2022-11-06 70 瀏覽
我話想食越南嘢,朋友就話佢公司附近有間幾好食,帶我上去,如果唔係有佢帶路,我都唔識行😄間餐廳都幾多自修助位,方便一個人去食,唔使同陌生人面對面咁坐👍軟殼蟹青木瓜大樹菠蘿沙律 $98好多件軟殼蟹,入口仲好脆,青木瓜又好爽脆,配上桂花薑醋蒜蓉汁食,幾特別Prime Pho Bo招牌湯河 $148勁鍾意食牛嘅我,表示對呢碗河粉好滿意,勁足料,成舊牛骨擺係中間,咪以為淨係得骨,仲痴住好多肉🤣朋友話佢食埋舊骨已經好飽,叫我包底,牛湯底好清甜,又唔覺得肥膩,每樣配料都有2塊,特別牛脷好好食,好軟腍,其實成碗嘅配料都好食😋札肉燒豬肉pizza $88餅底係用米紙整,外邊脆,中間就煙煙韌韌咁,pizza都幾多料,食落又超多芝士,同個醬汁都幾夾,唔錯

軟殼蟹青木瓜大樹菠蘿沙律 $98

Prime Pho Bo招牌湯河 $148

札肉燒豬肉pizza $88

2022-11-05
🐷Grill porks cold vermicelli ($78)Strongly recommend to order the vermicelli .It is a very appetising dish. You can adjust the sweetness and sourness according to your own preferences since they serve the sweet and sour sauce separately . The grilled porks was grilled to perfection and contain a smoky flavour, very favourable😝😝. The portion of the food is a bit small.The location of the restaurant is a bit hard to find but will definitely try it again due to its fair price and unexpected high qu
Grill  pork  cold  vermicelli

The location of the restaurant is a bit hard to find but will definitely try it again due to its fair price and unexpected high quality of food.
Grill  pork  cold  vermicelli
2022-11-03 1934 瀏覽
記得好耐之前幫襯過一次「Prime Pho」,嗰時仲喺晌「擺花街」窄窄嘅舊鋪,因為嗰次有少少即興,亦唔方便影相,所以,食評就無寫喇。最近,先知佢搬咗去嘉咸市集「My Central」樓上,而正正約咗朋友食飯聚一聚,故就不如揀佢啦,就晒我,收工行過去都得嘛。雖然「My Central」位置有少少隱蔽,但對晌中環返工嘅我,當然唔難搵,而比起舊鋪,呢度大好多,裝修簡約,水泥地,水泥牆,有少少似工業風嘅感覺。入門靠右全行都是面壁位,適合一、兩人,尤其放午飯時間,呢啲面壁位好搶手;而再入啲,就好見到好多四、六人枱,配以射燈,感覺唔錯,加上晚市較少人,用餐輕鬆。睇店名,你都估到主打就喺越式湯粉,不過,搬到嚟新鋪,菜式就再進化,唔單止有湯粉,仲有沙律、炸物、越式小食、主菜、米紙卷、米紙薄餅、甜品、啤酒及特色飲品,可謂夠晒悅目。此外,枱旁仲插咗一張餐牌,原來喺一啲特色飯品,為「飯桶」客人提供多一啲選擇。雖然想試嘅嘢好多,但簡簡單單試咗一款小食、一款越式法包及其招牌湯河。青檸梳打 $35近排天氣叫涼咗,不過,有時又熱番,老友揀杯青檸梳打志在想爽吓。杯內唔止有半個青檸晌度,仲加咗好多薄荷葉,加上有汽嘅梳打
青檸梳打 $35

近排天氣叫涼咗,不過,有時又熱番,老友揀杯青檸梳打志在想爽吓。杯內唔止有半個青檸晌度,仲加咗好多薄荷葉,加上有汽嘅梳打,所以,非常之酸香清爽,襯晒一陣間個炸物小食
莞茜梳打 $35

之前就已經試過莞茜可樂,覺得又幾OK喎,所以,貪得意試試莞茜梳打。一睇就見有好多莞茜蓉浮晒晌面,聞到聞得到嗰陣陣莞茜嘅草青味,入口莞茜味好強勁,一湧而出,感覺清爽,又無話好怪。
莞茜梳打
炸賓墟 $58

一客有4件,賣相色彩繽紛,睇餐牌就知,以越南特色小食炸米餅為基礎,加上蔥油、越南沙嗲醬、櫻花蝦同豬肉鬆,仲有啲黑魚籽,配上一片蕃茜,做得精緻。入口米餅香脆不膩,味道紛陳具層次,一口米餅,一口梳打,真喺夠晒爽呀!
火燒牛腩越式法包 $88

越式法包一向都幾有特色,目測大概有8吋長嘅法包塞滿好多餡料,有牛腩肉、扎肉、雞肝醬、酸蘿蔔絲、生菜、金不換,包得大大份,一啖過咬落去真唔喺件易事,然而,法包外層超脆,包心軟綿,所有食材混合起嚟令味道多元,口感豐富,仲伴有4片蝦片過過口癮添。
火燒牛腩越式法包
火燒牛腩越式法包
Prime Pho bo  $148

越式湯河有一款叫「火車頭」,即喺大堆頭嘅什錦湯河,然後,呢一碗招牌湯河可以叫做超級火車頭,單睇牌面,寫到明餸料就有封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾同扎肉,配上自家製油條 ,而湯底喺24小時熬煮嘅牛湯,好大碗,夠2-3人共享。
Prime Pho Bo 招牌湯河
先試啖湯,湯底果然夠晒濃鮮,香而不濁,真喺每啖都喺精華,我哋兩個差唔多都飲晒啲湯咁滯。
Prime Pho Bo 招牌湯河
自家製嘅油條亦具亮點,因為混入咗金不換搓成嘅蓉,入口陣陣香味,可以講喺越式嘅意大利香草包,不妨又沾少少牛湯嚟食,另有一番滋味。
Prime Pho Bo 招牌湯河
而啲餸料,雖然無逐樣影出嚟,但份量絕無欺場,一次過試到咁多唔同牛嘅部位,啱晒多心嘅客人。試晒各部位後,真喺無咩好挑剔,最愛就喺封門柳、牛脷同牛尾,皆因肉味同肉質,都喺別具特色
。
Prime Pho Bo 招牌湯河
今餐雖然都喺食越南嘢,但前後試咗幾樣嘢,都各有賣點,喺一餐不平凡嘅越南菜。不得不提,店員除招呼好之外,對食物都甚了解,問佢哋少少有關菜式及食材嘅嘢,都對答如流。
Prime Pho Bo 招牌湯河
呢間樓上餐廳位置比較隱蔽,位於住宅My Central入面,主打多款新派越南菜~睇Menu菜式已經感受到餐廳誠意,而質素都真係好有驚喜,可以話係中環嘅hidden gem!💎🍽越式小食拼盤 ($158)超級推薦呢個小食拼盤❣️有自家製鵝肝醬多士、炸蝦餅、蝦片、燒豬肉、越式牛油雞翼及越式春卷,極度豐富😍全部小食都係新鮮炸起,炸得好香脆而不油膩🤤特推鵝肝醬多士,鵝肝醬味道好香濃,多士好脆身,同鵝肝醬味道好夾👍🏻🐮Prime Pho Bo 招牌湯河 ($148)呢碗招牌特式湯河,集牛嘅多種部位於一身🤩有齊封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛𦟌、牛筋、牛尾及扎肉等多款部位:牛𦟌柔軟、牛脷爽身得嚟有咬口、牛腩燉煮得軟稔入味,全部都牛味十足,鐘意食牛嘅你絕對唔可以錯過!頭啖先試試湯底,味道鮮甜、唔會太鹹之餘不油膩,原來湯底係經24小時熬製,唔怪之得咁重牛味🤤除左以上嘅材料,仲會有一條脆炸油條附上,油條浸埋呢個湯底一齊食仲非常鬆脆,簡直一絕😍🐥Prime Pho Ga 雞湯河 ($138)唔食牛pho,食雞同樣咁豐富!有火燒三黃雞肉叉燒、雞絲、慢煮雞胸、香茅雞翼珍寶珠、自家製油條,仲有隻半熟流心蛋😍雞肉叉爆經

🍽越式小食拼盤 ($158)
越式小食拼盤

🐮Prime Pho Bo 招牌湯河 ($148)
Prime Pho Bo

🐥Prime Pho Ga 雞湯河 ($138)
唔食牛pho,食雞同樣咁豐富!有火燒三黃雞肉叉燒、雞絲、慢煮雞胸、香茅雞翼珍寶珠、自家製油條,仲有隻半熟流心蛋😍雞肉叉爆經火炙後充滿焦香超入味、雞胸亦嫩滑juicy、油條浸落濃郁雞湯吸滿精華極滋味!
Prime Pho Ga

炸虎蝦米紙卷 ($98)
虎蝦大大隻,多肉鮮甜😍米紙卷包得好薄,食落唔會太韌,配搭埋扎肉及配菜一齊食,成個感覺幾fresh~
炸虎蝦米紙卷

🍯蜂蜜牛奶越南咖啡 ($48)
見到呢個越南滴漏咖啡就諗返起之前去越南旅行😆非常正宗地道🤩睇住熱辣辣嘅咖啡滴落嚟,再倒落杯凍椰子牛奶🥥記得將蜂蜜同咖啡攪拌完先倒落牛奶!
小插曲:事關倒咖啡倒得太快,竟然冇為意杯底仲有勁厚嘅蜜糖,飲到三分一店員問係咪唔鐘意喺咖啡落糖😂心諗唔怪之得咁苦唔似越南咖啡😂
椰奶咖啡飲落綿密帶淡淡椰香,蜂蜜甜度剛剛好,加入咖啡效果極佳,好出色!
蜂蜜牛奶越南咖啡

🍵芫茜雪碧 ($35)
芫茜控必試!爆多茜😍💚好新奇嘅一杯飲品,原本以為芫茜配雪碧呢個組合會好奇怪,點知fresh得嚟又幾夾幾好飲🤣
芫茜雪碧

總結:食物創意得嚟賣相同味道都唔錯🥰店員服務都好貼心,呢餐越南菜好正好滿足呀!
2022-10-20
越式小食拼盤
炸虎蝦米紙卷
芫茜雪碧
  • 蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
2022-10-31 283 瀏覽
An unexpectedly high quality in taste in this small and hard-to-find Vietnam restaurant in central! Tho food display still have some room for improvement!🐷overall: 8.5/10🍘Deep Fried Banh Hui Crackers The deep fried rice cracker is tasteless but when topped with scallions oil, sate sauce, sakura shrimps and pork floss, the whole dish has become so flavourful and full of different texture. I especially like the scallions oil which not too salty but blends well with pork floss and tiny shrimps. I n

🐷overall: 8.5/10

🍘Deep Fried Banh Hui Crackers
The deep fried rice cracker is tasteless but when topped with scallions oil, sate sauce, sakura shrimps and pork floss, the whole dish has become so flavourful and full of different texture. I especially like the scallions oil which not too salty but blends well with pork floss and tiny shrimps. I never tried banh hui before but this is definitely something I’ll try again!

🍜Prime Pho Bo
The pho is said to be made with 24-hour beef bone broth and indeed quite rich with beef flavour although you can tell some msg is also added. But overall the ingredients are well flavoured and in large portion. The beef hanger steak comes in large pieces but it so tender which is obviously cooked for a long time. This is a great pho out of all I’ve ever had.

🍜Cold vermicelli with fried shrimp patty and grilled pork
This vermicelli dish comes with a bottle of sweet and sour broth for you to pour in on your own. It has just the right amount of sourness which makes it a really appetising dish. The shrimp patty is fairly good but i like the grilled pork chop more. Cooked on charcoal grill, it gives a bit smoky flavour. Id strongly recommend this.

🗞️Vietnamese spring rolls
Well seasoned meat wrapped in a perfectly deep fried crust. Taste so soft yet crispy. Such a great combination of texture. This is the best Vietnamese spring roll of the town!

#primepho
  • 青檸梳打
  • 生牛肉湯河
  • 燒豬肉撈檬
2022-10-28 66 瀏覽
高質越南菜😍係中環唔知食咩好?黎呢間越南菜就實冇錯,價錢唔會太貴,野食又高質,十分推薦👍🏻但最好就book定位,因為一定大排長龍,尤其係lunch time🙈《Prime Pho $118》呢個招牌牛河有晒生牛肉,牛筋,牛腩,牛脷,牛𦟌,牛栢葉同蘿蔔,啱晒有選擇困難症既人😂牛腩炆得好淋,好入味,湯底好清甜,唔會覺得油膩,而河粉都算滑身,必試!《香辣紅酒炆牛肉飯 $98》呢個估唔到幾好食,牛肉炆得好淋好入味👍🏻唔想食飯仲可以走飯轉菜😂《炸蝦餅 $90》炸蝦餅炸得好脆,相信係即叫即炸,一碟都幾大份,配埋個甜酸醬食一流👍🏻《越式炸春卷 跟餐+$20》春卷同樣炸得好脆,食落唔會好油!《燒豬肉 跟餐+$20》燒豬肉醃到好入味,調味咸淡適中,唔會太濃味😛《青檸梳打 跟餐 +$15》正常味道!整體性價比幾高,叫Pho有得追加多過一樣小食,任你加,啱晒樣樣都想試啲既人,仲要冇加一,好抵食😆已經係第二次黎食啦🤣Prime Pho中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

《Prime Pho $118》
Prime  Pho

《香辣紅酒炆牛肉飯 $98》
香辣紅酒炆牛肉飯

《炸蝦餅 $90》
炸蝦餅

《越式炸春卷 跟餐+$20》
春卷同樣炸得好脆,食落唔會好油!
越式炸春卷

《燒豬肉 跟餐+$20》
燒豬肉醃到好入味,調味咸淡適中,唔會太濃味😛

《青檸梳打 跟餐 +$15》

服務⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-12
5 分鐘 (堂食)
Prime  Pho
香辣紅酒炆牛肉飯
炸蝦餅
越式炸春卷
  • 青檸梳打
2022-10-28 145 瀏覽
今次同個frd黎到位於中環My Central 1樓嘅Prime Pho食dinner,入到餐廳好快就有侍應帶位,餐廳座位好寬敞坐得非常舒服。今次我地叫咗Prime Pho bo招牌河、醬燒茄子、炸軟殻蟹米紙卷同埋兩杯飲品。Prime Pho bo招牌河份量十足,尤其係中間舊牛尾超級大舊,第一次見有餐廳放咁大舊牛尾落碗pho😂。除咗牛尾之外,重有封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛𦟌、牛筋同札肉,個人覺得最好味係充滿骨膠原嘅牛尾、牛味濃郁嘅封門柳同自家製嘅油炸鬼👍🏻,另外佢地熬咗廿四個鐘嘅湯底都係好出色,湯底極之鮮甜。醬燒茄子原條茄子燒,size非常之大,中間落咗啲米餅、櫻花蝦、魚子醬同芫茜蔥。侍應教我地切開一份份之後卷埋黎食,食材配搭好有新鮮感,口感亦都好豐富。炸軟殻蟹米紙卷最外層嘅光紙卷好煙靭,入面包住咗軟殻蟹、檬粉、生菜同蘿蔔絲,軟殻蟹非常脆,生菜夠新鮮,配合既醬汁有餐廳自製嘅花生醬同埋美味既魚露,最緊要係好味得黎份量十足👍🏻飲品方面我地叫咗同蜂蜜牛奶越南咖啡同青檸梳打,咖啡係越南滴漏咖啡,客人可以睇住啲咖啡慢慢滴落啲蜂蜜,另外牛奶重溝咗啲椰奶,成個combination好新鮮,似落就似

炸軟殻蟹米紙卷

飲品方面我地叫咗同蜂蜜牛奶越南咖啡同青檸梳打,咖啡係越南滴漏咖啡,客人可以睇住啲咖啡慢慢滴落啲蜂蜜,另外牛奶重溝咗啲椰奶,成個combination好新鮮,似落就似有蜂蜜味嘅latte👍🏻
2022-10-27 38 瀏覽
中環出色越南菜,近半山自動行人電梯,位置方便,食物質素又高,人流不斷 🔸️越式小食拼盤炸魚餅炸春卷蒜蓉牛油雞翼蝦片燒豬肉自家制雞肝醬多士配特色花生醬 香脆多士配雞肝醬果然好味道,其他炸小食又好香脆,牛油雞翼好鬆軟,肉汁嫩滑 🔸️Prime Pho Bo 招牌湯河配自家製油條廿四小時熬煮牛湯底,主要係牛嘅系列,有特色封門柳、牛腩、牛丸、牛脷、牛𖟌、牛筋、仲有牛尾同扎肉,肉質鮮味 🔸️越式沙嗲醬燒茄子原條燒茄子,仲有炸濱海,係越南野食,好似炸餡餅,夾埋其他配料一齊更美味,有櫻花蝦、昆布魚子醬等😋 🔹️蜂蜜椰子牛奶越南咖啡高質版越南咖啡,配香滑椰子奶,呢個最特別配蜂蜜,滴溜完撞入椰奶,飲落好似Cappuccino ☕️ 🔹️青檸梳打🍸清甜青檸梳打,加入薄荷葉更解渴

🔸️越式小食拼盤

配自家製油條

🔸️越式沙嗲醬燒茄子

🔹️蜂蜜椰子牛奶越南咖啡

🔹️青檸梳打🍸
清甜青檸梳打,加入薄荷葉更解渴

2022-10-22 359 瀏覽
今日試吓人氣越南粉餐廳。雖然位置有少少唔方便,但午餐時段,食客不少,加上裝修佈局簡潔乾淨,座位唔係太逼,是ok的。餐牌就係簡單的-頁,主打牛湯粉,由$82-$118,可另加小食和飲品。牛孖寶$92+ 蘿蔔$10這牛孖寶選擇了牛𦟌、生牛肉。生牛肉上枱時雖然差全熟,但肉味濃郁,口感軟嫰;而那牛𦟌口感十分柔軟,完全不用花勁咀嚼,蘿蔔份量不少,十分清甜無渣,腍得入口即化,加上清澈鮮甜的牛骨湯底,味道鮮美又不油膩,再呷-口滑滑檬粉,不錯吧!Prime pho$118這招牌牛河有齊生牛肉、牛腩、牛脷、牛筋、牛栢葉和牛𦟌。生牛肉軟滑、牛腩炆得軟身,牛味十足;牛脷帶-點厚度;而那牛筋比較爽口,充滿骨膠原;仲有爽身唔韌的牛柏葉和柔軟腍身的牛𦟌,吃完餸已經十分飽足,再呷-口充滿牛骨牛味的湯汁,吃-口湯粉,十分滿足。越式炸春卷$20這春卷炸得十分脆香,而且炸得乾身,又不油膩,包上生菜,再沾上酸香的魚露,真不錯。青檸梳打$15這青檸梳打入口冰涼,無乜甜味,就係濃厚的靑檸風味,酸爽清新。熱奶茶+$9熱奶茶是正常水平,茶味溫和不澀口,加上淡奶的比例剛剛好,口感順而不鞋口,是ok的。這-家的牛肉粉是我試過的頭五位,

牛孖寶$92+ 蘿蔔$10

口感軟嫰;而那牛𦟌口感十分柔軟,

Prime pho$118

越式炸春卷$20

青檸梳打$15

熱奶茶+$9

這-家的牛肉粉是我試過的頭五位,個人喜歡這-間多於brass spoon.
午餐
2022-10-16 412 瀏覽
好鍾意喺中環嘅橫街窄巷搵野食 因濟經常都好有驚喜😙 今日嚟到嘅呢間越南餐廳 呢度嘅服務態度非常好🙈 而且食物質素都吸引到我會再嚟下一次 一於同大家介紹吓炸賓墟本來都唔係好知賓墟係啲咩 店員有好詳細咁同我哋介紹 原來呢個係一份越南嘅特色小食 係炸米餅嚟嘅 加埋有少少辣醬 肉鬆 昆布魚子醬 蟹子 櫻花蝦🥰 成個小食都好豐富 好有層次越式炸蝦餅每次食越南嘢 都好鍾意嗌蝦餅🦐 好似咁樣先夠圓滿吖嘛 呢度嘅蝦餅真係自家手打㗎 唔係剩係得蝦膠 因為喺蝦餅入面仲見到有啲蝦肉 唔係全部打到一劈膠咁 冇晒口感👍🏻 個人就幾鍾意呢碟啦燒豬肉法包呢個價錢來講我覺得好抵食😺 呢個燒豬肉法包隔離有四片蝦片 本來冇諗到咁大舊包 食完都幾滿足🥖 法包入面有香茅豬扒 肉質仲好有口感 配埋用孜然粉醃製 味道更昇華 其他配料包括有扎肉 醃蘿蔔絲 生菜🥬Prime Pho Bo招牌湯河呢個招牌湯河一上碟已經聞到好清甜 飲落口之後 真係好想成鍋飲晒呀🙈 上面嘅配料有好多 有封門柳 牛腩 牛丸 牛展 扎肉 比較特別嘅有牛脷 牛筋 牛尾🐮 真係乜都有啲啱晒三心兩意嘅我呀💛 呢個湯底係用廿四小時熬煮而成 面頭仲會有配條自家製油條
越式炸蝦餅
越式炸蝦餅
燒豬肉法包
燒豬肉法包
Prime Pho Bo招牌湯河
呢個招牌湯河一上碟已經聞到好清甜 飲落口之後 真係好想成鍋飲晒呀🙈 上面嘅配料有好多 有封門柳 牛腩 牛丸 牛展 扎肉 比較特別嘅有牛脷 牛筋 牛尾🐮 真係乜都有啲啱晒三心兩意嘅我呀💛 呢個湯底係用廿四小時熬煮而成 面頭仲會有配條自家製油條 油炸鬼唔係剩係得麵粉團㗎 入面仲有啲綠綠地色嘅係金不換🌱
Prime Pho Bo招牌湯河
越南青桔梳打
行到咁熱炎炎夏日 真係好想嗌返杯凍飲🥤啲杯酸酸甜甜嘅青嘅梳打就啱晒喇
越南青桔梳打
蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
呢杯咖啡嘅賣相好特別 因為佢係以滴漏方式滴出嚟㗎☕️ 初初望到佢個樣都有啲唔知點樣飲 店員又係好細心同我哋介紹 滴漏咖啡嘅底層有蜂蜜 另外白色個杯係用椰奶同牛奶打成嘅泡沫🫢 等個滴漏咖啡滴晒啲咖啡之後就可以同蜂蜜攪拌 攪拌完之後就將咖啡倒落白色嘅牛奶泡沫入面 飲落口就有淡淡嘅椰香😙 係一杯椰子味嘅latte咁樣
蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
雖然呢度嘅地點有少少難搵 但係我覺得食物質素真係好好 好推介俾大家😊
2022-10-15 69 瀏覽
食盡中環之越式 — Prime Pho—————————————————🔸素法包 $78法包內有牛油果,芝士,同埋一d蔬菜紅蘿蔔青瓜,十分豐富,就算冇肉類都唔會dry😆,而且都好大個分2半,如果一個人食已經係可以當主食🔸越式招牌拼盤 $158招牌拼盤既份量好多,無論係鵝肝多士定係炸雞翼,春卷去到蝦餅,樣樣都高水準,值得一試!🔸 Prime Pho Bo 招牌湯河 $148湯河果然係招牌, 比起平時喺街度食嘅火車頭湯河材料更加豐富,牛肉亦都好淋好味道😋🔸 芫茜雪碧 $35🤯呢個芫茜雪碧,抱住試伏既心態黎挑戰下,點知結果出乎意料,原來芫茜同雪碧妒都幾夾, 而家芫茜味唔會真係有十分濃厚, 淡淡地咁同雪碧融為一體 ,應該一般人都可以接受😆🔸 冰搖越南咖啡特調 $48咖啡嘅層次十分豐富, 除咗有菠蘿嘅果味,亦加入左桂花,所以咖啡唔會好苦,加上因為冰搖,面層有一層泡沫,更加特別😉💭Overall comment:鍾意試下特色越菜既朋友仔唔會失望🥰,特別推介大家一試芫茜雪碧同越式招牌拼盤😋🍽食物: 7.5/10🌌環境: 7/10👔服務: 7.5/10🎖CP值: 7.5/10
食盡中環之越式 — Prime Pho
—————————————————

🔸素法包 $78

🔸越式招牌拼盤 $158

🔸 Prime Pho Bo 招牌湯河 $148

🔸 芫茜雪碧 $35

🔸 冰搖越南咖啡特調 $48

💭Overall comment:
鍾意試下特色越菜既朋友仔唔會失望🥰,特別推介大家一試
芫茜雪碧同越式招牌拼盤😋

🍽食物: 7.5/10
🌌環境: 7/10
👔服務: 7.5/10
🎖CP值: 7.5/10
朋友喺中環返工,佢好鍾意瓹窿瓹罅搵好嘢食,呢晚佢約我食飯,話發現咗一間喺樓上好好味嘅越南🇻🇳餐廳,一定要帶我去試吓😆,有咁好嘅朋友帶食好西,咁我就梗係開心樂意奉陪囉😆$118 嘅「番西邦峰」:番西邦峰Fansipan係越南境內黃連山脈嘅主峰,山高3,147.3米,係法屬印度支那(越南、寮國與柬埔寨)嘅最高峰🏔🤩,所以又叫”The Roof of Indochina”;咁呢個「番西邦峰」到底係乜嘢餸?原來係將牛尾疊到成個山峰️咁⛰,真係幾高,上枱嘅時候非常吸睛🤩,presentation 真係好掂😊;一共有四大件牛尾,炆煮得好腍好軟熟,牛尾有好多肉,充滿牛味😆,仲有一小碟微酸嘅醬汁,同埋落咗好多香草🌿,非常好味😋,呢個「番西邦峰」真係有小驚喜😊$110 嘅「炸軟殼蟹🦀米紙卷」:軟殼蟹🦀炸到脆脆哋,配埋新鮮生菜🥬同越南米紙,食落香口又清新😋$88 嘅「扎肉燒豬肉 🐷 Pizza」:有創意嘅越式🇻🇳Pizza,要自己用鉸剪✂️剪開,Pizza🍕邊皮脆脆哋,中間部份就有啲煙韌😋,加埋扎肉燒豬肉,好食😆$148 嘅「Prime 炒蝦河」:淨係隻巨碟已經好靚🤩;河粉炒得好香口😋,仲有幾隻大蝦🦐,肉質新

$148 嘅「Prime 炒蝦河」:淨係隻巨碟已經好靚🤩;河粉炒得好香口😋,仲有幾隻大蝦🦐,肉質新鮮結實😋

$48 嘅「越南🇻🇳經典水果茶」:賣相已經好靚🤩,水果有 荔枝、大樹菠蘿、柚子,非常 refreshing 😋

$48嘅「冰搖越南🇻🇳咖啡特調」:餐廳用搖雞尾酒嘅方法,搖出呢杯香滑 foamy 嘅咖啡,仲加咗菠蘿汁🍍同蜂蜜🐝😋
同店員傾開計,鋪頭由擺花街的一個檔口再落戶到這裡的店舖,想必一定累積到足夠的口碑,才能擴張。撈檬孖寶(燒豬肉拼蝦餅)撈檬有得雙拼都幾好,岩晒選擇因難的我。撈檬本身已經有很多配菜,自家醃蘿蔔酸菜,芽菜,生菜,金不換,花生碎增加口感。檬粉彈牙,條條分明,不會黏在一起。自家制的醬汁是靈魂所在,味道剛好,有層次,不會像坊間那樣過酸和單調。燒豬肉醃得入味,而且烤到旁邊有焦香的口感,又保持到肉汁。蝦餅新鮮炸起,仲熱辣辣,又有鮮味,口感比較紮實。Prime Pho呢碗PhO真係不得了,首先是湯頭濃郁夠清甜,飄散滿滿的牛骨香氣,同時又帶少少膠質。附上一件超大的牛尾,骨旁的肉炆得軟唸入味,份量也很多。仲有牛的不同部位,當中比較特別是牛脷,不帶羶味,味道香軟不韌。蘿蔔十分清甜,吸收了湯底的精華。火燒牛腩法包這裡選用的法包,是外脆肉軟的那種,不會硬崩崩。法包的材料滿滿,食落很清新,有自家醃蘿蔔酸菜,生菜,青瓜...還用上鵝肝醬來帶出味道。青檸梳打味道正常,最有驚喜的芫茜特飲。芫茜和雪碧混合後,芫茜的味道減弱了,飲落去的味道舒服,一點也不伏。喜歡芫茜的朋友一定要試。餐廳的侍應都十分熱心,而且雖然位於中環地段,

撈檬孖寶(燒豬肉拼蝦餅)

撈檬有得雙拼都幾好,岩晒選擇因難的我。

Prime Pho

附上一件超大的牛尾,骨旁的肉炆得軟唸入味,份量也很多。

蘿蔔十分清甜,吸收了湯底的精華。
火燒牛腩法包

有自家醃蘿蔔酸菜,生菜,青瓜...還用上鵝肝醬來帶出味道。
青檸梳打味道正常,最有驚喜的芫茜特飲。

餐廳的侍應都十分熱心,而且雖然位於中環地段,但定價十分貼地,絕對值得大家去品嚐。

2022-10-09 55 瀏覽
👈🏻Prime Pho平時lunch嚟食開pho同撈檬估唔到晚市有咁多特式越南小食好驚喜😍越式米紙薄餅 $88配料揀咗扎肉同燒豬肉🤩仲有青蔥紅洋蔥芝士金不換口感好豐富而醬汁就揀咗順化醬🫢由越式蕃茄醬沙律醬同蛋調製出嚟嘅辣辣哋 食落惹味又過癮香脆嘅米紙做薄餅底 香口又無咁heavy😆雞肉叉燒松露醬米紙卷 $98米紙卷包住酸菜米粉同生菜等材料入口清爽又有層次😍最特別係配上黑松露同昆布魚子醬味道意外地同米紙卷好夾😝雞叉燒嘅皮因為有燒過帶焦香脆脆地 口感一流花生醬係自家製嘅 非常有心思🥰加拿大豬鞍 $248慢煮嘅豬鞍好厚肉🤪但一啲都唔韌 切開肉身呈嫩粉紅色上枱時散發住陣陣仙氣食落有濃濃嘅煙燻香味🤤而且有肉汁 好juicy配上香濃嘅香茅辣醬伴碟就有南瓜蓉同時令蔬菜越南經典水果茶 $48呢杯水果茶充滿夏日風情🥳茶底用咗越南茉莉綠茶水果有大樹菠蘿西柚同荔枝入口都好fresh青檸梳打 $35唔會太甜清新得黎又解渴😚最啱天氣熱嘅時候飲Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻Prime Pho

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
中環高質越南菜🇻🇳位於中環嘅樓上鋪,唔係有人介紹都唔會特登嚟,食物質素唔錯,真係hidden gem嚟💎·<牛肉湯粉> ʜᴋᴅ 148食越南菜點可以唔食pho,呢度只有三款pho,但每款配料都好豐富🤩有齊封門柳、牛舌、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉🤩封門柳嫩滑重牛味,牛腩牛展牛筋牛尾都燉煮得軟爛入味,非常高質😍牛湯仲用24小時熬煮,香濃鮮甜,仲有自家製油條索湯添😈·<牛油果豆腐蔬菜米紙卷> ʜᴋᴅ 68米紙入面卷入牛油果、豆腐卜、越式酸菜同生米粉等,同時食到幾種口感🥳調味主要來自越式酸菜,加埋豆卜嘅油香又幾夾😜伴碟嘅花生醬亦好香口,不過略嫌少咗啲,如果可以用個碟再裝開另上就更好😝·<越式沙嗲醬燒茄子> ʜᴋᴅ 68原條燒茄子再配埋炸米粉、櫻花蝦同昆布魚子醬,店員建議橫切後包住toppings一啖食晒就可以多啲層次😜越式沙嗲醬花生味唔出,更似照燒汁,鹹鹹甜甜咁😛之前喺其他餐廳食過同類食物,個醬過鹹搞到食完好口渴,但呢度調味就剛剛好👍🏻·<秘製燒魷魚> ʜᴋᴅ 78原條魷魚配燒烤醬,燒得啱啱好,唔乾唔韌🦑仲比埋把鉸剪我哋剪
<牛肉湯粉> ʜᴋᴅ 148
<牛油果豆腐蔬菜米紙卷> ʜᴋᴅ 68
<越式沙嗲醬燒茄子> ʜᴋᴅ 68
<秘製燒魷魚> ʜᴋᴅ 78
原條魷魚配燒烤醬,燒得啱啱好,唔乾唔韌🦑仲比埋把鉸剪我哋剪開細細塊,鉸剪仲係好利好易剪添🤓雖然睇落係小事但真係令用餐體驗更加良好😙
<越南經典水果茶> ʜᴋᴅ 48
清新嘅水果茶,有西柚、荔枝、大樹菠蘿,東南亞風味即刻出晒嚟🌴
<蜂蜜椰子牛奶越南咖啡> ʜᴋᴅ 48
越南滴漏咖啡直接滴入蜂蜜,攪勻後倒入椰子牛奶中,要做到漸層嘅效果好考功夫,手殘嘅我就做唔到啦🙈入口先係椰子嘅香味,隨後咖啡先湧現,仲有微甜奶香,覺得平時嫌咖啡苦嘅人都可以接受到🥥
食物質素固然唔錯,連同樓面嘅姐姐都非常好態度,每上一道菜都會介紹菜式同食法☺️呢個服務質素好值得讚👏🏻