餐廳: Puppuccino
資訊:

2023-05-16 56 瀏覽
這晚和老公到將軍澳為兒子報補習班,順道在附近拍拖散步,微風吹送下被我們發現一間甚有外國風情的西餐廳,可在室外享受微風欣賞美景,亦可在室內進食,於是我倆二話不說便進去光顧了。室內裝修新淨,舒適寬敞,水吧旁冰櫃內放了一盆盆植物,一問之下原來是自家種的水耕菜,用來供應餐廳的沙律菜之用。翻開餐牌,有別於一般西餐廳菜色,很多特色西菜,價格也算相宜。既然沙律菜是自家種的,當然冷盤首選沙律,這家的沙律可由自己自由配搭,我們則選了三文魚。這家西餐廳竟然有串燒供應,我們輕試一口和牛粒,二大串和牛粒祇需$48,抵食。主菜我們選了清酒蜆辣肉腸意粉,蜆肉多而肉厚,辣味濃郁,加上酒香,正!另一主菜我們選了特色的廣東牛坑腩意大利煲仔飯,這道中菜西煮菜色非常特別,牛坑腩非常入味,媲美著名粉麵舖的牛筋腩,伴以西式的意大利飯,值得推介。最後順帶一提這家餐廳非常歡迎携帶寵物光顧,當晚除了我們一枱沒帶竉物外,每枱都有寵物,有的甚至為毛孩在這裡慶生呢!

將軍澳新開嘅寵物餐廳🩵地方好大,有室內室外,樓下仲有一層勁大嘅寵物玩樂區,聽負責人講好快就有個冰雪樂園❄️可以帶埋狗狗🐶去玩雪!好有噱頭,好期待🤍室內環境好好,裝修好靚!而且好乾淨企理,室內都唔會好逼夾🩵食物質素都好好,我哋試咗個雞翼同埋牛骨髓意粉🍝兩款都好好味🤍服務態度好好,哥哥姐姐們睇得出好鍾意狗狗!不斷請毛孩食零食🩵除咗係寵物友善,我覺得仲係BB友善餐廳🤣連bb零食都有今次係一個好好嘅用餐,一定會再黎
將軍澳新開嘅寵物餐廳

🤍室內環境好好,裝修好靚!而且好乾淨企理,室內都唔會好逼夾

🩵除咗係寵物友善,我覺得仲係BB友善餐廳🤣連bb零食都有

今次係一個好好嘅用餐,一定會再黎

餐廳都有少少難搵到,其實係將軍澳海旁,近將軍澳大橋!呢間餐廳除咗係pet-friendly之外,甚至有提供寵物食物!夜晚就可以朋友嚟飲吓cocktail~⭐️招牌海鹽黑椒烤雞 (half)$168配黑松露牛油醬汁+$18& 風乾蕃茄阿根廷青醬烤雞不錯,外皮燒得很香脆,雞肉都keep到幾嫩,加上黑松露醬之後更加香!⭐️🦞卡邦尼汁龍蝦尾三文治$168 醬汁係幾好味,但係無卡邦尼嘅味道,覺得除咗龍蝦尾之外,仲可以加多少少配料兩杯Cocktail都係請bartender 幫我地特別調製,熱情果那杯好好飲!

⭐️招牌海鹽黑椒烤雞 (half)$168
配黑松露牛油醬汁+$18
& 風乾蕃茄阿根廷青醬

⭐️🦞卡邦尼汁龍蝦尾三文治$168

2023-05-11 42 瀏覽
呢度喺將南新開既餐廳個門面好大,離遠已經見到個招牌🌠吹住海風,一嘗將軍澳居民嘅生活🚤首先,叫咗一個前菜:🥙墨西哥粟米脆片 配 牛油果醬 $108Nachos 熱辣辣, 好脆, 冇乜芝士,但係就有好多其他醬你可以因應口味選擇。我自己最鍾意將sour cream 溝牛油果醬🥑🥗自選沙律組合🥗沙律菜,柚子醬油,煙三文魚$86 又係清新嘅選擇,呢度嘅沙律好有自由度,你可以自己加配料。我揀嘅三文魚好新鮮,而且都仲有好多塊!🍝牛骨髓配 烤雞忌廉意粉$198呢個我見到好多枱都有嗌,因為真係比較特別。牛骨可以用匙羹不出黎,連同味道豐富嘅忌廉意粉一齊食。🍹Fruit Punch $58 好有夏日氣氛🧊
呢度喺將南新開既餐廳
個門面好大,離遠已經見到個招牌🌠
吹住海風,一嘗將軍澳居民嘅生活🚤

首先,叫咗一個前菜:
🥙墨西哥粟米脆片 配 牛油果醬 $108

🥗自選沙律組合
🥗沙律菜,柚子醬油,煙三文魚

🍝牛骨髓配 烤雞忌廉意粉

🍹Fruit Punch $58 好有夏日氣氛🧊

• 牛骨髓配烤雞忌廉意粉
2023-05-10 887 瀏覽
最近有綱站選出將軍澳是最不受歡迎居住的第一位。小編住這區已經十多年,喜歡這區有完善的單車徑,而且適合養寵物。雖然小編沒有毛孩,但是有單車,所以都會揀在單車經旁邊的半露天餐廳,周末踩單車來享受午餐,悠哉悠哉。在 Openrice 預先訂了這家新餐廳 【Puppucinno】。室內環境都不錯,但有得揀當然坐於半户外,可以看守單車又可以享受風景。旁邊有條樓梯通去 basement 不過未開放,聽店員說有狗狗美容及其其他狗狗活動。Menu 選擇多,價格定位跟附近將軍澳南的餐廳差不多。近年水耕菜成為健康飲食人士的新寵,全因水耕種植環境乾淨,無污染、無激素,營養價值比起一般蔬菜,甚至有機菜更高、更健康。見到餐廳內有自己種的水耕菜,當然要試下。沙律有四款選擇,但是不合心水。店方另外可以自選沙律$48,可以揀沙律菜或羅馬生菜 及8種醬汁中揀1種。另外有多款配料可以添加。【羅馬生菜+凱撒沙律醬+煙三文魚 $86】報導話水耕菜比較健康,味道上小編不覺得有什麼大分別,都是爽脆鮮甜。煙三文魚份量多,作為沙律十分匹配。【招牌海鹽黑椒烤雞 $168 (半只)】用木板呈上又睇頭!有沙律、酸菜、酸蒜頭。另外,烤雞下放
Menu 選擇多,價格定位跟附近將軍澳南的餐廳差不多。
羅馬生菜+凱撒沙律醬+煙三文魚
羅馬生菜+凱撒沙律醬+煙三文魚
【招牌海鹽黑椒烤雞 $168 (半只)】用木板呈上又睇頭!有沙律、酸菜、酸蒜頭。另外,烤雞下放有烤過的瓜菜,賣相豐富又吸引。
招牌海鹽黑椒烤雞 (半只)
招牌海鹽黑椒烤雞 (半只)
雞皮出色!又薄又脆,咬下去真係卜卜脆。過了一段時間依然脆卜卜好似薯片。
不過雞肉不夠嫩滑多汁,而且調味不足比較淡味。
主菜可以追加三款小食,小編揀了兩款。【植物肉醬芝士薯條 $48】芝士有拉絲效果,可能小編叫了走肉醬,所以味道比較淡。
植物肉醬芝士薯條
【炭燒蜜糖粟米 $28】小食名字吸引又炭燒又蜜糖!可惜蜜糖不是塗在粟米,反而蜜蜂塗在碟上。另外,粟米似滾完再輕輕地燒焦表面,沒有炭燒的香。
炭燒蜜糖粟米
餐廳環境佳,食物質素尚可以,放假過來食lunch 都是不錯的體驗。
2023-04-30
呢間係將南新開嘅西餐廳主打各款西式美食仲有多款酒精或非酒精飲品供應而且係一間pet friendly嘅餐廳啱哂各位有寵物嘅人士假日嚟消遣🔸墨西哥粟米脆片 配 牛油果醬 $108墨西哥粟米脆片份量都幾多,而且炸得好香脆,點埋牛油果食十分美味,好適合邊食邊飲酒🍻🔸牛骨髓 配 烤雞忌廉意粉 $188見到大大條牛骨髓都已經流哂口水🤤牛骨濃食落好滑溜,而且味道都幾濃郁,非常惹味。佢個忌廉汁整得好好,每條意粉🍝都掛到忌廉汁,配埋烤雞食無得彈🔸Fruit Punch $58Fruit Punch🍹嘅顏色好鮮艷夢幻,飲落甜度啱啱好,非常之涼快🔸Strawberry Kiss $78一睇個名就知係🍓士多啤梨飲品🍷飲落士多啤梨味好濃郁,仲飲得靚出喺mix咗菠蘿,兩種味撞埋一齊又幾夾Thanks
呢間係將南新開嘅西餐廳

🔸Fruit Punch $58

🔸Strawberry Kiss $78
2023-04-08
2023-05-05 90 瀏覽
去將軍澳探朋友同埋佢嘅寶貝愛犬,於是我地就黎呢間寵物友善餐廳😉今次我地叫左2個LUNCH SET,扒薄牛下腹肉法式三文治($108)配Tomato Juice(+$10)、煙鴨胸意大利飯($128)配Dirty(+$18),仲有叫左巨型豬鞍排配紅菜頭牛油果莎莎($188)佢戶外區同室內區裝修同樣花心思,各有特色,喺到可以好好RELAX一下🥰水耕菜沙律:呢到沙律菜係自家店鋪水耕種植,食落去真係幾FRESH😉是日餐湯:呢碗紅湯好足料,有唔同嘅蔬菜,味道清甜開胃巨型豬鞍排配紅菜頭牛油果莎莎:呢碟極力推介👍🏻正如佢個菜色名一樣,非常之巨型嘅豬鞍,淨係睇賣相都覺得好正😍一切開真係不得了,外層炸粉極脆,而內裡豬鞍非常粉嫩。本身豬鞍肉味都已經幾香濃,點埋佢跟配嘅醬汁黎食就更加滋味🤤而伴碟嘅紅菜頭都好清新開胃煙鴨胸意大利飯:煙鴨胸份量十足,食落幾有口感,而意大利飯煮得軟硬度剛好,吸收左汁嘅味道,幾CREAMY下😋扒薄牛下腹肉法式三文治:法式三文治幾軟熟,包上面放左滿滿嘅薄牛肉片,多到一食落去實會滿瀉,非常有滿足感😆薄牛腹肉味道香濃,幾適合夾埋沙律菜同三文治包一齊食,味道平衡返啱啱好😋Tomato Ju
水耕菜沙律
是日餐湯
是日餐湯:呢碗紅湯好足料,有唔同嘅蔬菜,味道清甜開胃
扒薄牛下腹肉法式三文治
Tomato Juice
Tomato Juice:飲落去好清新嘅蕃茄味,易入口,感覺幾健康😆
Dirty:飲落去咖啡同凍奶嘅味道各具特色,味道質感做得幾好😄
大合照🤩

喺到坐得舒舒服服,最開心嘅可以帶埋自己嘅寵物一齊食,享受悠閒時光品嘗美食🥰
補MENU
2023-05-02
水耕菜沙律
是日餐湯
扒薄牛下腹肉法式三文治
Tomato Juice
2023-05-05 34 瀏覽
今日收工嚟咗依間餐廳食dinner. 依度分室內外座位,環境好chill,仲係寵物友善餐廳,吸引咗唔少狗主幫襯。餐廳入面亦都有啲水耕嘅菜,幾新奇。食沙律嘅話即食即摘應該都幾新鮮。Menu餐廳走fusion路線,中西合璧。先叫咗一個開胃前菜。麻辣涼拌皮蛋豆腐 ($88)豆腐上面淋左啲麻辣醬同埋芝麻醬,口味幾特別。豆腐冰冰涼涼,食落好舒服開胃。上面嘅沙律菜新鮮。廣東牛坑腩意大利煲仔飯 ($168)雖然意大利飯就唔係好似平日煲仔飯有飯焦咁樣,純粹只係意大利飯裝咗落個煲仔度,但都幾有創意。意大利飯煮得啱啱好,唔會太硬太軟。肉類就分別有牛腩同埋牛筋,好明顯食得出有花椒嘅味道。

Menu
餐廳走fusion路線,中西合璧。

先叫咗一個開胃前菜。

麻辣涼拌皮蛋豆腐 ($88)

廣東牛坑腩意大利煲仔飯 ($168)
將藍呢頭開左好多新餐廳,今次同朋友就黎到呢間喺藍塘傲的Puppiccino打下卡!顧名思義,餐廳名Puppiccino即係Puppy+cuppuccino,歡迎帶狗狗。 店員安排我地坐開揚的outdoor位,天氣唔熱舒服!餐廳以粉紅色為主題,裝修精緻,好多打卡位。 我地嗌左: <1. 招牌海鹽黑椒烤雞 ($168/半隻)>可以簡2個醬汁,我地就簡左法式香檳汁+西班牙燒紅椒醬,不過隻雞烤得岩岩好,皮脆肉嫩,好juicy,唔使點汁都ok <2. 炭燒蜜糖粟米 (跟餐$28)>呢個不過不失,補充carbs LOLLL <3. 麻辣涼拌皮蛋豆腐 ($88)>呢個appetizer好中式,醬汁惹味,忍唔住食哂成碟! 見隔離枱rissoto煲仔飯好似幾特別,下次再試!✨建議大家夜晚來,可以睇到著左燈既跨灣大橋,又可以散下步~

我地嗌左:

<1. 招牌海鹽黑椒烤雞 ($168/半隻)>
招牌海鹽黑椒烤雞

<2. 炭燒蜜糖粟米 (跟餐$28)>
炭燒蜜糖粟米

呢個不過不失,補充carbs LOLLL

<3. 麻辣涼拌皮蛋豆腐 ($88)>
麻辣涼拌皮蛋豆腐

呢個appetizer好中式,醬汁惹味,忍唔住食哂成碟!

見隔離枱rissoto煲仔飯好似幾特別,下次再試!

✨建議大家夜晚來,可以睇到著左燈既跨灣大橋,又可以散下步~
招牌海鹽黑椒烤雞
麻辣涼拌皮蛋豆腐
2023-05-05 56 瀏覽
將軍澳一向都好多寵物友善餐廳,今晚嚟到呢度坐咗喺室外,可以見到好多狗仔🥰龍蝦包估唔到呢度會有,而且價錢都唔貴,係成條龍蝦上🥹 新鮮個汁又好食,My number one of this restaurant 黑松露燒粟米冇咩黑松露味,不過個粟米幾甜,普通燒粟米來講好食 🤣雞翼永遠係我既必叫選項 😍🔥BBQ豬肋骨豬肋骨好滑,煮得啱啱好,BBQ醬味道唔重,食完都唔會過鹹或者過分油膩,薯條啱啱炸好冇得輸😏😝 加埋啲沙律菜,成件事好健康🤣🤣

龍蝦包

黑松露燒粟米
冇咩黑松露味,不過個粟米幾甜,普通燒粟米來講好食 🤣

雞翼永遠係我既必叫選項 😍🔥

BBQ豬肋骨

2023-05-03 31 瀏覽
今日去將軍澳探朋友,跟住再一齊出嚟海旁附近食嘢,行吓行吓發現開咗一間新嘅餐廳,裝修都幾靚,而且位置望落去都坐得好闊落同舒服。所以我哋決定試一試呢一間,餐廳有分戶外同埋室內,由於當晚天氣比較凍,所以我哋決定坐室內,如果唔係天氣唔許可,一定會揀戶外,感覺會更加chill!我哋入到餐廳已經見到有幾台客人, 有一半嘅客人都有帶狗仔,而且餐廳職員都會同啲狗仔玩,可以睇得出大家都好愛錫動物,呢間真係一間Pet Friendly嘅餐廳!食物方面,呢間餐廳主打一啲fushion 菜,例如韓式泡菜煙肉炒腸粉、慢煮三杯雞意大利煲仔飯等等,呢啲都係一啲中西合璧嘅菜式,聽落去都覺得好得意,但唔知食落好唔好味。所以我哋決定叫咗個韓式泡菜煙肉炒腸粉嚟試吓,仲有墨西哥粟米脆片配牛油果醬同埋珍寶龍蝦尾配三文魚子明太子意粉。韓式泡菜煙肉炒腸粉將平時會見到嘅韓式年糕改成腸粉,味道都好夾,腸粉仲可以吸到啲醬汁,比起年糕更惹味👍🏻 珍寶龍蝦尾配三文魚子明太子意粉絕對值得推薦,龍蝦肉好彈牙,而且三文魚籽同埋明太子醬都好充足,每一啖都可以食到三文魚籽同明太子嘅味道🤩
2023-05-03 25 瀏覽
There are many new restaurants in TKO. We choose a chill and relaxed restaurant for our lunch. The environment is good, a nice place for chatting and gathering. We order half-crispy roasted chicken with sea salt & black pepper (signature buttery garlic sauce and peppercorn), slow-cooked three-cup chicken risotto in a clay pot, British Omni fish &chips, smoked salmon beetroot avocado salsa. All the food tastes yummy and well-seasoned. The risotto is special and igable. The chicken is juicy. We have a great lunch.
2023-04-13
2023-05-01 216 瀏覽
將軍澳又開左新餐廳啦!而且係一間pet friendly餐廳。Puppuccino裝潢充滿歐陸風格,室外環境有好多霓虹燈設計,夜晚既環境更靚。地下仲有一個6000呎既空間,客人同動物可以坐低一齊用餐。- 法式粗薯薯條本身味道正常,最特別係醬汁,款式幾多,我地揀左法式香檳汁同麻辣牛油燒汁,份量亦足夠。- 西班牙黑毛豬腩肉估唔到餐廳名日本串燒都有,豬腩肉調味適中,肥瘦亦適中,肉質幾軟嫩。- 牛骨髓配烤雞忌廉意粉自己第一次食有關牛骨髓既菜式,牛骨髓油脂非常豐富,令忌廉意粉creamy質感更突出,越邪惡越鍾意😍- 慢煮三杯雞意大利煲仔飯中式既煲仔飯入面竟然係西式既意大利飯,中西合壁非常創新。三杯雞肉質嫩滑,甜中帶鹹,意大利飯質感creamy但唔會水汪汪,口感煙韌,屬於正宗Al Dante既口感🤩餐廳嘅酒精飲品選擇非常多,我揀咗Sake Martini,加咗少少青瓜作點綴,飲落幾清爽,酒精唔算太濃烈。將軍澳亦有另外一間pet friendly餐廳,面積一樣咁大,但個人覺得Puppuccino食物質素更好,款式更多👍🏻

法式粗薯

牛骨髓配烤雞忌廉意粉
慢煮三杯雞意大利煲仔飯
Sake  Martini
2023-04-30 25 瀏覽
平時都係去donki 個啲cafe 食飯有啲餐廳無得book 定先,係要排隊,仲等極耐又限時食,張枱又細,真係好無癮。但係估唔到今次呢間都係附近係可以定book枱又pet friendly🐶 先係重點。啲職員都睇得出係鐘意寵物,會陪玩,極有親切感。餐廳裝修好有異國風味,而且室外都有枱可以坐,有啲海風吹下都應該好舒服-珍寶龍蝦尾🦞配三文魚籽明太子意粉呢個認真係好味!值得推介,係我食過最好嘅三文魚籽明太子意粉🍝top 3 之一。要講下珍寶龍蝦先,真係無雪味,而且肉質好有彈性,仲要整得好香👍🏻。意粉真係creamy 🤤,啲醬汁調配好濃郁,食每一啖個口腔都覺得好滿足。下次來可以叫一碟自己自私食🫣-韓式泡菜煙肉炒腸粉個賣相真係好似炒年糕😂,不過食落口感完全相反,唔會食到牙骹都酸埋,而且唔係好辣,配埋韓式泡菜嘅汁&煙肉嘅咸香,無不知不覺咁食晒🤤-墨西哥粟米脆片配牛油果醬呢個墨西哥粟米脆片真心好脆,有時會咬到飛到枱到,食到最尾仲好脆🤣雖然個menu 係講配牛油果醬,真係好正咁有埋另外個2隻醬,等等我可以慢慢點慢慢食,唔似其他餐廳咁會落芝士,搞到最尾淋晒。

-珍寶龍蝦尾🦞配三文魚籽明太子意粉

-韓式泡菜煙肉炒腸粉

-墨西哥粟米脆片配牛油果醬
2023-04-25
  • 珍寶龍蝦尾配三文魚籽明太子意粉
2023-04-25 33 瀏覽
Puppuccino既門面好吸睛,裝修時尚,有室內室外位置。今晚揀左坐室外位置☺️餐廳好貼心咁提供蚊怕水,結果真係無蚊咬!👍🏻1.廣東牛坑腩意大利煲仔飯幾得意,煲仔飯,但係用整risotto 既方法整。牛坑腩入味、肉質易咬。2.牛骨髓配烤雞忌廉意粉牛骨髓幾香,夾埋忌廉意粉一齊食有提升作用。忌廉意粉本來都已經好creamy、好味👍🏻3.招牌海鹽黑椒烤雞有多款特別醬可供選擇,我揀左蒜蓉牛油汁同風乾蕃茄阿根廷青醬。烤雞皮脆肉嫩,果然係招牌菜式!😋
1.廣東牛坑腩意大利煲仔飯

2.牛骨髓配烤雞忌廉意粉

3.招牌海鹽黑椒烤雞
烤雞皮脆肉嫩,果然係招牌菜式!😋
2023-04-24