2024-12-18 143 瀏覽
Anyone should know that burger patties should be cooked well-done regardless of the quality, source and price of the meat. It is because when meat is minced to produce burger patties, harmful bacteria such as Salmonella or E. coli from the raw meat's surface are mixed throughout the whole piece. I was shocked that the chef did not seem to know this. The beef patty was raw. The photo was taken AFTER I asked the staff to cook the patty again. The photo speaks for itself.

2024-12-18
午餐
2024-12-16 209 瀏覽
今晚係老友提意黎呢間餐廳,佢話早前佢食完之後就覺得一定要帶我黎食,因為佢知我會鍾意嘅!☘️Steak Tartare ($188) 牛肉他他配香脆吐司 - 一向也喜歡這道菜式,今晚無令我失望。☘️Foie Gras (4 pcs) ($188) 香煎鵝肝配布里歐麵包 - 鵝肝煎至外脆內軟,入口即溶。☘️Spanish Suckling Pig ($298) 脆皮乳豬配馬鈴薯 - 乳豬皮雖然很薄但很脆,肉質鬆軟。☘️Quatro Formaggi pizzette ($198) 四重芝士比蕯 - pizza 熱辣辣,餅底薄脆,多種芝士混合,味道無得輸!☘️Creamy Plump Burrata ($168) 布拉塔水牛芝士配時令蕃茄 - 好鮮甜的車厘茄子,加埋水牛芝士一齊食,好開胃的前菜。☘️Maryland Crab Cakes (2 pcs) ($148) 蟹肉餅 - 蟹餅雖然不是很大,但一整個都充滿蟹肉,沾上沙律醬一齊吃更好味。☘️Virgin Colada ($88) 椰漿、鳳梨汁 - 濃郁椰香同菠蘿汁味。☘️Pistachio Gelato ($42) 開心果雪糕 - 開心果味好香濃!今晚冇

今晚冇著夠衫,所以都係揀咗坐室內,否則應該坐室外,望住海景食飯嗰vibe就更加「正」!
2024-12-11
2024-12-15 255 瀏覽
今晚老公帶咗我去一間有戶外座位,仲可以睇海景的餐廳。餐廳有嚐味餐單,亦可散叫,因為太多款式,所以選擇咗散叫。🌷龍蝦堡麵包軟熟,外面脆口,龍蝦肉鮮甜,仲帶少少辣味。🌷蟹肉餅咬開啖啖都係蟹肉,面和底層都香脆。🌷濃厚波士頓龍蝦湯麵包上面鋪滿龍蝦肉,麵包口感較為硬身。龍蝦湯星橙紅色,質地濃厚,湯的味道鹹得來帶有鮮味。🌷脆皮乳豬配馬鈴薯乳豬皮薄而香脆,帶層易融的肥膏,真係唔想咬走肥膏。肉軟滑有肉汁,唔覺油膩,配芥辣醬係最夾。🌷西班牙式海鮮湯燉飯燉飯有濃郁的芝士香,飯粒粒分明,蝦肉彈牙,蜆肉鮮甜。🌷朱古力心太軟配雲呢拿雪糕切開朱古力心太軟,隨即流出朱古力。朱古力暖暖地,糕餅口感軟硬適中。🌷無蛋開心果忌廉蛋糕蛋糕的質感鬆軟,開心果粒很脆口,味道又香,開心果醬濃郁,令人食唔停口。🌷美式咖啡咖啡很濃,味道很香。
今晚老公帶咗我去一間有戶外座位,仲可以睇海景的餐廳。

餐廳有嚐味餐單,亦可散叫,因為太多款式,所以選擇咗散叫。
🌷龍蝦堡
麵包軟熟,外面脆口,龍蝦肉鮮甜,仲帶少少辣味。
🌷蟹肉餅
咬開啖啖都係蟹肉,面和底層都香脆。
🌷濃厚波士頓龍蝦湯
麵包上面鋪滿龍蝦肉,麵包口感較為硬身。
龍蝦湯星橙紅色,質地濃厚,湯的味道鹹得來帶有鮮味。
🌷脆皮乳豬配馬鈴薯
🌷西班牙式海鮮湯燉飯
燉飯有濃郁的芝士香,飯粒粒分明,蝦肉彈牙,蜆肉鮮甜。
🌷朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
🌷無蛋開心果忌廉蛋糕
🌷美式咖啡
咖啡很濃,味道很香。
2024-12-12 291 瀏覽
每次經過紅磡海旁的酒店時,總是想試試附近的餐廳 The Bayside🌊,因為晚上的氣氛實在熱鬧。上個週末正好來到黃埔,就體驗他們的 brunch set。無論是室內還是室外的座位,都可欣賞到迷人的海景,讓人倍感放鬆 ٩(◕‿◕)۶⟡‧₊ Maryland Crab Cakes ($138)每一口都能品嘗到蟹肉絲搭配蟹籽和醬汁🦀味道豐富只是調味稍為咸了點⟡‧₊ Squid Ink Spaghetti in Aglio e Olio ($198 + $148 for half Boston lobster)這道油蒜墨汁扁意粉內裡滿是小龍蝦肉加上半只波士頓龍蝦很吸睛但意粉略顯油膩龍蝦肉也稍顯實淨🦞⟡‧₊ Steak, Eggs & Fries ($238)看到粉嫩的牛真是倍感興奮🐮牛肉點了medium牛肉有點厚度稍微有點韌兩只荷包蛋十分吸引🍳加上香脆的薯條整體的份量相當可觀⟡‧₊ Tiramisu ($88)提拉米蘇口感綿密濕潤☕️咖啡味柔和令人滿足⟡‧₊ Virgin Mojito ($)無酒精的莫吉托清新可口薄荷味道清爽邊喝邊吹著海風感覺真爽😆

每一口都能品嘗到蟹肉絲

牛肉有點厚度稍微有點韌
兩只荷包蛋十分吸引🍳
加上香脆的薯條
整體的份量相當可觀

⟡‧₊ Tiramisu ($88)

提拉米蘇口感綿密濕潤☕️
咖啡味柔和
令人滿足

⟡‧₊ Virgin Mojito ($)

無酒精的莫吉托清新可口
薄荷味道清爽
邊喝邊吹著海風感覺真爽😆
2024-12-11 210 瀏覽
ℕ𝕆𝕍的生日飯局嚟到尾聲🎂,今次朋友安排黃昏在黃埔海旁這間戶外酒吧晚餐,入到去睇吓才知係酒店餐廳,反正今餐都由朋友發板,壽星只是負責品嚐就最幸福呢🥰💖餐廳先嚟碟橄欖焗撻,比客人邊食邊揀菜式好細心💖朋友點了8隻法國Fin de Claire開胃先,絕對係海水味鮮甜肥美既生蠔🦪。襯托杯Rose之中都算醇厚既Borsao Rosado Selection餐酒🥂再嚟份頭盤鱈魚塔可,可惜兩啖已經食哂了😋,好在還有西班牙火腿芝士,上碟時才知係成塊多士咁又熱又脆🥪餐湯是The Bayside Bisque,龍蝦湯中間用塊脆餅盛著滿滿龍蝦肉碎,驚喜高品質之作🦞主菜就點了扒三文魚配有機雜菜,魚扒非常Juicy之餘,竟然連配菜都好好味😋但最惹味就是外國口味既西班牙乳豬,最初以為只是綽頭,但原來整得好味過中式燒味既食法,我地連伴碟既薯角及帕德倫辣椒都清哂,諗起都回味💯🧁甜品則是Tiramisu及我最喜歡既開心果味意大利雪糕🍨,真係將開心果混和造既雪糕,真心推介😍😍😍最後我地再坐出去戶外成個鐘,嚟多個Round嘆埋杯菠蘿味清香既Pina Colada🍸,以及提子味濃既VIRGIN SANGRIA🍹,海景相伴真
餐廳先嚟碟橄欖焗撻,比客人邊食邊揀菜式好細心💖

最後我地再坐出去戶外成個鐘,嚟多個Round嘆埋杯菠蘿味清香既Pina Colada🍸,以及提子味濃既VIRGIN SANGRIA🍹,海景相伴真係吾捨得走呢🌌🌌🌌

• TheBaysideSangria
  • 新鮮生蠔
  • 脆皮乳豬配馬鈴薯
2024-12-03 426 瀏覽
聖誕前夕提早同朋友慶祝,揀咗一間可以望到海景嘅西餐廳,已經有聖誕裝飾佈置,超有氣氛,今次同朋友坐梳化位,寬敞舒適,仲有室外露天座位,望住海飲酒好chill。新鮮生蠔生蠔新鮮,肉質飽滿細膩,但有少少海水味,除咗檸檬汁,仲有酸酸地嘅mignonette sauce 同埋熱情果汁,非常清新。黑松露芝士意大利雲吞芝士餡料味道濃郁,奶油醬creamy,加入左黑松露,香氣十足。小龍蝦墨汁扁意粉(加半隻波士頓龍蝦)墨汁意粉口感Q彈,味道特別,小龍蝦味道鮮味,另外升級加半隻波士頓龍蝦🦞,大大隻,肉質彈牙。阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花熟成阿根廷肉眼扒牛肉味濃郁,肉質緊實,配搭滑溜薯蓉和脆嫩嘅西蘭花。THE BAYSIDE SANGRIA同朋友點左雞尾酒SANGRIA,白蘭地與紅酒醇厚混合,加上桃子及清甜既雜果,易入口,味道清新。

黑松露芝士意大利雲吞

小龍蝦墨汁扁意粉(加半隻波士頓龍蝦)
波士頓龍蝦

波士頓龍蝦
  • The Bayside Sangria
2024-12-02 330 瀏覽
之前係黃埔海邊釣魚,見到有間餐廳氣氛唔錯,而且有露天位坐可以更好咁望住個靚靚海景,除咗食飯之外仲可以飲杯嘢chill下,餐廳備有暖爐,冬天都唔洗怕吹住海風會好凍,夠晒貼心🥰而呢間餐廳原來同早排係太古食過間餐廳係同一集團,一於試下係咪水準一樣咗高先🤭我地今晚就叫左兩個tasting menu,To Start同To Warm Up都可以揀兩款,仲有The Main Event同A Sweet Final可以各揀一款飲品方面叫咗Virgin Colada,mocktail版嘅Pina Colada係奴才爸中意飲嘅飲品,椰香撲鼻,菠蘿酸酸甜甜好開胃😋The Bayside Sangria,嚟到西班牙餐廳冇理由唔飲吓傳統嘅西班牙水果酒,酒味唔算好辛口,反而仲甜甜地好香果味😋To Start,我地三款都叫咗黎試:薄切日本帶子配香茅油醋帶子好新鮮,鮮甜爽爽地唔漿口😋配上香茅油醋同係底嘅wasabi,又真係好夾好有泰式feel🤩三文魚他他🐟切碎咗嘅新鮮三文魚加上蟹籽同沙律醬,有三文魚油脂香,而沙律醬又中和到夠晒清新,食完好開胃🤤新鮮法國生蠔2隻🦪都係奴才爸最中意食嘅Fin de Claire,配上兩

To Start,我地三款都叫咗黎試:
薄切日本帶子配香茅油醋

三文魚他他🐟

新鮮法國生蠔2隻🦪
都係奴才爸最中意食嘅Fin de Claire,配上兩種醬汁任君選擇,不過生蠔夠新鮮,就咁唧啲檸檬已經好正😋

我地仲另外叫咗個蟹餅🦀蟹餅口感緊實,一整個都充滿蟹肉,輕輕煎一煎帶點香口,點埋沙律醬仲開胃😋

To Warm Up,我地一樣三款都叫晒黎試🤭
鱈魚塔可🐟🌮
鱈魚用fish & chips方法炸過,配上酸酸甜甜嘅醬汁,taco皮微脆,加埋番茄同生菜絲中和炸魚油膩感,非常清新😋

西班牙火腿芝士🐖🧀🥪
多士烘到外表微脆,裡面用嘅係西班牙火腿同熱熔芝士,再淋上蜜糖練奶,外甜內咸外脆內軟,口感味道都超豐富🤤

香煎鵝肝配牛油包,無花果醬🪿🥖
又係老母最中意食嘅鵝肝🤤邪惡嘅嘢總係最好食🙈鵝肝上到枱已經香氣四溢,件鵝肝仲要大大件又厚身,一咬落去啲香味簡直直上天靈蓋🙈🤤

The Main Event
黑松露芝士意大利雲吞🧀🥟
呢個意大利雲吞同我地係airside食果間pizza店味道一樣,一樣咁正😋醬汁夠杰身掛到係雲吞上,而且餡料入面仲有粒粒黑松露同Ricotta芝士🧀,非常滿足😋

熟成和牛配薯蓉,西蘭花,紅酒汁🐃🥩
和牛熟成咗之後肉味更加濃郁🤤我地叫咗五成熟,大廚對火侯亦掌握得好好,入面係鮮嫩嘅粉紅色,肉質軟嫩🤤

A Sweet Final
西班牙油條配朱古力醬🍫、椰子味Gelato意大利雪糕🍨
未食過西班牙油炸鬼,今次可以一試🤭一黎到已經聞到好香肉桂味,外面炸得酥脆但內裡原來好軟糯,外表再灑滿砂糖增加口感,我地配埋Gelato一齊食仲正🤤佢地嘅Gelato真係正,雪糕質感好綿密而且椰子味好鬼香濃😋

🤑 人均消費:~$600
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:The Bayside (紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #紅磡美食 #黃埔美食 #海邊餐廳 #靚景 #浪漫西餐 #海景 #西班牙菜 #TheBayside
返工都要食午餐,而今次就喺公司樓下chill住食 Chill E.A.T. 優惠午餐。其實餐牌上的選擇同平時午餐餐牌的好類似,不過比平時的更優惠,才HK$148/位+10%服務費,好抵食👍🏼 今次見有西班牙菜式,就試下與上一次不同嘅美食啦~🐟🌮 Cod Fish Tacos (2pcs). 炸魚配墨西哥粟米餅呢個組合好新穎. 炸魚薄皮厚肉,肉質比較實正,但幾滑. 配搭獨特嘅沙律醬和蔥,增添風味~🐖 Spanish Suckling Pig served with Rosemary Potato and Padron Peppers with Honey Mustard (+ HK$58). 西班牙式烤乳豬,豬皮烤至又薄又脆,肉質嫩滑,啖啖肉唔肥喎,仲好入味添!. 伴菜有西班牙帕德龍辣椒,鮮甜不辣,也有美味迷迭香薯仔🧀🍰 Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Coulis. 焦香香濃,芝士味出眾,小小一件唔會食到人好膩

1902 瀏覽

🐟🌮 Cod Fish Tacos (2pcs)
. 炸魚配墨西哥粟米餅呢個組合好新穎
. 炸魚薄皮厚肉,肉質比較實正,但幾滑
. 配搭獨特嘅沙律醬和蔥,增添風味~

Cod Fish Tacos

. 伴菜有西班牙帕德龍辣椒,鮮甜不辣,也有美味迷迭香薯仔

. 焦香香濃,芝士味出眾,小小一件唔會食到人好膩

2024-11-11
Cod Fish Tacos
2024-11-28 333 瀏覽
餐廳分成戶外同室內區 戶外區可以望住個海 嘆住美酒美食推薦呢個天氣坐戶外區 非一般嘅chill呀!室內區又可以感受舒舒服服咁傾計 感受渡假氣氛生日仲會播放超級開心版本嘅生日歌 好有儀式感🍽️Chef Tasting Menu ($328+10%)呢個價錢包前菜、Tapas、主菜同甜品 超級抵食‼️🍴薄切日本帶子配香茅油醋好新鮮 質感超軟滑 口感好好 🍴三文魚他他份量好大 調味唔錯 係一道開胃嘅前菜🦪新鮮法國生蠔 2隻(+68)生蠔新鮮帶海水鮮味 附有雙醬汁可選擇擠埋檸檬汁就更加突出鮮味🌮鱈魚塔可 (1pc)多層次嘅醬汁混搭而成 味道非常豐富千島醬汁拼微辣醬汁 配香脆炸魚最適合不過🥪西班牙火腿芝士 (1pc)多士經微烘過後 香脆可口夾上火腿同芝士 係大家都會鐘意嘅咸香味道🥟黑松露芝士意大利雲吞估唔到份量都咁多‼️黑松露香味突出 芝士忌廉醬汁好惹味最啱同朋友開心share🐮熟成和牛配薯蓉 : 西蘭花 . 紅酒汁(+$38)和牛牛味好重 切成大粒狀熟度係真係根據客人要求而做 值得一讚配菜有西蘭花同薯蓉 🐖西班牙乳豬配薯角,帕德倫辣椒,芥辣期待已久嘅菜色 每次黎都會點!所以係Tasting menu

餐廳分成戶外同室內區
戶外區可以望住個海 嘆住美酒美食
推薦呢個天氣坐戶外區 非一般嘅chill呀!

室內區又可以感受舒舒服服咁傾計 感受渡假氣氛
生日仲會播放超級開心版本嘅生日歌 好有儀式感

呢個價錢包前菜、Tapas、主菜同甜品 超級抵食‼️

🍴薄切日本帶子配香茅油醋
好新鮮 質感超軟滑 口感好好

🍴三文魚他他
份量好大 調味唔錯 係一道開胃嘅前菜

🦪新鮮法國生蠔 2隻(+68)
生蠔新鮮帶海水鮮味 附有雙醬汁可選擇
擠埋檸檬汁就更加突出鮮味

🌮鱈魚塔可 (1pc)
多層次嘅醬汁混搭而成 味道非常豐富
千島醬汁拼微辣醬汁 配香脆炸魚最適合不過

🥪西班牙火腿芝士 (1pc)
多士經微烘過後 香脆可口
夾上火腿同芝士 係大家都會鐘意嘅咸香味道

🥟黑松露芝士意大利雲吞
估唔到份量都咁多‼️
黑松露香味突出 芝士忌廉醬汁好惹味
最啱同朋友開心share

🐮熟成和牛配薯蓉 : 西蘭花 . 紅酒汁(+$38)
和牛牛味好重 切成大粒狀
熟度係真係根據客人要求而做 值得一讚
配菜有西蘭花同薯蓉

🐖西班牙乳豬配薯角,帕德倫辣椒,芥辣
期待已久嘅菜色 每次黎都會點!
所以係Tasting menu以外再加上一份

🫖Mint Pepper Tea
  • Fish Taco
  • SpanishSucklingPig
2024-11-26 277 瀏覽
食得多中日韓餐,偶爾都想異國風情一下👱🏻‍♀️👱🏻‍♂️呢幾日天氣轉凍❄️,終於無左悶焗嘅感覺,坐喺海邊感受著涼風,食住濃情西餐,飲住杯wine🥂 人生就係可以咁寫意餐館分成室內、外,想感受下自然海風🌬️同靚景🏞️的話可以坐喺室外~ 想同情人、閨密靜靜地密密斟的話,整潔舒適嘅室內亦係唔錯嘅選擇👍🏻一入座,職員就送上青豆小撻,青豆已煮至軟綿,混合左白汁,放喺小撻皮上,一黎就已經補充左纖維,唔使餓住睇餐牌👀食物可以選擇散叫,或者一個CP值頗高嘅tasting menu,有齊前菜x2、小食x2、主食x1、甜品x1 ✨前菜📌薄切日本帶子配香茅油醋🦪呢款食落好驚喜,好有泰式fusion感,爽口嘅帶子配上酸酸甜甜辣辣嘅醬汁,非常開胃📌三文魚他他🐠新鮮三文魚切碎配上蟹籽、香草,有魚油香之餘沙律醬又中和膩感,味道清新,作為開胃前菜份量都唔少📌新鮮法國生蠔🦪生蠔好新鮮,口感甘甜帶海水咸鮮餘韻✨小食📌鱈魚塔可🐠小小一件好可愛🌮 塔可皮帶少少脆,夾住香口炸鱈魚、蕃茄絲同生菜,配上酸酸甜甜嘅醬估唔到嘅係食落口竟然有啲辣辣地,原來喺塔可餅底放左一粒粒嘅青辣椒醬,辣辣地又更加開胃😂📌西班牙芝士火腿🧀🍖多士烘到脆身,火腿薄薄
食得多中日韓餐,偶爾都想異國風情一下👱🏻‍♀️👱🏻‍♂️

✨前菜
📌薄切日本帶子配香茅油醋🦪

📌三文魚他他🐠

📌新鮮法國生蠔🦪
生蠔好新鮮,口感甘甜帶海水咸鮮餘韻

✨小食
📌鱈魚塔可🐠
估唔到嘅係食落口竟然有啲辣辣地,原來喺塔可餅底
放左一粒粒嘅青辣椒醬,辣辣地又更加開胃😂

📌西班牙芝士火腿🧀🍖
多士烘到脆身,火腿薄薄一片,相比之下芝士就非常厚🤩
多士底部塗滿一層蜜糖,變成鹹甜組合,又似係小食,又似食緊甜品,幾特別

📌香煎鵝肝配牛油包 • 無花果醬🪿🧈🍞
塊鵝肝大大舊又厚身😍 鵝肝入口即溶,滿口都係鵝油香❤️ 塊包比較軟身,完美吸收鵝肝油,好正🕺🏻💃🏻
無花果醬酸酸地,可以化解油膩感

✨主菜
📌黑松露芝士意大利雲吞🧀🥟
意大利雲吞皮較厚身,內餡係黑松露粒 + Ricotta(瑞可塔起司)
黑松露醬濃稠杰身,厚厚咁包裹住每塊雲吞,成碟雲吞味道好濃郁!簡直係黑松露x芝士MAX!!!

📌熟成和牛配薯蓉 • 西蘭花 • 紅酒汁🐮🥔🥦🍷
牛扒5成熟,肉質軟嫩,厚度適中,和牛脂肪分配平均,油份不算重,但肉味濃郁,配埋經過調味嘅鹹香薯蓉,味道更豐富
西蘭花脆嫩爽口,熟度剛好

甜品
📌提拉米蘇☕🍰
有四層厚,蛋糕濕潤令口感更幼滑綿密,帶有陣陣咖啡酒香味

📌西班牙油條配朱古力醬🍫
西形牙油條炸到外層脆卜卜,沾滿砂糖同朱古力醬,內裡帶點煙韌,強烈對比令人忍唔住一口接一口

天氣凍咗,胃口大咗😆另外再散叫左一款✨小食+✨比薩
📌西班牙油蒜大蝦🦐
蝦肉非常爽脆,有6大粒份量剛好,隨碟仲有4塊烤香左嘅多士
而呢道菜嘅重點絕對係蒜油,香味十足,蒜油中有鹹香碎料,最適合用黎沾多士,多士吸收哂蒜油同碎料,好惹味😍

📌辣肉腸比薩🍕
Pizza熱辣辣真係無得輸,餅底薄脆,舖滿一層厚芝士,蕃茄醬加上鹹香辣肉腸,pizza惹味程度更上一層樓

✨飲品
📌SPRING GARDEN(熏衣草、蝶豆花、西柚汁、蘇打水)
熏衣草強烈香味好突出,味道都幾清新
漸層色嘅調配又靚又浪漫,打卡一流💕

📌Rewild Cabernet Sauvignon, Australia
澳洲紅酒帶啲甜味,質地輕身,用黎配牛扒係不二之嘅選

2024-11-24 251 瀏覽
在尋找一個能欣賞維多利亞港全景的西班牙美食寶藏嗎?在海濱餐廳,您可以沉醉在實惠的品嚐菜單中,無論室內還是室外,都可盡情享受迷人海景的背景。〘 海濱龍蝦濃湯 〙品嚐精緻的波士頓龍蝦濃湯——一種帶有一絲干邑的絲滑混合物。〘 帶子酸橘薄切 〙〘 三文魚塔塔 〙〘 鱈魚墨西哥捲 〙〘 火腿芝士三明治 〙〘 香煎鵝肝牛油包配義大利醋忌廉和無花果醬 〙🏆從迷人的開胃菜開始:薄切帶子酸橘,綴以鮮花;火腿芝士三明治,一種質感的交響樂;或者享用薄脆金黃的鱈魚墨西哥捲;火腿芝士三明治,一款經典的烤三明治;我們的最愛 - 香煎鵝肝牛油包,配以義大利醋忌廉、無花果醬和一點點覆盆子增添平衡。〘 龍蝦堡 〙盡情享受招牌龍蝦堡:鮮美的龍蝦肉裹在自製香草美乃滋中,置於黃油酥皮包中,輕輕烤至完美。〘 扒三文魚配有機雜菜 〙〘 西班牙乳豬配迷迭香薯角及帕德倫辣椒芥辣 〙🏆在挑選主菜時有些困難,因為每道菜都很吸引人!脆皮乳豬和鮮嫩的肉絕對是亮點,同時三文魚與香甜薯泥和小芥蘭搭配得天衣無縫。〘 椰菜花小食 〙品嚐引人入勝的椰菜小食傑作——一種素食炸雞美點。輕炸椰菜花配以自製辣味蒜蓉蛋黃醬,一種奶油而微辣的醬汁。〘 開心果雪糕

〘 海濱龍蝦濃湯 〙
品嚐精緻的波士頓龍蝦濃湯——一種帶有一絲干邑的絲滑混合物。

〘 帶子酸橘薄切 〙

〘 椰菜花小食 〙

〘 開心果雪糕 〙🏆
〘 提拉米蘇 〙
〘 無蛋開心果忌廉蛋糕 〙🏆
在海濱餐廳的甜點天堂,不僅可以品嚐提拉米蘇等經典甜點,如果您是開心果愛好者,不妨嘗試享受真正有開心果碎塊的開心果雪糕,以及無蛋開心果忌廉蛋糕,配以焦糖忌廉,這絕對是今年我們品嚐過的最佳開心果蛋糕。

〘 Virgin Colada 〙

📍海濱餐廳(紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2024-11-23 339 瀏覽
「The Bayside」位於黃埔海濱長廊,九龍海逸君綽酒店旁,是中環Quiero Más嘅姐妹店,從港鐵黃埔站步行過來大約5分鐘步程,有室內和室外露天座位,可飽覽維多利亞港嘅海景,非常捨意舒適,而室內除了用餐區之外並設有酒吧區,Happy Hour飲返杯都幾好,餐廳主打摩登地中海菜,深受外國人歡迎,可見質素有保證晚餐以單點和Tasting Menu 為主✨和牛配黑松露醬及有機蘿蔔(150g) $288和牛叫左Medium帶粉嫩,和牛充滿香濃嘅牛味,口感軟腍又充滿肉汁,配菜有馬鈴薯、甘筍和菜,特別是馬鈴薯軟腍又惹味✨和牛肉醬意大利闊條麵 $228闊條麵麵條有嚼勁,掛滿和牛肉醬和蕃茄汁,酸酸地幾惹味✨黑松露芝士意大利雲吞 $218黑松露醬汁香口濃郁又Creamy,意大利雲舌入面包住芝士粉,難怪每吃一口都芝味濃厚,非常推薦✨生蠔(6pcs) $298生蠔來自法國Fine De Claire,生蠔新鮮,唔算特別肥美,但肉質爽口有彈性,味道甜甜地帶榛果香味,另可配紅酒醋或百香果醬✨Bikini Coast - Spanish Ham & Cheese $128多士面層金黃香脆並塗上蜜糖,內層搭

晚餐以單點和Tasting Menu 為主

✨和牛配黑松露醬及有機蘿蔔(150g) $288

✨和牛肉醬意大利闊條麵 $228
闊條麵麵條有嚼勁,掛滿和牛肉醬和蕃茄汁,酸酸地幾惹味
和牛肉醬意大利闊條麵

✨黑松露芝士意大利雲吞 $218

✨生蠔(6pcs) $298
生蠔(6pcs)

多士面層金黃香脆並塗上蜜糖,內層搭配鹹味甘香嘅西班牙火腿加香濃芝士,是多士嘅絕佳配搭

✨VIRGIN COLADA $68
鳳梨椰子奶,充滿香濃嘅椰子香,口感順滑,鳳梨嘅酸甜味道可平衡返椰漿嘅油膩,飲起來特別清爽充滿夏日氣息

✨BAILEY’S $90
朋友很喜歡Bailey’s ,口感 Creamy細滑,酒味濃郁香醇帶甜味,好啱女仔飲

可惜小編用餐當日在下雨,否則坐在戶外Chill 下都幾舒服

和牛肉醬意大利闊條麵
黑松露芝士意大利雲吞
生蠔(6pcs)
今次同閨蜜去黃埔海旁的【The Bayside】食地中海菜🏝~⁡⁡餐廳有分室外及室內位,室外座位可以享受微微海風加維港靚景🌉!! so chill😎~室內座位寬敞舒適,氣氛溫馨🥰。⁡⁡🥑牛油果他他配芒果及酸種麵包⁡牛油果入口綿滑濃厚😍,配上酸酸甜甜的芒果🥭,味道更有層次!!⁡酸種麵包外脆內煙韌,同牛油果他他好夾👍🏻~⁡⁡🦆香煎鵝肝配布里歐麵包⁡鵝肝煎到微微酥脆,內層幼滑,帶有豐富鵝油脂香😋⁡🍎微酸的蘋果醬汁中和左鵝肝的油膩感,可以再食多一件😏⁡⁡🥩阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花⁡五成熟的肉眼扒,熟度剛好👍🏻,粉嫩肉色,肉眼柔嫩多汁🤩⁡牛味濃郁,油脂甘香,超正!!💯⁡⁡🍕海鮮比薩⁡超薄脆批底,金黃酥脆呢😋~⁡比薩有好香嘅羅勒香草味,好清新的味道🤤⁡🦐海鮮有蝦、魷魚及青口等,鮮甜彈牙,同青醬完美結合!!⁡⁡🍬甜點時間⁡🫔西班牙油條配朱古力醬⁡金黃外表,內裏鬆軟,單食有淡淡肉桂香氣😍⁡點點朱古力醬,濃香甜美😋,又係另一好滋味~⁡⁡🍰無蛋開心果忌廉蛋糕⁡開心果味濃郁🥰,有堅果香氣,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑輕盈🤤,味道層次豐富,微甜不膩!⁡⁡🍸Virgin Sangria⁡清甜提子果味,加左薄荷清新舒爽🤩

⁡🥑牛油果他他配芒果及酸種麵包⁡
酸種麵包外脆內煙韌,同牛油果他他好夾👍🏻~⁡

⁡🦆香煎鵝肝配布里歐麵包⁡
鵝肝煎到微微酥脆,內層幼滑,帶有豐富鵝油脂香😋⁡
🍎微酸的蘋果醬汁中和左鵝肝的油膩感,可以再食多一件😏⁡

⁡🥩阿根廷肉眼扒配薯蓉及西蘭花⁡
五成熟的肉眼扒,熟度剛好👍🏻,粉嫩肉色,肉眼柔嫩多汁🤩⁡
牛味濃郁,油脂甘香,超正!!💯⁡

⁡🍕海鮮比薩⁡
超薄脆批底,金黃酥脆呢😋~⁡
比薩有好香嘅羅勒香草味,好清新的味道🤤⁡
🦐海鮮有蝦、魷魚及青口等,鮮甜彈牙,同青醬完美結合!!⁡

⁡🍬甜點時間⁡
🫔西班牙油條配朱古力醬⁡
金黃外表,內裏鬆軟,單食有淡淡肉桂香氣😍⁡
點點朱古力醬,濃香甜美😋,又係另一好滋味~⁡

⁡🍰無蛋開心果忌廉蛋糕⁡

⁡🍸Virgin Sangria⁡
清甜提子果味,加左薄荷清新舒爽🤩,甜度剛好!⁡

🍹Virgin Colada⁡
椰子味及菠蘿味平衡,入口酸甜開胃解渴😋~⁡

可以一邊享受地中海美食,一邊欣賞維港海景,真係好嘆呢😊⁡
建議黃昏時候入座,可以欣賞日落🌅,好浪漫呢❤~⁡

2024-11-22 217 瀏覽
♥️The Bayside (黃埔)呢間餐廳有得坐室外同室內 可以飽覽維港嘅景色 收工黎同朋友食下野飲下野都幾chill😍黑松露蘑菇撻呢個係餐前小食 都唔錯~🦞Loster Roll烘左嘅面包夾上新鮮嘅龍蝦肉同蟹子 配上沙律醬食落好滋味又有層次~🍕Half and half 揀咗烤雞pizza拼夏威夷pizza個人食pizza好鍾意有菠蘿😆烤雞pizza食落重口味啲 同埋有滿滿嘅cheese!餅底薄脆 食落口感豐富🐔中東烤雞肉串用咗多種香料醃製嘅雞肉串~好入味 配上薄餅、沙律菜 雞肉沾上乳酪醬好清新🐮和牛配黑松露醬及有機蘿蔔(150g)我哋叫咗五成熟 燒得幾好配上黑松露醬好夾 連啲配菜都好好食🍋‍🟩Virgin Mojito🍍Virgin Colada 係鳳梨同椰汁製成 不錯🍰Tiramisu蛋糕食落口感綿密 有咖啡香同芝士味都突出🍨Gelato 我哋叫咗開心果味同椰子味兩隻味都好好食 質感細膩 個人中意開心果味 雪糕充滿開心果碎😆
♥️The Bayside (黃埔)

黑松露蘑菇撻
呢個係餐前小食 都唔錯~

🦞Loster Roll

🍕Half and half
揀咗烤雞pizza拼夏威夷pizza
個人食pizza好鍾意有菠蘿😆

🐔中東烤雞肉串
用咗多種香料醃製嘅雞肉串~好入味 配上薄餅、沙律菜
雞肉沾上乳酪醬好清新

🐮和牛配黑松露醬及有機蘿蔔(150g)
我哋叫咗五成熟 燒得幾好
配上黑松露醬好夾 連啲配菜都好好食

🍋‍🟩Virgin Mojito

🍍Virgin Colada
係鳳梨同椰汁製成 不錯

🍰Tiramisu
蛋糕食落口感綿密 有咖啡香同芝士味都突出

🍨Gelato 我哋叫咗開心果味同椰子味

同朋友一齊嚟咗呢間西班牙🇪🇸餐廳食晚餐,呢度食物美味坐室內又得坐室外都得亦都真係坐得幾舒服🤣有 $328 一位 Tasting Menu 咁我哋叫咗2位,每位包2款頭盤+2款第二道菜+1款主菜+1款甜品,全部有得揀🤣;呢個 Tasting Menu 嘅安排有頭盤第二道菜主菜等,同西班牙嘅 Aperitivo, Primer Plato, Entremés, Segundo Plato, Postre 都真係幾相似🤣TO START (Select Two),每人揀2款有3款可以揀,咁全部都有叫🤣:「薄切日本帶子配香茅油醋」:帶子新鮮肉質鮮甜 Ceviche 做法幾開胃😋「三文魚他他」:三文魚加 dill-cream 做他他,原來幾夾😋「新鮮法國生蠔2隻(+$68)」:法國生蠔新鮮肉質爽滑有淡淡嘅海水味😋TO WARM UP (Select Two)每人揀2款有3款可以揀,咁都係全部都有叫🤣:「鱈魚塔可 (1pc)」:鱈魚用脆漿包住炸香咗然後用 Tortilla 包住嚟食,好味😋 「西班牙火腿芝士 Bikini(1pc)」:簡單火腿芝士多士😋「香煎鵝肝配牛油包配無花果醬(+$78)」:鵝

「香煎鵝肝配牛油包配無花果醬(+$78)」:鵝肝香滑夠 creamy 冇筋好香肝味,加埋意大利黑醋無花果醬一齊食好夾😋
仲叫咗 $238「龍蝦堡 Lobster Roll (2pcs)」食主菜之前食;材料包 Lobster meat, home-made herb mayo on buttery brioche bun 🤣,食到有好多龍蝦肉撈埋響蛋黃醬裏邊,用法國🇫🇷布莉歐麵包夾住一齊食,又係好味😋
THE MAIN EVENT (Select One),一人揀一個😋:

「西班牙乳豬配薯角 帕德倫辣椒 芥辣」:乳豬皮少少脆😋;呢個乳豬煮法幾特別,估計係將乳豬肉撕碎 做到好似 shredded pork, 然後再壓番實變成長方形一件,上邊仲整到脆脆哋不過我就唔係好估到點樣整啦🤣,總之就係好食🤣😋
「熟成和牛配薯蓉 西蘭花 紅酒汁(+$38)」:熟成和牛要咗5成熟,廚師控制生熟程度控制得好好,和牛肉質軟熟,中間有少少粉紅色😋
A SWEET FINALE (Select One),揀咗「提拉米蘇」同埋「意大利雪糕」: 提拉米蘇做得輕身唔係好甜😋,椰子雪糕清新好味仲食到啲椰絲肉😋
$78 San Pellegrino:不嬲鍾意飲呢個牌子🤣