2016-12-20 305 瀏覽
餐廳位於工業中心地下,十足一個地下酒莊!餐廳提供多款紅白酒、啤酒、whisky,配搭生蠔牛扒,實在錦上添花!當日提供6款生蠔,包括:抵食之選Irish rock ($9), 豐富海水味而且新鮮,性價比高!唯一一款生蠔餐,半打yellow stone加一杯house white($99),肥大肉厚而鮮甜,推薦之選👍🏼可惜當日Gillardeau售罄,未能一試😩而熟食有炸物,pizza,意粉及扒類,其中推介鰻魚($98),肉嫩惹味,另外牛小排($198)亦充滿牛味,簡單香草黑椒調味已經足夠!
餐廳位於工業中心地下,十足一個地下酒莊!

當日提供6款生蠔,包括:
可惜當日Gillardeau售罄,未能一試😩

• 生蠔
2016-12-19 474 瀏覽
踏入12月, 要同朋友黎返個Early Christmas Dinner 慶祝一下, 天氣轉冷, 反而係生蠔當造既季節. 上網得知呢間係餐廳又係零售店,仲係佢地公司既旗艦店, 決定book檯預祝聖誕位置好方便, 觀塘地鐵站D4出口一直行就到, 門外招牌好大, 唔洗擔心搵唔到, 餐廳位於地庫, 感覺好似去了酒窖一樣, 泊車人士都好方便, 後面就是停車場落到地庫首先見到的是零售部分, 女人很自然地要立即走過去看看有什麼賣, 有刺身/急凍海產/肉類及飲品出售, 仲點少得來自世界各地的紅白酒侍應安排好座位後, 當然要看看餐牌有什麼生蠔及優惠. 我們先品嚐生蠔後食主菜.當晚點了四款生蠔, 知道應由淡到濃品嚐, 由於我們無從入手, 侍應非常專業地逐一介紹食生蠔的次序先由淡味既南非蠔開始食起南非Gigas oyster (L) $29 :四隻當中最creamy 非它莫屬, size 偏大, 用刀切起帶子位已經令刀沾上奶白色, 口落去好爽口法國瑪皇蠔Majestic no.1 $29 :呢隻蠔身不算大但食落去口感肥美, 海水味重帶咸法國黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道開始濃,

位置好方便, 觀塘地鐵站D4出口一直行就到,

先由淡味既南非蠔開始食起

法國黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道開始濃, 食後口腔會有一種金屬味, 好飽滿

西班牙Arousa oyster (L) $40: 呢隻size 是四隻中最大, 同我手掌一樣長, 一啖食唔晒, 口感好獨特, 食到去好爽朗煙靭
, 要用肉質肥厚黎形容, 停留口腔既金屬味更重, 值得一試
Arousa  Oyster
由於想品嚐生蠔既原汁鮮味, 檸檬汁或醬汁我都無加, 但如果怕又想試試既人, 可以加少少檸檬汁蓋一蓋腥味
Black  Pearl(上)/  Majestic(下)
Arousa  Oyster(下)/  Gigas  oyster(上)
生蠔就食完, 要黎多個海鮮拼盤, 一睇個樣就知好駕勢, Special Offer套餐仲要送一杯House白酒

海鮮拼盤有兩隻Irish Rock生蠔/麵包蟹/半邊龍蝦/青口/大蝦及翡翠螺, 麵包蟹有好多膏, 份量係可以2個人share, 呢個價錢好抵食
海鮮拼盤
食海鮮點少得白酒, 叫左枝德國Riesling, 女士們岩飲, 帶點荔枝果味, 好Friuty, 唔覺意好快會飲晒一枝

除咗紅/白酒之外, 呢度仲有三款生啤, 仲要有Happy Hour
Germany  Thmous
火腿拼盤有Parmesan Cheese配三款Ham, 有Salami / Parma Ham 及Prosciutto Ham, 三款當中Salami會比較咸, 侍應告知火腿全部是18個月, 如果火腿配蜜瓜會好一點, 芝士都不錯, 如果同朋友傾計飲杯酒, 呢個值得拼盤推介
意大利芝士小食拼盤
主菜方面, M5和牛有12安士, 單是賣相已經好吸引, 有沙律/薯角, 和牛熟度剛好5成熟, 肉質鮮嫩有口感, 牛味出眾, 煮得出色
澳洲M5和牛肉眼
羊仔架一客有四支骨, size唔算大, 羊羶味有但唔會過份重, 味道中規中矩, 2款配菜大致相同, 有幼露荀墊底
威爾斯羊仔架
此店有6000呎, 地方都好闊落, 如果係附近商場逛完街, 或者放工過黎飲一杯食幾隻生蠔/小食係不錯既選擇
2016-12-17
Arousa  Oyster
Black  Pearl(上)/  Majestic(下)
意大利芝士小食拼盤
澳洲M5和牛肉眼
威爾斯羊仔架
  • Arouse  Oyster
2016-12-17 377 瀏覽
呢間工廈餐廳,除咗餐飲兼做埋紅白酒零售,幾有gimmick 喎。嗌咗支我最愛嘅 Riesling 白酒,係德國嘅 Germany Thmous,貪佢入口香甜,用嚟襯住啲蠔食就最正喇。Irish Rock 每隻9蚊最少嗌6隻起,唔好睇佢九蚊一隻就以為佢係流嘢黎啊,入口海水味都唔錯,細細隻,一啖一隻就啱哂啦。法國黑珍珠 Black Pearl No.1,滑溜而又飽滿既蠔身,一入口帶啲淡淡嘅海水味,黑珍珠除左擁有法國生蠔特有既甜味之外,蠔味亦都非常濃,當然 aftertaste 亦都較長。法國瑪皇蠔 Majestic No.1,味道富有海水味及甜味,充滿層次感。南非 Gigas,第一次食非洲蠔,之前已經聽聞非洲蠔係特別 creamy 嘅,今日一試果然堅秋,嗰隻 creamy 嘅程度之前完全未試過。小食拼盤,個拼盤一次過有齊哂薯條,雞翼,炸芝士,帶子同埋手指魚,夠哂抵食,全部都新鮮炸起,脆卜卜就啱哂用嚟送酒啦,其中最驚喜嘅就要數炸帶子啦,佢過外皮唔係一般出面食到嘅炸漿咁樣,而係嗰種酥酥脆脆,有啲似中式酒樓嗰啲炸芋角嘅皮咁樣,勁酥脆啊。意式肉醬千層麵,睇個樣就知好食啦,千層麵上面鋪滿濃濃嘅番茄蓉
意式肉醬千層麵,睇個樣就知好食啦,千層麵上面鋪滿濃濃嘅番茄蓉,芝士以及肉醬,然後灑上適量嘅香草,再分別喺每一層之間都填滿芝士肉醬同番茄,跟住再拎去猛火烤焗,令到芝士充分融化,每一啖都充滿濃烈嘅芝士,蕃茄同肉醬嘅香味。
頂級安格斯牛小排,一睇個樣就知道係頂級啦,牛小排被豐富嘅油脂包圍,內裏仲有點點散亂嘅油脂分佈,雖然薄切,但係都完全無影響到豐腴嘅口感,旁邊嘅薯角記住吹凍先好食,唔係會辣親口架。
2016-12-13 4085 瀏覽
今日朋友生日,話要食生蠔慶祝下,經朋友介紹呢間比較抵食既餐廳俾我地。環境都幾舒適,價錢都合理,可惜我呢排要戎口,唔食得蟹同牛肉,唔係可以試埋佢地個海鮮拼盤同和牛套餐,而家做緊特別優惠,真係好吸引。法國黑珍珠Black Pearl No.1 $29/1隻:蠔肉肥美,有濃郁既海水咸鮮味,口感鮮甜爽口,裙邊和蠔身爽滑彈牙,回味甘甜,個人最喜歡既一款蠔。法國瑪皇蠔Majestic No.1 $29/1隻:蠔身不算大,但同樣肉質肥美,入口有微微既海水味,口感細膩有層次,帶子位都好鮮甜,唔錯。南非Gigas Oyster(L) $29/1隻:蠔身係最大既一隻,蠔肉好肥大飽滿,入口無咩海水味,但就好creamy,口感十足,朋友最喜歡這款。意大利芝士火腿拼盤 $128:份量都幾多,火腿應該有2款,一款係火腿,一款係肉腸,2款都好咸香,配上芝士,真係一道送酒必叫既菜。小食拼盤 $198:有薯條,雞翼,炸芝士,帶子,手指魚。炸芝士一咬開雖然無拉絲效果,但超濃香芝士味帶子炸後都好嫩口,手指魚同薯條就普通,反而雞翼做得好出色,炸到香脆可口,肉質嫩滑,外層仲有芝麻,配埋泰式辣醬,真係不得了。另外仲叫左杯Kron

小食拼盤 $198:有薯條,雞翼,炸芝士,帶子,手指魚。
炸芝士一咬開雖然無拉絲效果,但超濃香芝士味
另外仲叫左杯Kronenbourg Blanc 1664 Draught$68: 一杯500ml,兩個人都夠飲,味道清淡帶香,口感清爽,配酥炸小食最夾。
2016-12-12
2016-12-13 2074 瀏覽
係觀塘行街行到肚餓,過嚟工廈區覓食呢間餐廳係地庫,門口有寫9蚊即開生蠔即刻衝落去試下入面有細細既bar枱,三個酒庄區,座位唔算一嚟menu都唔睇,就點左半打9蚊蠔先Irish rock細細隻,有海水味,爽口跟住叫左個$99 set係美國yellow stone半打加一杯白酒可能係set,蠔既大小有啲參次不過佢話就算單叫18蚊一隻都係咁所以我地叫多兩次set,有杯酒飲下嘛今round大隻好多,好好彩,其實waiter都話靠運氣,要開到蠔先知大小Yellow stone 有淡淡海水味之餘,帶少少creamy 味有人推薦食呢個,上枱個陣見到咁長都幾驚喜,98蚊,都算抵食魚質厚實,無乜骨食親有牛食既地方,我都中意叫牛小排細細條,但好有肉汁嗌左五成熟,切開粉紅色,咬落軟淋黑毛豬一切開先見到嫩紅色一度懷疑食唔食得但因為咁,肉質好嫩滑,而且有淡淡豬香佢既配菜薯角炸得好香脆,唔會太油太乾👍🏻一口牛68蚊,粒粒juicy 但無頭先牛小排咁香但勝在容易入口又香濃
係觀塘行街行到肚餓,過嚟工廈區覓食
呢間餐廳係地庫,門口有寫9蚊即開生蠔
即刻衝落去試下
入面有細細既bar枱,三個酒庄區,座位唔算
一嚟menu都唔睇,就點左半打9蚊蠔先
Irish rock細細隻,有海水味,爽口
跟住叫左個$99 set
係美國yellow stone半打加一杯白酒
可能係set,蠔既大小有啲參次
不過佢話就算單叫18蚊一隻都係咁
所以我地叫多兩次set,有杯酒飲下嘛
有人推薦食呢個,上枱個陣見到咁長都幾驚喜,98蚊,都算抵食
魚質厚實,無乜骨
食親有牛食既地方,我都中意叫牛小排
細細條,但好有肉汁
嗌左五成熟,切開粉紅色,咬落軟淋
黑毛豬一切開先見到嫩紅色
一度懷疑食唔食得
但因為咁,肉質好嫩滑,而且有淡淡豬香
佢既配菜薯角炸得好香脆,唔會太油太乾👍🏻
一口牛68蚊,粒粒juicy 但無頭先牛小排咁香
但勝在容易入口又香濃
2016-12-13 1474 瀏覽
觀塘樓上鋪的生蠔海鮮鋪就很多,反而地庫的酒鋪不多,位於地庫更有酒庫的感覺,一落樓梯就看到周圍都是滿滿的酒箱木板裝飾,一睇就知儲酒量多。各款紅白酒、日本酒,價錢有平有貴,總有款岩自己。除了幾頁的餐牌,還有特別優惠餐牌,有三個抵食之選,因為都附送一杯酒,加上價錢優惠了更加吸引,份量也頗多,再配搭生蠔或小食/主菜更飽肚滿足。生蠔選了三款,我同友人每款一隻。由檸檬開始順時針食,味道由淡至重。新鮮的生蠔只要落點檸汁,裙邊立即收縮郁動就是新鮮。南非South Africa Gigas Oyster (L)$29/隻,比較大隻,蠔肉厚身肥美,入口creamy嫩滑,蠔味及海水味較淡,個人比較喜歡。法國瑪皇蠔 French Majestic Oyster No.1 ($29/隻),有海水味,蠔味極濃,味道回甘細膩,裙邊爽口,其帶子位最甜美。法國黑珍珠France Black Pearl Oyster No.1 ($29/隻),最重海水味,蠔味同樣最濃,肉質肥美且爽滑口感,餘𩐳較長。海鮮拼盤附送的白酒,易入口不刺喉,有淡淡香味,清爽乾身,也很搭海鮮,還想要多杯,有點不夠。海鮮拼盤 $198 (附送白酒一杯
各款紅白酒、日本酒,價錢有平有貴,總有款岩自己。
南非Gigas  Oyster(L)、法國瑪皇蠔、法國黑珍珠

海鮮拼盤附送白酒一杯
海鮮拼盤
海鮮拼盤 $198 (附送白酒一杯)
龍蝦、麵包蟹、青口、生蠔、大蝦、翡翠螺。很豐富很大份,麵包蟹更是主角,十分吸引。

青口用細細粒較有鮮甜,而不是大隻厚肉無味的款。

翡翠螺夠大隻,易拎出螺肉,超級彈牙爽口,肉感豐富。

生蠔偏細,但肉質爽滑,海水味及蠔味較淡,味道甘甜。
海鮮拼盤
大蝦肉質爽口結實,凍食更彈牙,味道更鮮甜。
海鮮拼盤
龍蝦不算大隻,但其鮮味突出,凍食的質感更加好,特別有彈性。龍蝦鉗也不要放過,厚肉嫩滑。
海鮮拼盤
主角麵包蟹大大隻,激爆多蟹膏,但肉質較乾及鞋,不過蟹味鮮甜。
海鮮拼盤
蟹蓋收埋爆多蟹膏,金黃鮮紅質感結實,蟹膏甘金濃郁,食極都仲有,真係蟹膏迷必食。
海鮮拼盤
蟹身同樣多蟹膏,有圖有真相,特多影幾張相,蟹膏多到有點膩,其實兩人食已經極滿足了。不過蟹鉗太硬好難拆肉食,所以放棄了,有點浪費。
和牛套餐、紅酒一杯
和牛套餐 $99
和牛粒一碟及紅酒一杯,和牛粒帶成10幾粒,入量幾多。牛粒油膩豐腴,肉質嫩淋好咬,牛味又重,飲紅酒最合適,紅酒順喉溫和,味道不算重,輕嘗淺酒剛剛好。

呢兩個套餐有齊紅白酒,又有海鮮及牛,價錢抵食,真係勁吸引,特別推介。
2016-12-12
海鮮拼盤附送白酒一杯
和牛套餐、紅酒一杯
2016-12-11 475 瀏覽
有一晚放工經過觀塘工業中心見到有間餐廳寫住海鮮拼盤HKD198有麵包蟹,生蠔,翡翠螺等等, 仲有$99,6隻生蠔一杯白酒咁嘅價錢勁吸引,我就同朋友去試吓啦生蠔即叫即開好新鮮日本手羽炸雞翼雞翼炸到外脆內嫩,出邊嘅芝麻香噴噴原條鰻魚蒲燒鰻魚即叫即燒,鰻魚好厚,鰻魚汁好香上面鋪滿紫菜呢度嘅王牌海鮮拼盤$198有龍蝦,麵包蟹,翡翠螺,蝦,生蠔唔好以為咁平嘅價錢就食唔到好嘢見到龍蝦有3分一係膏黎架,龍蝦肉好鮮甜麵包蟹都係爆曬膏蟹肉鮮甜喺度嘅豬胺都好好食,好厚肉,廚師將豬胺煎封令到豬嘅肉汁鎖住,食到原汁原味
生蠔即叫即開好新鮮
日本手羽炸雞

雞翼炸到外脆內嫩,出邊嘅芝麻香噴噴
原條鰻魚

蒲燒鰻魚即叫即燒,鰻魚好厚,鰻魚汁好香上面鋪滿紫菜
呢度嘅王牌海鮮拼盤$198

有龍蝦,麵包蟹,翡翠螺,蝦,生蠔

麵包蟹都係爆曬膏蟹肉鮮甜
2016-12-09 430 瀏覽
星期五嚟到觀塘,好興奮可以食蠔呀。Irish蠔9蚊超抵,但話今晚無哂,但其他蠔都好平!生蠔餐包白酒,美國yellow stone: 好咸海水味,夠凍,肉都有口感。加Tabasco辣辣地味,更正。法國4大款蠔。Gullardeau No.1: 同殼一樣大既。一咬粒好甜,好得意。Majestic No.1: 肉凹係殼中間,睇落細點。海水味水,肉實。Black Pearl No.1: 海水味好重。Saint Michel No.1: 比較長身,瘦底,同gullardeau都甜但多海水味d。原條4.5吋鰻魚,好霸氣haha好少見到,每口肉。肉類係美國和牛M5,好軟口,唔會太多血水好滿足,提早慶祝聖誕。

Black Pearl No.1: 海水味好重。

原條4.5吋鰻魚,好霸氣haha好少見到,每口肉。

肉類係美國和牛M5,好軟口,唔會太多血水

好滿足,提早慶祝聖誕。
  • 法國Gullardeau No.1
2016-12-09 285 瀏覽
生蠔餐包白酒99蚊?質素得唔得嫁?美國yellow stone海水味濃,細細粒咁。加Tabasco辣味令佢更有味。法國4大款蠔,包括,Gullardeau No.1 好甜好飽滿既感覺。Majestic No.1海水味水重但肉硬過前者。Black Pearl No.1海水味最重同大細最平均。Saint Michel No.1海水味都重,好易入口。原條鰻魚好巨大,食都食唔哂,勁好肉。肉類係美國和牛M5好大份呀,好飽,肉都唔錯。今餐好抵,大家都好開心。依度食蠔比外面平,又鮮,好既選擇。環境都舒服
生蠔餐包白酒99蚊?質素得唔得嫁?

肉類係美國和牛M5好大份呀
2016-12-07 260 瀏覽
趁今個月還是"ber"的月份, 帶媽媽與囡囡來到Season plus ,捉緊食蠔時間。除了有多款生蠔、海鮮拼盤等, 餐廳還是一個酒庫, 有不同國藉與年份的紅酒白酒汽酒威士忌等等作wine pairing。正在做優惠的, 有海鮮拼盤 $198送白酒一杯, 眼見大部份客人也點這個餐啊!有麵包蟹、生蠔、龍蝦、熟蝦、翡翠螺,這應該是二人份量吧!麵包蟹超多膏,熟蝦蝦味頗濃,而且好彈牙啊!說了食蠔,拼盤裡只得2隻,當然不能滿足, 美國蠔Yellow Stone $9一隻,平時好像比較少試這種,屬清甜類,口感爽中帶點黏性。日本牡丹蝦 $38, 三十多元一隻其實有點貴,不過又真係好鮮甜黏口, 連蝦頭也是鮮甜的啊。這晚也吃得太多生冷食物了!點個牛肝菌意大利飯 $98 暖一下, 想不到熱食也有水準,飯粒有咬口又不難消化, 調味得宜,囡囡也吃了半碟呢~
麵包蟹超多膏,熟蝦蝦味頗濃,而且好彈牙啊!
2016-11-30
2016-12-06 2113 瀏覽
平時喺觀塘APM放飯識嘅價錢已經可以追得上中環食個lunch嘅價錢冇$6-70已經落唔到樓了今日放工同事話睇到有新餐廳開咗係工業廠區呢邊佢話見到個價錢唔係咁貴就放工帶咗我去呢度食嘢落到去地庫見到佢哋原來係有做埋紅白酒批發的酒庫的另一邊就設有餐廳區原來就係可以食即叫即開嘅生蠔另外再有一大堆睇個名都已經知道好食嘅小食同埋扒類淨係望到個Menu都已經流晒口水當我仲仲係度猶豫緊叫啲咩小食同埋扒嘅時候同事已經order左一打生蠔呢度生蠔開得幾好唔單止冇開到個殼碎晒重見佢哋個乾淨程度都非常之好驟眼望落去咁多隻生蠔見到來自法國嘅生蠔體型係比較細隻不過經驗話我知越細隻嘅生蠔佢嘅生蠔味就會超級香濃果然唔好俾我估錯入口個種海水鮮甜味令人一試難忘之後小食我本來想叫明太子雞翼餃子不過唔好彩佢哋今日嘅明太子雞翼餃子已經賣晒了所以我轉左食侍應推介嘅日本手羽雞翼呢款雞翼係日式炸雞翼最喜歡日式炸雞翼就係個外皮不會沾上過多嘅麵粉所以食落口唔會只係食到個炸粉咁樣就更加唔會食到過多嘅油份落肚新鮮炸好嘅雞翼唔單止脆卜卜入面嘅肉質都保持嫩滑多汁最後叫咗威爾斯羊仔架一份羊架有四件而且配菜都唔少有大大份嘅薯角周圍仲有我最喜歡食嘅沙
平時喺觀塘APM放飯
呢四件羊架
唔使15分鐘都已經俾我哋兩個食晒
完全搵唔到唔好食嘅理由
2016-12-06 303 瀏覽
此店位於工廠區內, 地方頗大, 除了提供堂食, 還有酒及凍肉賣, 可惜我不是嗜酒之人, 否則面對各式各樣的酒, 可能會又食又買. 餐牌有刺身有熱食, 不過似乎主打刺身,  而且海鮮拼盤做緊推介$198, 當然不能錯過, 另外還點了少量刺身,  熱食只是拌菜.睡蟹勁多膏, 有相為証, 令其它海鮮都失色阿根廷赤蝦SIZE 頗大, 唯味道沒有什麼特別日本手羽炸雞翼表面灑上芝, 皮脆, 肉質嫩, 味道亦不錯, 可以一試印象最深刻的是海鮮拼盤的睡蟹, 很抵食又好食.
睡蟹勁多膏, 有相為証, 令其它海鮮都失色
阿根廷赤蝦
SIZE 頗大, 唯味道沒有什麼特別
日本手羽炸雞
表面灑上芝, 皮脆, 肉質嫩, 味道亦不錯, 可以一試

印象最深刻的是海鮮拼盤的睡蟹, 很抵食又好食.
在一眾觀塘工廈的食肆中,越開越多的是像這間叫"Season Plus"的類型的店子。三五知己同道好友一收工後就下來叫幾瓶紅白酒,邊淺勺邊大嘆刺身海鮮,很容易便能在在此消磨一整夜的時間....不要小看這店子,她在新蒲崗以至九龍灣都有分舖,不過有堂食位子提供的,好像就只有觀塘這處 (如有錯請指正)....甫進店,便看到那齊全的酒櫃及酒架,裡面放滿了不同地區的佳釀....最吸睛的,便要數到這一排精緻手巧,極具東歐風情的酒瓶....很驚訝這兒的酒藏是如斯的刁鑽豐富,竟連來自格魯吉亞的酒也有,的確厲害....但奇怪的是,今夜在此竟沒專道去叫酒喝,最多只是在叫海鮮拼盤時附上一杯免費的白酒而已。沒叫酒喝的原因很簡單,那就是避免讓小友看到老爸喝醉的窘態呢....不過也不用可惜,這兒的食物 (包括刺身及熟食)水平實在令人有點驚喜。故就算今夜滴酒不沾,時間及胃納當然亦沒有白花的....打頭陣的是和太太每人來兩只生蠔。前數天才在別處嚐過海水味濃aftertaste強悍而肉鮮甜滑嫩的Gillardeau,今夜再遇之自不然大喜過望,但更令我有驚喜的反而是來自未曾吃過,同樣產自法蘭西的Saint Michel。它

打頭陣的是和太太每人來兩只生蠔。前數天才在別處嚐過海水味濃aftertaste強悍而肉鮮甜滑嫩的Gillardeau,今夜再遇之自不然大喜過望,但更令我有驚喜的反而是來自未曾吃過,同樣產自法蘭西的Saint Michel。它無論是源自海水的鹹度以至味覺上的重口味皆和Gillardeau有得比。喜歡味濃郁而不失肉香甜生蠔者實不能錯過之....
接下來的seafood platter,可算是小弟有史而來食過最抵,性價比最高的出品....
特價後盛惠$198 (原價亦只是$298而已)的拼盤,內有一大隻麵包蟹,再加上翡翠螺、青口、凍蝦、蠔以及半只開邊龍蝦,最後還奉上一杯House wine,如此陣容收這個價錢,真是想爆頭也想不到有哪裡可比這兒更抵更便宜了....更難得的是連品質上亦極其不賴,特別是那只蟹,幾乎一整隻蟹蓋都是滿載著呈橙紅之蟹膏,我想用匙也掏了六至七羹滿之多,而且重要是這蟹之膏並不像外頭常食到的是呈顆粒硬梆梆的平庸之輩,而是入口甘香而軟滑的細膩之作,初呷入口時真的還以為自己是在吃大閘蟹呢....肉方面亦夠豐厚而不見削嚡,醮點紅酒醋來吃實乃至高無上的享受....
拼盤內其他的海鮮大體上雖也不錯但和蟹相比就有點見絀了....

食海鮮刺身一旦開了個好兆頭,就再也不能煞停的。再來一道泰式蝦刺身,蝦肉起雙飛後雖變薄但不失彈牙口感;泰式辣醬亦調得辛辣合道,做得跟正常泰菜店一樣好....
帶子本身有著足夠的甜與糯度但就略覺片得太薄身,有點影響了那本應豐實的咬口....
阿根廷赤蝦除了肉香甜膠口之外,呈墨綠色的蝦頭膏就更是甘香甜美之泉源,出色....
若說刺身海鮮類出色是在意料之內的話,那令人在意料之外便是連普通的送酒小食都做得不俗 ---- 好像這好幾只的日式手羽炸雞翼,炸得皮金黃香脆之餘肉更是又滑又嫩又多汁,是少有遇到高水準的炸雞翼....
太太一向的習慣是不能只吃生冷嘢的,所以最終必定還要來些熱食的....
未吃已先自嗅到超濃的芝士濃香的這牛肝菌risotto,食下去卻一點也不覺"漏"。不過可惜的是risotto烹煑得未夠咬口吃不著米芯,與正宗的水平看來還有一段距離;且菌香也未見太突出,主題不夠明確....
兩大塊連骨西班牙黑毛豬鞍扒共十二安士都只是索價不到二百大洋,這可又是又一抵到爛之明證了。肉燒灸成外皮還帶少許焦脆十分香口,內頭的肉仍呈微微粉紅亦合格,但另方面在肉汁及肉質卻沒如預計中的多及軟嫩,最可取之處便是那連骨的部份,入口豐腴之外相對上肉是較軟身更帶脂香....
吃至此處統計下來,都不知食了幾多膽固醇下肚了....

吃得盡興時,還是不要再想太多,吃了才算吧....
2016-12-05 299 瀏覽
今天放工晚了,我男朋友阿濱帶我去食好嘢,就在公司附近觀塘工業大厦的 Season plus。好近觀塘地鐵站。餐廳裝修好特別,又似賣酒又似餐廳。侍應首先為我们介绍今天最靚最新鮮的生蠔,所以阿濱叫了半打生蠔,還叫了兩杯白酒。不同地方的生蠔,size 不同,色澤新鮮,侍應還教我們吃哪隻先,由淡味至濃味,照顧週到,加小小檸檬计已帶出生蠔的鮮味 ,食落果然新鮮,冇腥味。每人吃兩隻都好似吾夠,所以阿濱再叫多半打。主菜我們叫了個西班牙黑毛猪,有兩塊,厚切黑毛猪大大件,夠份量,煎到金黄色,剛剛好不過火。沒有任何燒汁,,侍應話因為新鮮,落少許胡椒已可帶出黑毛猪的肉味。味道果然不錯。又多個地方可以吃到新鲜生蠔及有份量的晚餐了。

餐廳裝修好特別,又似賣酒又似餐廳。

又多個地方可以吃到新鲜生蠔及有份量的晚餐了。
2016-12-04
1 分鐘 (堂食)
2016-12-03 238 瀏覽
食蠔通常好貴聽講觀塘工廈地下有間食蠔既好正於是入去佢有堂食同外賣最平9蚊有蠔我地叫左個set有半打生蠔加白酒只係100蚊定唔知99蚊雖然唔算肥美不過蠔都算新鮮而且呢個價錢有埋酒飲真係幾滿足下次試d靚蠔先
食蠔通常好貴
聽講觀塘工廈地下有間食蠔既好正