thevictulas 位於灣仔繁榮大街商廈入邊嘅一間法式屬性牛扒小餐廳🍴入到去會先見到一個存酒🍾corner,再行入去就係餐廳🍽️餐廳採用暖色調嘅燈光讓人感到舒服及放鬆,落地大玻璃🪟出面在灣仔嘅夜景🌃,另外一邊放咗熟成櫃入邊放咗勁多高質🥩牛扒Started Hamachi Mosaic Roller🐟油甘魚刺身卷三文魚子配上蘿蔔湯加上面頭脆脆白昆布 ,真係好有春天嘅氣食落非常清新Seared Foie Gras With Kimchi🦢估唔到鵝肝同泡菜係一個咁夾嘅組合,自家醃製嘅泡菜酸度適中,又唔會搶咗鵝肝本身嘅香氣,兩者配合天衣無縫MainPan Seared John Dory🐠香前法國深海魴魚,肉質鮮嫩,口感細膩,再用鍋煎過,外皮酥脆、內裡嫩滑,濃濃魚味👍30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 🐂300G招牌菜熟成西冷牛真的是必點!🥩牛排經過乾式熟成30日以上,肉質軟化了許多,讓肉味更加濃郁!切開後依然粉嫩,保留了很多肉汁,入口軟腍多汁!更正既係,牛排的頭與尾帶著濃郁的芝士味,讓口感更加豐富!另外還有加入西芹頭粒,讓整道菜更加清新爽口!D

入到去會先見到一個存酒🍾corner,再行入去就係餐廳🍽️

另外一邊放咗熟成櫃入邊放咗勁多高質🥩牛扒

Started

Hamachi Mosaic Roller🐟

Seared Foie Gras With Kimchi🦢

Main

Pan Seared John Dory🐠

Dessert🍬

Strawberry And Meringue🍓
一道充滿莓果風味既甜點,以新鮮草莓和蛋白餅為主角,蛋白酥餅外層酥脆,內層更驚喜一層一層,分別有吉士醬,士多啤梨雪葩及朱古力🍫,口感勁豐富🤤食完超級滿足,而家諗起都仲懷念緊😍
  • 30 days Dry Aged ‘SWIFT’ Prime Stirploin 300G
  • Pan Seared John Dory
2023-03-24 32 瀏覽
🎉🍽️ 呢日同朋友去咗食一間位於灣仔嘅法國餐廳😋,叫做The Victuals🥖🇫🇷,佢哋嘅裝修層次比較偏向簡單casual🌿,但係食物方面配搭非常之講究👌,啱啱啱,我哋食嗰陣真係好滿足😍!以下係我嗰晚食嘅菜式🍽️:🐟 Hamachi mosaic roller:油甘魚 白昆布 蘿蔔湯🍲,呢個菜式真係好清新💦,油甘魚同白昆布嘅組合好啱口味👍!🥘 Seared foie gras with kimchi:鵝肝配kimchi醬 地瓜球,呢個fusion菜式好有創意💡,鵝肝煎得啱啱好,同kimchi一齊食真係太好味啦😋!🍽️ Pan seared john dory:法國深海魚-海魴配蘿蔔蓉汁🌊,呢道菜式都唔錯,魚煮得啱啱好👌,蘿蔔蓉汁都好搭👏!🥩 30 days dry aged 'SWIFT' prime striploin:三十日芝士熟成牛上腰肉🔥,肉質熟得啱啱好,好彈牙同埋香😍🤤!🍓 Strawberry and meringue:士多啤梨蛋白餅,入邊有士多啤梨雪芭同黑朱古力醬🍫,呢個甜品真係太好味啦,士多啤梨同蛋白餅嘅組合真係絕配👏!

2023-03-22 30 瀏覽
今晚在灣仔吃飯,一出電梯,便看到一處酒櫃,放滿不同的紅酒和白酒,眼花撩亂。餐廳裝潢簡單,木系裝潢,設有廂房,一邊是玻璃窗,透進自然光,感覺沒那麼侷促。⭐️Beetroot Cured Salmon $178把三文魚捲成花的形狀,配上沙律菜,賞心悅目。以紅菜頭汁把三文魚染成紫色,加上芥末籽、薯仔脆和白色酸忌廉。入口軟腍的三文魚配搭酸忌廉,味道清新又帶點微酸,十分開胃。還有薯仔脆增加口感,吃起來既有視覺的刺激,又有開胃的感覺。⭐️Scallion & Rice Puff$248這款前菜很特別,以白雪魚、薯仔打成蓉,包裹吞拿魚赤,再沾上米通或香蔥,配搭酥皮一起吃。吃的時候配搭義大利白醋和橙汁調成的醬汁,也蘸上紫菜醬調味,味道更突出呢!入口有酥皮的鬆脆,也有捲物的獨有口感,感覺很有趣的吃法。⭐️Asparagus Risotto$208一碟綠色的義大利飯,看起來十分健康。主要有火箭菜、蘆筍、菠菜和芝士。米飯加上用菠菜打成的汁,加上洋蔥粒,入口順滑,米飯略帶點硬,味道正宗。米飯拌上芝士和蘆筍,令口感不會單一,增添味蕾的享受。

⭐️Beetroot Cured Salmon $178

把三文魚捲成花的形狀,配上沙律菜,賞心悅目。

⭐️Scallion & Rice Puff$248

⭐️Asparagus Risotto$208

米飯拌上芝士和蘆筍,令口感不會單一,增添味蕾的享受。
2023-03-21 420 瀏覽
灣仔軒尼詩道的The Victuals 新法國菜餐廳,一直口碑不錯,步入餐廳就會先到大型酒藏,餐廳內一排窗戶空間感十足 ,座位寬敞配上柔和昏暗燈光,修飾散發著藝術的風情,環境安靜有情調💃🏻餐牌提供了前菜、餐湯、主菜、甜品、葡萄酒等,選擇豐富,主打自家熟成的多種肉類,如牛扒更是出名👍🏻👍🏻冷盤 Hamachi Mosaic Roller以ikura 三文魚子,油甘魚,白松露 和三文魚子組成,外觀像大理石紋理,整體味道較濃,魚肉口感富彈性☺️Mussels with Dried Mussels Sauce即叫即煮,配麵包法國新鮮青口,青口生熟程度恰到好處,用了青口煮濃縮醬汁,加入火腿粒、橄欖粒,口感層次提升,香脆多士加入青口醬汁同食,味道鮮甜又香脆可口14 Days Dry Aged 'Omaha' Beef Tongue牛脷則先乾式熟成14日,用雞油以法式油封嘅方法醃兩日,慢煮24小時後用紅酒煮成,多重工序令肉質變得軟嫩、腍而不爛,配搭烤新鮮蘆筍、慢煮薯仔、紅酒汁同酸蘿蔔,友人讚不絕口!30 days Dry aged ‘Cedar River’ Prime Rib eye 300G招牌菜
💃🏻

冷盤 Hamachi Mosaic Roller

招牌菜熟成西冷,選用最高等級嘅USDA Prime西冷,乾式熟成30日以上,軟化肉質令肉味更為濃郁,微微的燒烤香氣,肉質半肥瘦,入口細嫩軟腍,油脂甘香,配搭雪花鹽更提味😋

Strawberry And Meringue
十分有驚喜,蛋白餅外脆,內層是吉士、士多啤梨雪葩與朱古力,碟邊是脆脆及反沙杏仁碎,口感非常多層次,必點甜品😚

食物選材質素高,擺盆精緻,吃得出製作認真與心思,侍應服務貼心,適時上菜,是一間很有誠意及水準的新法國菜餐廳,讓人留下深刻印象,值得推介品嚐🥂☺️
  • 14 Days Chicken Oil Aged 'Omaha' Beef Tongue
2023-03-21 42 瀏覽
依間餐廳係開業既時間我已經黎過一次佢地熟成牛肉可以話數一數二我地2個女仔都點得幾豐富 可能食過好食 有信心Mussels with dried Mussels sauce青口鮮味十足 細細隻肉質彈牙Chicken Golumpki椰菜包住嫩滑雞卷 松露mousse 羊肚菌伴碟 口內充滿濃郁味道30 days Dry aged Cedar River Prime Stirploin重頭戲出場 牛魔王最愛30日熟成牛 牛香濃 肉質軟滑 停唔到口炸蓮藕脆 加埋3款薯仔打成既薯蓉Sous vide 24hrs Iberico Pork Rack我閏蜜偏愛 豬扒厚度好有質感熟度岩岩好 令肉質juice帶點爽脆The Victuals Tiramisu依個Tiramisu係我近期食過最好食既Tiramisu好Creamy 軟滑 咖啡香濃伴杏仁脆脆The Victuals 📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓#foodiehk #wanchai #tastofhk #steaks #dryaged #beeflover

依間餐廳係開業既時間我已經黎過一次

依個Tiramisu係我近期食過最好食既Tiramisu
好Creamy 軟滑 咖啡香濃伴杏仁脆脆

The Victuals
📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓

有沒有朋友仔都一樣迷戀熟成牛肉呢🤤?今次來到於灣仔地鐵站附近的新派法國菜餐廳,主打自家熟成肉類,以牛肉自帶的酵素破壞肌肉的結締組織,蒸散肌肉的多餘水份,令肉質的嫩度、風味及含汁性得以大提升!美味程度一定要試過才知🥹!一進入餐廳,就會見到小酒窖,燈光氣氛柔和,整體設計片木調輕工業風,設有包廂,而另一邊則是面向球場的玻璃窗,而吧枱座位設計。🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 (~$1,000 pp)♦️ Waldorf Salad - $158以乳酪拌均青蘋果和提子做成的沙律,好清新,加以甜絲絲的核桃脆片,酸甜開胃!♦️ Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow with Brioche - $178Dry過的牛骨髓加上牛油,風乾牛粉、芫荽、芝麻、四川粉同花花點綴,一開始為吃到四川風味的微辛辣感,然後牛骨髓的香味就會爆出,連同風乾的牛骨髓粉搽在法國牛油包上,啖啖精華滋味🤩!♦️ Pan Seared John Dory - $388 John Dory是法國野生深海,肉質結實,肥厚雪白,以蘿蔔打成的蓉墊著, 加入5J頂級品牌的伊比利亞火腿調味, 鹹香得來又吊出魚的鮮甜味。上面放

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 (~$1,000 pp)

♦️ Waldorf Salad - $158
Waldorf Salad

John Dory是法國野生深海,肉質結實,肥厚雪白,以蘿蔔打成的蓉墊著, 加入5J頂級品牌的伊比利亞火腿調味, 鹹香得來又吊出魚的鮮甜味。上面放置炸過的羽衣甘藍, 😆好似紫菜般酥脆香口,令成道菜的口感更多層次。
Pan Seared John Dory

♦️ 30 Days Dry Aged '44 Farm's Prime Striploin 300g - $990
必試的主打乾式熟成牛扒!選取美國德州黑安格斯牛肉,乾式熟成30日,肉味更濃厚集中,肉汁油香豐腴,粉紅的肉質非常嫩滑誘人😍!頭與尾出切的部位特別帶濃郁芝士味,口感外酥内嫩。伴碟有西芹頭粒和由3種不同薯仔打出的薯蓉,更綿滑香濃。

♦️ The Victuals Tiramisu Fire Dessert - $138
提拉米蘇是意大利傳統做法,口感柔順,加了黑朱古力和雲呢拿籽去調味,令整個口感不會過於甜膩,貼上焦糖核桃脆片在旁,口感更豐富。伴碟的三大塊朱古力,是以真空做法將細細塊的朱古力變大,食落便不會太heavy。

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
店員對於菜式有深入瞭解,上菜時會仔細講解,對於提問亦能逐一解答,非常耐心友善,整個用餐感受很舒適。
Pan Seared John Dory
同事升職加薪😍,當然要佢請我食個豐富午餐啦😋,一直好想試下公司附近的The Victuals,今日終於可以試下😆。餐廳位於商廈3️⃣樓,一出電梯右邊門口見到一個中型酒庫🍷,起初以為去錯地方,原來餐廳在酒庫後方😂,進入餐廳後發現裡面非常寬敞,而且有落地玻璃🪟可以望到對面修頓球場。Lunch Menu📔 總共有5️⃣款可以選擇,前菜和甜品就分別有2️⃣款。Appetizer:Soup of the Day今日餐湯是蕃茄湯🍲,蕃茄🍅味香濃,還有不少脆麵包粒🍞放在湯,好味😋。Hainanese Chicken with Couscous Salad由於用了海南雞🐓的雞肉,所以特別嫩滑可口😋,上面放了青瓜絲🥒和沙律菜🥗,下面是古斯米,口感像小米粥,加入了茴香之後,意外地非常匹配🤗。Main Course:Baked Seaweed Risotto $168意大利飯🍚粒粒分明,煮得剛剛好,上面灑上大量芝麻,味道濃郁香口🥰。配料分別有雞脾菇、海藻、毛豆和煙燻蘿蔔等,整體十分好味😋。Crispy Halibut With Choy Sum Sauce $188大比目魚🐟魚皮煎得香脆可口,肉質嫩滑😋,配上欖菜

Appetizer:
Soup of the Day

Main Course:
Baked Seaweed Risotto $168

大比目魚🐟魚皮煎得香脆可口,肉質嫩滑😋,配上欖菜醬、菜心汁和南瓜醬,呈現多層口感😍。

Desserts:
Chocolate Brownie
即叫即製Brownie熱辣辣🔥,朱古力味🍫香濃,不太甜,旁邊還有我至愛的開心果碎😍。

Lime Mousses +$38
上層是白酒🍸啫喱,中間青檸🍋慕絲,底層是慢煮蘋果🍎,全個甜品口感豐富,味道清新😋。

總括而言,食物質素高,上菜時店員會詳細解釋食物材料,再加上環境舒適,是不可以錯過的新派法國菜🇫🇷餐廳。
  • Lime Mousses
  • Crispy Halibut With Choy Sum Sauce
  • Hainanese Chicken with Couscous Salad
✻ The Victuals Oysters $88/1生蠔好新鮮好大隻 真係手掌size咁大😍好特別混合咗蠔味嘅cream🤍另外仲有支綠色小針管放咗佢哋自家製嘅蔥油醬 口感好creamy 生蠔同蔥油醬好match! 正🤤✻ Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin $248酥皮好香脆 吞拿魚赤身好鮮甜 白鱈魚打成蓉撈入薯蓉 最外層有米通/法國細蔥 口感豐富 個人好鍾意薯蓉個texture🥰配埋意大利白醋撈橙汁 味道酸酸甜甜好開胃!好食✻ 30 days Dry aged 'Cedar River' Prime Stirploin $790呢度主打30日乾式熟成西冷牛扒所以我哋都叫嚟試吓😎 果然冇令人失望西冷牛扒外脆內嫩 入面顏色粉嫩🥩油脂分佈平均 牛肉味好香濃好juicy!! 另外佢嘅薯蓉都好好食好香滑✨✻ Asparagus Risotto $208怕唔夠飽所以叫多個蘆筍 Risotto😆 但其實食食下都好飽🤣 綠色嘅Risotto好特別感覺好健康咁💚 口感好creamy 意大利飯軟硬適中幾好食!有火箭菜同菠菜同埋都幾香芝士味~✻ The Vict
✻ The Victuals Oysters $88/1
生蠔好新鮮好大隻 真係手掌size咁大😍
好特別混合咗蠔味嘅cream🤍

呢度主打30日乾式熟成西冷牛扒
所以我哋都叫嚟試吓😎 果然冇令人失望
西冷牛扒外脆內嫩 入面顏色粉嫩🥩
油脂分佈平均 牛肉味好香濃好juicy!!
另外佢嘅薯蓉都好好食好香滑✨

✻ Asparagus Risotto $208
Asparagus Risotto

✻ The Victuals Tiramisu $138
超好食嘅朱古力流心tiramisu!ฅ •ﻌ•♡
招牌提拉米蘇蛋糕好正 入面朱古力微微流心口感好幼滑 帶有濃香咖啡味但唔會苦 另外佢哋將朱古力抽真空 食落口感似brownie好好食😋🍫

Asparagus Risotto
The Victuals Tiramisu
放工約左友人聚會~聽講灣仔有間扒房專做乾式熟成既肉類😍 好奇之下就黎左The Victuals撐枱腳。講起乾式熟成料理,常見於高級西餐廳,而呢度就可以用親民價錢食到!餐廳除左對食材講究,連做法﹑擺盤都好有心思,店員仲好用心介紹每道菜既食法,最鍾意有誠意既小店🫶🏻餐廳入口有個酒窖陳列多款葡萄酒,可以揀支靚酒搭配美食🍾 室內裝潢行復古工業風格,用餐環境寬敞,一排玻璃窗可以望到球場同大樓景色,空間感十足。餐廳最有特色既位就係自設乾式熟成櫃,除左常見既牛肉,餐廳更嘗試處理其他肉類如羊肉﹑白鴿等等。肉類風乾後會外層流失大量水分,令肉汁同油花更集中,有助提升風味。乾式熟成對時間、溫度同溼度既要求好高,成本昂貴。餐廳對食材之講究認真,可算係本地乾式熟成專家👏🏻👍🏻𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔♢ 🥗𝑾𝒂𝒍𝒅𝒐𝒓𝒇 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $𝟏𝟓𝟖擺盤精緻,好岩打卡📸 青蘋果沙律mix左yogurt,味道酸甜,清新醒胃。經典既Waldorf Salad係用合桃,而餐廳將佢整成合桃脆片,酥脆又夠香,加埋金黃葡萄乾好有層次感。♢ 🥩𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑫𝒓𝒚 𝑨𝒈𝒆𝒅 𝑩𝒐𝒏𝒆 𝑴𝒂𝒓𝒓𝒐𝒘 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒓𝒊𝒐𝒄𝒉𝒆

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔

♢ 🥗𝑾𝒂𝒍𝒅𝒐𝒓𝒇 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 $𝟏𝟓𝟖

Waldorf Salad

♢ 🥩𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑫𝒓𝒚 𝑨𝒈𝒆𝒅 𝑩𝒐𝒏𝒆 𝑴𝒂𝒓𝒓𝒐𝒘 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒓𝒊𝒐𝒄𝒉𝒆 $𝟏𝟕𝟖

呢個fusion菜幾得意,一試難忘🥹 原條牛骨上菜,仲加左食用花花點綴,賣相好掂!餐廳係牛骨髓上加左風乾牛粉﹑芫荽﹑芝麻﹑四川粉。第一啖係食到四川麻辣風味,之後係牛骨髓既濃郁味道,質感綿滑,配上法國牛油包會無咁膩。

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

♢ 🐠𝑷𝒂𝒏 𝑺𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑱𝒐𝒉𝒏 𝑫𝒐𝒓𝒚 $𝟑𝟖𝟖

John Dory係深海魚,肉質結實,魚肉唔會容易散開,入口盡是魚肉鮮味!廚師用左大頭菜白湯醬(Turnip Veloute)做醬汁,香氣十足,同魚肉幾夾。魚肉上放左5J頂級品牌既伊比利亞火腿絲,增添鹹香。最驚豔既係配菜同樣出色👍🏻 廚師將羽衣甘藍炸過,口感好似紫菜咁脆口,忍唔住一啖接一啖~

𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑫𝒓𝒚 𝑨𝒈𝒆𝒅

♢ 🥩𝟑𝟎 𝑫𝒂𝒚𝒔 𝑫𝒓𝒚 𝑨𝒈𝒆𝒅 ‘𝟒𝟒 𝑭𝒂𝒓𝒎𝒔’ 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑺𝒕𝒓𝒊𝒑𝒍𝒐𝒊𝒏 (𝟑𝟎𝟎𝐠) $𝟗𝟗𝟎

一場黎到點可以唔試下熟成牛肉呢😆 今次揀左來自44 Farms既頂級西冷牛扒,係美國德州黑安格斯牛肉,100%無添加同無激素。本來個扒已經牛味濃郁,dry aged後逼出油花,肉質非常軟腍嫩口,充滿油脂香氣,煎至三成熟既口感最合適。Side dish揀左薯蓉,店員介紹用左3種唔同既薯仔打成,再用芝士燒過,質感幼滑可口。
30 Days Dry Aged ‘44 Farms’ Prime Striploin

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔

♢ 🍰𝑻𝒉𝒆 𝑽𝒊𝒄𝒕𝒖𝒂𝒍𝒔 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 $𝟏𝟑𝟖

餐廳既signature,推介必點❗️首先size已經好大件,配上焦糖杏仁脆片裝飾,成個賣相好靚!有別於傳統Tiramisu用mascarpone cheese同酒浸手指餅,廚師仲加左黑朱古力同雲呢嗱籽,成個口感好豐富!外面仲加左朱古力點綴,咁大舊朱古力原來係用左真空技術將佢放大,口感鬆脆得黎又無咁流,真係好有心思💗
  • The Victuals Tiramisu
2023-03-15 213 瀏覽
餐廳位置非常方便,正正灣仔修頓球場對面,一入門口已經見到落地大玻璃可以看到灣仔夜景,加上柔和燈光,感覺高級舒適✨Beetroot Cured Salmon $178非常精緻嘅一道菜,用紅菜頭同酸忌廉做成醬汁,煙三文魚包住紅蘿蔔同芥末籽,夾埋薯仔整成既脆脆,無論賣相同口感都非常豐富✨Waldorf Salad $158頭盤以青蘋果、提子乾加上醋既沙律打頭陣,用蘋果同埋Nuts整成脆片,食落少少酸酸甜甜,口感特別豐富✨30 Days Dry Aged 'Cedar River' PrimeStriploin 300G $790第一次食熟成牛,食落比起更重牛味,肉質更嫩,由側邊位食起到中間越食越多肉汁醬汁用返熟成牛自身的牛汁打做成,無論原味或伴醬都保留到牛的香味估唔到連Side Dish都非常出色,薯蓉特意用咗三個國家的薯仔整成,又香又綿的口感蓮藕片用黃油浸過,食落非常香脆✨French Free-Range Chicken Carnaroli Rice $368呢道菜餐廳最近新出的菜式,以法國放養黃油雞作為主角,每一件雞卷經過香烤,中間夾住打成茸的雞肝醬,食落會有軟綿綿感覺除了法國雞,原來

✨Beetroot Cured Salmon $178

✨Waldorf Salad $158

Striploin 300G $790
蓮藕片用黃油浸過,食落非常香脆
30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin

除了法國雞,原來飯都非常有驚喜,用左一些西餐常用既香料同雞湯煮米飯,加上一些雜菌切粒

✨Starwberry And Meringue $158
用紅莓、士多啤梨🍓整成蛋白餅,中間包住滿滿朱古力吉士,蛋白餅的質地非常細膩,而且朱古力的味道非常濃郁,外脆內院酸酸甜甜, 十分完美的甜品作為呢餐句號🤤

2023-03-13
  • French Free-Range Chicken Carnaroli Rice
2023-03-15 38 瀏覽
灣仔軒尼詩道 「The Victuals」 新派餐廳,位置近地鐵站,非常方便新派餐廳,主打自家熟成肉類,如牛、羊 等等新體驗,進入餐廳首先見到 不同葡萄美洒,任你選擇,適合喜歡喝酒人仕🥂時間尚早,但是坐了不久,客人已陸續到來,熱熱鬧鬧,開心Iberico Pork 厚厚豬扒 ,熟度剛剛好,梅頭肉 鬆軟多汁,放上大量蔥粒,賣相好看似樹林🤗 仲有雅枝竹、粟米芯、加上秘製醬汁 增添滋味21日熟成牛Prime Striploin牛扒 肉味香濃,切開 粉紅嫩,肉質軟,牛肉汁、西蘭花🥦、薯蓉用了三種不同薯仔製成,香滑口感羅宋湯,沒有加肉,全部是蔬菜,非常健康最後,上精緻甜品Olive Oil Cheesecake,可以點海鹽及檸檬醬,咸甜 .. 口感清新好吃

新派餐廳,主打自家熟成肉類,如牛、羊 等等
時間尚早,但是坐了不久,客人已陸續到來,熱熱鬧鬧,開心

Iberico Pork

21日熟成牛Prime Striploin

羅宋湯,沒有加肉,全部是蔬菜,非常健康

2023-03-11
午餐
2023-03-14 78 瀏覽
沒想到普通的商廈內有這麼一間西餐廳,餐廳的門面更是一間紅酒酒廊,我起初還以為自己去錯地方,原來酒廊後面別有洞天。😱前菜:Waldorf Salad & Beetroot Cured Salmon😍今天的菜色中,令我印象深刻的是青蘋果叼草沙律和馬鞭草紅菜頭三文魚。青蘋果叼草沙律表面灑上蘋果整成的脆片,沙律好酸好開胃,蘋果好爽脆,令人食慾大開。而馬鞭草紅菜頭三文魚外觀吸引,味道和口感都非常豐富,讓我印象深刻。主菜:30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime🤤他們的30天熟成西冷也非常不錯,牛肉味好香,甚至能夠嗅到類似藍莓的香味,加入了少少雞油去烹調,令味道更香。主菜:French Free-Range Chicken Carnaroli Rice😍賣相非常吸引的一道菜式,這是餐廳的新菜式-法國放養黃油雞,當中釀入了雞肝醬,配以海南雞飯的醬料和特製的雞卷。甜品:Starwberry And Meringue👏🏻👏🏻士多啤梨、红莓和蛋白餅搭配朱古力吉士,非常有心思的組合,口感豐富,味道酸酸甜甜。總的來說,這家餐廳的菜式豐富多樣,味道和口感都很不錯,值得一試。

2023-03-14 35 瀏覽
上星期同舊同事食飯慶祝生日, 喜愛食牛嘅佢就揀咗灣仔一間出名食熟成牛嘅西餐廳<The Victuals>聚舊慶祝一番🎉一步入餐廳門口先係酒庫, 擺放着多款美酒, 行多2步就係餐廳, 環境寛敝舒適, 情調十足, 好適合情侶黎撐枱腳Chicken Golumpki $188擺碟好吸睛😍 雞捲, 以椰菜捲住內餡如雞胸肉, 雞肉慕絲及黑松露等, 口感層次豐富。伴碟係少見同第一次食嘅羊肚菌, 口感爽嫩, 點上意大利黑醋同濃郁蘑菇汁, 味道更鮮美Hamachi Mosaic Roller $248富藝術感嘅擺盤👏 鰤魚sashimi加入三文魚籽, 簡單配搭住白昆布湯汁提鮮, 味道層次更加豐富甜美。上面放上香酥脆口嘅昆布脆片, 佐酒一流, 係一道幾特別嘅頭盤Pan Seared John Dory $428魴魚, 係法國嘅深海魚之一, 肉質雪白, 結實得黎又帶點嫩滑。呢款魚肥大肉厚, 而且魚味濃郁, 配搭以蘿蔔煮成嘅湯汁, 並加入旱乾咗嘅火腿水作調味, 更能突出魚嘅鮮甜味。中間加入羽衣甘藍, 再放上乾嘅瑤柱絲作點綴, 好睇又好味30 Days Dry Aged '44 Farms'

Chicken Golumpki $188

Hamachi Mosaic Roller $248

Pan Seared John Dory $428

30 Days Dry Aged '44 Farms' Prime Striploin 300G $990
來自美國Prime頂級嘅30日熟成牛, 每件肉色粉嫩, 入口軟腍, 肉味濃郁, 而且肉汁豐富, 唔洗添加其他醬汁已經好夠味。伴碟分別有薯蓉及芹菜, 有助減輕油膩感。薯蓉質地幼滑細緻, 口感creamy, 配搭住惹味嘅炒芹菜, 唔錯唔錯👍

The Victuals Tiramisu $138
賣相精緻, 中間係朱古力軟心, 切開帶點流心效果。外層嘅芝士香滑, 配搭軟綿蛋糕, 食落每啖都散發陣陣酒香同咖啡香。伴碟加入杏仁碎同炒香咗嘅開心果碎來增添口感風味, 仲有幾粒打入了氣泡嘅朱古力, 口感特別酥脆。整體味道都唔太甜, 而且外脆內軟, 值得一試
📍The Victuals - 灣仔我嘅Last Day在即😋同事帶我食餐好嘅慶祝我返新工!嚟左灣仔嘅一間樓上西餐鋪享受一個寧靜嘅午餐😋我哋叫左兩個Lunch set Appetizers 好快就上枱啦😋前菜 - 是日餐湯:我order左呢到嘅蕃茄湯🍅口感好creamy而且上面嘅麵包脆脆好好味😋香濃蕃茄味 唔覺得係茄膏嘅假味!前菜 - 雞胸古斯米沙拉:同事order嘅係哩款特色前菜😋雞胸嫰滑加上茴香青瓜味道號古斯米!清新得嚟 古斯米口感好得意!主菜 - 菜心汁香煎鱈魚扒主菜係由欖菜醬、菜心汁、南瓜醬製作嘅鱈魚扒😋魚質肉嫰 而且魚皮香煎脆口!蘸唔同嘅醬汁都可以增加魚扒鮮味🐟酸酸甜甜更加惹味!主菜 - 焗海藻燴飯由煙燻蘿蔔、海藻、毛豆等材料製作😋燴飯口感好特別!粒粒分明而且帶飯焦感👍🏻味道偏濃味!上面灑上芝麻更加香口惹味!甜品 - 青檸慕絲上面有酸酸地既白酒啫喱🍸底層有味道霖甜嘅慢煮蘋果🍎中間有青檸Mousses🍋感覺幾清新!好適合飯後解膩嘅甜品😋甜品 - 朱古力布朗尼好鐘意哩個即叫即整嘅Brownie🥰食落個心仲暖笠笠💕旁邊有開心果碎豐富口感🤤味道唔算太甜岩我口味😋天下無不散之筵席😆雖然
📍The Victuals - 灣仔

主菜 - 菜心汁香煎鱈魚扒

主菜 - 焗海藻燴飯

甜品 - 青檸慕絲

甜品 - 朱古力布朗尼

天下無不散之筵席😆雖然我離開哩個部門👯🏻‍♂️但係仲係灣仔區工作🤣遲啲再同舊同事嚟呢到飯聚!

2023-03-13 20 瀏覽
為慶祝週年,特意卜左位於灣仔嘅The Victuals 同我食法國餐兼歎熟成牛💕🐣Chicken Golumpki $188外層係法國椰菜加入了煙肉粒,中間係雞肉慕絲,口感豐富,加入黑松露片,散發陣陣黑松露味,羊肚菌帶點爽口,蘸上意大利黑醋,濃郁蘑菇醬,讚!🐟Hamachi Mosaic Roller $248油甘魚碎粒成一卷,再切岀一片,肉質軟嫩,綠綠地嘅係意大利芫荽醬,加上白昆布熬製嘅湯配三文魚籽,上面係昆布脆片,有多層次嘅口感。🐟Pan Seared John Dory $428法國深海魚,上面有羽衣甘藍,乾嘅瑤柱絲,魚肉冇雪藏味,雪白嫩滑,一疏疏的,唔錯。下面係蘿蔔上湯,味道都幾鮮,整體嘅色調都好靚!🐮30 Days Dry Aged '44Farms‘ Prime Striploin 300G $990 今晚最期待嘅主角,牛肉經過乾式熟成後,表面因風乾變硬,但可鎖住肉汁,所以望落去肉色一啲都唔講仲好Juicy, 外殼帶少少芝士香味,由最外開始食起芝士味最濃食落肉質較普通牛肉更嫩,味道更鮮。個醬汁用牛肉熬製而成,個味特別濃,伴碟嘅薯蓉都好軟滑,唔錯🤗🍮The Victuals

🐣Chicken Golumpki $188

🐟Hamachi Mosaic Roller $248

🐟Pan Seared John Dory $428

🍮The Victuals Tiramisu $138
有少少酒香味,mascarpone cheese軟滑好食, 切開有流心朱古力,朱古力控表示好開心,外層有數片焦糖杏仁脆片,香脆可口,超好食,碟上有炒香過嘅開心果,杏仁碎作點綴,味道都好好,冇馬虎!