2017-03-01 280 瀏覽
失望不在食物,論港人常吃的德國菜式香腸拼盤及脆皮鹹豬手,這間絕不差。樓上舖亦很方便,電視播放運動節目,有酒吧氣氛。侍應人手很多,眼看到的廚師也不繁忙。失望在等那一小時的豬手,原來是要等待其他食客的鹹豬手單一起製作,因為我點的鹹豬手和其他比我遲很多的幾班不同食客的鹹豬手也一起到,我是第一個到的晚餐食客,早到早落單所以等一小時,遲我半小時到達後才下單的食客只需等半小時。失望在,明明可以預先讓食客知道時間,但卻沒有。侍應、廚師、我,大家也在呆等,有的在玩手機,有的在閒聊,我餓著肚子看球賽。

失望在,明明可以預先讓食客知道時間,但卻沒有。侍應廚師、我,大家也在呆等,有的在玩手機,有的在閒聊,我餓著肚子看球賽。
2017-02-22 962 瀏覽
今日訂了枱,Schnee German Restaurant,品嚐正宗德國菜的味道昏暗且寧靜的環境,配上舒情的歐美歌曲,絕對適合各位情侶、密友、夫婦來談心進餐。每張枱都有燭光。木製的枱和櫈,一種強烈的懷舊風。希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他作為一碟地盤,非常適合。魚柳提供飽腹感,紅菜頭跟青蘋果酸酸甜甜,愈食愈開胃。整碟希靈魚都足滿色彩海鮮番茄清湯不得不提,這碟海鮮湯用料足。有成2隻帶子2隻蝦可能加了海鮮,個湯特別清甜。西班牙烤乳豬配香脆薯絲。其實還有酸菜。無可否認乳豬烤得奇脆無比,但食太多還是會覺得'流'。所以這個時候就要吃一吃酸菜中和一下。而當中最奢侈的做法,酸菜作底,薯絲放中間,最上面放乳豬。之後一啖過吃一次過滿足哂所有食慾。露筍牛肝菌忌廉汁意大利飯意大利飯除了汁外,最重要就是飯的口感。不能太爛,亦不能太硬。最好做到粒粒分明,靠著汁令每粒米連結。配上忌廉汁,少少一碟兩人分食夠哂。最後的最後。甜品傳統德國蘋果卷伴雲尼拿汁今次甜品較為清淡,不錯的總結。內𥚃充滿著蘋果片,而且外脆內熱,再加上雲尼拿淡淡的香草味。總結來說:兩口子享受到豐富的一餐,而且環境亦值得人回味
每張枱都有燭光。木製的枱和櫈,一種強烈的懷舊風。
希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他
作為一碟地盤,非常適合。
魚柳提供飽腹感,紅菜頭跟青蘋果酸酸甜甜,愈食愈開胃。
整碟希靈魚都足滿色彩
海鮮番茄清湯
不得不提,這碟海鮮湯用料足。有成2隻帶子2隻蝦
可能加了海鮮,個湯特別清甜。
西班牙烤乳豬配香脆薯絲。其實還有酸菜。
無可否認乳豬烤得奇脆無比,但食太多還是會覺得'流'。
所以這個時候就要吃一吃酸菜中和一下。

一次過滿足哂所有食慾。
露筍牛肝菌忌廉汁意大利飯
意大利飯除了汁外,最重要就是飯的口感。
不能太爛,亦不能太硬。
最好做到粒粒分明,靠著汁令每粒米連結。
配上忌廉汁,少少一碟兩人分食夠哂。
最後的最後。甜品
傳統德國蘋果卷伴雲尼拿汁
今次甜品較為清淡,不錯的總結。
內𥚃充滿著蘋果片,而且外脆內熱,再加上雲尼拿淡淡的香草味。

總結來說:兩口子享受到豐富的一餐,
而且環境亦值得人回味
2017-02-19
  • 海鮮蕃茄清湯
  • 德國經典薯仔湯
2017-02-20 127 瀏覽
呢間主打西餐嘅鋪頭,環境幾舒服,座位都闊落,同朋友黎傾計就啱晒。我地點左一個新鮮三文魚他他香草酸忌廉同溫泉蛋,其實之前未試過,但係見到三文魚,就忍唔住嘗試。三文魚築成一個圓形嘅小圍牆,入面裝咗一隻半生熟嘅溫泉蛋,另外旁邊搬咗啲沙律菜加上黑醋,魚油香加上黑醋味,新鮮嘅配搭。遠睇以為係墨汁意大利麵,點知黎到先見到係墨汁意大利飯。傳統口感嘅意大利飯,軟硬度適中。配上軟身魷魚,加上2隻大蝦,一人一隻啱啱好。
2017-02-20 111 瀏覽
今次又食德國菜,冇辦法啦,好鐘意德國炸豬手和酸菜,加埋德國啤,儲齊一套咁食,絕對係皇道。呢間樓上餐廳,環境舒適,人多既時候都不會太嘈吵,店內是酒吧和城堡混合格調,侍應服務一般,只收現金。食物方面,豬手上枱時,外層既皮仍是脆的,味道有點似豬油渣,蠻不錯呢!
2017-02-19 128 瀏覽
今日係Happy Friday,同個朋友諗住食餐好d 嘅,我地就揀左呢間位於銅鑼灣樓上鋪嘅德國西餐廳。呢間餐廳都幾旺場,如果唔係事先book 左位,都唔知要等幾耐先有位。我地冇乜主意食乜,店員就推薦左幾款招牌菜。首先黎兩個湯,我點左個清雞湯,入面有大大粒嘅scallop同埋蝦球雞粒,同埋好多蕃茄粒配菜,味道清甜。朋友點左個匈牙利紅燴牛肉湯,入面有豐富嘅牛肉粒,朋友形容味道十分特別,有別於平常飲嘅牛肉湯,味道濃郁得來又不會太俗味。飲完兩個湯後,店員上左個頭盤,就係來自北海道嘅scallop 刺身,刺身上面鋪滿了細細嘅蕃茄粒,味道酸酸甜甜,整體感覺好淸新。第一個主菜來了,係令人嘩一聲嘅德國咸豬手,餐廳已經事先將豬手肉切哂出來,方便客人進食。另外個豬手皮整得好香脆,連juicy 嘅豬手肉一起食,口感的確一流。至於個份量就好足夠三至四個人食,我地兩個食唔哂最後要打包。第二個主菜就係鯛魚配黑松露薯蓉。脆薄嘅鯛魚皮連同厚滑嘅鯛魚肉,一啖一啖品嚐,滋味無窮;而個黑松露薯蓉黑松露用料十足,薯蓉十分香滑,非常美味。甜品方面我地點左兩個不同味道嘅cheese cake,兩個cheese cake 味道各有

甜品方面我地點左兩個不同味道嘅cheese cake,兩個cheese cake 味道各有千秋,鍾情芝麻味嘅我特別喜歡個 black sesame cheesecake,黑芝麻味濃郁,點綴了cheesecake 的芝士味道。
今餐食到超飽,真開心嘅happy Friday lunch

2017-02-10
2017-02-18 119 瀏覽
正宗徳國風味-唔知喱度有無徳國菜嘅fans呢😎?一提起徳國菜就一定會諗起豬手、香腸同酸菜,近期司令就食左間味道好正宗,水準都幾唔錯嘅。-Roast Nurnberg sausage ($88)香腸外皮烤到微焦,未入放口都已經feel到好香。腸肉唔會好肥,咬落好juicy,單獨咁食可能會有少許太鹹,不過伴埋碟上嘅酸菜、酸瓜同薯仔一齊食就岩岩好。-Favourite crisp roast pork knuckle with sauerkraut ($198)食德國菜緊係要叫豬手啦。豬手外皮燒到金黃香脆,用叉吉落去會脆到有卜卜聲😂,咬落真係好香口。加少許芥末,好簡單嘅調味已經好好味。-Traditional seafood paella ($238)炒飯用左好多海鮮黎一齊煮,有扇貝、大蜆、青口同大蝦,意大利米嘅口感比平時食嘅飯硬身,配上大量香草,味道幾特別,同埋好鮮甜,而且份量都幾多,幾個朋友share都夠食。
正宗徳國風味
Roast Nurnberg sausage ($88)
2017-02-15 119 瀏覽
這晚约了久別的好友吃飯。費煞思量地尋找-個輕鬆舒適的地方,既可暢所欲言,又可品嘗美食。想起之前來過這家德國餐廳,印象蠻好的。果然今晚又給了我-次驚喜。朋友不但喜歡這的裝修風格,更讚賞這裡的食物和幾位纯品有禮的侍應。西班牙白鯷魚配亜支竹野菜沙律 $108,白鯷魚與橄欖以小竹簽串在-起,賣相别緻。鯷魚片-點腥味也没有,肉質薄而幼滑,加上味道濃郁的橄欖,連吃兩串也意䣭未盡。而野菜和小蕃茄新鮮清甜,混上微酸的沙律醋汁,正是我和好友的喜愛的口味。傳統匈牙利熱燉牛肉湯 $58德國經典薯仔湯 $58濃濃野性的牛肉湯與清淡原始的薯仔湯成了強烈對比。燒德國豬腩仔配炸薯條 $188 ,腩仔外皮香脆,油脂部份不多不少。把帯點微鬆的瘦肉位,切細片伴酸椰菜吃,有驚喜。德國香草豬肉雲吞拌番茄汁杏仁牛油 $138 ,非常香稔的豬肉卷在軟薄的雲吞皮内,-點也不覺滯口。濃濃而帶點辣的湯汁,味道特別又美味。蘋果金寶伴雲呢拿汁 $98,焗蘋果很香甜,不用加雲呢拿汁已很好吃!Ultimate Mint Field $58西柚加橙,味道開胃醒神,遇上薄荷葉的清新,更添歡愉感!我和好友不知不覺的在這裏暢談了三、四個小時, 留下
傳統匈牙利熱燉牛肉湯 $58
德國經典薯仔湯 $58

濃濃野性的牛肉湯與清淡原始的薯仔湯成了強烈對比。
Ultimate Mint Field $58
西柚加橙,味道開胃醒神,遇上薄荷葉的清新,更添歡愉感!
我和好友不知不覺的在這裏暢談了三、四個小時, 留下了美好的回憶!

2017-02-15
2017-02-13 116 瀏覽
Caperese style-buffalo mozzarella w/ tomato salad($98)好鐘意佢嘅沙律😖,黑醋嘅味道偏甜帶點酸酸地,片有酒香,配埋沙律好開胃,而佢cheese切得好大塊,夾埋番茄一齊食,芝士味淡而番茄味道好fresh😚Favourite crisp roast pork($198)食佢嘅招牌德國豬手,都幾大舊😆,咬落外皮好硬好脆身,但係就味道偏咸🤓,需要配埋芥末醬黎食,有一款甜嘅同辣嘅芥末醬,我就覺得甜嘅比較夾,可以中和番咸味。Maultaschen with tomato sauce and almond butter($138)最鐘意佢依味德國餃子😊,通常都係用義大利麵做皮,外皮較厚,內裹皮左肉同蔬菜,中間仲夾左少許芝士係入邪,肉餡唔算濃郁,但味道好香,中間嘅芝士香味同番茄汁好夾。
2017-02-13 294 瀏覽
又到放午飯時候,與同事並肩一起覓食,今次我們去遠少少,睇下銅鑼灣有咩好食!由於同事兩年前去過德國實習,好懷念德國的美食,因此我哋就揀左呢間德國餐廳用餐。見到這個門牌,入𨋢按1字,上一層就到接待處有一張巨型的天鵝堡Banner,很懷念當年在德國旅行的感覺餐廳內以德國國旗裝飾,很有德國風格午飯時段餐廳有Set Lunch供應,經濟又實惠難得來到德國餐廳,當然要試一些德國特色菜。德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁: 第一次食牛唇,質感似煙肉,但比煙肉香滑肉嫩,混和在沙律菜和溫泉蛋汁是完美的配搭!海鮮湯:清清地有帶子同蝦, 真才實料薯仔湯:薯仔濃度足,食落淡淡薯蓉,份外滋味。招牌脆皮燒德國咸豬肘:份量驚人,豬肘很厚肉,皮燒得很香脆,猶如薯片質感。刀一切下,聽到很清脆的爆裂聲。把一小塊放進口中,一邊咬一邊響起卜卜脆的聲音!豬手肉質鬆軟,略帶一點咸味,簡直perfect!芝士蕃茄汁雞扒焗飯: 吃完咸味的豬手,當然要吃一些酸味食物中和,雞扒飯伴以蕃茄醬酸中帶甜,越食越開胃。普洱茶: 略帶茶香,解滯一流。蘋果汁: 酸酸甜甜,幫助消化。榛子焦糖燉蛋: 面層的焦糖燒得脆口, 內裡的蛋漿呈糊狀, 帶點焦糖味,

見到這個門牌,入𨋢按1字,上一層就到
餐廳內以德國國旗裝飾,很有德國風格
午飯時段餐廳有Set Lunch供應,經濟又實惠
難得來到德國餐廳,當然要試一些德國特色菜。

德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁:

德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁
海鮮湯:

清清地有帶子同蝦, 真才實料
海鮮蕃茄清湯
薯仔湯:

薯仔濃度足,食落淡淡薯蓉,份外滋味。
招牌脆皮燒德國咸豬肘:

招牌脆皮燒德國咸豬肘
芝士蕃茄汁雞扒焗飯:

芝士蕃茄汁雞扒焗飯
普洱茶:

略帶茶香,解滯一流。
玫瑰普洱茶
蘋果汁:

酸酸甜甜,幫助消化。
Possmann Apple Juice
榛子焦糖燉蛋:

面層的焦糖燒得脆口, 內裡的蛋漿呈糊狀, 帶點焦糖味,很滑很惹味!
榛子焦糖燉蛋
有時工作辛苦, 間中都要慰勞一下自己, 比多少少食豪DD也是人生一大樂趣。
2017-02-09
海鮮蕃茄清湯
招牌脆皮燒德國咸豬肘
芝士蕃茄汁雞扒焗飯
榛子焦糖燉蛋
2017-02-10 138 瀏覽
豬手皮是頗脆但肉質不太嫰滑,而且不夠熱,某些位置微冷,伴隨的酸菜也很一般。可能我在德國曾經嘗試了皮脆肉嫩的豬手吧,令我會追住吃!但香港...暫時未找到,一般吃1-2件已經停手。這就是吃剩的份量。

這就是吃剩的份量。
2017-02-10
有人說吃德國菜,一定要去赤柱「King Ludwig Beerhall」,計我話不如試下銅鑼灣「Schnee German Restaurant」(下指Schnee),Schnee是我最喜歡的德國菜餐廳,自從試過一次,就一試難忘其「德國鹹豬手」,☺️所以今次帶小妹黎都不例外。😆Goulash Soup ($58)來自匈牙利的燉牛肉湯,味道獨特,看似蕃茄濃湯,但味道卻不只止於此,有多種蔬菜配料如洋蔥、紅蘿蔔等混合其中,很清香。德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁 Ox Mouth Salad with Hot Spring Egg, Mixed Green Salad ($98)上次來幫襯的時候都有嚐過這傳統德國菜――牛唇沙津伴蛋,😜牛唇和平常食開的風乾火腿肉不同,不是醃製而成的,而是有點像啫喱般清涼爽口嫩滑的口感,加上溫泉蛋和油醋汁作為調味醬,酸中帶甜,多重口感之餘,又十分開胃!😁🐷主角上場了~~~招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角 Crisp Roast Pork Knuckle with Sauerkraut and Potatoes ($198)嘩~原隻豬肘依舊相當有份量,👍🏻有3個

Schnee是我最喜歡的德國菜餐廳,
自從試過一次,就一試難忘其「德國鹹豬手」,☺️
所以今次帶小妹黎都不例外。😆

Goulash Soup ($58)

來自匈牙利的燉牛肉湯,味道獨特,

看似蕃茄濃湯,但味道卻不只止於此,
Goulash Soup
有多種蔬菜配料如洋蔥、紅蘿蔔等混合其中,很清香。

上次來幫襯的時候都有嚐過這傳統德國菜――牛唇沙津伴蛋,😜
德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁
牛唇和平常食開的風乾火腿肉不同,不是醃製而成的,

而是有點像啫喱般清涼爽口嫩滑的口感,
加上溫泉蛋和油醋汁作為調味醬,酸中帶甜,

多重口感之餘,又十分開胃!😁

🐷主角上場了~~~
嘩~原隻豬肘依舊相當有份量,👍🏻
有3個拳頭咁大,真係好誇張!👀
脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
相機食先後,店員就細心地幫我們把豬肘切開。😌
怕肥的我最怕豬肉多肥膏,🙊
但值得一讚的是「Schnee」的秘製豬肘是以瘦肉為主,但食落一d都唔「嚡」口,👍🏻
第一口咬落去「卜卜」聲,

豬皮炸得金黃香脆,

可口脆皮包着腍滑多汁的豬肘肉,感覺就像吃脆乳豬一樣,但完全沒有乳豬的肥膩感,☺️
脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
食豬肘當然少不了必備配菜—酸椰菜和薯角,
薯角烤得香脆,

然後一啖豬肘,一啖酸椰菜,中和了豬脾肉的油膩感。😋

低溫魷魚鮮蝦墨魚汁意大利飯 Slow Cooked Squid & Prawns Risotto In Squid Ink ($228)
低溫魷魚鮮蝦墨魚汁意大利飯
鮮蝦兩大隻,煎得剛好,蝦肉保持鮮嫩彈牙,
意大利飯烹調得出色,煙韌有嚼勁,

不知是不是slow cooked的關係,
所以粒粒意大利飯都被墨魚汁包圍着,

飯粒入味,又不會太鹹,魷魚亦鮮味十足。👍🏻

食德國菜梗係飲德國啤啦!🍺
來人~比杯啤酒我!🍻
「Schnee」的德國啤選擇很多,
所以就叫店員為我介紹了麥味較重,但又容易入口的Schneider Weisse-TAP 7 Unser Original ($62),確實不錯!👍🏻

最後我們還叫了兩份甜品呢!

Mövenpick Ice-cream伴特濃咖啡 Affogato ($88)
把特濃咖啡倒進Mövenpick雪糕杯內,
把雪糕和咖啡混和在一起,一口雪糕一口咖啡,軟滑又香濃的口感,
Affogato
食後整個口腔充斥着香濃咖啡味,洗滌了之前所吃過的肉膩感,

惟牛油曲奇太鬆軟,有點不搭。😟
價錢來說,又有點兒貴。💸

柚子芝士餅 Yuzu Cheesecake ($48)
柚子芝士餅
淡淡的柚子果香從芝士餅散發出來,

芝士味不太重,但勝在口感軟滑,價錢都算合理。

整體來說,

「Schnee」的食物質素都算不錯,尤其是「德國鹹豬手」,味道十分正宗!😆
只是甜品價錢有點兒貴,味道卻比較普通,

但豬肘真的是很好吃,值得一試!😏
低溫魷魚鮮蝦墨魚汁意大利飯
2017-02-06 158 瀏覽
銅鑼灣廣場行遠一點,有一幢叫L.Square的大廈,裡面有很多食肆,而且間間質素不俗。但我今天要說的,不是L Square的食肆。如果你再行多兩步,在咫尺之間,還有一間高質素的德國餐廳:Schnee German Restaurant。星期一至五的午飯時間,外邊很多食肆都大排長龍的時候,懂得找上門的食客卻也不多,算是一個比較寧靜的地方。這裡午餐時段是有Set Lunch的,價錢不貴,由$45起已有交易。由沙律,意粉,焗飯到牛扒都有,款式算是很多款。雖然說是Set,但只連沙律或餐湯,餐飲是要另加$10的。或者,將餐牌改成沙律/餐湯/餐飲三選一或三選二更有彈性吧。與朋友二人選了一個雞胸凱撒沙律,一個西冷牛扒。因為已有一個沙律的關係,所以我們二人都選了餐湯。餐湯是南瓜濃湯連的多士十分有特色,看似餅乾,但入口時香酥又鬆脆。餐湯較稠身,忌廉味道十分濃郁。但喝下去有點粗中帶細的質感,是因為材料打醉後份量頗多,造出來的餐湯才能有這種稠又充滿南瓜味的有質感的湯。先來的反而不是沙律,而是牛扒。因為朋友不太能吃生的關係,牛扒選了全熟。賣相十分討好,份量比想像中大。外層已經因為調查的胡椒而顯得較黑,加上煎得

與朋友二人選了一個雞胸凱撒沙律,一個西冷牛扒。

因為已有一個沙律的關係,所以我們二人都選了餐湯。
餐湯連多士

澳洲牛扒佯薯條
賣相十分討好,份量比想像中大。外層已經因為調查的胡椒而顯得較黑,加上煎得全熟的牛扒外層多數較7成或以下熟的牛扒較深色。用鐵架盛載的薯條是大條的那種,還未吃已經感受到那種剛炸起的熱氣散發出來。

全熟的牛扒不算靭,反而比想像中鬆軟,用刀鋸下去很容易就能切開了。簡簡單單的幾刀已經平均地切好了。先吃最中間的一塊,確實是全熟的,連半點紅色的肉層也沒有。來料方面,雖然不算最頂級,但甚有質數。牛肉的肉質本身纖維仍然保留彈性,內裡很嫩滑,肉汁不算多,但流出來的都很有牛味。外層煎得有點脆,剛巧遇著帶筋的部份,所以整體上這片牛扒的咬口就較多層次。

總括而言,這塊牛扒味道超濃,牛味十足。而且牛外面的鹽味和調味很濃很香。雖然在午餐餐牌裡算是最貴的菜式之一,確感到是物有所值的。
煙燻雞胸凱撒沙律
吃到一半,燻雞胸凱撒沙律也來了。燻雞胸是常見的cold cut切絲,凱撒沙律的沙律菜很新鮮,沙律醬比較多,可能要自己酌量撇走一些。其中還加入了一隻凍溫泉蛋,蛋黃和蛋白與沙律菜撈勻後,與平常坊間吃到的凱撒沙律就有了明顯的分別。

簡簡單單的一個沙律,竟然因為一隻蛋而變得有了層次,價格卻是全個午餐餐牌裡最便宜的。豈不能說是抵吃?

整體而言,這兒的客人不多,不用擔心要怱忙吃飽後有人等位,可以舒舒服服的慢慢吃。服務生都很勤快,主動添水和常常留意客人的召喚。而價錢不貴,在灣仔銅鑼灣來說可以說是非常合理。

是十分值得推薦的一間食肆。
餐湯連多士
澳洲牛扒佯薯條
煙燻雞胸凱撒沙律
2017-02-04 2239 瀏覽
知道朋友鍾意食德國菜, 呢晚就帶左朋友去銅鑼灣的<Schnee>食德國豬手~ 餐廳佈置充滿好有風格,用左紅磚的牆身,仲有酒吧位~ 菜式選擇都算多,全都係德國的特色菜式~ 頭盤點左<希靈魚伴紅菜頭青蘋果他他>   賣相精緻已經令人胃口大增, 希靈魚淡淡的咸味, 再配埋酸酸的紅菜頭、青蘋果粒,口感爽脆, 令整個味道變得更豐富~ 餐湯點左<德國經典薯仔湯> 香濃薯仔味,薯仔煮到好似薯蓉一般入口即化~ 朋友就點左<傳統匈牙利熱燉牛肉湯>  味道香濃質感好creamy,材料好豐富, 有牛肉粒、薯仔粒~  呢度的餐包超正,熱哄哄好鬆軟~ 主菜必食推介<招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角>   份量十足,足夠3-4個人食~ 店員仲好細心會幫客人切開~ 烤得非常香脆,鹹度岩岩好~ 肉質又厚又嫩,配上酸菜,唔會肥膩~ <黑松露雜菌扁意粉>  散發出濃濃的黑松露香, 再配埋我最愛的雜菌,好creamy~ 甜品點左<傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁>  即叫即焗,所以要等10-15分鐘,
知道朋友鍾意食德國菜,

呢晚就帶左朋友去銅鑼灣的<Schnee>食德國豬手~

餐廳佈置充滿好有風格,用左紅磚的牆身,仲有酒吧位~

菜式選擇都算多,全都係德國的特色菜式~

頭盤點左<希靈魚伴紅菜頭青蘋果他他>

希靈魚伴紅菜頭青蘋果他他
 賣相精緻已經令人胃口大增,

希靈魚淡淡的咸味,

再配埋酸酸的紅菜頭、青蘋果粒,口感爽脆,

令整個味道變得更豐富~

餐湯點左<德國經典薯仔湯>

香濃薯仔味,薯仔煮到好似薯蓉一般入口即化~

朋友就點左<傳統匈牙利熱燉牛肉湯>

味道香濃質感好creamy,材料好豐富,

有牛肉粒、薯仔粒~

傳統匈牙利熱燉牛肉湯
 呢度的餐包超正,熱哄哄好鬆軟~

主菜必食推介<招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角>

招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
 份量十足,足夠3-4個人食~

店員仲好細心會幫客人切開~

烤得非常香脆,鹹度岩岩好~

肉質又厚又嫩,配上酸菜,唔會肥膩~

<黑松露雜菌扁意粉>

散發出濃濃的黑松露香,

再配埋我最愛的雜菌,好creamy~

黑松露雜菌扁意粉
甜品點左<傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁>

即叫即焗,所以要等10-15分鐘,

外面的酥皮好香又鬆脆,內裡的蘋果餡淡淡的甜酸,

再淋上雲呢拿汁簡直絕配~

傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁
呢度仲有啤酒、cocktail飲~

我果杯<Tiffany blue> 光顏色已經好靚,

就好似我最愛的tiffany,味道酸酸甜甜,

好岩女仔飲~

2017-01-12
傳統匈牙利熱燉牛肉湯
招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
黑松露雜菌扁意粉
傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁
2017-02-03 1101 瀏覽
今日和幾個好姊妹 約咗放工出銅鑼灣行街食飯, 大家咁耐冇見, 酒吧又太嘈 ,於是揀咗一間餐廳 可以 食飯傾計飲下酒嘅, 輕輕鬆鬆咁傾吐下心事, 又唔會畀人趕走 呢間德國餐廳平時 可以睇下波每晚9點半後所有生啤仲要買一送一 ,喺銅鑼灣區 呢啲 高地價貴租嘅 商圈, 要搵間呢啲餐廳真係買少見少 喺門口未行入去已經感覺到裏面熱鬧嘅氣氛 平日嘅時間裏餐廳都坐滿客人 氣氛十足 環顧餐廳 每一處都 感覺 到 佢哋悉心嘅佈置同埋 充滿濃厚嘅德國餐廳氣氛 呢一杯係德國酒窖出品嘅啤酒 ,麥味比較重,口感比較濃厚 ,帶點苦澀味 。 不過都幾推介大家不妨一試, 因為酒窖 啤酒唔係周圍有得飲 我自己就點咗杯 奇異果同荔枝加 Vodka溝嘅kee weee kee weee 好香嘅荔枝味 比較濃嘅故未覆蓋咗Vodka嘅酒味, 所以 飲起上嚟感覺唔似飲緊酒 Tiffany blue 用Vodka,peach,yogurt, 溝出嚟嘅cocktail, 酸酸甜甜 ,因為有yogurt感覺像很健康。 顏色好靚 果然見到杯酒都會諗起tiffany, 24個月黑毛豬 風乾火

喺門口未行入去已經感覺到裏面熱鬧嘅氣氛

平日嘅時間裏餐廳都坐滿客人 氣氛十足

不過都幾推介大家不妨一試, 因為酒窖 啤酒唔係周圍有得飲

顏色好靚 果然見到杯酒都會諗起tiffany,

24個月黑毛豬 風乾火腿 配哈密瓜蜜瓜

賣相已經夠吸引,一試咗佢嘅黑毛豬風乾火腿 好味程度爆燈,還是第一次食到咁好味嘅火腿 , 鹹香惹味 , 再夾埋新鮮嘅生果 口感簡直perfect match

德國經典薯仔湯- 煮到爛曬嘅薯仔用後感不錯

海鮮蕃茄湯- 帶點海鮮味,是一道很清嘅湯

招牌脆皮燒德國咸豬手

看到都已經流曬口水, 燒到脆卜卜嘅外皮 散發著令人流曬口水嘅肉香, 急不及待已經好想可以快啲擺落口啦

竟然想之後是店員會 幫你砌埋件 咁到時食起上嚟就會方便啲啦, 外脆內嫩,餸啤酒簡直一流

西班牙墨魚汁海鮮飯

很多海鮮 配料 ,非常豐富嘅一個海鮮飯, 帶子,大蝦,鮮蝦,青口,墨魚 乜都有齊曬,而且用墨魚汁炒嘅海鮮飯香濃惹味, 味道剛好令人回味

榛子 焦糖燉蛋- 濃香嘅榛子味 配合埋焦糖嘅蕉香甜味,加埋 燉蛋滑溜,甜味剛好

柚子芝士餅- 食後,滿口飄散著柚子嘅清香, 食完都唔會覺得 很飽滯

2017-01-29 122 瀏覽
今次同朋友嚟食德國菜,首先叫咗個燉牛肉湯,味道濃郁,帶有蕃茄酸酸的味道,很開胃,加上脆脆的多士超級美味。溫泉蛋沙拉,個溫泉蛋蛋汁香濃,好有蛋黃香味,加上煙肉鹹鹹的味道,唔會好齋。這個脆皮豬腩,外皮燒到脆卜卜,肉質嫩滑不柴,配上粗身薯條,非常美味,加上酸菜食中和肥膩感,減少罪惡感黑松露雜菌意粉好creamy,濃濃的黑松露香味加上雜菌簡直係絕配。傳統蘋果果餡奶酪卷,很少地方食過,餅皮包住粒粒蘋果肉,甜而不膩,煮過的蘋果帶有酸酸甜甜嘅口味,幫助消化。