Eye Set (limited) 吉列熟成豚肉眼定食(限定)🐖$200貪心嘅小熊想試勻每一款豚肉,就揀左Full House Set。但Full house set 唔包豚肉眼,所以叫埋Set C 肉眼定食就齊哂!另外肌肉熊比多35蚊加多碗咖喱汁,試埋Porker嘅咖喱飯,佢真係隻貪心熊🐻😋豚西冷脂肪比較少,雖然比其他部位乾身

_

豚西冷脂肪比較少,雖然比其他部位乾身,但入口唔會好韌,豬味肉香好出。豬柳質感鬆軟有肉汁。豚肉眼係脂肪比例最多,脂肪同肉好似一層搭一層咁,分佈平均,食落較淋,可以明顯食到豚肉嘅油香同豚肉味,超級好食。但如果怕太肥膩,建議選擇豚西冷同豬柳。芝士豚肉餅相對嚟講比較普通,肉汁偏少,食落乾身,而且芝士味道唔重,唔係拉絲類型,係流心個種,食幾啖已經覺得有啲膩

整體每件豚肉都炸得好好,熱辣辣好新鮮,賣相不錯,粉漿厚度適中,外脆內嫩,咬開唔會皮肉分離同令人覺得啖啖都係油

另外每個set都配有一大堆爽脆清甜椰菜絲,解膩一流; 味噌湯十分足料,由紅蘿蔔、洋蔥、豚肉煮成,飲落唔會覺得好鹹有味精

加配嘅日式咖喱汁🍛比較結身,咖喱味香濃、甜中帶辛,夠惹味,份量夠你啖啖咖喱送白飯

另外一點係餐廳完全體現到香港人嘅文化,咩都要快,上菜快、執野快、請你埋單都快。食完油膩野想飲啖水抖下氣,點知店員就走埋嚟收碟趕人走T^T

_

2022-04-29
午餐
  • Full House Set
2022-11-20 346 瀏覽
今日老婆係中環食lunch 去左斜路附近一間吉列豬排店 12:30 左右到已經排晒隊 差不多等左20 分鐘先有位 餐廳好細 連張台都好細 主食: full house set 叫左個咩都有既set 首先有湯同小食開下胃 呢個set 有3 款既吉列豬排 第一款係豬排 比較肥 有一層係油黎 但好多肉汁 唔錯 第二係西冷 全舊都係肉 我覺得呢個位最好食 最後係芝士豬肉餅 充滿芝士汁 配上日本米飯同埋大量任加既菜 飲食平衡番 餐廳提供左幾隻醬 覺得芝麻醬最夾 兩個人食左500 左右

主食: full house set

配上日本米飯同埋大量任加既菜 飲食平衡番
餐廳提供左幾隻醬 覺得芝麻醬最夾

兩個人食左500 左右

2022-11-15
20 分鐘 (堂食)
  • Full House Set
2022-10-20 525 瀏覽
炸豬扒,生菜任食,好多地方都可以食到。但在中環,好似得一間,如果身在中環,又突然之間想食日式炸豬扒,唔使去銅鑼灣,你可以選擇這家店。叫咗三個set。分別:tenderloin 3件,sirloin , rib eye. 本人覺得Tenderloin 最好味,唔多肥肉,是三種肉之種最嫩,亦其餘兩款肉,均有少少肥肉,喜歡有油份的,會喜歡。肉質尚算嫩,並不算很多汁,坊間有更好味更嫩口,更多汁的。而生菜方面,亦沒有超新鮮的爽脆清甜,一樣~坊間有日式豬扒店,有更好味的。勝博殿的比我今次的好味。

Tenderloin  x3
Rib  eye
Tenderloin  x3
Rib  eye
2022-10-08 477 瀏覽
我記得好多年前好興哩d日式吉列豚肉,椰菜絲任食。今日專登黎中環試下哩間。店鋪唔算大,每張枱都係岩岩好放到套餐,加杯飲品都未必有位放。😋吉列熟成豚肉眼定食 $220定食都包左一碗飯,椰菜絲一堆 ,薯蓉,麵豉湯,前菜,當然有主角吉列豚肉。哩個肉眼就比較淋,佢吉列皮係炸得好味既,唔會太多粉漿,肉質同個味確係唔同一般既吉列豬扒,佢真係食得出新鮮,有肉汁,豬味濃,係有少少肥肉唔岩我。飯都係日本米好味,椰菜絲我就食落覺得有點怪,唔岩我口味既味道,因為佢應該浸左/落左d 梅味既汁,唔係我杯茶。鍾意食梅味既應該好鍾意,係比較開胃既。😋吉列熟成豚肉西冷定食 $200至於西冷就一定冇肉眼咁淋,但肉汁同豬味都好出,唔會好乾身,可以話兩款都係啖啖juicy. 本人就比較鍾意食西冷既口感,冇咁淋。個人喜好。鍾意食豬既可以黎試下,佢係有水準既。我比較鍾意食牛,所以鍾意食吉列牛比較多d. ⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)Porker (中環)中環閣麟街26號地舖

😋吉列熟成豚肉眼定食 $220

😋吉列熟成豚肉西冷定食 $200

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

Porker (中環)
中環閣麟街26號地舖
2022-09-27 513 瀏覽
Seats are first come first serve, no booking allowed, and you need to have full party before enteringNo tap water or tea, which means you have to pay for bottled drinks. Tonkatsu are quite heaty so it'd be nice if I get water for free (or just include it in service charge) Little preference on where to sit. You're pressured to pay the bill early (it's tuesday night). I think the new place has a few more seats than previous place so that's a plusPork, salad and rice are all excellent, and it's on

Pork, salad and rice are all excellent, and it's one of the only few places with aged pork available. Though I have no idea how many days were the pork aged, and if it's dry or wet aged. I don't really taste the concentrated pork flavour like you'd normally get in a dry aged steak, but it's definitely very tender, juicy and flavorful. Not worth your money if you're ordering anything but aged pork, I'm sure places like Tonkichi offer similar kind of fresh-pork tonkatsu

Overall a fast food restaurant experience (esp the waiters), not a good place for friends to hang out or business meals. Not a bad choice if you're working late and want to have a better meal than mcd/maxim before heading back to office quickly
2022-09-27
Honestly we’re no strangers to this place. I think we’ve visited here at least 10 times?Yet it’s my first time being rushed out after only 30 minutes of eating.We kept eating and eating once dishes were served at 19:16,But an English speaking staff started taking away our plates right after half an hour (19:43) despite there were still cutlets left. We stopped her right away and finished the two remaining pieces, then she came up immediately to clear our table. Out of genuine curiosity we asked

We stopped her right away and finished the two remaining pieces, then she came up immediately to clear our table. Out of genuine curiosity we asked her if there’s a time limit, and she gestured that “You’ve finished your food” and told us that “people are waiting outside”.
We would understand (though ridiculed) the 30-minute limit if the restaurant had told us. They could’ve at least given us the option to dine somewhere else instead of frustrating their customers like this.

(Nice marinated eggplant though)

本身自問都成日幫襯起碼食咗唔少過10次,
第一次係香港食飯可以淨係食咗半個鐘都俾人趕走。
由19:16上菜開始都冇停過手一路食,
有一位講英文嘅店員,係我食咗半個鐘之後(19:43)就已經想收走隻碟,但係一個碟上面仲有兩塊豬扒未食完。制止咗佢之後,
啱啱放埋嗰兩塊豬扒入口又走埋嚟收碟,忍唔住問佢係咪有時間限制,
佢就用手勢表示:你已經食完啦,然後話出面有人排緊隊啊
講真如果用餐時間真係得30分鐘咁荒謬都唔緊要,都可以預先話我知,咁我可以去其他餐廳食,唔使嘢都未食完就俾人收碟,食到一肚氣。
2022-09-24
位於中環的Porker日式炸豬扒店,選用優質九州鹿兒島冰鮮豬扒,口感嫩口鬆化。♡ Porker Set有兩種不同的部位,分別熟成豚西冷、豬柳,入口非常鬆化,炸漿同出面有分別不會介口,肉質軟嫩。另想一提當中的麵豉湯,入面加有豬肉熬製,非常鮮甜,完全沒有很咸的感覺。♡ Potato Salad 薯蓉香滑不會有顆粒,喜歡吃薯蓉的朋友可以試試!
Proker  Set

♡ Porker Set
Potato salad

♡ Potato Salad
薯蓉香滑不會有顆粒,喜歡吃薯蓉的朋友可以試試!

Proker  Set
Potato salad
2022-08-13 995 瀏覽
Porker - 中環位於中環的Porker,主打日式炸豚肉排定食當然要去試一試,裝修很有日式居酒屋風格,一入門口就能見到一個巴台的位置,亦有豬仔的擺設,幾有特式Full House定食$240吉列熟成豚肉眼定食(限定)$220主要叫了兩份不同的炸豬排定食,一份Full House定食 當中包括(熟成豚西冷、豬柳、芝士豚肉餅) ;另外一份吉列熟成豚肉眼定食,兩款豚肉排,肉質很軟熟,表面炸得很香脆金黃色,賣相亦都幾漂亮。餐廳亦都細心地將豚肉排切成一件件的大小方便一口一件。另外,職員會定時問到是否需要添加椰菜絲(免費),椰菜絲香甜爽脆,當中加入了淡淡的香料調味,味道都很不錯,可以解走炸豚肉排的油膩感。另外,每份都跟上一球的薯蓉,薯蓉有陣陣美乃滋味道,都幾香濃。但店舖的服務有幾個地方需要改善,第一送上豚肉排後,沒有簡單介紹桌上的調味醬的分別,樽上亦沒有清晰寫明/標示。第二個地方需要改善的是店員會不經意定睛於食客,感覺有一種尷尬和不舒服的感覺第三個地方需要改善的都是店員的服務,店員過於熱心,不停問到台上的食物「呢個仲要唔要?」,有一種趕客的感覺情況如下:1)最後一件豚肉放入口後還未咬,店員就問
Porker - 中環

Full House定食$240

吉列熟成豚肉眼定食(限定)$220

情況如下:
1)最後一件豚肉放入口後還未咬,店員就問「呢個仲要唔要?」;
2)放低碗筷拎起味噌湯後,店員就再度問「呢個仲要唔要?」;
3)當味噌湯飲完過後,一放低,店員就再問「呢個仲要唔要?」,然後秒速清走桌上碗碟…..

總結,食物味道不錯,環境闊落,但服務需要改善
2022-08-05
2/5Everything is nicely deep fried, not greasy. Curry sauce is normal Japanese flavour. Turn out we liked the pork giblets most, sauce have more character and cooked well. Pork has one major problem is they don’t taste pork, no aroma, is like chewing protein unless u got on the fat part. Rib eye and tenderloin have better texture then sirloin. The cheese meat patty even better then the sirloin cos it got flavour in the meet at least. Tomato bacon sauce is a” I have no idea” what’s it for, and wa
2/5

Tomato bacon sauce is a” I have no idea” what’s it for, and wasn’t even good.
星期五晚6:25分入坐,都仲有好多空位。PORKER SET(熟成豚西冷、豬柳)- $240 (4/5)FULL HOUSE SET(熟成豚西冷、豬柳、 芝士豚肉餅) (4/5) 吉列豬每件都炸得好香脆,炸粉唔算厚,豚西冷係咁多款豚最好食,入口唔會好韌,豬柳相比西冷就無咁實在,再淋啲。芝士豚肉餅中間個芝士係小流心,芝士果濃得黎唔算太搶左豚肉既香味,但食到最後會覺得膩。每set都可以仼加菜,食哂會有staff黎問你需唔需要加(加完一次就唔會再問,因為佢趕住要你走)平心而論,佢既菜係幾好食,可以解膩。總結:埋單加埋一$5xx,中環晚餐黎講算正常。一早就知道佢係要order先有水,但$240仲要加埋一,一杯水都無就…..佢野係好食,但連個湯都未飲完就問人碟野仲要唔要,我明出面有人等位你好想我快啲走,咁你起碼都要等我食完先係咪?佢以前未搬係細舖既時間有人情味好多,有水飲又唔會趕你走。
星期五晚6:25分入坐,都仲有好多空位。

2022-08-08 497 瀏覽
星期六的中午到了中環的Porker日式炸豬排為了避開人流大概下午兩點先到Porker比其他日式店較晏落場店員服務也很好本身要齊人先准入但見到天氣太熱未齊人乜讓客人先到店內就坐35度的天氣一入到去就可以飲杯冰凍的玄米茶即時舒服晒因為太晏的關係最好味的肉眼已經賣晒所以想食肉眼就早點去最終我們選了吉列熟成豚西冷定食吉列熟成豚豬柳定食店的環境衛生都幾乾淨仲有豬仔擺設椰菜沙律是任食的餐廳提供嘅醬汁除咗有芝麻醬之外仲有好特別嘅紫蘇醬酸酸地好開胃個人比較喜歡西冷唔太肥 肉質比較實淨豬扒炸得鬆脆唔覺油膩豬柳肉質就比較淋但肉味濃郁啲揀邊款就視乎個人口味啦
星期六的中午

唔覺油膩
豬柳肉質就比較淋
但肉味濃郁啲
揀邊款就視乎個人口味啦

啖啖肉汁🤤主打高質吉列豬扒❣️皮薄厚切 成日望到人龍 星期五lunch竟然等3-4檯 10分鐘內入到😆🥪Tenderloin & Minced Cutlet Sandwich💰HKD135 (8.8/10)熟成豬柳/豚肉餅三文治各2件 想一次試曬嘅好選擇😝麵包薄薄 微toasted 內軟熟 一邊塗上酸甜醬汁 一邊係wasabi mayo 唔會太多好開胃✨肉菜比例讚👍比較喜歡熟成豬柳 軟嫩而不失韌度 中間帶點raw 質感豐富啲😙豚肉餅相對乾身 口感單一 但都好食過一般肉餅好多 下次直接叫tenderloin款就對了!🍱Full House Set💰HKD220 (Rating: 8.3/10)集合熟成豚西冷 熟成豬柳 芝士豚肉餅3款 貪心之選😜最正都係豬柳 粉色漸層鎖實肉汁🔒西冷就熟啲 紋理感強 肉香相若 都唔錯😌豚肉餅則相對普通 冇直接食扒般滿足 芝士亦非拉絲類型 似抹醬的芝士乳酪 唔特別喜歡😳飯湯菜每個set必有 清爽脆甜椰菜絲任裝🥬配肉解膩一流 我地添咗幾次💓鍾意menu夠曬多元化想點配都ok 除咗encore三文治 試下配咖哩或滑蛋蓋飯 應該都幾正👯

Minced Cutlet Sandwich

Minced Cutlet Sandwich
  • Tenderloin Sandwich
2022-07-30 382 瀏覽
平日放半天假,lunch time 想起了bookmark 己久的porker, 每次經過都排長龍,襯非凡忙時間去唔駛等位。去到有一家三口日本人在等,因我一個人,可以坐bar 枱。服務員態度也很友善,立刻安排入坐。大熱天送上一杯凍麥茶,有啲去咗日本感覺。點了炸豬柳午餐,椰菜沙律是任吃的,他們有兩種沙律醬,選了日式麻醬,很香濃,菜也很新鮮。豬扒炸得很鬆脆,不覺熱氣。麵豉湯有大量紅和白蘿蔔,清甜👍🏻下次想吃炸豬扒一定再來
炸豬柳定食