2017-05-11 291 瀏覽
昨天吃過晚飯後, 我和朋友到了這家最近也挺出名的餐廳吃甜品。這裏的甜品每款都有獨特的風格。餐牌上的甜品款式不多, 但樣樣都非常吸引, 最後我們選擇了planet earth和 matcha lava。看著店員仔細地鋪排甜品, 看著也非常期待呢! 首先店員放上朱古力薄脆粉和爆炸糖粉粒, 然後再倒一些藍橙醬, 再放上一個地球樣貌的mousse上去, 旁邊亦有大型棉花糖作雲。 這個mousse酸酸甜甜, 很開胃, 甜度適中。吃到一半時, 便看到它的中央呈橙色的, 原來是一些酸酸甜甜的冰粒, 吃完整個也不覺得漏。抹茶撻是一早弄好, 點這款甜品的時候便放入焗爐焗大概10分鐘。 抹茶撻來到的時候是暖暖的, 一切開, 抹茶漿就慢慢流出來, 其流心度很高。抹茶撻的撻皮很鬆脆, 帶點牛油香。抹茶漿質感軟滑, 但它的抹茶味稍弱, 反而就食到香濃的奶黃味, 整體甜度適中, 如果當它是流心奶黃撻就很好吃。兩度甜品也滿足了我們視覺和味覺的感受, 會再來!

Uji matcha lava

兩度甜品也滿足了我們視覺和味覺的感受, 會再來!
baked apple and honey fruit tea
2017-05-10
$110 (宵夜)
2017-05-10 682 瀏覽
看過Openrice 3月份好評餐廳十強, 其中一間甜品賣相精緻獨特,吸引我同朋友今天特地來銅鑼灣品嘗~ 小店裝潢別緻,有一舊舊用棉花仿製的雲層裝飾。Planet Earth,我們揀了焦糖味藥水,噴灑在仿雲層的棉花糖頂,雲層便開了一個洞,未食已經覺得很好玩。地球蛋糕,外層朱古力薄脆帶甜,內層蛋糕質感如mousse般綿密,嚐到清幽香甜的茉莉花味、酸而醒胃的血橙味及濃厚的朱古力味,味道層次豐富,滋味十足!Para Para Sakura,同樣賣相討好,仿櫻花的棉花糖帶香甜士多啤梨味,而仿樹枝的黑朱古力味則微甜。樹下的紅桑子酸酸的,配搭朱古力及榛子,酸酸甜甜,味道襯絕~臨走時,看到門房的商品桌上有“免費”的能量棒,色彩繽紛的粟米脆脆混合紅桑子,底托朱古力,口感香脆又味美,我們賺到了~

小店裝潢別緻,有一舊舊用棉花仿製的雲層裝飾。

2017-05-07
2017-05-09 969 瀏覽
日本富士山,係其中一個我最想到訪既地方;由細到大都覺得呢個地方好夢幻,點解一座山上面可以有咁多積雪?即使周邊的氣溫不高,於富士山的頂部仍然有積雪,不得不慨嘆萬物有太多的不可能性,有太多的magical!朋友知道我對富士山有一種說不出的情懷,於是介紹我到訪這間可以滿足我對富士山期盼的餐廳。餐廳位於銅鑼灣,時代廣場附近的耀華街,位置很易找。走進餐廳,簡單的黑白格調,有一種中學年代入lab的感覺。餐廳設有bar枱,或方枱。我們大約8:30pm到達餐廳,人還未算多,可以自行選擇座位,而識貨既我,當然是選bar枱啦!可以方便望到廚師既製作!餐廳的大門入口位置放有一個candy corner,有櫻花味既咖啡包和茶包可以買走。另外還有一些色彩繽紛的energy bar供客人免費領取,so sweet!看一下餐牌,選擇有不少,幾款最signature既甜品都有圖片以供參考。而甜品的旁邊也有標示ingredient,讓大家知道進食的,到底是甚麼?Mount Fuji ($258)包2杯飲品 由於我一心是來朝聖富士山的! 所以也不作他想,直接order了最signature的mount fuji!由於製作
日本富士山,係其中一個我最想到訪既地方;

餐廳位於銅鑼灣,時代廣場附近的耀華街,位置很易找。
走進餐廳,簡單的黑白格調,有一種中學年代入lab的感覺。
餐廳設有bar枱,或方枱。

Mount Fuji ($258)包2杯飲品

由於製作繁複,所以MOUNT FUJI每日只限量售10個,有興趣的朋友可先行預訂。

點好餐後,廚師便開始在我們面前製作!
看著整件藝術品由零到完成,整個過程實在非常夢幻,感覺就像你和富士山一起成長一樣,這也是我很喜歡到訪外地的畫展/博物館的主要原因。
完成的富士山的確栩栩如生,單單是完成後的拍照時段,也可以花了我們十分鐘。
富士山上大部份野都係可以進食既,包括草,富士山,樹林。

唯一唔可以進食既,係2隻人仔。
完成前的最後一個step是廚師會為富士山「點睛」,把液體氮倒進富士山的中間,白煙漸漸由富士山的山頂冒出,感覺有如真的富士山爆發一樣。

但煙冒的時間轉瞬即逝,大家要把握時間,才能影到好相。
富士山,其實是由乳酪,波子汽水,和蜜瓜芭菲組成。

冰感滿分,但其實味道比較淡,也正正因為味道較淡,所以並不是很甜,食用得很放心。
綠色的樹林,其實是橙味蛋糕,廚師為我們介紹的時候,我也以為是介紹錯,綠色的,怎麼會是橙?

但吃入口,卻真的是橙味,但味道同樣比較淡。
另外還有櫻花啫哩,和士多啤梨汁。
Mount Fuji Set 會包兩杯飲品,由於夜麻麻,不太想飲咖啡,我地就揀佐兩杯茶:

Baked Apple with Honey

餐廳用上SHOPPING BAG去盛載茶葉,感覺靚得黎又有用。
飲落蜜糖好似放多佐,開頭所以比較甜。

但再沖第2-3泡既時間,甜味仍在,蘋果茶香浸出,整個感覺開始平衡,飲到第5-6泡味道才變淡,好抵飲。

Peach and Passionfruit

另一杯Peach and Passionfruit則用了珍寶珠的茶隔,很靚,未飲先甜。

這杯的水果味比較濃,同樣可以多泡3-4杯味道也不會太淡。

早幾年香港興起份子料理,但慢慢地,熱湖開始被人所遺忘。

而這裡的精緻甜品,賣相吸引,味道可人,絕對有異曲同功之效,而且價錢親民,相信會吸引不少人到來打卡,或者HEA番一個下午也很不錯。
2017-05-01
$140 (宵夜)
2017-05-08 1465 瀏覽
今時今日的甜品,點可以無創意或者唔夠靚 ! 甜點專門店已經玩至廚師之桌,客人可以全程欣賞夢幻甜點之製作,既賞心悅目亦互動,今晚我來到這家名叫 Zucchero 的店,女廚師就在面前渾身解數,配合份子料理的技巧及藝術的觸角,即點即做可吃的藝術作品。 位於銅鑼灣商廈內,把自己定位為甜品店。甜點吧。藝術。體驗之地。 間格如壽司吧桌,客人面向廚師,皆是女廚子,同時兼任帶位、落單及結帳。 Break the Tear  呢個叫 Break The Tear 的作品,造型非常有特色,絕對能誘人嚐試。看著女廚師把糖膠吹脹成球,似足在整玻璃,搓搓按按,最後仲要注入埋煙薰,搞作多多,欣賞過程已是享受,配雪糕及果仁吃,唯內在不及外在美!女廚子首先拿出糖膠,然後反覆摺疊,否則會易穿。 然後替它充氣及定型,過程如在做玻璃。 繼而用火鎗封底,完成一滴藍色的眼涙,放在預先準備好了的配料上,造型獨特,有想像力! 吃法是用小匙打破眼淚,混合其他食品一起吃。 藍色的糖膠好看但非常甜,份量太多我們吃不完,雖然藍梅雪糕好好味,但整體偏甜而且味道比較單一,如果能令口感豐富一點就好,不過不失。 Edible Terrari
今時今日的甜品,點可以無創意或者唔夠靚 !

Break the Tear

女廚子首先拿出糖膠,然後反覆摺疊,否則會易穿。

然後替它充氣及定型,過程如在做玻璃。

Break the Tear
吃法是用小匙打破眼淚,混合其他食品一起吃。

Edible Terrarium
另一道造型如杯中藝術品。

Edible Terrarium
玻璃杯內的世界包括有人、石、森林、花草樹木等,創意的成份例如染黑子的雪耳為森林,風乾了的菇為樹,食用花,朱古力粉、餅乾碎及忌廉等等,集香甜脆於一身,兩款相比,這一道,層次較豐富。

Peach and Passionfruit Tea
乾果茶料放在一枝如棒棒糖的容器內,富玩意有特色,果茶香氣濃郁,跟甜點協調。

頗有趣的體驗,甜點設計有心思,如畫如精品,欣賞已經是樂事,尤其甜點有如其名,總會令人有開心之感;食味方面有進步空間,一試無訪,但未能留下深刻印象。

2017-03-20
$240 (宵夜)
2017-05-08 178 瀏覽
今晚和朋友食完晚飯,好想食甜品,當然立即上網搜尋啦~😄~點知,發現銅鑼灣竟然有間甜品屋,它今年3月份打入餐廳十強之一,“強喎”,是否好吸引人的甜品啦?噢…終於搵到個門口進入雲端去另一環境看下食什麼出名甜品先甜品: Planet Earth 簡直進入夢幻: 地球上面呈現白白雲端,加入黑色糖漿,令地球準備進入暴風下來臨,令人好緊張啊!但打開地球,又變成溫暖陽光Para Para Sakura 櫻花樹棉花糖樹甜味十足,加入朱古力碎片更可口食完甜品,可以收到禮物添這甜品值得回味

噢…終於搵到個門口

進入雲端去另一環境

看下食什麼出名甜品

甜品: Planet Earth
Planet Earth

但打開地球,又變成溫暖陽光

Para Para Sakura 櫻花樹
Para Para Sakura

棉花糖樹甜味十足,加入朱古力碎片更可口

食完甜品,可以收到禮物添

甜品值得回味
2017-05-07
2 分鐘 (堂食)
  • ParaParaSakura
  • PlanetEarth
2017-05-07 631 瀏覽
This restaurant is located in Bartlock Centre which is a no go zone because the lifts take ages and the pavement from Time Square is so narrow that you have to walk on the busy road.Anyway, I decided to risk it on this special occasion because you can dine under the fluffy clouds, eat the Planet Earth or even Mount Fuji which is billowing out with smoke.Looking at the menu, I chose the planet earth and break the tear because of the ingredients.The planet earth comes with a  candyfloss cloud abov

The planet earth comes with a  candyfloss cloud above it where you spray syrup to make it melt on top of earth.
For what reason, I don't know!!
Anyway, inside the earth was this lovely light Jasmine mousse and pieces of cake.

The other dessert we had was 'break the tear' which was edible sugar glass with delicious gorgonzola mousse and cucumber sorbet.
There is a new version with green tea inside but I preferred the cheese.

You basically break the tear and eat the fragments with the dessert.

Finished with the tea which comes in a cute lolli strainer.
今日佛誕和老婆往銅鑼灣, 之前上網得悉這裡有間ZUC.CCH.ERO Dessert Bar食富士山甜品, 於是便和老婆上去ZUC.CCH.ERO Dessert Bar食Mount Fuji給老婆驚喜, 我們除了點了Mount Fuj, 另外有Jasmine Tea和凍Lemon Tea, Mount Fuji賣相好靚, 上桌時覺得它不只是甜品, 好似一幅畫, 又似是一件藝術品, 因為個富士山好靚, 而且有草地和人, 好似兩個朋友行山似的,好特別, 富士山上桌時未食得住, 職員會替富士山噴煙, 營造效果好震憾,好似雲層和富士山營造一起似的, 視覺效果一流,我和太太即刻拍照錄影這震憾效果。山頂是yogurt, 甜度適中, 好滑好美味, 藍色山中間和山坡位置是用波子汽水造成, 汽水味香濃, 山腳的綠色草皮是用橙味蛋糕碎造成(味道似似雪芳蛋糕), 整個富士山食落去好有層次和口感, 感覺好似食緊雪花冰,甜度適中, 配上特色的櫻花jelly, 好有櫻花香味, 和風特色。餐飲我們點了凍LemonTea, 兩支試管好特別, 一支是lemon 汁, 另一支是糖水, 好有特色和創意, 茶味香甜, 好好
Tea, 兩支試管好特別, 一支是lemon 汁, 另一支是糖水, 好有特色和創意, 茶味香甜, 好好飲;太太點的Jasmine Tea, 茶味香濃, 好有Jasmine香味。餐廳環境舒適, 老婆食得好開心, 開放式的甜品Bar, 可以看見甜品師一手一腳製成藝術品的過程, 而且這裡可看見開揚跑馬地馬場景緻, 而且座位舒適, 在這裡食精美甜品, 喝一杯lemon tea或花茶, 閒適減壓, 夫妻, 一家人,朋友相聚的好地方。

Mount Fuji
好似兩個朋友行山似的
職員替富士山噴煙,好似雲層和富士山營造一起似的
Jasmine Tea
Lemon Tea
2017-05-03
2017-05-06 162 瀏覽
「Zuc.Cch.Ero」這個名字其實是取材自意大利文「糖」的意思。顧名思義,餐廳定位係一切以「糖」為中心的甜品,不過如果想入黎飲杯咖啡或果茶餐廳都會無任歡迎。餐廳位於銅鑼灣百樂中心18樓,附近食肆林立,啱晒食完飯既朋友食完正餐後用埋第二個胃!Planet Earth ($128):藍綠兩色的地球非常精緻,兩種顏色的比例就好像海洋與陸地一樣!上枱時侍應會叫你選擇caramel或者蜜瓜味的藥水spray,令到那舊用棉花糖整成的「雲」可以隨著藥水的顏色造到好像落雨的感覺,玩味感十足!切開地球後裹面其實係「Jasmine Tea Lava Mousse」,中間橙色的東西是「Blood Orange Sauce」,酸酸甜甜的感覺配埋mousse同埋襯底的朱古力脆脆夠晒特別!Snow White ($118) :紅蘋果其實是用拉糖整成的,下面放左用肉桂粉同埋caramel襯托着的apple crumble同cheesecake,真係冇諗過兩樣咁random既野竟然可以放埋一齊!敲開鮮紅色的紅蘋果後,喺蘋果中心會搵到「yuzu sorbet」。冰凍的柚子雪皅配埋熱辣辣的apple crumble,

Snow White

敲開鮮紅色的紅蘋果後,喺蘋果中心會搵到「yuzu sorbet」。冰凍的柚子雪皅配埋熱辣辣的apple crumble,一冷一熱一齊入口時感覺非常特別,真係估唔到呢個甜品除左夠晒靚之外口感亦一流!

總括來講,呢度絕對係一個會令女性著迷的地方。將甜品與藝術融為一起這個concept非常獨特,是和朋友飯聚後「消夜直落」的好地方!下次如果唔係晚飯食得太飽一定會加多$18飲多杯花茶坐耐D!
2017-05-05
Snow White
2017-05-04 81 瀏覽
Zuc. Cch. Ero銅鑼灣耀華街 百樂中心18 樓 1802 至03 室Mount fuji 258 蚊Ramune , yogurt & melon parfait, orange cake, sakura jelly , two drinks inclued首先落乾冰喺富士山上面 充滿視覺效果 ,富士山由上而下分別係乳酪 波子汽水 同蜜瓜既芭菲 芭菲用叉拮落硬身 但食落好夠口感 蜜瓜味最出 側邊圍住既蛋糕碎 雖然係綠色扮草地但其實係橙味 同芭菲味端好夾 同一d食用花 而旁邊仲有櫻花味既啫哩 做裝飾 外表美觀可以點兩杯drinkNatural fruit teaPeach & passionfruit (36 蚊)好香桃味 因為有熱情果所以食落帶有點酸 幾特別Bake apple with honey (36蚊)蘋果味香濃 帶有點蜜糖 十分潤喉
Zuc. Cch. Ero
銅鑼灣耀華街 百樂中心18 樓 1802 至03 室
Mount fuji 258 蚊

可以點兩杯drink
Natural fruit tea
Peach & passionfruit (36 蚊)
好香桃味 因為有熱情果所以食落帶有點酸 幾特別

Bake apple with honey (36蚊)
蘋果味香濃 帶有點蜜糖 十分潤喉
2017-05-04
$150 (宵夜)
2017-05-02 637 瀏覽
放假又係周圍食野既日子, 一直都想黎呢間分子甜品, 今日下午黎到都好旺場, 差唔多坐到滿哂, 見到每枱既甜唁都好特別好令, 我地揀左好耐最後揀左Para Para Sakura同Namida 淚~ 甜品加$18可跟飲品, 要左Jasmine Tea同西柚汁 等既期間可以望住甜品師傅整呢個咁令既藝術品, 大約十幾分鐘就完成, 先係Namida 淚, 呢度既甜品一定要相機食先la, 白色既淚既用糖膠拉成, 一釙就碎, 入面係綠茶雪糕, 益力多冰, 仲有白玉同jelly, 益力多冰好特別, 酸酸地, 同綠茶又幾夾, 不過糖膠就只有甜味, 都係for裝飾~ 之後既Para Para Sakura比淚更令呀!! 真係整到成棵樹出黎, 每一部分都食得, 樹係用棉花+朱古力做, 而下面既部份就有chocolate mousse, chocolate cake同raspberry jelly, chocolate mousse好濃郁, 而棉花糖就入口即溶, 雖然話令到好似藝術品既甜品通常都睇得唔食得, 不過呢度既甜品味道其實唔差!! 見到其他客人好多都係食富士山, 有機會要再黎試下~

甜品加$18可跟飲品, 要左Jasmine Tea同西柚汁

Sakura

2017-05-01
2017-04-16 183 瀏覽
而家既甜品做到好似藝術品咁務求要睇得又食得樣靚自然會影多幾張相 upload上網呃下like黎到銅鑼灣呢間甜品店呢到既甜品就係做到藝術品咁,可以先比相機食飽,用眼睛欣賞完先食用😝我地平日夜晚黎到,都幾多人咼其中有幾pair情侶係黎慶祝生日架😱原來可以係甜品碟上用朱古力寫happy birthday架幾有心思❤️我同朋友兩個人黎到,當然要揀d呃like甜品見到枱枱都叫富士山,我地都叫左個Mount Fuji 2位用,包2杯野飲野飲造型好可愛,珍寶珠形既浸落水度,變成果茶。Mount Fuji 顧名思義,造型就係日本既富士山其實係雪葩,三隻色三隻味,分別係波子汽水,乳酪,蜜瓜味。味道唔會太突出,但勝在造型幾時真嘅富士山,店員仲可以整到佢噴煙添。山腳下嘅綠色物體係香橙味蛋糕。想幾時先啱晒另外重點左個蘋果造型嘅,叫snow white甜甜嘅紅色糖霜造成蘋果造型,食落好甜。整爛佢打開蘋果之後就會發現係柚子味雪葩,酸酸地。旁邊重有玉桂蘋果,同蛋糕呢度嘅甜品造型係唔錯,相幾食飽飽。
而家既甜品做到好似藝術品咁
務求要睇得又食得
樣靚自然會影多幾張相 upload上網呃下like

黎到銅鑼灣呢間甜品
我地平日夜晚黎到,都幾多人咼
其中有幾pair情侶係黎慶祝生日架😱
原來可以係甜品碟上用朱古力寫happy birthday架
幾有心思❤️

我同朋友兩個人黎到,當然要揀d呃like甜品
見到枱枱都叫富士山,我地都叫左個

Mount Fuji 2位用,包2杯野飲
野飲造型好可愛,珍寶珠形既浸落水度,變成果茶。

Mount Fuji 顧名思義,造型就係日本既富士山
山腳下嘅綠色物體係香橙味蛋糕。
想幾時先啱晒

另外重點左個蘋果造型嘅,叫snow white
甜甜嘅紅色糖霜造成蘋果造型,食落好甜。
整爛佢打開蘋果之後就會發現係柚子味雪葩,酸酸地。
旁邊重有玉桂蘋果,同蛋糕

呢度嘅甜品造型係唔錯,相幾食飽飽。
2017-04-13 1336 瀏覽
之前黎過呢度食Planet Earth, 今日o係附近行完街, 上黎食個tea hea下。無黎一排又出左新野, 有富士山形象既Mount Fuji, 仲新出左一個叫Tea Party Set。媽媽唔太鍾意食冰, Mount Fuji 唯有留待下次, 今次就食Tea Party Set 呢個下午茶餐啦.$338, 二人份, Tea Set 黎講中價啦。呢個Tea Set 有魚子鵪鶉蛋、蕃茄脆包、蟹肉墨西哥卷餅、咸牛肉沙律卷、煙三文魚多士、蛋白檸檬撻、藍莓泡芙、Dulcey朱古力慕絲拼伯爵茶啫喱、花生醬朱古力芭菲同紫薯馬卡龍。造型係雲石六邊形碟拼成既小蜂巢?都幾精緻。圖中波波形係花生醬朱古力芭菲。脆皮既朱古力外層,入面係花生醬味既芭菲,花生醬芭菲好香口,味道唔算好甜,幾好味。圖右既係藍莓泡芙,一啖可以食哂。中間既cream好好味,加埋藍莓酸酸甜甜。紫薯馬卡龍食到紫薯味,味道比較淡,唔會太漏。蛋白檸檬撻都酸酸的,幾開胃,撻底好脆。大圖湯匙裝住既係Dulcey朱古力慕絲拼伯爵茶啫喱,呢個味道好特別,個mousse 打得勁滑好香奶油味,伯爵茶啫喱味道清清地,淡化左朱古力既膩感。整個Tea Set

$338, 二人份, Tea Set 黎講中價啦。

造型係雲石六邊形碟拼成既小蜂巢?都幾精緻。

紫薯馬卡龍食到紫薯味,味道比較淡,唔會太漏。

蛋白檸檬撻都酸酸的,幾開胃,撻底好脆。
大圖湯匙裝住既係Dulcey朱古力慕絲拼伯爵茶啫喱,呢個味道好特別,個mousse 打得勁滑好香奶油味,伯爵茶啫喱味道清清地,淡化左朱古力既膩感。整個Tea Set 最難忘係呢個,幾好味。

咸點方面都幾多野食架。
煙三文魚多士

多士配三文魚都幾好,遠睇個造型好似西餅。

魚子鵪鶉蛋

魚子鵪鶉蛋係藍藍地色既,好藝術既感覺。魚子好濃味啊,好正。

蕃茄脆包

脆包真係好脆口,配番茄幾開胃。

蟹肉墨西哥卷餅

呢個好正呀,蟹肉真係好甜,加埋墨西哥脆餅好夾。

咸牛肉沙律卷

呢個係用塊咸牛肉卷住D菜, 如果可以加D牛油果可能會好味D。
最後係杯野飲,Baked Apple with Honey,好香蘋果味,加埋蜜糖好潤,味道偏甜。
細細件食下食下都幾飽,份量岩岩好。
2017-03-16
2017-04-10 162 瀏覽
夢幻甜點afternoon set $338/2 pax其實單點甜品都充滿驚喜 像藝術品一樣不過今次決定試左個下午茶先!花茶以雲石杯上 超倚麗💓💓茶隔仲係珍寶珠造型 非常得意以6隻雲石碟仔隨心整好形狀後店員就會慢慢放好美點喇咸點有煙三文魚多士 蟹肉taco 咸牛肉卷 蕃茄脆餅同鵪𪂹蛋味道唔錯 不過就細件左少少甜點以紫色為主 好靚花生醬波波真係好特別😍 勁回味!另外個檸檬撻亦都好清新Macaron亦都甜度適中 口感鬆化又一個賞心悅目既下午茶
夢幻甜點afternoon set $338/2 pax

其實單點甜品都充滿驚喜 像藝術品一樣
不過今次決定試左個下午茶先!
花茶以雲石杯上 超倚麗💓💓
茶隔仲係珍寶珠造型 非常得意
以6隻雲石碟仔隨心整好形狀後
店員就會慢慢放好美點喇
咸點有煙三文魚多士 蟹肉taco
咸牛肉卷 蕃茄脆餅同鵪𪂹蛋
味道唔錯 不過就細件左少少
甜點以紫色為主 好靚
花生醬波波真係好特別😍 勁回味!
另外個檸檬撻亦都好清新
Macaron亦都甜度適中 口感鬆化
又一個賞心悅目既下午茶
2017-04-09 161 瀏覽
想同閨蜜搵達新地方坐得舒舒服服afternoon tea 下,所以就係網上面搵咗依間ZUC.CCH.ERO 餐廳試下啦!打咗電話去book 閒日17:00,上到去一個客人都無,原來閒日好少人架不過嗰到設計好靚,有好多舊雲雲☁️☁️嘢飲就有lollipop 樣嘅花茶,好得意甜品真係好多選擇,我地就揀咗snow white 🍎同Para Para Sakura 🌸Snow White 就 係 cheesecake + apple crumbles Para para Sakura 有chocolate mouse + chocolate cake + raspberry jelly .兩個都唔太甜,好睇又好食

不過嗰到設計好靚,有好多舊雲雲☁️☁️
嘢飲就有lollipop 樣嘅花茶,好得意
甜品真係好多選擇,我地就揀咗snow white 🍎同
Para Para Sakura 🌸
兩個都唔太甜,好睇又好食
Snow  White  and  Para  Para  Sakura
  • Para  Para  Sakura
2017-04-08 1452 瀏覽
餐廳主打份子甜品,每一款造型都精緻得像一件藝術品。走出電梯已看到門外擺放著多張食物海報,吸睛之餘亦散發一股藝術氣息。店內裝潢明亮簡潔,天花倒掛著一團團可愛的綿花雲。中央是一大張長檯配上高凳,更可近距離欣賞甜品師的精彩製作過程。店員親切有禮,經細問下得知店名的由來。「ZUCCHERO」原是意大利文,譯作「糖」的意思,但店主卻在名字裡加添多一個「C」for Creative,喻意在甜品設計上發揮無限創意。<Planet Earth>一個小小的地球,伴著綿花糖和糖漿,客人可隨意選擇綠化地球的蜜瓜味,或是污染地球的焦糖味。噴在綿花糖上便瞬間溶掉,同時地球也被破壞了。外層是朱古力塊,核心部分是茉莉茶味慕絲和血橙啫喱,口感幼滑軟綿,甜度剛好,混合爆炸糖和朱古力脆脆提升雙重滋味。<Para Para Sakura>粉紅色的綿花糖,以幾支朱古力餅乾樹幹支撐著。旁邊的泥土是餅碎,還有朱古力蛋糕、榛子味慕絲、和rasberry啫喱,甜中帶酸。加上幾塊葉子做襯托,像真度甚高,賣相一流。<Macaroon Almond Green>跟甜品可享半價優惠。茶隔非常特
<Planet Earth>
<Para Para Sakura>
<Macaroon Almond Green>
甜品可享半價優惠。茶隔非常特別,彷似一粒珍寶珠。茶葉味不算突出,但味道卻很清新。
Macaroon Almond Green
吃完美味的甜品十分滿足,可惜餐牌上還有很多款式都想一試,唯有留待下次吧。同場看到別人點了大熱的「富士山下」,果真很有視覺效果呢!
2017-03-17
Macaroon Almond Green