Happy Friday lunch, 約咗大學同學去1881,大家中間點食lunch。Arts students 嘅關係,我哋一致決定要試1881嘅梵高廚房Van GOGH Senses。以印象派畫家大師梵高做主題,由荷蘭取得專利授權經營嘅主題餐廳,門外已有落地大畫,十分耀目。店內有各款產品,有花茶,朱古力,月餅,甜點,茶杯套裝,以及適合小朋友嘅故事書圖畫集填色薄。店內裝潢亦十分舒適。Set lunch 係3 course, 沙律或湯,主菜,甜點及餐茶。我哋order 左 煙三文魚凱撒沙律,蘑菇湯配松露;烤美國豬腰肉及香煎鱸魚,水果及香橙薑茶及茉莉花茶。餐包軟熟,配上牛油香軟。沙律新鮮,口感豐富,煙肉及麵包粒香脆,配上爽囗羅馬生菜🥬,十分美味。湯香濃不膩,松露微香。主菜豬腰肉彈牙新鮮,沾上黑醋汁夾上肉汁開胃惹味。鱸魚外皮煎得香脆可口,配上粟米及沙律菜味道相配得宜,十分清新。水果分量十足,有奇異果,西瓜及哈密瓜。餐茶香滑,有消滯作用,為豐富一餐劃上完美句號。

2019-08-16
2019-08-16 108 瀏覽
實在係太興奮,因為今日黎到尖沙咀1881嘅梵高藝術體驗館。呢一間體驗館唔單止有嘢食,仲有甜品、油畫、各類型嘅精品,例如咖啡杯等等,唔單止係你食餐飯咁簡單,簡直係去咗一個藝術博物館,有得睇梵高嘅藝術品之餘,又可以品嚐到美食。別出心裁嘅餐廳設計就不在話下,餐桌上面嘅每一個碟或者係陪襯品,都好有梵高嘅影子。我哋總共要左兩個晚飯套餐,一個套餐包括有餐湯,餐包配牛油,前菜,主菜一個,甜品同埋一杯飲品。前菜係醃制油甘魚配柚子珍珠及血橙sauce ,比較特別嘅前菜因為佢其實係一個Sashimi,之後就有龍蝦湯配自製意大利雲吞,個龍蝦湯好濃味,再配上炸過嘅意大利雲吞好開胃呀。主菜方面我哋要咗一個香煎鱸魚配蜆肉日本香菇同埋魚肉清湯,另外要左一個西班牙豬梅頭配芹菜蓉及青葱葡萄酒汁。香煎鱸魚簡直係令人眼前一亮,脆炸嘅魚皮再配上香嫩嘅魚肉,一啖入口連埋魚湯簡直係視覺味覺嘅一大享受。至於豬梅頭,就啖啖肉非常之嫩滑配上葡萄酒汁,新鮮口味。最後不得不提嘅係佢哋有唔少特別款式嘅花茶俾大家選擇,而我哋一人要咗一款茶,分別係梵高的早餐,同埋仲夏向日葵,完全係一種食完一個高級晚餐之後有一杯好舒服嘅熱茶入口暖胃助消化,今晚一

至於豬梅頭,就啖啖肉非常之嫩滑配上葡萄酒汁,新鮮口味。

最後不得不提嘅係佢哋有唔少特別款式嘅花茶俾大家選擇,而我哋一人要咗一款茶,分別係梵高的早餐,同埋仲夏向日葵,完全係一種食完一個高級晚餐之後有一杯好舒服嘅熱茶入口暖胃助消化,今晚一定瞓得好好。
2019-08-16 89 瀏覽
尖沙咀 1881 Heritage 隱藏一間"梵高"主題餐廳夜景不得了而且門口已經感覺到充滿藝術氣息🥰🥰The Harvest (4-Course) $680/Head 三款餐前麵包鬆軟可口記得塗上海鹽牛油😆✨Tuna-Scallop Ceviche 鮮嫩的帶子下層是吞拿魚他他底層是番茄青瓜salsa柚子醬油味道酸甜 帶清新果香味道✨Sweet Corn Cream Soup🤩店員慢慢倒北海道粟米忌廉湯入碟粟米忌廉湯香濃可口配埋青瓜卷 乾花同 鮮甜炸蟹鉗✨Roasted Quail Breast 配香滑Artichoke Cream 鵪鶉胸下有香烤蘑菇豬肉批外皮香脆✨Pan Seared French Brill 香煎法國比目魚魚皮金黃香脆魚肉嫩滑燒章魚片柔軟有咬口配炒香的西班牙辣肉腸粒 同蕃茄青瓜salsa不過salsa同Tuna-Scallop Ceviche的salsa重叠要扣少少分✨Pineapple Panna Cotta 甜品好精緻菠蘿薄片卷意式奶凍配椰子海綿蛋糕 椰子泡沫同生果好重椰子香
夜景不得了

甜品好精緻
菠蘿薄片卷意式奶凍
配椰子海綿蛋糕 椰子泡沫同生果
好重椰子香

難得約到很久不見的閨蜜,一起來個藝術文青下午茶的歡樂時光吧!即使我不太了解梵高,但相信大眾對他的畫作有一點點印象,例如星空和向日葵,或者聽過王菀之唱的梵高吧!在尖沙咀繁華忙碌的市區生活,好不容易找到一間坐得舒服,環境優閒的室內藝術空間,又可以欣賞到梵高嘅作品。而進入餐廳前,還有售賣蛋糕,精品、書本和畫作等的商店。我們叫了一個兩位用的下午茶,這Set 用了另一位藝術家來命名,叫「杜比尼家的花園」,餐廳用的食具和茶具精美之外,色彩漂亮,令我想像這花園必定是清新田園Feel,無疑是相機先食 鹹點方面:🐠煙燻三文魚薄餅配魚子醬鵝肝醬配🍇葡萄及榅桲醬鮑魚絲酥餅叉燒包🥯甜點方面:🍵綠茶紅豆華夫餅雲呢拿同紅莓味的馬卡龍🥭芒果椰子糯米飯🥨迷你肉桂油條如果叉燒包是熱食會更好味這個鮑魚絲酥餅不錯,中間夾黑松露蘑菇醬,高級感UP!! 有個沙漏斗來提醒你泡茶的時間,好細心的❤️進入餐廳的走廊被不少的藝術品和畫冊包圍,不自覺以為自己是來參觀!室內是用自然光,由大玻璃照入餐廳,下午時分嘅光令到照片拍出來更加漂亮。如天氣好,心情好,不妨選擇室外座位,又是另一種享受

鹹點方面:

雲呢拿同紅莓味的馬卡龍

🥭芒果椰子糯米飯
🥨迷你肉桂油條

如果叉燒包是熱食會更好味

這個鮑魚絲酥餅不錯,中間夾黑松露蘑菇醬,高級感UP!!

有個沙漏斗來提醒你泡茶的時間,好細心的❤️

如天氣好,心情好,不妨選擇室外座位,又是另一種享受

2019-08-16 70 瀏覽
之前喺電視見到介紹呢間梵高餐廳一直都好想去試,約咗幾個星期終於都同朋友上個星期去咗食lunch,因為食lunch又可以食到餐廳嘅質素,亦可以清楚睇到餐廳環境同埋梵高作品。一去到門口有好多產品可以買,經過商店先至可以進入餐廳其實以餐廳嘅知名度喺呢度食個lunch都係二百幾蚊,我覺得唔算貴,絕對值得一試餐廳大部份地方都好開揚,晏晝大部份自然光投照入餐廳,感覺好光猛而且可以睇到出面環境,特別舒服首先餐廳會送上幾款餐包,唔夠可以再添,餐包新鮮焗起,個包好軟熟午餐有三道菜可以揀,前菜我同朋友一人叫一款,一個叫沙律,沙律有四舊三文魚,煙三文魚有一陣香薰味,加上我非常鍾意食三文魚嘅肉質,配埋沙律醬特別開胃。朋友叫咗另一款野菌湯,一上枱已經聞到嘅香菇味,我飲過一啖覺得好滑身,個湯一啲都唔樓派溜好好味主菜我叫咗意大利飯,意大利飯最緊要係啲飯唔可以煮得厷林,有咬口咁就為之最正宗,再配埋芝士醬同埋蝦肉,增加口感,意大利飯份量唔多,以lunch來講啱啱好另外一款煎魚,新鮮做起見到魚皮都仲係脆卜卜,魚肉好軟滑,配埋魚下面有一啲雜菜,配埋特別嘅醬汁一齊食,連小朋友都食到停唔到口最後可以揀甜品同埋有咖啡茶,甜品唔會

餐廳大部份地方都好開揚,晏晝大部份自然光投
照入餐廳,感覺好光猛而且可以睇到出面環境,特別舒服

朋友叫咗另一款
派溜好好味

最後可以揀甜品同埋有咖啡茶,甜品唔會太甜,而且用好精緻嘅餐具送上甜品,成餐飯食足三個鐘頭坐足三個鐘,服務員都依然殷勤對待,如果日日都可以有一個咁休閒嘅下午就好啦

很喜歡梵高畫作的我,得知香港開了以梵高為主題的餐廳,一定要去朝聖🤩一入到門口就見到好多紀念品畫作藝術品等🥰心情好愉快,入到餐廳發現裝修全部都是經過精心設計😍我們點了兩份3 Courses lunch和一個兒童意粉餐💕首先麵包來了一共有兩款不同嘅麵包,頭盤方面係烤蘑菇、牛肉沙律配松及香醋汁,牛肉同蘑菇好入味酸酸甜甜好開胃。主菜方面我地點左烤雞肉Risotto 同烤鱈魚配釀帶子😋 Risotto很好咬口, 烤鱈魚很特別,是由一層脆口薄薄的pastry包著啖啖肉的鱈魚👍😋甜品士多啤梨sobert配上藍莓同士多啤梨超好美,配埋花茶,劃上滿足又完美的句號☺️💕
2019-08-14 1345 瀏覽
開完個會,去左1881搵食!呢間想試好耐,襯今次開完會出黎同同事食!開心 🥰唔駛等就可以入座 👏🏻 應該我地係12點鬆少少啦 🤣 我地選左 3-courses佢地既餐具都好靚!首先黎左麵包,我鍾意佢既牛油個面放鹽!麵包面果兩塊帶酸,唔係我杯茶!我鍾意底果兩塊,有果仁,麵包好食!好軟熟!Starter 係烤磨菇、牛肉沙律配松子香醋汁,好開胃!磨菇好好味,我覺得少左d,牛肉好好味呀!燒牛肉黎,份量都唔少,但配火箭菜我一般,不過又咁講,你將三樣野加埋就唔苦喇 🤣發放笑料一則,同行吹水中唔記得呢個係乜肉,仲問佢係咪煙肉,同佢講我覺得陣味好熟!笑死佢 😅 睇下圖似似先煙三文魚扁意粉,個三文魚因為意粉既熱力,熟左 🤣 扁意粉軟硬適中,忌廉又唔會好漏,都唔錯!牛肉漢堡配炸薯條,松露蛋黃醬,原來係蕃薯條,我個人都幾鍾意,不過配呢個醬就薯條開心好多囉!因為蕃薯條係甜,配醬怪怪 🤣 但個醬勁好味呀!個漢堡底面麵包都好脆,牛肉唔會好實,少少鬆,多牛肉汁 👍🏻我地叫左兩個茶,熱情的烏龍&仲夏向日葵,我果個好香,好似花茶既味道,反而仲夏向日葵怪怪 🤣🤣 加埋蜜糖好似飲菊花茶,笑死我地!再黎仲有兩個甜品,圓滿 😋

佢地既餐具都好靚!

再黎仲有兩個甜品,圓滿 😋
2019-08-09
2019-08-13 85 瀏覽
在尖沙咀約了客戶午餐客戶很有心思地選了的梵高餐廳帶我感受一下藝術氣息餐廳位置1881一入門口,可購買一下梵高的藝術品,茶葉等等被安排的位置,地方開揚,外面既光都透進來感覺明亮先來餐包當日的午餐沙律只有一款是烤磨菇牛肉沙律配松子同香醋汁牛肉切絲,配上松子,帶出淡淡果仁香氣及口感烤鱈魚配帶子薄脆酥皮外層內包住鱈魚、菠菜同帶子粒鱈魚肉質滑嫩,中間既汁仲有帶點creamy口感酥皮並不油膩藏紅花意大利飯,烤雞胸肉甜椒紅蔥雞胸肉不鞋口,仲好嫩滑 不像雞胸口感加左甜椒紅蔥煮成既意大利飯食到甜甜地既味道來自甜椒同紅蔥最後紅莓雪芭甜品清一清油膩感及消滯仲加入脆脆增加口感仲揀左特式既茶茶具仲係梵高既畫黎嫁,超美我揀左仲夏向日葵(辣木葉、蜜樹茶、檸檬草同芒果蜜餞)配糖漿
在尖沙咀約了客戶午餐
客戶很有心思地選了的梵高餐廳
帶我感受一下藝術氣息
餐廳位置1881
一入門口,可購買一下梵高的藝術品,茶葉等等

被安排的位置,地方開揚,外面既光都透進來
感覺明亮

先來餐包
當日的午餐
沙律只有一款
是烤磨菇牛肉沙律配松子同香醋汁

牛肉切絲,配上松子,帶出淡淡果仁香氣及口感

烤鱈魚配帶子

薄脆酥皮外層內包住鱈魚、菠菜同帶子粒
鱈魚肉質滑嫩,中間既汁仲有帶點creamy口感
酥皮並不油膩
藏紅花意大利飯,烤雞胸肉甜椒紅蔥
雞胸肉不鞋口,仲好嫩滑 不像雞胸口感
加左甜椒紅蔥煮成既意大利飯
食到甜甜地既味道來自甜椒同紅蔥

最後紅莓雪芭甜品清一清油膩感及消滯

仲加入脆脆增加口感

仲揀左特式既茶
茶具仲係梵高既畫黎嫁,超美
我揀左仲夏向日葵(辣木葉、蜜樹茶、檸檬草同芒果蜜餞)
配糖漿
2019-08-11 1082 瀏覽
一直以黎都好欣賞梵高呢個畫家,去過佢既多感官展之後,估唔到仲有一間梵高既餐廳餐廳坐落係香港好容易到達既尖沙咀1881,未入去都知道氣派唔惹小啦去既果一日陰天落雨,不過一路諗住陣間去食個Tea Set就成個Mood都勁High門口既櫥窗已經見到一大個梵高畫作既藝術品,而家仲岩岩好係賣月餅既時間,門口有一旗艦店主要有三種包裝既月餅(主題:杏花),其一有一個係鐵盒裝、一個係玻璃膠盒,超靚!仲有由梵高博物館直送黎港既各種周邊添!一直入去見到一排既碟,就好似入緊梵高既作畫世界咁,餐廳既整體樓底好高,一邊係玻璃窗可望街景,仲有少少樹木既裝飾而另一面既牆就用深綠色就底,牆上掛滿電子畫同隔離枱既間距好大,整體黎個給予左我好多私人空間呢度既杯同碟都用左梵高既杏花添色而枱面都有梵高既名句,我張枱就咁岩寫住「I dream of painting and then I paint my dream...」咁睇左咁耐就要叫野食啦!「杜比尼家的花園」下午茶餐牌同飲品餐牌值得一睇既係,呢度既茶既味道係幾特別架,飲完仲會添俾我地添!仲夏向日葵Latte一杯,但個圖案太可愛了~首先上左英式鬆餅配鹹蛋黃牛油&紅桑子甜椒

門口既櫥窗已經見到一大個梵高畫作既藝術品,

而家仲岩岩好係賣月餅既時間,門口有一旗艦店
仲有由梵高博物館直送黎港既各種周邊添!

一直入去見到一排既碟,就好似入緊梵高既作畫世界咁,

而另一面既牆就用深綠色就底,牆上掛滿電子畫
同隔離枱既間距好大,整體黎個給予左我好多私人空間

呢度既杯同碟都用左梵高既杏花添色
咁睇左咁耐就要叫野食啦!

「杜比尼家的花園」下午茶餐牌同飲品餐牌

仲夏向日葵

Latte一杯,但個圖案太可愛了~

首先上左英式鬆餅配鹹蛋黃牛油&紅桑子甜椒果醬

第一個驚喜係,竟然係鹹蛋黃牛油!!!!
西式甜品好少可見到呢種新口味牛油,所以食起上黎真係好驚喜
味道新奇,我個人就唔係最喜愛呢款啦,始終未食得太慣
但紅桑子甜椒味道則帶起左英式鬆餅原有既甜味,仲有點點清新添

好快就上左我地今日既重頭戲「杜比尼家的花園」

由上而下,一個小小既玫瑰裝飾,旁邊有乾草既裝飾(一開始會轉一陣,仲會播住小小既音樂)
再旁邊就擺放左鹹點同甜點,每款各兩件
而底下既玻璃則透視住梵高既向日葵畫作,
由鹹點開始介紹:
法國牛油牛角包配火腿荷蘭芝士
牛角包外面香酥,內層鬆軟,中間夾住火腿、荷蘭芝士
咸咸地,但同時又有牛油既香味
蘇格蘭煙三文魚配北海道栗米餅
煙三文魚既咸味原本已經好出,但竟然配上栗米餅既甜味時
兩者唔會好有大既衝突喎!
鴨蛋蠶豆烘蛋配意大利魚子醬
鴨蛋既蛋味比雞蛋更出,入面既蠶豆粒唔多,輕微增加左口感
而魚子醬唔會鯹臭,佢既鮮味輕輕吊起左蛋味

終於到甜點中既重口戲:
蘋果鹽味焦糖蛋糕蛋糕面層有一層薄薄既金箔,
味道都好有層次感,入面可以食到咖啡拖肥、蘋果、蘋果肉既味道
口感整體上係較濕底,入口即溶既感覺
紅桑子朱古力蛋糕
呢個蛋糕比較清新,面層放左紅桑子,
慢慢食落去都感受到白朱古力、百香果同椰絲,
酸甜既感覺再帶我到下一個甜品
提拉米蘇千層蛋糕
一層可可粉係面,加上濃郁既咖啡味,
成個甜品由甜、鮮、濃,有層次既咁慢慢享受
令到我今日既下午時間好有色彩啊~
2019-08-01
  • 「杜比尼家的花園」下午茶
2019-08-09 78 瀏覽
1881 這個地方向來都喜歡,可能是暑假的關係, 即使是星期五的下午茶時間人數亦不少。可能是下雨的關係, 心情不太理想, 但進入餐廳情緒有點改善, 門口是精品店, 賣餐具, 茶葉…. 全都很精美。我們安排坐在水BAR位旁, 樓底高後面是大玻璃, 雖是樓景, 但窗邊有花花佈置, 所以感覺不錯。點了2人下午茶, 朋友點了茶我就選了LATTE, 餐前鬆餅份量不少, 牛油味濃, 配鹹蛋黃牛油, 其實味道不錯, 不過有點HEAVY, 飲品餐具是梵高向日葵圖案, 這叫藝術?這叫包裝?什麼也好, 總之是賞心悅目, 下午茶來了, 中間不只是花花裝飾, 原來是會轉的音樂盒, 上面放著三文魚, 牛角包, Tiramisu….., 我向來都喜歡牛角包, 這個牛角包SIZE 細細的, 很可愛, 雖不算脆, 但都蠻香的。
2019-07-19
下午茶
2019-08-08 178 瀏覽
門口旁的櫥窗有一幅以Macarons砌成的梵高畫像,相當別緻。店內為分精品店、咖啡店及餐廳三大部分,全以梵高的作品為主題。牆上掛有梵高最著名的作品之一《向日葵》的仿畫。餐廳像是一個藝廊,牆上掛有LED屏幕播著梵高的作品。環境優雅別緻,裝潢和擺設盡顯心思。The Harvest ($680)前菜、湯、主菜、甜品、咖啡或茶(與朋友各選一款主菜,這樣便均可品嚐到兩款主菜了)檸檬醃吞拿魚,帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油賣相精緻,色彩繽紛。帶子嫩滑鮮甜,再配上新鮮清爽的青瓜粒、蕃茄粒和吞拿魚粒,口感豐富,清新可人。作為前菜,很能令人胃口大開。粟米忌廉湯配香脆蟹鉗店員提著茶壺把熱騰騰的湯倒入碟內。忌廉湯用上美國粟米,而且經過兩次過濾,質感非常幼滑細緻。配搭翠綠的青瓜卷和色澤金黃的北海道炸蟹鉗,脆口無比,鮮味十足。香煎法國比目魚配燒章魚,西班牙辣肉腸及意大利青醬比目魚質感厚實,燒章魚香口軟腍,西班牙辣肉腸惹味可口,配上清新的青瓜粒和蕃茄粒,交織出豐富誘人的口感與多重層次。烤鵪鶉胸, 釀腿肉配朝鮮薊忌廉以鮮花作為點綴,賣相甚為搶眼,更添上浪漫氣息。鵪鶉胸味道濃郁,腿肉釀在香酥的酥皮內,甚具特色,香酥誘人層

牆上掛有梵高最著名的作品之一《向日葵》的仿畫。

The Harvest ($680)
前菜、湯、主菜、甜品、咖啡或茶
(與朋友各選一款主菜,這樣便均可品嚐到兩款主菜了)

烤鵪鶉胸, 釀腿肉配朝鮮薊忌廉

以鮮花作為點綴,賣相甚為搶眼,更添上浪漫氣息。鵪鶉胸味道濃郁,腿肉釀在香酥的酥皮內,甚具特色,香酥誘人層次感豐富。

菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫

用薄薄一層菠蘿包裹著意式奶凍,味道帶著清甜和微酸。細滑輕盈的椰子泡沫,椰子海綿蛋糕內藏椰絲,甚具椰香味,每一口皆為味蕾帶來清新氣息,甜而不膩,令人一吃傾心。

仲夏向日葵
辣木茶、蜜樹茶、檸檬茶草、芒果蜜餞
仲夏向日葵

會提供小沙漏給客人泡茶計時,將泡好的茶緩緩倒入杯子裡時飄來陣陣茶香,喝起來有種清新自然的感覺。
仲夏向日葵

從踏進餐廳起,由裝潢以至佳餚美食,整個過程都是視覺和味覺享受,讓人驚艷!
第一次同男朋友食high tea係港女high tea 揀左尖沙咀1881內既梵高餐廳點解會揀哩間呢?因為我係向日葵控呀,全間餐廳都係以向日葵為主題,點樣可以唔黎先啵😘😘😘今日大概四點鐘到左,下午茶時段開始左啦,我最期待既杜比尼家的花園下午茶呀,哩嗰下午茶有分鹹點同甜點架😋😋啱晒我鍾意食鹹點,男朋友鍾意食甜點🍮首先個下午茶好吸睛呀,一上抬係有音樂聲架,原來嗰high tea set中間係有嗰花花音樂盒架,好得意呀咸點有英式鬆餅配鹹蛋黃牛油,嗰蛋黃牛油同嗰鬆餅好夾,鬆餅好鬆脆,熱辣辣法國牛油牛角包配火腿荷蘭芝士我好欣賞佢塊芝士,係火腿夾埋芝士,超match🤝蘇格蘭煙三文魚配北海道粟米餅亦都好好食,好大片嘅煙三文魚配上自家既粟米餅鴨蛋蠶豆烘蛋配意大利魚子醬亦都好特別,因為未食過鴨蛋整嘅蛋餅,又真係幾好味喎到左甜點啦,照有英式鬆餅不過就係配紅桑子甜椒果醬,我諗呢個果醬應該係自家整,好清甜呀蘋果鹹味焦糖蛋糕個味道好特別,鹹鹹地甜甜地紅桑子朱古力蛋糕同嗰鬆餅既jam好似,好fresh仲有提拉米蘇千層蛋糕,哩嗰tiramisu 唔會過甜又唔會好膩,連我麻麻哋甜點都覺得好好食呀最後嗌左Cappucc
第一次同男朋友食high tea
係港女high tea
揀左尖沙咀1881內既梵高餐廳

蘋果鹹味焦糖蛋糕個味道好特別,鹹鹹地甜甜地

紅桑子朱古力蛋糕同嗰鬆餅既jam好似,好fresh

最後嗌左Cappuccino 同埋Sunflower Tea,估唔到cappuccino 有驚喜啵,香濃濃郁嘅咖啡底
一拎杯咖啡轉頭上嚟嘅時候,我就已經聞到好香咖啡味,值得讚呀
而sunflower tea係signature 既向日葵🌻杯,最basic 既茶包配上甜甜嘅蜜糖漿

就係咁食完我地第一次既high tea 啦😋😋😋
2019-08-07
  • 杜比尼家的花園下午茶
2019-08-07 1033 瀏覽
成日都經過尖沙咀" 1881 Heritage",今日終於有機會入去影下相,呢到夜晚個景真係無敵呀!最主要係今次黎呢間"梵高"主題餐廳一睹其精彩既作品同魅力。係門口已經感覺到獨特同別緻藝術氣息,鋪頭裡有好多款以梵高主題既精品,牆上掛住LED屏幕,不斷轉播住梵高作品,環境絕對最大賣點,絕對適合慢慢欣賞呀!👇📌The Harvest - $680/Head佢地既Seasonal Menu簡約唔複雜,以4-Course做基礎,我同朋友分別嗌2左個Course,可以一嚐兩個Main Dish既體驗!-♦ Tuna-Scallop Ceviche ▪ Serrano Pepper▪ Yuzu Soy Sauce  ▫ 冷盤前菜夠哂睇頭,嫩滑既帶子加埋吞拿魚碎,當中用左檸檬既精華加強鮮味,聖納羅辣椒同柚子醬汁兩種配搭恰到好處,底部仲有新鮮蕃茄粒同青瓜粒,每樣配菜各施各法,夾埋一齊食就相當清新啦!♦Sweet Corn▪ Sweet Corn Cream Soup▪ Crispy Crab Claw ▫ 驚喜點可能比佢停呀!呢個涼黃色既北海道粟米忌廉湯,我就非常滿意啦!Staff會即埸將
成日都經過尖沙咀" 1881 Heritage",
今日終於有機會入去影下相,呢到夜晚個景
真係無敵呀!最主要係今次黎呢間"梵高"主題餐廳
一睹其精彩既作品同魅力。係門口已經感覺到獨特
同別緻藝術氣息,鋪頭裡有好多款以梵高主題既精品,
牆上掛住LED屏幕,不斷轉播住梵高作品,
環境絕對最大賣點,絕對適合慢慢欣賞呀!👇

📌The Harvest - $680/Head
佢地既Seasonal Menu簡約唔複雜,
可以一嚐兩個Main Dish既體驗!
♦ Tuna-Scallop Ceviche
▪ Serrano Pepper
▪ Yuzu Soy Sauce
▫ 冷盤前菜夠哂睇頭,嫩滑既帶子加埋吞拿魚碎,
當中用左檸檬既精華加強鮮味,聖納羅辣椒同柚子醬汁
兩種配搭恰到好處,底部仲有新鮮蕃茄粒同青瓜粒,
每樣配菜各施各法,夾埋一齊食就相當清新啦!

♦Sweet Corn
▪ Sweet Corn Cream Soup
▪ Crispy Crab Claw
▫ 驚喜點可能比佢停呀!呢個涼黃色既北海道
粟米忌廉湯,我就非常滿意啦!Staff會即埸將新鮮既
熱湯倒入湯碟,呢個時侯當然要預備相機啦,
個湯既質感香滑清甜,配埋青瓜卷、乾花同即炸蟹鉗,
整體真係靚到好似一幅畫咁!

♦Quail Breast (Either-or)
▪ Roasted Quail Breast
▪ Leg Parcel
▪ Artichoke Cream
▫ 特別在於有鵪鶉胸咁特別既菜式,
係香港真係少有,其實肉質食落係好似乳鴿,
外皮煎到好甘香香脆,肉味係相當濃郁,底下有個焗批,
入面釀左都係鵪鶉腿肉,呢個幾有諗頭,好味又特別!

♦French Brill (Either-or)
▪ Pan Seared French Brill
▪ Grilled Octopus
▪ Chorizo
▪ Salsa Verde
▫ 另一主菜就係香煎法國比目魚,雪白既魚香加上
香脆魚皮,魚肉緊密有彈性,味道香甜無得輸呀,
燒章魚片好有咬口,西班牙辣肉腸粒又夠鹹香,
配埋意大利青醬,成件事完全無違和感!食得過!

♦Pineapple Panna Cotta
▪ Coconut Sponge Cake
▪ Coconut Foam
▫ 點可能無甜品做結尾呀?!呢個意式奶凍先用
菠蘿切片卷住奶凍做個外形,再加埋椰子海綿蛋糕同
生果做配搭,味道甜而不膩,仲好重椰子香tim,
旁邊仲有椰子做既泡沫,酸酸甜甜,好睇又好食!
▪ Sunflower Bouquet
▫ 平時我好少飲果茶,不過聽講呢到好出名,
咁就要試下啦!以辣木葉,蜜樹茶,檸檬草配上芒果
蜜餞做調味,茶香醇清膩,唔錯!

▪ Brûlée Latte
▫ 同Crème brûlée做法相似,以火槍燒到面層焦脆,
焦糖帶甜中和咖啡本身既苦澀味,但牛奶既香滑亦不失!
整體今晚係一個完美既體驗,又加強左自己既藝術觸感,難得難得!
2019-08-06
15 分鐘 (堂食)
  • Tuna-Scallop Ceviche
  • Sweet Corn
  • Quail Breast
  • French Brill
  • Pineapple Panna Cotta
2019-08-04 90 瀏覽
我地3個大人叫左一個2人afternoon tea set 額外加多杯嘢飲同蛋糕因為原來除咗tea set 剩係得蛋糕可以嗌呢個set影相係幾靚 我覺得最好食係個scone 出到嚟仲暖暖地佢配埋個咸蛋黃牛油不得了🤤我每一次tea 係為咗食scone 呢間都可以算係頭5位其他咸食就正常 唔會特別話好好食 或者唔好食因為陀妹妹有妊娠糖尿所以戒食少甜野食少少甜都覺得好甜呢間嘅蛋糕係唔錯 唔會甜到漏🍰最重點係有BB櫈
我地3個大人
呢間嘅蛋糕係唔錯 唔會甜到漏🍰
最重點係有BB櫈
2019-07-22
2019-08-01 73 瀏覽
這天來到這個充滿維多利亞時代特色的法定古蹟。這裡很久以前已經從前水警基地搖身一變成為大型商場及酒店。在這裡品嚐一頓充滿藝術氣息的晚餐,值得細味的除了美食,還有新舊相融的香港。這間店舖分成了兩個區域,前半段是零售區,可供遊人參觀,而後半段才是餐廳。甫進餐廳,影入眼簾的是整齊排列的碟子,圖案大概是取材梵高作品吧!餐廳的牆壁都掛著藝術作品,有的作品是仿製的畫作,有的作品則是屏幕影像,環境充滿藝術氛圍。餐桌上放著以盛開的杏花為題材的飾物,食物放上去後顯得特別華麗!簡單的麵包放在精美的餐具上顯得特別美味!餐廳提供了三款麵包,分別是蔥油麵包、全麥包和無花果核桃包。這裡的麵包都很美味,暖暖的麵包配上冰涼的海鹽牛油尤其出色!這裡的套餐有五道菜。前菜是檸檬醃吞拿魚、帶子及聖納羅辣椒配柚子醬油。前菜的上層是鮮嫩的帶子,中間是吞拿魚他他,底層則是番茄粒和青瓜粒。醬汁的味道很香,有一點點酸,非常清新。餐湯是粟米忌廉湯。侍應先送上了一隻放著蟹鉗的大碗,然後,從「茶壺」倒出細滑的忌廉湯。這碗湯非常精緻,美得像一幅畫。味道方面,湯是偏甜的,非常香濃可口!我的主菜是香煎法國比目魚配燒章魚、西班牙辣肉腸及意大利青醬。比

這裡的套餐有五道菜。

我的主菜是香煎法國比目魚配燒章魚、西班牙辣肉腸及意大利青醬。比目魚肉厚,味道香甜,外皮香脆,非常美味。燒章魚很柔軟,同樣是非常美味!

第四道菜是甜點-菠蘿意式奶凍配椰子海綿蛋糕及椰子泡沫。這是十分精美的甜點,椰子的味道挺突出,配合著甜酸甜酸的菠蘿奶凍,是使人很舒服的味道。
最後是餐茶。餐廳提供多款咖啡、花茶和朱古力選擇。店員說仲夏向日葵及藍莓之吻都是比較受歡迎的,所以我們便各點了一壺。藍莓之吻是南非博士茶加上南莓及矢車菊。聽說博士茶是南非的國寶茶,對身體更是有許多好處。這個茶喝下去,口感挺順滑的,味道不算太濃,亦不會有苦澀的味道,加一點點糖一起品嚐味道更佳!
整體來說,這裡環境及食物質素都非常優秀。在這裡渡過一個晚上是賞心悅目的。離開餐廳的時候除了抱著滿滿的肚子,我的心情亦是滿載著幸福的!