2018-10-22 44 瀏覽
前晚去左呢間餐廳食dinner, 又幾好食,材料幾新鮮!原來有生蠔食的,可惜我地冇一早留定,所以店員話今日咁岩賣晒了。 但發現另一驚喜,呢間西餐廳有日本菜食,有刺身丼估唔到呢度沙律做得幾出色!!下次黎要encore!!法國蟹肉沙律配牛油果蓉芥茉醬沙律上面係滿滿的蟹肉 見到超開心!大家已經急不及待係咁夾,因為真心好食,食到淡淡的牛油果同芥末味。沙律底有好多西瓜,令到沙律多左份天然果甜蟹肉撕好碎,但我搵到漏網之魚 凍蟹味黑松露油甘魚海膽丼海膽同甜蛋都幾甜個飯有芝麻香、醬油同柴菜香,幾開胃的最吸引係果3塊油甘魚,厚切油甘魚 油脂多,好肥美呢間餐廳的店員幾nice, 佢地會推介下d菜式
前晚去左呢間餐廳食dinner, 又幾好食,材料幾新鮮!

估唔到呢度沙律做得幾出色!!下次黎要encore!!

法國蟹肉沙律配牛油果蓉芥茉醬
沙律上面係滿滿的蟹肉
見到超開心!

蟹肉撕好碎,但我搵到漏網之魚
凍蟹味

黑松露油甘魚海膽丼
海膽同甜蛋都幾甜
個飯有芝麻香、醬油同柴菜香,幾開胃的

最吸引係果3塊油甘魚,厚切油甘魚 油脂多,好肥美

呢間餐廳的店員幾nice, 佢地會推介下d菜式

2018-10-22 37 瀏覽
平時都好少會行開長沙灣一係就荔枝角一係就深水埗今次朋友表示要試新嘢唔想下下旺角尖沙咀 好啦上網見到呢間西餐廳唔太貴同好像唔錯就決定呢間我地由mtr行左10分鐘左右經過啲屋村~~~一到門口 門面唔錯啊 有啲似酒吧入面掛左好多壁畫而且燈光唔算話太暗 岩曬我呢啲相機食先既人朋友點左牛板腱 7成熟肉質好嫩 口感紮實配上蜜糖芥末醬好正啊❤️旁邊既蒜用油煎香 不可不食😋.另外點左個小食拼盤 係98蚊超多 有薯條 蕃薯條 炸洋葱圈 炸雞 春卷 等等全部都係炸的 有沙律醬點最中意炸洋圈 外脆內軟 入面仲好juicy呢個一個人食太熱氣2個人share la .另外點左水果茶 好fresh 好不錯的食炸嘢飲佢可以中和返。
平時都好少會行開長沙灣
一係就荔枝角一係就深水埗
今次朋友表示要試新嘢
唔想下下旺角尖沙咀 好啦
上網見到呢間西餐廳唔太貴同好像唔錯
就決定呢間
我地由mtr行左10分鐘左右
經過啲屋村~~~
一到門口 門面唔錯啊 有啲似酒吧

最中意炸洋圈 外脆內軟 入面仲好juicy

呢個一個人食太熱氣
2個人share la

另外點左水果茶 好fresh 好不錯的
食炸嘢飲佢可以中和返。
2018-10-20 95 瀏覽
上星期有日收工去左長沙灣食飯,雖然唔算太近地鐵站, 行10分鐘多啲啦~ 不過當行下同欣賞下附近建築物都好快到了❤喺外面睇有少少似bar, 一入去環境都好舒服 同新, 仲有好靚既壁畫🏞🎑 別具心思。 店員表示有新menu, 要上facebook 專頁先有㗎,係新款嘅丼飯同刺身盤,我當日唔太肚餓唔想食飯,所以就點咗刺身盤🦐🐟 仲有生蠔食😋係美國蠔, 其中油甘魚,甜蝦,帆立貝最正,好鮮甜同ғʀᴇsʜ‼ 生蠔不過不失, 本身中意法國蠔多啲,美國蠔太大隻了! 刺身加蠔有成8款咁多,仲要每款刺身都4,5片,上面舖上三文魚籽,份量都真係多;呢個suggest同朋友share, 除非真係超肚餓😏💜

2018-10-19 77 瀏覽
今日一個人去左長沙灣做facial,聽朋友介紹附近有間鋪頭幾好,就去試下啦!女仔始終都係貪靚啲既!做完facial已經7點30啦,見到有間餐廳second bite,我就入去食個晚餐啦!餐廳有個全玻璃既廚房,環境好特別,食物選擇都有好多!我叫左一杯白桃梳打,桃味清香唔會太甜膩,梳打水夠哂冰凍清涼!main course我叫左香煎BB羊架,羊肉夠羶香,入口肉質唔會乾身,肉汁都算豐富,羊肉全熟但係完全唔會鞋口,配上我最愛既露筍和蕃茄仔,晚餐超級滿足。本身想叫甜品,最後太飽肚決定留待下次再試!

2018-10-09 112 瀏覽
同好姊妹食飯,想揀一間閒靜得黎食物水準高既餐廳,結果就上OpenRice 搵咗呢間。餐廳鋪飾以暗調為主,同另一半黎食應該幾浪漫。美國牛板踺,牛肉切成薄薄一片,入口易食,配上honey mustard非常可口。我地叫了7成熟,食落味道剛好。旁邊的蒸蒜用油煎香了,不可不食,好香口,不是濃濃的刺鼻味,多吃都唔口臭。大蝦濃汁意粉,係好濃既茄醬炒的意粉,超級喜歡💕麵質煙韌夠咬口,大蝦又辣鮮,旁邊另配上兩隻海蝦加兩隻蜆,足料。爐魚燴飯,汁有芝士味,非常香口
餐廳鋪飾以暗調為主,同另一半黎食應該幾浪漫。

爐魚燴飯,汁有芝士味,非常香口
2018-10-08
2018-10-09 1391 瀏覽
得閒冇野做,我諗有啲人都會同我一樣,碌下食評,睇下有乜餐廳好就收藏低,最近見到呢間餐廳喺長沙灣,見近近地就收工同另一半去試下。門面好小店風格,有少少似吧,裡面裝潢都幾靚,樓底夠高,所以都幾舒服,不過有其他客人,我就唔方便影太多。全店位置約有廿零個,開放式廳房,但唔會有好大陣味,情侶式者朋友聚會都適合晚餐選擇都好多,由頭盤到甜品都齊全,見其他食評都好推薦海鮮,我地就冇試到。法國生蠔 52/隻:只係點左兩隻生蠔,係空運來的,分別有愛爾蘭同法國蠔,售$48/$52,我地點左兩隻法國蠔淺嚐。來自法國嘅生蠔gillardeau,屬大路之選,目測應該2號,價錢都算合理,法國蠔肉質一般較瘦,但比較爽口,海水味濃度一般,餐前叫兩隻食過下癮都唔錯咸蛋黃金雞翼 88:小食方面揀左我最鐘意嘅雞翼,呢度有水牛城雞翼同鹹蛋黃雞翼,當然係試下後者啦。鹹蛋黃雞平均分佈喺雞翼上,沾得滿滿。雞翼外皮好香脆,食落好有鹹蛋黃香,雞翼肉質仲好嫩,最緊要係熱辣辣大蝦濃汁意粉 168:意粉雖然冇乜特別擺盤,但好有內涵。海鮮扁意粉咁有大蝦、青口同大蜆,加上濃汁,好好食。海鮮基本上都新鮮,扁意粉好多汁,帶濃郁蝦味加拿大素食白豚虎頭扒

加拿大素食白豚虎頭扒 288:原本想食牛扒架,不過朋友話想試白豚虎頭扒。即叫即製,一份都幾大塊,切成約莫十幾塊,豚肉好嫩,有少少似慢煮咁

白桃梳打
2018-10-08 907 瀏覽
收工來到呢間位於長沙灣嘅西餐廳食飯,新開冇耐咁,都係睇人地食評所以來。餐廳喺昌華街,兩公婆食完飯番歸都唔遠。小店格局,門面幾有格調,裡面就唔算好多位,一個半開放式廚房,大約可以見到裡面嘅環境,近門口位就係吧枱餐廳用嘅都係雲石枱,幾靚嘅,店員一律都係後生仔,整體都有禮,理解嘅,始終去小店,梗係唔同去連鎖西餐廳。午市有經過過,係有set lunch,晚市呢就冇嘅,都係散嗌。種類、款式以小店來講,都算好多,有沙律、小食、頭盤、主菜、餐湯、甜品齊哂,我地睇左陣,點左兩份主菜,分別係大蝦濃汁意粉同加拿大白豚虎頭扒,人均二百零蚊,食物質素唔錯。大蝦濃汁意粉:意粉即時整起新鮮熱辣,份量不少有三隻蝦,兩隻青口,兩隻大蜆同埋蘑菇煮起,都算係海鮮意粉,價錢係168。整體都新鮮,隻蝦為左方便食用,已經起左邊。扁意粉軟硬適中,唔會淋bat bat,但我地最鐘佢個醬汁,唔係好杰,但真係做到「濃汁」嘅效果,好似用啲蝦頭做出好入味嘅味道,亦成功掛到汁雖然碟底有少少油,但我接受到。另外點左加拿大白豚虎頭扒,塊扒認真大塊,上枱時已經切好薄片,方便食用,份量很足白豚肉肉質仲好嫩,完全唔鞋,又帶少少肉香,真係幾有水準。加左

大蝦濃汁意粉:意粉即時整起新鮮熱辣,份量不少
雖然碟底有少少油,但我接受到。

白豚肉肉質仲好嫩,完全唔鞋,又帶少少肉香,真係幾有水準。加左左少少香草提味,唔影響塊扒本身,我問店員拎左少少海鹽,更加正。

最後追加一份鹹蛋黃雞翼,十分推薦,雞翼係煎過,本身已經好香。但最欣賞係鹹蛋黃香氣十足,唔係得個講字,醬汁有少少杰身,但唔糊口。雞翼香脆肉嫩,食到lamlam脷

荔枝角長沙灣呢邊愈黎愈多野食,呢間舖既前身係食龍蝦包,.牆上都有Lobster既字樣喔唔知係咪位置偏遠(CHOO CHOO附近)只係放lunch附近既上班人士先搵到佢地, 原本果間已經結業/轉手。.新開既內部裝修大致上差唔多,門口多左粉紅色既佈置.當時仲係新開張...味道幾好,唔知係咪煮開中菜,有鑊氣既味道.只係凍左會覺得油會多左少少.另外叫左最出名既蔥油豬扒脆蛋飯如果OL既你可能會覺得油膩少少.但個荷包蛋外邊真係好脆, 好香其實幾好食.而且份量一d都唔吝惜大大份,一定食到你飽XD.如果怕茶餐廳多人, 想搵個寧靜而又可以品嚐茶餐廳出名既美食可以試試呢間喇!.************** .蔥油豬扒脆蛋飯 $58 另加$8可配冰茶.大虎蝦蝦汁野菌意粉$78.環境❤️❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️❤️.5❤️為滿分

荔枝角長沙灣呢邊愈黎愈多野食,呢間舖既前身係食龍蝦包,
牆上都有Lobster既字樣喔

新開既內部裝修大致上差唔多,門口多左粉紅色既佈置
當時仲係新開張..

味道幾好,唔知係咪煮開中菜,有鑊氣既味道
只係凍左會覺得油會多左少少

另外叫左最出名既蔥油豬扒脆蛋飯
如果OL既你可能會覺得油膩少少
但個荷包蛋外邊真係好脆, 好香
其實幾好食
而且份量一d都唔吝惜
大大份,一定食到你飽XD
如果怕茶餐廳多人,
想搵個寧靜而又可以品嚐茶餐廳出名既美食
可以試試呢間喇!
**************
座位數量 ❤️❤️❤️
攝影環境❤️❤️❤️❤️
5❤️為滿分
2018-10-05 594 瀏覽
近年長沙灣區興建了很多大型屋邨同住宅樓宇, 於是吸引了一些特色鋪頭同食肆進駐此帶, 當中包括開業數月的Second Bite, 每次經過都想試下, 擇日不如撞日,就今晚約朋友去食。餐廳佈置簡單雅致,牆上掛了幾張壁畫, 加添幾分歐陸風味,個人勁鍾意餐桌的大理石花紋, 好襯個裝修 ,時尚又美觀。這裏主打手抓海鮮特色料理, 但朋友唔係好想食海鮮,所以我們點了兩份主菜和一份簡單小食。大蝦濃汁意粉~ 色澤漂亮, 鮮蝦大大隻, 意粉彈牙有嚼勁, 加入唔同海鮮配料,成碟意粉就好似飲緊蝦湯咁鮮味濃郁, 勁正 。鮮蜆忌廉意粉~ 個人最愛忌廉汁,貪佢清清甜甜,而呢度個汁夠香滑,濃淡適中唔杰,蜆肉亦煮得軟身,好creamy好好味。招牌風味辣雞翼~ 賣相唔錯, 熱辣辣食勁正, 簡單小吃都可以津津有味,無得輸。店舖唔算大,雖然位置偏僻,但係估唔到, 食物質素幾好, 加上不斷推廣新菜式, 咁有heart的用心食店, 一定要來Second Bite再嚐一口, 下次嚟必揀手抓海鮮食,好期待啊~呵呵。

2018-10-04
2018-10-05 61 瀏覽
今次第二次來光顧,主要係同老死食個生日飯。當然要Encore 佢地個招牌意粉之外,今次仲點左新菜式香煎鱸魚燉飯!😍😍😍個燉飯味道同份量剛剛好,食落唔會太膩,再配埋鱸魚係好夾。店員細心地仲教我地最好將魚肉整碎來撈埋一齊食。另外今次仲試左佢地嘅流沙芝士粟米,原條粟米淋左咸旦醬同芝士醬超吸睛👀👀香甜粟米加埋醬汁一齊食好惹味。呢樣又會要來Encore ! 不過今次可能客人比較多,店內冷氣不足。令到呢餐飯一路食一路覺得熱.
香甜粟米加埋醬汁一齊食好惹味。呢樣又會要來Encore !

今日到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。最令我印象深刻是牆壁上有多款歐洲名畫, 加上後現代設計,富有時代感。各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!餐牌相對其他食店而言,簡單直接,只專注做多種主打菜,尤其意大利名菜, linguine..從各種細微處可以看出店主的心思。店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。這次點了非常出名, king prawn linguine大蝦籠汁意粉。生熟度剛好,入味又嫩滑,海鮮味慢慢滲出,不但野味, 而且保留意大利濃厚的地中海風情, 肉質鮮味彈牙,趁熱食最好。linguine 在意大利我都吃過跟他們的口味一樣, 非常正宗。😊😊😘另外點過凱撒沙律caesar salad caribbean style,蕃茄非常有驚喜,濃郁有層次,香甜且帶肉類的味道,令人欲罷不能﹔更加叫人食慾大振!他們的番茄就是意大利西西理島的小紅蕃茄pomodoro...肉質鮮甜😁總括而言,海鮮不會過老或太韌,而是新鮮有彈性﹔十分有新鮮海鮮味,肉質柔軟al dente,喜歡吃海鮮的朋友必試!菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質
各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
只專注做多種主打菜,尤其意大利名菜, linguine..
從各種細微處可以看出店主的心思。
店主亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。

這次點了非常出名, king prawn linguine
大蝦籠汁意粉。
總括而言,
菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,
個人吃到最後實在因為太飽而吃不下,覺得可惜……
食店方面亦挺貼心,見客人想喝湯,會主動問客人是否需要加湯。
雖然價錢有少少偏貴 但可以試到正宗嘅歐洲名菜,物超所值。

綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧!
per la vita dolce! 😘😊
今晚約了閨蜜🦁拿手信,她選了一家在她家附近的西餐廳📍,說我一定會喜歡的🤔。舊區當中🏘,它那現代化的外觀🧐,的確蠻吸睛的😳,先看看店外的餐單📜,看來是主打海鮮的🌊,難怪閨蜜🦁會說我喜歡了😂。甫進店內😌,我更加明白了閨蜜🦁的意思,牆上掛滿了以喵星人🐱作主角的畫作🖼,顏色鮮艷🎨,人妻🐷馬上心心眼了😍!店內環境清幽😳,忙碌了一整天😲,是時候要放鬆一下了😌。法式紐西蘭乳龍蝦刺身🌊:先來一個冷盤❄️,乳龍蝦配以海鮮醬及檸檬上碟🍋,肉質鮮甜爽滑😋,其實不用點上醬汁也已經很好👍🏽。白酒忌廉青口🍾:隨著店員上菜💁🏻‍♂️,馬上就傳來陣陣酒香🍸,加上香濃忌廉和新鮮的青口🐚,味道十分配合💞,貝肉鮮嫩可口🤩,味道鮮美🤤。2nd Bite風味水牛城辣雞翼🐣:肉質肥厚多汁😋,配上以辣椒醬🌶、白醋🥛、牛油🧀等煮成的醬汁,入口香辣😌,帶有點點的甜酸味😍,辣味在口腔中縈繞不散😃。美國頂級牛板腱🐮:肉質柔嫩😲,口感紮實🤩,入口肉汁在口中大爆發💥,大口大口的吃超過癮的🤤,更配上烤焗過的蒜頭🔥,蒜控的我倆搶著吃完了🤣。總結:多謝閨蜜🦁誠意推介,難得遇上城中高質小店🌟,又有閨蜜相伴💘,大滿足的一晚😊。

店內環境清幽😳,忙碌了一整天😲,是時候要放鬆一下了😌。
法式紐西蘭乳龍蝦刺身🌊:先來一個冷盤❄️,乳龍蝦配以海鮮醬檸檬上碟🍋,肉質鮮甜爽滑😋,其實不用點上醬汁也已經很好👍🏽。
1664 Draught
2018-09-26
2018-10-02 41 瀏覽
朋友都係住係長沙灣同深水埗,自然都多左係呢頭食飯。有機會都想周圍試下新野,今次就黎左呢間偏僻少少既SECOND BITE。果日黎到無乜人,有幾張檯係到食,唔洗等位。今次叫左香煎海鱸魚燴飯同埋明太子軟殻蟹堡。雙色薯條。沙律。香煎海鱸魚燴飯,黎到的時候,條魚都幾香,食落去都幾滑,如果可以再腍少少就硬好,不過呢D係個人口味,整體條魚係唔錯的。不過有個地方令我地內心有少少燥左,因為呢條魚都等左好耐。但只係叫左兩樣野,竟然漏左,真係有D意外,不過食物質素係唔錯的。明太子軟殻蟹堡&雙色薯條&沙律,個包有埋我最鍾意既牛油果醬,加左唔少分! 軟殻蟹肉好有外脆內軟,隻蟹個SIZE都適中,好多地方D軟殻蟹係非常迷你的。呢到對比其他地方係大D既。薯條就有甜有鹹,幾脆。

2018-09-11
2018-10-01 227 瀏覽
相識超過十年的朋友重聚,雖然不少都已結婚有小朋友,仍不損我們的友誼。當中有一位是貓癡,她提議到長沙灣的一間滿佈貓畫的 Second Bite。L 點的鹹蛋黃金雞翼配 Asahi ,沾上鹹蛋的炸雞翼固然邪惡。但越邪惡就越多人想吃,本身一碟六隻每人只分到一隻,但當各人吃了第一口後經已說要 encore 了。鹹蛋比例剛剛好,不但不算鹹更有點甜味,外層脆皮亦不算厚,雞肉亦髮軟。炸雞塊啖啖肉都不錯,沾上沙津醬則更好吃。蟹肉牛油果蓉沙律好大份,材料新鮮特別是蟹肉而且都算多。牛油果比例剛剛好,沒有令人主菜前過飽的感覺。招牌大頭蝦扁意粉,廚師對烹調正宗意粉的認真及執著於第一口意粉的軟硬度就領略到。那個龍蝦汁更是重中之重,L 建議大家不要吝嗇那個汁、盡情的加於意粉上,你會有難忘的美食體驗。鮮蜆忌廉意粉則於大蝦意粉襯托下略顯失色,但新鮮及無沙粒確實值得讚賞。店內裝潢盡顯店主放了很多心思,色彩繽紛。正所謂食色性也,有美食確實要有色彩互相輝映。

炸雞塊啖啖肉都不錯,沾上沙津醬則更好吃。

2018-09-27
  • 鹹蛋黃金雞翼
2018-10-01 74 瀏覽
雖然成日嚟長沙灣食飯,但都一直好少經開依頭,呢間餐廳個位置真係比較偏僻D,不過都唔難搵😂不過等野食時間真係幾耐,大家真心要俾啲耐性,一個鐘真係唔夠食😥1. 明太子軟殻蟹堡。雙色薯條。沙律($168)🦀🍔🍟🥗軟殻蟹肉好有咬口,外脆內軟,出面配搭好多牛油果醬,雖似單調,但食落有好豐富,反而我幾鍾意個雙色薯條,甜甜鹹鹹,互相中和,個沙律菜都幾唔錯👍🏻彤樂評分:8/102. 香煎海鱸魚燴飯($168)🐟🍚但魚煎得幾香,但如果再軟腍啲,個口感同味道會更好,而燴飯嘅汁剛剛好,唔多唔少,飯粒又鎖到醬汁,粒粒分明,不過特別係食落又唔算好似燴飯🙈彤樂評分:7/10

1. 明太子軟殻蟹堡。雙色薯條。沙律($168)🦀🍔🍟🥗
彤樂評分:8/10
明太子軟殻蟹堡。雙色薯條。沙律

2. 香煎海鱸魚燴飯($168)🐟🍚
彤樂評分:7/10
香煎海鱸魚燴飯
2018-09-11
45 分鐘 (堂食)
明太子軟殻蟹堡。雙色薯條。沙律
香煎海鱸魚燴飯