2019-09-11
朋友生日, 搵左間高級優雅既餐廳同佢慶祝, 務求要俾佢一個難忘既生日記得平時經過尖咀1881見到除左名店之外都有幾間餐廳, 一於揀呢道對住個靚景食飯!上網搵完之後心儀呢間好有藝術氣息既法國西餐廳~黎到餐廳別有一番感覺, 好寧靜, 優雅~有別於以往既熱鬧, 感覺下寧靜既幸福感餐廳既名已導出餐廳既主題--凡高呢道除左擁有高貴華麗既設計, 仲有好多現代化既電子屏幕~電子屏幕不間斷播放畫家凡高既作品~~邊用餐邊賞畫 ~ 不亦樂乎!!我地揀每人一個set dinner~有appetizer, soup, main, dessert and drink...以呢道既食物環境氣氛服務黎講, $680價錢非常合理先上餐包~ 有3款麵包~全部都好新鮮鬆軟醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬油甘魚肉質鮮嫩, 少少咸咸地更能帶出魚本身既鮮味柚子珍珠爆珠喔~ 酸酸地好醒神, 增加食慾!好開胃既頭盤~~好靚既餐具配精緻美食~完全係視覺享受龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆龍蝦濃湯用左2款龍蝦淆製而成, 味道濃郁, 每啖都好似食緊新鮮龍蝦, 果然真材實料!!意大利雲吞外脆內軟, 口感豐富~香煎鱸魚配蜆肉 ,日本香菇及魚肉清
上網搵完之後心儀呢間好有藝術氣息既法國西餐廳~
黎到餐廳別有一番感覺, 好寧靜, 優雅~
有別於以往既熱鬧, 感覺下寧靜既幸福感
餐廳既名已導出餐廳既主題--凡高
呢道除左擁有高貴華麗既設計, 仲有好多現代化既電子屏幕~
電子屏幕不間斷播放畫家凡高既作品~~
邊用餐邊賞畫 ~ 不亦樂乎!!
我地揀每人一個set dinner~
以呢道既食物環境氣氛服務黎講, $680價錢非常合理
先上餐包~ 有3款麵包~
全部都好新鮮鬆軟
醃製油甘魚配柚子珍珠及血橙醬
油甘魚肉質鮮嫩, 少少咸咸地更能帶出魚本身既鮮味
柚子珍珠爆珠喔~ 酸酸地好醒神, 增加食慾!
好開胃既頭盤~~
好靚既餐具配精緻美食~
完全係視覺享受
龍蝦濃湯配自製意大利雲吞及綠豌豆
意大利雲吞外脆內軟, 口感豐富~
香煎鱸魚配蜆肉 ,日本香菇及魚肉清湯
賣相好靚好吸引!
鱸魚煎到好香口, 魚肉結實幼嫩~
配魚肉清湯味道更鮮甜!!
蜆肉大大隻啖啖肉
西班牙豬梅頭配芹菜蓉及青蔥萄葡酒汁
豬梅頭脂肪含量較高, 肉質幼嫩軟腍~
配青蔥萄葡酒汁味道清新, 更能帶出豬肉既鮮味
大黃士多啤梨清湯配羅勒果凍及香醋珍珠
好Fresh既甜品, 士多啤梨雪芭酸酸甜甜, 好好味
配羅勒果凍&香醋珍珠感覺特別, 口感一流!!
最後嘆埋壺花茶~
Blueberry Kiss (南非博士茶, 藍莓, 矢車菊)
配塔非常好, 味道好清香
呢餐無論色香味, 全部都好優質, 朋友大讚呢餐生日飯呢~~
食完飯仲可以行下買下餐廳出產既禮品~
禮品裝潢精緻, 可作送禮或自用!!