2022-10-01 60 瀏覽
小店位於中環嘉咸街,地點較隱蔽,主打多款越式粉麵同小食🇻🇳!餐廳環境以簡約風為主調,座位寬敞令人感覺舒適,而且店員嘅服務都好周到,簡直係一大個bonus😊 中環返工嘅朋友仔不妨過嚟試吓呀!前菜同小食要咗三款😬 炸賓墟感覺似係脆米餅,表面有越南沙嗲醬、蔥油、豬肉鬆同櫻花蝦🌸!味道鹹鹹香香咁幾有風味~ 越南米紙卷配料有酸菜、米粉、青瓜、生菜、紫菜、搭配四選一嘅主食同自製花生醬伴碟🥜!想健康啲嘅可以試試牛油果豆腐蔬菜🥑~ 豆腐彈牙美味,搭配牛油果都幾特別🤣 整體口感豐富,入口清爽,十分開胃👍🏻越式米子薄餅香脆可口,中間位帶點煙韌嘅口感,新奇又好食😝 有四個口味同兩個醬汁自由配搭!鍾意食牛嘅當然要叫牛脷同牛腩啦😙 牛脷厚實爽口,牛腩十分軟嫩🐮 搭配由沙律醬、沙嗲醬、蛋同蔥花調製而成嘅胡志明醬都幾惹味🔥 其餘配料仲有芫荽、乾蔥、芝士同洋蔥八添,超級豐富🥹Prime Pho Bo係餐廳嘅招牌菜🥰 封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉樣樣有齊晒🤣 每款都好入味而且超級軟嫩😌 湯底以二十四小時熬製而成,牛味十足,搭配自家製油條令到成個口感同層次昇華咗😍見每一台都嗌咗杯蜂蜜椰子牛奶越南咖啡☕️

見每一台都嗌咗杯蜂蜜椰子牛奶越南咖啡☕️~ 果然有啲料到😋 左邊係越南式嘅滴漏咖啡搭配甜甜地嘅蜂蜜,而右邊係椰子牛奶🥥!店員話要先攪拌椰奶後再落咖啡,整體味道香濃而唔苦澀,椰奶都幾綿密,值得一試😉 青檸梳打都唔錯,解渴消暑,好refreshing🌱
喺中環同上環交界嘅戶外街市,有一間隱世嘅chill爆越南菜D野食唔單止好食,而且整得好有心思,大玩fusion元素,價錢重好親民tim😎大家一定一定要嚟試吓環境 《Prime pho 》嘅裝修走工業風,比人一種好舒服嘅感覺🍃餐廳重有好多一人座位,相信係比附近做野嘅人晏就嚟食。但大家平日約朋友嚟食,都好chill ga食物餐廳嘅菜式創新得嚟味道好正,同埋佢嘅擺盤🌹好精緻,唔知真係以為去咗fine- dining😂蜂蜜牛奶越南咖啡 $48必飲為食貓其實係唔飲咖啡嘅☕️因為飲太多會暈😅但我試咗啖之後,我就忍唔住再飲呢個越南滴漏咖啡係等佢滴完之後,係個底撈埋d蜂蜜,之後再倒入個椰奶同牛奶mix成嘅foam🥛雖然我唔太識飲咖啡,但都覺得個味道好香濃,又滑,唔會太甜或者太苦,總之令到我呢個唔飲咖啡嘅人,都會一飲再飲Prime Pho Bo招牌湯河 $148必食個招牌湯河係以牛為主🐮首先個湯河已經非常吸精,入面有條自製嘅西式蒜蓉油炸鬼,中間再有個勁淋同入味嘅牛尾👁️至於味道方面,個湯好濃好入味👍🏾再食埋封門柳、牛腩、牛脷、牛展、札肉等等,真係成個牛放題咁✨✨炸虎蝦米紙卷 $98呢個米紙卷超級大嚿♥️除咗
喺中環同上環交界嘅戶外街市,有一間隱世嘅chill爆越南菜

食物

蜂蜜牛奶越南咖啡 $48
必飲

Prime Pho Bo招牌湯河 $148
必食

炸虎蝦米紙卷 $98
炸虎蝦米紙卷

呢個米紙卷超級大嚿♥️除咗個炸虎蝦之外,裏面重有蘿蔔、羅勒葉、芫荽、生菜、札肉,酸酸地又辣辣地咁,好滋味😋為食貓覺得好似食緊個越式法包嘅米紙版😛

醬燒茄子 $68
醬燒茄子

呢個🍆嘅醬係沙嗲醬,配埋米餅同櫻花蝦🦐,重有一粒粒黑色嘅魚子😗茄子嘅林加上配料嘅脆,口感一流,唔覺意就會食晒成條

炸越式法包 $68
炸越式法包

呢個法包🥖唔係普通法包!其實佢係甜品嚟ga!佢側面有d一咬即溶嘅焦糖脆脆,而個包上面係白朱古力芝士mousse🧀夠晒特別
而咬落去,入面好似有d蛋漿,好重蛋味,又幾得意wor
另外個自製芒果🥭雪葩都好香,同埋唔會太甜,真係好好味

越南經典水果茶 $48
越南經典水果茶

唔鍾意飲甜嘢嘅朋友,可以試吓呢個唔太甜嘅水果茶,佢有淡淡的大樹菠蘿同埋西柚味🍊夠晒fresh

鍾意捐窿捐罅搵好嘢食嘅朋友,一定要試吓呢間家庭式嘅隱世越南餐廳
真係唔駛去越南,都可以食到d咁高質嘅菜式

(p.s. 因為所有食物都係即叫即整,所以店員會一個一個菜咁上架)
炸虎蝦米紙卷
醬燒茄子
2022-09-27 52 瀏覽
🍽️ Salad Roll 🍽️ Honey Homemade Chicken Pate Toast今次介紹小食😋 lunch set叫牛肉粉或撈檬 加30蚊可以試米紙卷!個皮好薄,裡面都足料!另外加20蚊 試咗個自家制雞肝醬蜜糖多士,雞肝醬好香好好味,但係塊包厚咗少少,同埋唔夠脆
🍽️ Salad Roll

2022-09-26 81 瀏覽
呢間餐廳最近推出全新晚市餐單,加入嶄新烹調手法,炮製特色越南菜🇻🇳💗柚子牛至也海鮮沙律 ($98)沙律包括有魷魚、青口、海蝦、有機蕃茄仔、柚子同柳橙,以牛至也、羅望子金桔汁調味,味道清新回甘,酸辣開胃🥗💗越式沙爹醬燒茄子 ($68)原條茄子塗上越式沙爹醬燒香,食落軟綿多汁,濃郁入味。加入青蔥、芫茜、櫻花蝦、炸濱海點綴,口感更豐富🍆💗加拿大豬鞍 ($248)厚切帶骨豬鞍先經慢煮,香煎後再煙燻,肉質鬆軟嫩滑,肉汁豐富,香茅辣醬濃郁惹味,帶陣陣煙燻香🐷伴菜方面有南瓜茸同各款時令蔬菜🍠💗炸越式法包配白朱古力芝士慕絲+芒果雪葩 ($68)取自法式吐司做法,將越式法包沾上蛋漿後油炸,法包外脆內柔韌,蛋香十足🍞以白朱古力芝士慕絲取代忌廉🍨配以酸甜清新嘅芒果雪葩,同時感受到冷熱嘅口感衝擊🥭💗牛油果奶昔 ($50)牛油果奶昔口感豐厚幼滑,牛油果同乳酪味道非常突出🥑💗芫荽梳打 ($35)首創將芫荽加入七喜變成特飲,入口先有七喜嘅甜味,後勁帶濃烈芫荽味🌿

💗柚子牛至也海鮮沙律 ($98)
柚子牛至也海鮮沙律

💗越式沙爹醬燒茄子 ($68)
越式沙爹醬燒茄子

💗加拿大豬鞍 ($248)
加拿大豬鞍

💗炸越式法包配白朱古力芝士慕絲+芒果雪葩 ($68)
炸越式法包配白朱古力芝士慕絲+芒果雪葩

💗牛油果奶昔 ($50)
牛油果奶昔口感豐厚幼滑,牛油果同乳酪味道非常突出🥑
牛油果奶昔

💗芫荽梳打 ($35)
芫荽梳打
越式沙爹醬燒茄子
炸越式法包配白朱古力芝士慕絲+芒果雪葩
牛油果奶昔
2022-09-26 140 瀏覽
去唔係連鎖既餐廳好容易就可以感受到老闆同廚師有無熱誠呢間餐廳就係俾你享受到佢地俾左心機落去既成果細至米紙卷既醬, 配麵既油條, 甜品既雪葩都係自家製同埋有設計過完全明白點解佢係離地鐵站一段距離仲要搵路上樓但晚市都會坐滿絕對係中環既hidden gem莞茜雪碧之前係第2到飲過莞茜既野飲, 都令我呢個茜迷有d卻步但今次呢個特飲除左莞茜仲落左其他野去調味, 唔會剩係得莞茜既草青味越南經典水果茶甜度係半分甜咁, 夏天飲都唔會覺得rich燒魷魚無煮到老,所以唔會chewy呢D基本野做到之餘配一個酸辣既醬係錦上添花Prime Pho Bo招牌湯河可以話係一個advance level既Pho牛既部部位有封門柳, 牛脷,牛腩,牛丸,牛展, 牛筋, 牛尾,扎肉牛尾既淋滑真係少d時間都煮唔到再配埋自家制既油條, 係好似一個有香草味既冬甩咁湯底係24小時熬煮既牛湯炸軟殼蟹米紙卷配左餐廳自制既花生醬少一分甜, 多一分既花生味甜品~炸左既法包, 就好似西多咁上面係淡淡既白朱古力芝士mousse同檸檬sauce新鮮芒果造既雪葩
去唔係連鎖既餐廳好容易就可以感受到老闆同廚師有無熱誠
呢間餐廳就係俾你享受到佢地俾左心機落去既成果
完全明白點解佢係離地鐵站一段距離仲要搵路上樓但晚市都會坐滿
絕對係中環既hidden gem

莞茜雪碧
之前係第2到飲過莞茜既野飲, 都令我呢個茜迷有d卻步

越南經典水果茶
甜度係半分甜咁, 夏天飲都唔會覺得rich
燒魷魚
可以話係一個advance level既Pho
牛尾既淋滑真係少d時間都煮唔到
再配埋自家制既油條, 係好似一個有香草味既冬甩咁
湯底係24小時熬煮既牛湯

炸軟殼蟹米紙卷
配左餐廳自制既花生醬
少一分甜, 多一分既花生味
甜品~
炸左既法包, 就好似西多咁
上面係淡淡既白朱古力芝士mousse同檸檬sauce
新鮮芒果造既雪葩

2022-09-24
[ #caloriefoodie中環 ]• 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝙿𝚑𝚘 •🐿-中環不嬲都好多西餐食 但今次就揾咗間價錢貼地嘅越南菜而且餐牌選擇類型好多 食物份量又多😻仲有好多估唔到嘅配搭 亦估唔到配埋一齊又幾好食👻-🥗 牙車快 💰$88慢煮雞絲、黑松露蛋黃醬、椰菜、自家漬酸菜、青瓜、蝦片首先嚟一份前菜 係越南傳統慢煮雞胸肉沙律加黑松露醬味道醒神開胃 有意外驚喜 而且份量都好多可以用蝦片裝住牙車快沙律 一齊食😋-🍆 越式沙嗲醬燒茄子 💰$68烤原條茄子、炸濱海、越式沙嗲醬、青蔥、芫茜、櫻花蝦另外仲加咗昆布魚子醬添 茄子調味會辣辣地 幾惹味略嫌茄子唔夠腍 如果腍啲會更加好食🥳-🐮 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝙿𝚑𝚘 𝚋𝚘 💰$148封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉配自家製油條 加上廿四小時熬煮牛湯湯底牛味十足 而且每款牛肉都超級腍 唔需要點咀嚼最好食係封門柳 牛味濃 而油條味道口感都脆脆地-🍕 越式米紙薄餅 💰$88主要配料揀咗牛脷、牛腩 配上胡志明醬其餘配料有青蔥、紅洋蔥、莫薩里拉芝士、炸乾蔥、芫茜、金不換胡志明醬即係沙律醬、沙嗲醬、蛋、蔥油口感似米通 個餅底好脆 而且有拉絲芝士 超邪惡!!建議
[ #caloriefoodie中環 ]
• 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝙿𝚑𝚘 •
🐿
中環不嬲都好多西餐食 但今次就揾咗間價錢貼地嘅越南菜
而且餐牌選擇類型好多 食物份量又多😻
仲有好多估唔到嘅配搭 亦估唔到配埋一齊又幾好食👻
🥗 牙車快 💰$88

慢煮雞絲、黑松露蛋黃醬、椰菜、自家漬酸菜、青瓜、蝦片
首先嚟一份前菜 係越南傳統慢煮雞胸肉沙律加黑松露醬
味道醒神開胃 有意外驚喜 而且份量都好多
可以用蝦片裝住牙車快沙律 一齊食😋

🍆 越式沙嗲醬燒茄子 💰$68

烤原條茄子、炸濱海、越式沙嗲醬、青蔥、芫茜、櫻花蝦
另外仲加咗昆布魚子醬添 茄子調味會辣辣地 幾惹味
略嫌茄子唔夠腍 如果腍啲會更加好食🥳
🐮 𝙿𝚛𝚒𝚖𝚎 𝙿𝚑𝚘 𝚋𝚘 💰$148

封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉
配自家製油條 加上廿四小時熬煮牛湯
湯底牛味十足 而且每款牛肉都超級腍 唔需要點咀嚼
最好食係封門柳 牛味濃 而油條味道口感都脆脆地
🍕 越式米紙薄餅 💰$88

主要配料揀咗牛脷、牛腩 配上胡志明醬
其餘配料有青蔥、紅洋蔥、莫薩里拉芝士、炸乾蔥、芫茜、金不換
胡志明醬即係沙律醬、沙嗲醬、蛋、蔥油
口感似米通 個餅底好脆 而且有拉絲芝士 超邪惡!!
建議要快啲食 一凍咗 就無咗令人驚喜嘅感覺!!

🥭 越南經典水果茶 💰$48

越南茉莉綠茶加乾香茅 另有西柚、芒果、荔枝等水果
整體感覺好fresh 食飽食滯飲啖就舒服哂😗
🍯 蜂蜜椰子牛奶越南咖啡 💰$48

越南式滴漏咖啡 仲要加埋甜甜嘅蜂蜜味
椰子牛奶就係由椰奶溝牛奶打成奶泡 有淡淡椰子香
整體味道似latte 唔算超重咖啡味

📍 中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖

#caloriefoodie
2022-09-24 58 瀏覽
位於中環嘅越南餐廳,平時食晏去超級多人,所以今晚試吓放工去,當然冇食晏咁多人,亦都冇咁趕。地點都算易搵,坐得唔算好舒服嘅,但係都算闊落👍🏻員工態度一流,抵讚👍🏻🍴 軟殼蟹青木瓜芒果沙律🍴竟然有軟殼蟹拼青木瓜沙律,兩樣至愛😆❤️即叫,軟殼蟹選多肉,而且大隻,份量多👍🏻再配上青木瓜芒果,好清新嘅感覺🤩🍴越式牛肉眼紅飯🍴朋友食呢個飯,望落去好似好生,我唔太敢食,但朋友話好好食,話呢個生熟度剛剛好,紅飯蕃茄味好出👍🏻🍴牛脷牛腩pizza (順化醬)🍴好特別嘅一個Pizza配搭,但又離奇地match😆好難以至信😂佢係薄批,一塊塊好似餅乾咁,所以感覺唔似平時食開嘅西式pizza,幾特別嘅一個菜👏🏻🍸越南經典水果茶/蜂蜜牛奶越南咖啡🍸水果茶不過不失,但值得推介嘅係越南咖啡,蜂蜜牛奶唔算好甜,又唔會蓋過咖啡味😍會再三回味呢個咖啡🥹平時lunch time去會比較多人,而且食得好趕,晚飯去,其實冇lunch咁多人,而且坐得比較舒服,值得推介去嘅一間餐廳🥸

🍴 軟殼蟹青木瓜芒果沙律🍴

🍴越式牛肉眼紅飯🍴

🍴牛脷牛腩pizza (順化醬)🍴

🍸越南經典水果茶/蜂蜜牛奶越南咖啡🍸

2022-09-18 128 瀏覽
朋友推薦在中環有家不錯的越式餐廳,放工來試試~店在一幢新式大廈內~扶手電梯一上就是了☺️ menu是一貫的越式菜式上加點新潮fusion~ 蠻豐富的👍🏻👉🏻牙車快 $88單看名字大概猜不出是道怎樣的菜色~其實是雞肉雜菜沙律~但請不要小看它,慢煮的雞肉入口嫩滑+爽脆的菜絲,配上獨家黑松露蛋黃醬,超好味😍😍👉🏻越式米紙薄餅(牛脷牛腩/順化醬)$88以米紙作為薄餅底,超脆👍🏻 面頭鋪滿芝士😍 入面是滿滿煮到入味的牛脷牛腩粒,加上惹味帶點辣的順化醬,這道秒殺❤️👉🏻Prime Pho bo $148食越菜怎能不吃Pho~份量不少,裡頭有封門牛/牛脷/牛柏葉/牛尾/牛𦟌等多種牛肉,配以經過24小時熬煮的牛湯,湯頭清甜,濃而不油膩~好喝到我直接把湯全喝🤤🤤順帶一提,店家附上的油條,超好味~口感是煙煙韌韌😍中我胃口🙌🏻🙌🏻好想多要一打🙈😂👉🏻炸越式法包 $68法包炸脆後不油膩,配上自家製的芒果雪葩很清新,只是略嫌法包內裡有點炸不透~但可以一試☺️👉🏻越南經典水果茶 - 茉莉花茶香濃,加上清甜的水果,好喝👍🏻👉🏻蜂蜜椰子牛奶越南咖啡 - 雖然是用蜂蜜但一點也不過甜,椰奶打得好綿密,咖啡又香濃不苦澀,整杯高質

👉🏻牙車快 $88

👉🏻越式米紙薄餅(牛脷牛腩/順化醬)$88

👉🏻Prime Pho bo $148
Prime Pho bo

👉🏻炸越式法包 $68

越南經典水果茶

👉🏻蜂蜜椰子牛奶越南咖啡 - 雖然是用蜂蜜但一點也不過甜,椰奶打得好綿密,咖啡又香濃不苦澀,整杯高質👍🏻👍🏻

🎈總歸一句:
服務/環境/食物都不錯,值得再來🙌🏻
Prime Pho bo
2022-09-17 96 瀏覽
牙車快慢煮雞絲,黑松露蛋黃醬,椰菜,酸菜,青瓜,蝦片。這個牙車快超級大份,特別之處係佢加左個自家黑松露,令此牙車快不同彼牙車快。而且係咁熱既日子,真係好岩食。越式小食拼盤炸蝦餅,越南牛油雞翼,春卷,蝦餅,自家製鵝肝醬多士,燒豬肉。個小食拼盤,好豐富,而且全部都係新鮮炸起。 佢個蝦餅真正既啖啖肉,個春卷脆。 而最特別係個鵝肝醬多士,幾特別。Prime pho bo 24小時牛骨湯封門柳 牛脷 牛腩 牛丸 牛筋 牛展個湯底飲一兩啖係會飲上癮。😂😍佢吾咸,好香牛味,比平日湯更好飲。可能係牛骨煮了24小時,個味出曬黎。封門柳火鍋食得多,但食越南粉用上封門柳較少見。 配埋佢個油炸鬼,幾得意。 經典水果茶有原粒荔枝加西柚,相當好味。加上佢茶底幾清,即使夜晚飲,都覺得好light 加上天氣好熱。 好岩。蜂蜜椰子牛奶越南咖啡佢先係用滴漏方式做過濃縮咖啡。然後係一杯奶上面,緣蜂蜜做底,再加上椰汁。這個配搭好新鮮,但做出黎效果極佳。超好味。

24小時牛骨湯
封門柳 牛脷 牛腩 牛丸 牛筋 牛展

個湯底飲一兩啖係會飲上癮。😂😍

經典水果茶
有原粒荔枝加西柚,相當好味。
加上佢茶底幾清,即使夜晚飲,都覺得好light
加上天氣好熱。 好岩。

蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
佢先係用滴漏方式做過濃縮咖啡。
蜂蜜椰子牛奶越南咖啡
今日嚟到中環,朋友話好想食越南嘢,見到呢間越南嘢好平好多,位置都好隱蔽喺住宅入邊,咁就一於試一試!見到佢越南菜式精緻得來都比較高級,同平時食越南粉好唔同㗎,今日嚟到梗係唔食啲普通嘢食啲創意有特色㗎啦!🍤越式炸蝦餅 $90 (7.8/10)炸到非常香脆,唔油膩,蝦肉都彈牙,有蝦味,個汁好酸好開胃!蘿蔔清爽爽口,唔爽!🍴越式米紙薄餅 牛脷牛腩 $88 (10/10)配料有青蔥,紅洋蔥,莫薩里拉芝士,炸乾蔥,芫茜,金不換。要左順化醬,係越式落茄醬,沙律醬,蛋。個皮好薄好香脆,少少煙韌,牛脷牛腩好香牛味,唔會鞋口,個汁酸酸甜甜好開胃,有芝士同九層塔好香好有層次,呢個越式Pizza好好食,真心有創意,好正!🍴炒蝦河 $148 (8/10)用自家制龍蝦湯做上湯,河粉好煙靭比較軟同濕,鹹鹹地,有好香濃嘅九層塔味,都炒得幾香口,入面有雞髀菇蝦肉,蝦有蝦膏蝦肉都唔會太淋,幾好食!🍹越南經典水果茶 $48 (9/10)入邊有西柚青檸,大樹菠蘿同埋荔枝,全部都好香甜新鮮生果好好味,個底用咗抹香綠茶,好清香又有茶味!一啲都唔會苦澀,香得來清新又唔會太甜!☕️蜂蜜椰子牛奶越南咖啡 $48 (10/10)熱咖啡慢

🍤越式炸蝦餅 $90 (7.8/10)

🍴越式米紙薄餅 牛脷牛腩 $88 (10/10)

🍴炒蝦河 $148 (8/10)

🍹越南經典水果茶 $48 (9/10)

☕️蜂蜜椰子牛奶越南咖啡 $48 (10/10)
熱咖啡慢慢滴落嚟,個底有蜂蜜撈埋啲齋啡,已經幾香甜,再加入椰子奶蓋,咖啡味香又唔會苦,帶有淡淡的椰香味道,勁驚喜超好飲!大推!真心係飲過最好飲嘅越南咖啡😆

推薦指數:9/10
真心好食又唔算好貴,坐得舒服環境都闊落!好食過銅鑼灣打卡果一間🫢想食高級好食又精緻嘅越南菜真係推薦呢一間!
2022-09-13 58 瀏覽
位於中環嘉咸街的越式餐廳,需要走一小段斜路。主打高價越式粉麵,店內座位寬敞,感覺舒適。炸賓墟,第一次吃,感覺似炸米餅,頂層配上蔥花、豬肉鬆及櫻花蝦等等,咬落去脆卜卜,有四大塊,可以和朋友一起分享。醬燒茄子,茄子上面堆滿賓墟上類似的配料,茄子軟稔,配料香脆可口,兩種滋味。加拿大豬鞍,慢煮豬鞍肉質軟稔,輕輕一切就已切開了,以蘋果木煙燻過,充滿果香。火燒牛脷芯,十分大條,平時食牛脷芯都是一小塊,這次卻大得驚人。別以為會是十分粗鞋或韌,其實裡面十分軟稔,外面的紅酒汁十分配。越南經典水果茶,茶底清香,一點都不會死甜。水果茶有多種果肉,有香橙、青檸,又可以飲又可以食。蜂蜜牛奶越式咖啡,是一滴漏咖啡,可以加上牛奶,牛奶下面還有蜂蜜,比單純的港式凍咖啡更有驚喜。

✨Prime Pho Ga 雞湯河🐔 $138呢碗自己好鍾意,推薦大家試下🥰~ 鍾意食雞嘅話一定會好鍾意,因為真係全部都係雞🤣 有火燒三黃雞肉叉燒、雞絲、慢煮雞胸,另上左一個香茅雞翼珍寶珠,好得意好特別😜 雞肉叉燒用火槍燒過充滿焦香,真心全部雞都好好味💯!!就算係雞胸都係嫩滑而且仲有肉汁添呀,好正🤤 個湯底先係精粹,清清地但每一啖都係雞嘅精華🤟🏻👏🏻✨Prime Pho Bo 日式宮崎和牛🐮 $168牛湯經過24小時熬煮,係好用心嘅製作😎飲落同平時嘅牛河湯底的確有分別,呢個真係濃郁啲😆 宮崎和牛 充滿脂香,但油花分佈平均,一啲都唔覺得油膩而且入口滑順😚 黎到嘅時候係半生熟,但因為碗湯熱辣辣,如果唔想咁生食可以浸多一陣😗✨越式沙爹醬燒茄子🍆 $68原條茄子烤得好香好淋,仲要夠juicy😍 切開咗之後入邊面頭搽滿甜甜辣辣嘅越式沙嗲醬,好惹味😋面頭配料十分豐富,有炸濱海、青蔥、芫荽、櫻花蝦等等。係一道非常出色嘅菜式👍🏻✨蜂蜜牛奶越南咖啡 $48將咖啡加入牛奶後,味道香醇濃郁,咖啡味同奶味同樣突出☕️ 蜂蜜令成杯飲品有種天然嘅甜味,唔會死甜,甜度適中☺️✨牛油果奶昔🥑 $50奶昔打得濃稠,口感好滑
✨Prime Pho Ga 雞湯河🐔 $138

✨Prime Pho Bo 日式宮崎和牛🐮 $168

✨越式沙爹醬燒茄子🍆 $68

✨蜂蜜牛奶越南咖啡 $48

✨牛油果奶昔🥑 $50
奶昔打得濃稠,口感好滑,牛油果味同奶味都好濃郁!鍾意牛油果嘅一定不能錯過😝
2022-09-12 61 瀏覽
舊同事又帶我去食好西,有錢人食個pho都要黎Prime Pho,仲要特登叫我早D出發,好在老細冇捉我山長水遠夏日炎炎行成十分鐘仲要上到黎街市隔離,見就見依度有個新樓盤咁,但真係差D連路都搵唔到行入去,仲要搭電梯上黎2樓,唔係舊同事帶路真係搵路都搵多5分鐘,一上到去大把位,但坐落5分鐘就已經full晒,痴線,好彩偷偷早D走出黎望一望menu其實除左有pho之外仲有撈檬同飯,D飯餐幾特別下次可以試下,第一次黎都係食返Pho呢D招牌野算叫左個牛腩片牛展pho,加牛丸($20),表面有一堆金不換再灑上少許黑胡椒牛腩片腍滑重牛味,牛展腍到連筋都煮到腍晒,牛丸有牛味但相對唔太特別,粉質口感腍滑但尚有少少咬口舊同事就加左個燒豬肉($20(?)),好好食,幅相係食左2舊之後先影,依個價錢有咁多好抵食,重點係醃得好好,食得出有黑椒、香茅等幾種味,而且燒得岩岩好,唔會係咬緊煲湯瘦肉咁,肉嘅纖維仲係一絲絲咁最後臨走見到有happy hour menu勁平,開心左,然後埋單去到counter一問之下,淨係weekend先有........完......如果有機會weekend過開黎的話一定會試總結,可以翻食,

總結,可以翻食,食pho一定會加燒豬肉,但下次可能試下D飯餐先,極邪惡。
2022-09-07
  • 燒豬肉
2022-09-12 67 瀏覽
喺中環返工成日都唔知道食咩好,但原來遠在天邊近在眼前,正宗嘅越南美食唔需要喺越南食嘅,喺香港都可以搵到😘🎉餐廳地理位置好方便,位於中環嘅嘉咸街,估唔到人氣好高,嚟到嘅時候已經有好多人喺度食緊,不過都好快入得,餐單中英文對照,嘢食種類好多元化,而且好有特色,唔係其他餐廳咁容易搵到㗎🤩💓越南小食炸賓墟超級特別😛係河內嘅街頭小食,上邊有炸蝦仔、肉鬆、蟹子同埋香草,仲可以夾住青檸同埋辣椒仔食,味道酸酸辣辣好開胃😋另外主食方便,食越南嘢點少得河粉啦,我哋叫咗兩個湯河,一個係粵式湯河,油炸鬼可以浸落湯度食,另一個係招牌湯河🥳❤️‍🔥絕對真材實料,首先湯底好清好香,完全冇味精味,而且份量好足料🎊牛油果乳酪同埋芫荽梳打,超有特色嘅嘢飲,意料之外嘅好味道,非常清甜🥰✨

越南小食炸賓墟

🇻🇳新派隱世越南餐廳🍴最近好Enjoy嘗試🆕派菜式,可以各取不同特色,今次介紹返位於中環隱世越南🇻🇳餐廳💃🏻💃🏻🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀🥢加拿大豬鞍💰248 整體呢道菜媲美高級西餐廳水準💯,以透明膠罩住煙霧💨呈上客人面前,加上慢煮烹煮方式💨肉質呈現嫩粉紅,入口肉質嫩冧同時散發陣陣蘋果木煙燻味♥️‼️🥢軟殼🦀青木瓜芒果沙律💰98 沙津底係青木瓜絲好新穎,醬汁醱甜開胃,好鐘意入邊芒果新鮮口感爽口特別😋😋🥢越式米紙薄餅(🐮脷,🐮腩)💰88 薄餅底用上平時米紙卷既皮,亦可以自選配料同醬汁,非常有趣🤠🥢燒原隻魷魚🦑💰78🦑厚肉爽口彈牙,擺盤同賣相相當吸引,配上餐廳自家製燒烤醬汁令人食指大動👆🏻👆🏻🍹冰搖越南咖啡特飲 ($48)餐廳自家調製的冰搖咖啡☕️裏面加入桂花蜜,入口仲有淡淡椰汁香,幾特別😋🍹牛油果奶昔 ($50)奶昔打得好smooth,入口清甜唔覺牛油果味👀
🇻🇳新派隱世越南餐廳🍴

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀⠀

🥢加拿大豬鞍💰248

🥢軟殼🦀青木瓜芒果沙律💰98

🥢越式米紙薄餅(🐮脷,🐮腩)💰88
薄餅底用上平時米紙卷既皮,亦可以自選配料同醬汁,非常有趣🤠

🥢燒原隻魷魚🦑💰78

🍹冰搖越南咖啡特飲 ($48)

🍹牛油果奶昔 ($50)
奶昔打得好smooth,入口清甜唔覺牛油果味👀