啱啱入HKU Year 1嘅時候已經有friend帶我去食嗰時得一間「彩aya」沾麵店,特別在麵底有限定味道🍜例如胡椒、柚子等事隔四年,發現佢開埋湯拉麵店專賣四款拉麵,主打雞白湯底▶️ 雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒+溏心蛋拉麵 ($90)泡系雞白湯底奶白色,味道濃郁又creamy🤤唔會過鹹,飲多幾啖都得豚叉燒超薄身,肥瘦交集🐷味道正常有驚喜係慢煮雞胸❗️四厚片粉嫩雞胸入口軟腍,做到啱啱熟食過咁多唔同雞胸,呢個可以話係世一拉麵全自家製,可選小麥或柚子味鍾意食硬麵嘅我揀咗Al dente見到一粒粒小麥粒,口感上就冇特別不過本身麵質幼身得來夠煙韌有咬口👍🏻索湯耐都唔會淋,好好食~面頭有炸牛蒡,記得要即刻食先會脆口原隻溏心蛋一篤就爆漿🥚蛋黃晶瑩剔透超入味,完美~另外仲有紫菜同海帶作配襯▶️ W雙頭湯 (雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)湯底金黃色,混入兩款湯頭,味道較複雜而有層次冇雞白湯creamy但帶鮮甜味瀨戶內海廣島蠔同蜆肉極新鮮,明顯唔係雪藏貨🦪揀咗柚子麵,真係黃色架!味道上唔太食得出,幸好碗邊提供柚子味Wasabi搭配埋咁食就好重柚子清新酸甜味🍋仲會有啲辛辣,
啱啱入HKU Year 1嘅時候已經有friend帶我去食
事隔四年,發現佢開埋湯拉麵店
專賣四款拉麵,主打雞白湯底

▶️ 雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒+溏心蛋拉麵 ($90)
雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒+溏心蛋拉麵

豚叉燒超薄身,肥瘦交集🐷味道正常
有驚喜係慢煮雞胸❗️四厚片粉嫩雞胸入口軟腍,做到啱啱熟
食過咁多唔同雞胸,呢個可以話係世一

拉麵全自家製,可選小麥或柚子味
鍾意食硬麵嘅我揀咗Al dente
見到一粒粒小麥粒,口感上就冇特別
小麥拉麵

面頭有炸牛蒡,記得要即刻食先會脆口
原隻溏心蛋一篤就爆漿🥚蛋黃晶瑩剔透超入味,完美~
另外仲有紫菜同海帶作配襯
溏心蛋

▶️ W雙頭湯 (雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)
瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)
湯底金黃色,混入兩款湯頭,味道較複雜而有層次
冇雞白湯creamy但帶鮮甜味
W雙頭湯

瀨戶內海廣島蠔同蜆肉極新鮮,明顯唔係雪藏貨🦪
揀咗柚子麵,真係黃色架!
味道上唔太食得出,幸好碗邊提供柚子味Wasabi
柚子拉麵

搭配埋咁食就好重柚子清新酸甜味🍋仲會有啲辛辣,相當特別

由湯底、拉麵至配料都超用心製作,全自家製💯
作為食客深深感受到背後落嘅功夫
可以同喺日本食嘅雞白湯拉麵媲美,甚至更好食
大推慢煮雞胸同溏心蛋!

環境比較扣分🥲大多為四至六人枱,預咗同人搭枱
店舖由兩人運行,一個煮、一個落單上菜收銀,所以等候時間偏耐
趕時間未必適合,不過慢工出細貨,我覺得值得等🫶🏻
性價比唔錯,中環食碗連鎖店雞白湯拉麵要$120,呢度唔使$100 (無加一)
完全係HKU學生福利😌作為本土HKU人一定要畢業前食過「彩」拉麵~

雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒+溏心蛋拉麵
小麥拉麵
W雙頭湯
柚子拉麵
  • 特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵
想試呢間好耐㗎喇,今晚終於有機會過黎試下,好在早左過黎,7pm前過黎都似乎唔洗排隊等位朋友未到,店員好親切提示話不如等你朋友到左先幫你地整,拉麵凍左無咁好食㗎(真係好貼心呀!)我地叫左:1)雙湯頭(雞白湯、櫻花蝦、鰹魚湯底)配瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆肉+豚叉燒+溏心蛋拉麵 $95揀左麵條韌度為適中,因為第一次黎試,想試個正常硬度。湯頭好濃厚,「結」身,證明足料足火候,飲落非常鮮甜,有肉鮮味同魚鮮味,粒蠔漲卜卜、新鮮!豚叉燒係薄切,非常好,因為咁樣食唔膩口!雞肉塊大小厚薄適中,肉質唔會「鞋」,整體非常好!呢碗雖然係餐牌中最貴,但性價比超級高!因為有海鮮、又係雙湯頭,第一次黎揀佢一定掂!2)雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒、溏心蛋 (轉左柚子麵) $90呢個麵底係柚子麵更好食,清新!加入新鮮柚皮,麵條充滿柚子香👍🏽👍🏽👍🏽呢款拉麵還加有柚子胡椒芥末,同拉麵一齊食,唔太辣,可減拉麵膩感,讚!兩碗都上面加左新鮮炸牛蒡,店員建議唔好浸湯食,咁樣就雙重口感!無加一服務費,好似日本咁提供冰水,有冰水吧自助斟,店員親切有禮,拉麵係老闆娘親自主理,咁QC應該好好多😆😆😆

我地叫左:

1)雙湯頭(雞白湯、櫻花蝦、鰹魚湯底)配
瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆肉+豚叉燒+溏心蛋
拉麵 $95

2)雞白湯慢煮雞胸、豚叉燒、溏心蛋 (轉左柚子麵) $90

雙湯頭(雞白湯、櫻花蝦、鰹魚湯底)配 瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆肉+豚叉燒+溏心蛋 拉麵
靚靚溏心蛋
2024-09-24
$95 (Dinner)
靚靚溏心蛋
2024-06-30 600 views
而家喺香港食碗拉麵越嚟越貴🥴但喺未有得去日本嘅時候 間唔中都會口痕想食下🤣呢間拉麵最平嘅$70 最貴都唔過百 喺香港嚟講算系中等價錢啦但最緊要都系佢好冇食🤣佢哋都幾特別 唔單止系軟硬度 仲可以揀麵底分別有小麥同柚子 我哋兩款都試晒🤪店家話佢哋嘅麵條系由自家日本師傅製作😚感覺好有心思 而家好多拉麵舖都唔會咁做連日本過江龍都冇乜邊間有做而佢哋有呢樣抵讚🤭👍🏿軟硬度就揀咗硬麵 因為史努比影得相嚟差唔多架啦😂👍🏿特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵 $90呢碗系柚子麵 碗邊加配少少柚子胡椒店家話食食下可以加少少食 但唔好撈湯~柚子麵就咁食真系食到啲柚子嘅清香😙亦都帶啲柚皮嘅味道 幾得意🤭軟硬度好啱史努比口味 有咬口麵條唔算好粗 但未至於幼 掛湯能力屬中等配搭濃郁而唔油膩嘅雞白湯底味道唔會過鹹😚但如果用幼身麵條應該更掛湯更濃稠🤪食到咁上下加少少柚子胡椒刺激下味蕾 柚子味系有嘅 不過史努比唔系咁鍾意😂配料非常豐富 叉燒軟淋有肉味 唔會好肥膩 系瘦叉燒嚟~😆最impress到史努比嘅系佢哋嘅慢煮雞胸!滑到好似雞髀咁😳但冇雞髀咁油 有雞味之如仲要有啲爽口添 食落完全唔覺greasy🥰連平時唔鍾意食雞胸嘅媽媽👩🏻都話
而家喺香港食碗拉麵越嚟越貴🥴

軟硬度就揀咗硬麵 因為史努比影得相嚟差唔多架啦😂
特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵

👍🏿特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵 $90
呢碗系柚子麵 碗邊加配少少柚子胡椒
店家話食食下可以加少少食 但唔好撈湯~
柚子麵就咁食真系食到啲柚子嘅清香😙
食到咁上下加少少柚子胡椒刺激下味蕾
柚子味系有嘅 不過史努比唔系咁鍾意😂
配料非常豐富 叉燒軟淋有肉味
唔會好肥膩 系瘦叉燒嚟~😆

最impress到史努比嘅系佢哋嘅慢煮雞胸!
滑到好似雞髀咁😳但冇雞髀咁油
有雞味之如仲要有啲爽口添 食落完全唔覺greasy🥰
連平時唔鍾意食雞胸嘅媽媽👩🏻都話佢好好食!
慢煮雞胸

仲有就系拉麵不可或缺嘅溏心蛋
流心程度系史努比鍾意嘅😆
用嘅蛋都幾靚 睇蛋黃顏色都見到🤭
食落有蛋香 蛋白部分有淡淡嘅酒甜味~
紫菜有啲細塊😂特別在於佢刻咗舖頭名
味道: 8.5/10 (媽媽👩🏻比9分🤪)
性價比: 8/10

估計有mix少少廣島蠔落去個湯度🤭
見有人話佢腥 但史努比又唔覺喎🤔
媽媽👩🏻都好鍾意 佢最後清晒啲湯😂

麵條就揀咗小麥麵 有麥香但唔會太搶
由於佢湯底濃味啲 所以呢個麵粗幼度嘅掛湯能力配合湯頭嘅濃稠度就啱啱好啦~
啖啖都充滿湯底嘅精華🤭
On top有啲炸牛蒡絲(兩碗都有)
店家提到話唔好浸落個湯度
食落薄而香脆 唔會話好淋油👍🏿

呢款麵除咗有塊叉燒之外 仲有幾隻蜆同兩隻廣島蠔
如果你都好似史努比咁系蠔嘅忠實fans你一定要試下!
店家話佢用咗最靚嘅牛奶蠔
雖然望落size唔系話好大 但都唔系細🤣
食落果然冇令史努比失望
非常creamy 仲好夠肥美🤤抵讚😚
廣島蠔

蜆肉亦都好鮮甜~
味道: 8.5/10

不過好食就乜都冇所謂啦🤪
但建議小店開大少少個冷氣😂如果唔系怕熱嘅朋友會食得好辛苦

服務方面雖然唔系話非常周到
水呢啲要自助
但店家好細心咁向每位客人都簡單咁介紹佢哋嘅拉麵 例如系有咩材料呀 最佳食法等
隔離枱好似唔食蠔佢就介紹其他~
比人嘅感覺都唔錯😚

特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵
慢煮雞胸
廣島蠔
2024-06-28 491 views
屈地街這個小巷裡雖然位置遍避, 但裡面都有些小餐廳, 而彩麵就是最有特色的一間 😊 一條小巷內有兩間彩麵, 一間主打日式傳統拉麵, 另一間則賣日式沾麵, 今次就來試試拉麵。餐牌非常簡單, 只有三款拉麵和幾款小食可供選擇。麵底除了原味, 還有柚子味, 會加入柚子皮, 感覺應該蠻清新的, 不過我們並沒有選擇 😝 另跟一般拉麵店一樣拉麵可以選擇軟, 中, 硬三種硬度。雞白湯慢煮雞胸 • 豚叉燒 $90濃雞白湯呈奶白色, 廚師用長時間熬製而成, 加上利用沖泡沫咖啡的技巧打出泡沫, 令雞湯口感更加幼滑 😚 雞湯味道濃郁但並非死咸, 充滿雞鮮味, 絕不油膩, 絕冇味精添加 😉 雞肉嫩滑, 用真空底溫慢煮, 味道有點像煙燻鴨胸, 豚叉燒呈粉紅色, 薄薄一片肉質爽口, 還有炸了的牛蒡灑在拉麵上, 要趁未浸淋前吃, 仍然非常脆炸! 溏芯蛋有輕微煙燻味, 雞蛋黃有流心效果, 入口嫩滑, 蛋香味濃 ☺️瀨戶內海廣島蠔豚叉燒 $95大概是最近新推出的菜餚, 由於要確保食材新鮮, 店鋪沒有買入太多貨, 所以數限有限, 剛好我點了最後一碗 😆雙頭湯底, 雞白湯外加入鯉魚湯和櫻花蝦, 湯底含非常濃厚的海鮮味, 口感上

雞白湯慢煮雞胸 • 豚叉燒 $90

瀨戶內海廣島蠔豚叉燒 $95
大概是最近新推出的菜餚, 由於要確保食材新鮮, 店鋪沒有買入太多貨, 所以數限有限, 剛好我點了最後一碗 😆雙頭湯底, 雞白湯外加入鯉魚湯和櫻花蝦, 湯底含非常濃厚的海鮮味, 口感上淨雞白湯相對滑, 朋友覺得有點腥, 出名對腥味, 泥味跟海水味敏感的我卻感受不到 🫢 蜆肉十分鮮甜, 另外還有兩隻很迷你的廣島蠔, 喜歡與否全建基於你是否喜歡吃海鮮 🙂

瀨戶內海廣島蠔豚叉燒

店鋪比較細小, 環境一般, 空調不夠, 而且人手不足, 所以不要期待店員有多少時間去好好招待你 😅 不過拉麵湯底認真不錯, 可以試試。
2024-06-25
$90 (Dinner)
瀨戶內海廣島蠔豚叉燒
雙湯頭搭配超級濃郁,雞白湯濃香加櫻花蝦、鏗魚的鮮香交織,回味無窮。配料方面 (食材新鮮)瀨戶內海的廣島蠔鮮味,肉質鮮嫩;蜆肉,令到湯頭好重海鮮味;豚肉叉燒好軟嫩,肉香都好重;溏心蛋既流心只為錦上添花。位置都幾難揾,要係屈地街大街轉入小巷,人均不用$100,係座位逼啲,店員都幾熱情,感受到用心煮出黎既拉麵。#日式餐廳 #日式料理 #拉麵 #雞白湯拉麵 #雞白湯 #灣仔 #灣仔美食 #高性價比 #foodie #foodiehk

配料方面 (食材新鮮)
瀨戶內海的廣島蠔鮮味,肉質鮮嫩;
蜆肉,令到湯頭好重海鮮味;
豚肉叉燒好軟嫩,肉香都好重;
溏心蛋既流心只為錦上添花。

• 雙湯頭雞白湯拉麵
2024-11-03 22 views
西環人氣隱世拉麵小店呢間位於香港大學站小巷裏的小店,主打雞白湯拉麵,店舖裝修風格好特別,好似中式涼茶舖一樣~🍜雞白湯拉麵配慢煮雞胸、䐁叉燒、溏心蛋 ($90)拉麵上配上炸牛蒡,炸得香脆仲要冇苦味,建議唔洗浸湯就咁食。湯底方面,師傅會將雞白湯打起泡,令到湯底更加creamy ,湯頭口味非常濃厚,而雞胸同叉燒經過慢煮處理,口感嫩滑,而且同溏心蛋一樣有淡淡煙燻香氣,而麵底有小麥麵同柚子麵可以選擇,今次簡左柚子麵,食落有輕微柚子味,配返濃厚既湯底做到解膩效果,另外碗邊仲有柚子胡椒比大家配搭🍜雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)比起上面既湯底,加左櫻花蝦同鰹魚令到湯底多左一份鹽鮮味,但係3種材料做到平衡,唔會偏向左其中一種味道,入口層次分明,先係雞白湯 ,後到蝦同魚味,配料方面,廣島蠔同蜆都係煮到剛好,非常飽滿多汁
西環人氣隱世拉麵小店

🍜雞白湯拉麵配慢煮雞胸、䐁叉燒、溏心蛋 ($90)

🍜雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦、鰹魚)
瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋 ($95)

2024-10-24 49 views
店名: 彩麵地址: 西環石塘咀屈地街18號地舖香港大學站 B1 出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 5/5味道: 4.5/5屈地街既呢條巷仔雖然位置偏僻,但都有唔少小店,而呢間彩麵就係其中較有特色既一間🥰! 一條小巷入面有兩間彩麵,一間主打雞白湯拉麵🐔,另一間就賣日式沾麵🥢~今次就黎試下由麵條到湯底,都係由自家日本師傅每日新鮮、用心製作既隱世世一拉麵小店啦🍜!湯底方面,暫時有四款選擇,今次我地就試左其中兩款,聽講佢地研發緊黑松露味做下期限定味🍄~雞白湯慢煮雞胸拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️$90揀左呈淡黃色既柚子麵,有微微既柚子清香同辣味,再將碗邊既柚子胡椒芥末加入湯底內🍋,同creamy既雞白湯味互相輝映🤩~三厚片經白昆布煙燻既慢煮雞胸,最有驚喜係其嫩滑程度可媲美日本所食到💯!薄切豚叉燒肥瘦剛好🥓~面頭既炸牛蒡同紫菜切記要即刻食先會脆口😝!原隻溏心蛋既爆漿蛋黃晶瑩剔透超入味🥚,食落仲有微微酒香,整體非常好🥰~W雙頭湯拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️$95W雙頭湯指由雞白湯🐓、櫻花蝦🦐、鰹魚🐟作湯底,要配搭有肉鮮又有海鮮味既多重濃郁湯底,麵條就揀左幼身煙韌、有咬口既小麥味,掛湯一流👍🏻!配上瀨戶內海廣島蠔同蜆肉
店名: 彩麵

地址: 西環石塘咀屈地街18號地舖
香港大學站 B1 出口,行2分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 5/5
味道: 4.5/5

雞白湯慢煮雞胸拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️

W雙頭湯拉麵 ❤️❤️❤️❤️❤️
W雙頭湯指由雞白湯🐓、櫻花蝦🦐、鰹魚🐟作湯底,要配搭有肉鮮又有海鮮味既多重濃郁湯底,麵條就揀左幼身煙韌、有咬口既小麥味,掛湯一流👍🏻!配上瀨戶內海廣島蠔同蜆肉🦪,漲卜卜明顯唔係雪藏貨🙅🏻‍♀️!同樣有炸牛蒡、紫菜、豚叉燒、溏心蛋等配菜,非常豐富😍~

雞皮餃子 ❤️❤️❤️❤️
雞皮炸到金黃酥脆😳,咬入口餡料都好足,再配上沙律醬同木魚碎就即刻減到膩😋~
2024-10-23 108 views
小店位處大學站附近的小巷內。走進店內,大約只有20個坐位,選用古舊的酸枝檯椅。自己手劃落單(類似車仔麵)這兩道拉麵都以高壓雞🐔白湯為基底,湯頭濃郁滑順,帶有豐富的雞肉香氣。這款雞湯採用日本先進高壓技術熬製,無添加,含有5%的骨膠原,並使用攪拌器打滑,呈現出絲滑的口感。🍜第一碗拉麵$90雞白湯慢煮雞胸、豚🐖叉燒、溏心蛋 (柚子)雞胸肉有咬感,唔會「鞋」;叉燒肉厚薄而均勻口感嫩滑;牛蒡絲增添了獨特的香脆口感;海苔的鹹香,帶來多層次的味覺享受。我揀咗麵條韌度為適中,出來效果口感有點偏韌。🍜第二碗拉麵$95W雙湯頭(雞白湯、櫻花蝦、鰹魚湯底)配瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆肉+豚叉燒+溏心蛋蠔🦪的海水味極重而且非常鮮甜,海鮮的鮮味與雞湯相得益彰;蜆唔算特別大隻,但蜆肉漲卜卜,連湯底一齊吃,增加鮮甜層次;叉燒肉同樣保持著嫩滑的質感。🥢方法建議:建議先喝一口湯,再吃其他配料。提醒不要將牛蒡絲放入湯中,可能是為了保持其口感。建議最後吃蛋,溏心蛋是額外的點綴,蛋黃濃稠柔滑,通常不會混入湯中,而是單獨品嘗,為整體增加了一層豐富的口感。整體而言,這兩碗拉麵在視覺和味覺上都極具吸引力,帶來不同的風味享受。無加一服務
小店位處大學站附近的小巷內。

走進店內,大約只有20個坐位,選用古舊的酸枝檯椅。

自己手劃落單(類似車仔麵)

🍜第一碗拉麵$90
雞白湯慢煮雞胸、豚🐖叉燒、溏心蛋 (柚子)
我揀咗麵條韌度為適中,出來效果口感有點偏韌。

🍜第二碗拉麵$95

🥢方法建議:
建議先喝一口湯,再吃其他配料。
提醒不要將牛蒡絲放入湯中,可能是為了保持其口感。

無加一服務費,店內提供自助茶水服務。

彩麵
📍西環石塘咀屈地街18號地舖

#香港美食#西環#拉麵#彩麵#雞白湯

2024-10-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-10-20 58 views
“雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒+溏心蛋”($90)“W雙湯頭,瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒+溏心蛋”($95)西環彩沾麵都開咗好多年原來最近喺對面開咗間食拉麵嘅分店🍜彩麵主打嘅係雞白湯湯底🐔首先點咗雞白湯配慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋雞白湯由新鮮雞熬製,超級鮮甜🤤仲有滿滿嘅骨膠原感😍個湯好飲到最後清哂😝豚叉燒粉粉嫩嫩,肥瘦適中🐷最有驚喜嘅一定係慢煮雞胸食落口感柔軟又夠哂嫩😚另一碗就點咗W雙湯頭即係雞白湯+櫻花蝦,鰹魚🦐🐟味道比起淨雞白湯多咗份鮮味😋配料有廣島蠔🦪,蜆,豚叉燒,溏心蛋真係鮮上加鮮呀😛2碗拉麵面頭都有脆牛蒡絲店主建議唔好浸湯食,咁先夠哂脆卜卜😙
“雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒+溏心蛋”($90)

西環彩沾麵都開咗好多年
原來最近喺對面開咗間食拉麵嘅分店🍜
彩麵主打嘅係雞白湯湯底🐔
首先點咗雞白湯配慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋
雞白湯由新鮮雞熬製,超級鮮甜🤤
仲有滿滿嘅骨膠原感😍
個湯好飲到最後清哂😝
豚叉燒粉粉嫩嫩,肥瘦適中🐷
最有驚喜嘅一定係慢煮雞胸
食落口感柔軟又夠哂嫩😚
另一碗就點咗W雙湯頭
即係雞白湯+櫻花蝦,鰹魚🦐🐟
味道比起淨雞白湯多咗份鮮味😋
配料有廣島蠔🦪,蜆,豚叉燒,溏心蛋
真係鮮上加鮮呀😛
2碗拉麵面頭都有脆牛蒡絲
店主建議唔好浸湯食,咁先夠哂脆卜卜😙
2024-10-18 31 views
不得不説,彩麵個湯底係立刻俘虜咗我嘅心,動搖咗Zagin 喺我心一面世一雞白湯嘅地位(價錢仲要平一截!)雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋每日新鮮即製自家麵條配合奶白綿滑雞湯底,經過日本高壓技術製作嘅全雞白湯每一啖都好似無數隻雞🐤🐣🐥🐔喺口入面奔馳,滿滿嘅骨膠原真係要成碗清曬唔好嘥料慢煮雞胸同樣嫩滑鮮而不柴,好食雙湯頭(雞白湯+ 櫻花蝦🦐鰹魚🐟湯底)配瀨戶內海廣島蠔,新鮮蜆肉,豚叉燒,溏心蛋呢款嘅 W 湯底好濃鮮充滿海洋氣息(海鮮好搶嘅情況下,相對雞湯底就比較低調了),加上被譽為"海中牛奶"嘅蠔肉肥美又飽滿🦪一整個就係鮮味得不得了自家製作嘅麵質品控得好好,有小麥香亦煙韌彈牙夠掛汁,溏心蛋半凝固微流心。整體配合得好好,而家諗起都流口水🤤*記住有隻雞喺門口嘅係拉麵,對面元祖店就主打沾麵,兩間各有千秋,不過一樣咁正
雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒,溏心蛋

2024-10-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵
《彩麵》西環隱世日本人開的雞白湯拉麵使用日本技術,用心製作,由麵條到湯底都係自家製當天點了店內最具人氣的兩款拉麵,一碗是雞湯加海鮮湯的W雙湯頭,另一碗是雞白湯先講講“W雙湯頭”,湯頭由雞白湯、櫻花蝦、鏗魚熬煮,鹹香的海鮮味中帶有淡淡雞湯味,味道層次較複雜,廣島蠔和蜆肉各有兩隻,鮮味十足。豚肉叉燒大大片,非常嫩滑,入口難忘。至於“雞白湯”湯頭由新鮮雞熬製,絕無其他添加,淡淡都係雞的鮮味。奶白的湯面頭好似打發過,呈奶泡狀,湯頭有5%的骨膠原,入口creamy滑溜,非常高質。慢煮雞胸肉中心呈半生熟,同樣非常嫩滑,非常有驚喜,更可以點上碗邊的胡椒柚子醬增添風味。碗上有炸過的脆脆牛膀絲,建議先食用,不要浸入湯中這裏的麵條也很特別,除了原味小麥外,還有加入日本柚子皮的拉麵,食落帶有淡淡清香。溏心蛋中心橙紅色,嫩口又流心,非常好食。W雙湯頭 配瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚肉叉燒+溏心蛋 ($95)。雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒+溏心蛋 ($90)
《彩麵》
西環隱世日本人開的雞白湯拉麵
使用日本技術,用心製作,由麵條到湯底都係自家製

碗上有炸過的脆脆牛膀絲,建議先食用,不要浸入湯中

溏心蛋中心橙紅色,嫩口又流心,非常好食

。雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒+溏心蛋 ($90)

雞白湯湯底奶白色非常濃郁。每碗附送嘅炸牛蒡畫龍點睛!店舖座位唔多,每碗拉麵都親手製作,所以等位都要等一陣。🥢W雙湯頭拉麵 $95湯底以雞白湯同櫻花蝦鰹魚混合~入邊有基本嘅叉燒再加廣島蠔同蜆肉。海鮮勁新鮮!沖底入口先食到濃郁嘅雞湯味,之後再食到海鮮嘅鮮甜回甘。個湯濃郁到會將住個嘴。麵底係小麥麵,彈牙。🥢雞白湯慢煮雞胸叉燒糖心蛋拉麵 $90呢個係呢度嘅招牌。原味嘅雞白湯香濃順滑!麵底揀咗柚子麵,會額外提供柚子皮醬。柚子嘅清香令到個層次提升咗唔會食膩~慢煮嘅雞胸同叉燒都嫩滑。連粒糖心蛋都高質。煮到啱啱好勁流心又入味!

🥢W雙湯頭拉麵 $95

🥢雞白湯慢煮雞胸叉燒糖心蛋拉麵 $90
🍱餐廳:彩麵 (西環)🍽️類別:日式拉麵店💯推薦指數: 10/10💯回頭率:10/10.最近發掘了一間人氣高企的隱世拉麵小店——位於香港大學站的彩麵。.當時,小編與友人於附近尋找晚餐好去處,走進這條橫街小巷時,所有店鋪都冷冷清清,唯獨這間拉麵店人龍長長。出於好奇,我們決定一試究竟。.結果排了大約15分鐘便可入座。.據店員所說,餐廳的麵條由自家日本師傅每天新鮮製作,並提供兩款選擇:小麥麵和柚子麵,還可以選擇麵條的硬度,這相當用心。.▪️鹽味雞鴨清燉湯黑胡椒粗麵 $95
麵條的麥香中帶有淡淡的黑椒香氣,頗為特別。湯頭雖然較為清淡,但卻不失清香的雞味,每一口都充滿精華。配料相當豐富,包括飽滿的牛奶蠔、蛤蜊、鴨肉、香脆的牛蒡和餃子。餃子搭配旁邊的秘製辣醬,辣度恰到好處。🍑推薦指數: ★★★★★★.▪️雞白湯慢煮雞豚拉麵 $90雞湯呈奶白色,質感較為濃稠,顯示出豐富的用料及長時間熬煮的工夫。湯頭表面有一層薄薄的雞湯泡沫,極大提升了雞湯的幼滑度。小編選擇了柚子麵,因為味道較為清新,並將麵條硬度選為「硬」,這樣口感更佳。麵條的掛湯能力強,能充分吸收雞湯的精華,味道非常香口。配料方面,雞胸肉和豚叉燒採用真空
🍱餐廳:彩麵 (西環)
🍽️類別:日式拉麵店
💯推薦指數: 10/10
💯回頭率:10/10
結果排了大約15分鐘便可入座。
▪️鹽味雞鴨清燉湯黑胡椒粗麵 $95

🍑推薦指數: ★★★★★★
▪️雞白湯慢煮雞豚拉麵 $90

配料方面,雞胸肉和豚叉燒採用真空低溫慢煮,口感柔軟細緻;而溏心蛋的熟度剛好,呈現出流心效果,讓整碗拉麵更加美味。

🍑推薦指數: ★★★★★★

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-10-06 52 views
・ 鹽味雞鴨清燉湯黑胡椒粗麵配中華雲吞+溏心蛋 ($95)簡直係配合咗香港特色嘅拉麵🍜 講吓個湯底先,真係好清,仲帶住少少雞味同埋鴨味,面頭有四片鴨胸,味道香濃,煎到個皮微焦,正😜 隔離竟然仲有三粒雲吞!真係估佢唔到😂 皮薄餡靚!・ 雞白湯慢煮雞胸配豚叉燒+溏心蛋 ($90)我可以話係香港數一數二嘅雞白湯,雞味真係好濃,真材實料,一定用咗好多雞骨去熬製!同埋都算抵食,因為好多餸,最深印象就係佢嘅雞胸,煮得好滑,一啲都唔嚡💯 個面都好爽口,每一條面朔晒啲湯,真係好Creamy😘 最後仲飲晒成碗湯,大滿足!
・ 鹽味雞鴨清燉湯黑胡椒粗麵配中華雲吞+溏心蛋 ($95)

・ 雞白湯慢煮雞胸配豚叉燒+溏心蛋 ($90)
在香港大學站一出有一條小巷裏面隱藏了一間吃雞白湯拉麵小店很有在日本小巷的感覺😍🍜雙頭湯 瀨戶內廣島蠔+蜆+豚叉燒+溏心蛋 $95湯底由雞白湯+櫻花蝦和鰹魚而製又有雞湯精華,又有海鮮甜味性價比超高!蠔和蜆粒粒肥美麵底亦應該自家製,誠意十足!🍜雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒+溏心蛋 $90雞白湯是它家招牌當然也要一試濃綢的白雞湯精華,喝一口連喉嚨都是滑滑的😂慢煮雞胸嫩滑,叉燒厚度適中😍麵底轉了柚子麵,配上特製柚子醬口感微辣但可減低雞湯膩感👍🏻🥟雞皮餃子 $20有驚喜!很濃的雞油脂香味!餡料又夠多👍🏻 🦐蝦多士 $20烘得鬆脆,不過味道上沒有驚喜
在香港大學站一出有一條小巷
裏面隱藏了一間吃雞白湯拉麵小店
很有在日本小巷的感覺😍

🍜雙頭湯 瀨戶內廣島蠔+蜆+豚叉燒+溏心蛋 $95
湯底由雞白湯+櫻花蝦和鰹魚而製
又有雞湯精華,又有海鮮甜味
性價比超高!
蠔和蜆粒粒肥美
麵底亦應該自家製,誠意十足!

🍜雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒+溏心蛋 $90
雞白湯是它家招牌當然也要一試
濃綢的白雞湯精華,喝一口連喉嚨都是滑滑的😂
慢煮雞胸嫩滑,叉燒厚度適中😍
麵底轉了柚子麵,配上特製柚子醬
口感微辣但可減低雞湯膩感👍🏻

🥟雞皮餃子 $20
有驚喜!很濃的雞油脂香味!餡料又夠多👍🏻

🦐蝦多士 $20
烘得鬆脆,不過味道上沒有驚喜
2024-09-23