餐廳環境衞生同食物質素可以,但係晚間的短髮女侍應服務態度惡劣。。上菜前俾左2杯水,冇幾耐已經飲哂,之後問女侍應加水,佢示意 “等一陣” ,等左15分鐘冇左回事,期間有一張台離開,佢就一路慢慢執果張枱。。但當日餐廳明明得2,3成人左右。。其實可以針左杯水先?最後我要自己出去針,但發現個水樽係冇水。。。。佢先過黎幫手除此之外,因為當日係同屋企人慶生,女侍應放低蛋糕後就走,我麻煩佢幫我地影一張合照,佢冇回應,有少少面露不悅,直接拎左電話,不過都有幫手影。。期間問過兩次野,對話間佢都表現不耐煩,感覺一路都要睇佢面色可能成間餐廳主要佢一人負責所以咁嘅態度?但台數又唔係多。。自己同屋企人都覺得唔會有下次
期間問過兩次野,對話間佢都表現不耐煩,感覺一路都要睇佢面色
2024-09-19 407 瀏覽
因為朋友生日,佢成日鍾意試新嘢,所以我曾Openrice睇咗好耐,又問咗朋友,最終揀咗喺黃埔嘅The bayside,因為西班牙菜喺香港唔算多,又有個好靚嘅海景,所以我就book咗位去食我哋喺黃埔站行過去大約需要5分鐘時間,位置都好方便,我哋一見到個海景,就哇咗一聲出嚟,7點去到已經有不少的客人, 大家都很chill, 不少人坐在海邊的位置傾計, 飲杯酒享受happy hour時光。餐廳內裡的環境都很寬闊舒適, 一直播了不同的英文歌, 很有氣氛紅莓汁 Juice Cranberry($58)紅莓汁酸甜適中,清新可口,帶有天然果香,飲用後令人心情愉悅,是夏天消暑的理想選擇。Virgin Sangria (Gls) ($68)這款無酒精的Sangria色澤鮮艷,主要是提子汁及氣泡水, 杯內加了很多的蘋果粒及橙粒, 充滿水果的香氣, 很適合女士飲用龍蝦堡 Lobster Roll ($138)呢個龍蝦堡係的麵香軟甜甜的, 食起來有點像排包,龍蝦堡內裡有不少的龍蝦肉及蟹籽,口感豐富, 龍蝦肉也很有質感, 食完很滿足炒菠菜 Sautéed Spinach ($68)炒菠菜都是最嫩綠那部份,保留了

紅莓汁 Juice Cranberry($58)
Virgin Sangria (Gls) ($68)

龍蝦堡 Lobster Roll ($138)

炒菠菜 Sautéed Spinach ($68)
炒菠菜都是最嫩綠那部份,保留了菠菜的鮮美,加上少許醬料一起炒, 有咸香的味道

脆皮乳豬配馬鈴薯 Suckling Pig ($298)
脆皮乳豬外皮金黃酥脆,應該是用乳豬皮加上肉絲及香草夾在一起, 充滿油香, 再沾上酸酸甜甜的蜜糖芥蒂醬, 就更加開胃, 配菜有香煎馬鈴薯及青椒仔

新西蘭羊架配時令素菜 Lamb Chops ($328)
新西蘭羊架有3塊, 肉質鮮美,咬一口依然看到內裡還很嫩滑, 而且一點也不會有羊羶味, 配菜有西蘭花苗, 依然很嫩綠

意大利雪糕 - 開心果,紅莓,椰子雪葩 Pistachio Gelato, Raspberry Sorbet, Coconut Gelato ($38/每個)
開心果及紅莓有點像雪葩, 開心果雪糕十分香濃, 充滿開心果味道, 開心果控一定很喜歡。紅莓雪糕很酸甜,十分開胃, 椰子雪糕內有少許椰絲, 也是十分濃郁的椰子味道,三款雪糕各具特色

總結呢間餐廳又好味,環境又好,服務又唔錯,朋友有啲餐生日飯都好滿意,而且坐出面吹下海風應該都舒服,好啱過來happy hour, 下次要試吓! 我好推薦呢間餐廳
2024-08-29
慶祝紀念
生日
▫️最抵每位$328就嘆到海景西餐!😳 位於黃埔海邊,想chill d仲可以揀室外位置😌 不過當日想試返啲傳統西班牙tapas所以我地係散叫嘅😎🍅 Welcome Snack▫️一坐低店員就先送上welcome snack😗 當晚係水牛芝士番茄,幾清新開胃😛🐙 加利西亞式八爪魚 $168▫️八爪魚烤得好軟淋,碟邊仲有好creamy嘅薯蓉!🥔🦐 西班牙油蒜大蝦 $138▫️傳統西班牙小食~蝦肉舖上滿滿蒜蓉,又唔會太油膩好惹味🧄🦞 龍蝦堡 $138▫️麵包烘得金黃色好脆身,夾住滿滿龍蝦肉彈牙爽口😋🫑 西班牙式炒青椒 $78▫️平時唔食青椒嘅我竟然覺得好食👍🏻🤣 炒到淋晒又唔辣好正!🍛 西班牙式海鮮湯燉飯 $298🦞 + 1/2 Fresh Boston Lobster $148▫️同傳統paella唔同,呢款以湯飯形式,索滿龍蝦汁幾香!有齊青口、帶子、蜆、蝦好足料😼 我地再另外加半隻龍蝦,啖啖肉好滋味🤤🍟 薯條 $78▫️份量幾多仲夠香脆!🍷 Sangria Tinto $78 (H.H.)/ Aperol Spritz $108▫️西班牙必飲嘅Sangria😆 好多生果仲超大杯🤣 另一杯係橙味cockta

🍅 Welcome Snack

🐙 加利西亞式八爪魚 $168
▫️八爪魚烤得好軟淋,碟邊仲有好creamy嘅薯蓉!🥔

🦐 西班牙油蒜大蝦 $138
▫️傳統西班牙小食~蝦肉舖上滿滿蒜蓉,又唔會太油膩好惹味🧄

🦞 龍蝦堡 $138
▫️麵包烘得金黃色好脆身,夾住滿滿龍蝦肉彈牙爽口😋

🫑 西班牙式炒青椒 $78

🍛 西班牙式海鮮湯燉飯 $298

🍟 薯條 $78
▫️份量幾多仲夠香脆!

🍷 Sangria Tinto $78 (H.H.)/
Aperol Spritz $108
▫️西班牙必飲嘅Sangria😆 好多生果仲超大杯🤣 另一杯係橙味cocktail,酒味重啲同帶少許苦澀味🍊

2024-09-10 493 瀏覽
係黃埔海濱附近原來有間好chill嘅餐廳~叫做The Bayside主打西餐同飲下酒咁!餐廳仲有户外户內 天氣好坐係出面真係好寫意🤤 望住個海景 好無憂😆🦪新鮮生蠔每一口都能感受到海水的鮮味,搭配檸檬和百香果sauce 酸甜的平衡令人驚喜🫶🏼🐑新西蘭羊架羊架外層烤得恰到好處,又唔會so☺️每一口都能感受到肉的鮮嫩,搭配喆香草醬,提升左整體風味🥩和牛配黑松露醬和牛油花分布均勻,肥瘦適中☺️燒得岩岩好🧡黑松露醬的香氣濃郁,與和牛完美融合!🇪🇸西班牙拼盤拼盤中包含多種dips就好似有hummus. 茄子泥仲有falafel等等配喆pita bread 食係相當不錯😬最後又點少得甜品🤤🍫朱古力心太軟配雲呢拿雪糕熱辣辣流心的朱古力心太軟搭配香滑的凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,帶來了完美的口感對比🤤甜而不膩,是結束美好晚餐的理想選擇。

🦪新鮮生蠔

🐑新西蘭羊架

🥩和牛配黑松露醬
和牛油花分布均勻,肥瘦適中☺️燒得岩岩好🧡
黑松露醬的香氣濃郁,與和牛完美融合!

🇪🇸西班牙拼盤
配喆pita bread 食係相當不錯😬

最後又點少得甜品🤤

🍫朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2024-09-09 471 瀏覽
想試呢間餐廳好耐今晚終於有機會!餐廳位處海傍好chill戶外都可以用餐~望住海景勁寫意然後每樣嘢食都好好味🫶🏻🫶🏻.💎 $298 Seafood Juicy Rice呢道來自西班牙北部既美食將豐富既海鮮同多汁既飯食完美結合每一啖都帶黎豐富既海洋風味蝦、扇貝、青口同蛤蠣既鮮嫩質地好正海鮮既鮮甜搭配住飯食既濃郁😆令人回味無窮.💎$298 Kyoto Cod呢款可持續養殖既京都黑鱈魚搭配蜜糖味噌醬同時令蔬菜味道清雅鮮美🫶🏻黑鱈魚既鮮嫩同蜜糖味噌醬既調和相得益彰.💎$168 Salmon Tartare清新既三文魚塔塔帶有豐富既海鮮風味入口口感柔軟並散發出新鮮既香氣🥰.💎$168 Foie Gras (4 pcs)呱份鵝肝醬帶有濃厚既奢華風味每一片都散發出豐富既口感同香氣好好食😇😇.💎$98 Fish Taco (2 pcs)酥脆既魚肉taco有豐富既口味每一啖都充滿左美味既海鮮風味同脆脆既質感🥹.💎$118 Bikini Coast-Toast Truffle&Cheese呢款松露奶酪土司散發出濃厚既香氣結合了松露同奶酪既風味真心好好食💓.💎$88 Virgin Sangria呢款無酒精Sa
想試呢間餐廳好耐
今晚終於有機會!
餐廳位處海傍好chill
戶外都可以用餐~
望住海景勁寫意
然後每樣嘢食都好好味🫶🏻🫶🏻

💎 $298 Seafood Juicy Rice

呢道來自西班牙北部既美食
將豐富既海鮮同多汁既飯食完美結合
每一啖都帶黎豐富既海洋風味
蝦、扇貝、青口同蛤蠣既鮮嫩質地好正
海鮮既鮮甜搭配住飯食既濃郁😆

💎$168 Salmon Tartare

清新既三文魚塔塔帶有豐富既海鮮風味
入口口感柔軟
並散發出新鮮既香氣🥰
💎$168 Foie Gras (4 pcs)

呱份鵝肝醬帶有濃厚既奢華風味
每一片都散發出豐富既口感同香氣
好好食😇😇
💎$98 Fish Taco (2 pcs)

酥脆既魚肉taco有豐富既口味

💎$88 Virgin Sangria

呢款無酒精Sanria清新水果香氣濃郁
口感清爽宜人
係一款令人放鬆享受既飲品❤️
🌟餐前小食係小小嘅pie冷盤牛肉他他配香脆吐司 $188加入左生蛋同多種調味料嘅牛肉他他,唔會腥仲好惹味,同脆多士係絕配All Day Tapas焗布里芝士配果醬 (4pcs)$138第一次食呢道菜,幾有驚喜,焗完嘅芝士香氣好出,上面加左紅酒燴梨同薄脆片,下面有多士,層次非常豐富,仲有果醬嘅甜味,更加好味加利西亞式八爪魚 $168呢個八爪魚真係好出色,有咬口彈牙得黎一啲都唔靭,一定要加檸檬汁,可以帶出八爪魚個鮮味又開胃,仲配左香滑嘅薯蓉香煎鵝肝配布里歐麵包 (4 pcs)$168 滿滿油香嘅鵝肝,上面加左紅桑子,一口size啱啱好主菜脆皮乳豬配馬鈴薯 $298薄薄嘅脆皮,軟嫩嘅乳豬,配唔辣嘅青椒可以解膩甜品Tiramisu $88一層cream一層蛋糕,甜味比較重飲品Lychee Martini $128 (HH時段買一送一)鍾意食荔枝嘅可以試下呢杯Lychee Martini,好濃嘅荔枝甜味Aperol Spritz $108 (HH時段買一送一)經典嘅cocktails餐廳有室內同戶外位,室內室外都有種渡假風情,天氣涼啲坐室外位都幾好,可以睇到海景
🌟餐前小食係小小嘅pie

冷盤
牛肉他他配香脆吐司 $188

All Day Tapas
焗布里芝士配果醬 (4pcs)$138

加利西亞式八爪魚 $168

香煎鵝肝配布里歐麵包 (4 pcs)$168
滿滿油香嘅鵝肝,上面加左紅桑子,一口size啱啱好

主菜
脆皮乳豬配馬鈴薯 $298
薄薄嘅脆皮,軟嫩嘅乳豬,配唔辣嘅青椒可以解膩

甜品
Tiramisu $88
一層cream一層蛋糕,甜味比較重

飲品

Aperol Spritz $108 (HH時段買一送一)
經典嘅cocktails
  • 脆皮乳豬配馬鈴薯
  • 加利西亞式八爪魚
  • 焗布里芝士配果醬
2024-09-05 425 瀏覽
黃埔這個地方一向有各式各樣的美食,原來在黃埔海濱附近也隱藏了不少餐廳!今次就來到了這家西班牙餐廳 — The Bayside ,餐廳設有室內室外的座位,設計簡約而且有格調!坐在戶外的位置更可以欣賞到海景~✨新鮮生蠔(3隻)口感滑嫩,質地柔軟,搭配檸檬汁來增添風味,可以平衡其天然的鮮甜味道~✨和牛(300g)配黑松露醬及有機蘿蔔和牛牛扒油脂分布平均,肉質細膩而且鮮嫩多汁,配搭黑松露醬,更能展現和牛獨特的風味~✨中東烤雞肉串烤雞肉串使用了各種香料去醃製,味道香濃,肉質保持多汁嫩滑,配搭酸忌廉醬和皮塔餅,味道一流~✨西班牙油蒜大蝦大蝦香氣四溢,肉質爽口彈牙,味道呈微微辣而且有著香濃的蒜香味!與法國麵包做配搭,還可以將美味的油汁吸附在麵包上,增添風味~✨Tiramisu甜度適中,咖啡味濃郁,口感綿密而輕盈~✨Pina Colada這是一款比較容易入口的雞尾酒,味道香甜,有著椰子和菠蘿的香氣~✨熱洋甘菊茶喝洋甘菊茶,感覺亦同樣的放鬆~總括來說,可以一邊品嚐美食,又可以一邊欣賞維港的醉人海景,真是一家非常浪漫有情調的餐廳~

✨新鮮生蠔(3隻)
新鮮生蠔

✨和牛(300g)配黑松露醬及有機蘿蔔
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔

✨中東烤雞肉串
中東烤雞肉串

✨西班牙油蒜大蝦
西班牙油蒜大蝦

✨Tiramisu
甜度適中,咖啡味濃郁,口感綿密而輕盈~

✨Pina Colada
Pina Colada

✨熱洋甘菊茶
喝洋甘菊茶,感覺亦同樣的放鬆~
洋甘菊茶

新鮮生蠔
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
中東烤雞肉串
西班牙油蒜大蝦
Pina Colada
洋甘菊茶
週末男朋友帶我食好野原本聽到黃埔一臉問號 原來黃埔都有好多好選擇又有戶外180度海景 算你識揀🤣西班牙菜餐廳食個tapas飲返杯happy weekend~.✨Oyster (3pc)生蠔 唔算太大隻 帶海水味夠滑溜~.✨Pulpo a la Gallega 加利西亞式章魚滿滿嘅新鮮八爪魚 下面配埋Creamy薯仔飽肚感十足.✨Pan Seared Foie Gras 香煎鵝肝多士油香味濃郁唔會太油膩 多士唔會太硬 好食🤤.✨Bikini Ham Cheese比基尼火腿起司好邪惡嘅組合!多士香脆配上鹹鹹嘅火腿加上拉絲芝士 超級惹味呀.✨Squid ink with Spanish Red Prawn 西班牙紅蝦墨魚汁意粉意粉煮得剛剛好唔會太腍 帶咬口又掛汁紅蝦望落冇想像中大隻 不過夠爽口彈牙.✨Churros with Chocolate Dip 西班牙油條配巧克力醬✨Sangria (glass)桑格利亞汽酒✨Singapore Sling 新加坡司令
週末男朋友帶我食好野
原本聽到黃埔一臉問號
原來黃埔都有好多好選擇
又有戶外180度海景 算你識揀🤣
西班牙菜餐廳食個tapas飲返杯
happy weekend~
✨Oyster (3pc)生蠔
唔算太大隻 帶海水味夠滑溜~
✨Pulpo a la Gallega 加利西亞式章魚
紅蝦望落冇想像中大隻 不過夠爽口彈牙
✨Sangria (glass)桑格利亞汽酒
✨Singapore Sling 新加坡司令

2024-08-23 568 瀏覽
多謝好友陪我慶祝食豐盛的生日飯,來到黃埔花園搵食,呢到好舒服,如果天氣涼座外邊吹住海風食仲正。💞 三文魚他他 ~ 三文魚細細粒拌好調味,放係麵包上,一咬落去先覺得軟滑再來係麵包的脆口。💞 牛油果他他配芒果及酸種麵包 ~ 牛油果配芒果真係好夾好清新開胃。💞 凱撒沙律 ~ 以為簡單的沙律,我錯了,佢係每條菜都有醬汁拌勻,成份沙律菜都好新鮮爽甜。💞 蟹肉餅 ~ 切開係見到一絲絲蟹肉的。💞 Nachos ~ 香脆墨西哥薄片,有芝士牛油果醬,酸忌廉,薄切墨西哥辣椒,仲有西西和香草提味,一路傾偈一路食好嘆。💞 辣肉腸薄餅 ~ 我本身超鍾意食辣肉腸的,因為味道濃郁又帶點香辣,薄餅做得超薄脆,食多件都唔會有負擔。💞 脆皮乳豬配馬鈴薯 ~ 乳豬一放底已經令我地流哂口水,因為好香, 乳豬入口外皮超脆肉質爽口。💞 炸薯條配松露蛋黃醬 ~ 薯條點松露醬會令人追住食的。🍹 Cranberry🍵 Camonmile Tea

💞 蟹肉餅 ~ 切開係見到一絲絲蟹肉的。

💞 炸薯條配松露蛋黃醬 ~ 薯條點松露醬會令人追住食的。

🍹 Cranberry

🍵 Camonmile Tea
2024-08-21 442 瀏覽
The Bayside 是位於紅磡海逸海旁嘅高級海鮮餐廳,餐廳裝修時尚優雅,包括室內及戶外嘅用餐區,仲可以望到海景,十分有情調。🥰❤️波士頓龍蝦湯波士頓龍蝦湯濃郁醇厚,口感超級幼滑,湯面上鮮甜的龍蝦肉搭配麵包蘸食係絕配🧡脆炸雞翼雞翼外酥內嫩,醬料恰到好處,既不會過於油膩,又不乏風味💛西班牙油蒜大蝦大蝦肉質鮮嫩,蒜香四溢,令人難忘💚波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,馬鈴薯 及西蘭花全隻龍蝦肉質飽滿彈牙,配上香濃牛油蒜蓉,西蘭花,令人胃口大開💙和牛肉醬意大利寬帶麵份量十足,醬汁與麵條完美融合, 超級滋味💜西班牙油條配朱古力醬傳統嘅西班牙甜品,酥脆鬆軟嘅油條點濃郁甜香嘅朱古力醬,超美味🤎Spring Garden無酒精嘅雞尾酒,香氣撲鼻, 加埋葡萄柚及梳打水,清爽解渴

❤️波士頓龍蝦湯

🧡脆炸雞
雞翼外酥內嫩,醬料恰到好處,既不會過於油膩,又不乏風味

💛西班牙油蒜大蝦
大蝦肉質鮮嫩,蒜香四溢,令人難忘

💚波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,馬鈴薯 及西蘭花

💙和牛肉醬意大利寬帶麵
份量十足,醬汁與麵條完美融合, 超級滋味

💜西班牙油條配朱古力醬

🤎Spring Garden
無酒精嘅雞尾酒,香氣撲鼻, 加埋葡萄柚及梳打水,清爽解渴
2024-08-18 379 瀏覽
海邊適合情侶聚餐 放鬆下心情在餐廳裏看到有家庭聚餐分露天外邊 店内氣Salmon Tartare三文魚醋甜味道 簡單配搭脆皮多士Prawn Tempura炸蝦外酥外皮 蝦肉爽口有口感 Fish Taco炸香魚塊 用餅皮包裏吃用墨西哥辣椒醬和沙拉醬調味醬料讓整體味蕾有刺激感 清新的前菜另外點了份清新生蠔 鮮甜肥美 有奶香蠔味Grilled Halibut烤製過的魚肉 香脆魚皮肉質嫩滑豐富清新的魚香 配搭番薯薯蓉主要焗烤蔬菜 保留新鮮感Dry-Aged Wagyu Bavette和牛選擇medium熟成度 色澤紅潤粉嫩肉質軟腍 牛味慢慢散發紅酒汁濃郁 讓餐點味道更有層次感Cheesecake Raspberry Coulis簡單的芝士蛋糕很香濃的芝士味配上酸甜莓果醬 能夠把清爽感覺帶出Tiramisu一向是我的最愛 傳統製法加入了蛋黃能夠使蛋味更濃郁 芝士味更突出
海邊適合情侶聚餐 放鬆下心情

配上酸甜莓果醬 能夠把清爽感覺帶出
一向是我的最愛 傳統製法加入了蛋黃
能夠使蛋味更濃郁 芝士味更突出

2024-08-14 402 瀏覽
望住成個海濱長廊,一邊食一邊欣賞180°嘅維港海景,好chill!除左户外位置開場之外,室內亦同樣寬敞,橙色同藍色為主調,好有異地風情feel!點左兩set Springtime Symphony $378(per person),每人包兩款starter、兩個warm up、1個main同1款甜品,真係好抵食!👉🏻Salmon Tartare肥美鮮嫩嘅三文魚,加上香草,配有香脆多士,好滋味!👉🏻Duck Confit Caesar Salad鹹香濃郁嘅鴨肉,加上香脆可口嘅麵包粒、仲有煙肉等,酸甜適中,非常開胃!👉🏻French Fine de Claire Oyster (+$68)共兩隻,肉質飽滿,入口清新醇厚!👉🏻Prawn Tempura Served with Wasabi-Mayo Dip共兩隻,酥脆可口嘅天婦羅蝦,肉質彈牙,配有清新微辣嘅芥末蛋黃醬,好夾!👉🏻Cod Fish Taco酥炸鱈魚,魚肉鮮嫩,配微辣嘅酸奶油,好有墨西哥風味!👉🏻Foie Gras on Buttered Brioche with Balsamic Reduction (+$78)鵝肝肉質細膩濃

👉🏻Salmon Tartare
肥美鮮嫩嘅三文魚,加上香草,配有香脆多士,好滋味!

👉🏻Duck Confit Caesar Salad

共兩隻,肉質飽滿,入口清新醇厚!

👉🏻Cod Fish Taco
酥炸鱈魚,魚肉鮮嫩,配微辣嘅酸奶油,好有墨西哥風味!

鵝肝肉質細膩濃郁,配酸甜適中嘅醋汁,口感層次豐富!

👉🏻Grilled Halibut Served with Mashed Potato, Asparagus in Creamy Mustard Sauce
比目魚非常鮮嫩,油份滿滿,配薯蓉同爽脆嘅蘆筍,好入味!

👉🏻Dry-Aged Wagyu Bavette Served with Organic Mixed Vegetables (+$48)
肉質結實,牛味濃,咬口唔會韌,而且有肉香,仲配有機蔬菜,唔係只係做食肉獸!

👉🏻Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis
蛋糕柔軟濕潤,醬汁酸酸甜甜!

👉🏻Tiramisu
醇厚濃郁嘅咖啡味同可可粉,令人滿足嘅甜品

👉🏻Lobster Roll $138
新鮮嘅龍蝦肉,配自家製嘅香草蛋黃醬,軟糯嘅麵包,夾埋就係完美嘅組合!

Happy hour 有特惠價外,有d做2for1,好正!

👉🏻APEROL SPRITZ
淡橙漸變色,清爽嘅氣泡酒,帶有柑橘香氣,口感清新爽口!

👉🏻SPRING GARDEN
以薰衣草同蝶豆花為主調,配酸甜可口嘅西柚汁,淡雅清涼!
位於紅磡海畔的「The Bayside Bistro Bar Terrace」無疑是紅磡黃埔區高級西餐廳中的佼佼者。餐廳不僅擁有迷人的維港景致,更以其精致的菜式和優雅的歐陸情懷聞名。走進餐廳,映入眼簾的是一幅幅世界名勝的歐洲壁畫,仿如置身於一處古老的歐洲小鎮。室內裝潢優雅精致,瀰漫著濃濃的歐陸風情。值得一提的是,餐廳還設有一個寬敞的戶外露天座位區,食客可以一邊品嘗美食靚酒,一邊欣賞維港迷人的海景,為用餐體驗增添了不少情調。作為一家追求高品質的西餐廳,The Bayside無論是前菜、主菜還是甜品,都可以品嘗到地道的西班牙、意大利乃至地中海菜等的經典西餐佳肴,足見餐廳的涉獵之廣。✧ 1. 香煎鵝肝配布里歐麵包 (Pan Seared Foie Gras on Buttered -Brioche with Fig Compote)鵝肝的細膩質感與煎烤後外層金黃酥脆的完美結合。布里歐麵包的柔軟鬆軟,完美地襯托出鵝肝的饋膩,而無花果醬的甜美酸爽則平衡了鵝肝的濃郁。✧ 2. 加利西亞式八爪魚  (Pulpo a la Gallega, Grilled Octopus with crushed p
Dinner
香煎鵝肝配布里歐麵包
✧ 2. 加利西亞式八爪魚  (Pulpo a la Gallega, Grilled Octopus with crushed potatoes in "OLI BA EZA" extra virgin olive oil)
加利西亞式是將薯蓉及八爪魚一同炮製。八爪魚內裡軟嫩彈牙,混上蒜香橄欖油和薯蓉泥的點綴,為這道菜增添了地中海風情。
加利西亞式八爪魚
✧ 3. 波士頓龍蝦配牛油蒜薯,馬鈴薯及西蘭花  (Grilled Lobster, Baked Fresh Boston Lobster (550-600g) in garlic butter, roasted potatoes and broccolini)
Bayside所採用的波士頓龍蝦肉質細嫩鮮甜,毫無腥味。主廚將龍蝦以蒜香牛油烹調,既保留了龍蝦原有的鮮味,又增添了濃郁的奶香。配菜的薯仔和西蘭花亦非常香甜,為龍蝦增添了份外香味。
波士頓龍蝦配牛油蒜薯,馬鈴薯及西蘭花
✧ 4. 脆皮乳豬配馬鈴薯 (Spanish Suckling Pig, (Roasted, milk-fed suckling pig with tender meat and crispy skin alongside roasted potato)
肥美的乳豬肉質鮮嫩多汁,入口即化。豬皮先經過細心處理,燒至金黃酥脆,卻不會過於乾硬。搭配的烤薯卻能平衡了油膩感,清新可口。一口咬下,飽滿多汁的豬肉和酥脆的皮層完美融合,口感層次豐富,令人垂涎欲滴。
脆皮乳豬配馬鈴薯
✧ 5. 四重芝士比薩  (Quatro Formaggi Pizza, Pizzette, Béchamel sauce, mozzarella, gorgonzola, parmigiano reggiano, and goat cheese)
Pizza以Bechamel白醬為底,鋪上了四種不同風味的芝士,分別是意大利水牛芝士、藍芝士、帕馬森芝士及羊奶芝士。每一種芝士都發揮了自身的特色,餅底亦做得薄脆,邊角焦香,整個Pizza 都散發著陣陣芝香,非常「芝」味。
四重芝士比薩
✧ 6. THE BAYSIDE SANGRIA (TINTO) 海灣桑格利亞  (Brandy, Red Wine, Vermouth Rosso, Peach, Mixed Fruit and Berries)
這款紅酒基調的Sangria,用上白蘭地、紅葡萄酒、香味酒等為基底,配以不同水果、果梅,風味獨特而馥郁。Sangria清新爽口,並帶有微微的甜香,完美地中和了紅酒的酸澀,令人十分陶醉,亦是西班牙Sangria 的出色之處。
THE BAYSIDE SANGRIA
在優雅寧靜的環境中品味佳餚美酒,既可以感受到歐陸文化的韻味,又可以欣賞到迷人的維港景觀,Bayside實在是聚餐之選。
2024-07-31
Dinner
2024-08-10 389 瀏覽
白酒蕃茄燴青口 $178青口份量多 掛滿番茄醬汁 意式拿破崙烤三文魚 $258調味適中 肉質嫩滑 伴碟有牛油菠菜同薯角西班牙油蒜大蝦 $158彈牙爽口嘅蝦肉面有炸過既蒜粒 好惹味蟹肉餅 $138絲絲蟹肉真材實料 十分鮮味阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花 $378肉眼味道濃郁冇筋 厚厚既質感好滿足 薄切日本帶子配香茅油醋汁 $168牛油果蓉同帶子 呢個組合非常清新Happy Hour時段望住海景 飲杯1664感覺好chill餐廳有室內同室外 環境開揚而且菜式選擇多
白酒蕃茄燴青口 $178

牛油果蓉同帶子 呢個組合非常清新

Happy Hour時段望住海景 飲杯1664
感覺好chill
餐廳有室內同室外 環境開揚而且菜式選擇多

朋友生日Book左outdoor枱,餐廳好好咁俾左望近海既table <3嗌左set dinner - Spring Symphony $378/ppStarter (Select 2/pp)🍣Salmon Tartare 三文魚他他🟡粉紅色挪威三文魚摻了甜菜頭同dull cream同少麵包碎,同平日食開既他他唔係好一樣,口感再豐富啲嫩啲👾同朋友都揀咗呢道,所以餐廳就一次過整咗二人份👐🏻🥗Caesar Salad 凱薩沙拉🟢呢樣有驚喜,羅馬生菜好新鮮,加埋炸麵包塊、脆皮煙肉和鯷魚醬好match又好fresh🍃🦪French Fine de Claire Oyster 法國生蠔(2pcs)(+$68)🔵超濃海水味!又大又Creamy!值得加😻🫶🏼To Warm Up (Select 2/pp)🍤Prawn Tempura Served with Wasabi-Mayo Dip 大蝦天婦羅佐芥末蛋黃醬🔵望落簡單嘅一味,炸蝦天婦羅🍤但咬落彈牙新鮮,炸衣唔厚,加Wasabi蛋黃醬好夾👐🏻🐟Cod Fish Taco 鱈魚西班牙玉米餅🟡都係炸嘅🥹🫶🏼加埋酸菜洋蔥,一啖咬落去口感豐富,醃菜

Starter (Select 2/pp)

🍣Salmon Tartare 三文魚他他🟡
🥗Caesar Salad 凱薩沙拉🟢
超濃海水味!又大又Creamy!值得加😻🫶🏼

To Warm Up (Select 2/pp)

🐟Cod Fish Taco 鱈魚西班牙玉米餅🟡
都係炸嘅🥹🫶🏼加埋酸菜洋蔥,一啖咬落去口感豐富,醃菜令到成件事冇咁漏,兩啖就食晒😆

The Main Event (Select 1/pp)

🐖Spanish Suckling Pig 西班牙烤乳豬🟢
長條形脆脆乳豬,切落去好脆皮,肉同皮中間有層薄薄脂肪,side係配迷迭香薯仔同帕德龍辣椒,配搭新奇又唔怪😋

🐮Dry-Aged Wagyu Bavette (+$48)🔵
熟成和牛已經好嫩,喺牛側腹呢個位置,質地柔韌,肌肉和脂肪比例好平均,雖然識落有少少根,但都屬上品,油香同口感都冇得頂。可惜嘅係同朋友傾太耐,食到後邊凍咗有啲難咬。🥺

A Sweet Finale (Select 1/pp)

🍰Basque Burnt Cheesecake 巴斯克芝士蛋糕🔵
呢個係個合格嘅巴斯克芝士蛋糕,實淨、濕潤、重芝士味上邊再加埋紅莓果醬升華咗成件事,有B++
🧁Tiramisu提拉米蘇🔵
大人嘅味道,好重咖啡同酒味🍷 忌廉creamy蛋糕底都好濕潤!

當晚係朋友生日,店員仲好興奮送咗仙女棒蠟燭😍同埋噴噴蠟燭😍望住個海慶祝生日咪話唔好feel🥳加上店員非常friendly(加醒目)(你懂的🙂‍↕️)並成件事開心加倍🤩

當晚仲要嗌左杯prosecco同white wine🥂😆仲有買一送一!天未黑望住黃埔個海影摸下酒杯底真係好chill😚少少hiccup係户外地方,如果對煙味敏感會辛苦啲🥹
2024-07-08
慶祝紀念