REFLECT Restaurant & Bar

🌟港鐵旺角站D3出口 1分鐘路程呢期熱門嘅墨西哥餐廳 最近出咗新Menu 所以要去食吓呢間餐廳其中一個賣點係佢嘅天台 有一幅好大嘅壁畫 但係今日太熱啦 所以都係坐返室內😅😅另外 呢間餐廳嘅大門已經好吸睛 有一幅大鏡 好有型 仲有餐廳嘅Bar枱 一樣係賣點同朋友兩個人嚟叫咗三道菜 兩杯飲品🧡#串燒拼盤 Mix Skewers- 分別有雞肉 豬肉 配秘製醬料 幾好食 好煙靭- 仲有沙律菜 做前菜🧡#墨西哥烤牛肉 Beef Fajitas - 有熱玉米餅 傳統酸忌廉 碎蕃茄 牛油果醬- 墨西哥烤牛肉 係由洋蔥 甜椒 烤牛肉 組成- 將以上材料放在熱玉米餅上 包起佢食 👍🏻🧡#墨魚肉醬闊條麵 Calamari Bolognese- 用咗自家製成嘅墨魚肉醬 食到一粒粒嘅墨魚- 而且闊條麵都係佢哋自家製 好彈牙 - 最緊要係趁熱食😚😚🧡#FrescoKiss- 青瓜 蘋果 青檸 自家製百里香糖漿- 第一次飲 都幾清新🧡#JardinSecreto- 接骨木花 蘋果 檸檬 梳打- 幾好味😃下次要多啲人嚟一齊食多幾道菜👍🏻👍🏻
🌟港鐵旺角站D3出口 1分鐘路程

2024-06-26
  • 串燒拼盤
  • Fresco Kiss
  • 墨魚肉醬寬條麵
呢間天台墨西哥Fusion菜酒吧,以鏡反射、綠植盆栽、戶外巨形塗鴉牆等,打造休閒寫意、帶點異國風情嘅用餐環境。食物方面有墨西哥餡餅、烤肉、意粉、pizza、串燒、taco... 仲有各款cocktail 、mocktail、紅白酒、汽酒。🥗REFLECT SALAD $118沙律菜、牛油果、烚蛋、藜麥、番茄、石榴,精新又健康。🐙GRILLED CUTTLEFISH $128秘制調味烤墨魚、沙律菜,墨魚好軟腍,烤得剛剛好🐖🐓GRILLED MIX SKEWERS $78三串燒豬肉、三串燒雞肉、秘制調味、沙律菜,好抵食👍🏻🍕 SEAFOOD PIZZA 🌶️ $148車洋蔥、黑椒、橄欖、海鮮、煙薰墨西哥辣椒醬,好鐘意食餅底pizza,夠哂薄皮又脆。[ MOCKTAIL ]🍹Fuzzy Fuzzy $78荔枝、桃、酸橙,加上梳打,味道又香又甜。🍹Passion Fruit Fizz $78百香果、鳳梨、柚子,加上檸檬汽水,味道酸酸地,好開胃。

🥗REFLECT SALAD $118
沙律菜、牛油果、烚蛋、藜麥、番茄、石榴,精新又健康。

🐙GRILLED CUTTLEFISH $128
秘制調味烤墨魚、沙律菜,墨魚好軟腍,烤得剛剛好

🐖🐓GRILLED MIX SKEWERS $78
三串燒豬肉、三串燒雞肉、秘制調味、沙律菜,好抵食👍🏻

🍕 SEAFOOD PIZZA 🌶️ $148

[ MOCKTAIL ]
🍹Fuzzy Fuzzy $78
荔枝、桃、酸橙,加上梳打,味道又香又甜。

🍹Passion Fruit Fizz $78
百香果、鳳梨、柚子,加上檸檬汽水,味道酸酸地,好開胃。
2024-06-18
2024-06-11 1334 瀏覽
🇲🇽 Recently, my friend recommended this Mexican rooftop restaurant to me, located on the busy streets of Mong Kok. The place has a modern design, both indoors and outdoors. The food was very good, and I will definitely come back again next time! We ordered:🌮 Beef Fajitas $238墨西哥烤肉(牛肉)Sautéed onion and bell peppers served with warm tortillas, guacamole, pico de gallo, sour cream, and tender slices of beef. The vibrant colors and sizzling aromas make this an irresistible Mexican classic.🍝 Uni Scal

🌮 Beef Fajitas $238
墨西哥烤肉(牛肉)

🍝 Uni Scallop Linguine $228
海膽醬大帶子扁意粉
Perfectly seared scallops served over a bed of linguine, tossed in a rich and creamy uni (sea urchin) sauce, and mixed with sautéed mushrooms. This dish is a true delight for seafood lovers, offering a symphony of umami flavors.

🍗 Crispy Wings $78
手工單骨炸雞
Freshly fried chicken wings served with a refreshing mint yogurt dipping sauce. These wings are a crowd-pleasing favorite, with a delightfully crispy exterior and juicy, flavorful meat.

🍫 Chocolate Tart $98
自家製流心朱古力撻
A homemade decadent chocolate tart, served with a side of creamy strawberry ice cream. Indulge in the perfect balance of rich, velvety chocolate and the refreshing sweetness of the strawberry ice cream.

💰 Total: $706 for 2 (including 10% service charge).
2024-06-11
2024-03-07 3672 瀏覽
香港唔算好多地方有得食墨西哥菜,聽朋友介紹呢間旺角手工墨西哥料理餐廳,聽聞都幾有口碑,就決定幫襯下。今次叫左 莎莎玉米配牛油果醬($68)、串燒拼盤($78)、蟹餅($148)、墨西哥烤肉(雞肉)($208)、燒烤雞肉手工披薩($128)內裡環境簡約,好有放鬆嘅氛圍,另外出面仲有戶外區,有個特色大型壁畫😄莎莎玉米配牛油果醬:粟米片烤焗過黎,少少暖暖地兼且香脆,配上綠油油嘅牛油果醬,視覺同味覺都好滿足😋粟米片嘅甜味同牛油果醬嘅醇厚完美結合,一啖一個,好開胃😍串燒拼盤:呢個拼盤有雞肉同豬肉各3串,每一串都烤得恰到好處,外層微焦而內裡肉汁豐富,配上特製嘅醬汁,真係令人食指大動🍢蟹餅:蟹餅外皮煎得金黃酥脆,裡面嘅蟹肉又多又實,每一啖都食到蟹肉嘅鮮甜,唧D檸檬汁落去更加提升咗整體嘅味道,或者配上伴碟嘅多士仔食都幾夾,食到停唔到口😋墨西哥烤肉(雞肉):呢個烤肉真係令人驚喜,雞肉烤得好入味,配上特製嘅墨西哥醬汁,微辣又帶點甜味,令人一試難忘😍用夾餅皮包住D肉同青椒黃椒等,然後再加上三色醬,好滿足🤤燒烤雞肉手工披薩:PIZZA餅底手工製作,餅底薄脆,燒烤雞肉分佈均勻,每一口都食到滿滿嘅料,加上濃郁嘅芝
串燒拼盤
燒烤雞肉手工披薩
燒烤雞肉手工披薩:PIZZA餅底手工製作,餅底薄脆,燒烤雞肉分佈均勻,每一口都食到滿滿嘅料,加上濃郁嘅芝士拉絲,烤出嚟嘅成品既香又脆,絕對係晚餐嘅完美選擇😋
呢餐食物質素高,環境又舒適,下次有機會一定會再嚟🥰
補MENU
2024-03-05
串燒拼盤
3天前 0 瀏覽
.🔺 REFLECT Restaurant & Bar 位於旺角鬧市的天台酒吧餐廳~主打手工墨西哥料理😋由於當日天氣炎熱 所以選擇坐室內😝整體環境好有格調 店員服務周到👍🏻.手工單骨炸雞翼🐥非常香口 配上清新薄荷乳酪醬👍🏻.辣肉餡捲餅🌮必點😍😍👍🏻 焗玉米餅配牛油果醬、莎莎醬、酸忌廉、雞肉酸酸辣辣,多重口感,好好味!.黑松露野菌薯團🥔第一次食薯團 口感幾得意😝黑松露醬非常濃郁👍🏻推介!
🔺 REFLECT Restaurant & Bar
位於旺角鬧市的天台酒吧餐廳~
主打手工墨西哥料理😋
由於當日天氣炎熱 所以選擇坐室內😝
整體環境好有格調 店員服務周到👍🏻
手工單骨炸雞翼🐥
非常香口 配上清新薄荷乳酪醬👍🏻
辣肉餡捲餅🌮
必點😍😍👍🏻
焗玉米餅配牛油果醬、莎莎醬、酸忌廉、雞肉
酸酸辣辣,多重口感,好好味!
黑松露野菌薯團🥔
第一次食薯團 口感幾得意😝
黑松露醬非常濃郁👍🏻推介!
5天前 0 瀏覽
𓌉◯𓇋【旺角人氣rooftop酒吧餐廳🍴】如果夜晚想揾餐廳又有得食又有得飲下酒🍸🥂🍾呢間夠晒方便快捷 一次過滿足你兩個願望🤣一去到餐廳 就會見到好多反射既𝒅𝒆𝒔𝒊𝒈𝒏 型格又夠晒𝒊𝒈𝒂𝒃𝒍𝒆!餐牌都有吾少選擇 主要以墨西哥同西式為主🤓樣樣都好想試😆😆 最後叫左個二人套餐 都只係$688仲包兩杯$128以下嘅嘢飲 用黎叫cocktail就最抵飲!😍😉▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀𝑺𝒐𝒖𝒑是日係椰菜花忌廉湯😝口感好滑而濃郁!而且熱度十足 開左個靚頭🤗🤗❀𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆👉🏻紅酒香草煮牛頰肉意大利捲麵好少係香港見到有捲麵 見到即叫!份量頗多 每條麵都比醬汁包裹住!口感保持彈牙 醬汁散發出超香濃既牛肉味 加入香草同蕃茄🍅 變得更有層次感👍🏻👍🏻❀𝑴𝒆𝒂𝒕👉🏻炭燒肉眼牛扒 (+𝟐𝟎)賣相唔錯😀已經細心地為我哋切好🙌🏻牛扒幾香炭燒味 而且冇燒過龍 中間仲係保持粉嫩嘅顏色😍旁邊嘅原個焗蒜🧄亦都唔好錯過 同牛扒係絕配🤣❀𝑨𝒍𝒂𝒅𝒊𝒏 (補差價$10)造型100分!啱晒鍾意打卡嘅人😹😹啲酒裝係神燈入面 倒入杯度就會有煙飄出嚟勁夢幻!呢款酒味bb級 女仔都會易入口架🥳🥳❀𝑬𝒔
𓌉◯𓇋
【旺角人氣rooftop酒吧餐廳🍴】

如果夜晚想揾餐廳又有得食又有得飲下酒🍸🥂🍾

呢間夠晒方便快捷 一次過滿足你兩個願望🤣
一去到餐廳 就會見到好多反射既𝒅𝒆𝒔𝒊𝒈𝒏
型格又夠晒𝒊𝒈𝒂𝒃𝒍𝒆!

餐牌都有吾少選擇 主要以墨西哥同西式為主🤓樣樣都好想試😆😆

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀𝑺𝒐𝒖𝒑

椰菜花湯

❀𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

👉🏻紅酒香草煮牛頰肉意大利捲麵
變得更有層次感👍🏻👍🏻

❀𝑴𝒆𝒂𝒕

👉🏻炭燒肉眼牛扒 (+𝟐𝟎)

炭燒肉眼牛扒

❀𝑨𝒍𝒂𝒅𝒊𝒏 (補差價$10)

造型100分!啱晒鍾意打卡嘅人😹😹

走果陣見到個露天天台都幾多人係度食野
下次等天氣涼爽少少🤏坐出去𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍 下🥳

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

🌟如果喜歡今次分享請比個❤️

📍 REFLECT Restaurant & Bar (旺角)
旺角西洋菜南街74-84號旺角城市中心12樓

椰菜花湯
2024-08-28 0 瀏覽
原來在旺角地鐵站附近就有一家墨西哥風味融合餐廳,只需步行2分鐘。一踏進去就能看到一塊鏡子,鏡子透過玻璃反射投影出餐廳的標誌,與餐廳的名字“reflect”形成了有趣的對應。這次很幸運地能分配到酒吧區,可以一邊用餐一邊觀賞調酒師調製雞尾酒🍸There is a Mexican fusion restaurant near Mong Kok MTR station, just a 2-minute walk away. As soon as you step in, you can see a mirror, which reflects and projects the restaurant's logo through the glass, forming an interesting correspondence with the restaurant's name "reflect".This time I was lucky enough to be assigned to the bar area, where I could watch the bartender makin

This time I was lucky enough to be assigned to the bar area, where I could watch the bartender making cocktails while dining.

▪️ᴄʀᴀʙ ᴄᴀᴋᴇ $𝟷𝟺𝟾
蟹餅煎得香脆,搭配檸檬汁更能提升蟹肉的鮮味,每口都充滿了滿滿的蟹肉,搭配脆麵包一同享用更加美味。
The crab cake is fried to a crispy perfection, enhanced by a squeeze of lemon juice that elevates the freshness of the crab meat. Each bite is filled with the flavor of the crab meat, and it tastes even better when paired with the crispy bread.

▪️ʙᴜᴛᴄʜᴇʀ ᴘɪᴢᴢᴀ $𝟷𝟺𝟾
Butcher 披薩的餅底鬆脆,配有豐富的肉碎和帕馬火腿,用料充足,啖啖肉好滿足,非常適合肉食愛好者
The base of the Butcher Pizza is crunchy, topped with generous amounts of minced meat and Parma ham. Every bite is packed with the flavors of the ingredients, making it a delight for meat lovers.

▪️ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ $𝟷𝟾𝟾
推薦給喜歡食墨魚的朋友,墨魚的味道濃郁,一般來說墨魚都會配搭傳統意大利粉,但本餐廳別有心思,選擇了意大利卷麵,使麵條更加掛汁✨
Recommended for squid lovers, the squid flavor is rich, paired with pasta rolls instead of traditional squid ink pasta, making the noodles even more flavorful.

▪️ᴛᴀᴄᴏs (ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ) $𝟷𝟾𝟾
在墨西哥料理中,Taco 是必不可少的菜式。玉米脆餅包裹著大量的雞肉和牛油果醬,再搭配些微酸的番茄和酸忌廉,口感豐富,是我最喜歡的菜式之一
In Mexican cuisine, Tacos are a must-have dish. The corn taco contains plenty of chicken and avocado sauce, complemented by slightly tangy tomatoes and sour cream, creating a rich texture. It's one of my favorite dishes.
  • 墨魚肉醬寬條麵
2024-08-27 0 瀏覽
人均$200起|旺角|西餐|Reflect发现了一间超级人气的天台酒吧店!在闹市的天台喝酒和吃饭,原来可以如此写意赶快bookmark起来吧水牛芝士沙律真的超好吃😋芝士一点都不苦,还带有一点奶香伴着开胃的蕃茄和蔬菜吃,真的赞!黑松露野菌薯团真的推荐!薯团超级弹牙伴着黑松露酱和蘑菇还可以有拉丝的感觉真的让人流口水!墨鱼肉丝酱阔条面也没有那么可怕了本来会以为会弄得整个嘴巴都是黑色的想不到这份自家制的面条,真的让我改观了!面条超级好食的!别忘了试一下墨西哥烤肉诚意推荐这里的牛肉口味用上了三色椒、蕃茄酱烹煮再加上薄饼包裹口感和风味都是一级棒👍如果仍然有空间可以试一下这里的慢煮猪鞍油脂分布均匀每一口都是幸福的感觉!推荐两款口味的mocktail!Toxic Slush 的荔枝口味原来是一整杯开胃的沙冰配搭上美食,简直是一流Nami Sabi就会比较玩味入口会有一种日本芥末酱的味道可是没有那么很呛的感觉本来会以为在天台户外地方用餐感觉很一般直至看到整个旺角的夜景才发现真的很一流诚意推荐这一间reflect❤️——————为食分界线——————📍 REFLECT Restaurant & Bar (旺
人均$200起|旺角|西餐|Reflect
发现了一间超级人气的天台酒吧店!
在闹市的天台喝酒和吃饭,
原来可以如此写意
赶快bookmark起来吧
水牛芝士沙律真的超好吃😋
芝士一点都不苦,还带有一点奶香
伴着开胃的蕃茄和蔬菜吃,真的赞!
黑松露野菌薯团真的推荐!
薯团超级弹牙
伴着黑松露酱和蘑菇
还可以有拉丝的感觉
真的让人流口水!
墨鱼肉丝酱阔条面也没有那么可怕了
本来会以为会弄得整个嘴巴都是黑色的
想不到这份自家制的面条,真的让我改观了!
面条超级好食的!
别忘了试一下墨西哥烤肉
诚意推荐这里的牛肉口味
用上了三色椒、蕃茄酱烹煮
再加上薄饼包裹
口感和风味都是一级棒👍
如果仍然有空间
可以试一下这里的慢煮猪鞍
油脂分布均匀
每一口都是幸福的感觉!
推荐两款口味的mocktail!
Toxic Slush 的荔枝口味
原来是一整杯开胃的沙冰
配搭上美食,简直是一流
Nami Sabi就会比较玩味
诚意推荐这一间reflect❤️
——————为食分界线——————
旺角西洋菜南街74-84号旺角城市中心12楼
人均消费: $200
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #周末好去处 #香港好去处 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
以前以為啲多國菜未必啱食,但呢間旺角🇲🇽墨西哥fusion餐廳,食過一次覺得好正,今次再食😋餐廳仲有outdoor位置chill下㖭🥰🦀香煎蟹餅蟹餅好香脆,入面有蟹肉絲,加啲檸檬汁更好食😋可配香脆多士一齊食🐷豬肉串燒有六串,豬肉好稔滑好軟身,調味超重,重口味人士必食🌮墨西哥夾餅今次都係揀雞肉,另有蘑菇或者牛肉選擇,由於Tacos即叫即炸,所以要等20分鐘左右,食薄香脆熱辣辣Tacos包住雞肉、醬汁、牛油果醬、番茄粒等,口感層次豐富,酸酸哋可解油膩,雞肉就少少辣有刺激感🍕肉食手工pizza係我嘅favourite,呢款有辣肉腸、碎㹊人、火腿、洋蔥、黑椒,餅底同我哋平時食開嘅pizza唔同,脆到好似餅乾薄脆咁,好香口好好食🤤份量㪏父一般食開嘅細,大約三個人都食得晒😋🐥手工單骨雞翼炸得超香口、脆身,沾上薄荷乳酪汁可解油膩感

🦀香煎蟹餅

🐷豬肉串燒
有六串,豬肉好稔滑好軟身,調味超重,重口味人士必食

🌮墨西哥夾餅

🍕肉食手工pizza

🐥手工單骨雞翼
炸得超香口、脆身,沾上薄荷乳酪汁可解油膩感
2024-08-26 0 瀏覽
比較少見手工墨西哥菜🇲🇽既bar,所以就黎試下~ 菜式偏向係crossover既,西餐做底再加墨西哥🇲🇽元素,擺盤幾靚,味道都唔錯~ 裝修行型格路線,有異國風情,用左鏡🪞做唔同既反射效果,放左唔同既綠化植物🌳,戶外仲有塗鴉牆tim😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)海膽醬大帶子扁意粉 🐡⚪️🍝 - $228 (好味指數:😍😍😍😍🤩)一上枱已經見到大大隻既香煎大帶子⚪️,全部都肥美飽滿,煎完表皮微脆同有啲焦香,裡面係半生熟既,質感軟嫩,味道鮮甜~ 而醬方面就係海膽醬🐡連埋什錦香菇🍄‍🟫炒既,海膽醬🐡夠曬creamy,味道芳醇甘甜,鮮味濃郁,配埋清新香口既雜菇🍄‍🟫就更加惹味👍🏻 而且扁意粉🍝更加掛汁,口感煙韌幾好食😋慢煮保濕豬鞍 🐷 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)佢地用左嚟自加拿大既保濕豬鞍🇨🇦🐷,係無污染既品種,亦用特別技術鎖住肉汁,加上係慢煮,肉質更加細緻,鬆軟嫩滑,裡面仲係粉紅色,豬味🐷幾香濃同juicy,而且肥瘦適中,脂肪位爽口亦有油香~ 旁邊亦配左烤焗既甜薯蓉🍠,質感綿密軟滑,味道香口清甜,都幾飽肚~ 上面再淋左啲阿根廷香草醬🇦🇷🌿,感覺清新啲自家製流心朱古力撻 🍫🥧 - $98

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

慢煮保濕豬鞍

慢煮保濕豬鞍 🐷 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)
自家製流心朱古力撻

自家製流心朱古力撻 🍫🥧 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
最後甜品就叫左佢地自家製既流心朱古力撻🍫🥧,上枱既時候仲係熱既,表面香口微脆,一切開就見到有澎湃既朱古力醬🍫留出黎,有濃郁醇厚既可可香味,亦有朱古力🍫獨有嗰種沙沙地既口感,啲醬質感軟滑creamy, 唔會好甜所以唔覺得漏~ 旁邊仲配埋凍冰冰既士多啤梨雪糕🍓🍦,質感細緻幼滑,酸酸甜甜,有天然芳香既士多啤梨味🍓同香濃既奶味🥛,有解膩既效果~ 旁邊仲有清新既雜莓🍓🫐同埋香口既開心果碎做點綴tim~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍
慢煮保濕豬鞍
自家製流心朱古力撻
呢一間墨西哥餐廳環境唔錯,特別係室外位置,一串串好似星星咁嘅燈,幾有feel!😍特別要讚嘅就係佢嘅cocktail好有特色🤩2杯都好好飲~今次叫左佢嘅2人餐$688包湯、主食同酒!⭐️ MEXICAN FLAVORED SET FOR TWO $688 Drinks✨ Nama Sabi 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(Gin, Mint, Yuzu, Lemon, Honey, Wasabi)呢一杯朋友點嘅,好特別係wasabi!!!!!真係估唔到咁都可以整成酒!但加埋蜜糖、薄荷、檸檬又出奇地夾!😍有啲酸又帶啲糖同辣!✨ Fruity Garden👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(Vodka, Orange, Pineapple, Peach,Strawberry)呢杯好夢幻!好夢幻!好夢幻!上嘅時候仲會有個大bubble,爆咗仲會飄煙🥰今次我揀咗士多啤梨味,其實佢仲有其他水果Blackberry/Mango/Cactus Fruit可以揀~女仔一定會中意呢杯,又fresh又甜!❤️Main✨ 墨魚肉醬意粉 👍🏻👍🏻👍🏻我幾鍾意佢個意大利寬麵,煮得啱啱好,掛汁又有咬口😋 慢煮墨魚其實我唔係好搵到🤣不過應該切碎左同啲肉

Drinks
✨ Nama Sabi 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ Fruity Garden👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Main
✨ 墨魚肉醬意粉 👍🏻👍🏻👍🏻
我幾鍾意佢個意大利寬麵,煮得啱啱好,掛汁又有咬口😋 慢煮墨魚其實我唔係好搵到🤣不過應該切碎左同啲肉碎放埋一齊,融入咗!番茄肉醬我本來就中意食🤤

✨ 炭燒肉眼牛排 👍🏻👍🏻👍🏻
佢係炭烤澳洲草飼牛排,肉色賣相一流🤤肉眼靠近中間位置多啲油脂,肉質會比較嫩滑~兩邊比較熟,偏鞋🙈

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-08-25 52 瀏覽
距離上次到REFLECT Restaurant & Bar至今已經幾乎整整一年,是次再訪發現餐牌上除了墨西哥夾餅(Tacos)、焗玉米片(Nachos)、芝士餡餅(Quesadilla)等經典墨西哥菜之外更增設了多款新菜式,例如海膽醬大帶子扁意粉、香煎蟹餅、海鮮手工披薩、慢煮保濕豬鞍、自家製流心朱古力撻等。從門面以至於內部裝潢都充滿鏡面呼應店名「REFLECT」,別出心裁之餘摩登型格。雞肉墨西哥夾餅 Chicken Tacos ($188)炸玉米餅有如薯片一樣鬆脆但毫不油膩,蘑菇、雞肉或牛肉三款餡料當中本來選了牛肉,可惜卻錯誤成了與上次一樣的雞肉。雞肉肉質雖然稍為粗糙但尚算軟腍,牛油果醬綿滑稠密,再加上主要以番茄、洋蔥、墨西哥辣椒、香菜、青檸汁等製成的莎莎醬及酸忌廉,酸辣開胃。海膽醬大帶子扁意粉 Uni Scallop Linguine ($228) 帶子略為煎香保持鮮美,扁意粉質感稍軟但能充分掛上醬汁,海膽醬濃郁醇厚而且味道鮮甜毫不帶腥。 墨魚肉醬寬條麵 Calamari Bolognese ($188)別出新意以慢煮墨魚取代免治牛肉或豬肉製成肉醬,口感幾可亂真之餘更增添一份明顯鮮味

雞肉墨西哥夾餅 Chicken Tacos ($188)
雞肉墨西哥夾餅
雞肉肉質雖然稍為粗糙但尚算軟腍,牛油果醬綿滑稠密,再加上主要以番茄、洋蔥、墨西哥辣椒、香菜、青檸汁等製成的莎莎醬酸忌廉,酸辣開胃。

墨魚肉醬寬條麵
別出新意以慢煮墨魚取代免治牛肉或豬肉製成肉醬,口感幾可亂真之餘更增添一份明顯鮮味,意大利寬麵比一般闊條麵或千層麵更厚,所以口感亦更加煙韌彈牙。
墨魚肉醬寬條麵
🐂燴牛面頰捲麵 Beef Cheek Ragu - $188呢個主菜都幾得意 本身唔係好知咩係捲麵其實佢係一條條好短嘅通粉咁 口感都幾好牛面頰好林 有小小入口就散開嘅感覺都仲有小量菇類增加口感 整體嚟講都唔錯🍗墨香雞 Mexican Spicy Chicken - $88上枱個陣啱啱炸好熱辣辣 脆卜卜唔會好厚粉肉質都唔會好「鞋口」 切開個陣仲有小小油份咇出嚟邪惡得嚟 我 ! 鍾 ! 意 ! ☕雲呢拿拿鐵(熱) Vanilla Latte (Hot) - $55一杯正常嘅Vanilla Latte 唔係太甜 可以試試👍🏻最後想讚吓職員真係好細心 同朋友講咗句個冷氣風口大職員就好自動自覺幫我地閂咗個冷氣風口 🥶見到舊熱辣辣炸雞係我個口到跳舞 (我太為食 一嚟到就放入口但太熱🥵)都即刻拎杯水俾我降降溫 呢啲服務真係一流👍🏻另外餐廳都有室外場 不過個日落雨就無出去睇啦

呢個主菜都幾得意 本身唔係好知咩係捲麵
其實佢係一條條好短嘅通粉咁 口感都幾好
牛面頰好林 有小小入口就散開嘅感覺
都仲有小量菇類增加口感 整體嚟講都唔錯

上枱個陣啱啱炸好熱辣辣 脆卜卜唔會好厚粉
肉質都唔會好「鞋口」 切開個陣仲有小小油份咇出嚟
邪惡得嚟 我 ! 鍾 ! 意 !

一杯正常嘅Vanilla Latte 唔係太甜 可以試試

👍🏻最後想讚吓職員真係好細心 同朋友講咗句個冷氣風口大
職員就好自動自覺幫我地閂咗個冷氣風口 🥶
見到舊熱辣辣炸雞係我個口到跳舞
(我太為食 一嚟到就放入口但太熱🥵)
都即刻拎杯水俾我降降溫 呢啲服務真係一流👍🏻
另外餐廳都有室外場 不過個日落雨就無出去睇啦
2024-08-23 0 瀏覽
餐廳主打墨西哥料理🇲🇽 設戶外位置好chill又有氣氛😚 飲杯酒不錯🫶🏼🥑Chicken Quesadilla $128: 雞肉芝士餡餅 用墨西哥餅皮夾住 芝士溶咗🧀 配上雞肉,牛油果醬及蕃茄莎莎好清新😊🌮Mushroom Tacos (3pcs) $168: 蘑菇taco有驚喜😍 第一次食素taco,充滿菇香味✨ 入面有大量生菜絲、牛油果醬及蕃茄莎莎,好清爽!!🍢Grilled Skewer $78: 雞肉及豬肉串燒各3串 燒得好香口,又夠嫩滑😆Wild Mushroom Gnocchi $138: 薯糰好軟糯😍 黑松露忌廉好香又Creamy,仲有好多雜菌😋Fizzy fizzy: 荔枝mocktail清甜果香😇

🥑Chicken Quesadilla $128
🌮Mushroom Tacos (3pcs) $168
🍢Grilled Skewer $78
: 雞肉及豬肉串燒各3串 燒得好香口,又夠嫩滑😆
Wild Mushroom Gnocchi $138
Fizzy fizzy
: 荔枝mocktail清甜果香😇
嚟到呢間好適合慶祝🍾/情侶到訪嘅餐廳🍴環境幾浪漫🌹呢日嚟到食晚餐坐滿曬仲可以坐到出面outdoor位置 少熱但好feel有埋星星燈幾有心思💫今次試咗佢地嘅墨西哥🇲🇽二人套餐$668一定抵過單叫 有湯有主菜有飲品🍸⁡是日餐湯(南瓜濃湯🎃)嚴選完熟南瓜 甘甜鬆軟嘅質感搭配多種食材一起熬煮 融入濃湯中帶來南瓜自然香甜原味與濃郁純厚實感讓濃湯交織出香甜不膩的口感😋😋⁡海膽醬大帶子扁意粉🍝扁意粉鋪在平盤上 鋪墊有海膽醬大帶子整個擺放其上 美觀大方💕扁意粉Q彈有嚼勁 與帶子肉質形成層次海膽醬香濃醇厚 一開始少少海膽腥味帶子鮮甜有少少焦脆🤤🤤食材選用講究 搭配都令人滿意⁡慢煮保濕豬鞍🐷配烤焗甜薯/酸菜/阿根廷🇦🇷香草醬擺盤上簡約大方 幾精緻 帶有淡褐色焦香經過慢煮 肉質非常軟嫩 口感綿密豬鞍好入味 唔食得辣嘅朋友仔可能會覺得辣都夠曬惹味又刺激😆😆同個蕃薯蓉一齊食啱啱好職員有特意講解呢款豬用慢煮嘅方式唔需要全熟都食得 水準唔錯 好有風味😎⁡荔枝沙冰🍧炎炎夏日 一杯清涼透心嘅荔枝沙冰冰沙部分呈現淡粉色 用高杯裝勁gfable入口即溶 口感滑順細緻濃郁荔枝香+適當甜度😙無疑係最佳解渴良品 好睇又好飲👍🏻💕
嚟到呢間好適合慶祝🍾/情侶到訪嘅餐廳🍴
環境幾浪漫🌹呢日嚟到食晚餐坐滿曬
仲可以坐到出面outdoor位置 少熱但好feel
有埋星星燈幾有心思💫
今次試咗佢地嘅墨西哥🇲🇽二人套餐$668
一定抵過單叫 有湯有主菜有飲品🍸

是日餐湯(南瓜濃湯🎃)
嚴選完熟南瓜 甘甜鬆軟嘅質感
搭配多種食材一起熬煮