2016-03-18 860 views
記得數年前, 很喜歡吃連鎖快餐店的銀針粉下午茶, 可是不知怎的, 慢慢消失不見了, 同類型的粉仔/狗仔粉倒是比較多的店舖可以吃得到, 唯獨銀針粉, 似乎越來越少見了。所以得知旺角有間銀針粉專門店, 便放進願望清單, 而趁今晚跟灰熊有一點點時間在旺角, 便相約他陪我吃這地道懷舊小食。119大口銀針粉在黑布街, 是一間小店。當你行到附近時, 老闆就會熱情呼喚你去幫襯他。座位全在後巷, 有地道風味, 但有一些人可能會嫌棄, 還好我們都沒所謂。還得慨嘆, 香港真是寸金尺土呢。美食簡簡單單的, 圖文並茂, 貼在廚窗上。老媽子自製菊花茶 $22$22一支, 對我來說都幾貴, 但試過之後便知道, 這是與別不同的菊花茶, 老闆說別的菊花茶是用菊花精來沖製的, 而老媽子的, 是用真的白菊花煲給你, 入口菊花味非常清香, 不會死甜, 喝得人很舒服, 無添加的感覺, 大概就是如此。通常食店提供的紙巾都是平價薄薄的, 這裡用上名牌紙巾, 抹得舒適放心, 當然可能羊毛出自羊身上, 但這小細節是有加分的。大口(圍村)銀針湯粉$40用上發泡膠碗盛載, 賣相會較差, 也比較不環保, 但奇怪店家並不是所有東西都即棄,

119大口銀針粉在黑布街, 是一間小店。
當你行到附近時, 老闆就會熱情呼喚你去幫襯他。
還得慨嘆, 香港真是寸金尺土呢。
美食簡簡單單的, 圖文並茂, 貼在廚窗上。
老媽子自製菊花茶 $22
大口(圍村)銀針湯粉$40
用上發泡膠碗盛載, 賣相會較差, 也比較不環保, 但奇怪店家並不是所有東西都即棄, 有用一些瓷碗的, 反正都要洗, 洗多一點不行嗎?
湯底用上豬肉、冬菇、蝦米、冬菜熬煮, 煮成鮮甜帶有肉香的湯底, 會讓人喝光的, 銀針粉爽口煙靭, 配料冬菇薄片嫩滑, 水魷魚好彈牙, 魚片真有魚味。
唯獨熬過湯的豬肉帶韌, 個人是不會吃這種肉, 要好淋好淋的肉才會吃。
另外加上不少的芫茜, 故芫茜味幾明顯, 如果不吃的話要事先叫走芫茜啊。
整碗銀針粉用料豐富, 味道鮮美, 和著湯頭吃的銀針粉, 吃到了傳統圍村的風味, 原來老闆是錦田人, 將銀針粉由圍村帶到了巿區來, 多得老闆, 才能吃到這麼地道美味的小吃。
上湯灼墨魚膠、蝦膠 $45
先吃墨魚膠, 墨魚味非常濃郁, 啖啖鮮味, 咬落好有彈性, 這墨魚味道真讓人感動, 想起平常在外吃的墨魚丸, 帶著期望往往令人失望, 大多是粉粉的, 只有少許的墨魚味, 這粒卻像把好多隻墨魚的精華盡收於此, 不用看它的製作過程, 便知沒添加很多雜質降低成本了。
吃完墨魚膠, 再吃蝦膠, 會感到有些失色, 不是蝦膠不好, 事實上亦有濃濃的蝦味, 口感同樣出色, 但衝擊味蕾的感覺沒來得像墨魚膠那麼強烈。
墨魚膠、蝦膠的上湯底和銀針粉的一樣, 都是鮮甜有肉香, 帶有一些麻油味, 在底下有少許生菜, 對於愛菜者如我, 吃到菜即使只有少許, 也覺得滿足。
極級難食(到)蠔仔泡飯 $55
之前看食評, 看到「極級難食」這四個字大驚, 如果不仔細看, 真會以為這個難食而不點選, 為免誤會, 在標題我就加個 (到) 字給它, 風趣的老闆笑說是「難食到」, 而不是「難食」呢!
蠔仔泡飯的湯底是用大地魚熬製成的, 咸鮮味美, 泡飯和潮州粥一樣, 都是在軟綿綿的米粒混在湯底中, 老闆提醒這泡飯要快點吃, 否則飯會吸水, 湯當然是被我們喝掉好過被米飯喝掉了。
泡飯裡有肥美的蠔, 魷魚及肉碎, 蠔隻十分軟嫩滑溜, 幾乎入口即溶, 有吃刺身蠔的感覺, 想必是新鮮的蠔才敢做成這樣, 蠔味鮮甜可口。

這個蠔仔泡飯, 吃著吃著真令人感動, 甚至比吃大餐令人更開心。很喜歡吃蠔仔粥/泡飯的我, 平常很少機會吃到, 因為比較少去潮州打冷店吃, 即使去, 總是要大大鍋叫來吃, 份量太大, 這裡不但可以一人吃一碗, 還是我吃過的蠔仔粥/泡飯中最最最好吃的, 大推!!!

看這小店的食物單價, 會覺得有點兒貴, 在外會有更便宜的小食選擇, 吃過後才知道, 價錢全落在食物的質素中, 可謂貨真價實, 童叟無欺, 老闆不會用雞粉或味精等調味, 湯底全是用很多食材花時間熬出來的, 食物選料也上乘有質素, 是為良心小食店。

突然想到, 如果有外國朋友來香港玩, 必定會帶他來試這特色小食! 方便、有特色、有質素, 缺點是小店位子太少, 及在後巷吃東西感覺不太好, 如能遷往較「四正」的地方該多好!

2016-03-08
$80 (Dinner)
我認識0既旺角好食0既食店唔多, 今次竟然搵到間,位置都算方便, 由旺角站行去旺角東就一定經過。大口銀針粉味道偏清淡,魷魚大大條,仲有好多細魚仔乾係上面加添香氣,令我想起以前我老媽成日煮比我食的銀針粉。蝦膠&墨魚膠夠彈又夠滑,蝦膠蝦味濃郁,墨魚膠就會食到粒粒煙韌的墨魚粒。蠔仔粥就最有驚喜,粥水好有海鮮味, 最難得係蠔仔非常滑,我們之前係打冷檔食甘多蠔仔粥,從來未試過有咁滑的蠔仔。冬天黎食個熱辣辣0既宵夜確係唔錯,雖然小食黎計人均$70的消費實在貴, 但用料十足, 又絕對值回票價。 另外, 由於堂食只有戶外坐位, 夏天可能會食到出哂汗 估唔到店名叫大口銀針粉,但墨魚膠同蠔仔粥仲出色。
蝦膠+墨魚膠
蠔仔粥

估唔到店名叫大口銀針粉,但墨魚膠同蠔仔粥仲出色。

2016-02-26
$70 (Dinner)
蝦膠+墨魚膠
蠔仔粥
2016-02-28 593 views
近排銀針粉大熱,見到唔少雜誌都有介紹,仲講到話有專門店,當然益有晒我哋呢班大食家,講緊嘅係喺旺角嘅 119 大口銀針粉,煙韌嘅口感,有D童年回憶,好想去試吓。今日,星期日,咁啱喺旺角行完街,順便去幫襯吓,其實,行街路線係悉心經營出離㗎,應該話專登要去幫襯先至真。離遠已經見到好多人等緊位,但係座位好少,唯有買外賣返屋企食。就叫咗一碗銀針粉,同埋一碗墨魚膠蝦膠,銀針粉勁多料,仲係大大片個隻,有魚片、冬菇,仲有魷魚,精華所在絕對係D蔥花,有佢地成碗變得生色好多,又香又惹味,銀針粉仲好彈牙,唔會因為外賣焗到淋晒,好好味。墨魚膠蝦膠,大大粒,咬落口都好彈牙,粒粒都有墨魚肉同蝦肉喺裡面,清清地,都幾好食,不過自己都係鍾意銀針粉多D。
2016-02-21
TakeAway
$40 (Last Night Supper)
2016-02-27 615 views
店鋪位於小街後巷,座位都設於後巷,露天的,環境較黑不太好,所以不少人都外賣。 而且食物選擇不多,就只有銀針粉、蠔仔泡飯、豉油王小食、雞翼,加上營業時間主要在晚上及凌晨,所以比較適合做夜宵。 香港銀針粉有賣的地方不多,大多都是炒的,但這個以圍村傳統湯底煮,加入蝦米、冬菇、魷魚等,令彈牙麵條別有風味。 蠔仔泡飯名字趣怪,竟然形容自己為超難食?原來是指很難在別處吃得到,這樣足料至極的蠔仔泡飯!蠔仔有近十隻,隻隻嫩滑濃鮮,更加入不少脆口蝦米,很有口感! 飲品就只有菊花茶可選,全部是枝裝的。帶強勁菊花的清香,又有點甘苦,甜度不高,很清潤的感覺!當晚在週末晚飯時間來到,都頗為滿座,而且店主沒有什麼落單或安排座位的系統,所以他會不斷問你點了什麼食物因為他根本不記得嘛!我會把這間小店推介給住在附近的朋友,他們可以夜宵外賣回家享用就方便得很!
圍村銀針粉
極度難食蠔仔泡飯

• 銀針粉
  • 蠔仔泡飯
2K
2016-02-15 579 views
經過黑布街,看到這間以銀針粉作招徠,香味撲鼻,忍不住來一碗。大口圍村銀針湯粉($35)湯底是用了豬柳熬湯4-5小時,所以肉質腍滑,配上蔥花、芫茜、芹菜、鮮魷、冬菇、菜甫等,湯底咸香味足,配上銀針粉味道超好,因為沒有味精,所以吃完都不感口渴。 這個譽為極級難食蠔仔泡飯($50)其實一點也不難食,還很好吃呢!這不過是一個綽頭而已。湯頭用上大地魚熬了4-5小時,不加味精,所以吃上來陣陣大地魚香,配上大隻又賬卜卜蠔仔好滿足!其間聞到滷水香味,忍不住來一份豉油皇四寶($45)。包括了雞中翼3隻、雞腎一份、豬脷一份、豬肚一份。滷水滷得入味,濃烈的芳香味道令我們都感滿足,底下還有大豆芽菜呢!這個老媽子自制菊花茶($22)超級足料,跟平日喝到的大有不同,菊花香味清香,沒有坊間超甜配邊,反之能喝到清涼甘甜的菊花香味。

大口圍村銀針湯粉($35)

2016-02-05
  • 老媽子自制菊花茶
  • 極級難食蠔仔泡飯
  • 豉油皇四寶
2016-02-11 701 views
旺角黑布街其實都有好多小食餐館,隔壁就是球場。我覺得踢波出一身汗之後去附近就腳位置速速吃個小食都不錯。119大口銀針粉可以係不錯的選擇。一來到就見到一班甚有男人味的中年型男歡迎我們,原來他們都是老闆的朋友,過來探望老闆。老闆是一個很用心又似乎幾好玩的人,見到他在牆上貼上他跟明星朋友拍的照片,又將蠔仔粥改名為超級難食蠔仔粥就知。其實味道又幾好。 呢次拍照比較差,因為我的電話沒電要用我朋友的壞了的相機拍照。 銀針粉: 足料,老闆說用了一種我不記得了是什麼名字的魚去熬了幾小時,所以味道比較真。墨魚膠以及蝦膠:水準不錯,無偷工減料。蠔仔粥,ok呀。這裡的菊花茶亦都好足料,非常少甜,這正合我意。外面太多用糖和鹽調味,這裡沒有。不過是有少少苦,我就覺得無問題既。

南乳炸雞翼

雖然是小巷,但你見到廚房係打理得非常乾淨。

墨魚膠以及蝦膠:水準不錯,無偷工減料。

蠔仔粥,ok呀。

2016-02-11
南乳炸雞翼
2016-02-10 650 views
近年尾夜收工, 諗住響附近食D野先返屋企, 路過見呢間小店咁夜都未收, 睇下有咩食先.原來有銀針粉同豉油皇小食, 銀針粉而家越黎越少地方有得食, 所以都好耐無食過, 今晚一於懷舊下, 尋回兒時回憶先.要左個"大口圍村銀針粉"($35), 成碗熱辣辣, 冬天食份外溫暖. 銀針粉粗粗地好爽口, 浸住湯一路食都無腍晒, 配料有魷魚, 瘦肉, 冬菇, 蝦米等等, 而湯夠鮮甜, 加埋調味胡椒粉麻油, 簡單調味已經非常惹味. "豉油皇小食2款"($35), 要左雞翼同雞腎, 雞翼夠大隻, 豉油鹵得入晒味, 雞肉嫩滑. 而雞腎入味夠軟腍, 爽口口感豐富, 份量亦好多.仲有"老媽子自制菊花茶"($22), 呢個菊花茶好清涼, 菊花味清新唔太甜, 非常解渴, 捱夜幾晚可以下吓火.呢間小店雖然食物款式唔算多, 但主打既銀針粉令人好回味, 真係本土特色.
$92 (Last Night Supper)
2016-02-04 667 views
銀針粉。不是只會配燒味嗎? 或者當早餐食嗎? 經過黑布街發現有間打正旗號食的銀針粉,當然要試下啦。。。大口圍村銀針湯粉銀針粉在香港的食肆唔係好多地方有得食,當然就要試下啦。。這個銀針粉材料很豐富,有冬菇。魚片。蝦乾。魷魚。瘦肉,湯底味道餚得很甜鮮味,銀針粉得爽彈,是個有誠意的銀針湯粉!水牛雞翼上碟時熱騰騰,雞翼大大件,外皮香脆,雞肉滑嫩又多肉,好Juicy,配會酸酸甜甜的醬汁,很惹味!上湯灼墨魚膠。蝦膠蝦膠,呈淺橙色,咬落有點爽口,香氣十足,但我個人較喜歡墨魚膠,內含墨魚肉粒,墨魚膠打得很彈牙,加上墨魚粒,口感很豐富!感覺這間是有誠意的小店,師傅也很友善,是有心的傳統小店,下次會再試其他食品!
大口圍村銀針湯粉

上湯灼墨魚膠、蝦膠
上湯灼墨魚膠。蝦膠

2016-01-28
上湯灼墨魚膠、蝦膠
2016-01-31 475 views
到旺角購物, 只想快快解決晚餐經過119大口銀針粉, 小小店鋪卻吸引唔少客人2個人點了2碗大口銀針粉, 豉油皇四寶, 神級炸雲吞銀針粉很快上台, 估唔到咁足料!魚片、肉碎、尤魚等入口湯底頗清~肥嘟嘟的銀針粉, 口感很特別~食的是一種懷舊味道~豉油皇四寶分別係雞翼、雞腎、豬利、豬肚~雞翼最為突出,不過入口即散~但其他3樣有點不夠入味 神級炸雲吞即點即炸! 熱辣辣上台~~忍唔住用手拎住食~一拎上手,稍為大力… 雲吞皮碎了~~可想而之, 十分穌脆!!入口果然無失望~入口即化的外皮, 內裡是豬肉碎跟蝦肉~配上泰式辣醬~~十分美味呢~~足足有6大粒! 推介給大家!
到旺角購物, 只想快快解決晚餐
經過119大口銀針粉, 小小店鋪卻吸引唔少客人
2個人點了2碗大口銀針粉, 豉油皇四寶, 神級炸雲吞
大口銀針粉
銀針粉很快上台, 估唔到咁足料!

魚片、肉碎、尤魚等
入口湯底頗清~

肥嘟嘟的銀針粉, 口感很特別~

食的是一種懷舊味道~
豉油皇四寶
豉油皇四寶
分別係雞翼、雞腎、豬利、豬肚~
雞翼最為突出,不過入口即散~

但其他3樣有點不夠入味
神級炸雲吞
即點即炸! 熱辣辣上台~~

忍唔住用手拎住食~
一拎上手,稍為大力… 雲吞皮碎了~~
可想而之, 十分穌脆!!

入口果然無失望~
入口即化的外皮, 內裡是豬肉碎跟蝦肉~

配上泰式辣醬~~十分美味呢~~
足足有6大粒! 推介給大家!
2016-01-29
2016-01-29 484 views
這個「 119 大口銀針粉 」招牌實在亮眼,於這個炎寒天氣下,買點熱吃回家作宵夜暖暖身,主意實在不錯。 不要少看這間位於街角的小店,這𥚃的裝潢毫不遜色,以傳統的「 萬壽無疆」圖案為主題,就連盛著蔥花及各樣配料的小碗、小碟亦配套著。多款美食盡在眼前,猶豫之際,就聽從兩位友善的店員大哥心水推介,點了這裡的鎮店之作「 銀針粉 」,另外再點了,上湯灼墨魚膠和蝦膠,以及水牛城雞翼。 掀開盒蓋,銀針粉賣相清淡,沒有油脂,感覺健康,用料新鮮十足,有魷魚、魚片、冬菇及肉碎,先呷一囗熱湯,味道清甜之中帶著一點微辣,銀針粉口感煙靱,令人回味的懷舊美食。 上湯灼墨魚膠和蝦膠,份量十足,一碗有八粒,確實不小,墨魚膠、蝦膠爽口彈牙,有嚼勁,入口啖啖墨魚及蝦肉,真材實料,值得推介。 水牛城雞翼,即叫即做,熱辣新鮮,㚈皮很香脆,內裏肉質嫩滑,蘸上酸甜而微辣的醬汁,味道更加開胃惹味。 這裡店面較小,以開放式廚房,可飽覧內裡製作過程,感覺整潔衛生,讓你的確可以,大口大口的吃著這個滋味的銀針粉。

2016-01-21
TakeAway
Type of Meal
Last Night Supper
2016-01-18 536 views
聽日要做姊妹,今晚要先去新娘屋企,所以收工後先去旺角Physical沖涼洗頭,去之前當然要先食飽飽~姑姐話屋企後街新開一間銀針粉店,嘩……銀針粉,好old school……以前返學每日經過銀行中心,都會見到有位婆婆每日推車仔賣銀針粉,返學之前媽媽都會買俾我當早餐難得見到有間壞舊地道銀針粉,無可能唔試呢~鋪位正正就係大隻佬雲吞麵舊鋪,所以,好懷念~~一行到門口,望兩望,叔叔就會問想食咩,其實我真係以為只有銀針粉,不過……原來有好多其他選擇,真係選擇困難症又出籠,當然立即叫叔叔推介一下,叔叔話,最出名一定選擇銀針粉不過……我需要走蔥及芫茜,叔叔即話……呢兩樣係碗銀針粉靈魂,不過我好難接受呢兩款“靈魂”味道,最後叔叔亦無堅持,幫我走所有蔥及芫茜好特別,好少見銀針粉有滿滿配料,有魷魚、魚片、肉片、、冬菇、蝦米,出菜前再加少少胡椒粉,第一啖先飲湯,個湯有陣好特別味道,同我觀塘買做早餐銀針粉湯底簡直係好大對比,呢個係香濃鮮甜味,銀針粉加埋湯一齊食,完全無得輸,可能我真係太鍾意食銀針粉,我覺得呢個真係好值得搵日同大少去食菊花茶 - 其實媽媽經常都會煲,但係……永遠都係隔離飯香,鍾意飲街外涼茶都唔飲媽

難得見到有間壞舊地道銀針粉,無可能唔試呢~
鋪位正正就係大隻佬雲吞麵舊鋪,所以,好懷念~~
菊花茶 - 其實媽媽經常都會煲,但係……永遠都係隔離飯香,鍾意飲街外涼茶都唔飲媽媽煲~~
唔會太甜,亦好香菊花味,真係同媽媽煲差唔多……
Other Info. : 下次……去到我一定要試卥水,真係太吸引~~
2016-01-07
$30 (Dinner)
  • 菊花茶
2016-01-17 364 views
今日同朋友行街 去到mk 就試下呢間銀針粉。諗起細細個食銀針粉 係細細碗 上面有d 花生碎, 已經好美味。難得有一間銀針粉店, 回味下兒時美味~呢間店係黑布街 因為新開人流唔多 主要做外買。仲見到有d 車經過買野食走。店舖簡單只有2枱台幾張chair , 有點兒時去大排檔既感覺。 大口銀針粉三十幾蚊, 我諗住係得粉同肉碎點知係勁足料~ 幾條大魷魚 冬菇 肉碎蝦米 魚片 胡椒粉 茜第一時間試下個湯, 竟然係冇味精! 試真d 係自己our 既雞湯! 香味十足 味道清甜。銀針粉滑 放係匙上會滑走~魚片魷魚彈牙 ~太開心了!隔離枱有個女仔食完 同老闆講好好食tim~其實好大碗。不過都想吖下小食。豉油皇雞亦雞亦入味 加埋銀針粉一齊食真係perfect~臨走見到餐牌有一個菜叫“ 極級難食蠔仔泡飯“ 我好奇問下老闆點解個名甘有趣佢話 ” 我話好食蠔仔泡飯你信唔信吖?”哈哈!老闆優默好人 成餐飯感覺 好有人情味, 仲搵返兒時滋味。就係佢呢句我決定下次試下 “ 極級難食蠔仔泡飯“
今日同朋友行街 去到mk 就試下呢間銀針粉。

大口銀針粉
三十幾蚊, 我諗住係得粉同肉碎
點知係勁足料~ 幾條大魷魚 冬菇 肉碎
蝦米 魚片 胡椒粉 茜
第一時間試下個湯, 竟然係冇味精!
試真d 係自己our 既雞湯! 香味十足 味道清甜。
銀針粉滑 放係匙上會滑走~
魚片魷魚彈牙 ~
太開心了!隔離枱有個女仔食完 同老闆講好好食tim~

其實好大碗。不過都想吖下小食。

豉油皇雞亦

雞亦入味 加埋銀針粉一齊食真係perfect~

佢話 ” 我話好食蠔仔泡飯你信唔信吖?”
哈哈!
老闆優默好人
成餐飯感覺 好有人情味, 仲搵返兒時滋味。就係佢呢句
我決定下次試下 “ 極級難食蠔仔泡飯“
2016-01-04 373 views
2015已經成為過去了,2016是一個新開始,今日是2016的第二天,就同屋企人去了旺角,在黒布街附近見到有一間銀針粉,銀針粉已經好少見到有餐廳有呢個. 小時候好愛吃,這間119大口銀針粉的店鋪不大. 主要做外賣,亦有一張枱給客人坐係度吃,我同屋企人点了一個銀針粉+上湯蝦膠,銀針粉十分爽口,湯又不是太咸 ,蝦膠味道又幾好 ,價錢又不是太貴 老闆的服務好好 ,環境就一般,食品質素杍好,充滿人情味店
2016-01-02
$30 (Dinner)
2016-01-01 421 views
自問對銀針粉興趣不大,但睇見呢間小店佈置幾得意,又未夠鐘去食飯飯,咁就整返碗啦!從來未見過咁足料嘅湯銀針粉,味道好有細個時阿媽係屋企整通粉米粉粉仔嘅味道,淨睇個賣相已經好有heart, 銀針粉軟梗程度剛剛好,最鍾意佢超足料,特別係條尤魚蘇,找回了小時候吃粉仔茶點的味道👍