2023-02-14 225 views
瀛燒居酒屋🏮洋溢東瀛風情,店面掛滿紙燈籠十分耀眼,😇吸引途人的目光。兩層高空間寬闊,牆身貼上日式風情的海報,如置身於地道的居酒屋。💖上刺身盛合拼盤豐富,排列有致,有油甘魚、三文魚、赤身、牡丹蝦及帶子,每件都肥美厚切,油甘魚色澤粉嫰,質感彈牙緊緻,鮮甜美味。🥰三文魚豐潤,口感滑溜,赤身質感挺身、清脆,齒頰留香。🦐牡丹蝦晶瑩剔透,入口柔嫩。帶子厚滑,有蟹籽提鮮,大飽口福。 🍢串燒:阿波尾雞翼/白鱔/牛舌芯阿波尾雞在天然環境飼養,特別皮脆肉嫩,肉質結實,充滿肉汁,要舔舔咀邊的雞油。白鱔燒至甘香焦脆,入口充滿彈性,啖啖惹味鱔香,十分誘惑。 牛舌帶陣陣炭燒香氣,灑上黑椒粒調味,咀嚼間肉汁散發口腔,質感帶嚼勁,令人回味。浦燒鰻魚鐵板飯鰻魚用鐵板盛上,保持熱燙,配上黑椒汁和芝麻點綴,令人食指大動。🥰燒鰻魚綿滑香甜,軟嫰無骨,🌈把米飯和飯焦拌合黑椒汁,十分滋味。燒油甘魚鮫油甘魚燒至酥脆可口,外皮微微焦香,份量十足,魚面肉綿厚嫩滑,😋 豐沛魚油充滿口腔,沾上酸汁,惹味吸引。串炸:蓮藕/秋葵/日本白板魚蛋串炸甘香可口,蓮藕被香脆粉漿包著,內裏爽脆,沾上甜醬汁,越吃越過癮……秋葵細滑多汁,白板魚蛋綿彈,😇脆

💖上刺身盛合

🍢串燒:
阿波尾雞翼/白鱔/牛舌芯

浦燒鰻魚鐵板飯

燒油甘魚鮫

串炸:
蓮藕/秋葵/日本白板魚蛋
串炸甘香可口,蓮藕被香脆粉漿包著,內裏爽脆,沾上甜醬汁,越吃越過癮……秋葵細滑多汁,白板魚蛋綿彈,😇脆卜卜口感回味。
🍹柚子酎酒/白桃梳打
在燒酎中加入柚子果汁,淡淡清爽柚子香氣,讓人胃口大開。白桃梳打清爽味蕾,解渴消暑。
2023-02-13 31 views
終於開關,啱啱去完日本旅行,都仲係好掛住日本嘢食🤧行開荃灣就被呢間充滿日本情懷嘅小店吸引入左去試一試😋裝修勁有心思!氛圍好勁好似真係置身於日本橫街小巷地道嘅居酒屋🏮咁🤩蒲燒鰻魚鐵板飯🍳自己即炒即食鐵板飯~勁有feel幾好玩!粒粒飯香極入味,鰻魚都好嫩滑彈口又juicy。日式炸雞🍗炸雞夠熱 外蘇內嫩唔會太厚粉一咬已經係啖啖肉超爆肉汁海膽甲羅燒🦀️🔥蟹蓋飯味道濃厚但唔會偏鹹蟹膏撈飯仔細品味好難忘上刺身盛合🦐🐟生蠔微甜 好fresh!🦪配店家嘅特製酸汁jelly好特別🤩油甘魚、吞拿魚、赤身厚切大大件牡丹🦐超大且鮮甜油脂比例完美 入口即溶食完後還留有甘香係👅尖自家製梅酒🍶梅酒越飲越上口酒味愈加濃郁胃口大開,配埋冰甜度適中,食下魚生再飲下酒好滿足,阿波尾雞翼皮脆肉滑好惹味!配梅酒一流!🤭串炸方面都叫左日本白板魚蛋、黑豚腩、沙錐魚好彈牙。黑豚腩配搭適量油脂口感幾特別帶到意外驚喜俾我地🥰

終於開關,啱啱去完日本旅行,都仲係好掛住日本嘢食🤧
行開荃灣就被呢間充滿日本情懷嘅小店吸引入左去試一試😋

蟹蓋飯味道濃厚
但唔會偏鹹
蟹膏撈飯仔細品味好難忘

刺身盛合🦐🐟
生蠔微甜 好fresh!
🦪配店家嘅特製酸汁jelly好特別🤩
油甘魚、吞拿魚、赤身厚切大大件
牡丹🦐超大且鮮甜
油脂比例完美 入口即溶
食完後還留有甘香係👅尖

自家製梅酒🍶

阿波尾雞翼
皮脆肉滑好惹味!配梅酒一流!🤭

2023-02-12 30 views
今晚黎食荃灣市中心嘅居酒屋,裝修好日式,有唔同嘅日式style poster,好似去咗日本嘅居酒屋咁!不過建議要先book枱,因為假日都幾full Booking大蝦沙律🥗$58入邊有三隻大蝦,配上大量嘅魚子,成個沙律好fresh! 汁煮螺$88由鰹魚汁、清酒及味醂煮成,鮮味十足!各款串炸🍢炸雞脾肉,肉有醃過先炸,外脆內嫩炸鵪鶉蛋炸蓮藕好特別,平時好少見。牛腸鍋$158牛腸份量都幾多,配上味噌湯,吸晒湯汁好好味,個鍋仲有唔同嘅配菜,娃娃菜9,菇,薯粉等好豐富生蠔$76大推,好新鮮,而且都係30幾蚊一隻,物超所值!上刺身盛合$199有三文魚,油甘魚,赤身,帆立貝同赤蝦各兩件,刺身切得好厚,味道都幾新鮮,性價比夠高!
今晚黎食荃灣市中心嘅居酒屋,
裝修好日式,有唔同嘅日式style poster,
好似去咗日本嘅居酒屋咁!

大蝦沙律🥗$58

入邊有三隻大蝦,配上大量嘅魚子,成個沙律好fresh!

汁煮螺$88

由鰹魚汁、清酒及味醂煮成,鮮味十足!

各款串炸🍢

炸雞脾肉,肉有醃過先炸,外脆內嫩
炸鵪鶉蛋炸蓮藕
好特別,平時好少見。

牛腸鍋$158

牛腸份量都幾多,配上味噌湯,吸晒湯汁好好味,
個鍋仲有唔同嘅配菜,娃娃菜9,菇,薯粉等
好豐富

生蠔$76
大推,好新鮮,而且都係30幾蚊一隻,
物超所值!

刺身盛合$199

有三文魚,油甘魚,赤身,帆立貝同赤蝦各兩件,
刺身切得好厚,味道都幾新鮮,性價比夠高!
2023-02-09 38 views
原來荃灣街頭隱藏咗一間高質日式居酒屋🇯🇵 入到店舖嘅感覺就似去咗日本咁🤩日系居酒屋嘅裝潢同播放住日文歌🎶加埋呢道仲有啤酒放題🍻真係好岩同同事放工聚會吹水!.居酒屋嘅餐單種類繁多,刺身、燒物、鍋物、食事,連串揚都有,好似飛咗大阪一轉咁✨食物質素好高質☺️ 每樣都好好食。真係要多啲嚟支持小店💓✪ 鱈魚白子 ⌫ 💲128期間限定嘅美食。用小碗擺放咗好多鱈魚白子,加入柚子醋,辣蘿蔔泥調味,唔會有腥味。鱈魚白子表面經過微微炙燒,味道更香。白子質感柔滑豐腴。✪ 照燒日本火箭魷魚筒 ⌫ 💲128魷魚好大條,燒得岩岩好,口感夠彈牙。照燒醬汁好香甜。用嚟送酒就岩曬~✪ 清酒煮大蜆 ⌫ 💲118職員會即席煮。先煲滾清酒同昆布高湯,再點火燒著令酒精揮發🔥呢幕好有視覺效果。最後加入大蜆煮至開口。蜆肉好大粒而且鮮甜。✪ 上刺身盛合 ⌫ 💲199盛合包含咗帆立貝2切,赤蝦2切,三文魚2切,油甘魚2切,赤身2切。刺身味道鮮甜。帆立貝口感彈牙。✪ 特色燒飯團 ⌫ 💲58飯團外脆內軟,外層脆脆嘅鍋巴,內裏香糯嘅米飯加上紫菜香。食完十分飽肚。✪ 串揚 🍢🍢🍢冬菇 ⌫ 💲12 雞髀肉 ⌫💲24 三文親子串 ⌫💲38串揚同大阪

✪ 鱈魚白子 ⌫ 💲128

✪ 串揚 🍢🍢🍢
冬菇 ⌫ 💲12
雞髀肉 ⌫💲24
三文親子串 ⌫💲38
串揚同大阪食嘅還原度好高。炸衣酥脆,呈金黃色。咬落鬆化乾身,唔油膩。雞髀肉肉質好滑嫩。三文親子串炸得岩岩好,三文魚唔會太生或太熟。

✪ SAWA手作柚子 ⌫💲58
居酒屋一定要飲返杯🍸享受甜甜的微醺感~

【 瀛燒居酒屋 】
📌荃灣享和街5-7號香城大厦地下1號舖
荃灣隱世兩層高質居酒屋🏮雜錦海鮮米紙卷 $78 柚子汁加上滿滿爽口青瓜,口感一流再配上蟹籽海鮮,鮮味可口!飛魚籽玉子燒 $88燒香嘅玉子包裹住勁多飛魚籽,入口勁豐富,玉子仲帶有小小甜香味,味道層次更深!上刺身盛合 $199新鮮嘅刺身拼盤,每樣都大大件性價位十足,一個盛合滿足晒你嘅需求!黑豚鐵板飯*燒汁 $88真心推介呢鐵板上嘅飯,自己落燒汁撈起,黑豚肉剛剛好熟透,吸收晒鐵板燒汁精華,加上飯香,每一啖都停唔口!燒油甘餃 $128勁吸引嘅燒油餃,新鮮燒香嘅部位,入口即溶嘅肉感,再加上柚子汁更加帶出魚香鮮味!呢個店員都溫馨提示,即上即食先最鮮味!串炸系列:醬汁秋葵 $12一口和牛 $24雞肶肉 $24鮮凡立貝 $29串炸系列都夠晒香脆可口,和牛入口肉汁鮮嫩,每一樣都恰到好處唔會炸過火!白桃Highball $48青蘋果特飲 $28加一服務費瀛燒居酒屋 (荃灣)荃灣享和街5-7號香城大厦地下1號舖
荃灣隱世兩層高質居酒屋🏮

雜錦海鮮米紙卷 $78
柚子汁加上滿滿爽口青瓜,口感一流再配上蟹籽海鮮,鮮味可口!
飛魚籽玉子燒 $88

鮮凡立貝 $29

白桃Highball $48
青蘋果特飲 $28

加一服務費

瀛燒居酒屋 (荃灣)
荃灣享和街5-7號香城大厦地下1號舖
2023-02-07 199 views
約了朋友在荃灣聚餐,荃灣真的是美食綠洲,好多餐廳。朋友想食日式餐廳,所以選了可以慢慢聊天的居酒居。店面滿有日式居酒居的感覺,有feel。⭐️Highball威士忌特飲白桃$48有淡淡桃香配以威士忌酒⭐️Saws日本果汁汽酒手作柚子$58清香柚子酒精濃度不算高⭐️自家手作雞肉棒$38雞肉棒混合雞軟骨有咬口,沾上蛋黃醬油,有蛋香,入口軟滑。⭐️番薯(串燒)$20番薯燒的焦香甜糯。⭐️沖繩鹹牛肉玉子燒$98好特別加入香港特色,鹹牛肉捲蛋,雞蛋嫩滑。配合蘿蔔蓉和蔥花能中和咸牛肉的咸味,佐酒一流。⭐️羊架$68原汁原味羊架,加少許鹽花調味。加入檸檬汁可以解膩。⭐️特上刺身盛合$299有基本五款刺身,牡丹蝦鮮甜彈牙,刺身大件。⭐️特色燒飯團$58燒飯團有淡淡茶香,飯團外層燒至香脆,內部香軟,新鮮熱辣辣,味道清淡可以配醃蘿蔔食用。⭐️(串炸)蓮藕 $22粉漿厚度剛好,厚切蓮藕,質感爽脆。⭐️(串炸)日本白板魚蛋$18粉漿厚度剛好,鮮甜彈牙。⭐️(串炸)雞髀肉$24新鮮熱辣,雞肉嫩滑,配以燒汁剛好。
約了朋友在荃灣聚餐,荃灣真的是美食綠洲,好多餐廳。

⭐️Highball威士忌特飲

白桃$48
有淡淡桃香配以威士忌酒

⭐️Saws日本果汁汽酒
手作柚子$58
清香柚子酒精濃度不算高

⭐️自家手作雞肉棒$38

雞肉棒混合雞軟骨有咬口,沾上蛋黃醬油,有蛋香,入口軟滑。

⭐️番薯(串燒)$20
番薯燒的焦香甜糯。

⭐️沖繩鹹牛肉玉子燒$98

⭐️羊架$68

原汁原味羊架,加少許鹽花調味。加入檸檬汁可以解膩。

⭐️特上刺身盛合$299

有基本五款刺身,牡丹蝦鮮甜彈牙,刺身大件。

⭐️特色燒飯團$58

⭐️(串炸)蓮藕 $22
粉漿厚度剛好,厚切蓮藕,質感爽脆。

⭐️(串炸)日本白板魚蛋$18
粉漿厚度剛好,鮮甜彈牙。

⭐️(串炸)雞髀肉$24
新鮮熱辣,雞肉嫩滑,配以燒汁剛好。
$413 (Dinner)
2023-02-04 16 views
餐廳嘅面門好有日本居酒屋🏮嘅感覺,餐廳有兩層,牆身貼左好多日系poster,仲播放日文歌,都幾有feel🤩黎得居酒屋必叫串燒同炸物,阿波尾雞胸軟骨幾爽口,阿波尾雞頸肉都幾特別,第一次食雞頸肉嘅串燒,本身以為無咩肉,但原來又唔係喎,啖啖肉,口感比較結實少少,但又幾好味,滴幾滴檸檬汁已經好正😚牛舌芯都幾厚身,食落爽口,燒到剛剛好,幾juicy炸物叫左日本宮崎腸、蝦肉讓松葉蟹鉗、海蝦,蟹鉗有驚喜,係用蝦用加蟹籽讓成,外面香脆,肉質爽口彈牙😆海蝦原隻連蝦頭一齊炸,脆到連蝦頭都可以就咁食埋🤤松葉蟹肉玉子燒幾特別,香滑嘅蛋包住松葉蟹肉,加左蟹肉嘅玉子多左份鮮甜味🥰至於刺身就叫左日本直送原條季節魚(金線鯛),擺盤好精緻,師傅刀功唔錯,刺身夠薄身,食落爽口,可以蘸Wasabi或者柚子醋加蘿蔔蓉同薑蓉,兩款醬都好夾👍🏻清酒煮大蜆基本上係呢到必點,店員會係你面前親自幫你煮埋,大蜆一打開已經可以食到鮮味十足嘅清酒煮蜆,即煮嘅味道果然更好食,連湯都可以飲埋🤩另外叫左杯自家製梅酒同白桃特飲黎送串燒,梅酒香甜,酒精濃度唔係太高,幾好飲☺️

2023-02-03 180 views
第一次在香港居酒屋食晚飯,皆因此處有啤酒放題,可是最終我們並沒有享用到啤酒放題,哈哈⋯⋯,而是叫了一杯白啤及可樂。晚市時段人頭湧湧,座無虛席,不過大部份也是年青人,香港的居酒屋與日本的居酒屋真的大不同,沒有日本那種污煙漳氣嘅感覺。叫了一個壽喜燒牛肉鍋:鍋內有娃娃菜、菇菌、洋蔥、牛肉一碟,及雞蛋一隻,牛肉瘦得來嫩口,菜蔬也新鮮乾淨,份量也不少,足夠兩人享用,如需添加牛肉,可以加$78再添一碟。串燒叫了兩串和牛粒及牛舌心:燒得香口,牛肉有咬口但不硬,牛舌心爽口。至於照燒火箭魷魚筒:淨係個名都夠晒架勢,真係成隻魷魚筒上枱,燒得剛剛好,入口香之餘又有濃烈的魷魚味,非常大隻。蟹肉蟹膏米紙卷:米紙卷通常在越南店食到,估不到在日式店舖也有這類食品,餡料非常豐富,入口新鮮。章魚燒:實在太掛住日本的章魚燒,故此也叫了一個,這裏的章魚燒較為細粒,但係因為熱辣辣燒出嚟,入口外皮非常脆口,內裏的章魚也夠大粒。蒲燒鰻魚鐵板飯:擺設好靚,趁熱辣辣把飯、粟米、鰻魚兜勻,入口醬汁平均地佈滿米粒及粟米,食落啖啖有鰻魚汁的香味😋

2023-01-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
日本朋友來港探訪就喺酒店附近搵了這間居酒屋去食個晚餐聚一聚去到發現原來都有其他日本人會去這間餐廳食飯門面已經好有日本feel覺得這間店舖好細心,落完單後會畀番一張下菜單我哋對一對睇下有冇漏單三點盛盒,可以5款揀3款,我哋揀咗三文魚、帆立貝、赤身脆炸雞軟骨,送酒一流,但係今日因為要揸車所以就沒有叫酒叫了幾個串燒送飯糰一口和牛一食就知係和牛,重和牛油香牛肋筋食落好特別, 筋肉參半帆立貝大大隻,炸粉唔算厚, 食落裏面帆立貝仍然係嫩嫩的串燒秋葵外面燒到暖笠笠, 冇曬草青味松葉蟹玉子燒, 味道偏甜,裏面仍然係流心狀態過年食得太多,真係好想食啲菜,就叫咗一個清湯菜鍋,有幾種唔同嘅菜,湯底唔會太過濃味,所以感覺係好好食, 豆腐重豆香味這個就是近排發現mix埋神級好食嘅組合燒飯團好正, 蟹子沙律都好正mix埋一齊簡直係估唔到仲有驚喜飯糰內脆外軟,夾埋爽口嘅青瓜真係絕配呢個配搭係令到我哋每人都食咗兩個飯糰燒到圍住360度整隻飯團都係脆脆的,真係感覺到滿滿的用心製作餐廳牆壁貼滿日本風的裝飾還有顧客的即影即有相片真係很溫馨整體嚟講係一個日本朋友都感到滿意的居酒屋
日本朋友來港探訪就喺酒店附近搵了這間居酒屋去食個晚餐聚一聚
去到發現原來都有其他日本人會去這間餐廳食飯

門面已經好有日本feel

三點盛盒,可以5款揀3款,我哋揀咗三文魚、帆立貝、赤身

炸雞軟骨,送酒一流,但係今日因為要揸車所以就沒有叫酒

叫了幾個串燒送飯糰
一口和牛一食就知係和牛,重和牛油香
牛肋筋食落好特別, 筋肉參半
帆立貝大大隻,炸粉唔算厚, 食落裏面帆立貝仍然係嫩嫩的

串燒秋葵外面燒到暖笠笠, 冇曬草青味

松葉蟹玉子燒, 味道偏甜,裏面仍然係流心狀態

這個就是近排發現mix埋神級好食嘅組合
燒飯團好正, 蟹子沙律都好正
mix埋一齊簡直係估唔到仲有驚喜
飯糰內脆外軟,夾埋爽口嘅青瓜真係絕配
呢個配搭係令到我哋每人都食咗兩個飯糰

餐廳牆壁貼滿日本風的裝飾

還有顧客的即影即有相片真係很溫馨

整體嚟講係一個日本朋友都感到滿意的居酒屋

2023-01-30
$390 (Dinner)
  • 三點盛盒
  • 清湯菜鍋
  • 一口和牛
  • 蟹子沙律
  • 特色燒飯團
2023-01-28 53 views
❣ 極上刺身盛合 $399(三文魚6切,油甘魚4切,赤身4切,牡丹蝦4隻,帆立貝4切)賣相超吸晴, 刺身好厚身好大件, 味道鮮甜, 顏色有光澤~ 好新鮮仲要無筋! ❣ 味噌廣島蠔鍋(已包烏冬) $168廣島蠔好厚肉好大隻,鍋物有菜, 冬菇粉絲等~ 味噌湯唔會太過咸, 岩岩好, 加埋廣島蠔落個鍋到,令到湯更鮮甜。烏冬索晒湯嘅精華超惹味! 醒目嘅我梗係再追加多一個烏冬 (+$28)❣ 雞脾菇(串烤)$18唔會燒到雞髀菇乾爭爭~ 咬落去入邊係好鮮嫩~ ❣ 松葉蟹腳 (串炸) $29天婦羅松葉蟹腳炸到色澤金黃色, 蟹味濃~ 唔配醬汁都已經好好食❣ 海蝦 (串炸)$28海蝦好大隻~ 而且彈牙! 一定要試下🥰❣青蘋果特飲 $29食完炸物同鍋物一定要配返杯超冰涼嘅飲品青蘋果特飲酸酸甜甜好開胃! ❣白桃特飲 $29白桃特飲令到成個口腔好fresh ~ 好香白桃味待應好好禮貌仲好細心,見到我哋每食完d野都會收走, 令到張枱有d鬆動🥰
❣ 極上刺身盛合 $399
(三文魚6切,油甘魚4切,赤身4切,
牡丹蝦4隻,帆立貝4切)

❣ 味噌廣島蠔鍋(已包烏冬) $168

❣ 雞脾菇(串烤)$18
唔會燒到雞髀菇乾爭爭~ 咬落去入邊係好鮮嫩~

❣ 松葉蟹腳 (串炸) $29
天婦羅松葉蟹腳炸到色澤金黃色, 蟹味濃~
唔配醬汁都已經好好食

❣ 海蝦 (串炸)$28
海蝦好大隻~ 而且彈牙! 一定要試下🥰

❣青蘋果特飲 $29
食完炸物同鍋物一定要配返杯超冰涼嘅飲品
青蘋果特飲酸酸甜甜好開胃!

❣白桃特飲 $29
白桃特飲令到成個口腔好fresh ~ 好香白桃味

壽喜燒牛肉鍋🍲一上枱嘅時候蔬菜裝滿晒成鍋,有娃娃菜、雞髀菇、洋蔥等等非常足料,要食緊少少菜先至有位煮牛肉,而牛肉都有好幾塊,整體份量ok,難怪周圍幾枱都有叫到鍋物🥬三點盛合(三文魚、油甘魚、赤蝦)可以喺五款刺身入面揀三款,選擇幾靈活,三文魚同埋油甘魚都好厚切,三文魚夠肥美,赤蝦亦都大隻爽彈,口感不俗🦐蟹籽沙律正常水準🥗串揚揀咗三文親子串同埋蓮藕,蓮藕大大塊,咬落爽口清新👌串燒有阿波尾雞翼同埋雞蔥串,見到雞翼仲係脹卜卜就知道燒得啱啱好,時間唔會過長搞到乾爭爭,雞皮尤其是邊位燒得好香脆,唔會一口油咁🍗燒河豚乾🐡朋友對依度嘅燒河豚乾非常欣賞,食完一啖接一啖,用嚟送酒都唔錯生蠔罐罐燒🦪依個係期間限定推介,見到罐入面有昆布,沒有多餘嘅調味,主要靠生蠔本身嘅鮮味~
壽喜燒牛肉鍋🍲

三點盛合(三文魚、油甘魚、赤蝦)

蟹籽沙律正常水準🥗

串揚揀咗三文親子串同埋蓮藕,蓮藕大大塊,咬落爽口清新👌

燒河豚乾🐡

生蠔罐罐燒🦪
今日去到荃灣享和街呢一間居酒屋~店舖入面好有日本嘅特色😆😆呢度有好多唔同嘅居酒屋料理🤍🤍我就叫咗一個鍋物、串燒、小食試下🤤🇯🇵呢度嘅店員亦都好熱情招待~會主動推薦🍥🍥🍥壽喜燒(牛肉鍋)個鍋湯底好濃好足料,有好多野菜,經湯底煮過之後味道濃郁多汁。牛肉就肉質鮮嫩、幾乎入口即化🤤🍡串燒系列阿波尾雞頸肉、自家手作雞肉棒、雞髀菇、一口和牛、牛舌芯、黑豚腩串雞頸肉爽口,雞肉棒點蛋漿味道一流,雞髀菇就比較多汁,一口牛唔乾身,牛舌芯大大粒很有咬口,黑豚腩油脂分布平均,串燒系列都很惹味👍🏻🤍特色燒飯團飯團外皮燒得香脆,仲要大大舊,食晒兩個會好飽,建議唔好自己食晒🤪同朋友開心share🤍✨海膽甲羅燒本身好鍾意食甲羅燒,這個甲羅燒香氣撲鼻,蟹味十足。蟹膏幼滑軟綿,味道香濃鮮甜,沒有半點腥味。非常惹味可口❤️✨蟹糕玉子燒玉子鬆軟綿密,淡淡蛋香配以濃厚蟹膏鹹香相得益彰🥰✨蜂蜜綠茶&烏龍茶飲品正常發揮~
今日去到荃灣享和街呢一間居酒屋~

🍥壽喜燒(牛肉鍋)

🍡串燒系列

🤍特色燒飯團

✨海膽甲羅燒

✨蟹糕玉子燒
玉子鬆軟綿密,淡淡蛋香配以濃厚蟹膏鹹香相得益彰🥰

✨蜂蜜綠茶&烏龍茶
飲品正常發揮~

2023-01-24 36 views
今日諗住兩個人食番餐好當食團年飯,揀左呢間位於荃灣嘅居酒屋。好彩我地有book 位,因為即使係平日都全場坐滿。團年飯緊係要食得豐盛啲,我地叫左個壽喜燒(牛肉鍋)再加小食同串燒share食。壽喜燒,湯底飲落好甜,牛肉紋理一睇就知係靚牛,入口牛味重,食落口感唔錯。另外加左個烏冬,用黎索晒個湯底,好味道。明太子玉子燒,玉子食落好嫩滑,中間包住滿滿嘅明太子,好足料。我地叫左以下幾款串燒特別推介黑豚腩串,燒得岩岩好,豚腩肥瘦均勻。廣島蠔自家手作雞肉棒,配埋隻蛋錦上添花。明太子雞翼羊架大大隻,啖啖肉又唔蘇,正。白桃特飲,飲到最尾都唔會淡,值得一讚。白啤餐廳無論係環境定食物都一流,價錢亦都合理,下次可以一班朋友再黎幫襯。

另外加左個烏冬,用黎索晒個湯底,好味道。

我地叫左以下幾款串燒

特別推介黑豚腩串,燒得岩岩好,豚腩肥瘦均勻。

廣島蠔

自家手作雞肉棒,配埋隻蛋錦上添花。

明太子雞翼

羊架大大隻,啖啖肉又唔蘇,正。

白桃特飲,飲到最尾都唔會淡,值得一讚。

白啤

2023-01-22 39 views
又到荃灣,去了海之戀看完模型,再行完荃灣廣場,見天色漸晚,行過大灞街,去到享和街,見到瀛燒居酒屋,心中認定今晚要光顧此店,嘗嘗一下日本料理。環顧四周,甚有日本居酒居氣氛,餐單涵蓋所有類型的日式料理。點了一份「特制火炙左口邊醬油瀆」,即點即做,熱辣辣上枱,魚肉軟滑,入口即溶。一窩「清酒煮大蜆」,即場製作,慢慢看著蜆煮熟,新鮮可口,蜆肉味重,清酒湯甚重蜆味。這道煮蜆,可以一試再試。一客「上刺身盛合」:「三文魚,油甘魚,赤身,帆立貝,赤蝦」,刺身肉質鮮甜,配搭得宜。一只「明太子鷄翼」,一條「照燒日本火箭魷魚筒」,一份「海膽玉子燒」,亦是一試小食,完全看得出厨師用心製造。一客「蟹肉蟹膏米紙卷」,蟹膏味濃郁,此小食回味再三,清新之中見不平凡
環顧四周,甚有日本居酒居氣氛,餐單涵蓋所有類型的日式料理。

2023-01-18
$400 (Dinner)
  • 明太子雞翼
  • 清酒煮大蜆
2023-01-22 23 views
嚟到Happy Friday 就梗係約埋friend 一齊輕鬆下啦,今日想飲下野,食下串燒咁,就搵咗間日本居酒屋🏮當係偽日本旅行,哈哈😄荃灣呢間平時都見到好多人排隊,所以今日就早少少6點就去到,好彩都有位,職員好好提醒我下次可以訂定位添呢度裝修亦都好有心思❤️滿滿日本風味氣氛🇯🇵今次我同朋友就叫左壽喜燒🥘一上枱材料好豐富,牛肉份量亦唔少,仲質素幾好添,值得一試👍🏻當然要再叫啲串燒🍢,有免治雞肉串、牛舌心、雞蔥串、雞皮、一口和牛串串都燒得好香,調味一流,當中免治雞肉串再配日本雞蛋🥚,更加香滑,正😄另外又叫咗幾串炸串,炸蠔、豚肉、蓮藕、雞髀肉,嘩😍真係私心推介炸串,串串外層好鬆脆,再加埋啲醬汁,好有日本既味道,當中推介豚肉,肥瘦均勻,食落好有層次👍🏻仲叫左啲小食,🥟雞皮餃子,雞皮脆脆又有少少雞油味,好出色,仲包住餡料,好特別海膽甲羅燒配飯🦀好香濃鮮味再配飯,簡直一絕芝士年糕🧀外脆內軟,仲有少少拉絲嘅感覺飲品我地就叫咗桃味梳打、自家製梅酒,呢度嘅梅酒真係想一飲再飲,encore再encore,好好飲👍🏻呢一餐食得好滿足,氣氛又好,實會再介紹多啲朋友幫襯

呢度裝修亦都好有心思❤️滿滿日本風味氣氛🇯🇵

今次我同朋友就叫左壽喜燒🥘

海膽甲羅燒配飯🦀
好香濃鮮味再配飯,簡直一絕

芝士年糕🧀
外脆內軟,仲有少少拉絲嘅感覺

呢一餐食得好滿足,氣氛又好,實會再介紹多啲朋友幫襯