2016-01-06 780 瀏覽
📅 6th Jan 2016 (Wed)朋友琴晚send咗張相比我,$99/2位英式下午茶,不過openrice既menu都好濛 🙈 隨食評送上清晰版menu,唔洗多謝我 🙊去到見到唔算太多人,等咗一陣仲有窗口位坐添,可以望到半個海景。不過入咗去成5分鐘都無人招呼,店員見到我地不知所措先比個menu我地睇 🙃 所以大家入到去可以自己招呼自己得嫁喇 🙊之後就去咗落單,等咗一陣食物就黎啦 🍽只係茶或咖啡唔洗加錢,連熱朱古力都要加錢,所以我地飲奶茶,其中一個朋友發現原來熱香果都唔洗加錢 🌚 記得問清楚先啦 😤首先食個雪糕,開頭食以為普通雪糕加啲芝麻,食食下發覺有花生碎係入面,整體都幾好食。然後就食最低層:鬆餅,三文魚熱香餅,雞蛋布甸。1. 鬆餅比較淡味,可能因為食完雪糕。但係唔食雪糕先就會溶,所以可以溝埋雪糕一齊食。2. 三文魚熱香餅係所有食物中最好食,所以食佢既時候要好好品嚐。3. 可能我唔係太鐘意雞蛋布丁,所以只能說普普通通。然後到中間果層既碎蛋牛角飽,緊次於三文魚熱香餅,都係好食既 😀一個鐘食完兩層已經好飽,可能我地食得比較快,所以記得要慢慢傾計慢慢食。😂試埋最後果層既吉士撻同馬卡龍,
📅 6th Jan 2016 (Wed)

之後就去咗落單,等咗一陣食物就黎啦 🍽

然後就食最低層:鬆餅,三文魚熱香餅,雞蛋布甸。

3. 可能我唔係太鐘意雞蛋布丁,所以只能說普普通通。

試埋最後果層既吉士撻同馬卡龍,都係好好食👍🏼👍🏼👍🏼

99蚊兩個人真係好好好好好抵,不過只限於平日14:00-18:00,住附近地區既人真喺值得去坐下食下睇下個海景 🚣🏻 食飽飽仲可以去平台睇日落 🌇
2016-01-03 670 瀏覽
朋友深知我心,在Spade by Lassana買了聖誕蛋糕作為參加派對的伴手禮,我們拆開盒子才發現是棵精緻的小小聖誕樹!聖誕樹小歸小,但細節一點都沒忽略,樹身是滿滿均稱的綠茶慕絲擠花,非常有心思巧功夫。在樹上有漂亮的金銀糖珠「小燈泡」,還「掛」滿了可愛的聖誕老人、士的糖、聖誕襪等裝飾,倍添聖誕氣氛。狠下心把樹砍掉,內層是軟綿的朱古力蛋糕夾著慕絲,層層分明。朱古力味香濃但不甜膩,配上外層輕淡清香的綠茶慕絲更是perfect match!派對上每人分食一件剛剛好,不會過分飽滯,為派對畫上完美句號。期待Spade by Lassana推出應節的賀年蛋糕!(桃花樹掛元寶?XD)
2015-12-14
5 分鐘 (外賣自取)
聖誕節
2015-12-29 566 瀏覽
好友R小姐生日,晚宴設於鯉魚門海鮮酒家。大家約好在油塘港鐵站等。我早到了,到大本型逛逛。看到Spade by Lassana有新款蛋糕推出,是聖誕樹蛋糕,做型與聖誕樹無異,綠綠的一棵,是朱古力綠茶味,就買一個帶去酒家替壽星女慶生。酒菜過後,蛋糕出場。小外甥先叫了起來,好可愛的蛋糕呀。蛋糕另附上白朱古力裝飾片,可放在樹上裝飾蛋糕。這一事當然交由小外甥負責,片片裝飾有各款不同造型,有聖誕襪子,聖誕老人頭,士的糖果等等。裝飾後聖誕樹更像真,壽星女許願後切開分嘗。面層綠色的是缘茶慕斯,綠茶味濃郁,味道天然,而中間是朱古力蛋糕,店家標榜是用比利是朱古力,味道較一般的香缳,不會過甜。沒想到朱古力味和綠茶味很配合,其實兩者都比較味重,但混在一起吃,只覺味道融和,不會奪走對方味道,反而更加突出。蛋糕小小沩一個售$248,較貴。但吃後就知其真材實料,綠茶和朱古力都不是用便宜貨,味道很好。希望店家再有新貨推出,下次可再試試。
聖誕樹蛋糕

生日
聖誕樹蛋糕
2015-12-22 551 瀏覽
我很愛味道比較淡的cake這款的口感及口感都很特別及好味cake很軟熟及很好食不會太冷及硬而且還有一點我最愛的chocolate 同薄荷味令到整個口味更加好而且沒有那種食了口就沒發食下的感覺
我很愛味道比較淡的cake

令到整個口味更加好

而且沒有那種食了口就沒發食下的感覺

Christmas  tree
Christmas  tree
除了生日外,聖誕節係另一個蛋糕必備嘅節日。今年聖誕節會喺屋企同家人渡過,想揀定心水蛋糕,路過油塘大本型的Spade byLassana見到呢個Oh Christmas Tree,索性買回家試。(其實係抹茶控嘅藉口,根本自己想食XDDDD)Oh Christmas Tree吸引我嘅原因絕對係因為外型超級可愛!! (星星應該在樹頂HAHA~ 掛住食無整番靚仔佢....)成棵迷你聖誕樹,上面的小糖果同星星裝飾,可補償屋企無得set聖誕樹嘅願望~雖然好似好細,但份量可俾4-6人食~蛋糕由抹茶mousse、白朱古力忌廉配上朱古力蛋糕而成,外層鋪滿抹茶忌廉唧花,粒粒cream嘅size都一樣,手工精細,非常考功夫!先試一啖抹茶mousse,濃濃嘅抹茶香加上軟滑嘅mousse,很討好。切開後就係由朱古力海棉蛋糕及chocolate mousse組成嘅朱古力夾心內層,味道香甜但唔會膩。而且,抹茶同朱古力原來係一個很match嘅組合,我一個人KO了兩大塊!$248有棵食得嘅靚靚聖誕樹,抵呀!!
除了生日外,聖誕節係另一個蛋糕必備嘅節日。

雖然好似好細,但份量可俾4-6人食~

$248有棵食得嘅靚靚聖誕樹,抵呀!!
2015-12-10
2015-12-21 452 瀏覽
Mixed berries toast 😕個樣就真係幾睇得既食落就知道係另一回事..一般吐司盒子都會切一粒粒上呢個係成個包上 無錯係個包😐表面有d蜜糖甜甜地咁囉乳酪雪糕就幾好味 水果都算新鮮既不過整體真係有d失望喇..
Mixed berries toast 😕
個樣就真係幾睇得既
食落就知道係另一回事..
一般吐司盒子都會切一粒粒上
呢個係成個包上 無錯係個包😐
表面有d蜜糖甜甜地咁囉
乳酪雪糕就幾好味 水果都算新鮮既
不過整體真係有d失望喇..

2015-12-20 824 瀏覽
還有不夠一週日就是聖誕節!最近吃了一個綠茶朱古力聖誕樹形蛋糕 ($248),是 Spade by Lassana 的出品,值得推介一下:其實造型蛋糕,通常好看就不會好吃,但這蛋糕算挺有驚喜!笨手笨腳的甜魔媽媽,不小心將蛋糕頂的白朱古力星星弄破了,但成品仍然超美!外層的綠茶慕絲清新不會很甜,中間朱古力蛋糕夾有不少朱古力粒,令味道更豐富,小兄妹都愛吃~ 預祝大家都有個歡樂聖誕假期!
 預祝大家都有個歡樂聖誕假期!
2015-12-17
2015-12-20 394 瀏覽
繼之前食過油塘Spade by Lassana的100%自家製「焦糖芝士蛋糕」後,上星期我又心郁郁想跟老友滿足第二個胃,於是訂了一個聖誕蛋糕來分享。噢.聖誕樹聖誕蛋糕Oh Christmas Tree Christmas Cake售價:HKD248蛋糕外型好吸睛呀,超有聖誕氣氛,所有朋友都忍唔住相機食先。如跟我們一樣,只屬淺嚐,應可分8-10件。蛋糕主要由朱古力蛋糕、綠茶慕絲及白朱古力製成。質感很軟滑,綠茶跟朱古力味很襯,完全唔會有膩的感覺,不錯啊!

噢.聖誕樹聖誕蛋糕
售價:HKD248
蛋糕外型好吸睛呀,超有聖誕氣氛,所有朋友都忍唔住相機食先。
如跟我們一樣,只屬淺嚐,應可分8-10件。

蛋糕主要由朱古力蛋糕、綠茶慕絲及白朱古力製成。

2015-12-12
2K
某日, 去到 油塘 大本型的 Spade by Lassana 吃過了下午茶後, 太座說必定要外賣這個 在飲食雜誌上人氣火旺的 OH CHRISTMAS TREE 聖誕蛋糕, 回家吃 ~ 回家後, 打開餅盒 .... 大人、小朋友 都 Wow 一聲 !! OH CHRISTMAS TREE $ 248賣相實在是太精緻, 太吸引, 怎麼捨得吃 ....綠茶慕絲, 輕盈而柔順, 吃落沒有油膩感之餘, 更帶有甘醇的茶香和絲滑的感覺, 朱古力味的蛋糕餡, 朱古力味濃郁純厚, 甜度適中, 蛋糕的質感鬆軟濕潤, 真好吃 ~在此預祝各位, Merry Christmas & a Happy New Year ~本篇完 ~
回家後, 打開餅盒 ....
大人、小朋友 都 Wow 一聲 !!
OH CHRISTMAS TREE $ 248
賣相實在是太精緻, 太吸引, 怎麼捨得吃 ....

本篇完 ~
外賣自取
$248 (其他)
2015-12-17 397 瀏覽
從小到大,都渴望聖誕節爸爸媽媽會帶來一顆真的聖誕樹在家中,爸爸媽媽每年的答案都是下年會有的了,聖誕老人會送給乖孩子的,這願望在二十多年後依然是縣空了,我由乖孩子變了壞孩子再當了好老公,輪迴了三次依舊沒有實現但今天Spade by Lassana似乎實現了我的願望,一顆小小的聖誕樹蛋糕,再次觸動了我的心靈Spade by Lassana趁聖誕節推出了一款聖誕樹蛋糕,名字是日本綠茶慕絲拼比利時朱古力軟心巧克力聖誕樹蛋糕,還是簡單的讀成聖誕樹蛋糕算了LIVE YOUR LIFE,外賣盒相當精緻,口號簡單明確,活在當下,今天的我快樂嗎?成品確實相當精緻,特別欣賞每一顆樹葉之間的距離感,相當真實,用糖造成的脆珠,作為扮演聖誕樹上的裝飾,實在賞心悅目.面層聖誕樹其實是由白朱古力抹茶慕絲造成的,偏淡的抹茶味溝淡了白朱古力的甜度,因此與接下來的蛋糕甜味沒有造成衝突,這方面頗欣賞甜品設計師的細心中間蛋糕用上70度比利時朱古力,味道香濃而不太甜,蛋糕之間有一層軟心朱古力慕絲,再加上朱古力粒和脆片,令原本相當軟熟的蛋糕,增添了多一份特別的口感份量方面,由於我是一人自私吃,所以相當充足,足夠我吃2餐了,所以絕

份量方面,由於我是一人自私吃,所以相當充足,足夠我吃2餐了,所以絕對建議跟朋友開心分享.

另外亦記緊要雪凍一點才進食,口感會更佳

今個冬天,即使越來越寒冷,但心裡總是甜絲絲
2015-12-16 334 瀏覽
“又到聖誕、又到聖誕…”在眾多節日中,BeautySearch最愛聖誕節,很喜歡聖誕的節日氣氛之餘,更享受購買聖誕的過程,以及聖誕PARTY的歡愉,由於太喜歡這個節日,早年BeautySearch亦揀選了聖誕節作為我人生中最值得紀念的日子,就是「結婚周年紀念」。所以,這幾年的慶祝活動,都會安排在聖誕前夕,正日?BeautySearch 喜歡靜靜地與蝦子餅渡過!這幾年的聖誕,一班舊朋友總愛到訪不同朋友的家去聚會,今次,我們來到搖遠的將軍澳。屋主很細心,PARTY當日,還買了一個聖誕蛋糕回家同大家分享。黃色的外盒非常搶眼,上面還所有手繪模式的圖案及文字,非常精緻。BeautySearch從未購買過聖誕蛋糕,總覺得聖誕蛋糕只用美麗的外表去迎接佳節,實際只有充滿糖膠的糖衣陷阱… 不過,這個來自LASSANA的聖誕蛋糕蛋糕卻叫我完全改觀。LASSANA這聖誕蛋糕的外型是一棵綠色的聖誕樹,綠葉上點綴了不少卡通造型的聖誕飾物,很有節日氣氛,亦非常可愛;而且,還有一粒一粒閃出金色或珍珠白的糖果,入口有點脆,很味美,亦令聖誕樹顯得更美喔!樹上的綠葉不是以一片片糖膠製作而成,而是以唧花的形式,一點一點地把
樹上的綠葉不是以一片片糖膠製作而成,而是以唧花的形式,一點一點地把綠茶味的mousse唧在蛋糕表面,非常考心思及耐性的製作,可見造餅師傅非常用心呢!綠茶味清香,不會過濃或過甜,mousse質地非常軟滑,確實令人贊歎!
把聖誕樹切開,內裡是朱古力蛋糕,一層又一層的海綿蛋糕,中間夾著香軟的mousse,細看下還有一粒一粒的朱古力粒,滋味無窮,同時令蛋糕添加了不少口感。
由於太多人一同分享,所以,BeautySearch只分了一少件,內層的蛋糕軟綿綿,朱古力味濃,不屬太甜太漏,大伙兒分來吃,既有氣氛又滋味,用作聖誕Party的外賣甜品,確實是不錯的選擇。

題外話/補充資料: 溫馨提示:聖誕樹蛋糕是需要訂製的,最好兩三日前落order喔!
2015-12-15 319 瀏覽
公司抽獎得到一張券,得到一個焦糖芝士蛋糕,因為喺油塘,都要刻意去一轉,自問自己住新界西,到九龍東東的地方真有一定難度,但為左一試味道,就出一次城尺寸比例比我預期細,係超細,重量都比一般芝士蛋糕輕芝士味不濃,但面上的焦糖味頗香,不會脆,但因有燒過,焦香味比芝士味突出。整體一般,無想像中的芝士蛋糕口感,確實有少少似食creme brûlée, 有許少失望

尺寸比例比我預期細,係超細,重量都比一般芝士蛋糕輕

2015-11-25
宵夜
今年, 提早左食聖誕蛋糕~~原因係見到 Spade by Lassana 出左個好靚既聖誕樹蛋糕啊!!!!聖誕樹造型既蛋糕, 以綠茶味忌廉唧花製成外層的樹葉~~再加上不同既朱古力裝飾, 樹頂仲有一粒星星添加!真係非常吸睛''*仔細看, 每個忌廉唧花的大小都很平均~~樹上面仲有聖誕公仔, 聖誕襪的朱古力片及大大小小的糖珠作裝飾!!!切開後入面係一層層的朱古力蛋糕~~外層的綠茶忌廉好滑, 配上又濃又軟棉的的朱古力慕絲蛋糕;兩者既味道非常夾, 又唔會太甜, 不錯''*既睇得又好味既聖誕蛋糕, 真係非常應節!!!!最適合買黎同好朋友們開聖誕 Party 時一齊食架啦~~
今年, 提早左食聖誕蛋糕~~
聖誕樹造型既蛋糕, 以綠茶味忌廉唧花製成外層的樹葉~~
再加上不同既朱古力裝飾, 樹頂仲有一粒星星添加!
真係非常吸睛''*
仔細看, 每個忌廉唧花的大小都很平均~~
切開後入面係一層層的朱古力蛋糕~~
外層的綠茶忌廉好滑, 配上又濃又軟棉的的朱古力慕絲蛋糕;

最適合買黎同好朋友們開聖誕 Party 時一齊食架啦~~
題外話/補充資料: 需要 2天前預訂
2015-12-14
聖誕節
2015-12-14 316 瀏覽
聖誕節,要有聖誕氣氛,又唔想買棵聖誕樹咁阻定,咁呢一棵一定好歡喜!唔講唔知,原來呢個係一個聖誕蛋糕!靚到以為係擺設咋!!!成棵聖誕樹咁0既樣,頂上仲有個白朱古力星星!每個「葉」都係唧花,勁有心機!以為整得咁靚,一定係糖膠,好睇唔好食?錯啦,係抹茶CREAM黎!當然比一般CREAM 會硬身一啲、企身一啲!!出奇地,抹茶CREAM唔會好甜,而且個抹茶味都幾濃郁。切開個蛋糕橫切面,原來是一層層的朱古力糕。一層朱古力蛋糕一層抹茶CREAM,唔會太甜,又有層次感,唔錯喎!

5 分鐘 (外賣自取)
2015-12-13 401 瀏覽
今天甜媽媽一家為了甜宝宝開心,開了一個小型的聖誕派對,她跑到Spade By Lassana 買了一個超精緻的聖誕樹蛋糕,一磅裝的蛋糕真是很卡娃兒呢!用了一個鵝蛋黃色的硬盒,盒上有英文寫着live your life, 真的蠻有意思!  在這根的小型聖誕樹上放上小糖粒, 材料是用上日式的綠茶慕斯比利時朱古力,甜宝宝把裝飾一個一個放上樹上,真是別致!當唱完生日歌後,切開後吃了一口,不但有比利時牛奶濃香,還有濃濃的綠茶味,加上可愛的朱古力粒粒,感覺真的內軟外香,不能忘懷!漂亮的聖誕又怎能决少一個可愛又有水準的抹茶慕絲聖誕樹蛋糕呢!
Oh Christmas Tree
2015-12-13
1 分鐘 (外賣自取)
Oh Christmas Tree