2023-05-05 17 views
今日去咗灣仔舊區嗰度行吓突然間發現有這一棟大廈,原來裏面係有一間日本餐廳,所以就我同朋友一齊去試餐廳中心非常特別好有日本風情未亦都係好有現代感。我哋就揀咗你可以睇到廚師的吧枱位置享用今晚晚餐。餐廳餐牌看來好似不太多選擇,但勝在夠專門。質素都算有驚喜,而且價錢如果跟質素比較這個價錢真是非常之抵食。吉列一品鮑魚外面炸得脆脆,而鮑魚好厚肉。松葉蟹甲羅少蟹肉都不少,而且平均地佈滿每一個位置。所以食落口感非常豐富再配鱈魚肝一齊吃,就更加不覺得肥膩。白鱔串白鱔燒得脆身,而肉質非常彈厚。魚味好鮮甜。柚子胡椒酒煮大蜆大蜆好鮮甜味,再加上配合柚子胡椒,更更顯出顯蜆的鮮味! 海膽牛肉卷海膽味濃郁,那個牛油脂重,牛味甚濃。阿波美雞翼這個是全翼,我和朋友喜歡食肉加骨,就非常滋味。

餐廳餐牌看來好似不太多選擇,但勝在夠專門。

吉列一品鮑魚
外面炸得脆脆,而鮑魚好厚肉。

松葉蟹甲羅少

白鱔串
白鱔燒得脆身,而肉質非常彈厚。魚味好鮮甜。

柚子胡椒酒煮大蜆
大蜆好鮮甜味,再加上配合柚子胡椒,更更顯出顯蜆的鮮味!

海膽牛肉卷
海膽味濃郁,那個牛油脂重,牛味甚濃。

阿波美雞翼
這個是全翼,我和朋友喜歡食肉加骨,就非常滋味。
灣仔明治居酒屋係一間位於百多年歷史二級受保護建築物內嘅日式居酒屋,佈置有日本明治時期嘅氛圍,同時又保留咗古老樓宇嘅磚牆身木樑頂。今次我哋去嘅係喺居酒屋。餐廳嘅菜式以串燒為主,但都有其他日式料理可以選擇。我哋點咗幾款串燒,分別係燒白鱔同埋手做免治雞肉棒燒。燒白鱔:用細火慢燒,燒到外皮香脆,肉質彈牙,配上自家製嘅醬汁同埋柚子皮,非常美味。手做免治雞肉棒燒:主要用新鮮雞肉做,入面仲加咗雞軟骨,可以增加口感,雞肉仍然保持肉汁,撒上蔥花增加香氣,食嘅時候蘸埋蛋漿,會多添一份蛋香同埋入口更滑溜。除咗串燒之外,我哋仲食咗松葉蟹甲羅燒、和牛三文治同埋鹿兒島豬肉卷燒飯團。松葉蟹甲羅燒係用新鮮松葉蟹製成,蟹肉蟹膏都好豐富,上面仲有咸香嘅三文魚籽,味道濃郁而唔膩口,而佢哋仲附上鱈魚乾,可以放上去一齊食,味道口感會更加豐富。和牛三文治:厚切吉列和牛夾住經過烘烤過嘅麵包,和牛做咗吉列,香脆可口,而和牛嘅肉質香濃而多汁,麵包吸收咗和牛嘅油分同埋有秘製醬汁,味道更有層次。鹿兒島豬肉卷燒飯團:用咗鹿兒島嘅黑毛豬肉卷住飯團再烤過,豬肉香脆而唔油膩,飯團則軟硬適中而帶有米香,加埋佢哋特製嘅醬汁,香甜可口,可以配埋佢哋附上

餐廳嘅菜式以串燒為主,但都有其他日式料理可以選擇。

我哋點咗幾款串燒,分別係燒白鱔同埋手做免治雞肉棒燒。

鹿兒島豬肉卷燒飯團:用咗鹿兒島嘅黑毛豬肉卷住飯團再烤過,豬肉香脆而唔油膩,飯團則軟硬適中而帶有米香,加埋佢哋特製嘅醬汁,香甜可口,可以配埋佢哋附上嘅生菜一齊食,可以中和一下豬肉所帶嘅油膩感。
2023-05-03 18 views
今日去另一間好特別的餐廳,因為就在灣仔舊區。原來這幢標定已經翻新過,裏面有一間日本餐廳裝修非常之特別,今次叫了不少食物。因為見價錢跟裝修基本上都真是非常之抵,食物質素也非常之好廚師即叫即做,有啲似廚師發辦嘅感覺,當然就由自己安排食乜嘢,但能夠欣賞到廚師的廚藝都是一種享受!今次叫了以下這幾樣不同食物吉列一品鮑魚外面非常之鬆化而鮑魚好厚身,而且鮑魚體積也不少,好厚肉松葉蟹甲羅少這個蟹肉滿佈於蟹殼上,而且上邊配以鱈魚乾一起享用味道大有蟹肉。亦有蟹膏的味道,非常之平均。柚子胡椒酒煮大蜆而這個顯因為人士太熟就會Sucker那填美儀鑓的本身質素也不錯是不是非常肥美識落每一啖都有口感。白鱔串這個是全晚餐最欣賞的燒鱔,燒得外面脆脆,肉質非常彈口。阿波美雞翼之後想試他這個日本雞翼是全隻雞翼連雞翼尖,喜歡食骨的,這個真的可以雞翼部位而調味非常之適中,不太鹹,而且出來是非常之新鮮熱辣鮮味無窮。海膽牛肉卷海膽非常鮮味,和牛入口即溶,牛滋味深重

吉列一品鮑魚
外面非常之鬆化而鮑魚好厚身,而且鮑魚體積也不少,好厚肉

松葉蟹甲羅少

白鱔串
這個是全晚餐最欣賞的燒鱔,燒得外面脆脆,肉質非常彈口。

海膽牛肉卷
海膽非常鮮味,和牛入口即溶,牛滋味深重

2023-05-01 16 views
灣仔綠屋變身成為茂蘿街7號,保育建築物滲入了更多元化的元素,有嘢睇有嘢食,不失為一個打卡點喔! 在1樓的日式餐廳極之有型,保留建築物的布局,設計出不同的部分,不論環境,燈光,佈置及擺設都散發出的氣氛,帶點情懷 ,又帶點優雅,非常有意境,打卡一流! 我揀坐bar枱,跟大廚近距離接觸,食物燒好馬上送到,第一時間就食到😆。 野菜串燒拼盤拼盤上有些款式未試過,就是鮮淮山,銀杏,燒出來味道非常可口,另外秋葵, 辣椒仔及京蔥,保持水份, 野菜都燒得份外好食! 白鱔串外脆內嫩,肥美厚肉,超喜歡呀! 鹿兒島豬肉卷燒飯糰賣上吸睛, 鹿兒島豬肉包住飯團, 外層醬汁及灑上香口芝麻, 再用生菜包住食, 口感豐富有不同層次,! 阿波美雞翼燒雞翼絕不可少 ,揀選優質食材,雞肉鮮嫩,脂肪含量低,燒出來的雞肉彈牙, 零舍美味 。 原粒雞腎串一口一粒,鮮味爽脆,佐酒好配搭! 菊姬先一杯纯米酒(300ml)甘甜順滑易入口的純米酒,酒味芬芳,邊嚐邊吃,人生樂事! 快樂時光,特別過得快, 真的有點不捨得走呀!無奈……明早還要工作, 等我……一定會再來!

野菜串燒拼盤

白鱔串

外脆內嫩,肥美厚肉,超喜歡呀!

鹿兒島豬肉卷燒飯糰

原粒雞腎串

一口一粒,鮮味爽脆,佐酒好配搭!

菊姬先一杯纯米酒(300ml)

甘甜順滑易入口的純米酒,酒味芬芳,邊嚐邊吃,人生樂事!

3K
2023-04-27 10 views
最近發現咗一間有質素嘅居酒屋。位置於灣仔一個保育建築物內,內裡裝潢仍然保留原貌之外,還加入了一些日系原素。崎玉味噌炸薯仔味噌味濃郁,但不會太濃太鹹,配合薯仔好夾。手工煎蛋拌白飯魚仔即叫即做,蛋香四溢,中間還夾著白飯魚仔,滋味。吉列一品鮑魚炸過嘅鮑魚依然軟腍有嚼口。伴菜係炸牛蒡,香脆惹味。白鱔串燒到皮脆肉嫩。煮牛筋牛筋夠入味,充滿骨膠原。鹿兒島豬肉卷燒飯團好正!豬肉包裏著飯團,淋上甜醬汁,味道濃厚。
最近發現咗一間有質素嘅居酒屋。

崎玉味噌炸薯仔
味噌味濃郁,但不會太濃太鹹,配合薯仔好夾。

手工煎蛋拌白飯魚仔
即叫即做,蛋香四溢,中間還夾著白飯魚仔,滋味。

吉列一品鮑魚
炸過嘅鮑魚依然軟腍有嚼口。伴菜係炸牛蒡,香脆惹味。

燒到皮脆肉嫩。

煮牛筋
牛筋夠入味,充滿骨膠原。

鹿兒島豬肉卷燒飯團
好正!豬肉包裏著飯團,淋上甜醬汁,味道濃厚。
2023-04-27
$400 (Dinner)
2023-04-27 30 views
😃這個建築物茂蘿街七號很特別, 以前經過也不知道原來內裏是有餐廳的, 今天就去拜訪一下🫰燒物是我的至愛。。。一啖燒物 🍡🍖一啖清酒 🍶人生何求😄清酒叫了一瓶菊姬300ml 的🍶先一杯🥃小酌怡情, 明天還要上班 😆這個‘’先一杯‘🍶’,濃郁且輕快易入口, 酒體滑喉,跟任何食物都非常配合🤗鹿兒島豬肉卷🐷燒飯團 🌯外表烤製得非常吸睛,白飯捏成橢圓形🌯用生薄豬肉,將飯糰捲起來,Q彈的白米飯,外層有著鹹鹹甜甜的醬汁用生菜包裹吃,更爽口😍 看似簡簡單單,吃落殊不簡單💯白鱔串🍢是我的摯愛燒物🍢😄每次總要叫上 🤭白鱔外皮烤得香脆, 魚肉彈牙鮮嫩,燒烤得有實力,還保留了超多肉汁😋😝阿波尾雞翼🐤阿波尾雞🐥是無激素, 無抗生素, 無合成抗菌劑, 全天然飼養的日本雞,所以吃得放心😘司傅控制火力相當好,看著外皮燒得皮脆,內裡仍保持肉嫩, 好正😋😍本日特色佐酒小食🙆‍♂️🙆見仍有少許清酒未喝完,點了這個特色小食,原來食材會由當天司傅决定,提供什麼新鮮小吃。。。是日是"蠔"🦪可以生或熟食,我選了熟食,没有太多的醬料, 只是輕微的燒烤,相信司傅加了點清酒,保留了原汁原味,吃出了鮮甜味👍👍👍😆燒蟮骨🧈司傅很好人👦 送我

燒物是我的至愛。。。一啖燒物 🍡🍖一啖清酒
🍶人生何求😄

清酒叫了一瓶菊姬300ml 的🍶先一杯🥃

鹿兒島豬肉卷🐷燒飯團 🌯

用生菜包裹吃,更爽口😍 看似簡簡單單,吃落殊不簡單💯

白鱔串🍢

白鱔串I

本日特色佐酒小食🙆‍♂️🙆

燒蟮骨🧈
燒蟮骨

司傅很好人👦 送我們佐酒小口👏這個燒蟮骨非常脆口, 魚骨是很有益的,咬到卟卟聲,好好味呀🥰

為了保留建築物的原貌,這餐廳分為4個功能,除了居酒屋,另有 Cafe, Dining 西餐廳及 Bar & Lounge, 佈置講究,很有氣派,而且環境相當舒適,下次有時間必定要試下其他喔💞
白鱔串I
燒蟮骨
2023-04-26 27 views
今晚朋友帶我去到灣仔活化的歷史文物食晚飯,建築已經好值得參觀,依家既可以欣賞舊建築,又可以品嚐美食,讚!樓上一入門口先是一間和洋共融的咖啡店,遺憾今日未有能一試。之後再入再轉先到居酒屋,地方雖少但好適合朋友輕聲暢飲。深啡色的廚櫃、紅磚、雲石等裝飾……與傳統的居酒屋不同,多了西洋文化的寧靜,又是另一風格。芥末風味薯仔沙律本身已經好吸精,外觀令人有春天既感覺,食既時候要攪拌好食,芥末沖擊味蕾,令人煥然一新,夾雜不同口感的薯仔粒、薯蓉。松葉蟹甲羅燒呢款甲羅燒比較合適香港人口味,松葉蟹肉較多,蟹膏均勻佈滿蟹肉上,味道啱啱好。配上香脆餅乾,少少暖暖,而且有不同口感。柚子胡椒酒煮大蜆煮完的上湯沒有了酒的強勁,加上柚子的清新,大蜆的鮮甜,頓時想飲多兩口上湯。而且大蜆十乾淨,厚肉👍🏻手做免治雞肉棒燒攪勻蛋汁同燒汁,少少甜又有蛋香,雞肉棒脹卜卜,啖啖肉,如果加多少少軟骨增加口感就更正。阿波美雞髀阿波美係日本出名既走地雞,肉質口感嚼勁,低脂、肉味濃,加上燒得好均勻,成隻金黃色,皮脆肉嫩。和牛三文治呢個好值得推介,先係勁厚既和牛,以吉列炸過,但裏面既和牛依然半生熟,再加和牛牛脂,入口較腍,有多士中和,唔會好

阿波美雞髀

和牛三文治
呢個好值得推介,先係勁厚既和牛,以吉列炸過,但裏面既和牛依然半生熟,再加和牛牛脂,入口較腍,有多士中和,唔會好油膩。再配上牛蒡脆絲,好睇又好食😋

最後一定要提就係廚師勁nice,又會同我地講解每一道菜,最後再食埋廚師親自醃製的苦瓜漬,味道清淡,有苦瓜的甘,但又唔會覺得苦!
2023-04-25 215 views
M7茂蘿街7號是市區重建局位於灣仔區的保育活化項目,今日特登過嚟幫襯呢間勁有feel嘅居酒屋,入面嘅裝修同陳設都幾靚,打卡一流,餐廳好有氣氛,餐桌和餐具均乾淨衛生,餐牌乾淨,清晰易看,辣汁花螺 - $78不算很辣,但入味惹味,很容易便挖出來,口感彈牙,芥末風味薯仔沙律 - $58新鮮的沙律菜伴配有點芥辣味道的薯仔蓉,沙律菜爽脆,薯仔沙律又軟滑,口感豐富,米茄子田樂 - $98茄子很大條,好抵食,軟稔入味,上面伴有一只溫泉蛋,戳穿了,蛋香四溢,吉列一品鮑魚 - $128鮑魚好大隻,炸得金黃,啖啖肉,外脆內嫰,內裡的鮑魚口感軟稔,手做免治雞肉棒燒 - $68擺盤漂亮,雞肉棒壓著圓渾鮮亮的蛋黃,免治雞肉棒裡面有剁碎的雞軟骨,使得口感更豐富,蘸一蘸蛋黃,味道更香濃,口感更幼滑,松葉蟹甲羅燒 - $118蟹肉份量很多,惹味香濃,上面點綴了脆卜卜的三文魚籽,放在薄脆的鱈魚片上吃,非常滋味,野菜串燒拼盤 - $78野菜串燒拼盤有豆角﹑秋葵﹑洋蔥﹑大蔥﹑白果和生芋,種類豐富,串燒調味不會過咸,燒得外脆內嫰,口感豐富。總結:餐廳有日本居酒屋的feel,座位亦舒適,食物不錯,很適合朋友聚會聊天或情侶拍拖食
入面嘅裝修同陳設都幾靚,打卡一流,
餐廳好有氣氛,餐桌和餐具均乾淨衛生,
餐牌乾淨,清晰易看,
辣汁花螺 - $78

不算很辣,但入味惹味,很容易便挖出來,口感彈牙,

野菜串燒拼盤 - $78

總結:餐廳有日本居酒屋的feel,座位亦舒適,食物不錯,很適合朋友聚會聊天或情侶拍拖食飯。
2023-04-24 7 views
飲住清酒 坐係用餐區望住師傅細心烹調串燒即叫即燒好滿足嘅晚餐阿波美雞翼外皮香脆 雞肉嫩滑火喉控制得剛好手做免治雞肉棒伴日本蛋液 又稱月見汁雞肉混和少許軟骨 比例恰到好處 能增加口感 柚子胡椒酒煮大蜆蜆肉粒粒新鮮大隻 漲卜卜柚子胡椒味淡淡的 唔會蓋過海鮮味記得要飲埋個湯底蜆肉精華 無比鮮甜!手工煎蛋拌白飯魚仔 白飯魚含有豐富鈣質可以原條食 蛋味十分香濃每一件都嫩滑細緻趁熱食係最佳風味帆立貝味噌煮蛋賣相非常吸引未食已經垂涎欲滴帆立貝分成細細粒伴以香菇 蔥粒 滋味加分

飲住清酒 坐係用餐區望住師傅細心烹調

比例恰到好處 能增加口感

蜆肉粒粒新鮮大隻 漲卜卜
柚子胡椒味淡淡的 唔會蓋過海鮮味
記得要飲埋個湯底
蜆肉精華 無比鮮甜!

手工煎蛋拌白飯魚仔

未食已經垂涎欲滴
帆立貝分成細細粒
伴以香菇 蔥粒 滋味加分
2023-04-23 149 views
在茂羅街7號一個有着歴史痕跡的舊樓,整棟建築物活化後,往餐廳的路上仍然看得到不少的舊建築。餐廳在西餐廳後面,燈光有些昏暗,像在日本街頭的小店。辣汁花螺| $78有好多粒花螺,花螺滿佈辣汁,單用竹籤食起來有些困難,花螺口感較硬。芥末風味薯仔沙律 | $58薯仔幾綿,芥末味突出,有車厘茄及沙律菜。吉列一品鮑魚 | $128第一次食炸鮑魚,吉列夠脆,但感覺蒸煮還是最夾的做法。米茄子田樂 | $98把茄子塗滿了味㬝醬再燒,上面放了半熟蛋,一刺開時蛋汁流到了茄子上,味㬝味道十分濃郁,夠惹味。野菜串燒拼盤 | $78野菜拼盤有好多特別的蔬菜款式,有銀杏、洋蔥、秋葵、大蔥等。第一次在串燒中食銀杏,外層帶一點蜜糖甜,洋蔥上有大量木魚,加添了一點甜味。手做免治雞肉棒燒 | $68棒燒雞肉串有些軟骨,有些嚼口,沾蛋漿再滑溜一點。松葉蟹甲羅燒 | $118甲羅燒配送乾脆的鱈魚片,松葉蟹肉份量好多,調味恰到,是最滿意的一個菜式。

辣汁花螺| $78

芥末風味薯仔沙律 | $58
薯仔幾綿,芥末味突出,有車厘茄及沙律菜。

吉列一品鮑魚 | $128
第一次食炸鮑魚,吉列夠脆,但感覺蒸煮還是最夾的做法。

米茄子田樂 | $98

野菜串燒拼盤 | $78

手做免治雞肉棒燒 | $68
棒燒雞肉串有些軟骨,有些嚼口,沾蛋漿再滑溜一點。

松葉蟹甲羅燒 | $118
2023-04-23 12 views
這間居酒屋讓我感到有點神秘,在餐廳內部的一角,原來這餐廳分了幾區,黃昏時有俾人tea time 地方,晚間有西餐及日本居酒屋🏮菜式 「Wasbi Potato Salad」日式薯仔沙律是我最喜歡的,軟軟的有口感,這個加了少少自家製wasbi,味道特別😍「Chicken Wings」🤩超正!燒得剛好,外脆金黃色,內裡雞肉滑嫩👍🏻「Minced Chicken Sticks」這個雞肉棒,好juicy 點上蛋黃更滑嫩,由於有雞軟骨內,所以有咬口感🥰「Matsuba Crab」這個蟹蓋不是出面只有蟹羔醬,這裡是滿滿的蟹肉,配上熱脆的魚干片👍🏻👍🏻「Sake Clams」這款清酒煮蜆,酒味不太濃但蜆肉帳卜卜好好食🤗「Wagyumafia Sandwich」和牛三文治是我第一次食,和牛會用上吉列炸上,一咬軟淋的肉,好正!油脂分布平均令肉好鬆軟😍「嘖物 -苦瓜」甘甜味,輕輕的苦味👍🏻備註:🔺師父在面前煮理,並為我地講解會煮一些適合香港人口味的菜式😍🔺地方舒服,適合聊天🍶🔺師父仲請我們食自家制嘖物🤩

「嘖物 -苦瓜」甘甜味,輕輕的苦味👍🏻

備註:
🔺地方舒服,適合聊天🍶
🔺師父仲請我們食自家制嘖物🤩

2023-04-20 17 views
好耐之前已經bookmark茂蘿街7號嘅Maison Meiji, 佢系保育活化項目,一樓全層都系Maison Meiji系列嘅餐廳, 一入去有cafe, 西式餐廳同居酒屋,我今次去咗最入嘅居酒屋😆 好似好隱世,好特別嘅感覺💕居酒居唔大,一排大約10個bar枱位置,不過幾有feel😙 亦可以望住師傅準備一下食材~ menu食物種類唔算太多,雞串較多Wabi Potato Salad $58沙律上鋪咗芥未醬,新鮮嘅芥未另為微辛☺️ 配上細滑嘅薯仔沙律,沙律入面亦加咗啲蘿蔔絲 ,增加爽脆口感~ 一個好和風嘅前菜😗Beef Tataki $148中文名系半烤牛肉刺身,系牛肉刺身上鋪咗紫蘇葉、蒜片、花椒,仲有柚子啫喱,加埋一齊食又幾得意🤓 牛肉刺身薄身,鮮色,咬落唔會韌🐮 因為烤過,所以食落唔怕太生,更會有啲焦香味~Matsuba Crab $118呢個甲羅燒有好多好多蟹肉絲🥰 甲羅燒本身已經將蟹肉蟹膏撈好,味道好濃,上面再放咗三文魚籽點綴,可以帶鮮👍🏻 大大啖蟹肉蟹膏配上脆片,如果再加埋sake, 一定好正😋Chicken Kidney $38到串燒,雞腎外表乾身,但入面仲幾juicy又爽口☺️

Wabi Potato Salad $58

Beef Tataki $148

Matsuba Crab $118

Chicken Kidney $38
到串燒,雞腎外表乾身,但入面仲幾juicy又爽口☺️ 我覺得佢本身唔算太重調味,唔使怕太咸~

Minced Chicken Sticks $68
手做嘅免治雞肉棒燒,免治雞肉棒肉量較多,中間位置有少少軟骨👏🏻 加埋日本蛋,滑身好味😜

White Eel Skewers $78
白鱔😛 白鱔皮好脆,白鱔唔算好肥,但鱔肉仍好嫩滑🤤

Sake Clams $98
最後叫咗個清酒煮蜆,味道幾特別,因為佢唔只系清酒味,仲有啲柚子香😆 相對清新啲,啲蜆肉又大只,我最後仲飲曬啲湯添😂

2023-04-19 55 views
灣仔茂羅街 7 號的建築物,  給我們一個古蹟文物感覺.  外型好特別.   今晚經過茂羅街,  給那燈飾及悠閒佈置吸引了, 行入去望望, 有人在乘涼,  談天說地. 樓上還有餐廳,  用了特式玻璃門.......... 明治居酒屋 , 女友話要試試.入門是日式酒吧.   餐廳面積大.牆上有日本畫.設有和式 榻榻米座,  女友仲意食燒物, 我們被安排圍坐師傅吧檯, 食物即叫即燒.餐牌介紹, 明治居酒屋 ,  日本全國鄉土料理, 食品選擇不多, 好精簡, 但有我們喜歡的.小食 炸松茸, 好香脆, 佐酒一流, 我們不懂酒, 但一人一條食到不停口, 勁好食.芥末風味薯仔沙律,沙律菜爽口,  薯仔飽肚.   兩人 share 一個沙律, 各取所好.  芥末薯仔蓉,  有些法式味道. 不錯.手造免治雞肉棒燒 ,日本居酒屋必食名菜之一.  雞肉肉質特別嫩滑, 調味又好,   沾些溫泉蛋,  免治雞肉變得更香滑.什錦漬物 ,帶有日本鄉土情,  那蒜頭, 漬苦瓜, 蕎頭, 牛蒡, 及淮山, 醃制味道出色, 食得開胃.淮山,  爽口味道極出眾.  白鱔串,白鱔燒得外脆內嫩, 入口肥而不膩, 魚皮燒得香脆
入門是日式酒吧.   餐廳面積大.
牆上有日本畫.
設有和式 榻榻米座,
女友仲意食燒物, 我們被安排圍坐師傅吧檯, 食物即叫即燒.
餐牌介紹, 明治居酒屋日本全國鄉土料理, 食品選擇不多, 好精簡, 但有我們喜歡的.
小食 炸松茸
芥末風味薯仔沙律,
芥末風味薯仔沙律
手造免治雞肉棒燒 ,
什錦漬物 ,
淮山,  爽口味道極出眾.
什錦漬物, 淮山
白鱔串,
白鱔燒得外脆內嫩, 入口肥而不膩, 魚皮燒得香脆, 並帶微微焦香.
阿波美雞翼,  雞翼外皮燒得香脆,  雞肉鮮嫩. 好香口.
阿波美雞翼
松葉蟹甲羅燒, 也是我們在居酒屋必食名菜之一.
松葉蟹甲羅燒
蟹殼內藏滿滿松葉蟹膏,  大大粒蟹稃鋪面.  用蛋皮塊 塗上 松葉蟹 醬.  好美味,

特式天婦羅拼盤,   熱辣辣上枱, 好味道.
炸粉好薄, 好香脆.  有四款食材. 蝦, 魚,  紅蘿蔔,  露筍.

蝦,  肉質爽口新鮮, 內伴有海膽, 再用紫菜包著,  食得豐富滋味.   魚, 魚肉新鮮炸得香脆,  真 好食 . 紅蘿蔔和露筍吃得爽脆.
特式天婦羅拼盤
明治居酒屋,  食材新鮮, 燒烤有技術, 價錢合理.  侍應服務態度誠懇.
$380 (Dinner)
小食 炸松茸
什錦漬物, 淮山
特式天婦羅拼盤
2023-04-19 97 views
離港前夕,跟好友到居酒屋訴訴苦、舒舒壓餐廳位於百年戰前唐樓活化保育而成的M7內,充滿格調有木色系的榻榻米、傳統紅磚牆、木摺窗,再貫注玻璃幕牆西洋風佔地二千平方呎,結合咖啡店、餐廳、酒吧及居酒屋,將明治時代「和洋折衷」風格完美呈現居酒屋提供大量下酒菜包括前菜、串燒、串揚、煮物等,讓客人小酌一番菊姬山田錦先一杯純米酒輕快易入口,跟任何食材都非常配合手工煎蛋伴白飯魚仔口感精緻頗有自家特色,擺盤也蠻有巧思柚子胡椒酒煮大蜆非常飽滿,有爆汁的感覺,湯頭新鮮清甜帆立貝味噌煮蛋加入麵豉、香蔥及生雞蛋,奉上餐桌後再燒熱,香郁鮮味共冶一爐手做免治雞肉棒燒特別以日本赤雞製成,雞味濃郁原粒雞腎串完全沒有內臟的腥味,口感爽脆白鱔串燒得香口不乾柴,外脆內軟,完全無碎骨阿波美雞翼用上德島著名的阿波美雞,肉質鮮嫩可口
離港前夕,跟好友到居酒屋訴訴苦、舒舒壓
餐廳位於百年戰前唐樓活化保育而成的M7內,充滿格調
有木色系的榻榻米、傳統紅磚牆、木摺窗,再貫注玻璃幕牆西洋風
菊姬山田錦先一杯純米酒
菊姬山田錦先一杯純米酒輕快易入口,跟任何食材都非常配合
手工煎蛋伴白飯魚仔
手工煎蛋伴白飯魚仔口感精緻頗有自家特色,擺盤也蠻有巧思
柚子胡椒酒煮大蜆
柚子胡椒酒煮大蜆非常飽滿,有爆汁的感覺,湯頭新鮮清甜
手做免治雞肉棒燒
手做免治雞肉棒燒特別以日本赤雞製成,雞味濃郁
原粒雞腎串
原粒雞腎串完全沒有內臟的腥味,口感爽脆
白鱔串
白鱔串燒得香口不乾柴,外脆內軟,完全無碎骨
阿波美雞翼
阿波美雞翼用上德島著名的阿波美雞,肉質鮮嫩可口
2023-04-18
$442 (Dinner)
菊姬山田錦先一杯純米酒
手工煎蛋伴白飯魚仔
1K
2023-04-17 24 views
今晚有幸好朋友請食飯, 特別選擇在  ,  灣仔茂羅街 7號屬於政府保育活化項目, 糸二級歷史建築的戰前樓宇, 幾經重建修葺, 現已改為餐飲藝術中心.   我平日也有經過, 但無特別留意.從地面乘電梯上一樓,  步出電梯,看見 [明治居酒屋]  的裝修, 令人感覺眼前一亮, 這邊箱有和式 榻榻米, 那邊箱有日式酒吧.另一方, 設卡座及方桌, 適合大伙兒聚餐.我們喜歡吃燒物, 選擇圍坐師傅吧檯, 感覺好像身在日本.服務員招呼有禮.   送上綠茶及餐牌,  餐牌簡單清晰, 點選無難度.什錦漬物 ~  擺設富濃厚和風,   有蒜頭, 漬苦瓜, 蕎頭, 牛蒡, 及淮山, 醃制分別不同口味.  清爽開胃.漬苦瓜,  酸甜爽口, 好好食.芥末風味薯仔沙律 ~ 我們好喜歡食沙律, 今次服務員 介紹,  日本流行 的 芥末風味薯仔沙律, 具田園氣息,口感有層次,  薯蓉如絲般細滑, 軟綿綿,  配上芥末,  味道獨特, 再吃口沙律菜,  入口又爽又清新, 非常討好.  手造免治雞肉棒燒 ~   免治雞肉混合雞軟骨, 有點咬口, 微甜的醬汁, 加上溫泉蛋汁, 口感極豐富.阿波美雞翼 ~ 外面燒得焦香微脆
今晚有幸好朋友請食飯, 特別選擇在  [明治居酒屋],  灣仔茂羅街 7號屬於政府保育活化項目, 糸二級歷史建築的戰前樓宇, 幾經重建修葺, 現已改為餐飲藝術中心.   我平日也有經過, 但無特別留意.
那邊箱有日式酒吧.
另一方, 設卡座及方桌, 適合大伙兒聚餐.
我們喜歡吃燒物, 選擇圍坐師傅吧檯, 感覺好像身在日本.
什錦漬物 ~ 有蒜頭, 漬苦瓜, 蕎頭, 牛蒡, 及淮山,
漬苦瓜,  酸甜爽口, 好好食.
手造免治雞肉棒燒
阿波美雞翼 ~ 外面燒得焦香微脆,  肉質嫩滑多汁, 非常香口.
阿波美雞翼
白鱔串  ~   廚師調味好, 火力平均, 燒得好出色.  加檸檬汁,令魚味更加出色, 魚皮還有脆口的效果.
白鱔串
松葉蟹甲羅燒 ~ 真材實料, 份量足.  松葉蟹膏香香的, 還備有蛋皮塊.
松葉蟹甲羅燒
松葉蟹肉細滑,  美味,  入口開胃,  蟹稃大大粒, 精盈可愛.   塗上蛋皮塊一起吃, 松葉蟹膏滑口, 味香濃.  越食越愛.
特式天婦羅拼盤,  賣相欠吸引力
入口才知餐廳用上高級食材, 超級美味,  天婦羅粉嘅厚度剛剛好, 沒有鬆散.

天婦羅食材三款:  車海老拚滿滿海膽, 天婦羅魚, 天婦羅紅蘿蔔 及 天婦羅 BB露筍.
特式天婦羅拼盤,
車海老肉質爽口新鮮, 配合滿滿海膽, 紫菜脆脆,  口感非常豐富.   食得滋味

天婦羅魚, 魚肉鮮甜, 香脆.  加點天婦羅醬汁, 好食 .  天婦羅紅蘿蔔,  BB露筍吃得健康.
這個晚餐好豐富, 食材新鮮有質素, 價錢抵食,  服務員態度殷勤, 使人感覺良好. 我們要享受美食,  此餐廳做得到.
$350 (Dinner)
什錦漬物 ~ 有蒜頭, 漬苦瓜, 蕎頭, 牛蒡, 及淮山,
特式天婦羅拼盤,