2023-06-25 51 瀏覽
今日老公話同我去MegaBox行街,食嗰度最精緻嘅法國菜。走進Sole,感覺它的環境氣氛真係好正,完全係一間高級餐廳嘅佈置,整體裝潢流露著法式風情🫰。我們選了一個二人餐。之前,仲有welcome food😍😍係新鮮嘅蕃茄搭配檸檬及橄欖油,個蕃茄好甜好多汁。頭盤有四個咁多!法式醃製紅菜頭這道菜調味剛剛好,口感十足!黑松露醬伴野菌黑松露的味道很重,但是搭配野菌後完美地平衡了整個味道。蜜糖芥未籽香草蝦蜜糖芥末味不是太濃,但香草蝦入味。輕煎醃製劍魚有少許煙熏味道,魚肉口述,魚肉味濃郁。菠茱蘑菇烤鱈魚這是一道非常精緻的菜品,鱈魚肉質細膩,魚皮轉成香脆,加上魚本身的油脂,非常惹味,搭配上菠菜蘑菇的獨特風味,好味之餘亦覺得好特別。炭烤澳洲羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬一上桌覺得羊架煎得好靚,仲有三大件,蔬果好多種類類好入味。羊架完全冇羶味,配搭醬汁真係好滿足嘅晚餐。最後,您一定要嘗試一下朱古力忌廉巴夫,這道甜品非常精緻,巧克力的味道非常濃郁,配上優質的忌廉和鬆脆的巴夫,讓整道甜品變得非常有層次感。總的來說,老公的選擇無錯,它真是一個非常舒適、富有氣氛的餐廳。

頭盤有四個咁多!

法式醃製紅菜頭
這道菜調味剛剛好,口感十足!

黑松露醬伴野菌
黑松露的味道很重,但是搭配野菌後完美地平衡了整個味道。

蜜糖芥未籽香草蝦
蜜糖芥末味不是太濃,但香草蝦入味。

輕煎醃製劍魚
有少許煙熏味道,魚肉口述,魚肉味濃郁。

菠茱蘑菇烤鱈魚

炭烤澳洲羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬

2023-06-24 88 瀏覽
💡親民精緻法國菜Executive set dinner for two🍽️餐包餐廳提供兩款餐包,一款軟身,一款硬身。軟餐包帶有微溫,內裡鬆軟,加上牛油,恰到好處。硬餐包似迷你版baguette,咬下去香脆。🍽️前菜🍴風乾牛肉味道鹹鮮,有濃郁嘅肉味,肉質柔軟。🍴脆炸芝士球伴無花果汁外皮酥脆夠薄,炸到金黃色,一咬做到拉絲嘅效果。🍴蜜糖芥末籽香草蝦:食材新鮮,少少酸酸甜甜辣辣, 十分開胃。🍴輕煎醃製劍魚劍魚油分均勻,肉質鮮嫩,入口即化。🍽️ 經典法式洋蔥湯法國菜中嘅經典菜式,口感豐富,洋蔥超甜,配上湯的鹹香,加埋烤麵包同芝士更加美味。🍽️ 菠菜蘑菇烤鱈魚一上菜鱈魚就見分量十足,經過烤製後,鱈魚肉質結實而鮮嫩,魚皮烤至薄脆,配上新鮮的菠菜和蘑菇,食落輕盈唔Heavy。🍽️ 溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛面頰經過溫煮處理後肉質極為柔軟,同時吸晒牛肉汁嘅精華,搭配忌廉薯蓉和牛肉汁,味道豐富濃郁。🍽️朱古力忌廉巴夫依個puff 外面掛滿滿滿嘅朱古力,包住少許忌廉,甜而不膩。
💡親民精緻法國菜
Executive set dinner for two

🍽️餐包

🍽️前菜

🍴風乾牛肉
味道鹹鮮,有濃郁嘅肉味,肉質柔軟。

🍴脆炸芝士球伴無花果汁
外皮酥脆夠薄,炸到金黃色,一咬做到拉絲嘅效果。

🍴蜜糖芥末籽香草蝦:
食材新鮮,少少酸酸甜甜辣辣, 十分開胃。

🍴輕煎醃製劍魚
劍魚油分均勻,肉質鮮嫩,入口即化。

🍽️ 經典法式洋蔥湯

🍽️ 菠菜蘑菇烤鱈魚

🍽️ 溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

🍽️朱古力忌廉巴夫

2023-06-23 75 瀏覽
前排去咗Megabox嘅Sole食午餐,試咗佢哋嘅煙三文魚羅勒蘑菇忌廉汁扁意大利麵,真係好正呀!❤️首先,佢哋嘅麵條煮得剛剛好,彈牙有嚼勁,每一條都吸收咗忌廉汁嘅味道。而個忌廉汁就更加令人驚艷啦!呢個汁好香濃,入口滑順,有淡淡嘅羅勒香氣,令整道菜更加有層次感。煙三文魚嘅鹹香味同羅勒蘑菇嘅地道味道互相襯托,真係好好味!😋❤️Sole係法國菜餐廳,環境舒適又高級,可以讓人輕奢享受一刻美食。❤️

2023-05-29
午餐
放工想食Grand啲啲,又唔好太奢侈🤣Budget一千樓下,於是揾到一間法國菜,就決定去試試。Megabox夜晚都偏靜,返完工咁攰都唔想去太多人嘅地方💆🏽‍♀️餐廳係五樓,入到去燈光微微調暗,播住法式歌曲,餐枱都鋪好,有點儀式感。餐枱放住一個蕃茄一個檸檬一枝橄欖油同一把餐刀,本來以為係擺設嘅一部分🤣店員介紹,原來係前菜,主角係有機園種蕃茄,檸檬汁同橄欖油可以提味,果然個蕃茄好fresh又開胃,好適合做前菜。Executive Set Dinner($698)可以係6款Starters入面揀4款,我地揀咗法式醃製紅菜頭、金文畢芝士伴無花果汁、蜜蜂芥末籽香草蝦同輕煎醃製劍魚,每款都好精緻,儀式感滿滿。經典法式洋蔥湯————————————洋蔥份量非常足,炒至焦化帶出味道而且入口即融,加上一片微微烤焦嘅麵包,放入湯入面已經浸軟,吸晒湯嘅精華,每一啖都好濃郁洋蔥香味!傳統法式卡酥萊————————————由五花肉、豬肉腸、蘑菇、白腰豆慢炖熬制而成嘅卡酥萊鍋,經過長時間烹調嘅白腰豆煮成軟綿,入口即化,夾雜住肉香。五花肉同豬肉腸油脂豐富,一個鍋令人非常飽足、温暖,配上沙律,減低膩嘅感覺。油封烤鴨配法

傳統法式卡酥萊
傳統法式卡酥萊

油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬

油封鴨顧名思義利用肉本來嘅油脂達至油封效果,鴨肉肉質變軟但保持滿滿肉香,而外皮因為烤過所以帶點香口。伴香橙醬非常夾,可減低油膩感。

Le Tout Chocolate Cake
Le Tout Chocolate Cake

最後係甜品!完整嘅結尾,好Rich好香濃嘅Chocolate Cake!
2023-06-08
  • 經典法式洋蔥湯
  • 油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
  • 傳統法式卡酥萊
之前住近九龍灣嗰邊就有notice到喺MegaBox入面有間裝修好少女心又都幾igable嘅法國餐廳,而見佢dinner set黎講兩個人都係$698,感覺幾抵,所以就叫左個~Executive Dinner for Two $698Starter鴨肝慕絲呢個其實幾似鵝肝,都無乜酥味嘅,同埋質感creamy,食落去入口即溶~風乾牛肉係一個比較重味同較鹹嘅starter~ 食物個味道,其實有啲似Parma ham,不過就乾身少少金文畢芝士伴無花果汁芝士味都幾濃,而無花果汁個味道其實有少少似黑醋,都幾特別~蜜糖芥末籽香草蝦蝦嘅肉質彈牙,應該係四樣野食相對冇咁重味嘅一個starter~覺得呢個識落係幾Fresh~((但我唔知點解食落好似有啲檸檬味咁🙈Soup法式洋蔥湯呢個法式洋蔥湯真係要讚一讚~ 啲洋蔥炒到好軟稔好香~所以成個湯都勁有味🥰其次佢個蒜茸包係同芝士一齊焗,係芝士蒜茸包😍🧀浸埋落啲湯度都真係幾好食😚Main course油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬鴨髀都幾大隻,佢個味道其實有少少似用滷水汁浸過咁,都係算比較重味~ 但香橙醬增俾左個清新嘅感覺佢~然而我都幾鍾意佢個薯角配菜,首先佢都

Executive Dinner for Two $698

鴨肝慕絲

風乾牛肉

金文畢芝士伴無花果汁
芝士味都幾濃,而無花果汁個味道其實有少少似黑醋,都幾特別~

Soup

法式洋蔥湯

Main course

油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬

鴨髀都幾大隻,佢個味道其實有少少似用滷水汁浸過咁,都係算比較重味~ 但香橙醬增俾左個清新嘅感覺佢~然而我都幾鍾意佢個薯角配菜,首先佢都係焗薯,唔係炸~佢側面有一啲似裝飾用嘅蛋黃加芝士醬,我覺得同佢嗰個薯角一齊食,都幾match

法式卡酥萊伴沙律

第一次食呢樣野😳好似係比較傳統嘅家鄉菜式~都係屬於比較濃味嘅dish~佢係由五花肉、豬肉腸、白腰豆同埋蘑菇煮成~ 有啲surprise嘅係佢個五花肉食落個質感係比出面更加厚身同埋結實,有少少似豬扒但又冇豬扒咁硬~所有材料都浸到好入味

Dessert
委內瑞拉特濃朱古力蛋糕

呢個蛋糕超級好食🥰 佢個朱古力係超香濃,但又一啲都唔甜~真係好鍾意佢個dark chocolate mousse! 係超級醇厚嘅朱古力味~然後下面嘅蛋糕就係有一啲朱古力脆脆同埋曲奇組成~ 呢個真心係全晚MVP🥳

$698二人餐真係真心性價比高~ 仲要有咁多野食~
2023-05-26
  • 委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
2023-06-13 65 瀏覽
🥰又來到一個星期嘅開始啦,即係話又要返工了,打工人當然要對自己好啲啦!想放工之後食個靚飯,但係又唔想成千蚊成千蚊咁樣洗?呢度就啱晒你啦! @sole_hk 呢度真係超級有特色,每次嚟到都會有來自唔同產地嘅靚靚蕃茄俾大家開開胃,呢個價錢有咁貼心嘅服務,真係太開心啦!。Soup呢度有兩款湯,可以選擇,分別係經典法式洋蒽湯,同埋是日餐湯。我認為洋蔥湯喺呢度嘅必食招牌,裏面有浸滿湯汁嘅芝士法包,每一啖都係滿滿嘅洋蔥,簡直係洋蔥精華!我哋仲嗌咗是日餐湯嚟試吓,今日係南瓜湯,真係非常濃郁嘅南瓜味,非常rich and creamy, 口感非常順滑。。appetizers呢度嘅appetizers不嬲都有唔同嘅選擇,可以喺六款入邊選擇四款咁多!例如有風乾牛肉,輕煎醃製劍魚,蜜糖芥末籽香草蝦等等,全部都好吸引!唔只選擇多,質素仲非常高添!。mains主菜方面都係四款入邊揀兩款,每一款都係authentic 嘅法國菜!慢煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁呢個係我今日最鍾意嘅MVP!其他餐廳食嘅慢煮牛肉唔多唔少都會有啲乾。但係喺呢度食咗第一啖,已經令我好驚喜!我真係從來未食過咁tender 又未到豐富嘅牛面頰!配
🥰

。Soup

。appetizers

。mains

慢煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

呢個係我今日最鍾意嘅MVP!其他餐廳食嘅慢煮牛肉唔多唔少都會有啲乾。但係喺呢度食咗第一啖,已經令我好驚喜!我真係從來未食過咁tender 又未到豐富嘅牛面頰!配上薯蓉,同埋特別調製嘅醬汁,簡直係絕配!

炭烤澳洲羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬

呢一個都好出色,烤得啱啱好嘅羊扒口感非常完美,香噴噴嘅肉汁被激發出嚟!每一啖都係一個享受,唔只咁添啊,呢度全部都係選用高質羊扒,食過返尋味!

。dessert
委內瑞拉特濃朱古力蛋糕

今次食嘅蛋糕係法國傳統甜品,除咗有朱古力嘅香醇,仲有雲呢拿忌廉嘅甜蜜,真係好夾,口感仲有啲似泡芙,係一個非常好嘅體驗。

2023-06-10 77 瀏覽
Book枱時問過有無private少少嘅地方, 接電話嘅waitress話餐廳有間房, 剛好係8個位 可以reserve比我地, 當時無講有特別要求。滿心歡喜去食lunch, waiter只係帶我地去一個較寧靜嘅corner位。問佢之前講嗰間房呢?waiter回覆話聽返book枱時嘅錄音, 同事無講比個房我地, 只係話安排比較靜嘅位置, 加上間房有minimum charge $300+ 一位。waiter話可以即時安排間房, 話最多叫個steak,再叫多一兩個前菜🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️首先, 餐廳無拎客人同意就錄音, book 枱時waitress從來無提出過😡。再者,餐廳只係一再重複錄音中同事無應承reserve間房比我地,完全無安撫客人😡最後,有minimum charge 我地絕對afford到,而係餐廳嘅服務態度 已經唔值得我地加錢,更加唔值得再去食

Megabox 行街食dinner 發現左呢間法國餐廳🇫🇷試左個二人套餐 $698有前菜 湯 兩款主食 同甜品🥖首先黎左餐包 有兩款提供 其中蕃茄乾麵包🍅香濃出色帶微蕃茄酸 麵包質地軟度適中 幾新鮮麵包可以添加💁🏻‍♀️前菜六選四選擇左 鴨肝慕絲 風乾牛肉 蜜糖芥未籽香草蝦 輕煎醃製劍魚🦆鴨肝慕絲口感唔夠creamy 味道偏淡 🐮風乾牛肉味道偏鹹 好普通🦐蜜糖芥未籽香草蝦肉質帶些少爽口 但缺乏蝦鮮味 🐟輕煎醃製劍魚兩片帶點厚度嘅劍魚 魚香重 口感特別調味令人好開胃 好味道👍💁🏻‍♀️南瓜湯🎃南瓜味唔濃 質地偏稀 唔creamy💁🏻‍♀️經典法式洋蔥湯 🧅洋蔥肉多 湯底味道算清甜 但唔夠香濃有塊蒜蓉包浸係湯 味道奇怪 浸淋晒口感亦不好💁🏻‍♀️油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬🦆油封鴨皮煎得唔夠脆 可能煎得太耐 肉質有d靭 鴨肉亦唔夠香濃💁🏻‍♀️溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁🐮肉質夠嫩 但紅酒汁遮蓋左牛肉味 💁🏻‍♀️朱古力蛋糕蛋糕面有新鮮無花果同提子 賣相不錯 牛奶朱古力 正常發揮🌼餐廳環境舒適優美 白色花花佈置充滿浪漫氣氛 啱晒打卡 適合情侶慶祝節日紀念日$698食到菜式豐富 好飽肚嘅fine di
Megabox 行街食dinner

肉質夠嫩 但紅酒汁遮蓋左牛肉味

💁🏻‍♀️朱古力蛋糕
蛋糕面有新鮮無花果同提子 賣相不錯
牛奶朱古力 正常發揮

$698食到菜式豐富 好飽肚嘅fine dine法國菜 可以一試

食物: 7/10
環境: 8/10
服務: 8/10
性價比: 8/10
2023-06-05 70 瀏覽
Megabox 高質法國菜 $698/2ppl 法國菜來說價錢親民,平時食法國菜要$1000up 一位。頭盤六選四、餐湯、兩主菜及一甜品。頭盤:鴨肝慕絲慕絲質地輕盈,鴨肝的濃郁香氣在口中充分釋放,與慕斯的甜度相得益彰,令人難以抗拒。法式醃制紅菜頭紅菜頭的甜味和醋的酸味完美地結合在一起,入口爽脆。蜜糖芥末籽香草蝦新鮮的蝦肉配上酥脆的外皮,讓人一口接一口。蜜糖和芥末籽的組合讓這道菜品的味道更加豐富,香草的芳香也為整道菜品增添了一份清新。輕煎醃制劍魚劍魚的肉質非常鮮嫩,口感豐富,加上醃制的調味,更是讓人垂涎欲滴。主菜 : 菠菜蘑菇烤鱈魚鱈魚肉質鮮嫩,經過烤制後更是散發出濃郁的香氣。菠菜和蘑菇的組合非常恰到好處,增添了一份清新的口感,而鱈魚的鮮味也與菠菜和蘑菇的味道完美地融合在了一起。溫煮牛臉頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛臉頰經過溫煮後,肉質變得非常軟嫩,口感豐富。忌廉薯蓉的質地綿密,搭配牛肉汁的鮮味更是美味極了。甜品 : 朱古力蛋糕
Megabox 高質法國菜 $698/2ppl
法國菜來說價錢親民,平時食法國菜要$1000up 一位。
頭盤六選四、餐湯、兩主菜及一甜品

頭盤:鴨肝慕絲

法式醃制紅菜頭
紅菜頭的甜味和醋的酸味完美地結合在一起,入口爽脆。

輕煎醃制劍魚

主菜 : 菠菜蘑菇烤鱈魚

溫煮牛臉頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁

甜品 : 朱古力蛋糕
2023-06-02 85 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨抵食法式二人餐-Solé🇭🇰 九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖 🇭🇰-🌾超浪漫裝修佈置有好多白色乾花, 好似置身係個花園咁, 仲播住法文音樂好有情調🌾一入座就有welcome fruit係原種非基因改造番茄同檸檬, 點黑醋食好fresh-Set Dinner $698✔️Starters 6選4✔️Soup 2碗✔️Main 4選2✔️Dessert 2份-🥗Starters🐟💯鴨肝慕絲質地好幼滑, 鴨肝味濃, 少少黑醋一齊食完全唔膩💯輕煎醃製劍魚魚肉好肥美, 一啲都唔腥, 個他他醬酸酸地好開胃💯另外仲揀左蜜糖芥末籽香草蝦同風乾牛肉-🎃Soup🧅 ✨是日精選湯係南瓜忌廉湯, 打到超滑, 忌廉唔會太杰, 南瓜清甜✨經典法式洋蔥湯洋蔥絲切得好幼又煲到好腍, 法包帶輕輕麥味, 同芝士同個湯好夾-🐠Main 🐷 💯菠菜蘑菇烤鱈魚: 兩舊厚身嫩滑魚肉浸係濃香龍蝦汁入面, 個魚皮仲烤到好脆; 菠菜索晒湯好味💯傳統法式卡酥萊伴沙律; 卡酥萊砂鍋以前打仗慰勞前線士兵既菜, 用五花肉, 豬肉腸配蘑菇白腰豆一齊煮; 個湯又係煮到好濃郁但唔會太鹹; 為解肥肉油膩仲配左沙律幾細心-🍫De
👧🏻😋👅🍽✨
✔️Soup 2碗
✔️Main 4選2
✔️Dessert 2份

🥗Starters🐟
💯鴨肝慕絲質地好幼滑, 鴨肝味濃, 少少黑醋一齊食完全唔膩
💯另外仲揀左蜜糖芥末籽香草蝦同風乾牛肉

🎃Soup🧅

🐠Main 🐷

🍫Dessert 🍰
✨委內瑞拉特濃朱古力雪糕係幾濃朱古力味, 最欣賞面頭粒榛子甜甜地勁香同朱古力好夾

megabox 內既食肆多數主打平民路線為主是晚上左黎5樓,發現有一間門口格調頗高的餐廳門口用上白灰的色系﹑牆上掛上一幅狀似鐵塔的畫,加上餐廳的名「sole」簡單﹑舒服的感覺,原來是一間法國菜入到店內,那個裝潢令人留下很深的印象中央一整排sofa 椅的背後是繁多的白花這些白花的形狀高低不一,有花有葉也有小草的形態感覺像在白雪茫茫的草林中,感覺好奇妙而且周圍都用上了些淡黃的燈光影射,令到白花多了些層次其實餐廳的其他位置都貫徹用上了法式的浪漫好像一些座位旁會有幾座蠟燭架﹑靠邊的枱上會有一束花及小蠟燭等等此外,餐廳放了一些很輕﹑很輕的法文歌,聲音不大﹑歌路也是很柔和的是增添浪漫感,也不會打擾到食客進食過程這些配塔是我幾欣賞﹑滿意的地方除了散叫menu也有2款的2人set dinner 見其中一個是$698, 價錢幾相宜便選了,而且也有我喜愛的油封鴨選擇另外,也見到有wine list, 有十多廿種選擇食物方面,是高質素的,尤其喜愛烤鱈魚,十分好食!其他菜式也有相當水準食物外形上,整體也是幾用心﹑帶些精緻的,符合法國菜的要求這個價錢性價比相對比較高可能是位於商廈區,所以可以提供到一個較實惠的價
megabox 內既食肆多數主打平民路線為主
是晚上左黎5樓,發現有一間門口格調頗高的餐廳
簡單﹑舒服的感覺,原來是一間法國菜

入到店內,那個裝潢令人留下很深的印象
中央一整排sofa 椅的背後是繁多的白花
這些白花的形狀高低不一,有花有葉也有小草的形態
感覺像在白雪茫茫的草林中,感覺好奇妙
而且周圍都用上了些淡黃的燈光影射,令到白花多了些層次
其實餐廳的其他位置都貫徹用上了法式的浪漫
是增添浪漫感,也不會打擾到食客進食過程
這些配塔是我幾欣賞﹑滿意的地方

除了散叫menu
也有2款的2人set dinner
另外,也見到有wine list, 有十多廿種選擇

食物方面,是高質素的,尤其喜愛烤鱈魚,十分好食!
其他菜式也有相當水準
食物外形上,整體也是幾用心﹑帶些精緻的,符合法國菜的要求
這個價錢性價比相對比較高
可能是位於商廈區,所以可以提供到一個較實惠的價錢

服務方面,侍應普遍都是有禮的

不過如果侍應可以同食客間既互動再多一點就會更好
例如講解少少食物既內容等,這可以令食客更了解菜式

整體說,是很推薦的一間法國餐廳
環境﹑味道都係優質的!

↬  Executive Set Dinner menu for 2 $698 ↫ 加一服務費
Duck Foie Gras Mousse 鴨肝慕絲
➽Duck Foie Gras Mousse 鴨肝慕絲

鵝肝非常腍香,入口溶化,好食!
Marinated Beetroot 法式醃製紅菜頭
➽Marinated Beetroot 法式醃製紅菜頭
紅菜頭清甜,旁邊有少少甜甜的醬
➽Honey Mustard Shrimps 蜜糖芥末籽香草蝦
蝦是淡淡的蝦味,上面灑了少少的椒粒,增加味道的層次
蜜糖芥末是以醬的形式放在旁
smoked salmon 煙三文魚
➽smoked salmon 煙三文魚
menu 上本是劍魚,剛巧沒有而轉了做三文魚
三文魚帶點咸香
Daily Soup 南瓜湯
➽Daily Soup 南瓜湯
巨大南瓜湯,是比平時出面食既兩倍咁多
南瓜味濃,不會太creamy

伴有3件麵包
麵包有暖度
包的味道幾香幾出,外皮微脆
雖然會飽肚,但都忍唔住食晒
baked Cod Fish with Young Spinach & Mushroom 菠菜蘑菇烤鱈魚
➽main course1 : baked Cod Fish with Young Spinach & Mushroom

超高質,真係好好食
魚皮焦脆,魚肉滑
個汁調得好好,濃郁得不得了,係濃香到好似係龍蝦香味咁
但是佢最主要都係加些菇同菠菜, 整個汁就已經超濃郁,超讚
波菜一點也不苦,而且煮淋左很滑,加埋魚肉食,好配
我同朋友都對此讚不絕口,認為係必點的一道菜!
Roasted Duck Leg Confit with Ratatouille, Finger Potatoes in Orange Gravy 油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬
➽main course2 : Roasted Duck Leg Confit with Ratatouille, Finger Potatoes in Orange Gravy

外形上present 得幾靚

色系鮮夠吸引開胃

講返鴨肉,鴨既皮收水,呈咸乾味,鴨肉則保留適當既水份
配合返佢伴碟既蕃茄粒蓉汁,就好夾
蕃茄加上洋蔥,炒香煮成微蓉狀態,水份幾多,味帶少酸

切些鴨肉,上面鋪些蕃茄粒蓉,一齊放入口,層次感高左好多

薯角係新鮮炸出黎,好熱
面落左幾多黑椒,所以有點微辣

整個油封烤鴨既口感都好豐富,我也是幾喜歡的!
尤其是蕃茄粒蓉汁,畫龍點睛,加分不少
➽Daily dessert: Le Tout CHocolate Cake 委內瑞拉特濃朱古力蛋糕

幾有心機既擺盤

加些花瓣﹑鮮果切粒,令到蛋糕沒有單調感

朱古力真的是很濃!香
口感頗綿
此外,上面加了些甜脆格﹑榛子果仁
幾好食既一道甜品
2023-05-30
Duck Foie Gras Mousse 鴨肝慕絲
Marinated Beetroot 法式醃製紅菜頭
smoked salmon 煙三文魚
Daily Soup 南瓜湯
2023-05-28 63 瀏覽
一間高級又有氣派嘅法國🇫🇷餐廳,位於MegaBox 5樓,餐廳以灰白色為主,有大量白色乾花襯托,最啱鍾意浪漫打卡嘅我。同朋友靜靜地傾計,真係一個唔錯嘅選擇。先講下食物質素,我同朋友叫左個2人set dinner套餐,套餐包括可任選4款頭盤,2款餐湯、2款主食和完美甜品。店員服務很好,人手充足,絕對感受到俾重視嘅款待。頭盤上之前,會有一個好特別嘅前菜,新鮮嘅蕃茄加少少黑醋同橄欖油,再加少少檸檬汁,再點蕃茄食,原來係好好味,呢個食法,我都係第一次嘗試,真係好清新嘅開胃菜。四款頭盤,我哋揀咗風乾牛肉,法式醃製紅菜頭,蜜糖芥末籽香草蝦同輕煎醃製劍魚,每碟都非常精緻。洋蔥湯清甜得嚟又有法式麵包加芝士嘅鹹味,仲有一絲絲嘅洋蔥,味道同口感都非常有層次。鍾意洋蔥嘅朋友值得推介。主菜當然係我至愛嘅菠菜蘑菇烤鱈魚😍鱈魚肉質鮮嫩,香煎得恰到好處,外脆內嫩,另外,菠菜同蘑菇,浸入龍蝦湯,將整個主菜嘅鮮味帶出。好好味呀!!另一款主菜係我朋友至愛嘅牛(温煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁),牛面頰因為温煮原故,所以,咬落去唔會太韌,配上濃郁薯蓉忌廉蓉加牛肉汁,整體好豐富。最後當然係完美甜品🍮作結尾,委内瑞拉

主菜當然係我至愛嘅菠菜蘑菇烤鱈魚😍

整體好豐富。

最後當然係完美甜品🍮作結尾,委内瑞拉特濃朱古力雪糕,香濃嘅黑朱古力,甜而不漏。
2023-05-27
  • 經典法式洋蔥湯
⭕有日無意中行下行下見到喺MegaBox入邊發現有一間幾特別嘅法國餐廳💓餐廳環境非常有情調,所以我哋諗都唔諗就入去試一試啦😜EXECUTIVE SET DINNER MENU FOR TWO ($698)✨前菜 (6選4)🔻 鵝肝慕絲薄薄一片嘅鵝肝口感綿滑,香味濃郁😊而且入口不會太油膩,食完之後回味無窮☺️🔻 蜜糖芥末籽香草蝦香草蝦口感彈牙而且蝦味濃,配合蜜糖芥末籽更加令人胃口大開😆🔻 輕煎酸長劍魚講真之前真係冇食過劍魚,估唔到食落之後非常有驚喜,魚味突出而且有咬口,絕對適合各位鍾意食魚嘅朋友🥰🔻 風乾牛肉風乾牛肉味道啱啱好,少少鹹味,但唔會過分地鹹,而且牛味十足,真係食一塊都唔夠喉😋✨餐湯🔻 經典法式洋蔥湯洋蔥湯非常之有驚喜,味道淡然不會太鹹,非常容易入口😁重點係超級超級超級大碗😄洋蔥配上芝士法包加強咗成個湯嘅口感,法包吸收咗湯嘅精華相當刺激味蕾😋✨主菜(4選2)🔻 菠菜慈菇烤鱈魚呢度菜鮮味十足,大大件嘅鱈魚口感嫩滑,趁熱食個魚皮爽脆,菠菜蘑菇亦都增加咗成道菜味道嘅層次,賣相亦都好吸引👍🏻龍蝦汁味道相對比較濃郁😙🔻溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁忌廉薯蓉口感creamy,牛面頰肉較重肉感,

✨前菜 (6選4)
🔻 鵝肝慕絲

🔻 蜜糖芥末籽香草蝦
香草蝦口感彈牙而且蝦味濃,配合蜜糖芥末籽更加令人胃口大開😆

🔻 輕煎酸長劍魚

🔻 風乾牛肉

✨餐湯
🔻 經典法式洋蔥湯

✨主菜(4選2)
🔻 菠菜慈菇烤鱈魚

🔻溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁
忌廉薯蓉口感creamy,牛面頰肉較重肉感,咬落口唔會好硬既,牛肉汁調味剛好,而且成道菜都分量十足,食完都覺得好飽🤪

✨是日甜品
🔻委内瑞拉特濃朱古力雪糕
朱古力味道非常濃郁,雪糕口感絲滑,配上抹茶餅碎作點綴,作為甜品絕對合格😛

2023-05-27 98 瀏覽
520果日同男朋友慶祝🥂所以就揀左呢間餐廳 我地揀左$698既set 覺得性價比高 入到去坐低環境好寧靜同埋好有情調🌹 枱與枱有個好理想既距離 坐得好舒服✨頭盤:♡鴨肝慕絲♡風乾牛肉♡蜜糖芥末籽香草蝦🦐♡輕煎醃製劍魚🐟頭盤可以六揀四 每個份量都係二至三件到 作為餐前開胃既前菜 我覺得蜜糖芥末籽香草蝦做得比較好 佢既醬汁甜甜微辛好開胃 另外輕煎醃製劍魚都唔錯 表面微微煎香 肉質亦柔軟✨湯:♡椰菜花紅椒湯湯好濃好creamy同好厚身 飲落去紅椒既味唔會搶 但又好易飲得出紅椒個隻味♡經典法式洋蔥湯🧅洋蔥湯入面有個預先浸泡烘過既法包 個湯超有洋蔥焦糖化後既甜 而浸住既法包更加吸收晒個精華 個人非常推薦呢一個洋蔥湯✨主菜:♡菠菜蘑菇烤鱈魚🐟鱈魚皮好脆 鱈魚好嫩滑 入面個醬汁較多 底下既菠菜同蘑菇都多♡溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁牛面頰好淋唔會韌 基本上一叉落去就好易散 伴菜既蘿蔔勁好食 可惜只得一粒 薯蓉好綿滑而且好有奶味✨甜品♡ 委內瑞拉特濃朱古力蛋糕🍫🍰已經食到好飽 每人一件細蛋糕就岩岩好 有好濃既朱古力味

✨頭盤:

鴨肝慕絲
溫煮牛面頰配忌廉薯蓉伴牛肉汁
椰菜花紅椒湯
2023-05-27 1012 瀏覽
餐廳裝潢簡約唯美,以白色為主調🤍加上乾花作點綴💐並以柔和的燈光,營造浪漫的氛圍🥰Exclusive set dinner menu for two $698/2位店員建議將檸檬汁🍋灑在碟上,蕃茄切成數片後🍅點上黑醋及橄欖油,或加上鹽及黑椒。🔹Starter🔸蜜糖芥末籽香草蝦🦐鮮蝦爽口彈牙,加上蜜糖芥末籽醬🍯味道帶點微辣🔸鴨肝慕絲🦆一入口充滿鵝肝油脂的豐腴,口感濃郁細緻🔸風乾牛肉🐮風乾火腿就食得多,風乾牛肉比較少食。顏色呈較深紅色,口感韌性十足,咸鮮味濃烈。🔸輕煎醃制劍魚🐟劍魚醃制得爽口,味道剛好亦不會太咸🔹Soup🔸經典法式洋蔥湯洋蔥味道鮮甜🧅加入一塊芝士🧀烤過的法式麵包,吸盡洋蔥湯的精華🥄味道濃郁鮮美🔸紅波椒忌廉湯忌廉湯質地濃稠,帶點淡淡的紅波椒甜辣味💕非常特別,但味道亦很夾。🔹Main course🔸油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬食法國菜當然必試油封鴨🦆鴨皮烤得脆口,色澤亮麗,充滿油香。內里鴨肉嫩滑,充滿肉汁,味道咸香惹味,點上香橙醬🍊及配上伴菜的番茄🍅薯角🥔可一解油膩感。🔸菠菜蘑菇烤鱈魚🐟魚皮輕輕烤至微脆,鱈魚肉質嫩滑,入口松化即溶。加上龍蝦汁調味🦞味道又夾又能突出香濃的魚味。伴

🔹Starter

🔸鴨肝慕絲🦆一入口充滿鵝肝油脂的豐腴,口感濃郁細緻
Starter

🔸輕煎醃制劍魚🐟劍魚醃制得爽口,味道剛好亦不會太咸

🔹Soup

🔸經典法式洋蔥湯

🔸紅波椒忌廉湯

🔹Main course

🔸油封烤鴨配法式雜菜薯角伴香橙醬

🔸菠菜蘑菇烤鱈魚🐟
魚皮輕輕烤至微脆,鱈魚肉質嫩滑,入口松化即溶。加上龍蝦汁調味🦞味道又夾又能突出香濃的魚味。伴碟的菠菜及磨菇🍄亦同樣軟嫩多汁。

🔹Dessert

🔸委內瑞拉特濃朱古力蛋糕
黑朱古力慕絲入口香濃幼滑🍫朱古力味道濃郁,加上底層的曲奇及夾著朱古力脆脆,為晚餐畫上完美的句號