2022-10-06 346 瀏覽
中環美食攻略 2022年10月美食介紹日本大師傅席前料理,大開眼界,米芝蓮級別日式味覺體驗和牛懷石專家 犇 Ushidoki選用OMAKASE形式品味和牛料理分享設有8菜式午市套餐和11道菜式晚餐今日食午餐! 主打由南九州鹿兒島供應既小田和牛,特色係油脂豐富肉味濃厚,入口即化既口感令人回味由主廚親手設計時令菜式全店只有約13個位置,限時限量供應,一定要準時同廚師零距離~ 全程食材都由和牛做主角以唔同食法,做法,食到尾都令你滿意冷盤,和牛,海膽,北海道帆立貝,黑松露醬,烏魚子粉一次就海陸雙重配搭,海膽既鮮,牛肉既柔軟,做成牛肉海膽卷再灑上烏魚子碎提味,極品!牛舌清湯 一般食法係厚切,反其道而行薄切,食到牛舌既嫩柔口感牛肉壽喜燒,配飯球即席切片去肥去脂肪,再放入壽喜燒湯燙灼配埋黑松露切片豪華極端既味道,加視覺和味覺體驗~先食到松露既香,再黎係牛肉既脂香~口感豐富,味道同日本食到既完全一樣咁美味紅酒煮牛柳,蟹肉蛋白 以蟹肉蒸蛋襯托紅酒煮和牛柳肉連配角都係高級料理,呢種做法真係第一次見~牛柳既香又充滿紅酒汁香蒸蛋好似豆腐花咁滑柔嫩鮮主食,炭燒牛肉配當季時蔬 擺盤如藝術品一樣,食到季節既味道~炭
中環美食攻略 2022年10月美食介紹
日本大師傅席前料理,大開眼界,米芝蓮級別日式味覺體驗
和牛懷石專家 犇 Ushidoki
選用OMAKASE形式品味和牛料理
分享設有8菜式午市套餐和11道菜式晚餐
由主廚親手設計時令菜式
全店只有約13個位置,限時限量供應,一定要準時
廚師零距離~ 全程食材都由和牛做主角
以唔同食法,做法,食到尾都令你滿意
冷盤,和牛,海膽,北海道帆立貝,黑松露醬,烏魚子粉
一次就海陸雙重配搭,海膽既鮮,牛肉既柔軟,做成牛肉海膽卷
再灑上烏魚子碎提味,極品!

牛肉壽喜燒,配飯球
即席切片去肥去脂肪,再放入壽喜燒湯燙灼配埋黑松露切片
紅酒煮牛柳,蟹肉蛋白 以蟹肉蒸蛋襯托紅酒煮和牛柳肉
蒸蛋好似豆腐花咁滑柔嫩鮮

炭燒和牛切片,用備長炭高溫封閉肉汁,食到獨有既炭香,入口有濃厚既脂香煙過既香氣~入口即溶既和牛口感令人難忘~
和牛過後既係冷麵同甜品,都係十分精彩既做法
冷麵食法但不是配湯食,用果凍柚子汁提味,又用海膽添加層次
魚子醬和牛壽司,紅酒汁灸燒壽司,冷麵配柚子啫喱汁,海膽,魚子
芥茉栗子雪糕,蕃薯天婦羅,芝麻布甸

評分9.5/10
消費$1500
中環皇后大道中48號萬年大廈1樓2A號舖
Shop 2A, 1/F, Manning House, 48 Queen's Road Central, Central
#USHIDOKI
2022-08-29 113 瀏覽
中環萬年大廈新開Ushidoki,係同旁邊希鳥同一個集團。上次同友人食完覺得非常好食!所以就book埋呢一間 主打和牛!和牛配烏魚子 (土佐產香醋)師父上枱前刨上烏魚子,和牛配上鹹香既烏魚子帶出鮮味,配有蕃茄仔,秋葵 為今餐打開序幕牛舌湯(牛舌澳洲)湯配咗水葵同柚子,店員話個湯牛舌就慢煮咗6小時,而雞湯就熬咗3小時,再加入雞同牛筋牛骨煲成,飲落去非常清甜仲有回甘的味道!和牛壽司(乾燥魚子醬)食落去軟得黎又不膩乾燥魚子醬好夾個牛和牛他他配魚子醬/海膽伴海苔毛豆蓉同和牛做成既他他,上面加咗海膽同魚子醬,最驚喜嘅係海苔!因為係用日本皇室既再炸成天婦羅,炸卜卜!兩種食法 一半就咁食 另一半放係海苔上面一齊食。個人大推呢一道!和牛壽喜燒-配黑松露飯,太陽蛋漿,春菊醬(皇帝菜sauce)睇住師父將和牛煮咗幾秒就起啦,真係唔新鮮都唔敢咁做啦!撈埋一齊食好滿足食完旁邊個汁唔好浪費,因為仲有細飯仔可以倒去食,又係另一番風味蜜煮青梅食咗咁多牛之後清一清口腔,青梅配柚子沙冰有解膩既效果和牛壽司(紅酒蘋果醬)師父用火槍燒一燒面層,再落咗個紅酒醬原來都幾夾櫻花木煙燻和牛 (菲力牛)應該係咁鬆化既牛,咬都唔需要仲
中環萬年大廈新開Ushidoki,係同旁邊希鳥同一個集團。

和牛配烏魚子 (土佐產香醋)

師父上枱前刨上烏魚子,和牛配上鹹香既烏魚子帶出鮮味,
配有蕃茄仔,秋葵 為今餐打開序幕

牛舌湯(牛舌澳洲)

再加入雞同牛筋牛骨煲成,飲落去非常清甜仲有回甘的味道!
和牛壽司(乾燥魚子醬)
食落去軟得黎又不膩
乾燥魚子醬好夾個牛

和牛他他配魚子醬/海膽伴海苔

因為係用日本皇室既再炸成天婦羅,炸卜卜!

蜜煮青梅

食咗咁多牛之後清一清口腔,青梅配柚子沙冰
有解膩既效果

和牛壽司(紅酒蘋果醬)

師父用火槍燒一燒面層,再落咗個紅酒醬
原來都幾夾

櫻花木煙燻和牛 (菲力牛)

應該係咁鬆化既牛,咬都唔需要
仲有個茄子仔
和牛三文治
吉列和牛,一個係配海膽,一個係配魚子醬
中間仲有黑松露醬,多層享受

牛尾啫喱-冷素麵

素麵加牛尾啫喱、三文魚子
入哂味!!! 未試過咁正
炭燒和牛西冷
配上自家煮楊梅,竹炭麵根,杏鮑菇粟米荀
師父燒到半生熟,可見肉質仲係好嫩滑
和牛滿滿既油花,入口即化
威士忌雪糕伴紅豆蓉+雞蛋布甸
第一次試,非常特別 酒味濃得黎又唔苦
可能有雪糕既甜味 最底有紅豆蓉兩重口感
雞蛋布甸好滑,咁樣作結 好完美!

總結,無謂係服務,味道,環境都係一流!!!!
$2000 (晚餐)
🇯🇵雖然日本開始慢慢放寬,但係仲未去到嘅我地唯有繼續搵好嘅日本餐廳一解鄉愁啦😆今次黎到中環同大家試下來自新加坡嘅和牛懷石料理😎「犇Ushidoki」,佢獲新加坡米芝蓮推介,由日本人主理,主打小田和牛嘅懷石料理,以廚師發辦形式呈現~一入餐廳已經好似返咗日本咁,店員服務好好介紹好用心,仲可以對住兩位日本師傅係面前,即席製作懷石料理,體驗相當唔錯👍🏻首先黎嘅係非常精美嘅➡️"冷盤",熱水輕輕熨過微微泛紅嘅"小田和牛",配上啫喱醋,山藥泥同時令時疏,面頭再加上即磨烏魚子粉,食落牛肉好嫩滑,牛肉味酸酸地嘅汁鮮味好特出又好清新,所有配料混合之後烏魚子嘅咸香又更加提鮮,而山藥泥就令到口感更滑,真係夠哂開胃😋之後係➡️"牛舌湯",用新鮮雞煲成嘅高湯加上冬瓜,同日式魚蛋成個湯都好鮮甜,主角牛舌煮到非常嫩滑,食落入口即溶牛味特出,真係好正🥰跟住到第一件➡️"和牛壽司",肉係用咗牛臀肉蓋,位於臀部較上位置,肉質纖維較多,脂肪含量較低,非常有咬口同多肉汁,肉味香濃,加埋乾燥黑魚子粉,夠哂鮮味🤤👍🏻再黎係➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黃瓜同洋蔥,食落更清爽,面頭仲有魚子醬,海膽,同紫菜天婦羅食落口感更有層次,海膽

冷盤

和牛壽司、牛舌湯

再黎係➡️"和牛他他",除咗和牛,佢仲有酸黃瓜同洋蔥,食落更清爽,面頭仲有魚子醬,海膽,同紫菜天婦羅食落口感更有層次,海膽好creamy,魚子醬咸味岩岩好配合和牛他他突出鮮味,唔錯😛
和牛他他

黎到熟食➡️"和牛肉壽喜燒",大廚係煮之前仲比我地確認下牛肉外觀,紋理細緻,真係望見都想食🤤🤤 壽喜燒入面有大廚煲咗好耐好淋嘅洋蔥配埋嫩滑和牛同松茸非常好食,壽喜燒汁唔會太甜岩岩好,配飯真係一流,飯上面仲加左松露片,更加惹味😝😝
和牛肉壽喜燒

食到差唔多,大廚仲準備咗清新酸甜嘅➡️"青梅沙冰",可以調節口感,清清油膩,繼續下半場,咁細心真係抵讚🥰

到第二件➡️"和牛壽司",今次用咗肉眼蓋位置,牛肉輕輕火炙過油脂味好突出,表面加咗"紅酒蘋果蓉"酸酸地嘅味道更加帶出牛鮮味😁
和牛壽司

之後係➡️"吉列牛",和牛今次係沙朗嘅位置,肉質比較結實有咬口。雖然係吉列牛,和牛仲係好靚嘅粉紅色,油脂好平均,配埋海膽同魚子醬兩種口味,好似三文治咁一啖咬落去真係夠哂正😍
吉列牛

跟住係菲力位置嘅➡️"小田和牛肉",一黎到擺碟已經好有心機,一開盤有氮氣嘅煙霧效果,好睇又好食😆
配菜有露筍,茄子同一個魚糕製成嘅假茄子非常精美,味道方面,由於係菲力油膩唔多,但食落牛肉就更加嫩,加埋特製嘅紅酒汁,牛肉味好似係口入面爆出黎咁,真係一流👍🏻
小田和牛肉

接住係燒物➡️"炭燒西冷",油脂好出,燒完唔算油膩,五成熟口感岩岩好,仲有陣陣炭香,配上柚子胡椒,柚子醋同芥末都同牛肉非常夾👍🏻
配菜有洋梅,青檸,炸素麵,炸蒜片,燒甘筍可以一次過試唔同口味,而年糕配上麵豉醬,係估唔到咁夾,軟淋淋嘅口感同麵豉嘅咸香,真係想食多幾舊😝
炭燒西冷

主食係➡️"牛尾凍素麵"配上柴魚片,芝麻,魚子,原本無咩味嘅素麵,加上海鮮咸香好惹味,素麵口感非常幼滑,旁邊仲有醃製過嘅牛肉邊位,食落爽口又滑同素麵好夾😋
牛尾凍素麵

最後係甜品,用兩塊餅夾住一款➡️"威士忌口味嘅雪糕",食落酒味十足,但店員竟然同我地講佢係完全無酒精成份,真係夠哂特別。另外佢仲有個雞蛋布丁,用好似雞蛋殼嘅小杯裝住非常精美😍
威士忌雪糕

🔸小田和牛懷石料理 ($2000 per course)
2022-08-17
炭燒西冷
牛尾凍素麵
威士忌雪糕
2022-08-26 718 瀏覽
今日好興奮 , 因為要食我期待已久 , 人生的第 1 次懷石料理 😲😲😲 !! 一早 book 左位 ~ 準時黎到中環的 Ushidoki !! 一共 11 道菜的和牛懷石料理正式開始 ! 🤗餐牌 : 第一道菜係和牛冷盤 , 用咗酸啫喱 , 烏魚子碎 , 生藥泥同蕃茄 , 口感清新 , 和牛肉質軟滑 , 山藥黏黏嘅質地 , 配埋一粒粒的烏魚子碎 , 口感好豐富 🤤🤤 味道充滿層次 ! 為整頓懷石料理開一個靚頭 ! 😋牛舌湯湯底用咗鹿兒島走地雞去煲 , 味道夠清 , 1 d 油膩感都冇 , 牛舌煮到好似牛腩咁腍 , 湯入面仲有水葵 , 口感好得意 , 飲到最尾 , 碗底原來有柚子皮 , 以柚子香味作結 😌😌和牛壽司 用左牛臀蓋嘅部分 , 肉味較濃郁 , 飯已調味 , 咩都唔使諗即刻成粒放入口 , 唔識形容 , 總之係口入面慢慢咀嚼 😏😏 係一種享受 ! 和牛他他和牛他他顏色較一般淡 , 因為入面撈左洋蔥同埋酸瓜 , 面頭係海膽同埋魚子醬 , 唔使講都知好食 😋😋 店員建議一半就咁食 , 另一半可以撈勻 , 再放上海苔天婦羅食 , 享受另一種口感 !!Sukiyaki 用左由開業以黎大概

餐牌 :

牛舌湯
Sukiyaki
用左由開業以黎大概 1 個半月每日都使用嘅醬汁去整 👍🏻👍🏻 味道濃得黎又唔會太鹹 , 加埋油脂豐富同時分佈極平均的和牛片 , 比滑滑嘅蛋汁包住 , 入口係濃濃牛肉味 , 香而不膩 , 冇得輸 , 仲有特製的皇帝菜醬汁 , 好特別 !! 呢一道菜係我最愛 😙😙 剩下的醬汁 , 可以將飯加落去 , 或者用玩味的方法 , 將醬汁從碗柄倒出 😆
食到咁上下 , 師傅遞上青梅蜜煮 , 清新一下口腔 , 準備迎接嚟緊嘅精緻菜色 !! 🤗
和牛壽司
今次係肉眼部位 , 輕輕火灸 , 油脂感更豐富 , 配左紅酒汁同蘋果蓉中和一下 ~ 同頭先個件和牛壽司係唔同嘅口感 , 但同樣都係好好味 !!

吉列西冷三文治
面頭個 2 條係西芹 , 無論分開食定係夾埋一齊食都能夠品嚐到和牛西冷外脆內軟嘅口感 , 雖然係吉列 , 但 1 d 都唔油膩 !

菲力肉眼
菲力肉眼配紅酒汁 , 底下有茄子 , 菲力肉眼同櫻花木煙薰係重點 !! 櫻花木煙好香好香 👍🏻👍🏻 食完呢道菜式後 , 腦入面仍然回味緊櫻花木香味 😌😌
炭燒和牛配季節野菜
和牛質素唔洗多講 , 炭燒味提昇整道菜式的體驗 , 配菜款式多樣 , 有特別的竹炭麵筋同自家醃楊梅 😁 配撘柚子胡椒汁 , 夠曬清新
冷素麵
熟成牛用咗一個充滿港式風味嘅薑蔥汁 , 薑味好突出 , 好特別 , 冷素麵彈牙 , 素麵汁酸酸地 , 入面仲有鮭魚子 !
最後 , 店員遞上配甜品嘅綠茶 , 茶杯非常可愛 !! 甜品係 whisky 雪糕 , 呢個雪糕係無酒精成分 , 只取 whisky 嘅味道 , 超好味 !! 😳😳😋😋 真係連滴左落碟個 d 都想舐黎食呀 😜😜 左邊係自家製嘅雞蛋布甸 , 除左精緻美味 , 食完記住欣賞下個器皿 🥚🥚 蛋殼嘅班點做得非常仔細  , 真係好靚好像真呀 !!
懷石料理無論係食材 , 擺盤 , 賣相 , 餐具 , 服務都係一絲不苟 😌 成餐飯除咗掛住品嚐美食 , 欣賞師傅的手藝 , 亦花咗好多時間去欣賞佢哋嘅餐具 , 真係好靚  !! 靚到食完想拎返屋企 !! 😍😍

整頓晚餐大概食咗 2 小時 , 食完飽飽滿足 !! 離開時 , 師傅同埋店員會喺門口歡送 , 令我有置身日本嘅感覺 , 今日呢餐晚餐真係大滿足 , 一定會再黎 !! 😍😍
  • 最中餅配雪糕伴自家製布丁
  • 壽喜燒配溫泉蛋
  • 炭燒和牛配時令蔬菜
2022-08-23 54 瀏覽
味覺同視覺嘅享受🤤睇住日藉師傅好用心咁烹調🧑🏻‍🍳絕對值得出多幾個post 燒西冷配時令蔬菜(冇中文我譯嘅😂)用上小田和牛 煎到恰到好處~中間有一粒酒漬楊梅配上燒枝豆、炸蒜片、牛蒡絲、辣椒絲、燒菇燒粟米芯係甜㗎😍搬埋個特製胡椒柚子椒鹽再進一步帶出牛嘅鮮味🥩師傅好用心咁製作對食物嘅造型一絲不苟抵讚☺️牛舌湯配水葵及柚子👅用牛筋、牛骨、黑薩摩雞和鰹魚慢火燉煮四個小時製成配上兩片牛舌再用上冬瓜、花花魚糕、水葵及柚子入口有濃濃嘅雞湯味但又滲出清甜嘅味道🫦花花魚糕個質感同坊間現成嘅好唔同🌸而且真係帶有魚味㗎😍食和牛點少得壽喜燒🤭🧑🏻‍🍳主廚長谷川倫紀當然要將經典呈現選了小田和牛西冷部位🥩按客人喜好調節生熟度放進洋葱、松茸熬足一整天的壽喜燒湯底輕灼再配上溫泉蛋仲會即刨黑松露片🤤店員suggest第一啖用一塊牛肉夾著洋蔥食🧅第二啖就夾著飯球連埋汁黑松露如果太濃味可以用個碗邊有個洞倒返啲汁好怕坊間嘅壽喜燒太甜而呢度整得恰到好處細心嘅係🥰當食完第三道濃味嘅菜會有柚子青莓雪芭清味蕾仲用個好趣緻嘅器皿奉上呈粉姐色 好清新嘅柚子味作結嘅時候 店員仲會換上另一款茶與甜品味道比較搭配甜品有無酒精威士忌雪糕仲有牛乳

味覺同視覺嘅享受🤤
睇住日藉師傅好用心咁烹調🧑🏻‍🍳
絕對值得出多幾個post

燒西冷配時令蔬菜(冇中文我譯嘅😂)
用上小田和牛 煎到恰到好處~
中間有一粒酒漬楊梅
配上燒枝豆、炸蒜片、牛蒡絲、辣椒絲、燒菇
燒粟米芯係甜㗎😍
搬埋個特製胡椒柚子椒鹽
再進一步帶出牛嘅鮮味🥩

師傅好用心咁製作
對食物嘅造型一絲不苟
抵讚☺️

牛舌湯配水葵及柚子👅
用牛筋、牛骨、黑薩摩雞和鰹魚
慢火燉煮四個小時製成
配上兩片牛舌
再用上冬瓜、花花魚糕、水葵及柚子
入口有濃濃嘅雞湯味
但又滲出清甜嘅味道🫦

花花魚糕個質感同坊間現成嘅好唔同🌸
而且真係帶有魚味㗎😍

食和牛點少得壽喜燒🤭
🧑🏻‍🍳主廚長谷川倫紀當然要將經典呈現
選了小田和牛西冷部位🥩
按客人喜好調節生熟度
放進洋葱、松茸熬足一整天的壽喜燒湯底輕灼
再配上溫泉蛋

唔想要太生可以要求

木魚味醋啫喱好清新
拌上准山蓉又多咗一份健康感

紅酒🍷燉和牛配時令蔬菜

和牛燉到好入味~
下面係蒸雞蛋🥚

仲有牛肉刺身壽司配魚子醬
同埋火炙牛肉壽司

好滋味嘅一餐
2022-08-20 158 瀏覽
今次是筆者第一次享用懷石料理。懷石料理可被譽為日本的 “Fine Dining”,上菜次序、食材、餐具、擺盤等都相當有要求。餐廳的安排也頗為體貼,男士和女士所用的茶杯也有所不同。幼細的筷子能輕易夾起米飯粒。。餐廳的侍應也是相當細心和體貼,筆者的感覺就像身處飛機內的商務客艙。侍應精通日語,可以為主廚長翻譯。。餐廳的環境採用Live Kitchen (開放式廚房)的設計,食客可以隨意和主廚長交流。。筆者是在USHIDOKI的官網上預訂位置,由於每個晚上最多招待十三位客人,(私人包廂可招待四至六人),所以,檔期也頗為爆滿。。USHIDOKI - 犇 是來自新加坡的過江龍,曾獲新加坡米芝蓮推介。今次香港首間分店選址中環,食客對這餐廳的期望也會頗高。。由於晚餐統一在晚上七時開始,因此,建議食客儘量準時到達。今次懷石料理晚餐共有十一道菜,主題為來自鹿兒島摩半島的「小田和牛」,每款菜式,都包含了至少一個「小田和牛」的部位作食材。。筆者和朋友坐在吧枱前,看著主廚即席製作菜式及擺盤,頗為賞心悅目。而且,侍應會細心地向客人講解每道菜式。。📌冷缽 - Hiyashibachi小田和牛 - 配土佐醋啫喱及烏魚
今次是筆者第一次享用懷石料理。
懷石料理可被譽為日本的 “Fine Dining”,
上菜次序、食材、餐具、擺盤等都相當有要求。

餐廳的侍應也是相當細心和體貼,
筆者的感覺就像身處飛機內的商務客艙。
侍應精通日語,可以為主廚長翻譯。

筆者是在USHIDOKI的官網上預訂位置,
由於每個晚上最多招待十三位客人,
(私人包廂可招待四至六人),
所以,檔期也頗為爆滿。

USHIDOKI - 犇 是來自新加坡的過江龍,
曾獲新加坡米芝蓮推介。
今次香港首間分店選址中環,
食客對這餐廳的期望也會頗高。

由於晚餐統一在晚上七時開始,
因此,建議食客儘量準時到達。
今次懷石料理晚餐共有十一道菜,
主題為來自鹿兒島摩半島的「小田和牛」,
每款菜式,都包含了至少一個「小田和牛」的部位作食材。

筆者和朋友坐在吧枱前,
看著主廚即席製作菜式及擺盤,頗為賞心悅目。
而且,侍應會細心地向客人講解每道菜式。

📌冷缽 - Hiyashibachi
小田和牛 - 配土佐醋啫喱及烏魚子碎
(Chilled Shabu-shabu, Tosa vinegar, Sprinkle Karasumi)
(冷缽:用冰鎮過的食器來盛放菜式)
每一款菜式,都精緻得仿如一件藝術品。
這道清新開胃的冷砵,就如一個三角鈴,
溫柔地用鈴聲喚醒腸胃。
小田和牛片與山藥泥、蕃茄及土佐醋啫喱相當配合。
土佐醋啫喱的酸度柔和,不會令人酸得瞇上眼睛。
上桌前,主廚長為菜式撒上少許烏魚子碎,
畫龍點睛。
因為烏魚子碎的味道略鹹,
所以一丁點的份量,已能夠吊味。
面頭的淡紫色小花為花穗紫蘇,
為冷缽增添了淡淡的紫蘇香氣。

📌座付 - Zatsuki
牛舌湯配時令蔬菜、柚子
(Beef tongue soup, seasonal vegetables, Yuzu)
湯底為熬製了四小時的牛骨湯,
與及熬製六小時的黑蕯摩雞湯混合而成。
筆者能聞到濃濃的黑胡椒和牛骨的味道,
感覺溫潤,牛舌的肉質相當軟腍,
輕輕呻一口湯,牛肉和雞肉的味道相當平衡。
牛舌湯內還有熬得軟腍的冬瓜、
開了邊的豆角條、清新的柚子皮兩小條,
與及煙韌軟糯、外型為粉紅小花圖案的付 。
順便一提,因近期日本禁止出口內臟,
牛舌的原產地為澳洲,其他所有食材均產自日本。

📌凌ぎ - Shinogi
時令和牛壽司 - (一)
(Today’s Beef Sushi)
與牛舌湯奉上的是其中一款時令和牛壽司
壽司面頭的是乾燥了的黑魚子粉。
油分豐盈、質感軟熟的和牛片與黑魚子粉相當配合。
用餐前,侍應還會細心地向客人詢問心目中最理想的牛肉熟度。
因為牛肉的熟度會影響不同菜式的味道,
所以筆者選擇生熟度由廚師發辦。

📌向付 - Mukouzuke
和牛他他配皇室海苔天婦羅、黑魚子醬、海膽
(Beef Tartar, Imperial Seaweed, Pickles, Caviar, Sea Urchin)
這款菜式是筆者的最愛。
和牛他他特別選用了小田和牛肩內肉,
其肉質頗有嚼勁。
他他裡面混合了少量洋蔥碎和酸瓜碎,
減輕了和牛他他的膩感,同時令味道更豐富。
傳統的牛肉他他上會加一隻生雞蛋,
而這款他他則採用了北海道海膽和鹹鮮黑魚子醬,感覺矜貴。
北海道海膽味道十分鮮甜,完全不會有腥臭味。
廚師長建議,將和牛他他的所有材料混和,
再放在日本皇室御用的「宮崎皇室海苔」所製成的香脆天婦羅,又另有一番風味。

📌溫物 - Atsumono
壽喜燒配洋蔥、溫泉蛋、松露
(Sukiyaki, Onion, Soft Boiled Egg, Truffle)
這道菜式採用了小田牛的西冷部位,
廚師長先將和牛片的肥膏切走,
只留下最精粹的部分,再在壽喜燒湯底輕灼數秒。
開動前,廚師將原粒黑松露刨成薄片,
撒在小田牛上,
再澆上長岐縣「太陽之卵」的溫泉蛋黃,
面頭還加了少許秘製黑松露醬。
洋蔥由早上開始燉煮,質感軟熟而味道清甜。
主廚長還跟筆者偷偷分享,
當中還加了少許帝王菜(モロヘイヤ)的菜蓉。

小田和牛共有兩片;
第一片,筆者先用和牛片包裏著幼洋蔥條,
再沾上溫泉蛋汁。
口腔內爆發著各種味道,
首先感受到的是濃烈的黑松露味道,
隨之而來的,是洋蔥的清甜味、蛋黃的甜味、
與及小田和牛的嫩滑的肉質。
旁邊有一小球米飯,可以在後半段加入,
攪拌均勻,感受一下米飯與小田和牛的豐盈。
朋友則反映,黑松露薄片的份量有點過多,
略為蓋過了和牛的味道。

📌箸休 - Hashiyasume
青梅蜜煮
(Sweet Green Plum)
剛剛享用了一道較為重口味的菜式,
是時候讓味蕾重整一下了。
顧名思義,「箸休」即是「放下筷子,小休一下」。
清甜的青梅子和刨冰把油膩感全部洗刷掉,
精神為之一振。

📌凌ぎ - Shinogi
時令和牛壽司 - (二)
(Today’s Beef Sushi)
這款壽司採用了和牛的肉眼蓋,
這部位的特點為油花較多。
火炙能將油分帶出,油香更出眾。
面頭的醬汁為紅酒煮蘋果蓉,
醬汁感覺頗清新,能與肉眼蓋互相平衡。

📌強肴 - Shiizakana
黑松露和牛三文怡
(Sirloin Cutlet Sandwich)
這款菜式的的賣相也是頗為吸睛。
吉列和牛鬆脆香口,
而且發出了淡淡的黑松露香。
烘過的麵包也充滿著香草的氣味。
兩款三文治的口味和風格也略有不同,
配上黑魚子醬,感覺鹹香鮮美,
而配上北海道海膽,感覺則鮮甜幼滑。
吃過一款三文治後,可吃掉中間的紫色小蕎頭片,
清新一下味蕾。

📌替鉢 - Kawaribachi
菲力肉眼配特製醬汁
(Chateaubriand with Special Sauce)
這部位的特點為油花較少,口感細嫩。
肉眼有著少許櫻花木的香氣。
特製醬汁主要用紅酒和蘋果蓉熬製而成,
感覺清新,和菲力肉眼頗為合拍。
配菜還有煮得軟腍無渣的賀茂茄子,
及口感煙韌的付。

📌燒物 - Yakimono
西冷配時令野菜
(Grilled Sirloin with Seasonal Vegetables )
西冷肉味十分濃厚,
筆者覺得和牛西冷和深綠色的九州柚子胡椒鹽最為合襯,其他的調味料為山葵及柚子醋。
配菜牛蒡絲炸得清新香脆。
朋友則相當愛吃面頭加了雞味噌的艾草付。
吃畢西冷和所有配菜,以酒紅色的洋莓作結,
清新香甜的莓味,帶給口腔清新的感覺。

📌食事 - Shokuji
素麵配牛尾湯凍
(Chilled-noodle, Tail gelée)
主廚長在處理素麵時,
會將麵的一端用繩子紮起,
上桌時再把束起的部分切走,
素麵的賣相能保持美觀整齊。
菜式的感覺相當解暑,素麵質感冰凍爽滑,
牛尾凍的味道也十分鹹香,
面頭有飽滿爆汁的三文魚子、碎果仁、麵素等,味道和口感也頗為豐富。

📌水菓子 - Mizugashi
最中餅配特製雞蛋布甸
(Monaka Ice Cream, Ushidoki Special Pudding)
最中餅用鬆脆的威化外殼,
包裹著威士忌口味,質感幼滑的雪糕。
(製作雪糕途中,大部分的酒精而被揮發掉。)
雞蛋布甸頗令人有驚喜,質感十分嫩滑,
雞蛋和牛奶的味道相當平衡。

總括來說,兩個多小時的用餐體驗,
有充足的時間細味每一款菜式。
筆者也在這頓細緻而豐富的懷石料理中,
感受到主廚長谷川倫紀先生對菜式的專注和熱誠。
2022-08-16
$2000 (晚餐)
  • 和牛他他配皇室海苔天婦羅、黑魚子醬、海膽
2022-08-19 92 瀏覽
我個 "親愛的" 生日,梗係搵間好野齊齊嘆下啦 ! 話哂飛唔到咪豪D囉 ~~ 我地準時7點到達,今晚除左我地2個,師傅要等埋其他客人一齊開始,Omakase 一齊上一齊食。等既期間,侍應妹妹真係勁 Nice ~ 首先會問下我地有冇咩唔食,我地答佢冇野唔食,佢話實在太好喇 !! 有人答佢唔食牛...又有人答佢唔食雞,但明明呢間鋪係專門店,可以整咩野呢D人食呢 ... 其實佢係咪黎飲下酒架咋 ? 我要同我既 "親愛的" 講 Sorry ... 姐今晚飲唔到酒。YEAH ~ 齊人喇 !! 師傅開始喇 ~~ 首先係冷鉢 Chilled shabu-shabu, Tosa vinegar, Sprinkle Karasumi入面有粉紅色既和牛,睇住師傅係你面前低溫處理煮熟,口感好軟滑,入面仲有日本蕃茄、翠玉瓜同埋秋葵,食果陣撈埋土佐醋啫喱同底下既山芋泥,面仲有烏魚籽乾即刻磨出黎既碎,完全係開左個胃。我地以為呢個牛味應該唔會太重,因為睇到佢既油花都好足,但估唔到都好重牛味。再黎就係 座付 Beef tongue soup, Water Shield, Yuzu隻金碗好靚,入面既清湯唔好以為佢係鰹魚
YEAH ~ 齊人喇 !! 師傅開始喇 ~~
隻金碗好靚,入面既清湯唔好以為佢係鰹魚湯類既清湯,佢入面除左用牛煲左3個鐘既湯,仲有混合埋隔離店用鹿兒島的走地雞煲左6個鐘既湯而成,見到佢個湯咁清,都真係好佩服日本人做懷石料理既精神。因為依家日本出口唔到牛內臟,所以呢湯用澳洲既,但估唔到呢條脷好淋好滑,牛脷下面仲有件冬瓜,加埋柚子皮既香味,好清新。
之後係 凌ぎ Today's beef sushi
呢件係今日師傅推介既和牛壽司,位置應該會係大概 PAT PAT 位既肉,面磨左D炭既烏魚籽碎上面,冇 Sauce 去食呢件壽司,入口雖然都有D咬口,但幾下之後就好似溶化左。
到向付 Beef Tartar, Imperial Seaweed, Pickles, Caviar, Sea Urchin
呢個牛他他入面有洋蔥同埋酸瓜,入口好清新,個牛肉第一啖入口好重牛味,之後開始覺得有筋,但又係咬左兩下之後,就好似化開,我地覺得應該係師傅有切開D筋,令到你食既時候除左有咬口外,但有化開既效果。
第2啖佢叫我地混口哂所有野一齊食,用塊紫菜天婦羅黎當匙庚咁食,我覺得紫菜實在太濃味,蓋過左本來的食材味道,兩樣野獨立食開心好多。
再黎就係我地一入座,就聞到勁香既 sukiyaki
溫物 Sukiyaki, Soft boiled egg
呢個我地都真係好期待,每次去日本...呢個我地都唔會選黎試,原因係個汁好多朋友都同我講好漏,所以每次都放棄左呢個。今日係呢道試過,我諗我愛上,師傅既調味濃得黎唔會死甜。
首先師傅煮之前俾我地影下咁靚既和牛片,都真係食慾大增呀 ~ 入面仲有松茸,都真係要好好品嚐一下。睇住師傅整又真係一個吸引之處黎,臨上枱之前會叫我地等佢一下,佢會再刨D新鮮既黑松露上面,呢D Moment 梗係拍片啦。
碗入面有3層,第一層師傅要我地以牛包煮左好耐既洋蔥一齊進食,嘩 ~ 痴線 ! 好幸福呀 ~ 再黎就係混合下蛋汁加飯同埋師傅既秘制醬汁一齊食,都真係唔捨得食最後一口吞落去。
其實之前侍應妹妹仲教我地匙庾除左以右手拎住黎食之外,佢話師傅仲擔心大家覺得個汁太濃味,你都可以係個碗既好似漏斗既位置倒少少汁液撈飯,駛唔駛咁貼心呀 !!!!!
箸休 Sweet Green Plum
其實食到黎呢道,都真係有D漏,呢個時間出動青梅係好岩,梅係由甜水醃漬,味道唔會好酸。師傅加左D用梅汁做既糖水落個冰道,呢個就太淡身,食唔出有梅味,但粒梅都真係有消滯既作用。
凌ぎ Today's beef sushi
食完粒梅,清左個味蕾,再黎既都係和牛壽司,呢個係肉眼部分,面配以蘋果紅酒汁,唔會太濃,配呢個汁幾清爽。
強肴 Sirloin Cutlet Sandwich
呢個我地一路睇住師傅整,一路見佢切頭切尾,好想同佢講留番俾我地食。笑死人 ~
多士入面既係吉列牛,佢底下既醬係黑松露整既,而面配料分別一件係魚籽醬,另一件係海膽。師傅有建議可以一口食,會多D唔同層次既味道。但我呢D粗人,我淨係食到幸福味 ~ 我比較鍾意魚籽醬既配搭。
替鉢 Chateaubriand special sauce
師傅又叫我地等陣喇 ~~ 哈哈 ! 呢個原來入面有D煙薰,嘩 ~~ 勁香 ! 個木味好吸引 ~
一打開木既煙燻味飄出黎,牛係菲力黎,好軟淋,底下既係茄子,仲有一舊假既茄子魚糕,好味 ! 底下紅酒既醬汁又係勁香,唔錯 ~
燒物 Grilled sirloin with seasonal vegetables
呢道菜,師傅係用備長炭燒,個爐正正係我面前。炭燒和牛肉勁 Juice,仲可以選合銀碟上兩款調味,我個人覺得配柚子醋好味,Washibi 搶左牛味,但佢個辣又唔會搶到喉。另外蒜片同炸牛蒡絲冇得頂呀 !! 勁脆 ~ 好似食緊薯片小食咁,個粟米芯甜到呢 ~ 個水楊梅我放到最尾,我覺得應該可以解到我既滯,我以為佢酸啦,點知又係超甜。
到最後一道 食事 Chilled Noodle, tail gelee
師傅呢個素麵整到好精緻,個麵佢係綁好一扎扎去煮,再切走左部份。醬汁既部份用花生、櫻花蝦乾同埋三文魚子去做配料,我地係道笑話呢道菜好似口水雞。仲有伴麵既牛肉,好攪笑 ! 侍應妹妹話佢先唔開估,佢地自己都有食過,呢個味你一食落去會覺得好熟識。
勁好笑呀 !!!! 薑蓉黎架,食落去都唔似牛呀,好似雞呀個口感,好得意 ~
最尾黎到 水菓子 Monaka Icecream, Ushidoki Special Pudding
花形既威化餅好鬆脆,夾住Wisky 味雪糕有淡淡酒味,但我接受到,同埋佢話冇酒精我應該OK,餅皮入面仲有紅豆蓉好夾。另外蛋布甸勁滑,又唔會太甜,唔錯!
題外話/補充資料: 雖然呢間店係黎自新加坡,但全店既人講日文都真係好似置身係日本,今晚好 Enjoy ~
2022-08-18
2022-08-18 680 瀏覽
早幾回提到萬年大廈有孖舖上陣,七月頭品嚐過靈魂烹鳥後,深覺「希鳥」嘅割烹料理高質豐盛,一收到消息連體嘅姊妹店「うしどき」(Ushidoki)於月中啟業,即使只有午市十二點一輪,用餐時間仲要成兩個半小時,肥肥家族都要盡快抽空週六一試。網上訂座全英語操作,只需填上少少個人資料,包括聯絡電郵及電話,不用預繳訂金,簡易得很!餐廳中午準十二點正開門,拉開黑色木門再行經日式布簾即可安心進場。兩間店舖間隔相似,除咗有間可容納六人嘅私人廂房(最低消費額為$10,000)之外,用餐大堂都係以吧位圍繞著開放式廚房,務求貴客可直接觀賞師傅嘅手藝。不同之處在於「うしどき」嘅座位只有十三個,亦即少「希鳥」五個位,光線更充裕,配上正常高度嘅椅櫈感覺自然地比高櫈端莊。室內裝潢簡約,圓圓嘅燈籠帶有傳統和風氣息,牛牛畫品及以店名繪出嘅靚碟則時尚雅致。唯一不知是否外出炎熱嘅天氣影響下,冷氣溫度唔係幾夠凍,連一向唔怕熱嘅媽咪都滴哂汗。每位席上都擺有齊備嘅自用餐具、口罩套及餐牌。用上嘅牛牛筷子座菂薂到題。入座後即有熱毛巾及熱茶,睇清楚啲原來茶杯係分咗男女版架,細緻得很!餐店剛剛取得酒牌,開瓶費設為$400/樽普通裝紅、白、汽
每位席上都擺有齊備嘅自用餐具、口罩套及餐牌。
用上嘅牛牛筷子座菂薂到題
餐店剛剛取得酒牌,開瓶費設為$400/樽普通裝紅、白、汽、清酒及$1,000/樽1.8L清酒,定位拍得住酒店
。中午飲得唔多,五口子最終決定從四頁酒牌點選。
XO仔頭腦比較簡單,眼見其中一款清酒「犇」($680/樽)嘅英文譯名恰巧跟店名相同,諗住唔會衰啦,可惜酒酒唔係咁啱自己同家人口味
,而且個冰盆完全唔實用,啲倒汗水流到成枱都係樽酒都唔係幾夠凍
,頗為失望。反而識郁嘅靚靚清酒杯有特色得多!
日英對照嘅餐牌右方印出午市唯一一款嘅八道菜廚師發辦套餐,$1,300/位,另收加一服務費。左方則道出餐店「由脷到尾」嘅概念,以特選鹿兒島小田牛融入節令嘅食材及獨特嘅烹調方式,帶領貴客進入新派懷石料理嘅感觀世界
每道菜均由日籍掌舵人長谷川師傅親自操刀及呈上,一絲不苟;雖然好多時未必聽得明哂佢啲日文,幸好有年輕落力嘅大風妹妹小冬妹妹即場翻譯,場面方可零尷尬
冷鉢 - 冷しゃぶ 土佐酢ゼリー Chilled shabu-shabu, Tosa vinegar, Sprinkle Karasumi:為午宴揭開序幕嘅冷盤中,呈粉紅色嘅和牛件經過低溫煮熟,味清軟潤,拌拼嘅節令時蔬含爽脆尤甚嘅蕃茄翠玉瓜秋葵,進食時撈入閃亮透光嘅土佐醋啫喱、墊底軟綿綿嘅山芋泥及鮮黃嘅烏魚籽粉末即為和牛沙律倍添清新
冷鉢 - 冷しゃぶ 土佐酢ゼリー
座付 - 牛タンスープ 順菜 柚子Beef tongue soup, Water Shield, Yuzu:金碗中嘅牛脷熱湯外表毫不混濁,清香又清甜,據悉湯品除咗係以小田牛煲咗三個鐘之外,仲溝埋咗隔離店「希鳥」以鹿兒島走地雞熬上六個鐘嘅雞清湯,這碗牛雞清湯組合新穎得黎好協調。因內臟入口管理限制,湯中嘅兩片和牛牛脷源自澳洲而非鹿兒島;意外地,半厚身嘅牛脷極之軟腍嫩滑
,差啲可以同伴配嘅解暑冬瓜比拼,加上芬芳嘅柚子皮入饌,直令清湯變得醒神開胃。
座付 - 牛タンスープ 順菜 柚子
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵Sukiyaki, Soft boiled egg:師傅於動手前先展示紅白紋理分明嘅靚靚和牛西冷薄片
,視覺效果相當震撼!
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵
上枱前一刻喺細佬身旁刨出芳香撲鼻嘅黑松露,嗅覺效果都營造埋。
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵
相中隱約應該睇到兩三成熟嘅和牛壽喜燒鮮紅潤澤,於大碗中正享受緊以牛雜日本洋蔥日本頂級太陽卵醬油秘製而成嘅溫泉蛋浴
。應建議將深啡色嘅洋蔥碎捲入和牛片中,再黏上鮮美燈亮嘅秘醬和牛壽喜燒柔潤軟滑,入口迅即化於舌上,和牛卷中嘅洋蔥爽脆惹味,蛋蛋秘醬香甜滑溜
刺身級蛋蛋果然有料到,味覺效果絕對誇啦啦!
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵
托盤上,跟和牛壽喜燒仲有一羮白飯
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵
創作力量同幻想會嚇人一跳嘅廚神媽咪真係叻,未有人介紹已經估到個設計係將剩餘嘅蛋汁秘醬淋喺白飯面,嘩,連食客都可以善用食材,依招超掂
!觀察入微嘅大肥留意到靚羮只適用以右手揸住黎食,不過遇上粗野嘅XO仔左右手用齊都倒唔出汁液
,結果師傅就提議掉轉黎將白飯倒入碗中攪勻黎食,依個方法其實更能索盡精華
,果然有腦!
温物 – すき煮 玉葱 温泉卵
箸休 – 柚子ともものソルベYuzu and peach sorbet:午餐去到中段,每人面前都有個大頭造型小鉢,藐嘴男同大面珠女兩個版本都一樣咁搞笑
箸休 柚子ともものソルベ
鉢中頂面塊柚子乾尤其消滯,桃拼柚子味冰沙微甜微酸,清涼得黎剛巧為味蕾洗滌一番。
箸休 柚子ともものソルベ
替鉢 – 赤ワイン煮 根菜いろいろBeef cooked in red wine, root vegetables紅酒醃煮嘅和牛塊鬆潤香濃,以傳統日式茶碗蒸嘅形式煮出嘅紅棗蛋白層甜滑得黎輕盈健美
,用蟹肉勾出嘅湯芡鮮味灌溉,此道和洋海陸菜式口感同調味均相當豐沛!
替鉢 赤ワイン煮 根菜いろいろ
焼物 – サーロイングリル 季節の野菜Grilled sirloin with seasonal vegetables:色澤粉嫩嘅炭燒和牛肉質鬆軟且肉汁豐盛,可自選8字形銀碟上嘅三款調味,當中個人覺個柚子醋最唔夾,綠色嘅柚子胡椒鹽又太搶,反而白色嘅生西洋山葵帶絲微辣勁,同油潤嘅和牛最和洽,夾埋脆卜卜嘅蒜片食簡直係冇得頂呀
!伴碟嘅時蔬中有枝豆、粟米仔等,最有驚喜係竟然係最唔起眼但超甜嘅楊梅,日文名同桃一樣都係叫「もも」(momo)!
焼物 サーロイングリル 季節の野菜
柚子胡椒鹽、生西洋山葵、柚子醋
食事 – 本日の握り寿司 冷やし素麵 テールジュレToday’s beef sushi, Chilled-noodle, Tail gelée單尾飯麵齊集嘅和牛壽司拼牛尾啫喱素麵,建議由生食到熟。船碟上嘅兩片配菜望落好似蘿蔔咁,食落先知爽潤微辣嘅山芋薄片原來係師傅以山葵混製出嘅日式泡菜
,又幾得意喎。
食事 本日の握り寿司 冷やし素麵 テールジュレ
外表粉紅透白,看似為全生嘅和牛壽司其實係以低溫熟成過,和牛面嘅魚子醬有提鮮之效,微量嘅檸檬鹽足以成功化解和牛嘅油脂,和牛壽司食落柔軟不油膩,
食事 本日の握り寿司 冷やし素麵 テールジュレ
第二件輕輕火炙過嘅和牛壽司紅酒煮蘋果蓉點綴,洋化嘅水果和牛配搭清爽和諧
,毫不溜滯。
食事 本日の握り寿司 冷やし素麵 テールジュレ
新舊交融嘅分子料理元素於接近尾聲時續一展露,真係冇諗到會遇到喺電視劇見過嘅「要用叉飲嘅湯」
冷麵上嘅啫喱居然係用上牛尾熬製
,確真奇妙!凍食嘅素麵麵條白滑軟身,撈入舖面嘅北海道海膽三文魚子櫻花蝦乾碎牛尾啫喱麵品頓即添上濕潤及巧脆,海材牛尾嘅鮮濃好似凍火山咁半爆半溶於口腔,何其精妙!
煞尾嘅甜品登場前由貓頭鷹夫婦送上熱茶暖暖個胃
貓頭鷹夫婦熱茶
水菓子 – 最中アイス 特製プリンMonaka Ice Cream, Ushidoki special pudding甜品二重奏右邊嘅雞蛋布甸香滑甜美。
水菓子 最中アイス 特製プリン
左邊嘅DIY最中餅雪糕終於要客人們親自動手,每食一口可有儀態地續少將雪白軟滑嘅豆腐味雪糕紅豆蓉塗上櫻花形最中餅上,巧甜涼快嘅最中餅雪糕鬆化到索索聲,結果甜品連觸覺及聽覺都觸動埋!
水菓子 最中アイス 特製プリン
疫情下勇敢開店嘅「うしどき」環境開揚,服務貼身周到,午市廚師發辦懷石料理選用高質嘅鹿兒島小田牛作主題,「由脷到尾」淋漓盡致地演繹出傳統及潮派烹飪可如何融合,正如餐牌上所述,八道菜「犇向牛懷」之旅當真五感玩盡,精湛細膩得令人拍案叫絕
午市廚師發辦懷石料理
2022-07-23
冷鉢 - 冷しゃぶ 土佐酢ゼリー
焼物 サーロイングリル 季節の野菜
柚子胡椒鹽、生西洋山葵、柚子醋
貓頭鷹夫婦熱茶
2022-08-15 57 瀏覽
今日朋友生日,知道朋友鍾意食牛,所以決定預訂公司附近一間新開食牛嘅Omkase ,餐廳位置唔算好難去,非常就腳!一入到餐廳門口就有侍應招呼,佢好主動咁幫我哋擺袋,師傅亦都主動同我哋打招呼,感覺幾熱情。冷鉢師傅用咗冰水去浸一浸啲牛,保留到牛嘅鮮味。日本蕃茄同埋酸醋啫喱都發揮到開胃嘅作用,唔會太酸蓋過咗啲牛味。座付牛脷經過幾個鐘嘅烹調非常之入味同埋好腍。師傅話個湯係經過六個鐘嘅烹調,入面小小嘅胡椒亦都唔會太辣,反而可以吊到味凌ぎ左邊嘅壽司用咗牛臀部對上嘅部位,師傅亦都用咗檸檬鹽去調味。而右邊嘅部位脂肪比例較多,師傅仲要用火槍灼一灼佢,食落去油脂味重。向付吞拿魚他他就成日都食到,冇諗過和牛都可以做到呢個煮法,入面嘅洋蔥令口感更豐富。配菜嘅海膽同埋魚子醬令到成個感覺好新鮮。而海苔天婦羅更加用咗皇室御用嘅紫菜!溫物師傅喺整之前俾我哋睇吓會用嘅和牛,壽喜燒嘅湯底由開業至今都仲用緊嗰個湯膽,所以味道非常之濃郁。松露喺師傅即時磨㗎!箸休食完壽喜燒一啲味道比較濃郁嘅嘢,師傅就整咗一個梅子沙冰嘅嘢食等我哋清一清味蕾。粒梅十分之甜,但係碎冰可以稀釋左佢嘅甜度,食落就啱啱好。強肴吉列牛三文治擺盤好靚,一啖擺晒

冷鉢

座付
凌ぎ

向付

溫物

箸休

強肴
吉列牛三文治擺盤好靚,一啖擺晒落口啱啱好。兩個三文治嘅配料有少少唔同,所以食落都唔會太單調。

替鉢
一打開隻碗就聞到煙花木嘅煙熏味,今次嘅牛配上紅酒醬汁十分之夾,口感食落去有少少似西式嘅煮法。

燒物
師傅喺後面嘅炭爐度準備唔同嘅蔬菜,秋葵食得出好新鮮,唔會好大浸草青味。最特別嘅係佢嘅調味料,用咗柚子鹽同埋有子醋,好少喺出面食到呢款調味料。

食事
素面喺整之前過咗冷河,就算擺喺最後食都唔會好飽。師傅用咗特製嘅花生,櫻花蝦乾同埋三文魚子去做配料。

水菓子
甜品真係好有驚喜,首先侍應會幫我哋換咗一杯綠茶(嗰隻杯都好得意,同餐廳環境幾夾),之後就上咗好精緻嘅甜品,威化餅十分之鬆脆,雪糕食落去有淡淡酒味,加埋綠茶粉就非常之好食。蛋布甸嘅容器可以以假亂真,我以為係真嘅雞蛋殼!甜度方面我個人接受到,但朋友就覺得甜咗少少。
2022-08-14 343 瀏覽
Dinner at Usbidoki, which shares a space with adjoining Kicho, a yakitori restaurant.Usbidoki serves kaiseki, using "Odagyu" beef (鹿兒島小田和牛), named after its producer, Kenichi Oda, who owns one of the biggest farms in Kagoshima.Counter seating 10-12, with private room seating up to 6. Whole team seemed to be fluent in Japanese; the 2 Japanese chefs at the counter were conversant in Mandarin. Impressed with the plates and cups. Red chopsticks for ladies; gold for gentlemen.One set menu of 11 cours

One set menu of 11 courses ($2,000 pp).
Here’s what we had.
Lightly seared wagyu cooled by being immersed in cold water. Mixed with very sweet tomato. Topped with tosa vinegar jelly, sprinkled with Karasumi (烏魚子).

Hot soup with beef tongue, water shield (水葵) and winter melon. Winter melon was cold; soup too peppery for me. Had to ask for a spoon to eat the water shield.

2 pieces of beef sushi, being:
-picanha aka Rump Cap (牛臀蓋) with dried caviar and
-rib eye.

Beef Tartar mixed with chopped pickles, topped with caviar and uni. Served with a piece of tempura-ed seaweed. Liked the flavor balance of the tartar; but seaweed was not crispy enough.

2 slices of A5 sukiyaki, with onion that had been cooked for a long time. Served with a soft boiled egg, topped with truffle slices. Supposed to go with a bite-sized ball of rice, also topped with truffle. Egg was cold. Rice was colder- as it had been left out in the air-conditioning for so long, it had turned dry and hard as well. Disappointingly unenjoyable.

Palette cleanser: Sweet green plum on ice. Surprisingly enjoyable.

Deep fried sirloin cutlet sandwich with black truffle sauce. Portion was too small for people to appreciate the texture. Quite a lot of tendons in the sirloin; PickyEater thought rib-eye would be a better choice. Wheat bread was used here; we both preferred toasted brioche. Underwhelming.

Chateaubriand (thick cut of the tenderloin) with eggplant, smoked with sakura wood, in red wine sauce. Very nice smoky aroma drifted out when server removed the lid. Favorite dish of the night.

3 bite-sized prices of grilled sirloin with a white strand of deep fried noodle, green oblong of 艾草腐, deep fried garlic strips, baby corn, red plum etc. Yuzu pepper and yuzu vinegar as condiments.

Chilled noodles with ikura, oxtail jelly and sesame. Refreshing and flavorful; a bit too strong to the point of salty tho.

Dessert: egg custard. And whiskey flavored ice Cream monaka- another dish with temperature control issues. Even tho I was really quick with taking photos, IceCream was already melting. Melted IceCream kept seeping out of the wafer sandwich as I was trying to bite into it. Whole hand was covered with IceCream.

In summary: some creative dishes. Wasn’t too full; didn’t feel fatty; which was good. Room for improvement re temperature control: some hot dishes weren’t hot enough; ditto re cold dishes. Friendly service tho. Corkage $400 per bottle.
最近中環新開了一家以和牛為主題的懷石料理店,位於萬年大廈一樓,門面相當樸素🪵正宗和系木材用沉實低調風格佈置,儘管在人來人往的商場內但隔音相當好,是鬧市中的一個綠洲,為身心都帶來放鬆🏜餐廳和旁邊的希鳥使用同一個廚房,主要位置就是一張高身長吧檯😊有八個座位可以看著主廚進行席前料理和交流,餐廳光亮度恰到好處,既能令每道菜突出又不會太耀眼💡懷石料理是日本最高級的Fine Dining,會更加注重節奏、禮儀和餐具擺盤等🎎這家店是提供『割烹』用餐方式,即是利用頂級食材做出當季菜式,最大特色是將用餐空間和烹調空間融於一體,以板前的形式供餐,懷石料理每道菜的分量都設計成小小的一人份量😋可以直接簡單入口,在溫度方面亦有高要求,熟食要做到冒煙但只有微燙,不會過熱,味道強調五味搭配作為一間懷石料理餐廳,為男士和女士準備的茶杯餐具也各有不同,女士的會較為繽紛可愛😍男士則是沉實穩重,兩相比較饒有樂趣,上菜時亦會先為女士上菜,表現出尊重的禮儀,職員亦會在旁簡單介紹📜今天我們的主廚是來自神奈川的長谷川倫紀先生🧑‍🍳自我介紹時得知他曾在美國和深圳的高級日本餐廳工作多年,經驗相當豐富,4月才受邀來到香港這裏擔任主廚,炮

今天我們的主廚是來自神奈川的長谷川倫紀先生🧑‍🍳自我介紹時得知他曾在美國和深圳的高級日本餐廳工作多年,經驗相當豐富,4月才受邀來到香港這裏擔任主廚,炮製這一頓鹿兒島小田和牛盛宴🐃以Tongue to tail的概念料理整頭牛的不同部位給我們品嘗,使用了冷灼、熬製、壽喜燒、燉煮、燒烤、刺身和火炙方式去烹調🔥

1️⃣冷缽 | 7.5/10
和牛配烏魚子及土佐產香醋啫喱
將和牛肉放進熱湯中輕灼5秒後就放進冰水冷卻❄️加上口感帶點粘糯的山藥泥和酸酸開胃的啫喱,享用前主廚會再手刨烏魚子,味道較淡雅,輕嚼肉片有鮮味😙

2️⃣座付 | 8.5/10
牛舌湯配水葵及柚子
湯的基底是以經過六小時熬製的黑薩摩雞湯和四小時的牛筋牛骨湯混和而成😛將油脂隔走僅留最鮮的肉味
牛舌湯配水葵及柚子
加上兩片產自澳洲的和牛牛舌,肉質柔軟肉味香濃,墊底的冬瓜更令湯頭清甜暖潤😊

3️⃣温物 | 9.5/10
壽喜燒配溫泉蛋
料理前主廚先奉上兩大片和牛西冷讓我們一開眼界🥓看到有如雲石般的花紋就知道是BMS11或以上的頂級A5和牛
壽喜燒配溫泉蛋
放進料理台中間一直熬製的深色壽喜燒鍋底輕灼,職員介紹這鍋就尤如滷水店的鎮店之寶,從開店一直沿用,每天都會放新鮮松茸和洋葱去熬煮
壽喜燒配溫泉蛋

上菜前再即刨爆香的松露片,牛肉油脂豐富☺️配上來自長崎縣的太陽卵更加滑溜,洋葱十分香甜,加上菇菌的鮮香味真是頂級享受,旁邊有一小口飯可以將剩下的湯和蛋液一網打盡,真正做到齒頰留香 😁

4️⃣箸休 | 8/10
柚子香桃雪葩
吃完重口味的壽喜燒後,節奏稍稍放慢,來一份柚子香桃雪芭清新口腔🍧本身菜單是青梅口味,不過原來最近青梅品相不夠好,所以就用香桃去調整,入口味道柚子味搶先,帶些許碎冰粒口感涼透心🧊

5️⃣替缽 | 8.5/10
紅酒燉和牛柳茶碗蒸
意想不到是以茶碗蒸形式奉上🍮上面更有一層蟹肉蛋白勾芡去提升味道和層次感,牛柳燉得軟爛無渣,牛味温潤地在嘴內遊走🐮

6️⃣燒物 | 9.5/10
炭燒和牛配時令蔬菜
主廚身後就有一個炭燒爐去處理大塊的和牛西冷肉🌋燒好肉和野菜後就分為每份1大3小的牛肉粒
炭燒和牛配時令蔬菜
旁邊有柚子胡椒、西洋山葵和柚子醋,單吃可能真的會太油膩,不過有當季野菜可以自己簡單間一間場,最推薦點山葵,因為可以打開鼻腔去迎接油潤的頂級和牛肉👍

7️⃣食事 | 7.5/10
招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍
最後的主菜終於來到牛尾部份,素麵上加上牛尾凍🍝是將湯頭雪成啫喱狀去做一個冷麵的呈現,口感重鹹鮮,加上北海道海膽和三文魚子,仿似在大海中浮沉🌊
招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍

有兩款和牛壽司🍣第一款是生牛臀角肉配魚子醬,魚子醬的鹹香味太搶眼,有點蓋過和牛肉的風頭,第二款是火炙肉眼蓋配紅酒汁蘋果蓉🍎肉香味撲鼻加上微酸甜的汁更能提吊出味道

8️⃣水菓子 | 8/10
最中餅配雪糕伴自家製布丁
脆脆的最中餅夾緊無酒精成分的威士忌雪糕🥪酒香味十足,雪糕三文治式的甜品超有特色,旁邊的布丁蛋味重,一粒小紅豆添上一點甜🍦
2022-08-11
2022-08-10 54 瀏覽
朋友話發現到間高質和牛👍🏻,所以我哋就去試試~入到去見到係用omakase型式嚟食和牛懷石料理😍,可以近距離見到👨🏻‍🍳廚師製作每道精緻菜式,完全係賞心悅目吖~而佢哋嘅廚師、經理都係🇯🇵日本人,識講英文同小小普通話,所以同客人溝通完全冇難度,而且廚師好搞笑盞鬼。🤵🏻‍♀️侍應方面就緊係識講日文、廣東話、英文,佢哋服務態度非常好,仲好細心,會講解每道菜式嘅用料,同埋有啲溫馨小提示,完全係💯嘅體驗。而今餐用嘅係鹿兒島小田和牛而級數係A4-A5級別。🎐冷鉢開胃嘅第一道菜,稍為灼一灼過嘅牛肉,加上日本蕃茄同山藥,再配埋酸酸甜甜醋啫喱,最後仲有烏魚子。🎐座付用黑薩摩雞同牛慢火燉煮而成湯,睇落好清嘅湯,配上水葵、柚子同柔嫩牛舌,清香鮮甜。🎐凌ぎ有2款和牛壽司,一款比較生啲嘅配上魚子醬,食佢最原本嘅鮮嫩,一款就稍微燒過嘅配上店家自製嘅蘋果醬汁。🎐向付牛肉他他加上洋蔥、枝豆、北海道海膽、魚子醬,配以獻俾日本天王食用嘅海苔天婦羅。🎐溫物用嘅係小田和牛西冷部位製作壽喜燒,配埋松茸、溫泉蛋、香濃壽喜燒汁煮嘅洋蔥同埋米飯,最後係上菜前刨出松露片。加咗松露片嘅壽喜燒,令到每啖都食到壽喜燒嘅香濃之餘仲有松露菌香。🎐
朋友話發現到間高質和牛👍🏻,所以我哋就去試試~
入到去見到係用omakase型式嚟食和牛懷石料理😍,
而今餐用嘅係鹿兒島小田和牛而級數係A4-A5級別。
🎐冷鉢
🎐座付
🎐凌ぎ
🎐向付
🎐溫物
🎐箸休
嚟個中場休息,青梅冰,用冰底配上青梅,清一清味蕾。
🎐強肴
有2款吉列三文治,分別配有北海道海膽同魚子醬,麵包上亦搽滿廚師調製嘅松露醬。
🎐替鉢
一打開有煙燻櫻花木香同煙飄出嚟,好有驚喜,牛肉底下放咗舊茄子,而側邊就有舊仿茄子既付。
🎐燒物
炭火燒和牛配上楊梅、杏鮑菇、青椒、毛豆、玉米筍、炸蒜、艾草付、青檸。另外仲配有柚子醋、柚子胡椒、西洋山葵點嚟食,平衡番油脂感。
🎐食事
冷素麵一啲都唔素吖,素麵爽滑,配埋牛尾凍、北海道海膽丶三文魚子、松子醬料,咸香鮮味,好想再食多碗。
🎐水菓子
最中餅配雪糕伴自家製布丁,今晚嘅雪糕係whisky口味,只有酒香並冇酒精成分,最中餅薄脆,加埋紅豆沙餡同whisky雪糕,香甜細膩,配埋自家製布丁,畫上完美句號。
2022-08-05 604 瀏覽
星期四係七夕,藉七夕呢個節日同老公去食返餐好既晚餐。我地揀左係新開既犇Ushidoki食晚市和牛Omakase,每道菜都相當精緻,而且從來無食過,充滿新鮮感,樣樣都係主打。廚師來自日本,所有侍應都識講日文,服務態度非常好,滿分既體驗。冷鉢作為第一道菜,絕對起到開胃既作用。所有和牛都用上A4-A5級,輕輕燙過,保有牛既鮮味,用上日本番茄同山藥,醋啫喱酸酸地,最後灑上烏魚子。縱使有好多食材,但互相唔會衝突,非常融和。座付湯用上熬左四個鐘既牛脷湯加六個鐘既雞湯混合而成,牛脷非常軟腍,好好食。 凌ぎ和牛壽司食左下面個件先,因為比較清,配以魚子醬,上面個件用肉眼部分,所以後食,配以蘋果紅酒汁。向付牛肉他他加左洋蔥,肉質嫩滑,配以海膽、限量既海苔天婦羅、魚子醬一齊食更加出色。溫物壽喜燒加松茸,好高級既享受,牛肉要搭配日本洋蔥、日本溫泉蛋一齊食,最後撈白飯食好正。箸休中間以青梅冰清一清個口,食一啖好軟身既青梅,再食一啖冰。強肴吉列牛三文治配海膽、魚子醬,擺盤好有心思,完全無諗過三文治可以擺得甘靚,當然都好食啦。替鉢一打開櫻花木煙燻飄出黎,牛用上菲力,好軟腍,底下係茄子,仲有一舊仿茄子既付,好可愛。燒
星期四係七夕,藉七夕呢個節日同老公去食返餐好既晚餐。
冷鉢
座付
凌ぎ
向付
溫物
箸休
中間以青梅冰清一清個口,食一啖好軟身既青梅,再食一啖冰。
強肴
替鉢
燒物
炭火燒西冷可以蘸柚子醋或柚子胡椒或芥末食,配以艾草腐、蔬菜、炸素麵。
食事
冷素麵好似食緊蔥油麵,可能因為有櫻花蝦乾同三文魚籽,非常香口,牛脷凍鹹鹹地,好特別。
水菓子
雪糕係威士忌味,無酒精成分,取其味道,加上豆沙夾埋最中餅一齊食,好開心。另外個自家製布丁軟綿綿,好好食。
2022-08-04
2022-08-03 393 瀏覽
係新加玻ge 和牛懷石料理終於開到黎香港laa😍舖頭唔大約有8-10 個位,一定要預約!望住師傅為你準備每一度,感覺好好~同行朋友用佢僅餘喺日劇同動畫學返嚟嘅日文同師傅溝通😂😂 師傅都好有趣架~.晚餐總共有 10 道~好豐富每一度店員都會好詳細同你講解食材👍1. 前菜:山藥,醋jelly 加日本蕃茄,清甜開胃2. 然後再來牛舌, 用上煲了六小時的雞湯,很入味...而且牛舌口感很好,完全唔會硬 (忘記影)3. 生牛肉他他,配上海膽同魚子,精緻得黎又好食壽喜燒配日本洋蔥,再配上松露...係咁叫師傅moto moto hahahhaaa師傅煮和牛之前,比我哋睇啲牛肉油脂分布好靚好肥美😍 整咗用壽喜燒有入口即溶甜甜嘅幸福感...但又唔會太肥膩,濃濃ge 牛香味仍然好出👍開心.炸牛柳中心 三文治 配上黑魚子 海膽加黑松露秘製醬,細細舊的唔會太漏中間有個青梅蜜漬冰沙,可以清清口緊接住就黎到煙燻紅酒煮茄子我柳,仲有茄子魚糕,好可愛...無諗過牛同茄子都夾再來的是配上蘋果sauce 的niku sushi (忘了拍照)小姐其實每樣都好喜歡,平時好怕食我漏,呢到都唔會有呢個感覺!除左好出色ge 小田和
係新加玻ge 和牛懷石料理終於開到黎香港laa😍

舖頭唔大約有8-10 個位,一定要預約!
望住師傅為你準備每一度,感覺好好~
晚餐總共有 10 道~好豐富
每一度店員都會好詳細同你講解食材👍
1. 前菜:山藥,醋jelly 加日本蕃茄,清甜開胃

3. 生牛肉他他,配上海膽同魚子,精緻得黎又好食

中間有個青梅蜜漬冰沙,可以清清口

小姐其實每樣都好喜歡,平時好怕食我漏,呢到都唔會有呢個感覺!除左好出色ge 小田和牛,最令我驚唔ge 係素面,完全癲覆左我對素面ge 睇法...清新爽口...食飽咗都仲食得落

最後甜品ge wasabi 雪糕係好完美ge 句號
2022-07-18
  • 壽喜燒配溫泉蛋
  • 牛舌湯配水葵及柚子
1K
牛迷注意!最近又多一間和牛專門店進駐香港,新加坡過江龍和牛懷石料理專家「犇 Ushidoki」於2019年成功被列為「50 Best Discovery」及獲新加坡米芝蓮推介,現已在中環全新開業。店面雖然不大,座位只有少量,但內裡裝修巧妙地以磚牆裝飾設計搭配高身吧桌的座位,融入日本農舍的簡樸美態,近距離坐在吧檯就可以親眼見證主廚由席前備料到製作成品的每道細節,跟師傅直接交流。全新開業的香港專門店由總經理菊地良幸先生及主廚長谷川倫紀先生傾力合作,以廚師發辦形式呈獻全港獨家供應的鹿兒島「小田和牛」,揉合時令食材的季節之美,帶來獨一無二的懷石料理菜單。午市廚師發辦菜單定價為每位$1,300,包括冷鉢、座付、溫物、箸休、替鉢、燒物、食事及水菓子等8道菜,主打來自日本鹿兒島縣薩摩半島南部的小田和牛為星級食材,配合時令季節食材,品味不同和牛部位的美妙之處。冷鉢 - 和牛配烏魚子及土佐產香醋啫喱一如壽司店Omakase品嚐魚生的順序,和牛懷石料理的 Omakase 也是從清淡的口味走向濃郁,上菜時師傅即場刨出烏魚子碎屑,擁有獨特的鹹香和鮮味,餘韻甘美。只輕灼數下的和牛仍略帶粉紅,讓肉質保持一定嫩度,

冷鉢 - 和牛配烏魚子及土佐產香醋啫喱

和牛配烏魚子及土佐產香醋啫喱

只輕灼數下的和牛仍略帶粉紅,讓肉質保持一定嫩度,拌以剔透Q彈的果凍和土佐產香醋,酸甜醒胃的冷盤喚醒沉睡的味蕾,為這場廚師發辦揭開序幕。

座付 - 牛舌湯配水葵及柚子

牛舌湯由牛筋丶牛骨丶黑薩摩雞和鰹魚慢火燉煮而成,味道不過分繁複。

牛舌湯配水葵及柚子

來自澳洲的牛舌入口柔嫩,配上清澈見底的湯頭,最能品嚐食材去蕪存菁的原味。

溫物 - 壽喜燒配溫泉蛋

主廚選用鹿兒島小田和牛的西冷部位製作壽喜燒,享負盛名的小田和牛以五星級規格牧飼,對和牛的成長環境及餵飼用料有著嚴格要求。

小田和牛
主廚還會主動與每位客人確認和牛的生熟程度,服務貼心週到。
壽喜燒配溫泉蛋

煮好後就會即席於客人面前刨下松露片,每一片削得「快狠準」,大小一致亦夠輕薄,徹底綻放松露的馥郁菌香。

壽喜燒配溫泉蛋

裡面的洋葱已經炒透變成焦糖色,辛辣味自然消失,釋出洋蔥的天然清甜味,拌以秘製壽喜燒醬汁更加甘甜香醇。

壽喜燒配溫泉蛋

將小田和牛蘸進溫泉蛋漿,入口更滑溜,這樣最能嘗出肉質的鮮嫩,用來拌飯吃極之開胃。

箸休 - 柚子青梅雪葩

和風面具造型別緻,其實內裡盛載著柚子青梅雪葩,清新果香可以清一清味蕾,迎接下半場的和牛懷石料理。

柚子青梅雪葩

天然酸爽的雪葩適度解除肉食的膩口,重啟味覺,呈現出和食的抑揚頓挫與有秩序的節奏感。

替鉢 - 紅酒燉和牛及時令蔬菜

這道菜選用稀少的和牛牛柳部位,經過燉煮之後,提昇紅肉旨味。

紅酒燉和牛及時令蔬菜

以茄子形態的魚糕作點綴,蒸蛋軟軟嫩嫩,清鮮的味道不搶味之餘更能帶出其肉香。

紅酒燉和牛及時令蔬菜

燉和牛每一口鮮嫩多汁,完美搭配紅酒那種深沉、溫暖、複雜的酒香。

燒物 - 炭燒和牛配時令蔬菜

燒和牛配上色彩繽紛的時令蔬菜,例如楊梅、杏鮑菇、青椒、毛豆、玉米筍、炸洋蔥及炸蒜等,平衡肉食所帶來的油脂感。

炭燒和牛配時令蔬菜

小田和牛腰脊肉經炭燒後,表面帶有微微焦香,中心位呈現寶石粉紅色,一入口隨即爆出豐腴的肉汁,突出濃郁有層次的肉味。

食事 - 招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍

精緻擺盤搭配應季食材是日本懷石料理精髓,最後一道主食極之豐富,完美展現小田和牛的可造性。

招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍

和牛刺身壽司沾上烏黑發亮的魚子醬,肉身帶鮮紅色澤,霜降脂肪分佈均勻,感受到入口即溶的口感,滿口瀰漫著牛脂香氣。

招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍

另一款則是灸燒和牛,灸燒後更能彰顯其濃厚牛味,肉汁蔓延整個口腔,將頂級和牛的柔嫩滋味完美昇華。

招牌和牛壽司伴冷麵及牛尾凍

冷素麵口感爽滑,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,加入含豐富骨膠原的牛尾凍、海膽丶三文魚子,充滿甘腴鮮味。

水菓子 - 最中餅配雪糕伴自家製布丁

兩款甜點中則以wasabi雪糕尤其出眾,伴隨著清爽甜味之後,山葵那獨特嗆辣味瞬間突襲,與花形最中餅和甘甜紅豆蓉叠在一起,塑造外脆內軟的層次感。

2022-07-25